ناتوانی جنسی در مردان یکی از عوارض مشکلات روانی است

  • توانایی جنسی در مردان، بخش عمده ای از اعتماد به نفس آنها را در ارتباط با جنس مخالف تشکیل می دهد. بنابراین ممکن است سرزنش شدن از سوی زنان در اثر انزال زودرس، اعتماد به نفس مرد را کاهش دهد.

ناتوانی جنسی در مردان ممکن است ناشی از علل جسمی باشد از جمله فشار خون، دیابت و آسیب‌های موضعی- ولی دلایل روانی و عاطفی هم می‌تواند این عارضه را ایجاد کند.

 

ناتوانی جنسی در مردان به معنای عدم توانایی در نعوظ (سفت شدن آلت یا erection ) یا نعوظ ناقص (loose erection) به منظور انجام عمل نزدیکی با شریک جنسی خود می باشد. طبق آمار حدوداً ۱۰ تا ۱۵ میلیون مرد در آمریکا با این مشکل دست به گریبانند. همچنین  حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از ناتوانی جنسی در مردان نتیجه مستقیم بعضی مشکلات روانی مثل کمبود اعتماد به نفس، افسردگی و به خصوص استرس و اضطراب  است.

 

در اینجا هیچ مشکل جسمی وجود ندارد و مرد کاملاً سالم است اما باز هم قادر به برقراری ارتباط نیست. میزان آسایش مرد هم بسیار مهم است. خستگی و بی حوصلگی، مشکلات زناشویی، یا تفکرات منفی نسبت به همسر احساس گناه خشم نسبت به شریک جنسی خود زود انزالی های مکرر در گذشته از دست دادن اعتماد به نفس، توهین و تحقیر از سمت شریک جنسی نارضایتی از توانمندی جنسی، تمایلات همجنس خواهانه وبه طور کلی انحرافات جنسی می تواند به بروز ناتوانی بیانجامد. ناتوانی جنسی که از مشکلات روانی ناشی می شود معمولاً موقتی هستند و فقط تا زمانی وجود دارند که آن  مشکل روانی نیز در فرد وجود دارد.

برخی از دلایل عاطفی و روانی ناتوانی جنسی در مردان به علت اختلال نعوظ اینها هستند:

  • احساس افسردگی
  • احساس اضطراب و عصبی‌بودن
  • استرس ناشی از کار، خانواده یا مشکلات مالی
  • موضوعات حل و فصل‌نشده میان شما و همسرتان
  • اشتغال ذهنی بیش از حد با خود و نگرانی نسبت به نظرات دیگران در مورد خود
  • ترس از واکنش همسر یا طرد شدن بوسیله او
  • استفاده از سیگار، مشروبات الکلی و داروهای مخدر

خود را آزمایش کنید

برای اینکه ببینید ناتوانی جنسی تان مربوط به عوامل جسمی است یا روانی می توانید از این آزمایش ساده استفاده کنید. مرد ها شب هنگام و در موقع خواب بارها دچار تحریکات جنسی می شوند. اگر شما نیز این تحریکات را داشته باشید و آلت تناسلی تان چند بار در موقع خواب فعال شود، معلوم است که حالت نرمال داشته و کلیه عصب ها، ماهیچه ها و رگ هایی که در این زمینه کاربرد دارند درست کار می کنند. و این نشان میدهد که دلیل این ناتوانی جنسی جای دیگر است نه اشکالات جسمی.

برای مشخص کردن این مسئله می توانید به سادگی با تر کردن آلت جنسی و چسباندن یک برچسب بر سر آلت جنسی به خواب روید. پس از بیدار شدن در روز اگر برچسب سرجایش نباشد به این معنا است که در شب دچار تحریکات شده اید و کاملاً سالم هستید.

توانایی جنسی در مردان، بخش عمده ای از اعتماد به نفس آنها را در ارتباط با جنس مخالف تشکیل می دهد. بنابراین ممکن است سرزنش شدن از سوی زنان در اثر انزال زودرس، اعتماد به نفس مرد را کاهش دهد.

سرزنش از سوی زنان در اثر انزال زودرس مرد، حتی ممکن است در درازمدت موجب کاهش میل جنسی مرد شود. پس انزال زودرس لزوماً فقط موجب نارضایتی زنان نمی شود. اما طبیعتاً ناتوانی در نعوظ علیرغم برخورداری از میل جنسی، بیش از انزال زودرس موجب نارضایتی مردان می شود. به همین دلیل هم شاید نام ناتوانی بر این پدیده گذاشته شده است. یعنی مرد میل به رابطه جنسی دارد و قدرت ارضاءشدن هم دارد اما توانایی جسمی برای این کار ندارد.

وقتی که صرفاً میل جنسی افت می کند، مردان کمتر ناراضی هستند چرا که گرایش زیادی به برقراری رابطه جنسی ندارند. نارضایتی در این حالت بیشتر ناشی از تهدید احتمالی این وضع برای بنیان خانواده مرد است و گر نه فی نفسه، لطمه زیادی به مرد نمی زند.

گاهی ریشه مشکل قبل از بلوغ است

بخش عمده ای از ناتوانی جنسی در مردان به سنین قبل از بلوغ برمی گردد. نوع رابطه پسر بچه با زنان اطرافش در دوران کودکی، در این امر خیلی موثر است. نوع رابطه عاطفی ای که امنیت روانی را برای پسر بچه تامین می کند، چه با مادر چه با سایر محارم، اگر دچار آسیب شود، چه آسیب ناشی از افراط و چه آسیب ناشی از تفریط، فرد را در ایجاد امنیت روانی در رابطه با زنان دیگر در دوران بزرگسالی اش دچار مشکل و چالش می کند.

 

این چالش ممکن است کار را به جایی برساند که غریزه جنسی فرد هم تحت الشعاع واقع شده و ضعیف شود. اگر پسر بچه در دوران قبل از بلوغ، رابطه خوبی با جنس مخالف از حیث ایجاد صمیمت و اعتماد و اتکا داشته باشد، طبیعتاً در دوران بزرگسالی در ارضای غرایزش هم دچار مشکل خاصی نخواهد شد. اگر هم مشکلی پیدا کند، ناشی از بی تجربگی است که به مرور زمان و یا با کمک پزشک رفع می شود.

اما اگر مردان در دوران کودکی رابطه مطلوبی با جنس مخالف از جهات مذکور نداشته باشند، احتمالاً این مشکلات در دوران بزرگسالی هم در همبستری آنها با جنس مخالف به سرعت خودشان را نشان می دهند.

توصیه به زنانی که شوهرانشان ناتوانی جنسی دارند

توصیه می شود که رفتار تخریبی با همسرشان در پیش نگیرند. آنها باید سعی کنند با تاکید بر خوبی های شوهرشان، او را راضی کنند که تن به مشاوره با متخصص بدهد. هر دو باید نزد مشاورین، یعنی متخصصان روانپزشکی و یا روانشناسان بالینی ای که اختصاصاً درباره مشکلات زناشویی تعلیم دیده اند، بروند و از آنها اطلاعات و آموزش های لازم را فراگیرند تا این مشکل را بتوانند حل کنند. این کار هم باید دو نفره انجام شود. یعنی هر دو باید نزد مشاور بروند نه فقط یکی از آنها.

این نکته را هم نباید فراموش کرد که معمولاً زنی که کارش با شوهرش به این مرحله می رسد، مشکلات دیگری هم با او دارد. مثل میزان محبتی که از او دریافت می کند و یا نوع رابطه او و شوهرش با خانواده هایشان. بنابراین باید درباره همه مشکلات با متخصص حرف بزنند نه صرفاً درباره ناتوانی جنسی مرد.

درمان ناتوانی جنسی در مردان با هیپنوتیزم درمانی(هیپنوتراپی)

تمامی اختلالاتی که منشاء روانی دارند بوسیله هیپنوتیزم یا هیپنوتراپی و مشاوره روانشناسی و روان درمانی قابل درمان میباشند. همچنین همه اختلالات و انحرافات جنسی همچون ناتوانی جنسی در مردان ، زود انزالی، دیر انزالی و عدم انزال، بی میلی و سرد مزاجی جنسی، عدم ارگاسم، ترس یا فوبی جنسی، واژنیسم یا درد جنسی، همچنین انحرافات جنسی مانند تمایلات همجنس گرایانه، وسواس جنسی، فتیشیزم جنسی، مازوخیسم جنسی، سادیسم  جنسی، و غیره  که منشاء  روانی دارند نیز قابل درمان هستند.

سرماخوردگی روحی را بهتر بشناسیم

 

  • هرچند تجربه افراد از افسردگی و نشانه‌های آن متفاوت است‌ اما در بیشتر موارد خود فرد به وضوح احساس می‌کند‌ یک چیزی در زندگی‌اش نرمال نیست؛ یعنی در مایسه بازندگی‌اش تغییری ناخوشایندی داشته است که او را آزار می‌دهد. اما به طور کل نشانه‌های افسردگی شامل این موارد است:

تا حالا درباره «سرماخوردگی روحی» چیزی شنیده‌اید؟ اصطلاح جالبی که برخی روان‌پزشک‌ها درباره جدی‌بودن موضوع بیماری افسردگی به‌کار برده‌اند؛ بیماری که پیر و جوان نمی‌شناسد و این روزها جوان‌تر هم شده و به سن نوجوانی و کودکی هم رسیده است.

 

 

درحقیقت، نوعی بیماری روانی ا‌ست که باعث احساس غم و ناراحتی مداوم و از دست‌دادن علاقه در فرد می‌شود. بیشتر ما در طول زندگی این احساسات را تجربه کرده‌ایم که واکنش طبیعی بدن به مشکلات زندگی و از دست‌دادن چیزها و کسانی است که به آن‌ها علاقه داریم، اما زمانی که این احساس بیشتر از چند روز یا چند هفته طول بکشد، ما دچار بیماری افسردگی شده‌ و باید به فکر چاره‌ای باشیم.

برخلاف تصور افراد، افسردگی فقط یک ضعف و ناتوانی نیست و نمی‌توان آن را به سادگی نادیده گرفت؛ بلکه یک بیماری مزمن مانند دیابت و فشارخون است که باید برای درمان آن هرچه زودتر اقدام کرد. جالب است بدانید در برخی مواقع فرد به درجه‌ای از ضعف و بیماری می‌رسد که حتی در انجام وظایف روزانه‌اش هم ناتوان می‌شود و احساس می‌کند، دنیا ارزش زندگی کردن ندارد. براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، شمار افراد مبتلا به افسردگی بین سال‌های ۲۰۰۵ و ۲۰۱۵ تا بیش از ۱۸‌درصد افزایش یافته و به بیش از ۳۰۰میلیون نفر رسیده و این درحالی است که به‌طور میانگین تنها سه درصد بودجه سلامت دولت‌ها به سلامت روان اختصاص داده می‌شود.

درست است که گفتیم‌ افسردگی یک بیماری مزمن است‌ اما خوشبختانه بعد از مصرف دارو، جلسات مشاوره یا سایر اشکال درمان، بهبود می‌یابد. بنابراین لازم است که درباره این بیماری چیزهایی را بدانیم تا با شناختی که از این علائم و نشانه‌ها پیدا می‌کنیم، بتوانیم زودتر به فکر چاره‌ باشیم.

……………………………………

 

افسردگی با چه علائمی خودش را نشان می‌دهد؟

هرچند تجربه افراد از افسردگی و نشانه‌های آن متفاوت است‌ اما در بیشتر موارد خود فرد به وضوح احساس می‌کند‌ یک چیزی در زندگی‌اش نرمال نیست؛ یعنی در مایسه بازندگی‌اش تغییری ناخوشایندی داشته است که او را آزار می‌دهد. اما به طور کل نشانه‌های افسردگی شامل این موارد است:

  • احساس ناراحتی، پوچی یا ناخشنودی
  • طغیان عصبی، تحریک‌پذیری یا ناامیدی، حتی بر سر مسائل کوچک
  • از دست دادن علاقه و لذت در فعالیت‌های روزمره
  • اختلالات خواب، اعم از بی‌خوابی یا بیش از حد خوابیدن
  • خستگی یا خالی از انرژی بودن حتی برای انجام وظایف کوچک
  • تغییرات در اشتها که معمولا با کاهش اشتها و کم کردن وزن همراه است
  • اضطراب، دلهره و بی‌قراری، فکر کردن، صحبت کردن یا حرکات آهسته بدن
  • احساس مفید نبودن یا گناهکار بودن، ثابت ماندن در شکست‌های گذشته یا سرزنش کردن خود برای چیزهایی که فرد مسئول آن نبوده است
  • اختلال در فکر کردن، تمرکز کردن یا تصمیم گرفتن و یادآوری چیزها
  • افکار مکرر درباره مرگ، فکر خودکشی یا اقدام به خودکشی

 

آیا افسردگی انواع و اقسام مختلفی هم دارد؟

  • افسردگی افزون‌بر شدت و درجه از انواع مختلفی هم برخوردار است. برای روشن‌کردن نوع افسردگی، پزشک ممکن است یک ویژگی را به نام تعیین‌کننده، به تشخیص نوع افسردگی اضافه کند، مانند:
  • افسردگی با اختلال اضطراب: بی‌قراری و نگرانی غیرطبیعی درباره وقایع محتمل یا خارج از کنترل.
  • افسردگی با ویژگی‌های مختلط: هم‌زمانی افسردگی با دیوانگی که شامل اعتماد به نفس افزایش یافته، حرف زدن بیش از حد و ایده‌ها و تفکرات رقابتی است.
  • افسردگی با ویژگی‌های مالیخولیایی: افسردگی شدید همراه با پاسخ ندادن به محرک‌های لذت‌بخش در کنار صبح زود بیدار شدن، حال بد در صبح، تغییرات قابل توجه در اشتها و احساس گناهکار بودن و تحریک‌پذیری یا کندی.
  • افسردگی با ویژگی‌های غیرمعمولی: خندیدن بیش از اندازه بی واسطه اتفاقات خنده‌دار، اشتها افزایش یافته، نیاز کم به خواب، حساسیت به رد شدن و احساس سنگینی در دست‌ها و پاها.
  • افسردگی با ویژگی‌های روانی: افسردگی همراه با هذیان یا توهم که ممکن است شامل تم‌های نداشتن کفایت شخصی یا تم‌های منفی شود.
  • افسردگی پس از زایمان: در طی حاملگی یا چند ماه یا هفته بعد از زایمان رخ می‌دهد.
  • افسردگی فصلی: مربوط به تغییر فصل و کمتر در معرض نور خورشید قرار گرفتن می‌شود.

 

چه علل و عواملی سبب بروز افسردگی می‌شود؟

  • هرچند هنوز دلایل افسردگی به دقت مشخص نشده است، اما مانند بسیاری از اختلالات روانی، طیف گسترده‌ای از فاکتورها مانند می‌تواند در بروز آن دخیل باشد، مانند:
  • اختلالات بیولوژیکی یا شیمیایی که در مغز افراد افسرده رخ می‌دهد.
  • تغییرات در تعادل هورمون‌های بدن که می‌تواند از دلایل شروع افسردگی باشد، مانند تغییرات هورمونی ناشی از مشکلات تیروئیدی یا یائسگی.
  • انتقال وراثتی که در افرادی که خویشاوندان خونی آن‌ها نیز تجربه افسردگی را داشته‌اند، بیشتر است.
  • وقایعی که باعث آسیب به روان می‌شوند مانند مرگ عزیزان، شکست عشقی، مشکلات مالی، استرس و تنش بالا یا صدمه‌هایی که فرد در کودکی یا نوجوانی می‌بیند.
  • برخی ویژگی‌های شخصیتی، مانند اعتماد به نفس پایین و بیش از حد وابسته بودن یا زیادی از خود انتقاد کردن و بدبین‌بودن.
  • مصرف دارو برای بیماری‌های جدی یا مزمن، مانند داروهای پرفشاری خون یا خواب‌آور.
  • یادتان باشد‌ افسردگی معمولا از جوانی شروع می‌شود؛ ۲۰ یا ۳۰‌سالگی، ولی بروز آن در هر سنی محتمل است اما چنانچه در سن بسیار پایین باشد، یک نشانه خطرآفرین است. درضمن آمارها نشان می‌دهد که میزان افسردگی در زنان بیشتر از مردان است که این تفاوت می‌تواند به این دلیل باشد که خانم‌ها نسبت به آقایان بیشتر به دنبال درمان می‌روند.

 

افسردگی به‌جز انزواطلبی عوارض دیگری هم دارد؟

بسیاری از افراد تصوری که از افسردگی دارند، یک بیماری آرام و خاموش است که درنهایت منجر به انزواطلبی و گوشه‌گیری می‌شود، درحالی‌که یک بیماری بسیار جدی است و می‌تواند عوارض سهمناکی بر فرد یا خانواده او بگذارد. به‌طور کل افسردگی درمان نشده می‌تواند سبب مشکلات روحی، رفتاری و سلامتی بسیاری شود که خیلی از ابعاد زندگی فرد را تحت‌الشعاع قرار دهد. از عوارض بارز افسردگی می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • افزایش وزن یا چاقی که می‌تواند منجر به بیماری‌های قلبی یا دیابت شود.
  • گرایش شدید به سوء مصرف الکل یا سایر مواد افیونی.
  • عصبانیت، اختلال هراس یا ترس اجتماعی دائمی.
  • بروز درگیری‌های خانوادگی، دوستانه یا کاری.
  • انزوای اجتماعی.
  • صدمه زدن به خود، مثل بریدن قسمتی از بدن یا داشتن افکار خودکشی و اقدام به آن.
  • مرگ زودرس ناشی از ابتلا به سایر بیماری‌ها.

 

آیا وقت آن رسیده که به پزشک مراجعه کنید؟

اگر احساس افسردگی می‌کنید، هرچه زودتر یک قرار ملاقات با یک متخصص بگذارید. افسردگی اگر درمان نشود بدتر خواهد ‌شد. اگر تمایلی به درمان ندارید، حتما با یکی از دوستان یا همسرتان، یک متخصص مراقبت از سلامت، یک فرد مذهبی یا کسی که به او اطمینان دارید صحبت کنید. اما اگر قصد ملاقات با یک متخصص را دارید که بهترین تصمیم هم می‌باشد، حتما قبل از روانه شدن به مطلب پزشک این آمادگی‌ها را در خودتان ایجاد کنید:

هر علائمی که دارید، حتی آن‌هایی که به نظرتان بی‌ارتباط با دلیل مراجعه‌تان به پزشک است.

همه داروها، ویتامین‌ها یا مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید، به علاوه زمان و مقدارش.

سوال‌هایی که در ذهنتان است و می‌خواهید از پزشک بپرسید.

درصورت امکان، یکی از دوستان یا اعضای خانواده‌ را نیز برای یادآوری تمام موارد گفته شده در زمان معاینه به همراه خود ببرید.

 

تغییرات را در شیوه زندگی‌تان آغاز کنید

درست است‌ افسردگی بیماری نیست که خودتان به تنهایی بتوانید آن را درمان کنید ولی حتی در درمان حرفه‌ای نیز خودمراقبتی برای تسریع در روند بهبودی کمک‌کننده است.

دقیقا مطابق برنامه درمانی‌تان رفتار کنید: در جلسه‌های روان درمانی‌تان غیبت نکنید. درضمن حتی اگر حالتان مساعد است از داروهایتان غافل نشوید.

درباره افسردگی بیاموزید: آموزش دیدن درباره شرایط می‌تواند شما را قدرتمندتر کند و به شما انگیزه بدهد تا برنامه درمانی خود را دنبال کنید.

به علائم هشدار‌دهنده توجه کنید: دراین باره با پزشکتان همکاری کنید و بیاموزید که چه چیزهایی ممکن است آغازگر دوباره افسردگی‌تان باشد.

……………………………………

 

برای اینکه بدانید افسردگی دارید یا نه، درپاسخ به این سوال‌ها با خودتان روراست باشید

تست‌گر و خودسنج «بک»

 

پرسشنامه‌های بسیاری برای تشخیص میزان افسردگی وجود دارد که پرسشنامه «بک» یکی از آزمون‌های معتبر و استاندارد بسیار قدیمی برای این منظور است که فرد باید به هر سؤال فقط یک جواب مطابق با روحیات خود بدهد. یادتان باشد نظر قطعی دراین‌باره را باید یک روان‌پزشک بدهد. آزمون «بک»، ۲۱‌سوال دارد که در ادامه فقط منتخبی از آن‌ها را برایتان آورده‌ایم. در این آزمون اگر جمع امتیازات‌تان کمتر از ۱۰ شد، یعنی افسرده نیستید. بین۱۱ تا ۱۶ هم افسردگی خفیف دارید. اگر ۱۷ تا ۴۰ باشد هم، یعنی بهتر است هرچه زودتر با یک روانپزشک مشورت کنید. بیشتر از ۴۰ هم به معنای افسردگی شدید و خطرناک است. باتوجه به پایین بودن کمیت سوالات در این مطلب شما باید یک دوم این اندازه‌ها را در نتیجه‌گیری‌تان لحاظ کنید.

سوال۱: (۰) غمگین نیستم. (۱) غمگین هستم. (۲) غم دست بردار من نیست. (۳) تحملم را از دست داده‌ام.

سوال۲: (۰) به آینده امیدوارم. (۱) به آینده امیدی ندارم. (۲) احساس می‎کنم آینده امیدبخشی در انتظارم نیست. (۳) هیچ روزنه امیدی ندارم.

سوال۳:‌ (۰)کم‌حوصله‎تر از گذشته نیستم. (۱) کم‌حوصله‎تر از گذشته هستم. (۲) بیشتر مواقع کم‌حوصله‌ام. (۳) همیشه کم‌حوصله‌ام.

سوال۴: (۰) مثل گذشته از زندگی‌ راضی‌ام. (۱) مثل سابق از زندگی لذت نمی‎برم. (۲) از زندگی رضایت واقعی ندارم. (۳) از هرکس و هر چیز که بگویی ناراضی‌ام.

سوال۵: (۰) احساس گناه نمی‎کنم. (۱) گاهی‌اوقات احساس گناه می‎کنم. (۲) بیشتر اوقات احساس گناه می‎کنم. (۳) همیشه احساس گناه می‎کنم.

سوال۶: (۰) انتظار مجازات ندارم. (۱) احساس می‎کنم ممکن است مجازات شوم. (۲) انتظار مجازات دارم. (۳) احساس می‎کنم در حال مجازات شدن هستم.

سوال۷: (۰) هرگز به فکر خودکشی نمی‎افتم. (۱) فکر خودکشی به سرم زده اما اقدامی نکرده‎ام. (۲) به فکر خودکشی هستم. (۳) اگر بتوانم همین امروز خودکشی می‎کنم.

سوال۸: (۰) مثل همیشه خوب می‎خوابم. (۱) مثل گذشته خوابم نمی‎برد. (۲) یکی، دوساعتی زودتر از خواب بیدار می‎شوم و خوابیدن دوباره برایم مشکل است. (۳) چند ساعت زودتر از خواب بیدار می‎شوم و دیگر خوابم نمی‎برد.

ماست به درمان افسردگی کمک می کند

  • دکتر آلبن گالتیه، محقق اصلی این پژوهش گفته که اگر تحقیقات به سمت و سوی خوبی برود، دیگر نیازی به داروهای پیچیده با عوارض جانبی زیاد نیست. به این ترتیب، با تغییر رژیم غذایی و باکتری‌هایی که بدن مصرف می‌کند، می‌توان به سلامت رسید و حس و حال را بهتر کرد.

می‌دانیم که ماست برای هضم غذا، پوست شفاف‌تر و موهای براق‌تر مفید است. اما تحقیق جدیدی نشان داده که ماست می‌تواند افسردگی را هم درمان کند.

آزمایش روی موش‌ها نشان داده که باکتری‌های خوب ماست می‌توانند فشار خون، اضطراب و افسردگی را کاهش دهند.

محققان دریافتند که حضور باکتری خوب لاکتوباسیلوس در بدن، روی یک متابولیت به نام کینورنین در خون تأثیر می‌گذارد و این مساله باعث کاهش افسردگی می‌گردد. هنگامی که لاکتوباسیلوس در روده کاهش یافت، میزان کینورنین بالا رفت و علائم افسردگی در موش‌ها پدیدار شد.

محققان به این نکته اشاره کرده‌اند که درک بهتر باکتری‌های روده می‌تواند باعث شود که بیماری‌هایی نظیر افسردگی با مواد طبیعی درمان شوند.

دکتر آلبن گالتیه، محقق اصلی این پژوهش گفته که اگر تحقیقات به سمت و سوی خوبی برود، دیگر نیازی به داروهای پیچیده با عوارض جانبی زیاد نیست. به این ترتیب، با تغییر رژیم غذایی و باکتری‌هایی که بدن مصرف می‌کند، می‌توان به سلامت رسید و حس و حال را بهتر کرد.

با طبیعت درمانی خشم خود را کنترل کنیم

  • خسروی نژاد گفت: در واقع در این تحقیقات نشان داده شد که ارتباط نزدیک تر با طبیعت از جهت سلامت روانی در راستای رسیدن به آرامش بسیار موثر بوده و همزمان با شروع دوره شهرنشینی، ایده کاهش فشارهای روحی ناشی از آن با ایجاد این ارتباط بیش از پیش خود نمایانی می کند.

 

 

خشم یک هیجان گرم و احساسی مانند دیگر احساسات طبیعی انسان است که به هنگام بروز، سبب برانگیختگی انسان و خروج بدن از حالت آرامش و سکون می شود.
گرچه همه انسان ها خشمگین می شوند و خشم به خودی خود بد نبوده و مجاز است، اما آنچه اهمیت دارد شیوه ابراز آن است؛ این که چگونه خشم خود را ابراز کنیم که به خودمان یا به دیگری صدمه ای وارد نشود.
برخی افراد خشم خود را بروز نمی دهند که این کار سبب آسیب جسمی و روانی به خود آنها می شود و بعضی نیز خشم خود را نثار دیگران می کنند که به آن ‘ پرخاشگری ‘ می گویند و به رابطه فرد با دیگران آسیب می زند. احساس خشم یک فرد ممکن است برای دیگران قابل مشاهده نباشد، اما رفتار پرخاشگرانه برای دیگران قابل مشاهده است.
بروز خشم و پرخاشگری در بین زنان و مردان متفاوت و معمولا بر اساس خصوصیات خانواده و فرد، افراد برای کنترل خشم خود یا دست به پرخاشگری زده و یا آن را مخفی کرده و خشم خود را فرو می خورند.
در حقیقت دو مدل ابراز خشم وجود دارد؛ می تواند به صورت گرم یعنی همان رفتارهای پرخاشگرانه، کتک زدن و … یا سرد مانند کینه جویی، غیبت و … ابراز شود.
فریبا خسروی نژاد که دارای دکترای تخصصی زیست شناسی گیاهی است،در گفت وگو با خبرنگار علمی درباره خشم و راهکار اساسی برای کنترل آن این گونه توضیح داد: خشم‌‌ حالتی از خُلق است که بسته به منبع ایجاد کننده، می تواند از یک ناراحتی ساده تا حتی عصبانیت و واکنش شدید ما را شامل شود. یکی از مهمترین دلایل نارضایتی و خشم در زندگی امروزی، برآورده نشدن نیازهای عاطفی و ارتباطی افراد است.
وی ادامه داد: رکن پررنگ و اساسی در مبحث مدیریت خشم، آموزش و فرهنگ سازی در اقشار و سنین مختلف است؛ افراد باید با مراقبت از افکار، هیجانات و البته رفتار خود، از آسیب های احتمالی ناشی از خشم محافظت شوند چرا که دارا بودن احساس خوب و افکار مثبت یکی دیگر از مواردی است که در خودمراقبتی روحی-روانی همگان موثر است.
خسروی نژاد افزود: برای بهتر زندگی کردن باید تدبیر داشت و آموخت که همواره شرایط و اوضاع مطابق میل ما نبوده و دیگران الزاما نمی توانند همانند ما فکر کنند.
این بازرس انجمن علمی کشت سلول و بافت گیاهی ایران با اشاره به سخن سقراط در باره خشم که می گوید ‘ داروی خشم، خاموشی است’ گفت: اما تا رسیدن به نقطه ای که فرد بتواند خودش را به طور کامل مدیریت کرده و زمان ایجاد خشم، با سکوت خودش را آرام کند، راهی طولانی در پیش است.
وی تصریح کرد: ‌البته ناگفته پیداست تا زمانی که عوامل ایجاد کننده خشم، مثل کمبودها، برآورده نشدن نیازها و باورهای افراد، محکم سرجایشان ایستاده اند، نمی شود چندان توقع داشت که آنها در عین ناکامی، با خونسردی به موقعیت های ناخوشایند خود لبخند بزنند.
خسروی نژاد تصریح کرد: در سالیان اخیر از طرف دانشمندان علوم طبیعی و اجتماعی تئوری های مختلفی مبنی بر چگونگی افزایش رفاه و کیفیت زندگی انسان ها با حضور یافتن در طبیعت، ارائه شده است. همچنین بسیاری از مطالعات در حوزه روان شناختی، تاثیر شهرنشینی روی سلامتی روحی انسان ها را مورد بررسی قرار داده است.
عضو هیات علمی دانشگاه آزاد اسلامی ادامه داد: از جمله نتایج مطالعات اخیر نشان می دهند که بهره مند شدن و گذراندن زمان هفتگی در طبیعت می تواند تا ٦٩ درصد احتمال بروز بیماری‌های روانی را کاهش دهد و موجب تعادل بیشتر بین ناقل‌های شیمیایی‌ مانند دوپامین و سروتونین در مغز و در نتیجه دستییابی به احساس لذت و شادمانی شود‌.

****قابل اعتماد مانند طبیعت
خسروی نژاد گفت: در واقع در این تحقیقات نشان داده شد که ارتباط نزدیک تر با طبیعت از جهت سلامت روانی در راستای رسیدن به آرامش بسیار موثر بوده و همزمان با شروع دوره شهرنشینی، ایده کاهش فشارهای روحی ناشی از آن با ایجاد این ارتباط بیش از پیش خود نمایانی می کند.
وی با بیان این که اساس ‘جنبش باغچه های شهری’ نیز به برقراری رابطه مثبت دوباره بین انسان و طبیعت استوار شد، افزود: درمانگران بیمارستان ها و مراکز درمانی نیز جهت بهبود پیشرفت در سیر بیماری و مداوای مراجعین خود از روش هایی مانند مشغول کردن آنها به فعالیت در باغچه ها و ایجاد برقراری ارتباط بین آنان و گیاهان، به طور گسترده ای استفاده کرده و نتیجه طبیعت درمانی را راهکار مناسبی در جهت پیشگری و کنترل اضطراب، استرس و البته وسواس فکری معرفی کرده اند.
این متخصص زیست شناسی گیاهی تاکید کرد:‌ امروزه با بهره گیری از موسیقی طبیعت‌، همانند صدای آتش یا سوختن چوب و آوای باران در راستای صیقل دادن روح و سلامت روان استفاده می شود،به نوعی که امروزه از تاثیر فوق‌العاده ‌هارمونی و نظم صدای باران برای کنترل و بهبود بیماری‌هایی‌ مانند اضطراب و یا افسردگی بهره گرفته می شود.
خسروی نژاد ادامه داد: همچنین مشاهده شد که خیره شدن به منظره طبیعی چه به صورت عکس و چه یک منظره واقعی به مدت حداقل 40 ثانیه، می‌تواند عملکرد مغزی مراجعین را افزایش دهد.
وی ادامه داد: بر اساس تحقیقات پژوهشگران دانشگاه ملبورن استرالیا که روی 150 دانش‌آموز صورت گرفت، نگاه به مناظر طبیعی سبب افزایش بازده و بهره وری مغزی آنها در به خاطر سپردن کارها و انجام محاسبات ریاضی بهتر شده است.
خسروی نژاد با بیان این که خو گرفتن و احترام به طبیعت، آرامش درون را در آدمی برمی انگیزد و در پی آن، هورمون های شادی و لذت را در بدن تنظیم می کند، گفت: پیشنهاد می‌کنم در محیط کار و یا در محل زندگی خود از عوامل طبیعی مانند گیاه و گلدان جهت بهبود سطح سلامتی جسمی و روانی بهره مند شوید.

مواد غذایی که روی افسردگی اثر گذار هستند

  • یکی از مهم‌ترین توصیه‌های تغذیه‌ای به اطرافیان یک بیمار مبتلا به افسردگی این است که حتما انواع حبوبات را در برنامه غذایی بیمار خود قرار دهند. حبوبات جزو آن گروه از مواد غذایی هستند که به کندی در دستگاه گوارش هضم می‌شوند

می توانید از روش های تغذیه ای مناسب برای مقابله با افسردگی کمک بگیرید مصرف قارچ ، بوقلمون،غلات سبوس‌دار،گوجه‌فرنگی،چای سبز و حبوبات در این زمینه به شما کمک زیادی خواهد کرد و میتواند در افزایش آرامش و کاهش افسردگی نقش موثری ایفا کنند .

کمپین روز جهانی بهداشت امسال به بیماری افسردگی اختصاص داده و شعار «بیایید صحبت کنیم»، برای آن در نظر گرفته شده است. یکی از مواردی که در این کمپن جهانی به آن اشاره شده، اهمیت دادن به نوع تغذیه برای پیشگیری از ابتلا به افسردگی یا کمک به درمان این بیماری روان‌پزشکی است. انواع رژیم‌های غذایی برای افسردگی، به دو گروه تقسیم می‌شوند؛ یک گروه، غذاهای پیشنهادی به افراد مبتلا به افسردگی و گروه دیگر هم غذاهای پیشنهادی به افرادی که در معرض ابتلا به افسردگی قرار دارند. گروه دوم، شامل کسانی می‌شود که یکی از عزیزان خود را از دست داده‌اند، خود یا اطرافیان آنها به بیماری‌های سخت مبتلا شده‌اند، سابقه خانوادگی ابتلا به افسردگی دارند یا به تازگی یک بحران عاطفی را پشت سر گذاشته‌اند. این گروه از افراد باید علاوه بر روان‌درمانی یا در برخی از موارد هم دارودرمانی، با رعایت نکات تغذیه‌ای ساده اما کاربردی، سعی در کنترل بهتر بیماری خود داشته باشند. در ادامه این مطلب، با مهم‌ترین توصیه‌های تغذیه‌ای برای مبارزه با افسردگی آشنا می‌شویم.

برای پیشگیری از افسردگی، این خوراکی‌ها را بخورید گردو و ماهی گردو و ماهی، سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ هستند و نتیجه تحقیقات فراوانی نشان داده‌اند که مصرف روزانه مواد غذایی حاوی امگا۳ می‌تواند باعث بهبود عملکرد مغز و پیشگیری از ابتلا به بیماری‌های روان‌پزشکی مانند افسردگی شود. محققان انگلیسی می‌گویند از آنجایی که ۸۰ درصد مغز پستانداران از چربی‌ها تشکیل شده است، بنابراین هرچه که حجم چربی‌های مفید در برنامه غذایی روزانه بیشتر و حجم چربی‌های مضر کمتر باشد، شانس ابتلا به بیماری‌های روان‌شناختی و مشکلات روان‌پزشکی هم کمتر خواهد شد. به طوری که احتمال ابتلا به برخی بیماری‌های مربوط به عملکرد مغز مانند افسردگی یا حتی آلزایمر در افرادی با رژیم‌های غربی (که سرشار از غذاهای سرخ‌کردنی هستند)، بسیار بالاتر از افرادی با رژیم‌های مدیترانه‌ای (که سرشار از چربی‌های امگا۳ و سبزی‌ها هستند) است.

قارچ

قرار دادن قارچ در برنامه غذایی روزانه از دو جهت باعث کاهش خطر ابتلا به افسردگی می‌شود. اول آنکه ترکیبات موجود در قارچ با تنظیم ترشح انسولین و متعادل کردن سطح قند خون در بدن، مانع از پایین آمدن خُلق و ایجاد حس غمگینی می‌شوند. دوم هم اینکه مصرف قارچ مانند مصرف مواد غذایی حاوی پروبیوتیک، باعث افزایش سطح باکتری‌های مفید روده می‌شود. از آنجایی که سلول‌های عصبی موجود در روده مسئول تولید ۸۰ تا ۹۰ درصد از سروتونین در بدن هستند، بنابراین ما نمی‌توانیم نقش سلامتی روده در افزایش آرامش و کاهش افسردگی را نادیده بگیریم. به همین دلیل هم گنجاندن تنها ۱۰۰ گرم قارچ در برنامه غذایی روزانه افراد مبتلا به افسردگی، می‌تواند تاحد زیادی شانس ابتلا به این بیماری را در آنها کم کند

. بوقلمون

یکی از توصیه‌های تغذیه‌ای کارآمد برای پیشگیری از ابتلا به افسردگی، مصرف پروتئین‌های حیوانی است. در میان پروتئین‌های حیوانی مختلف، گوشت بوقلمون به دلیل داشتن ترکیبی شیمیایی به نام «تریپتوفان»، از اهمیت بالاتری در پیشگیری از ابتلا به افسردگی برخوردار است. افزایش سطح تریپتوفان در بدن باعث تحریک ترشح سروتونین و بهبود خلق می‌شود. شاید به همین دلیل هم باشد که غربی‌ها در جشن شکرگزاری از بوقلمون به عنوان غذای اصلی خود استفاده می‌کنند

غلات سبوس‌دار

انواع کربوهیدرات‌های پیچیده مانند غلات سبوس‌دار، سرشار از فیبر غذایی هستند و می‌توانند در کوتاه‌ترین زمان ممکن باعث افزایش خُلق شوند. محققان آمریکایی می‌گویند که فیبر موجود در غلات سبوس‌دار مانند برنج، نان و ماکارونی قهوه‌ای با آزاد کردن سروتونین در بدن، به سرعت باعث بهبود خلق و کاهش احساس غمگینی در افراد می‌شود.

چای سبز

یکی دیگر از توصیه‌های تغذیه‌ای که همواره برای افراد مستعد ابتلا به افسردگی مطرح می‌شود، توصیه به گنجاندن حداقل ۲ فنجان چای سبز در برنامه غذایی روزانه‌شان است. چای سبز علاوه بر آنتی‌اکسیدان‌های فراوان، حاوی آمینواسیدی به نام «تیانین» است. مصرف نوشیدنی‌های حاوی تیانین باعث تمدد اعصاب، ایجاد حس آرامش و از بین رفتن استرس می‌شود و همه اینها در کنار یکدیگر، کاهش احتمال ابتلا به افسردگی را در پی خواهند داشت.

گوجه‌فرنگی

گوجه‌فرنگی علاوه بر لیکوپن و ویتامین C، سرشار از اسید فولیک و اسید آلفالیپوئیک است. هر دوی این اسیدها می‌توانند به شدت باعث بهبود خُلق و از بین رفتن حس غمگینی در ما بشوند. اصلا به همین دلیل است که گوجه‌‌فرنگی در گروه سبزیجات نشاط‌آور تقسیم‌بندی می‌شود. محققان فرانسوی به افراد در معرض ابتلا به افسردگی توصیه می‌کنند که حداقل روزی ۶ عدد گوجه‌فرنگی گیلاسی یا یک عدد گوجه‌فرنگی تازه را در رژیم غذایی خود بگنجانند. اسید آلفالیپوئیک موجود در گوجه‌فرنگی هم می‌تواند به تبدیل گلوکز به انرژی در بدن کمک کند و در نتیجه، بهبود خلق و بالا بردن نشاط را برای افراد در پی داشته باشد. برای درمان افسردگی، این خوراکی‌ها را بخورید

حبوبات

یکی از مهم‌ترین توصیه‌های تغذیه‌ای به اطرافیان یک بیمار مبتلا به افسردگی این است که حتما انواع حبوبات را در برنامه غذایی بیمار خود قرار دهند. حبوبات جزو آن گروه از مواد غذایی هستند که به کندی در دستگاه گوارش هضم می‌شوند و به همین دلیل هم می‌توانند برای مدت زمان بیشتری سطح قند خون را در حالت تعادل نگه دارند. حفظ تعادل قند خون، از مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از پایین آمدن خُلق یا ایجاد حس غمگینی در مبتلایان به افسردگی است.

بذرکتان، شاهدانه و سیاه‌دانه

مصرف انواع مغزها و دانه‌ها به دلیل چربی‌های خوب، آنتی‌اکسیدان‌ها و املاحی که دارند، می‌تواند تاثیر مثبتی بر بهبود خلق افراد داشته باشد اما در میان دانه‌های مختلف، بذرکتان، شاهدانه و سیاه‌دانه، نقش برجسته‌تری را در کمک به درمان افسردگی ایفا می‌کنند. این دانه‌ها سرشار از اسیدهای چرب امگا۳ هستند و می‌توانند با بهبود عملکرد مغز، باعث بالا رفتن خُلق مبتلایان به افسردگی شوند. از این رو، توصیه می‌شود که حتما این مغزها را به غذا یا سالاد مبتلایان به افسردگی اضافه کنید. سیب سیب تازه، سرشار از انواع آنتی اکسیدان‌ها و فیبر غذایی است و مصرف یک عدد از آن در طول روز، می‌تواند با انواع التهاب‌های بدن و استرس اکسیداتیو مبارزه کند. زمانی که استرس اکسیداتیو در بدن کم می‌شود، خلق و خوی فرد هم بالاتر می‌رود. به همین دلیل هم بیماران مبتلا به افسردگی که در حال درمان هستند، باید مصرف روزی ۱ عدد سیب را در برنامه غذایی خود داشته باشند.

آب و آبمیوه

کم آب شدن بدن، یکی از دلایل تشدید بیماری‌های روان‌پزشکی به دلیل افزایش تحریکات عصبی است. از این رو، نوشیدن آب کافی در طول روز می‌تواند کمکی به درمان بیماران مبتلا به افسردگی باشد. اگر بتوانید روزی یک لیوان آب میوه تازه و طبیعی را هم در برنامه غذایی این افراد قرار دهید، باعث بهبود خلق آنها خواهید شد. آبمیوه‌های تازه سرشار از انواع آنتی‌اکسیدان هستند و مصرف آنها می‌تواند با افزایش حس تازگی در بدن، باعث بهبود خلق و خو شود. کمبودهای تغذیه‌ای مرتبط با افسردگی گاهی کمبودهای تغذیه‌ای می‌توانند عاملی برای ابتلا یا تشدید افسردگی محسوب شوند و به همین دلیل هم جبران این کمبودها می‌تواند گام موثری در پیشگیری از ابتلا یا تشدید افسردگی به حساب بیاید.

این کمبودها شامل موارد زیر می‌شوند:

کمبود بتاکارتن؛ منابع غذایی: زردآلو، کلم بروکلی، طالبی، هویج، هلو، کدو حلوایی، اسفناج و سیب‌زمینی شیرین.

کمبود ویتامین C؛ منابع غذایی: کلم بروکلی، گریپ‌فروت، کیوی، پرتقال، نارنگی، لیموی ترش و شیرین، فلفل دلمه‌ای، گوجه‌فرنگی و پیاز خام.

کمبود ویتامین E؛ منابع غذایی: کره مارگارین، مغزها و دانه‌ها، روغن‌های گیاهی و مایه خمیر.

کمبود فولات؛منابع غذایی: حبوبات، مغزها، میوه‌های تازه و سبزی‌های برگ سبز تیره.

کمبود ویتامین D؛ منابع غذایی: جگر سیاه، زرده تخم‌مرغ، ماهی و نور آفتاب.

کمبود سلنیوم؛منابع غذایی: گوشت بدون چربی، حبوبات، لبنیات کم‌چرب، مغزها و دانه ها، انواع غذاهای دریایی و غلات سبوس دار. کمبود امگا۳؛ منابع غذایی: ماهی قزل‌آلا، ماهی سالمون، ماهی ساردین، گردو، روغن کانولا، روغن سویا و روغن زیتون.

پیشنهاد آخر

مبتلایان به افسردگی یا افراد مستعد به ابتلا: کمتر خوراکی‌های محرک و سرشار از کافئین مانند قهوه، شکلات و چای پررنگ بخورند. دور غذاهای سرخ‌کردنی که باعث افزایش التهاب و استرس اکسیداتیو در بدن می‌شوند را خط بکشند. انواع میوه‌های تازه را به عنوان میان‌وعده خود در نظر بگیرند. مصرف اسنک‌های چرب و شور و شیرین را تاحد ممکن محدود کنند. به هیچ عنوان سیگار نکشند زیرا استعمال دخانیات با افزایش استرس اکسیداتیو در بدن و پایین آمدن تدریجی خُلق همراه است. در ظرف‌هایی با رنگ‌های گرم مانند قرمز و نارنجی یا رنگ‌های آرامبخشی مانند سبز و صورتی غذا بخورند. حجم غذاهای گرم را در برنامه غذایی خود، بیشتر از غذاهای سرد کنند.

بزرگترین مانع برای پیشرفت افسردگی است

 

  • وی گفت: بعضی افراد سعی دارند تا خواسته‌ها و آرزوهای خود را به دلیل ناتوانی در رسیدن به آن سرکوب کنند و به داشته‌های خویش بسنده می‌کنند که این باعث ایجاد حس نا‌امیدی در وجود افراد می‌شود.

محمود بیات روان‌شناس عمومی در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده ؛ اظهار داشت: افسردگی و ناامیدی یکی از مهم‌ترین عوامل عدم پیشرفت در کارها است که در بعضی افراد حتی باعث از دست دادن امید در زندگی می‌شود اما در این میان هستند افرادی که رویاهای خود را در ضمیر ناخودآگاه خویش زنده و امیدوار نگه می‌دارند.
وی گفت: بعضی افراد سعی دارند تا خواسته‌ها و آرزوهای خود را به دلیل ناتوانی در رسیدن به آن سرکوب کنند و به داشته‌های خویش بسنده می‌کنند که این باعث ایجاد حس نا‌امیدی در وجود افراد می‌شود.
بیات تصریح کرد: البته باید در نظر داشت که قناعت با سرکوب رویاها اشتباه گرفته نشود، چراکه قناعت به معنای عدم بلند پروازی و ابزار قدرتمندی در رسیدن به اهداف بزرگ توسط داشته‌های خود در زندگی است و تا زمانی که رویاها در ذهن زنده  نشوند، افسردگی باقی خواهد ماند.
این روان‌شناس در پایان گفت: دلگرمی و امیدواری در حد اعتدال عامل مهمی در کاهش افسردگی و رسیدن به اهداف در زندگی است، درواقع جنگیدن برای دستیابی به موفقیت اولین گام در رسیدن به آرزوها تلقی می‌شود.

علائم افسردگی را کم کنیم

 

  • خوشبختانه در حالیکه امکان مرگ نورون های جدید وجود دارد، نجات آنها هم ممکن است. در اینجاست که نقش مدیتیشن مطرح می شود. به نظر می رسد زمانی که فرد در چالش موقعیت یادگیری جدیدی قرار می گیرد نورون های جدید “نجات می یابند”.

 

افسردگی به یکی از رایج ترین اختلالات سلامت ذهن تبدیل شده و بسیاری را در جهان مبتلا کرده است.

سالیانه 15 میلیون آمریکایی دچار افسردگی می شوند که 6-7 درصد کل جمعیت بالغ این کشور را شامل می شود.

این اختلال آنقدر شایع است که تقریبا همه افراد یا خود درگیر این مشکل هستند و یا به طریقی با شخصی که از این اختلال رنج می برد در ارتباط هستند. با تک شات همراه باشید.

افسردگی هم برای شخص مبتلا و هم برای کارفرمای او هزینه های سنگینی به همراه دارد. اختلال افسردگی دلیل اصلی ناتوانی در افراد 15 تا 44 در آمریکاست و تخمین زده شده که این اختلال سالیانه 44 میلیارد دلار هزینه برای کارفرمای این افراد به همراه دارد. افسردگی در بحث معضلات محل کار در رتبه سوم قرار دارد و پیش از آن دو مورد بحران های خانوادگی و اضطراب قرار گرفته اند.

اخیراً تحقیقات علم عصب شناسی نشان داده است که روشی ساده اما فوق العاده موثر برای کاهش چشمگیر علائم افسردگی وجود دارد: ترکیب تمرین های ائروبیک با مدیتیشن.

این تحقیق در حوزه عصب زایی یا نوروژنز انجام شده که به نحوه تولید و گسترش نورون ها در مغز می پردازد.

در واقع، محققان این حوزه این نظریه را مطرح کرده اند که با نمایان شدن علایم افسردگی، تولید سلول های جدید کاهش می یابد. آنها اشاره کرده اند که تروما و زندگی پر استرس می تواند بر عصب زایی تاثیر منفی داشته باشد و ثابت شده است که انجام ورزش های ائروبیک می تواند به طرز قابل توجهی تعداد سلول های جدیدی که یک مغز تولید می کند را افزایش دهد.

مشکل در آن چیزی است که پس از تمرینات ائروبیک رخ می دهد: تعداد قابل توجهی از سلول های جدید در عرض چند هفته پس از تولید از بین می روند. و اگر وارد مدار مغز نشوند، نمی توانند تاثیری حمایتی داشته باشند، روحیه شخص را تقویت کنند و به وی کمک کنند از مقاومت بیشتری برخوردار باشد یا حس بهتری از سلامتی خود داشته باشد.

خوشبختانه در حالیکه امکان مرگ نورون های جدید وجود دارد، نجات آنها هم ممکن است. در اینجاست که نقش مدیتیشن مطرح می شود. به نظر می رسد زمانی که فرد در چالش موقعیت یادگیری جدیدی قرار می گیرد نورون های جدید “نجات می یابند”.

محققان می گویند:

تمرینات مغزی در صورتیکه موقعیت یادگیری جدید و نیازمند تلاش باشد می تواند نورون های جدید را از مرگ نجات دهد.

در مجموع این یافته ها از این حکایت دارد که تمرینات ائروبیک میزان تولید نورون های جدید را در مغز فرد بزرگسال افزایش می دهد و تمرینات مغزی چالش برانگیز تعداد قابل توجهی از این سلول ها را زنده نگه می دارد.

در این تحقیق، دانشمندان عصب شناس برنامه آموزشی ذهنی و فیزیکی را برای شرکت کنندگان در این بررسی تنظیم کردند که مدیتیشن تمرکزی را با تمرینات ائروبیک در هم می آمیخت.

گروه کنترل و گروهی که از علائم شدید افسردگی رنج می بردند با 30 دقیقه تمرینات مدیتیشن و سپس 30 دقیقه تمرینات ائروبیک کار را شروع کردند. این ترکیب دو بار در هفته توسط این افراد به اجرا گذاشته شد.

در طول بخش مدیتیشن، به شرکت کنندگان گفته شد که بر روی زمان حال تمرکز کنند و در صورت انحراف افکار به موضوعات گذشته یا آینده تمرکزشان را بر تنفس خود قرار دهند. بنا بر تحقیقات، این کار به افرادی که دچار افسردگی هستند کمک می کند که به تغییرات لحظه به لحظه دقت کنند. پس از این مرحله 30 دقیقه تمرینات ائروبیک با درجه سختی متوسط انجام می شد.

نتایج نشان داده که علائم افسردگی پس از فقط 8 هفته تمرین به میزان 40% کاهش یافته است.

مدتهاست دانشمندان می دانند که این دو تمرین، به تنهایی می توانند در بهبود علائم افسردگی موثر باشند. اما در این تحقیق مشخص شد که انجام توامان این دو تاثیری مضاعف بر بهبود علائم افسردگی دارد.

بعد از زایمان افسردگی گرفتم

  • در مواردی نادر، ممکن است بعد از زایمان شخص به نوع شدیدی از افسردگی بعد از زایمان که به آن جنون بعد از زایمان گفته می شود دچار شود. او ممکن است اعمالی عجیب و غریب انجام دهد، چیزهایی ببیند و یا بشنود که وجود ندارند و یک خطر برای خود و نوزاد محسوب شود. این حالت یک حالت اورژانسی بوده زیرا ممکن است به مرور بدتر شده و به خطری برای خود بیمار و یا دیگران بدل شود.

 

افسردگی بعد از زایمان می تواند باعث شود که شما احساس غمگین بودن، نا امیدی و پوچی کنید. همچنین ممکن است در مراقبت و برقراری ارتباط عاطفی با نوزادتان با مشکل مواجه شوید.

افسردگی بعد از زایمان با احساس غم و اندوه بچه دار شدن متفاوت است. احساس غم و اندوه بچه دار شدن در بسیاری از زنان در دو هفته ی اول بعد از زایمان رخ می دهد. حس غم و اندوه بچه دار شدن ممکن است باعث اختلالات خواب، بدخلقی، گریه و درگیری شدید فکری شود. ممکن است این احساس ها را همزمان با احساس خوشحالی ناشی از بچه دار شدن داشته باشید. اما این احساس غم و اندوه بعد از بچه دار شدن معمولا بعد از دو هفته بهبود می یابد. علائم افسردگی بعد از زایمان ممکن است تا ماه ها بعد از زایمان نیز وجود داشته باشد.

در مواردی نادر، ممکن است بعد از زایمان شخص به نوع شدیدی از افسردگی بعد از زایمان که به آن جنون بعد از زایمان گفته می شود دچار شود. او ممکن است اعمالی عجیب و غریب انجام دهد، چیزهایی ببیند و یا بشنود که وجود ندارند و یک خطر برای خود و نوزاد محسوب شود. این حالت یک حالت اورژانسی بوده زیرا ممکن است به مرور بدتر شده و به خطری برای خود بیمار و یا دیگران بدل شود.

اقدام برای درمان افسردگی بعد از زایمان بسیار مهم است. هر چه سریعتر درمان افسردگی بعد از زایمان آغاز شود، افسردگی سریعتر بهبود می یابد و می توانید از بچه دار شدنتان لذت ببرید.

علل افسردگی بعد از زایمان

به نظر می رسد که افسردگی بعد از زایمان به علت تغییرات در سطوح هورمون ها بعد از بارداری به وجود می آید. هر زنی می تواند به افسردگی بعد از زایمان مبتلا شود و این بیماری می تواند بعد از سقط جنین و مرده زایی نیز بروز کند. در موارد زیر احتمال بیشتری برای ابتلا به افسردگی بعد از زایمان وجود دارد:

شما قبلا بیماری افسردگی و یا افسردگی پس از زایمان را تجربه کرده باشید.

شما از حمایت ضعیفی از طرف همسر، خانواده و یا دوستانتان برخوردار باشید.

نوزاد شما بیمار باشد و یا گریه های طولانی مدت ( کولیک شیرخواران) داشته باشد.

استرس بسیار زیادی در زندگی شما وجود داشته باشد.

اگر در خانواده ی شما سابقه اختلال دو قطبی وجود داشته باشد، احتمال ابتلای شما به جنون پس از زایمان بیشتر می شود.

علائم افسردگی پس از زایمان

شخصی که به بیماری افسردگی پس از زایمان دچار می شود ممکن است علائمی شبیه به موارد زیر داشته باشد:

احساس غم و اندوه، نا امیدی و پوچی. این احساس در برخی از زنان ممکن است به صورت اضطراب باشد.

لذت نبردن از کارهای روزمره

عدم احساس گرسنگی و احتمالا کاهش وزن (در برخی موارد این حالت برعکس بوده و این احساس به صورت گرسنگی بیش از حد و افزایش وزن بروز می کند.)

مشکلات خواب

عدم توانایی در تمرکز کردن

این علائم ممکن است در اولین و یا دومین روز پس از زایمان بروز کنند و یا ممکن است بعد از اتمام علائم احساس غم و اندوه بعد از بچه دار شدن که دو هفته به طول می انجامد، بروز کند.

شخصی که به جنون پس از بارداری مبتلا می شود ممکن است احساس کند که از نوزادش دور نگه داشته شده است و یا صداهایی را بشنود و یا چیزهایی را ببیند که وجود ندارند. برخی از زنان مبتلا به بیماری افسردگی بعد از زایمان، ممکن است به خودکشی و یا آسیب رساندن به نوزادشان نیز فکر کنند اما افراد مبتلا به جنون پس از زایمان ممکن است حس کنند که این کار را کرده اند.

اگر فکر می کنید که ممکن است به خودتان، نوزاد و یا کسی دیگر آسیب بزنید بلافاصله به پزشک مراجعه کنید و یا با مرکز فوریت های پزشکی تماس بگیرید.

تشخیص افسردگی پس از زایمان

در صورت مشاهده ی علائم افسردگی بعد از زایمان به پزشک مراجعه کنید. پزشک پس از انجام معاینات بالینی، سوالاتی را در مورد علائم این بیماری از شما خواهد پرسید.

حتما در مورد تمام علائم غم و اندوه بعد از زایمانی که تجربه کرده اید و یا می کنید به پزشکتان توضیح بدهید. پزشک شما تمام احساس های شما را پیگیری می کند تا بتواند مشکل احتمالی شما را تشخیص دهد.

درمان افسردگی بعد از زایمان

درمان افسردگی بعد از زایمان به کمک دارو های ضد افسردگی و مشاوره انجام می شود. زنانی که افسردگی بعد از زایمان آنها خفیف است ممکن است تنها با مشاوره درمان شوند. اما در بسیاری از موارد هر دو روش مشاوره و دارو های ضد افسردگی لازم می شود. تصور می شود که برخی از دارو های ضد افسردگی برای مادرانی که به نوزاد شیر خودشان را می دهند، بی خطر باشد.

برای اینکه بتوانید سریعتر بهبود بیابید حتما رژیم غذایی مناسب و سالم داشته باشید، هر روز کمی ورزش کنید و به اندازه کافی بخوابید. از خانواده و دوستانتان بخواهید که از شما حمایت کنند.

سعی کنید از این قضیه که شما به این بیماری مبتلا شده اید نسبت به خودتان احساس بدی نداشته باشید. این به این معنی نیست که شما مادر بدی هستید. بسیاری از زنان از افسردگی بعد از زایمان رنج می برند. کمی زمان می برد اما شما با استفاده از روش های درمانی به مرور بهبود می یابید.

اگر شما دچار افسردگی پس از زایمان هستید …

افسردگی پس از زایمان بر خلاف تصور برخی از افراد، یک بیماری و وضعیت پزشکیست نه نشانه ای از ضعف بعد از زایمان. با خودتان و افرادی که از شما مراقبت می کنند صادق باشید. در مورد مشکلتان با آنها صحبت کنید. شما، پزشکتان، خانواده و دوستانتان می توانید با هم برای درمان این بیماری یک تیم شوید و همکاری داشته باشید.

و اما کارهایی که باید در خانه انجام دهید تا با افسردگی پس از زایمان مقابله کنید:

برای بیرون رفتن و ملاقات با دوستانتان یک برنامه منظم ترتیب دهید و از آنها بخواهید که به صورت منظم با شما تماس گرفته و به ملاقات شما بیایند. دور بودن از جمع می تواند افسردگی را بدتر کند مخصوصاً اگر با استرسِ بزرگ کردن یک نوزاد نیز همراه باشد.

رژیم غذایی متعادل داشته باشید. اگر اشتهایتان کم است می توانید در طول روز از میان وعده های سبک استفاده کنید. میتوانید از پزشکتان بخواهید که در صورت لزوم برای شما مکمل های غذایی تجویز کند.

ورزش منظم روزانه داشته باشید به عنوان مثال در فضای باز قدم بزنید. ورزش به شما کمک می کند که خلق و خوی شما بهتر شده و سرحال شوید.

تا جایی که امکان دارد در معرض نور خورشید قرار بگیرید. پرده های خانه را کنار بزنید و تا جایی که امکان دارد در طول روز از خانه بیرون بروید.

برای تهیه غذا و سایر کارهای خانه، از دوستان و یا اعضای خانواده و همسرتان کمک بگیرید. دوستان و اعضای خانواده معمولا از کمک کردن به شما خوشحال می شوند.

خود درمانی ممنوع، از مصرف کافئین و همچنین مصرف خودسرانه دارو برای بهبود وضعیتتان اکیدا خودداری کنید. اگر علائمی از افسردگی بعد از زایمان دارید به پزشک مراجعه کرده و با ایشان مشورت کنید.

بیش از اندازه کار نکنید. تا جایی که می توانید استراحت کنید و بخوابید. خستگی می تواند افسردگی بعد از زایمان را بدتر کند.

اگر گروهی را برای حمایت از کسانی که تازه مادر شده اند، می شناسید در آن عضو شوید. هیچ کس به اندازه ی کسی که مثل شما تازه مادر شده است نمی تواند حال شما را درک کند و از شما حمایت کند.

پتانسیل بروز خشونت های خانگی زمانی که زن خانه باردار است و یا بعد از تولد نوزاد افزایش می یابد. در صورتی که همسر شما نسبت به شما خشونت اعمال می کند و یا از شما سوء استفاده عاطفی می کند بدانید که شما و نوزادتان به لحاظ جسمی نیز در خطر قرار دارید و این برخورد احتمال بروز افسردگیِ پس از زایمان را در شما افزایش می دهد. در چنین وضعیتی بیش از هر موقعیت دیگری شما و نوزادتان نیاز به کمک و حمایت دارید. در این زمینه با پزشک و یا مشاور خانواده مشورت کنید.

آداب گفتگو و صحبت کردن با افراد افسرده

  • هرچند مثبت اندیشی در بهبود عملکرد ذهن موثر است اما افرادی که افسردگی یا اضطراب‌های شدید دارند با این توصیه‌ها دچار تنش بیشتری می‌شوند و در نهایت نه تنها با این نصیحت‌ها مثبت اندیش نمی‌شوند بلکه این فشار عصبی، آنها را بیشتر آزار می‌دهد.

 

صحبت کردن با افراد افسرده شیوه خاص خود را دارد و نمی‌توان از هر عباراتی در گفت‌وگو با آنها استفاده کرد. به گزارش سای‌سنترال، اگر یکی از دوستان یا اعضای خانواده شما به این اختلال روانی مبتلا است باید بدانید موارد زیر از جمله عباراتی هستند که نباید به یک فرد افسرده گفته شوند:

1. همه چیز زاییده ذهن توست و باید مثبت فکر کنی.

هرچند مثبت اندیشی در بهبود عملکرد ذهن موثر است اما افرادی که افسردگی یا اضطراب‌های شدید دارند با این توصیه‌ها دچار تنش بیشتری می‌شوند و در نهایت نه تنها با این نصیحت‌ها مثبت اندیش نمی‌شوند بلکه این فشار عصبی، آنها را بیشتر آزار می‌دهد.

2. باید از خودت بیرون بیایی و به اجتماع برگردی.

این گونه عبارات موجب می‌شوند که شرایط بدتر شود چرا که در کنار اضطراب و افسردگی، احساس گناه را نیز به مشکلات بیمار افسرده اضافه می‌کنند.

3. چرا هیچ تحرک و فعالیتی نداری؟

ورزش کردن برای سلامت جسم و روان مفید است و معجزه می‌کند و البته خاصیت ضدافسردگی نیز دارد اما وقتی مستقیم آن را به یک بیمار افسرده توصیه می‌کنید که حتی انرژی و انگیزه کافی برای انجام کارهای ساده و عادی روزمره‌اش ندارد، درست مثل این است که نقطه ضعف او را به یادش می‌آورید و او را می‌رنجانید. در این مورد هرازگاهی یک اشاره کوتاه و گذرا کافی است.

4. رژیم غذایی‌ات را تغییر بده.

هرچند نوع رژیم غذایی در احوالات و خلق و خوی افراد موثر است اما برای افرادی که افسردگی بالینی دارند قطعا معجزه نخواهد کرد و چه بسا که دنبال کردن رژیم غذایی سالم برای چنین فردی امکان پذیر نباشد.

5. مراقبه و یوگا راه نجات شما است.

اگرچه بیماری افسردگی با این دو ورزش بهتر می‌شود اما در بهبود موارد شدید این بیماری تاثیرگذار نیست به طوری که حتی برخی متخصصان معتقدند تفکرات خودکشی با یوگا تشدید می‌شود.

6. شغل جدید پیدا کن.

به افراد افسرده پیشنهاد تصمیمات جدی ندهید چرا که در برخی مواقع، کار می‌تواند موجب تشدید استرس در افراد شود.

7. آیا از رابطه با همسرت راضی هستی؟

مشکلات روابط زوجین در هنگام افسردگی تشدید می‌شود و یادآوری این نکته آنها را بیشتر به این فکر می‌اندازد.

8. تو همه شرایط را برای بهتر شدن داری.

حتی در صورت واکنش مثبت به داروهای شیمیایی نیز احتمال بهتر شدن وضعیت روحی افراد صد در صد نیست پس گفتن این عبارات فایده‌ای ندارد و نمک روی زخم می‌پاشد.

9. آیا احساس بهبودی می‌کنی؟

این عبارت موجب احساس شکست فرد در زندگی علاوه بر احساس افسردگی می‌شود.

10. همه مردم مشکل دارند.

این عبارت احساس ضعف و منفی بودن را در بیمار افسرده تشدید می‌کند و به هیچ عنوان از درد و رنج او نمی‌کاهد.

واگیردار بودن طلاق و اضطراب و افسردگی

  • فكر مي‌كنيد دنيا به پايانش نزديك مي‌شود و هيچ‌كس دوست‌تان ندارد؟ نگاهي به اطراف‌تان بيندازيد. چند نفر از آدم‌هاي دوروبرتان چنين احساسي دارند؟ اگر اتفاق خاصي در زندگي‌تان نيفتاده كه شما را ناكام كند و اگر ژن افسردگي را از اجدادتان به ارث نبرده‌ايد، احتمالا اين اختلال روانشناختي از اطرافيان‌تان به شما سرايت كرده است

 

ويروس ابولا تنها خطر مسري‌ نيست كه زندگي شما را تهديد مي‌كند. محققان مي‌گويند بسياري از عادات رفتاري و حتي شيوه‌هايي كه براي روبه‌رو شدن با بحران‌ها انتخاب مي‌كنيد هم مي‌توانند از ديگران به شما سرايت كرده باشند.

از نظر آنها نه‌تنها تصميمي كه براي زندگي عاطفي‌تان مي‌گيريد بلكه خلق و خوي شما هم واگيردار است و مي‌تواند اطرافيان‌تان را بي‌آنكه بدانند گرفتار خود كند. بررسي‌هاي پژوهشگران حاكي از اين است كه حتي رفتارهايي كه به گمان خود با فكر و منطق انتخاب‌شان مي‌كنيد، تحت تاثير رفتارها و تصميم‌هاي ديگران قرار دارند و ممكن است از آنها به شما سرايت كرده باشند.

طلاق

دختر همسايه طلاق گرفته؟ متاسفانه بايد بگوييم زندگي مشترك شما هم در خطر است. محققان دانشگاه‌هاي هاروارد و كاليفرنیا مي‌گويند طلاق گرفتن مسري است و اگر زوج‌هاي مطلقه زيادي اطراف‌تان را احاطه كرده باشند، شما هم در معرض خطر از دست دادن عشق‌تان قرار خواهيد گرفت.

به گفته آنها، مشاهده دوستان و اعضاي خانواده‌اي كه از شريك زندگي‌شان جدا شده‌اند، مي‌تواند شما را نسبت به عشق‌تان دچار ترديد كند و خيال جدا شدن از همسرتان را به ذهن شما بياورد. از نظر محققان احتمال جدا شدن براي زوج‌هايي كه اطرافيان‌شان طلاق گرفته‌اند با افزايش اخبار طلاق در پيرامون‌شان بالا مي‌رود و اين احتمال مي‌تواند تا 75 درصد هم افزايش پيدا كند.

همسرستيزي

دوستاني را به خانه‌تان راه مي‌دهيد كه با شريك زندگي‌شان محبت‌آميز صحبت نمي‌كنند و مدام به هم نيش و كنايه مي‌زنند؟ به قدرت خودتان چندان افتخار نكنيد. احتمال اينكه بعد از مدت كوتاهي شما هم شبيه آنها شويد، اصلا كم نيست. به گزارش سایتabout محققان مي‌گويند رفتار شما در زندگي مشترك، مي‌تواند تحت تاثير خلق و خوي ديگران قرار بگيرد. از نظر آنها خوش‌خلقي و بدخلقي در ارتباط با همسر مسري است و شما خيلي زودتر از آنچه فكرش را بكنيد، مي‌توانيد بدخلقي‌هاي اطرافيان‌تان را در خانه خود به نمايش بگذاريد.

افسردگي

فكر مي‌كنيد دنيا به پايانش نزديك مي‌شود و هيچ‌كس دوست‌تان ندارد؟ نگاهي به اطراف‌تان بيندازيد. چند نفر از آدم‌هاي دوروبرتان چنين احساسي دارند؟ اگر اتفاق خاصي در زندگي‌تان نيفتاده كه شما را ناكام كند و اگر ژن افسردگي را از اجدادتان به ارث نبرده‌ايد، احتمالا اين اختلال روانشناختي از اطرافيان‌تان به شما سرايت كرده است. به گزارش سایکولوژی‌تودی، محققان معتقدند خلق پايين و فكرهاي منفي واگيردار هستند و به‌راحتي از آدم‌هاي اطراف به شما سرايت مي‌كنند.

از نظر آنها معاشرت با آدم‌هاي افسرده و كساني كه با منفي‌بافي زندگي را براي خود سخت مي‌كنند، مي‌تواند نگرش شما را هم به زندگي‌تان منفي كند و باعث شود از واقعيت‌هايي كه پيش از اين براي‌تان لذت‌بخش بوده‌اند، هيچ لذتي نبريد. پژوهشگران مي‌گويند هرچه بيشتر در معرض ارتباط با اين آدم‌ها قرار بگيريد، احتمال افسرده شدن‌تان بيشتر است و اگر با يكي از آنها زير يك سقف زندگي كنيد، احتمالا نجات پيدا كردن از مشكل واگيرداري به نام افسردگي براي‌تان دشوار خواهد بود.

لبخند

واگيردار بودن حالات عاطفي هميشه به زيان شما تمام نمي‌شود. گاهي مي‌توانيد با معاشرت با آدم‌هاي خوش‌خلق و خنده‌رو در معرض سرايت چيزهايي قرار بگيريد كه زندگي را براي‌تان آسان‌تر و زيبا‌تر مي‌كنند. «لبخند» يكي از چيزهايي است كه مي‌تواند از ديگران به شما سرايت كند. احتمالا خودتان دقت كرده‌ايد كه وقتي به تنهايي پاي تماشاي يك فيلم كمدي مي‌نشينيد، خيلي كمتر از زماني كه با آدم‌هاي خندان آن را مي‌بينيد، لبخند به لب‌تان مي‌آيد. درست حدس زده‌ايد؛ بدون آنكه هيچ اتفاق خاصي در زندگي‌تان افتاده باشد، مي‌توانيد با ديدن خنده و قهقهه ديگران، لبخند بزنيد و روزتان را زيباتر كنيد.

تنهايي

محققان مي‌گويند تنهايي حتي از سرماخوردگي هم سريع‌تر به ديگران سرايت مي‌كند درحالي كه براي گرفتن ويروس سرماخوردگي بايد با ديگران دست دهيد يا به شيوه‌هاي ديگر ويروس را دريافت كنيد، براي سرايت احساس تنهايي تنها به رابطه‌هاي اجتماعي نياز داريد كه منفي‌گرايي در آنها شايع شده است. به گزارش سایکولوژی‌تودی، گرچه محققان پيش از اين اثبات كرده بودند آدم‌هاي تنها با خجالتي بودن و رفتارهايي از اين دست به تنهايي‌شان دامن مي‌زنند اما بررسي‌هاي تازه از اين حكايت كرد كه ميل اطرافيان به تنهايي هم مي‌تواند به انزواي اطرافيان كمك كند.

از نظر محققان زنان بيشتر از مردان احساس تنهايي مي‌كنند و گذشته از اين، اگر شما هم با كسي كه چنين احساسي دارد در تماس باشيد، 50 درصد بيشتر از ديگران ممكن است خود را تنها بدانيد و از ديگران فاصله بگيريد. پژوهشگران مي‌گويند احساس تنهايي بيشتر از آنكه از اعضاي خانواده به شما سرايت كند، از طريق روابط اجتماعي و دوستان‌تان به شما انتقال پيدا مي‌كند.

استرس

اگر مي‌خواهيد استرس‌تان كم شود، قبل از هر كاري بايد از آدم‌هاي مضطرب فاصله بگيريد. محققان مي‌گويند استرس درست مثل سرخك و آبله‌مرغان واگير‌دار است، با اين تفاوت كه براي انتقال آن نيازي به تماس مستقيم وجود ندارد، بلكه تنها مشاهده وضعيت آدم‌هاي پراسترس از طريق صفحه تلويزيون هم مي‌تواند به سرايت آن منجر شود.

به گزارش تایم، محققان مي‌گويند تنها سبك زندگي و شرايط شغلي شما نيست كه استرس‌تان را بالا مي‌برد؛ از نظر آنها حتي اگر شما فرد آرامي باشيد و زندگي كم‌تنشي داشته باشيد، در صورت معاشرت با آدم‌هاي مضطراب ضربان قلب‌تان بالا مي‌رود و احساس تنش بيشتري مي‌كنيد. به گفته آنها وقتي شما آدم‌هاي مضطرب را مي‌بينيد، احساس همدردي‌تان با آنها گل مي‌كند و همين احساس مي‌تواند تغييراتي را در ترشح هورمون‌ها ايجاد كند كه حاصل‌شان چيزي جز مضطرب بودن نيست.

مهرباني

حتما شما هم ديده‌ايد كه اين روزها بسياري از افرادي كه در تاكسي كنارتان مي‌نشينند دل و دماغ قديم را ندارند و با يك جرقه كوچك شعله‌ور مي‌شوند و از در بحث و دعوا وارد مي‌شوند. اما محققان مي‌گويند شما به تنهايي مي‌توانيد با اين بدخلقي رو به گسترش مقابله كنيد و آدم‌هاي مهرباني را به جمع اندك مهربان‌هاي باقي‌مانده وارد كنيد. به گفته آنها كافي است هنگام نشستن در تاكسي، كمي مهرباني را چاشني حرف‌هايي كه با مسافران ديگر مي‌زنيد بكنيد تا چند نفر ديگر به مهرباني مبتلا شوند. تعجب نكنيد! محققان مي‌گويند مهرباني مسري است و مي‌تواند از فردي به فرد ديگر منتقل شود.

خويشتنداري

خودكنترلي عبارتي است كه در رفتار آدم‌هاي امروز كمتر اثري از آن ديده مي‌شود. مي‌گويند از آلودگي هوا گرفته تا شرايط سخت كاري همه مي‌توانند به عصبي بودن آدم‌ها دامن بزنند و كنترل آنها بر رفتار و احساسات‌شان را كم كنند اما خوشبختانه محققان مي‌گويند اين ويژگي بسيار ارزشمند از فردي به فرد ديگر منتقل مي‌شود و مثل يك ويروس واگيردار است. به گفته آنها نه‌تنها روبه‌رو شدن با آدم‌هاي خويشتندار، بلكه شنيدن در مورد آنها هم مي‌تواند توانايي خودكنترلي‌تان را بالا ببرد و شما را بر اعصاب و رفتارهاي‌تان مسلط‌تر كند.

همين نتايج كافي است تا از امروز براي انتخاب آدم‌هاي اطراف‌تان وسواس بيشتري به خرج دهيد و با آدم‌هاي مثبت‌انديش و خودكنترل بيشتر در ارتباط باشيد.

بارداري

به اطراف‌تان نگاه كنيد. آيا دوستان‌تان تصميمي براي بچه‌دار شدن دارند؟ اگر آنها تمايلي به مادر شدن نداشته باشند، احتمالا شما هم تا مدت زيادي به بچه‌دار شدن فكر نخواهيد كرد. اما درست برعكس اين موضوع، اگر اطرافيان شما خيال بچه‌دار شدن به سرشان زده باشد، شما هم به فكر مادر شدن خواهيد افتاد. به گزارش وب ام دی، محققان دليل اين اتفاق را به سادگي توضيح مي‌دهند.

از نظر آنها ميل به باردار شدن مسري است و در صورتي كه زنان اطراف شما باردار باشند، بيشتر به بچه‌دار شدن فكر مي‌كنيد. البته محققان مي‌گويند ميل به صاحب فرزند شدن، تنها تا دو سال پس از بارداري اطرافيان مي‌تواند به شما سرايت كند و اگر دو سال از اين اتفاق بگذرد، اشتياق شما به بچه‌دار شدن دوباره به اندازه قبل مي‌شود.

شاید ندانید، اما …

محققان می‌گویند نه تنها احساسات شما، بلکه وضعیت معده و پوست‌تان هم به شرایط دیگران وابسته است

پرخوري

محققان مي‌گويند رفيق بد به اندازه غذاي پركالري مي‌تواند به چاقي شما منجر شود. تحقيقات آنها نشان مي‌دهد كه خوش‌اشتهايي مسري است و اگر با آدم‌هاي پرخور معاشرت كنيد، شما هم اشتهاي‌تان بيشتر مي‌شود و هر روز چاق‌تر از قبل مي‌شويد. بررسي‌هاي پژوهشگران نشان مي‌دهد كه در 57 درصد، اطرافيان آدم‌هاي چاق خودشان هم به مشكل چاقي و پرخوري دچار هستند.

خارش

حتما شنيده‌ايد كه خميازه كشيدن واگيردار است و اگر به خميازه فرد مقابل‌تان نگاه كنيد، شما هم خميازه مي‌كشيد اما محققان مي‌گويند اين رفتار تنها چيزي نيست كه از ديگران به شما سرايت مي‌كند. به گفته پژوهشگران خارش هم مسري است و اگر بدن آدمي كه در كنار شما نشسته به خارش بيفتد، شما هم اين احساس را تجربه خواهيد كرد و با پنجه‌هاي‌تان به جان بدن خود خواهيد افتاد. البته به گفته محققان تنها ديدن اين افراد نيست كه بدن شما را به خارش مي‌اندازد.

نگاهي به خودتان بيندازيد. آيا با خواندن اين چند خط احساس خارش در پوست شما ايجاد نشده؟ اگر چنين احساسي را تجربه مي‌كنيد، بايد حرف پژوهشگران در اين مورد كه حتي ديدن و خواندن در مورد خارش بدن مي‌تواند اين احساس را در شما ايجاد كند را باور كنيد.