ناتوانی جنسی در مردان یکی از عوارض مشکلات روانی است

  • توانایی جنسی در مردان، بخش عمده ای از اعتماد به نفس آنها را در ارتباط با جنس مخالف تشکیل می دهد. بنابراین ممکن است سرزنش شدن از سوی زنان در اثر انزال زودرس، اعتماد به نفس مرد را کاهش دهد.

ناتوانی جنسی در مردان ممکن است ناشی از علل جسمی باشد از جمله فشار خون، دیابت و آسیب‌های موضعی- ولی دلایل روانی و عاطفی هم می‌تواند این عارضه را ایجاد کند.

 

ناتوانی جنسی در مردان به معنای عدم توانایی در نعوظ (سفت شدن آلت یا erection ) یا نعوظ ناقص (loose erection) به منظور انجام عمل نزدیکی با شریک جنسی خود می باشد. طبق آمار حدوداً ۱۰ تا ۱۵ میلیون مرد در آمریکا با این مشکل دست به گریبانند. همچنین  حدود ۱۰ تا ۲۰ درصد از ناتوانی جنسی در مردان نتیجه مستقیم بعضی مشکلات روانی مثل کمبود اعتماد به نفس، افسردگی و به خصوص استرس و اضطراب  است.

 

در اینجا هیچ مشکل جسمی وجود ندارد و مرد کاملاً سالم است اما باز هم قادر به برقراری ارتباط نیست. میزان آسایش مرد هم بسیار مهم است. خستگی و بی حوصلگی، مشکلات زناشویی، یا تفکرات منفی نسبت به همسر احساس گناه خشم نسبت به شریک جنسی خود زود انزالی های مکرر در گذشته از دست دادن اعتماد به نفس، توهین و تحقیر از سمت شریک جنسی نارضایتی از توانمندی جنسی، تمایلات همجنس خواهانه وبه طور کلی انحرافات جنسی می تواند به بروز ناتوانی بیانجامد. ناتوانی جنسی که از مشکلات روانی ناشی می شود معمولاً موقتی هستند و فقط تا زمانی وجود دارند که آن  مشکل روانی نیز در فرد وجود دارد.

برخی از دلایل عاطفی و روانی ناتوانی جنسی در مردان به علت اختلال نعوظ اینها هستند:

  • احساس افسردگی
  • احساس اضطراب و عصبی‌بودن
  • استرس ناشی از کار، خانواده یا مشکلات مالی
  • موضوعات حل و فصل‌نشده میان شما و همسرتان
  • اشتغال ذهنی بیش از حد با خود و نگرانی نسبت به نظرات دیگران در مورد خود
  • ترس از واکنش همسر یا طرد شدن بوسیله او
  • استفاده از سیگار، مشروبات الکلی و داروهای مخدر

خود را آزمایش کنید

برای اینکه ببینید ناتوانی جنسی تان مربوط به عوامل جسمی است یا روانی می توانید از این آزمایش ساده استفاده کنید. مرد ها شب هنگام و در موقع خواب بارها دچار تحریکات جنسی می شوند. اگر شما نیز این تحریکات را داشته باشید و آلت تناسلی تان چند بار در موقع خواب فعال شود، معلوم است که حالت نرمال داشته و کلیه عصب ها، ماهیچه ها و رگ هایی که در این زمینه کاربرد دارند درست کار می کنند. و این نشان میدهد که دلیل این ناتوانی جنسی جای دیگر است نه اشکالات جسمی.

برای مشخص کردن این مسئله می توانید به سادگی با تر کردن آلت جنسی و چسباندن یک برچسب بر سر آلت جنسی به خواب روید. پس از بیدار شدن در روز اگر برچسب سرجایش نباشد به این معنا است که در شب دچار تحریکات شده اید و کاملاً سالم هستید.

توانایی جنسی در مردان، بخش عمده ای از اعتماد به نفس آنها را در ارتباط با جنس مخالف تشکیل می دهد. بنابراین ممکن است سرزنش شدن از سوی زنان در اثر انزال زودرس، اعتماد به نفس مرد را کاهش دهد.

سرزنش از سوی زنان در اثر انزال زودرس مرد، حتی ممکن است در درازمدت موجب کاهش میل جنسی مرد شود. پس انزال زودرس لزوماً فقط موجب نارضایتی زنان نمی شود. اما طبیعتاً ناتوانی در نعوظ علیرغم برخورداری از میل جنسی، بیش از انزال زودرس موجب نارضایتی مردان می شود. به همین دلیل هم شاید نام ناتوانی بر این پدیده گذاشته شده است. یعنی مرد میل به رابطه جنسی دارد و قدرت ارضاءشدن هم دارد اما توانایی جسمی برای این کار ندارد.

وقتی که صرفاً میل جنسی افت می کند، مردان کمتر ناراضی هستند چرا که گرایش زیادی به برقراری رابطه جنسی ندارند. نارضایتی در این حالت بیشتر ناشی از تهدید احتمالی این وضع برای بنیان خانواده مرد است و گر نه فی نفسه، لطمه زیادی به مرد نمی زند.

گاهی ریشه مشکل قبل از بلوغ است

بخش عمده ای از ناتوانی جنسی در مردان به سنین قبل از بلوغ برمی گردد. نوع رابطه پسر بچه با زنان اطرافش در دوران کودکی، در این امر خیلی موثر است. نوع رابطه عاطفی ای که امنیت روانی را برای پسر بچه تامین می کند، چه با مادر چه با سایر محارم، اگر دچار آسیب شود، چه آسیب ناشی از افراط و چه آسیب ناشی از تفریط، فرد را در ایجاد امنیت روانی در رابطه با زنان دیگر در دوران بزرگسالی اش دچار مشکل و چالش می کند.

 

این چالش ممکن است کار را به جایی برساند که غریزه جنسی فرد هم تحت الشعاع واقع شده و ضعیف شود. اگر پسر بچه در دوران قبل از بلوغ، رابطه خوبی با جنس مخالف از حیث ایجاد صمیمت و اعتماد و اتکا داشته باشد، طبیعتاً در دوران بزرگسالی در ارضای غرایزش هم دچار مشکل خاصی نخواهد شد. اگر هم مشکلی پیدا کند، ناشی از بی تجربگی است که به مرور زمان و یا با کمک پزشک رفع می شود.

اما اگر مردان در دوران کودکی رابطه مطلوبی با جنس مخالف از جهات مذکور نداشته باشند، احتمالاً این مشکلات در دوران بزرگسالی هم در همبستری آنها با جنس مخالف به سرعت خودشان را نشان می دهند.

توصیه به زنانی که شوهرانشان ناتوانی جنسی دارند

توصیه می شود که رفتار تخریبی با همسرشان در پیش نگیرند. آنها باید سعی کنند با تاکید بر خوبی های شوهرشان، او را راضی کنند که تن به مشاوره با متخصص بدهد. هر دو باید نزد مشاورین، یعنی متخصصان روانپزشکی و یا روانشناسان بالینی ای که اختصاصاً درباره مشکلات زناشویی تعلیم دیده اند، بروند و از آنها اطلاعات و آموزش های لازم را فراگیرند تا این مشکل را بتوانند حل کنند. این کار هم باید دو نفره انجام شود. یعنی هر دو باید نزد مشاور بروند نه فقط یکی از آنها.

این نکته را هم نباید فراموش کرد که معمولاً زنی که کارش با شوهرش به این مرحله می رسد، مشکلات دیگری هم با او دارد. مثل میزان محبتی که از او دریافت می کند و یا نوع رابطه او و شوهرش با خانواده هایشان. بنابراین باید درباره همه مشکلات با متخصص حرف بزنند نه صرفاً درباره ناتوانی جنسی مرد.

درمان ناتوانی جنسی در مردان با هیپنوتیزم درمانی(هیپنوتراپی)

تمامی اختلالاتی که منشاء روانی دارند بوسیله هیپنوتیزم یا هیپنوتراپی و مشاوره روانشناسی و روان درمانی قابل درمان میباشند. همچنین همه اختلالات و انحرافات جنسی همچون ناتوانی جنسی در مردان ، زود انزالی، دیر انزالی و عدم انزال، بی میلی و سرد مزاجی جنسی، عدم ارگاسم، ترس یا فوبی جنسی، واژنیسم یا درد جنسی، همچنین انحرافات جنسی مانند تمایلات همجنس گرایانه، وسواس جنسی، فتیشیزم جنسی، مازوخیسم جنسی، سادیسم  جنسی، و غیره  که منشاء  روانی دارند نیز قابل درمان هستند.

علائم پیشگیری و درمان بعضی مشکلات جنسی مردان

 

  • عمل نعوظ شامل مجموعه ای از واکنش ها در سیستم عصبی و عروقی و همچنین نیازمند سطح مناسبی از هورمون های جنسی می باشد لذا اختلال در هر کدام از این موارد می تواند منجر به بروز مشکلات جنسی شود. برخی از علل فیزیکی معمول برای بروز مشکلات جنسی در مردان عبارتند از:

 

اگرچه مشکلات جنسی به ندرت سلامت جسمی را به خطر می اندازند اما می تواند عوارض جانبی روانی سنگینی مانند افسردگی و اضطراب را به همراه داشته باشند. بسیاری از مشکلات جنسی مردان در واقع به علت یک بیماری و یا مشکل جدیتر به وجود می آیند و باید توسط پزشک، مورد ارزیابی قرار گیرند.

چند دسته بندی اصلی برای مشکلات جنسی آقایان وجود دارد:

اختلال نعوظ: گاهی مواقع به این مشکل جنسی مردان، ناتوانی جنسی نیز گفته می شود. این حالت یک ناتوانی در نعوظ و یا عدم توانایی در حفظ نعوظ کافی برای داشتن یک عملکرد جنسی مناسب است.

انزال زودرس یا زود انزالی: ناتوانی در به تاخیر انداختن ارگاسم (اوج لذت جنسی) و انزال، که در این حالت پس از مدت زمان کوتاهی از آغاز رابطه جنسی ارگاسم و انزال رخ می دهد و معمولا منجر به نارضایتی شریک جنسی می شود.

اختلال در مرحله ارگاسم: ناتوانی در به ارگاسم رسیدن در رابطه جنسی و یا ناتوانی جنسی در به ارگاسم رسیدن در مدت زمان معمول برای یک رابطه ی جنسی و یا ناتوانی در به ارگاسم رسیدن در حین رابطه جنسی را اختلال در مرحله ارگاسم می گویند. در برخی موارد به ارگاسم رسیدن تنها از طریق خود ارضایی (استمناء) و یا رابطه جنسی دهانی اتفاق می افتد.

جلوگیری و ممانعت از رابطه جنسی و یا کم بودن میل جنسی: بی علاقه بودن به برقراری رابطه جنسی و یا فقدان کامل میل جنسی.

انزال رتروگراد یا پس رونده (Retrograde): در حین ارگاسم مایع منی به جای خروج از آلت تناسلی به سمت عقب و به داخل مثانه حرکت می کند.

نعوظ دائم و طولانی مدت: نعوظ طولانی مدت که ارتباطی با میل جنسی ندارد. این حالت یک حالت نادر بوده و به صورت بالقوه خطرناک است و نیاز به اقدامات پزشکی فوری دارد.

اگر مشکلات جنسی شما تنها در مواقع خاص و در شرایط خاصی رخ می دهد، آنها مشکلات جنسی موقعیتی به حساب می آیند نه مشکلات جنسی عمومی.

بسیاری از این مشکلات جنسی در دوره های مختلف زندگی آقایان رخ می دهند. در واقع محققان این موارد را زمانی مشکلات جنسی تلقی می کنند که در بیش از 25% از رابطه های جنسی بروز کنند.

علل مشکلات جنسی مردان چه چیزهایی هستند؟

از آنجا که واکنش های جنسی، بسیار پیچیده بوده و شامل عوامل متعددی می شوند علل بسیار زیادی از جمله علل روحی و جسمی می توانند منجر به بروز مشکلات جنسی شوند.

عمل نعوظ شامل مجموعه ای از واکنش ها در سیستم عصبی و عروقی و همچنین نیازمند سطح مناسبی از هورمون های جنسی می باشد لذا اختلال در هر کدام از این موارد می تواند منجر به بروز مشکلات جنسی شود. برخی از علل فیزیکی معمول برای بروز مشکلات جنسی در مردان عبارتند از:

  • هیپوگنادیسم (Hypogonadism) که در این حالت بیضه ها به اندازه ی کافی تستوسترون تولید نمی کنند.
  • اختلالات تیروئید( هر دو نوع اختلال پرکاری و کم کاری تیروئید)
  • ضایعات آدرنال یا سندرم کوشینگ (Cushing’s syndrome)
  • رشد غیر سرطانی غده هیپوفیز که موجب افزایش سطح هورمونی، به نام پرولاکتین (prolactin) می شود.
  • بیماری هایی که سیستم عصبی را تحت تاثیر قرار می دهند مانند سکته مغزی، آسیب های نخاعی، ام اس، دیابت برای مدت طولانی و پارکینسون.
  • آسیب های ناشی از عمل جراحی در لگن (مانند پروستات، روده بزرگ و یا عمل جراحی مثانه)
  • شرایطی که به طور مستقیم آلت تناسلی مردان را تحت تاثیر قرار می دهد مانند انحنای آلت تناسلی (آلت تناسلی کج) و یا آسیب هایی در خود آلت تناسلی و یا در شریان ها، ورید ها و یا عصب هایی که آلت تناسلی را پوشش می دهند.
  • هر بیماری ای که موجب خستگی شدید شود مانند آمفیزم (emphysema)، برونشیت مزمن، بیماری های قلبی، سیروز (cirrhosis)، سرطان و نارسایی کلیه.

انزال زودرس یا زود انزالی (PE) که معمولا از عوامل فیزیکی ناشی نمی شود، اگرچه در برخی موارد انزال زودرس یا زود انزالی به مشکلاتی مانند اختلالات عصبی، عفونت پروستات و یا ارتریت (urethritis) مرتبط می شود.

علل روانی انزال زودرس یا زود انزالی ممکن است یک یا چند مورد از موارد زیر باشند:

  • اضطراب
  • احساس گناه در مورد رابطه جنسی
  • دوسوگرایی نسبت به زنان
  • الگوی رفتاری انزال سریع که در مواردی مانند استمناء و یا خودارضایی مکرر و یا فعالیت جنسی کم مشاهده می شود.

مشکلات نعوظ ممکن است به علت موارد زیر به وجود بیایند:

  • انسداد در مسیر جریان خون آلت تناسلی مرد
  • آترواسکلروز (Atherosclerosis) یا سخت شدن شریان های منتهی به آلت تناسلی مرد
  • آسیب دیدن اعصاب و یا عروق پس از پرتو درمانی
  • نشت داشتن وریدها
  • میزان پایین سطح هورمون تستوسترون و یا سایر اختلالات هورمونی
  • رفتار ها و شرایطی که احتمال بروز بیماری های عروقی را افزایش می دهند مانند سیگار کشیدن، فشار خون بالا، دیابت، کلسترول بالا و یا داروهایی که برای درمان این بیماری ها و یا سایر اختلالات مصرف می شوند.

مقاربت دردناک (رابطه جنسی همراه با درد) معمولا علل فیزیکی مانند موارد زیر دارد:

  • عفونت در پروستات، مجرای خروجی مثانه و یا بیضه ها که می تواند به علت یک بیماری مقاربتی مانند کلامیدیا (chlamydia) و یا زگیل تناسلی به وجود بیاید.
  • آلرژی به اسپرم کش ها و یا کاندوم
  • بیماری پیرونی (Peyronie’s disease)، رشد پلاک های لیفی در بالای آلت تناسلی مرد که معمولا منجر به ایجاد درد در هنگام نعوظ می شود.
  • آرتروز در قسمت پایینی کمر

عدم میل جنسی ممکن است به یکی از دلایل زیر به وجود بیاید:

  • بیماری های جسمی
  • اختلالات هورمونی (معمولا پایین بودن سطح تستوسترون)
  • داروهایی که میل جنسی را تحت تاثیر قرار می دهند.
  • علل روانی مانند افسردگی و یا مشکلات شخصی که پزشک ممکن است در تشخیص علل روانی کمک بیشتری به شما بکند.

انزال رتروگراد یا پس رونده ممکن است به دلایل زیر بروز کند:

  • عمل جراحی پروستات و یا پیشابراه
  • داروهایی که گردن مثانه را باز نگه می دارند.
  • دیابت (که می تواند منجر به آسیب دیدن اعصابی شود که در حالت عادی مسئولیت بستن مثانه در هنگام انزال را دارند.)

آیا داروها می توانند منجر به بروز مشکلات جنسی شوند؟

بسیاری از داروها در اختلال عملکرد جنسی تاثیر دارند و می توانند باعث کاهش میل جنسی و یا اختلال در نعوظ شوند. برخی از این داروها عبارتند از:

  • داروهای فشار خون بالا
  • دیورتیک ها یا ادرار آورها (Diuretics) از جمله تیازیدها (thiazides) و اسپیرونولاکتون (spironolactone)
  • مسدود کننده های هیستامین
  • دارو های ضد افسردگی
  • داروهای بدون نسخه مانند آنتی هیستامین ها و ضد احتقان ها
  • دارو های ضد سایکوز (Antipsychotic)
  • آرام بخش ها
  • دارو های ضد اضطراب
  • مواد مخدر از جمله الکل، متادون و هروئین، استروئیدهای آنابولیک و تنباکو

عوامل روانی در مشکلات جنسی

عوامل روانی در بروز مشکلات جنسی نقش مهمی را بازی می کنند. لذت بردن از رابطه جنسی در موارد زیر ممکن است دشوار باشد:

  • شما زیر فشار و استرس زیادی باشید.
  • رابطه شما با همسرتان دچار مشکل شده باشد.
  • شما یک رابطه جنسی ناخوشایند مانند تجاوز را تجربه کرده باشید.
  • شما در یک خانواده با تابوهای سختگیرانه در مورد روابط جنسی تربیت شده باشید.
  • ترس از ابتلا به بیماری های مقاربتی و یا نگرانی از باردار کردن همسرتان وجود داشته باشد.
  • داشتن احساسات منفی مانند احساس گناه، خشم، ترس، اعتماد به نفس پایین و یا اضطراب
  • شما به بیماری افسردگی دچار باشید.
  • شما به شدت احساس خستگی بکنید.

عوامل محیطی در مشکلات جنسی

در صورتی که در حین برقراری رابطه جنسی امنیت کافی نداشته باشید و یا محل برقراری رابطه جنسی شما خصوصی نباشد و آرامش کافی نداشته باشد که شما را به لحاظ جنسی تحریک کند و یا به خاطر مشکلات زندگی و کاری به شدت خسته شده باشید، ممکن است انرژی کافی برای داشتن یک رابطه جنسی لذت بخش را نداشته باشید. و یا ممکن است به علت نیاز های فرزندتان و یا حضور او نتوانید یک زمان مناسب برای داشتن یک رابطه جنسی صمیمانه پیدا کنید.