ریواس چه خواص و فوایدی دارد ؟

  • ریواس حاوی ماده‌ای به نام «لوتئین» است که برای سلامت چشم و پوست افراد ضروری است. با توجه به اینکه افراد روزانه در معرض گرد و غبار قرار می‌گیرند، باید برای حفاظت از پوست و چشم خود مصرف ریواس را در اولویت قرار دهند.

کمتر کسی پیدا می‌شود که نوشیدن یک لیوان شربت ریواس خنک و تگری نیشابور را در فصل‌های گرم سال تجربه نکرده باشد چرا که مادر‌ها و مادربزرگ‌ها همیشه معتقد بودند ریواس حالمان را جا می‌آورد و در عین حال کلی فایده برای بدن دارد.
البته فواید ریواس فقط به شربت ختم نمی‌شود و با این گیاه می‌توان خورش، آبگوشت، اشکنه، سالاد، کوکو و حتی لواشک هم تهیه کرد.
ریواس سرشار از عناصر معدنی و انواع ویتامین‌ها است و به هضم غذا کمک می‌کند. حال اگر کنجکاو شده‌اید که با سایر خواص و مضرات احتمالی این گیاه خوش‌رنگ و لعاب و دستورات غذایی آن آشنا شوید، به موارد زیر توجه کنید:
 ۱. کلسیم
کمبود کلسیم بر وضعیت جسمی و روحی تاثیر می‌گذارد. از طرفی گیاه ریواس سرشار از کلسیم بوده و می‌تواند در استخوان‌سازی و استحکام بدن نقش داشته باشد.
 ۲. لوتئین
ریواس حاوی ماده‌ای به نام «لوتئین» است که برای سلامت چشم و پوست افراد ضروری است. با توجه به اینکه افراد روزانه در معرض گرد و غبار قرار می‌گیرند، باید برای حفاظت از پوست و چشم خود مصرف ریواس را در اولویت قرار دهند.
 ۳. ویتامین K
دانشمندان بر این باورند مصرف این ویتامین برای سلامت کلی بدن حائز اهمیت است.
کمبود این ویتامین در بدن باعث می‌شود در صورت بروز کوچک‌ترین بردیگی بر روی بدنتان با خونریزی زیادی رو به رو شوید.
 ۴. کاهش وزن
ریواس در دسته سبزیجات کم‌کالری قرار داشته و مصرف آن برای افرادی که قصد کاهش وزن دارند، می‌تواند تاثیرگذار باشد، زیرا این گیاه با بالا بردن سوخت و ساز بدن به کاهش وزن کمک می‌کند.
 ۵. درمان آلزایمر
مصرف ریواس از اکسیداسیون سلول‌های مغزی جلوگیری می‌کند و با تحریک سلول‌های این عضو حیاتی بدن، روند اختلال‌های شناختی از قبیل آلزایمر را کند می‌کند.

محققان برای تشخیص زودهنگام آب سیاه روش جدید پیدا کردند

  • عارضه آب سیاه (گلوکوم) به دلیل اختلال در جریان خون اعصاب بینایی بوجود می آید. آب سیاه معمولا با معاینات رایج چشم پزشکی تشخیص داده می شود. معمولا این معاینات قادر به بررسی شرایط لحظه ای چشم هستند؛ در صورتی که در مورد بیماران مبتلا به آب سیاه، فشار چشم در شب افزایش می یابد که امکان بررسی آن وجود ندارد.

محققان دانشگاه کالج لندن به روشی دست یافتند که امکان تشخیص زودهنگام آب سیاه را در اختیار می‌گذارد و پزشکان می توانند با استفاده از این شیوه قبل از این که تمام یا بخشی از قدرت بینایی بیمار از بین برود، فرآیند درمان را آغاز کنند.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از تلگراف، بیماری آب سیاه در اثر مرگ سلول‌های شبکیه در قسمت پشت چشم ایجاد می‌شود. در شیوه جدید که Darc نام دارد، از یک نشانگر فلوروسنت خاص موسوم به ANX776 استفاده می‌شود که کاملا ایمن بوده و هیچ‌گونه عوارض جانبی برای انسان ندارد.
این ماده پس از تزریق به بدن بیمار، به پروتئین‌های موجود در سلول‌های چشم می‌چسبند و بسته به میزان سلامت سلول‌ها با رنگ‌های مختلفی می‌درخشند. بدین ترتیب در معاینه چشم با استفاده از تجهیزات بیمارستانی متداول، سلول‌های بیمار به صورت نقطه‌هایی با نور فلوروسنت سفید دیده می‌شوند.
آزمایشات بالینی این شیوه تشخیص با شرکت 16 داوطلب انجام شد که 8 نفر از آن‌ها به انحطاط سیستم عصبی چشم مبتلا بوده و 8 نفر دیگر از سلامت کامل برخوردار بودند. در این آزمایشات حدود 6 ساعت پس از تزریق ماده فلوروسنت به داوطلبان کلیه افراد مبتلا به عارضه عصبی به درستی شناسایی شدند.
عارضه آب سیاه (گلوکوم) به دلیل اختلال در جریان خون اعصاب بینایی بوجود می آید. آب سیاه معمولا با معاینات رایج چشم پزشکی تشخیص داده می شود. معمولا این معاینات قادر به بررسی شرایط لحظه ای چشم هستند؛ در صورتی که در مورد بیماران مبتلا به آب سیاه، فشار چشم در شب افزایش می یابد که امکان بررسی آن وجود ندارد.
در سراسر جهان، آب سیاه دومین علت اصلی نابینایی است.
به گفته محققان، این شیوه جدید علاوه بر تشخیص آب سیاه، امکان تشخیص بیماری‌های منجر به انحطاط سیستم عصبی از جمله پارکینسون، آلزایمر و ام اس را نیز فراهم می‌کند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Brain منتشر شده است.

زهر زنبور به کمک درمان آلزایمر می آید

  • پیش از این محققان روش‌های مختلفی را برای رساندن مواد دارویی به مغز معرفی کرده‌اند اما محققان اسپانیایی در موسسه تحقیقات بیومدیکال بارسلون، برای اولین بار از یک پپتاید موجود در زهر زنبور(Bee Venom) موسوم به آپامین استفاده کرده‌اند که در سیستم عصبی مرکزی فردی که نیش زده شده تجمع می‌کند.

پیش از این محققان روش‌های مختلفی را برای رساندن مواد دارویی به مغز معرفی کرده‌اند اما محققان اسپانیایی در موسسه تحقیقات بیومدیکال بارسلون، برای اولین بار از یک پپتاید موجود در زهر زنبور موسوم به آپامین استفاده کرده‌اند که در سیستم عصبی مرکزی فردی که نیش زده شده تجمع می‌کند.

ساختار مغز انسان به گونه‌ای است که بین خون و مغز یک ماده واسط وجود دارد که مانع رسیدن مستقیم خون به مغز می‌شود و به همین دلیل رساندن مواد دارویی موجود در خون به مغز را مشکل می‌کند.

سد خونی مغزی یا در اصطلاح پزشکی (BBB) محدودهٔ جدا کننده بین مایع برون‌سلولی مغز در سیستم اعصاب مرکزی و جریان خون گردشی در بدن است بطوریکه اگر مواد رنگی به‌درون خون تزریق شود می‌توان مشاهده کرد که از این ماده درون مغز اثری دیده نمی‌شود. این پرده یا سد از مویرگ‌های ویژه تشکیل شده که بر خلاف ساختار عادی در مویرگ‌ها دارای منافذ معمول نبوده و اتصال بین سلولی در آنها از نوع اتصال‌ محکم است و در نتیجه بسیاری از مولکول‌ها و ریز مولکول‌ها و همچنین باکتری‌ها قادر به گذشتن از آن‌ها(از طریق انتشار) و رسیدن به مایع مغزی نخاعی در مغز نیستند. متقابلاً سطح اندوتلیال این مویرگ‌ها از پروتئین‌های ویژه پوشیده شده که توسط آنها ورود گلوکز(Glucose) به مغز بعنوان تغذیه امکان‌پذیر می‌گردد. همچنین تبادل گازی بین خون گردشی و مغز از این سد بدون مشکل قابل انجام است.

برخی ذرات مانند سم حیوانات و مواد موجود در نیکوتین سیگار از این غشا عبور می‌کنند.

پیش از این محققان روش‌های مختلفی را برای رساندن مواد دارویی به مغز معرفی کرده‌اند اما محققان اسپانیایی در موسسه تحقیقات بیومدیکال بارسلون، برای اولین بار از یک پپتاید موجود در زهر زنبور(Bee Venom) موسوم به آپامین استفاده کرده‌اند که در سیستم عصبی مرکزی فردی که نیش زده شده تجمع می‌کند.

محققان تلاش می‌کنند با توجه به توانایی این ماده در گذشتن از سد خونی مغز، مواد دارویی مورد نظر خود را در خون به همراه این ماده به مغز برسانند.

مهمترین چالش موجود در این زمینه سمی بودن آپامین است و محققان اسپانیایی اعلام کرده‌اند که تلاش می‌کنند با تغییر دادن ساختار این ماده از اثر سمی بودن آن بکاهند.

برای این کار آنها مواد شیمیایی موجود در آپامین را که به کانال‌های پتاسیمی نورون‌ها می‌چسبند از بین برده‌اند.

مهمترین ویژگی موجود در این پپتاید ساختار مولکولی حلقه‌ای آن است که مقاومت آن را در برابر آنزیم‌های پروتئاز که نابودگر پپتایدها هستند، بالا می‌برد.

جلوگیری از بروز نشانه‌های حساسیت به نیش زنبور برای بیماران مختلف و اطمینان از عملکرد صحیح دارو اقدامات بعدی محققان اسپانیایی خواهد بود.

بیماریهایی نظیر مننژیت٬ صرع٬ اسکلروز چندگانه(ام‌اس)٬ بیماری لایم٬ سندرم دویک٬ تریپانوسومیاز٬ لوکوانسفالیت پیش‌رونده٬ هاری و آلزایمر از جمله بیماریهایی هستند که برای درمان آنها باید دارو به مغز رسانده شود و این روش می‌تواند برای درمان آنها موثر باشد.

برای پیشگیری از آلزایمر روزی یک لیوان چای بنوشیم

 

  • این محققان، ۹۵۷ فرد بزرگسال بالای ۵۵ سال را به مدت ۱۲ سال تحت مطالعه قرار دادند و اطلاعات مربوط به سبک زندگی، شرایط پزشکی و فعالیت های فیزیکی شان را جمع آوری کردند.

 

یافته های تحقیقاتی نشان می دهد نوشیدن تنها یک فنجان چای در روز ریسک زوال عقل را تا ۵۰ درصد کاهش می دهد.

 یافته ها نشان می دهد افراد حاوی ژن دمانس (زوال عقل) می توانند احتمال تشکیل توده های سمی در مغزشان را تا ۸۶ درصد کاهش دهند.

به گفته محققان دانشگاه ملی سنگاپور، هم در چای سبز و هم در چای سیاه، ترکیباتی نظیر کاتچین و تئافلاوین در برگ های چای وجود دارد که دارای خواص ضدالتهابی و ضداکسایشی هستند.

فنگ لی، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «این ترکیبات به حفاظت از مغز در مقابل آسیب عروقی و تخریب نورون ها کمک می کنند.»

وی در ادامه می افزاید: «داده های مطالعه ما نشان می دهد یک سبک زندگی ساده و ارزان نظیر نوشیدن یک فنجان چای در روز می تواند ریسک بروز اختلالات عصبی-شناختی را در سنین بالا کاهش دهد.»

این محققان، ۹۵۷ فرد بزرگسال بالای ۵۵ سال را به مدت ۱۲ سال تحت مطالعه قرار دادند و اطلاعات مربوط به سبک زندگی، شرایط پزشکی و فعالیت های فیزیکی شان را جمع آوری کردند.

شرکت کنندگان هر دو سال یکبار با استفاده از ابزار استاندارد از لحاظ عملکرد شناختی هم مورد بررسی و مطالعه قرار می گرفتند.

گزارش جدید نشان می دهد مصرف بلندمدت چای بدن را مملو از آنتی اکسیدان های قوی می کند که همین امر موجب تقویت عملکرد شناختی می شود.

نوشیدن چای از آلزایمر پیشگیری می کند

 

 

  • اگر جزء طرفدارن چای هستید روزانه تا سه فنجان از این نوشیدنی مصرف می کنید شادمان باشید؛ چراکه تا 50 درصد خطر ابتلا به یکی از مشکلات سخت درمان و شایع این روزگار را کاهش داده اید.

 

 

شاید باور نکنید اما همین نوشیدنی ساده که جایگاه ویژه ای در میان ایرانیان دارد می تواند مانع از ابتلا به یکی از شایع ترین و آزاردهنده ترین بیماری های روزگار ما یعنی آلزایمر شود. بنا بر نتایج به دست آمده از آخرین تحقیقات انجام شده، نوشیدن هر روز چای خطر کاهش قوای شناختی مغز را تا 50 درصد کاهش می دهد. این موضوع بدین معناست که احتمال بروز بیماری های مرتبط با عصب شناختی از جمله آلزایمر به نحو قابل توجهی کمتر می شود.

یافته های دانشمندان حکایت از آن دارد که مصرف هر روز چای در طولانی مدت تأثیری بسیار  شگرف بر سیستم شناختی مغز ما دارد. نکته جالب توجه این است که نقش چای در حفظ قدرت شناختی مغز ما زمانی بیشتر می شود که ما انواع چای را در برنامه روزانه خود قرار دهیم. به عقیده محققان، منبع چنین ویژگی را باید در وجود ترکیبات بایو اکتیو در چای جستجو کرد.

این ترکیبات عبارت اند از: کاتچین ها که نوعی آنتی اکسیدان محسوب می شوند، تی فلاوین و تیانین ها که نوعی اسیدآمینه آرامش بخش هستند. علاوه بر این، وجود مقادیر قابل توجهی آنتی اکسیدان به این نوشیدنی محبوب خاصیت ضد التهابی نیز بخشیده است که خود از مانع از آسیب دیدگی ماهیچه های مغز و سیستم شناختی مغز می شود.

بنابراین، اگر جزء طرفدارن چای هستید روزانه تا سه فنجان از این نوشیدنی مصرف می کنید شادمان باشید؛ چراکه تا 50 درصد خطر ابتلا به یکی از مشکلات سخت درمان و شایع این روزگار را کاهش داده اید.

آنتی اکسیدان چیست و چه تاثیری بر سلامت بدن دارد

 

 

  • بعضی غذاهای حاوی آنتی اکسیدان ارزشمند مانند سبزیجات و مکمل‌ها عبارتند از سبزیجاتِ دارای برگ سبز، کنگر فرنگی، کاکائو، توت وحشی، چای سبز، دارچین، میخک، سبزیجات دریایی مانند کلپ، جلبک سبز-آبی، مکمل لوتئین یا کورستین و روغن‌هایی مانند روغن اسطوخودوس و کندر.

 

 

هریک از ما به‌طور مداوم میزبان آنتی اکسیدان‌ ها و رادیکا‌ل‌های آزاد در بدن خود هستیم. برخی از آنتی‌ اکسیدان‌ ها توسط خود بدن ساخته می‌شوند و بقیه‌ی موارد از طریق تغذیه و خوردن غذاهای حاویِ آنتی اکسیدان که به عنوان غذاهای ضد التهاب نیز شناخته می‌شوند، تأمین می‌شوند.


 

بدن ما بعد از انجام واکنش‌های سلولی، رادیکال‌های آزاد تولید می‌کند. برای مثال کبد رادیکال‌های آزاد را تولید و از آنها برای سم‌زدایی بدن استفاده می‌کند، درحالی‌که گلبول‌های سفید خون از رادیکال‌های آزاد برای مقابله و از بین بردن ویروس‌ها و باکتری‌ها و سلول‌های آسیب‌دیده استفاده می‌کنند. وقتی نوع خاصی از مولکول‌های حاوی اکسیژن می‌توانند آزادانه در بدن حرکت کنند، موجب ایجاد نوعی آسیبِ اکسیداتیو و در نتیجه تشکیل رادیکال‌های آزاد می‌شوند. اما وقتی در اثر تغذیه‌ی نامناسب یا قرار گرفتن در معرض سموم مختلف یا عوامل دیگر، سطح آنتی اکسیدان ها در بدن کمتر از رادیکال‌های آزاد شود، چه اتفاقی می‌افتد؟

پایین آمدن سطح آنتی اکسیدان ها در بدن منجر به پیری زودرس، سلول‌های آسیب‌دیده یا جهش‌یافته، نسج و بافتِ آسیب‌دیده، فعال شدن ژن‌های معیوب در DNA و افزایش فشار بر سیستم ایمنیِ بدن می‌شود.

سبک‌زندگی غربی با فست‌فودها، تکیه بر داروها و قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی و آلاینده‌های زیست محیطی، عاملی برای گسترش رادیکال‌های آزاد است. از آنجا که بسیاری از ما از سنین جوانی در معرض استرسِ اکسیداتیو هستیم، به سطح بیشتری از آنتی اکسیدان ها نیاز داریم که به معنای مصرف بیشتر غذاهای حاوی آنتی اکسیدان است.

آنتی اکسیدان ها چه چیزهایی هستند؟

برای معرفی فواید آنتی اکسیدان ها باید ابتدا به تعریف آن بپردازیم، آنتی اکسیدان به هر ماده‌ای گفته می‌شود که بتواند فرآیند اکسیداسیون را مهار کند، مخصوصا موادی که برای جلوگیری از خراب شدن مواد غذایی ذخیره شده یا حذف عوامل بالقوه‌ی اکسیداسیون در بدن یک موجود زنده استفاده می‌شوند.

آنتی اکسیدان ها شامل مواد غذایی مختلفی هستند که حتما قبلا نام آنها را شنیده‌اید، مثلا کارتنوئیدها (carotenoids) مانند بتاکاروتن (beta-carotene)، لیکوپن (lycopene) و ویتامین C، این مواد نمونه‌ای از آنتی اکسیدان‌هایی هستند که فرآیند اکسیداسیون یا واکنش سلولی در برابر اکسیژن، پراکسید یا رادیکال‌های آزاد را مهار می‌کنند.

تحقیقات نشان می‌دهند که برای سلامتی و طول عمر، فواید مصرف برخی از آنتی اکسیدان های خوراکی مانند سبزیجات، چای‌ها و مکمل‌ها به شرح زیر است:

  • کند شدن روند پیری در پوست، نسوج بدن، مفاصل، چشم‌ها، ‌قلب و مغز؛
  • داشتن پوستی سالم‌تر، جوان‌تر و درخشان‌تر؛
  • کاهش ریسک ابتلا به سرطان؛
  • افزایش سم‌زدایی در بدن؛
  • افزایش طول عمر؛
  • جلوگیری از بیماری‌های قلبی و سکته؛
  • کاهش مشکلات شناختی مانند زوال عقل؛
  • کاهش ریسک مشکلات چشمی مانند آب‌مروارید و بیماری ماکولا (macular degeneration) که موجب از بین رفتن شبکیه‌ی چشم می‌شود؛
  • همچنین آنتی اکسیدان ها برای جلوگیری از اکسیداسیون و فساد مواد غذایی به آنها افزوده می‌شوند.

 

چرا به آنتی اکسیدان ها نیاز داریم و آنها در بدن چه کاری انجام می‌دهند؟

منابع غذایی سرشار از آنتی اکسیدان مانند سبزیجات، ادویه‌جات و انواع چای باعث کاهش تأثیر رادیکال‌های آزاد یا استرس اکسیداتیو می‌شوند که عامل ایجاد انواع بیماری‌ها هستند. مشکلات جسمانی که امروزه با آنها روبه‌رو هستیم مانند بیماری‌های قلبی، سرطان و زوال عقل به دلیل افزایش میزان آسیب اکسیداتیو و التهاب رخ می‌دهند. به عبارت ساده، اکسیداسیون یک واکنش شیمیایی است که موجب تولید رادیکال‌های آزاد و واکنش‌های شیمیایی زنجیره‌ای دیگر نیز می‌شود که مسئول آسیب‌های سلولی هستند.

استفاده از آنتی اکسیدان‌ها در رژیم غذایی برای مقابله با آسیب‌های ناشی از نور آبی یا اشعه‌ی خورشید، رژیم غذایی نامناسب، سیگار کشیدن یا استفاده از مواد مخدر، مصرف داروها، مسمومیت یا قرار گرفتن در معرض مواد شیمیایی،‌ استرس زیاد و سایر عوامل طبیعی که برای سلامتی خطرآفرین هستند، بسیار لازم و کمک‌کننده است. در فرایند مبارزه با آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد، آنتی‌ کسیدان‌ها درحالی‌که با سلول‌های بدخیم یا سرطانی مقابله می‌کنند، از سلول‌های سالم نیز محافظت می‌نمایند.

تاریخچه‌ی شناخته شدن آنتی اکسیدان ها و کاربرد آنها

اینکه اولین بار آنتی‌اکسیدان‌ ها توسط چه کسی کشف شدند، دقیقا مشخص نیست. سابقه‌ی ظهور آنتی اکسیدان‌ ها در مبانی نظری پزشکی به اوایل قرن ۱۹ و ۲۰ برمی‌گردد اما محققان و کارشناسان علوم پزشکی از مدت‌ها قبل به بحث و تبادل نظر در مورد آنها پرداخته‌اند. هر آنتی اکسیدان تاریخچه‌ی کشف منحصربه‌فردی دارد. بعضی از آنها مانند ویتامین C و E در ابتدا توسط پزشکانی مانند هِنری اِی (Henry A) کشف شدند. متیل (Mattill) بین سال‌های ۱۹۲۰ تا ۱۹۵۰ به پژوهشی در این مورد پرداخت که طی آن مشخص شد حیواناتی که غذاهای کامل‌تری می‌خورند، زندگی طولانی‌تری دارند و سالم‌تر هستند.

جو مک‌کورد (Joe McCord) پژوهشگر دیگری بود که کاملا اتفاقی و از روی اشتباه مفتخر به کشف عملکرد آنزیم‌های آنتی اکسیدانی مانند سوپر اکسید دیموتاز (superoxide dismutase) شد. او به این نکته اشاره کرد که چگونه همه‌ی حیوانات این ترکیبات سودمند را در بدن خود نگه می‌دارند و با افزایش سن این مواد در بدن‌شان کاهش می‌یابد.

امروزه سطح آنتی اکسیدان موجود در مواد غذایی مختلف توسط تست ORAC محاسبه می‌شود که به معنای «ظرفیتِ جذبِ رادیکالِ اکسیژن» می‌باشد. تست ORAC قدرت جذب و از بین بردن رادیکال‌های آزاد توسط یک گیاه را نشان می‌دهد.

بیشتر میوه‌ها، سبزیجات و گیاهان حاوی آنتی‌اکسیدانِ موجود در رژیم غذایی، حاوی ویتامین E، لوتئین (lutein)، ویتامین C، بتا کاروتن، فلونوئیدها(flavonoids) و لیکوپن هستند. اما چرا هیچ‌یک از نهادها میزان مجاز مصرف آنتی‌اکسیدان روزانه یا غذاهای حاویِ آنتی اکسیدان را توصیه نمی‌کند، زیرا بهتر است که آنتی اکسیدان مورد نیاز بدن خود را روزانه از طریق مواد غذایی تأمین کنید.

ده ماده‌ی غذایی سرشار از آنتی اکسیدان

آنتی اکسیدان ها می‌توانند به سادگی به رژیم غذایی شما افزوده شوند. بر اساس امتیاز ORAC که توسط آزمایشگاه داده‌های غذایی، مرکز تحقیقات تغذیه‌ی انسانی بلتسویل (Beltsville) و سرویس تحقیقاتی کشاورزی آمریکا محاسبه می‌شود، برخی از غنی‌ترین مواد غذایی سرشار از آنتی اکسیدان ها بر اساس امتیازشان عبارتند از:

  1. زالزالک با ۲۵۰۰۰ امتیاز؛
  2. تمشک وحشی با ۱۴۰۰۰ امتیاز؛
  3. شکلات تلخ با ۲۱۰۰۰ امتیاز؛
  4. گردوی آمریکایی با ۱۷۰۰۰ امتیاز؛
  5. کنگر فرنگی با ۹۴۰۰ امتیاز؛
  6. تمشک با ۱۴۰۰۰ امتیاز؛
  7. لوبیا با ۸۴۰۰ امتیاز؛
  8. زغال‌اخته با ۹۵۰۰ امتیاز؛
  9. شاتوت با ۵۳۰۰ امتیاز؛
  10. گشنیز با ۵۱۰۰ امتیاز.

امتیاز ORAC در مواد غذایی ذکر شده بر اساس وزن است به این معنا که نیازی نیست مقادیر زیادی از این غذاها را مصرف کنیم. سایر مواد غذایی دارای آنتی اکسیدان که در فهرست بالا ذکر نشده‌اند و منابع غنی از آنتی اکسیدان ها هستند و فواید بسیاری دارند شامل گوجه‌فرنگی، هویج، کدوحلوایی، سیب‌زمینی شیرین، انار، توت‌فرنگی، کلم، کلم‌بروکلی، انگور قرمز، کدو و ماهی سالمون وحشی هستند. سعی کنید روزانه حداقل سه تا چهار عدد از این خوراکی‌ها را در برنامه‌ی غذایی خود بگنجانید تا سالم‌تر بمانید.


 

۱۰ گیاه حاوی آنتی اکسیدان

در کنار غذاهای دارای آنتی اکسیدان، برخی گیاهان، ادویه‌جات و روغن‌های خاصی که از گیاهان خوراکی گرفته می‌شوند نیز در بالا بردن ترکیبات آنتی اکسیدانی در بدن کمک شایانی می‌کنند. در اینجا فهرست دیگری از گیاهانی را که می‌توانید برای بالا بردن ضریب ایمنی بدن خود در مقابل بیماری‌های مختلف از آنها در رژیم غذایی‌تان استفاده کنید، مشاهده خواهید کرد. بسیاری از این گیاهان و ادویه‌جات به شکل روغن خوراکی در دسترس هستند. به دنبال روغن‌های خالص با خاصیت درمانی بالا باشید زیرا سرشار از آنتی اکسیدان ها هستند.

  1. میخک با ۳۱۴.۴۴۶ امتیاز ORAC؛
  2. دارچین با ۲۶۷.۵۳۷ امتیاز ORAC؛
  3. پونه‌‌ی کوهی با ۱۵۹.۲۷۷ امتیاز ORAC؛
  4. زردچوبه با ۱۰۲.۷۰۰ امتیاز ORAC؛
  5. کاکائو با ۸۰.۹۳۳ امتیاز ORAC؛
  6. زیره ۷۶.۸۰۰ امتیاز ORAC؛
  7. جعفری (خشک) ۷۴.۳۴۹ امتیاز ORAC؛
  8. ریحان ۶۷.۵۵۳ امتیاز ORAC؛
  9. زنجبیل ۲۸.۸۱۱ امتیاز ORAC؛
  10. آویشن ۲۷.۴۲۶ امتیاز ORAC.

سایر گیاهان حاوی آنتی اکسیدان‌ عبارتند از سیر، فلفل‌هندی و چای سبز، سعی کنید روزانه دو تا سه عدد از این گیاهان یا چای‌های گیاهی را مصرف کنید.


 

۱۰ مکمل غذایی سرشار از آنتی اکسیدان

توصیه‌ی انجمن قلب آمریکا، کلینیک مایو (Mayo) و کلینیک کلیولند (Cleveland) این است که آنتی‌اکسیدان‌‌ها را از انواع مختلفی از غذاها تأمین کنید. اگرچه همیشه حالت ایده‌آل و معمولا مفیدتر این است که آنتی اکسیدان‌ ها را از غذاها دریافت کنید اما مصرف برخی دیگر از انواع خاص آنتی‌اکسیدان‌‌ها نیز که به شکل مکمل‌های غذایی موجودند سودمند است. هنوز بر سر این موضوع که مصرف مقادیر مشخصی از آنتی اکسیدان ها تا چه حد از بروز بیماری‌های مختلف جلوگیری می‌کند، بحث و تردید وجود دارد. برخی محققان می‌گویند آنتی‌اکسیدان‌هایی مانند لوتئین و گلوتاتیون (glutathione) وقتی به شکل مکمل‌ها مصرف شوند، تأثیر بیشتری خواهند داشت، برای مثال برای جلوگیری از کاهش دید، دردهای مفاصل یا دیابت. اما سایر محققان این نتایج را قبول ندارند و می‌گویند مصرف مکمل‌های خاصی مانند ویتامین ‌A یا C به مقدار زیاد می‌تواند زیان‌آور باشد.

بنابراین فقط به یاد داشته باشید که ممکن است مصرف مکمل‌ها گاهی مفید باشد اما به شما کمک نمی‌کند تا عمر طولانی‌تری داشته باشید. این بستگی به سبک‌زندگی و رژیم غذایی شما دارد و ما هرگز نباید از مکمل‌ها به عنوان رژیم غذایی و یک عادت همیشگی استفاده کنیم.

اگر سالم هستید و رژیم غذایی متنوعی دارید، نیازی به استفاده از مکمل‌های آنتی اکسیدانی ندارید، اما اگر با مشکلاتی مانند کاهش دید، بیماری‌های قلبی یا دیابت مواجه شده‌اید می‌توانید از پزشک‌تان درخواست کنید تا میزان مشخصی از مکمل‌های حاوی آنتی اکسیدان را با توجه به نیازتان تجویز کند.

١. گلوتاتین (Glutathione)

گلوتاتین مهم‌ترین آنتی اکسیدان موجود در بدن است زیرا در سلول‌ها وجود دارد و به افزایش فعالیت سایر آنتی اکسیدان ها و ویتامین‌ها کمک می‌کند. گلوتاتیتن یک پپتاید (peptide) است که ترکیبی از سه آمینو اسید مهم است که نقشی حیاتی در بدن دارند، از جمله کمک به جذب ویتامین‌ها، تولید برخی آنزیم‌ها، سم‌زدایی، هضم چربی‌ها و از بین بردن سلول‌های سرطانی.

٢. کورستین (Quercetin)

کورستین به‌طور طبیعی در انواع توت‌ها و سبزیجات موجود است و به نظر می‌رسد مصرف آن برای تمامی افراد بی‌خطر است. بیشتر تحقیقات صورت گرفته در این مورد نشان می‌دهند که مصرف مواد غذایی سرشار از کورستین یا مصرف آن به صورت مکمل‌های خوراکی کوتاه‌مدت، عوارض جانبی ندارد یا عوارض کمی دارد. مصرف آن تا ۵۰۰ میلی‌گرم، دو بار در روز و به مدت ۱۲ هفته برای از بین بردن التهاب‌ها یا مشکلات جسمانی شامل بیماری‌های قلبی و عروقی، آلرژی‌ها، عفونت‌ها، خستگی مزمن و علائم مربوط به بیماری‌های خودایمنی مانند آرتریت، توصیه می‌شود.

٣. لوتئین (Lutein)

مصرف لوتئین برای چشم، پوست، شریان‌ها، قلب و سیستم ایمنی بدن فواید زیادی دارد، اگرچه مواد غذایی طبیعی به نظر تأثیر بیشتری دارند و مصرف آنها کم‌خطرتر از مکمل‌هاست. برخی شواهد نشان می‌دهند که افرادی که لوتئین بیشتری در رژیم غذایی‌شان موجود است، کمتر به سرطان‌های سینه، روده‌‌ی بزرگ، دهانه‌ی رحم و ریه مبتلا می‌شوند.

۴. ویتامین ‌‌C

ویتامین C برای افزایش ایمنی بدن در مقابل سرماخوردگی، آنفولانزا و سرطان پوست و مشکلات چشمی مؤثر است.

۵. رسوراترول (Resveratrol)

رسوراترول ترکیبی فعال است که در کاکائو، انگور قرمز و توت‌های سیاه مانند توت‌های وحشی، تمشک‌، توت سیاه و تمشک آبی وجود دارد و یک آنتی اکسیدان بیوفلانوئید پلی‌فونیک است که توسط این گیاهان تولید می‌شود و برای مقابله با استرس، زخم‌ها و عفونت‌های قارچی، حفظ سلامت قلب، شریان‌ها و … مفید است.

۶. آستاکسانتین (Astaxanthin)

آستاکسانتین در ماهی سالمون وحشی و کِریل (از سخت‌پوستان دریاهای آزاد) موجود است و در کاهش لکه‌های پوستی،‌ افزایش سطح انرژی بدن، کمک به سلامتی مفاصل و جلوگیری از بروز علائم اختلال بیش‌فعالی مؤثر است.

٧. سلنیوم (Selenium)

سلنیوم یک ماده‌ی معدنی است که در خاک، غذاهای خاص و کمی نیز در آب موجود است و به ترشح غدد فوق کلیوی و تیروئید کمک می‌کند و از بروز مشکلات شناختی و بیماری‌های قلبی نیز جلوگیری می‌کند، همچنین با انواع ویروس‌ها مقابله می‌کند و خطر ابتلا به بیماری‌هایی مانند آسم را کاهش می‌دهد.

٨. روغن اسطوخودوس (Lavender Essential Oil)

روغن اسطوخودوس التهاب را کاهش می‌دهد و به روش‌های مختلفی همچون تولید آنزیم‌های حاوی آنتی اکسیدان مهمی چون گلوتاتین، کاتالاز (catalase) و سوپر اکسید دیسموتاز (superoxide dismutase) کمک شایانی به سلامتی بدن می‌کند.

٩. کلروفیل یا سبزینه (Chlorophyll)

کلروفیل برای سم‌زدایی و جلوگیری از بروز سرطان‌های مختلف، از بین بردن اثرات مواد سرطان‌زا در بدن و محافظت از DNA در برابر سموم و استرس بسیار مفید است و در موادی مانند سبزیجاتِ برگ سبز، آب‌میوه‌های پودری سبز و جلبک‌های سبز-آبی وجود دارد.

۱۰. روغن کُندر (Frankincense Essential Oil)

روغن کندر از لحاظ کلینیکی، درمانی حیاتی برای انواع مختلف سرطان مانند سرطان سینه، مغز، روده‌ی بزرگ و پروستات است و توانایی تنظیم عملکرد اپی‌ژنتیک سلولی را دارد که تأثیر مثبتی در تسریع درمان بر ژن‌ها دارد. روغن کندر را سه بار در روز روی بدن (در ناحیه گردن) بمالید و سه قطره از آن را در ۲۸ گرم آب بریزید و ۳ بار در روز به عنوان یک طرح پیشگیری طبیعی از بیماری‌ها مصرف کنید.


 

فواید غذاهای حاوی آنتی اکسیدان برای سلامتی

١. کاهش اثرات پیری با کاهش آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد

همان‌طور که در قسمت‌های قبل اشاره شد، یکی از مهم‌ترین اثرات آنتی اکسیدان‌ها کنترل رادیکا‌ل‌های آزاد موجود در بدن است که برای بافت‌ها و سلول‌های بدن بسیار مضر هستند. رادیکال‌های آزاد عامل بسیاری از مشکلات جسمانی و سرطان‌ها و دیابت و پیری زودرس پوست و چشم هستند.

اما رادیکال‌های آزاد دقیقا چه کاری انجام می‌دهند و چرا برای بدن مضر هستند؟ بدن از آنتی اکسیدان ها برای جلوگیری از آسیب‌های ناشی از اکسیژن استفاده می‌کند. الکترون‌ها به صورت جفتی موجود هستند و رادیکال‌های آزاد در واقع الکترون‌هایی هستند که جفت خود را از دست داده‌اند، این سلاح آنهاست زیرا با هر چیزی که برخورد کنند واکنش نشان می‌دهند و با سلول‌ها ترکیب می‌شوند تا الکترون از دست‌رفته‌‌ی خود را بازیابی کنند. این باعث می‌شود سلول‌های ترکیب‌شده قادر به عملکرد صحیح نباشند و به جویندگان الکترون تبدیل شوند. این سلول‌ها زنجیره‌ای از واکنش‌ها را در بدن ایجاد می‌کنند و موجب افزایش رادیکال‌های آزاد می‌شوند. این رادیکال‌های آزاد موجب آسیب به ‌DNA، غشای سلولی و آنزیم‌ها می‌شوند.


 

٢. حفاظت از بینایی و چشم‌ها

‌آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین‌های ‌C و E و بتاکاروتن در جلوگیری از بیماری فساد ماکولای چشم یا پیری چشم و کاهش دید تأثیر مثبتی دارند. بسیاری از غذاهای مغذی و حاوی آنتی اکسیدان‌ دارای لوتئین و زیکستانتین (zeaxanthin) هستند که با نام ویتامین‌های چشم شناخته می‌شوند و در خوراکی‌های رنگ روشنی مانند میوه‌ها و سبزیجات دارای برگ‌های سبز و زرد و نارنجی یافت می‌شوند. این ‌آنتی اکسیدان ها می‌توانند به راحتی در قسمت‌های مختلف بدن مخصوصا در بخش‌های باریک‌تر چشم مانند ماکولا و لنز حرکت کنند. در واقع بیش از ۶۰۰ نوع مختلف از کارتنوئیدها در طبیعت وجود دارند اما تنها ۲۰ نوع از آنها می‌توانند وارد چشم شوند و از این ۲۰ نوع تنها لوتئین و زیکستانتین به مقدار زیادی در بخش ماکولار چشم وجود دارند که با افزایش سن از بین می‌روند. موادی مانند لوتئین و سایر کارتنوئیدها که برای حفاظت از بینایی لازم هستند در غذاهای حاوی آنتی اکسیدانی همچون اسفناج، کلم‌پیچ، توت‌ها، کلم‌بروکلی و زرده تخم‌مرغ یافت می‌شوند. تحقیقات نشان می‌دهد که منابع سرشار از لوتئین مانند اسفناج به حفاظت از چشم و بهبود قابلیت دید کمک می‌کنند. آنتی اکسیدان های فلانوئیدی در انواع توت‌‌ها مانند زغال‌اخته یا انگور وجود دارند (همچنین این مواد سرشار از آنتی اکسیدان رسورترول نیز هستند) که به کاهش روند پیری چشم کمک می‌کنند.


 

٣. کاهش اثرات پیری پوست

شاید قابل مشاهده‌ترین رادیکال‌های آزادی که موجب تسریع روند پیری می‌شوند، در ظاهر و پوست بدن وجود داشته باشند. آنتی اکسیدان هایی مانند ویتامین C، بتا کاروتن و … با این آسیب‌ها مقابله می‌کنند. ویتامین‌های A و C موجب کاهش چروک‌ها و خشکی پوست می‌شوند، مخصوصا ویتامین C آنتی اکسیدانی قوی است که موجب کاهش آسیب‌های ناشی از آلودگی، استرس یا رژیم غذایی نامناسب می‌شود. کمبود ویتامین‌ A نیز موجب خشکی، پوسته‌پوسته شدن و ضخیم شدن بخش فولیکولی پوست می‌شود. درست همان‌گونه که رادیکال‌های آزاد با آسیب زدن به سلول‌های سطحی موجب کراتینه شدن پوست می‌شوند، غشای مخاطی دستگاه تنفسی، گوارشی و ادراری نیز می‌تواند بر اثر از بین رفتن بافت مخاطی سلول‌ها و در نتیجه ازدست دادن رطوبت و سختی بافت، از بین برود.


 

۴. جلوگیری از سکته و بیماری‌های قلبی

آنتی اکسیدان ها علاوه بر جلوگیری از آسیب‌ بافت‌ها و سلول‌ها در اثر رادیکال‌های آزاد به جلوگیری از بیماری‌های قلبی و سکته نیز کمک می‌کنند. در این مرحله داده‌های تحقیقاتی نشان‌دهنده‌ی تأثیر تمامیِ آنتی اکسیدان ها در جلوگیری از بیماری‌های قلبی نیستند اما برخی از آنها مانند ویتامین C در جلوگیری از آن مؤثرند. مجله‌ی آمریکایی تغذیه‌ی بالینی، طی پژوهشی به بررسی تأثیر ویتامین C در خون پرداخت و به این نتیجه رسید که این ویتامین تا ۵۰ درصد خطر بروز سکته را کاهش می‌دهد. پژوهش‌های زیادی در مورد افرادی که رژیم غذایی سرشار از آنتی اکسیدان مانند سبزیجات تازه، گیاهان، ادویه‌جات و میوه‌ها دارند، انجام شده است، نتیجه‌ی این بررسی‌نشان داده است که تمامی آنها با کاهش ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی شانس بیشتری برای زندگی طولانی‌تر و سالم‌تر دارند.

به نقل از بخش سلامت عمومی و پیشگیری دانشگاه ایالت ناوارا (Navarra)، «میوه‌ها و سبزیجات منابع سرشاری از آنتی اکسیدان های طبیعی هستند و این عموما پذیرفته‌شده است که آنتی‌اکسیدان‌ موجود در میوه‌ها و سبزیجات رابطه‌ی معکوسی با ریسک ابتلا به بیماری‌های قلبی و عروقی یا افزایش ریسک ابتلا به این بیماری‌ها دارد.» مطالعات انجام شده در زمینه‌ی مشکلات و بیماری‌های قلبی نشان می‌دهند که مصرف مکمل‌های ویتامین E و بتاکاروتن به دلیل افزایش ریسک مرگ‌ومیر ناشی از بیماری‌های قلبی شدیدا نهی شده است.


 

۵. کاهش ریسک ابتلا به سرطان

مطالعات نشان می‌دهند که مصرف ویتامین‌های A ،C و سایر آنتی اکسیدان ها به دلیل قابلیت آنها در کنترل سلول‌های بدخیم و تخریب سلول‌های سرطانی می‌تواند در پیشگیری یا درمان انواع مختلف سرطان بسیار مفید باشد. رتینویک اسید (Retinoic acid) که ماده‌ی شیمیایی موجود در ویتامین A است، نقش مهمی در رشد سلولی و تفکیک سلو‌ل‌های سرطانی دارد. سرطان‌های ریه، پروستات، سینه، مثانه، تخمدان، دهان و پوست می‌توانند با کمک این ماده سرکوب شوند. پژوهش دیگری به جمع آوری منابع مختلفی پرداخت که در آن به بررسی نقش رتینویک اسید در مقابله با سرطان‌های ملانوم، کبد، ریه، سینه و پروستات اشاره شده بود. این شواهد نشان می‌دهند که مواد مفیدی مانند رتینویک اسید اگر به طور طبیعی و از طریق غذاها وارد بدن شوند بسیار امن‌تر و مفیدتر از مکمل‌های دارویی هستند.

۶. کمک به جلوگیری از بروز مشکلات شناختی مانند زوال عقل یا آلزایمر

استرس اکسیداتیو نقش مهمی در ایجاد بیماری‌های عصبی دارد، اما یک رژیم غذایی مناسب می‌تواند ریسک بروز این بیماری‌ها را کاهش دهد. به گزارش مجله‌ی پزشکی انجمن مغز و اعصاب در آمریکا، مصرف غذاهای سرشار از آنتی اکسیدان مانند ویتامین C و E در طولانی‌مدت موجب کاهش ریسک ابتلا به آلزایمر و فراموشی می‌شود.

مطالعات زیادی در زمینه‌ی رژیم‌های غذایی غنی از آنتی اکسیدان صورت گرفته است و رژیم مدیترانه‌ای از رژیم‌هایی است که از بروز مشکلات شناختی جلوگیری می‌کند.


 

آیا مصرف آنتی اکسیدان ها عوارض جانبی دارد؟

به نظر می‌رسد مصرف مقدار زیاد مکمل‌های آنتی اکسیدانی مانند سایر مکمل‌ها، سودمند یا ضروری نیست، برای مثال در هنگام ورزش، مصرف اکسیژن توسط یک عامل بیش از ۱۰ برابر می‌شود، مصرف زیاد آنتی اکسیدان‌ها ممکن است در بازیابی مناسب ورزش اختلال ایجاد کند. سایر پژوهش‌ها نشان می‌دهند که مصرف دوز بالای مکمل‌های آنتی اکسیدانی در فواید ورزش برای قلب و عروق اختلال ایجاد می‌کند یا بر فعالیت‌های ضدسرطانی طبیعی بدن اثر منفی می‌گذارد و تعادل مواد شیمیایی بدن و مواد غذایی را برهم می‌زند.

وقتی از مقابله با سرطان و بیماری‌های قلبی صحبت می‌شود، به نظر می‌رسد که کل مبانی‌نظری پزشکی پر از تناقض است، اگرچه برخی از تحقیقات انجام‌شده نشان‌دهنده‌ی رابطه‌ی مثبتی بین مصرف مکمل‌های آنتی اکسیدانی و کاهش ریسک ابتلا به بیماری هستند اما برخی دیگر چنین رابطه‌ی مثبتی را تأیید نمی‌کنند. برای اینکه همیشه در امان باشید، به دستورالعمل پزشک‌تان عمل کنید و از او درباره‌ی وضعیت جسمی‌ خود و اینکه به چه مکملی نیاز دارید، سؤال کنید. برای اینکه در آینده سالم‌تر باشید و رادیکال‌های آزاد کمتری در بدن‌تان داشته باشید از دستورات زیر پیروی کنید:

  • از مصرف آب‌های حاوی آلاینده‌های زیست‌محیطی اجتناب کنید؛
  • در معرض مواد شیمیاییِ لوازم خانگی و محصولات آرایشی قرار نگیرید؛
  • مصرف غذاهای آماده و فرآوری شده را کاهش بدهید؛
  • مصرف آفت‌کش‌ها را محدود کنید؛
  • مصرف آنتی‌بیوتیک‌ها و غذاهای هورمونی را محدود کنید؛
  • از مصرف بیش از حد داروها اجتناب کنید؛
  • از استرس‌تان بکاهید؛
  • روزانه ورزش ورزش کنید؛
  • از روغن‌های طبیعی، و سرد فشرده‌شده استفاده کنید (حرارت، چربیِ موجود در روغن‌های تصفیه شده را اکسید می‌کند).

کلام آخر درباره آنتی اکسیدان ها و غذاهای سرشار از آن

  • آنتی اکسیدان مانع از اکسیداسیون در بدن می‌شود و همچنین از آسیب رساندن رادیکال‌های آزاد که ناشی از استرس است، جلوگیری می‌کند.
  • ما بیشتر آنتی اکسیدان مورد نیاز بدن‌مان را از غذاها به‌دست می‌آوریم که اثرات سبک‌ زندگی ناسالم مانند پیری زودرس، سلول‌های جهش‌یافته، بافت‌های آسیب‌دیده‌ی پوست و چشم و فعال‌سازی ژن‌های مضر و ایمنی پایین جسمانی را خنثی می‌سازد.
  • بعضی غذاهای حاوی آنتی اکسیدان ارزشمند مانند سبزیجات و مکمل‌ها عبارتند از سبزیجاتِ دارای برگ سبز، کنگر فرنگی، کاکائو، توت وحشی، چای سبز، دارچین، میخک، سبزیجات دریایی مانند کلپ، جلبک سبز-آبی، مکمل لوتئین یا کورستین و روغن‌هایی مانند روغن اسطوخودوس و کندر.

چه بیماری هایی از عوارض چراغ قرمز و ترافیک هستند

  • مغز ارگانی بسیار حیاتی است و باید به سهم خودمان مراقب آن باشیم؛ پس به جای اینکه سلامتی نسل های آینده را به خطر بیندازیم، می توانیم به سراغ راه حل های ساده ای چون استفاده از دوچرخه یا وسایل نقلیه عمومی برویم.

 

ترافیک در سال های اخیر موضوعی بسیار شایع است و آنچه کارشناسان سلامت را نگران کرده، افزایش حجم جمعیتی است که در معرض ترافیک و آثار بیماری زای آن قرار گرفته اند.

بررسی های اخیر در مورد تاثیر ترافیک بر مغز انسان به نتایج نگران کننده ای منتهی شده است. افرادی که هر روز بین منزل و محل کار تردد می کنند و نیز کسانی که ساکن شهرها و مناطق پرجمعیت هستند، در معرض سروصدا و آلودگی هوای ناشی از ترافیک قرار دارند که این تماس و نزدیکی در طولانی مدت بر سلامت جسم و روان تاثیر می گذارد و گاهی نیز منجر به جهش های ژنتیکی می شود.

در حقیقت ترافیک، بدن انسان را در معرض آلودگی های صوتی و هوایی قرار می دهد. تغییر DNA و جهش ژنتیکی یکی از آثار مخرب ترافیک بر بدن انسان است. نتایج حیرت آوری از تحقیقات به دست آمده است که نشان می دهد مواد موجود در هوای آلوده که در زمان ترافیک ایجاد می شود، نه تنها می تواند به بدن انسان نفوذ کند، بلکه می تواند DNA را نیز تغییر دهد که همین تغییر می تواند منجر به مشکلات روانی و ذهنی یا بیماری های صعب العلاج در نسل های آینده شود.

در واقع ترافیک بر کل بدن تاثیر می گذارد ولی ما در این مقاله بر روی تاثیر آن روی مغز تمرکز کرده ایم. تاثیر ترافیک بر مغز نیز به دو گروه تقسیم بندی می شود؛ اول تاثیر آن بر خود مغز و دوم تاثیر آن بر DNA است که بر روی مغز نسل های بعدی اثر می گذارد و هر دو تاثیر به یک اندازه مخرب هستند.

1- تاثیر ترافیک بر مغز

آثار کوچکی که ترافیک روی مغز انسان می گذارد، مدت هاست که شناخته شده است. با این وجود مطالعات اخیر برخی عوارض وخیم را نشان داده اند که تعدادی از آنها جزو عوارض طولانی مدت هستند.

تخریب قابلیت های ذهنی

دانشمندان به این نتیجه رسیده اند تنها 90 روز برای تغییر DNA انسان کافی است. سی دقیقه تماس با ترافیک های پر دود وسایل نقلیه، منجر به تشدید فعالیت های الکتریکی مغز می شود که این اتفاق ممکن است موجب تغییر یا تخریب رفتاری و شخصیتی فرد و در برخی موارد تخریب منطق و قدرت تصمیم گیری وی شود؛ اگرچه از استرس ناشی از آن نیز نمی توان غافل شد.

بیماری های آلزایمر و پارکینسون

دود اگزوز و ذرات معلق ناشی از آلاینده ها، از علل احتمالی التهاب برخی قسمت های مغز و در نتیجه ابتلا به آلزایمر و پارکینسون به شمار می روند.

مشکلات ناشی از مونوکسید کربن

در میان افرادی که هر روز رانندگی می کنند، تماس و استنشاق گاز مونوکسید کربن می تواند به اختلالات روانی قابل توجهی منتهی شود. زمانی که مونوکسید کربن استنشاق شود، وارد ریه ها می شود و با هموگلوبین خون پیوند برقرار می کند. این ترکیب موجب کاهش حجم اکسیژن ارسالی به قلب و مغز می شود و در نتیجه عملکرد مغز تحت تاثیر قرار می گیرد و بازتاب آن متوجه تمام بدن خواهد شد. حضور مونوکسید کربن و کمبود اکسیژن به طرز چشمگیری قدرت قضاوت و عکس العمل فرد را به مخاطره می اندازد. در چنین حالتی فرد به استرس، اضطراب و ترس نیز دچار می شود.

خشم دوره ای

روانشناسان طیف خشم را از عصبانیت های لحظه ای تا انفجار فرد می دانند. علت هر چه باشد، عصبانیت در ترافیک، فوران مخرب خشم است و در برخی موارد از لحاظ روانی کاملا طبیعی به نظر می رسد اگرچه درست نیست و باید از آن پرهیز کرد.

سندرم استرس ترافیک

نوعی سنردم است که در آن رانندگان مبتلا از کند شدن تردد می ترسند. این رانندگان در چنین مواردی به حالتی جنون آمیز از ترس می رسند که «بمب زمان» نامیده می شود. در این موقعیت، فرد با بی احتیاطی رانندگی می کند و بدون ذره ای قدرت تشخیص و رعایت مسائل ایمنی، سرعت می گیرد و تا جایی که ممکن است، از ترافیک دور می شود؛ چون از گیر افتادن در ترافیک وحشت دارد.

این یک ترس و مکانیسم فرار است که برخی علائم جسمی آن شامل عرق کردن کف دست ها، افزایش ضربان قلب، سردرد و حالت تهوع است.

اختلال در خاصیت Neuroplasticity یا توانمندی عصبی مغز

«نوروپلاستی سیتی»، نوعی پدیده و قابلیت در مغز و سیستم عصبی است که براساس تغییرات ساختاری و سازگاری و واکنش نسبت به محرک های محیطی عمل می کند. قرار گرفتن در ترافیک به معنای تماس با حجم وسیعی از آلاینده هاست که می تواند شامل هر چیزی، از ذرات ریز کربن و فلزات گرفته تا فیبرهای مونوکسید کربن و هیدروکربن باشد که تقریبا تمامی آنها به نوعی مغز را تحت تاثیر قرار می دهند.

نورون ها سلول های عصبی هستند که تکانه های سیستم عصبی مرکزی را منتقل می کنند. آلودگی هوا به طرز چشمگیری سد میان مغز و خون، قشر مخ و سلول های «گِلیال» را از بین می برد و به ناهنجاری های مادام العمر منجر می شود.

تماس با آلودگی هوای ناشی از ترافیک تاثیر شدیدی بر «IQ» کودکان خردسال نیز می گذارد. علاوه بر IQ، ضایعات مغزی نیز مشاهده شده اند. ذرات معلق، مونوکسید کربن، دی اکسید سولفور و دی اکسید نیتروژن همگی در آلودگی هوای ناشی از ترافیک یافت می شوند و خطر ابتلاع به صرع را در کل جامعه افزایش می دهند.

2- تاثیر ترافیک بر جنین

جنینی که هنوز متولد نشده است، نوزادان و کودکان خردسال در مقایسه با سایر افراد جامعه بیشتر در معرض خطر هستند. تاثیرات آلودگی هوا بر DNA عبارتند از:

تغییر DNA

این مسئله، بحث برانگیزترین مورد در میان خطرات ناشی از ترافیک است. دانشمندان به این نتیجه رسیده اند که والدینی که به مدت 90 روز در ترافیک با شرایط مشابه قرار گیرند، می توانند DNA تخریب شده خود را به جنین منتقل کنند. آسیب احتمالی و منشأ خطر حتی پیش از آنکه نوزاد متولد شود، آغاز می شود.

اوتیسم (درخودماندگی)

یکی از خطرات ترافیک و آلودگی ناشی از آن، خطر تحت تاثیر قرار گرفتن مغز در دوران شکل گیری جنین و بارداری مادر است. نتایج حاصل از تحقیق بر روی مادران بارداری که در بزرگراه شهر لس آنجلس زندگی می کنند، ناخوشایند بوده و نشان داده است صرفنظر از سن، جنسیت، تحصیلات یا سوابق فامیلی، کودکان آنها دو برابر سایر افراد در معرض خطر ابتلا به اوتیسم قرار دارند.

تخریب نورون ها (سلول های عصبی)

ذرات میکروسکوپی که اندازه آنها اغلب یک هزارم قطر موی انسان است، در هوایی یافت شده است که موش های آزمایشگاهی آن را تنفس کرده اند. این ذرات زمانی که وارد بدن شوند، می توانند التهاب و تغییر داشته باشند و بر عملکرد شیمایی نورون ها در انسان و موش تاثیر بگذارند. این نورون ها مسئول حافظه، یادگیری و ادراک هستند.

باید توجه داشت که میزان تاثیر دود ناشی از ترافیک بر روی افراد مختلف، متفاوت است. گاهی برخی افراد اصلا تحت تاثیر قرار نمی گیرند، شاید هیچ وقت اتفاقی برای خودمان نیفتد؛ اما ثابت شده است که غفلت در این موضوع برای نسل های بعدی مضر خواهد بود.

مغز ارگانی بسیار حیاتی است و باید به سهم خودمان مراقب آن باشیم؛ پس به جای اینکه سلامتی نسل های آینده را به خطر بیندازیم، می توانیم به سراغ راه حل های ساده ای چون استفاده از دوچرخه یا وسایل نقلیه عمومی برویم.

 

می توانیم دشمنان حافظه را شکست دهیم

40929_526

  • ممکن است علت فراموشکاری از خونتان یا دقیق تر بگوییم  از قند موجود در خونتان باشد. مراقب خود باشید! اگر در خانواده سابقه بیماری فشار خون یا دیابت دارید مرتب قند خونتان را کنترل کنید، غذای سالم بخورید و ورزش کنید.

 

آیا برای شما نیز پیش آمده است که برای انجام کاری یا برداشتن وسیله ای وارد جایی شوید و همان لحظه فراموش کنید برای انجام چه کاری آن جا رفته اید؟ یا لحظاتی در مقابل در یخچال یا گنجه ای مکث کنید و به ذهنتان فشار بیاورید که چه می خواهید؟! اینها از علایم فراموشی های لحظه ای اند که ریشه در اختلالات جسمی دارند. باید بدانید که برخی از مشکلات جسمی بذر بی نظمی و آشفتگی را در ذهن می پاشند و باعث ایجاد اختلال در یادآوریمسایل می شوند. خوشبختانه برای رفع این مشکلات جسمی راه حل های مناسبی وجود دارد البته در گام نخست باید با مشکلاتی که به فراموشی های لحظه ای منجر می شوند آشنا شوید.

1 – شما از فشار خون بالا رنج می برید

ممکن است علت فراموشکاری از خونتان یا دقیق تر بگوییم  از قند موجود در خونتان باشد. مراقب خود باشید! اگر در خانواده سابقه بیماری فشار خون یا دیابت دارید مرتب قند خونتان را کنترل کنید، غذای سالم بخورید و ورزش کنید.

2 – به اندازه کافی نمی خوابید

به نظر می رسد مغز از خواب برای ثبت خاطرات جدید بهره می برد. براساس نتیجه پژوهشی که به مدت 2 هفته روی چند داوطلب انجام گرفت، افرادی که شبانه روز به مدت 6 ساعت خوابیده بودند احساس کمبود خواب نمی کردند اما این افراد در تست های مربوط به حافظه کوتاه مدت نتایج ضعیفی کسب کردند. مراقب سلامتی خود باشید! به اندازه کافی زمان برای خواب اختصاص دهید. اگر کارتان به گونه است که نمی توانید به اندازه کافی بخوابید چرت های کوتاه 6 دقیقه ای داشته باشید. پژوهش مذکور نشان داده است که چرت های چنددقیقه ای، در مدت زمان کوتاهی عملکرد ذهن داوطلبان را بهبود بخشیده است. محققان بر این عقیده اند خوابیدن، مکانیسم یادآوری را در مغز به کار می اندازد.

3 – خرناس می کشید

احتمالا شما از آپنه خواب رنج می برید: یعنی این که در خواب مجرای تنفسی مسدود می شود و به مدت چند ثانیه اکسیژن به سلول های مغز نمی رسد. مردان بیشتر از زن ها از این مشکل رنج می برند. از عوامل آن می توان به چاقی و سن بالای 40 سال اشاره کرد.

مراقب خود باشید! اگر زیاد و دایم احساس خستگی می کنید به پزشک مراجعه نکید. اگر دچار آپنه خواب باشید احتمالا مجبور خواهید بود موقع خواب از دستگاهی استفاده کنید که به کمک یک لوله کوچک جریان هوا را به طور مداوم به سوراخ های بینی می رساند و از قطع شدن اکسیژن جلوگیری می کند.

4 – تیروئیدتان کم کار یا پرکار است

احتمالا از اختلالات تیروئید رنج می برید. هورمون های تیروئید متابولیسم بدن را کنترل می کنند اما پرکاری یا نارسایی آنها روابط بین سلولهای مغزی را به هم می ریزد پرکاری تیروئید باعث ایجاد تداخل در رد و بدل شدن پیام ها می شود و نارسایی آن سرعت پیشروی پیام ها را کند می کند. مراب سلامتی خود باشید! با پزشک خود درباره علایمی که دارید صحبت کنید (خانم ها بیشتر از پرکاری تیروئید رنج می برند) غده تیروئید کم کار باعث می شود که احساس خستگی بکنید و وقتیپرکار باشید قلبتان تندتر می زند و بیش از حد هیجان زده یا مضطرب هستید.

5 – سنتان بالای 65 سال است

در سن و سال شما بدن به سختی ویتامین B12 موجود در مواد غذایی را جذب می کند و کمبود جدی آن علایمی ایجاد می کند که بیشتر شبیه علایم آلزایمر است. درواقع 20 درصد افرادی بالای 60 سال با کمبود ویتامین B12 مواجه اند. مراقب سلامتی خود باشید! اگر پا به سن گذاشته اید و انرژیتان کم شده است از پزشک خود بخواهید ویتامین B12 بدنتان را بررسی کند. ممکن است به مکمل های غذایی نیاز داشته باشید. همچنین اگر گیاهخوار هستید باید بدانیدکه شما نیز به این بررسی نیاز دارید زیرا از منابع اصلی این ویتامین محروم اید.

6 – کمی افسرده هستید

افسردگی حاد سلول های مغزی را از بین می برد و هرچه این وضعیت به طول بینجامد سلول های بیشتری در بخش های کلیدی مغز از بین می رود. بنابراین مراقب روح و روان خود باشید! بدون فوت وقت به فکر درمان باشید. براساس پژوهشی که در سال 2008 انجام گرفت به نظر می رسد افرادی که مدت طولانی افسرده بوده اند حتی بعد از اینکه جلوی پیشرفت بیماریشان گرفته می شود باز کمتر قادر به تقویت حافظه خود هستند.

7 – داروهای ضدحساسیت یا خواب آور مصرف می کنید

برخی از داروهایی که به طور رایج برای درمان بی خوابی، بی اختیاری در عمل دفع و آلرژی تجویز می شود برای افراد مسن می تواند باعث ایجاد خواب آلودگی و فراموشکاری شود. مراقب سلامتی خود باشید. اگر بیش از 60 سال دارید نسبت به تاثیرات نامطلوب داروهای خواب آور و ضدآلرژی آسیب پذیرتر خواهید بود. اگر پس از مصرف این داروها دچار آشفتگی ذهنی شدید موضوع را با پزشکتان در میان بگذارید.

8 – زیاد دارو مصرف می کنید

اگر روزانه باید 5 دارو یا بیشتر مصرف کنید و به این مقدار چند داروی بدون تجویز پزشک نیز اضافه می نکید باید بدانید بیشتر در معرض تاثیرات متقابل داروها قرار دارید.

مراقب سلامتی خود باشید! اسم تمام داروهایی را که مصرف می کنید به پزشکتان بگویید. اگر براساس تبلیغات تصور می کنید دارویی برایتان مفید است با پزشکتان مشورت نکید اما اصرار نداشته باشید که حتما دارو را تجویز کند.

چای سبز بنوشیم تا سریع لاغر شویم

green-tea-drink

 

  • نوشيدن روزانه 2 تا 3 فنجان چاي سبز تاثير زيادي در بهبود و درمان بيماري‌هايي كه ناشي از ابتلا به چربي خون هستند، دارد. براي تهيه اين چاي كافي است برگ‌هاي خشك شده چاي سبز را در يك ليوان آب جوش بريزيد و آن را به‌مدت 10 دقيقه دم كنيد

 

بهبود عملكرد دستگاه‌هاي دروني بدن، پاكسازي بدن از اخلاط زائد و بهبود روند درماني با استفاده از اين گياهان دارويي و كم عارضه بودن آنها، از جمله ويژگي‌هايي است كه براي گياهان‌ دارويي نام برده شده است و موجب شده تا روز به روز بر شمار افرادي كه به معجزه اين گياهان ايمان مي‌آورند بيشتر شود. تا حدي كه امروزه در جهان از گياه‌درماني علاوه بر جنبه‌هاي درماني از جنبه‌هاي زيبايي و تناسب اندام آن هم بهره مي‌برند.


 

 آلزايمر را در خانه ريشه كن كنيد

يكي از خواص بي‌نظير زردچوبه اثرگذاري در بهبود عملكرد مغز و پيشگيري از ابتلا به فراموشي و ضعف مغز است. براساس تحقيقات انجام شده وجود ماده‌اي به نام كوركومين در زردچوبه به انسان كمك مي‌كند تا از ابتلا به بيماري آلزايمر پيشگيري كند. به اين ترتيب توصيه مي‌كنيم، استفاده از اين ادويه خوش آب و رنگ و خوشبو را در برنامه غذايي خود بگنجانيد و سعي كنيد در يكي از وعده‌هاي غذايي خود در طول روز حتما از زردچوبه استفاده كنيد.


 

  اگر چاق هستيد چاي سبز بنوشيد

نوشيدن روزانه 2 تا 3 فنجان چاي سبز تاثير زيادي در بهبود و درمان بيماري‌هايي كه ناشي از ابتلا به چربي خون هستند، دارد. براي تهيه اين چاي كافي است برگ‌هاي خشك شده چاي سبز را در يك ليوان آب جوش بريزيد و آن را به‌مدت 10 دقيقه دم كنيد. بهتر است يك نعلبكي روي ليوان قرار دهيد و پس از 10 دقيقه چاي را از صافي گذرانده و آن را ميل كنيد.

علاوه بر اين افراد چاق كه تصميم به گرفتن رژيم غذايي براي كاهش وزن دارند بهتر است به جاي نوشيدن چاي معمولي در طول روز از چاي سبز استفاده كنند. اين چاي علاوه‌بر آن‌كه سيستم ايمني را تقويت مي‌كند به آن‌ها كمك مي‌كند تا روند رژيم درماني خود را راحت‌تر پشت سر بگذارند.


   لثه‌هاي‌تان را تقويت كنيد

ميوه و برگ زرشك از جمله مواد طبيعي محسوب مي‌شوند كه تاثير زيادي در تقويت و افزايش استحكام لثه‌ها دارند. استفاده از برگ زرشك در بهبود كيفيت لثه‌ها و استحكام و زيبايي آن‌ها نقش موثري دارد. حتي نوشيدن آب زرشك نيز مي‌تواند به شست‌و‌شو و پاكسازي محيط دهان و قوي‌شدن لثه‌ها كمك كند. بنابراين مصرف ميوه، برگ و آبميوه زرشك در طول سال به‌ويژه در فصل تابستان به خانواده‌ها توصيه مي‌شود.


 

  بيدمشك و درمان جوش صورت

گياه بيدمشك به دليل خاصيت ضدعفوني‌كننده و ضدباكتري كه دارد همواره از سوي درمانگران و طبيبان طب سنتي مورد توجه قرار گرفته است. اين گياه به اين جهت كه يكي از بهترين ضدعفوني كننده‌هاي دستگاه گوارش محسوب مي‌شود،؛ مي‌تواند تاثير خوبي در بهبود عملكرد دستگاه گوارش و پاكسازي آن داشته باشد و در نهايت به پاكسازي پوست و بهبود جوش‌هاي سطحي صورت و بدن منتهي شود. براي استفاده از اين خاصيت بيدمشك كافي است دم‌نوشي از برگ‌هاي خشك شده آن را روزي 2 بار ميل كنيد.


 

  چاي نعنا؛ انرژي زايي طبيعي

اگر در طول روز و با پيشروي كارهاي روزانه دچار ضعف بدني مي‌شويد و اين ضعف مانع از ادامه فعاليت‌هاي روزانه‌تان مي‌شود، مي‌توانيد با نوشيدن چاي نعنا بر آن غلبه كنيد. نوشيدن روزانه 2 فنجان چاي نعنا با يك قاشق غذاخوري عسل تاثير زيادي در بهبود ضعف جسمي و افزايش توان‌و‌قواي جسمي بدن دارد. بنابراين درصورتي كه در طول روز دچار بي‌حالي مي‌شويد و احساس مي‌كنيد احتياج به يك خوراكي انرژي بخش داريد بهتر است از چاي نعنا و عسل استفاده كنيد.


  با اسطوخودوس ضدآفتاب بسازيد

عصاره به‌دست آمده از گياه اسطوخودوس خواص درماني مختلفي دارد كه يكي از پرفايده‌ترين اين خواص در روزهاي گرم تابستان، كاربرد اين گياه در پيشگيري از آفتاب سوختگي و پوسته پوسته شدن پوست زير نور خورشيد است. تركيب روغن يا عصاره اسطوخودوس با روغن كنجد مي‌تواند اين اثر را 2 برابر كند و ضدآفتابي طبيعي براي پيشگيري از آفتاب سوختگي براي شما باشد.


 

  ديرتر چروك شويد

استفاده از لوسيون برگ و جوانه بادرنجبويه براي برطرف‌شدن خشكي پوست بدن بسيار مناسب است. در حقيقت استفاده از اين عصاره موجب مي‌شود تا روند پيري پوست در انسان به تعويق بيفتد. براي تهيه اين لوسيون گياهي لازم است، برگ و جوانه گياه بادرنجبويه را در آب به‌مدت 10 تا 15 دقيقه بجوشانيد. سپس مخلوط به دست آمده را صاف كرده و بگذاريد تا سرد شود. اين لوسيون را مي‌توانيد با كمك پدهاي مخصوص يا پنبه تميز به‌صورت خود بماليد. علاوه بر اين مي‌توانيد يك دستمال نخي كه آغشته به اين عصاره است را روي صورت خود كمپرس كنيد.


 

  بهبود گرگرفتگي در زنان با شبدر

شبدر قرمز به‌دليل خواص درماني ويژه‌اي كه در بهبود علائم يائسگي در زنان دارد در جهان شناخته شده است. اين گياه دارويي اگر‌چه از سوي درمانگران براي درمان بيماري‌هايي مانند آسم، ناراحتي‌هاي مزمن كبد، بيماري‌هاي دستگاه گوارش و ناراحتي‌هاي پوستي به كار مي‌رود اما خواص درماني آن در درمان نشانگان يائسگي در زنان كه با گرگرفتگي و كلافگي همراه است، بسيار مطرح است. اين گياه و مكمل‌هاي ساخته شده از آن علاوه بر درمان برخي از نشانگان يائسگي در برطرف كردن افسردگي و حفظ نشاط و شادابي زنان پيش و بعد از يائسگي بسيار موثر است. درمانگران طب سنتي به خانم‌هاي باردار و شيرده توصيه كردند كه از مصرف خودسرانه اين گياه خودداري كرده و حتما پيش از مصرف با متخصص مربوطه در اين زمينه مشورت كنند.


 

 بابونه دشمن اگزما

حمام كردن يا دراز كشيدن در وان آبي كه با عصاره يا اسانس گياه بابونه تركيب شده است تاثير زيادي در بهبود پوست مبتلا به اگزما و ديگر حساسيت‌هاي پوستي دارد. بنابراين درصورتي كه دچار خارش يا سوزش ناشي از اگزما يا حساسيت‌هاي پوستي هستيد مي‌توانيد با استفاده از عصاره اين گياه و ريختن آن در آب وان و دراز كشيدن به‌مدت 20 دقيقه به بهبود سوزش و خارش‌هاي ناشي از اين بيماري كمك كنيد. علاوه براين مي‌توانيد اين عصاره را روي بدن خود كمپرس كرده و به درمان اين عارضه پوستي كمك كنيد.


 فشارهاي عصبي را از خود دور كنيد

گياه بادرنجبويه يكي از مفيدترين گياهان دارويي در تسكين فشارها و ناراحتي‌هاي عصبي است كه روزانه بسياري از ما به واسطه كار روزانه و فعاليت‌هايي كه داريم، از آن استفاده مي‌كنيم. مصرف اين گياه همواره از سوي متخصصان و درمانگران طب سنتي براي كاهش ميزان استرس و اضطراب بيماران به‌ويژه بيماران مبتلا به ناراحتي‌هاي قلبي توصيه و تجويز مي‌شود. به اعتقاد درمانگران، استفاده از اسانس يا عصاره گياه بادرنجبويه در استحمام تاثير بسيار زيادي در تسكين اين تنش‌ها در بيماران مبتلا به بيماري‌هاي قلبي دارد. براي تاثير پذيري بيشتر از اين دارو پيشنهاد مي‌شود كه عصاره اين گياه به‌طور خالص و بدون آن‌كه رقيق شود مورد استفاده قرار گيرد.

آلزایمر و فراموشی را شکست دهیم

 

  • در گذشته این باور وجود داشت که افراد سیگاری کمتر از غیرسیگاری ها به آلزایمر مبتلا می شوند اما مطالعات اخیر نشان می دهند که سیگارکشیدن خطر ابتلا به آلزایمر را 2 برابر می کند.

 

ورزش و پیاده روی

ورزش باعث حفظ سلامت مغز می شود. فعالیت فیزیکی منظم، گردش خون را در مغز افزایش می دهد و مواد مغذی لازم را برای مقاوم شدن بافت ها در برابر آلزایمر فراهم می کند.

هیچ چیز جای پیاده روی را نمی گیرد. پس خودتان را به پیاده روی عادت دهید. فقط کافی است 30 دقیقه در روز پیاده روی کنید یا 3 مرتبه برای 10 دقیقه روی تردمیل قدم بزنید.

مصرف روزانه 1 یا 2 عدد سیب

محققان دانشگاه ماساچوست معتقدند که سیب، تولید نورون های انتقال دهنده عصبی را تحریک می کند یعنی همان کاری که داروی آلزامیر انجام می دهد. مصرف منظم آب سیب نه تنها کمک می کند تا عملکرد ذهنی افراد در بهترین شرایط خود قرار داشته باشد، بلکه قادر است بروز علایم ابتلا به آلزایمر را به تاخیر بیندازد و روش های درمانی آن را افزایش دهد.

47655_672

نوشیدن چند فنجان قهوه

گری آرنداش، محقق مرکز تحقیقات بیماری آلزایمر می گوید: «من سعی می کنم روزی 5 فنجان قهوه بخورم.» او معتقد است کافئین از بروز آلزایمر در مغز جلوگیری می کند. نتیجه یک آمار نشان داد که نوشیدن 3  تا 5 فنجان قهوه در روز خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را تا 65 درصد کاهش می دهد.

خوردن شکلات تلخ

شکلات تلخ قادر است گردش خون را در مغز افزایش دهد، فشارخون را کاهش دهد و مانع بروز سکته مغزی شود. تمامی اینها نقش مهمی در جلوگیری از ابتلا به بیماری آلزایمر و زوال عقلی دارند. حتما مطمئن شوید که میزان کاکائوی محصول تان حداقل 70 درصد باشد.

وب گردی روزانه

بله، یک جستجوی اینترنتی ساده، به شرطی که هر روز انجام شود، می تواند مغزهای سالخورده را تحریک و حافظه را تقویت کند. پس می توانید بازی های هوشی آنلاین انجام دهید.

انجام کارهای جدید

زمانی که شما به موضوع جدیدی می اندیشید یا کار جدیدی انجام می دهید، سلول های مغزی تان تحریک می شوند. افرادی که به فعالیت های ذهنی جدید می پردازند، خطر ابتلا به آلزایمر را در خود کاهش می دهند.

خوردن یک فنجان توت

محققان دانشگاه تافت می گویند: «اگر می خواهید حیوانات آزمایشگاهی پیر و فراموشکار را جوان تر و باهوش تر کنید، فقط به آنها توت فرنگی، تمشک سیاه و شاتوت بدهید. چقدر؟ روزی حداقل یک فنجان.»

مصرف مولتی ویتامین

مولتی ویتامین مخصوصا اگر حاوی آنتی اکسیدان های بالایی ماننده E، C و آلفالیپوییکا سید باشد، پیرشدن مغز را به تعویق می اندازد. مطمئن شوید در روز 500 میکروگرم B12، 800 میکروگرم فولیک اسید و 20 میلی گرم B6 دریافت می کنید.

خوردن غذاهای حاوی ادویه کاری

عناصر تشکیل دهنده ادویه کاری به عنوان مانعی در برابر ابتلا به آلزایمر شناخته شده اند و تقویت کننده حافظه هستند. کشور هند که ادویه کاری محصول عمده آن به شمار می رود، پایین ترین آمار ابتلا به آلزایمر را به خود اختصاص داده است.

47654_797

ملاقات با دوستان و اقوام

هرچه دایره دوستان و نزدیکانتان بزرگ تر با شد، بهتر است. افراد برون گرا با روابط اجتماعی بالا، هرچه پا به سن می گذارند، کمتر دچار ضعف شناختی (آلزایمر) می شوند. ازدواج نیز از پیشرفت بیماری آلزامیر جلوگیری می کند.

ادامه تحصیل

آمارها نشان می دهد هرچه تحصیلات شما بالاتر باشد شانس تان نیز در مقابله با آلزایمر بیشتر خواهد بود. شاید این موضوع به این خاطر است که افراد تحصیلکرده از مواد مغذی بیشتری استفاده می کنند و در طول زندگی خود از مراقبت های پزشکی بهتری هم بهره می برند.

غلبه بر استرس

استرس نقش بسزایی در پیشرفت آلزایمر دارد. بدن با تنولید مقدار بیشتری کورتیزول نسبت به استرس واکنش نشان می دهد. کورتیزول هورمونی است که قسمت مربوط به حافظه را در مغز منقبض می کند. هرچه در مواجهه با بحران ها آرام تر و اعتماد به نفس بیشتری داشته باشید چه در کوتاه مدت و چه در طولانی مدت، کورتیزول کمتری در بدنتان تولید می شود.

داشتن رژیم غذایی مناسب

تا جایی که ممکن است کمتر چربی حیوانی مصرف کنید تا میزان آسیب پذیری خود را نسبت به آلزامیر کاهش دهید. میزان شیوع آلزایمر در هر کشوری با میزان مصرف چربی در آن کشور مرتبط است. مثلا در آمریکا 5 درصد افراد بالای 65 سال از این بیماری رنج می برند درحالی که میزان شیوع این بیماری در چین و نیجریه که کمترین میزان مصرف چربی را دارند، فقط یک درصد است.

پرهیز از مصرف نیکوتین و الکل

در گذشته این باور وجود داشت که افراد سیگاری کمتر از غیرسیگاری ها به آلزایمر مبتلا می شوند اما مطالعات اخیر نشان می دهند که سیگارکشیدن خطر ابتلا به آلزایمر را 2 برابر می کند.

افراد سیگاری با مصرف بالا، یعنی حداقل یک پاکت در روز، 2 تا 3 سال زودتر از آنهایی که کمتر سیگار می کشند دچار آلزایمر می شوند. همچنین افراد معتاد به الکل که روزی بیش از 2 لیوان نوشیدنی الکلی مصرف می کنند، 4 تا 8سال زودتر از افراد غیرالکلی به بیماری آلزایمر مبتلا می شوند.

47657_524

مصرف ویتامین E

ویتامین E باعث افزایش میزان باروری در موش ها می شود. این ویتامین برای قلب مفید است و بسیاری از پزشکان آن را در میان بیماری های عروقی تجویز می کنند به خصوص در درمان بیماری التهاب مفاصل. ویتامین E باوجود خواص آنتی اکسیدانی خود می تواند بروز بیماری آلزایمر را به تاخیر بیندازد.

آنتی اکسیدان ها آثار منفی رادیکال های آزاد را خنثی می کنند. این رادیکال ها دارای الکترونی اضافی هستند که به پروتئین موجود در مغز و دیگر قسمت های بدن آسیب می رسانند و به روند پیری سرعت می بخشند. بدن انسان به طور طبیعی این رادیکال های آزاد را خنثی می کند اما ویتامین E در این دفاع به او کمک می کند.

مصرف داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی

میلیون ها نفر از ما برای رهایی از هر دردی از این داروها استفاده می کنیم. از سردرد گرفته تا درد التهاب مفاصل. در سال های اخیر محققان میزان شیوع آلزایمر را بین افرادی که از بیماری آرتریت روماتویید رنج می برند و برای مدتی از این داروها استفاده کرده اند، 50 درصد کمتر از آنهایی که از این نوع داروها مصرف نکرده اند، تخمین می زنند. بیماران آلزایمری که آسپرین یا دیگر داروهای ضدالتهاب غیراستروییدی مصرف می کنند، عملکرد ذهنی و کلامی بهتری دارند و در مجموع پیشروی بیماری شان به طور مشهودی آهسته تر است.