محققان برای تشخیص زودهنگام آب سیاه روش جدید پیدا کردند

  • عارضه آب سیاه (گلوکوم) به دلیل اختلال در جریان خون اعصاب بینایی بوجود می آید. آب سیاه معمولا با معاینات رایج چشم پزشکی تشخیص داده می شود. معمولا این معاینات قادر به بررسی شرایط لحظه ای چشم هستند؛ در صورتی که در مورد بیماران مبتلا به آب سیاه، فشار چشم در شب افزایش می یابد که امکان بررسی آن وجود ندارد.

محققان دانشگاه کالج لندن به روشی دست یافتند که امکان تشخیص زودهنگام آب سیاه را در اختیار می‌گذارد و پزشکان می توانند با استفاده از این شیوه قبل از این که تمام یا بخشی از قدرت بینایی بیمار از بین برود، فرآیند درمان را آغاز کنند.

به گزارش گروه اخبار علمی ایرنا از تلگراف، بیماری آب سیاه در اثر مرگ سلول‌های شبکیه در قسمت پشت چشم ایجاد می‌شود. در شیوه جدید که Darc نام دارد، از یک نشانگر فلوروسنت خاص موسوم به ANX776 استفاده می‌شود که کاملا ایمن بوده و هیچ‌گونه عوارض جانبی برای انسان ندارد.
این ماده پس از تزریق به بدن بیمار، به پروتئین‌های موجود در سلول‌های چشم می‌چسبند و بسته به میزان سلامت سلول‌ها با رنگ‌های مختلفی می‌درخشند. بدین ترتیب در معاینه چشم با استفاده از تجهیزات بیمارستانی متداول، سلول‌های بیمار به صورت نقطه‌هایی با نور فلوروسنت سفید دیده می‌شوند.
آزمایشات بالینی این شیوه تشخیص با شرکت 16 داوطلب انجام شد که 8 نفر از آن‌ها به انحطاط سیستم عصبی چشم مبتلا بوده و 8 نفر دیگر از سلامت کامل برخوردار بودند. در این آزمایشات حدود 6 ساعت پس از تزریق ماده فلوروسنت به داوطلبان کلیه افراد مبتلا به عارضه عصبی به درستی شناسایی شدند.
عارضه آب سیاه (گلوکوم) به دلیل اختلال در جریان خون اعصاب بینایی بوجود می آید. آب سیاه معمولا با معاینات رایج چشم پزشکی تشخیص داده می شود. معمولا این معاینات قادر به بررسی شرایط لحظه ای چشم هستند؛ در صورتی که در مورد بیماران مبتلا به آب سیاه، فشار چشم در شب افزایش می یابد که امکان بررسی آن وجود ندارد.
در سراسر جهان، آب سیاه دومین علت اصلی نابینایی است.
به گفته محققان، این شیوه جدید علاوه بر تشخیص آب سیاه، امکان تشخیص بیماری‌های منجر به انحطاط سیستم عصبی از جمله پارکینسون، آلزایمر و ام اس را نیز فراهم می‌کند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Brain منتشر شده است.

از هموگلوبین اصلاح شده خون مصنوعی ساخته شد

  • تحقیقات نشان می‌دهد هموگلوبین اصلاح‌شده به خودی خود سمی است و پروتئینی به نام متموگلوبین تشکیل می‌دهد. این پروتئین با اکسیژن ترکیب نمی‌شود و به همین دلیل میزان اکسیژن حمل شده به بافت‌ها توسط خون کاهش می‌یابد

 

محققان در حال توسعه هموگلوبینی هستند که از نظر شیمیایی اصلاح شده است و می‌تواند جایگزین خون شود.

به گزارش روز یکشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس دیلی، سلول‌های قرمز خون یکی از ضروری‌ترین فرآورده‌های خونی قابل انتقال هستند که سالانه جان میلیون ها انسان را در سراسر جهان نجات می‌دهند.

سلول‌های قرمز خون حاوی پروتئینی به نام هموگلوبین است که نقش حمل اکسیژن به بافت‌های بدن را برعهده دارند. محققان چینی در حال توسعه هموگلوبینی هستند که از نظر شیمیایی اصلاح شده است و می‌تواند جایگزین خون باشد.
تحقیقات نشان می‌دهد هموگلوبین اصلاح‌شده به خودی خود سمی است و پروتئینی به نام متموگلوبین تشکیل می‌دهد. این پروتئین با اکسیژن ترکیب نمی‌شود و به همین دلیل میزان اکسیژن حمل شده به بافت‌ها توسط خون کاهش می‌یابد؛ از طرفی متموگلوبین منجر به تولید پراکسیدهیدروژن شده که یکی از مهمترین دلایل آسیب به سلول است. به همین دلیل محققان در تلاشند تا هموگلوبین اصلاح‌شده را درون پوششی قرار دهند تا عوارض منفی این دستاورد کاهش یابد.
به این منظور از ماده‌ای به نام پلیدوپامین یا PDA استفاده می‌شود که کاربردهای زیست پزشکی گسترده‌ای دارد. مطالعات اولیه نشان می‌دهد هموگلوبین‌هایی که در پوشش PDA قرار می‌گیرند، هیچ یک از عوارض ذکر شده را نشان نمی‌دهند و علاوه بر حمل مقدار کافی اکسیژن، از تشکیل متموگلوبین و پراکسید هیدروژن جلوگیری می‌شود.
به علاوه در این حالت آسیب سلولی به حداقل کاهش می‌یابد و این بسته خاصیت آنتی اکسیدانی دارد و رادیکال‌های آزاد را مهار می کند. نتایج این تحقیقات در نشریه ACS منتشر شده است.

آلودگی هوا و دود سیگار چه نقشی در سرطان ریه دارد ؟

  • عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بر لزوم پاکیزه نگه داشتن هوای داخل منزل و محل کار به خصوص از دود سیگار تاکید کرد و افزود: ما بیشترین وقت خود را در منزل یا محل کار سپری می کنیم؛ بنابراین نباید هوای این مکان ها آلوده باشد.

سیدعلی جوادموسوی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا روند مصرف سیگار در ایران را رو به افزایش دانست و گفت: برای جلوگیری از افزایش تعداد مبتلایان به این بیماری باید اقدامات جدی به منظور کاهش مصرف این ماده دخانی صورت گیرد.
وی در مورد آزبست ها نیز اظهار کرد: هنوز از آزبست در ساخت محصولاتی همچون لنت خودروها استفاده می شود؛ این ماده در ایجاد سرطان ریه نقش مهمی دارد و باید مصرف آن متوقف شود.
جوادموسوی به افزایش میزان ابتلا به سرطان ریه اشاره کرد و گفت: سرطان ریه، دومین سرطان شایع در جهان به شمار می رود و تقریبا در بیشتر نقاط دنیا از جمله ایران، شمار مبتلایان به آن رو به افزایش است.

** ضرورت پاک بودن هوای منزل و محل کار
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بر لزوم پاکیزه نگه داشتن هوای داخل منزل و محل کار به خصوص از دود سیگار تاکید کرد و افزود: ما بیشترین وقت خود را در منزل یا محل کار سپری می کنیم؛ بنابراین نباید هوای این مکان ها آلوده باشد.
جوادموسوی به مردم توصیه کرد که از مصرف سیگار در منزل به شدت خودداری کنند و گفت: مصرف سیگار در فضای بسته خطرات بیشتری برای فرد سیگاری و اطرافیان ایجاد می کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بیان کرد: آشپزخانه های باز در منازل رواج پیدا کرده و همین مساله سبب شده است دود ناشی از پخت و پز به داخل اتاق ها نفوذ کند؛ روندی که می تواند سلامت و تندرستی خانواده ها را به خطر اندازد.
جوادموسوی با اشاره به اینکه اقدامات تشخیصی سرطان ریه در کشور افزایش یافته است، افزود: در بیشتر شهرها تجهیزات تشخیصی این بیماری وجود دارد و به همین دلیل این بیماری زودتر تشخیص داده می شود.
فوق تخصص ریه اظهار کرد: امروزه رسانه ها نیز بیشتر به این موضوع می پردازند و به مردم هشدار می دهند که در صورت مشاهده علائم این بیماری مانند سرفه های طولانی و خلط خونی حتما به پزشک مراجعه کنند.
جوادموسوی با اشاره به اینکه پیشرفت های زیادی در تشخیص و درمان این بیماری حاصل شده است، گفت: بهترین روش درمان سرطان ریه عمل جراحی است، اگر این بیماری به موقع تشخیص داده شود، جراحی موفقیت آمیز خواهد بود و بیمار طول عمر بیشتری خواهد داشت.