بهترین غذاها برای فصل بهار کدامند

  • در فصل بهار به علت گرده‌افشاني گل‌ها و گياهان، گرده‌ها در هوا پراكنده هستند و از طريق تنفس، جذب مخاط بيني شده و وارد بدن مي‌شوند و همين مهم‌ترين دليل گسترش حساسيت‌ها در فصل بهار است.

 

گرده افشاني مي‌تواند موجبات بروز حالات آلرژي را كه به صورت‌هاي گوناگوني تجلي پيدا مي‌كند از آبريزش بيني تا خس‌خس ريه‌ها، آسم، كهير و راش‌هاي پوستي فراهم كند. در اين شرايط گاهي حتي افرادي كه پيش از اين سابقه ابتلا به آلرژي نداشتند، دچار مشكلات حساسيتي مي‌شوند. اين افراد به علت اختلالاتي كه در سيستم ايمني آن‌ها ايجاد مي‌شود يا تضعيف شدن سيستم ايمني، به علت دفاع دائمي از راديكال‌هاي آزادي كه به علت بدخوري و بدنوشي در بدن‌شان ايجاد شده به اين عارضه دچار مي‌شوند


6203_969

دکتر سيد ضیاالدین مظهری، متخصص تغذیه

بي خيال نوبرها شويد

در فصل بهار به علت گرده‌افشاني گل‌ها و گياهان، گرده‌ها در هوا پراكنده هستند و از طريق تنفس، جذب مخاط بيني شده و وارد بدن مي‌شوند و همين مهم‌ترين دليل گسترش حساسيت‌ها در فصل بهار است. يعني خود گرده افشاني مي‌تواند موجبات بروز حالات آلرژي را كه به صورت‌هاي گوناگوني تجلي پيدا مي‌كند از آبريزش بيني تا خس‌خس ريه‌ها، آسم، كهير و راش‌هاي پوستي فراهم كند. در اين شرايط گاهي حتي افرادي كه پيش از اين سابقه ابتلا به آلرژي نداشتند، دچار مشكلات حساسيتي مي‌شوند. اين افراد به علت اختلالاتي كه در سيستم ايمني آن‌ها ايجاد مي‌شود يا تضعيف شدن سيستم ايمني، به علت دفاع دائمي از راديكال‌هاي آزادي كه به علت بدخوري و بدنوشي در بدن‌شان ايجاد شده به اين عارضه دچار مي‌شوند. به عبارت ديگر اين موارد در سيستم دفاعي بدن، نوعي سردرگمي‌‌ ايجاد مي‌كند كه نتيجه آن بروز حساسيت‌هاي فصلي است. در حقيقت بدن اين افراد به علت ضعف سيستم ايمني، خودي را از بيگانه تشخيص نمي‌دهد و نسبت به برخي مواد‌غذايي كه همواره مورد پذيرش سيستم دفاعي بوده، واكنش نشان مي‌دهد. بدن يك‌باره در قبال موادي كه تا به‌حال به آن‌ها اجازه عبور مي‌داده و صلح آميز با آن‌ها رفتار مي‌كرده دچار آشفتگي مي‌شود و فرمان ترشح هيستامين زياد را صادر مي‌كند كه اين حالت يعني بروز حساسيت و مي‌تواند عوارض مختلفي به صورت راش‌هاي پوستي كهير، آسم، عطسه‌هاي مكرر و آب‌ريزش بيني و. . . ايجاد كند. اما مشكل ديگر اين حساسيت‌هاي فصلي ايجاد عارضه در افرادي است كه از پيش به زمينه‌هاي آلرژيك ژنتيكي مبتلا بودند. در اينجا ما با افرادي روبه‌رو هستيم كه زمينه آلرژي براي برخي مواد‌غذايي حتي پوشاكي و آرايشي را دارند و طبيعتا در اين افراد احتمال بروز آلرژي به علت هم‌افزايي عوامل آلرژي‌زاي فصلي با آلرژي‌هاي ژنتيك، بسيار تشديد مي‌شود. به همين دليل است كه در فصلي مثل بهار تعداد شكايت‌ ناشي از حساسيت‌هاي فصلي بسيار بالا مي‌رود.


6202_774

نوبرانه‌ها يك دنيا حساسيت دارند

ميوه‌هاي نوبرانه مثل گوجه‌سبز و چغاله بادام به علت اين‌كه اغلب به صورت كال چيده مي‌شوند و فرايند رسيدن را طي نكرده‌اند، در همين فهرست قرار مي‌گيرند. معمولا سم‌پاشي‌ اين ميوه‌ها از آنجا كه هنوز اثرات آن كاملا برطرف نشده هم مي‌تواند به‌عنوان يك عامل حساسيت‌زاي مضاعف عمل كند. ديگر سبزي‌ها و ميوه‌هاي بهاري مثل گوجه فرنگي، بادنجان، هلو و حتي زردآلو هم مي‌توانند همين مسائل را ايجاد كنند. اين حساسيت‌‌ها گاهي به صورت حساسيت‌هاي پوستي مثل اگزما، سرخ شدن و خشك شدن، ترك خوردن يا خارش شديد پوست ظاهر مي‌شوند. نشانه‌هاي ديگر حساسيت ناشي از ميوه‌هاي بهاري سوزش و خارش در كام و روي سطح زبان است. حتي بروز آفت در حفره دهان هم گاهي به اين حساسيت‌ها نسبت داده مي‌شود. به‌طور كلي در برخورد با اين حساسيت‌ها يعني حساسيت به ميوه‌هاي بهاري يا خوراكي‌ها، حذف، بهترين راه درمان است.


 

شير و تخم مرغ را براي فصل‌هاي ديگر بگذاريد

به‌دليل همه آنچه گفته شد عواملي كه مي‌توانند زمينه‌ساز آلرژي باشند در فصل بهار بسيار شدت پيدا مي‌كنند. از اين نظر توجه به برخي مواد‌غذايي كه به‌طور سنتي به‌عنوان مواد آلرژي‌زا شناخته مي‌شوند، بسيار ضروري است. از جمله اين مواد‌غذايي كه توصيه شده در فصل بهار نسبت به آن‌ها توجه بيشتري شود، تخم‌مرغ است. تخم‌مرغ چه زرده و چه سفيده آن حتي فرآورده‌هايي كه از آن تهيه مي‌شود، مي‌تواند زمينه بروز حساسيت‌ در فصل بهار را تشديد كند. بادام‌زميني و فرآورده‌هاي آن، ماهي مخصوصا ماهي‌هايي كه از دريا صيد مي‌شوند و به‌طور كلي غذاهاي دريايي مثل ميگو و صدف از ديگر مواد حساسيت‌زا هستند. جالب اينجاست كه گروهي از غلاتي كه ما خيلي با آن‌ها سروكار داريم و حاوي پلوتن هستند گاهي در اين فصل به صورت مواد آلرژي‌زا ظاهر مي‌شوند و براي مصرف‌كننده مزاحمت ايجاد مي‌كنند. شير هم از جمله مواد‌غذايي است كه حتي در اين شرايط مي‌تواند براي برخي افراد عوارض حساسيت‌زا ايجاد كند. دانه‌هاي روغني مثل فندق، گردو، بادام و كنجد هم در فهرست غذاهاي حساسيت‌زا قرار دارند و بالاخره اينكه به افرادي كه عادت به مصرف غذاهاي آماده دارند، توصيه مي‌شود در فصل بهار به خاطر احتمال درگير شدن با مشكل حساسيت‌هاي فصلي محتاط‌تر عمل كنند.


 

كرفس هم آلرژي‌زاست

يكي از سبزيجاتي كه در فصل بهار مي‌تواند به‌عنوان عامل آلرژي‌زا تلقي شود، كرفس است. در حالي كه كرفس در شرايط عادي به‌عنوان يكي از سبزيجات بسيار ارزشمند به خصوص در قبال افرادي كه فشار خون بالا دارند، تلقي مي‌شود و معمولا مصرف آن‌چه به صورت خام و چه پخته بسيار توصيه مي‌شود. سويا و فرآورده‌هاي آن هم جزو آن دسته از مواد‌غذايي هستند كه در فهرست حساسيت‌زاهاي بهاري قرار دارند.

 

چرا نباید نوشابه بخوریم

  • ضررهای نوشابه‌های گازدار رژیمی و غیررژیمی تنها به قند زیاد و رادیکال‌های آزاد و اسید فسفریک موجود در آنها محدود نمی‌شود. حتی بطری‌های پلاستیکی نوشابه‌ برای سلامت مضر هستند

 

آیا نوشابه در فهرست خرید خانواده شما قرار دارد؟ آیا هنگام خرید مواد غذایی در فروشگاه نوشابه‌های رژیمی را انتخاب می‌کنید؟ اگر تصور می‌کنید نوشابه‌های رژیمی کم‌ضررتر هستند، لازم است بدانید مصرف هر نوع نوشابه گازدار صرف‌نظر از مقدار کالری‌ و نوع شیرین‌کننده آن می‌تواند به بدن‌ آسیب برساند و سیستم ایمنی را ضعیف کند. باور ندارید؟

8209_852

اضـافـه وزن، چاقـی و دیـابـت
نوشابه‌های گازدار به دلیل مقدار بسیار زیاد قند و رادیکال‌های آزادی که دارند موجب آسیب به بافت‌های بدن، چاقی و اضافه وزن، ابتلا به دیابت و پیشرفت عوارض و مشکلات ناشی از دیابت می‌شوند.

سـوء تغـذیـه
افرادی که به جای نوشیدنی‌های سالم مانند شیر کم‌چرب و آبمیوه طبیعی نوشابه گازدار می‌خورند احتمال دارد به مقدار کافی ویتامین A، کلسیم و منیزیم دریافت نکنند. اسیدفسفریک موجود در نوشابه‌های گازدار موجب برداشت کلسیم و منیزیم از بافت‌های بدن می‌شود و مقدار این مواد مغذی را در بدن کاهش می‌دهد. کلسیم و منیزیم به کارکرد بهتر و تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کنند. بررسی‌ها نشان داده احتمال ابتلا به پوکی استخوان در افرادی که زیاد نوشیدنی گازدار مصرف می‌کنند، بیشتر است و پوکی استخوان در آنها زودتر آغاز می‌‎شود.

شـیـریـن‌کننـده‌هـای مصنـوعـی
بعضی‌ها تصور می‌کنند تنها نکته منفی مصرف نوشابه‌های گازدار قند زیاد و کالری بالای آن است و به همین خاطر به جای مصرف نوشابه‌های گازدار معمولی که با شیرین‌کننده‌های پرکالری شیرین شده‌اند از نوشابه‌های گازدار رژیمی استفاده می‌کنند و چون خیالشان از بابت مقدار کالری این مواد راحت است بدون هیچ محدودیتی این نوشابه‌ها را مصرف می‌کنند. در حالی که بررسی‌ها نشان داده است نوشابه‌های رژیمی‌‌هم با اضافه وزن ارتباط دارند. نتیجه یک مطالعه با بررسی 1550 فرد نشان داده است که احتمال چاقی و اضافه وزن در افرادی که نوشابه رژیمی‌‌مصرف می‌کنند با نوشیدن هر بطری نوشابه 41 درصد بیشتر می‌شود. سلول‌های بدن در پاسخ به هر طعم شیرین نسبت به ذخیره چربی و کربوهیدرات اقدام می‌کنند و این مساله موجب گرسنگی بیشتر می‌شود. همچنین شیرین‌کننده‌ها ترشح انسولین را بیشتر می‌کنند و در نتیجه توانایی بدن برای سوزاندن چربی کاهش پیدا می‌کند. حقیقت تلخ دیگر آن است که تاثیر مصرف نوشابه‌های رژیمی بر کاهش وزن از نظر علمی به اثبات نرسیده است و هنوز هیچ مطالعه‌ای نشان نداده است که نوشیدن نوشابه‌های رژیمی‌‌ به کاهش وزن کمک می‌کند.

بـطـری‌هـای پـلاسـتـیـکـی
ضررهای نوشابه‌های گازدار رژیمی و غیررژیمی تنها به قند زیاد و رادیکال‌های آزاد و اسید فسفریک موجود در آنها محدود نمی‌شود. حتی بطری‌های پلاستیکی نوشابه‌ برای سلامت مضر هستند و می‌توانند ما را بیمار کنند. این بطری نوعی ماده شیمیایی سمی ‌‌موسوم به بیسفنول A یا BPA دارد که می‌تواند از بطری به نوشابه و پس از مصرف نوشابه به بدن ما وارد شود. بررسی‌ها نشان داده است که BPA با تعداد زیادی از بیماری‌ها از جمله نقص سیستم ایمنی بدن ارتباط دارد. اگر نگران سلامت کودکتان هستید، مراقب باشید به مصرف نوشابه و سایر نوشیدنی‌هایی که در بطری‌های پلاستیکی عرضه می‌شود، عادت نکند. کارشناسان بهداشت توصیه می‌کنند از کودکان در برابر تماس با محصولات حاوی این ماده به ویژه محصولاتی که هر روز استفاده می‌شوند محافظت کنیم. منبع: ریدرزدایجست

وقتی نوشابه سیاه می‌خورید چه اتفاقی می‌افتد؟

10 دقیقه بعد
10 قاشق چایخوری شکر وارد بدن‌تان می‌شود. می‌دانید چرا با وجود خوردن این حجم شکر دچار استفراغ نمی‌شوید؟ چون اسید فسفریک، کمی طعم آن را می‌گیرد و شیرینی‌اش را خنثی می‌کند.

20 دقیقه بعد
قند خون‌تان بالا می‌رود و به ترشح ناگهانی و یک‌جای انسولین منجر می‌شود. کبدتان شروع می‌کند به تبدیل قند به چربی تا قند خون، بیشتر از این بالا نرود.

40 دقیقه بعد
حالا دیگر جذب کافئین کامل شده، مردمک‌های‌تان گشاد می‌شود، فشار خون‌تان بالا می‌رود و در پاسخ به این حالت، کبدتان قند را به داخل جریان خون رها می‌کند. گیرنده‌های آدنوزین مغز حالا بلوک می‌شوند تا از احساس خواب‌آلودگی جلوگیری کنند.

45 دقیقه بعد
ترشح دوپامین افزایش پیدا می‌کند و مراکز خاصی در مغز که حالت سرخوشی ایجاد می‌کنند، تحریک می‌شوند. این همان مکانیسمی است که در مصرف هروئین به ایجاد سرخوشی منجر می‌شود.

60 دقیقه بعد
اسیدفسفریک موجود در نوشابه، داخل روده کوچک، به کلسیم، منیزیم و روی می‌چسبد. متابولیسم بدن افزایش پیدا می‌کند. میزان بالای قند خون و شیرین‌کننده‌های مصنوعی، دفع هرچه بیشتر کلسیم را از طریق ادرار باعث می‌شوند.

مدتی بعدتر
کافئین در نقش یک داروی مدر (ادرارآور) وارد عمل می‌شود. حالا دیگر کلسیم و منیزیم و روی که قرار بود جذب بدن شود، بیش از پیش از طریق ادرار دفع می‌شود و به همراه آن مقادیر زیادی آب، سدیم و دیگر الکترولیت‌ها نیز از دست می‌رود.

و بالاخره…
کم‌کم آن غوغایی که در بدن‌تان ایجاد شده بود فروکش می‌کند و نوبت به افت قند می‌رسد. در این مرحله یا خیلی حساس و تحریک‌پذیر می‌شوید یا خیلی کرخت و بی‌حال. حالا دیگر تمام آن آبی را که از طریق نوشابه وارد بدن خود کرده بودید، دفع کرده‌اید؛ آبی که می‌شد به جای اسید و کافئین و شکر، حاوی مواد مفیدی برای بدن‌تان باشد. تا چند ساعت بعد اثر کافئین هم از بین می‌رود و شما هوس یک نوشابه دیگر می‌کنید.

همه خواص شگفت انگیز رازیانه را بدانیم

  • مصرف بیش از حد رازیانه، احتمال آلرژی‌های پوستی را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، افرادی که ناراحتی‌های تنفسی دارند نیز باید مراقب باشند؛ زیرا ممکن است با تنفس و یا مصرف گیاه دچار حمله‌های آسم شوند.

 

| دکتر زهرا شاه‌حسینی |
متخصص طب سنتی

رازیانه یک گیاه دارویی است که طبع گرم و خشکی دارد. در طب سنتی ایران، از آن به گیاه ضدبلغم و صفرا یاد می‌شود. چون گیاه بسیار گرمی است. اگر بخواهید از خاصیت مسهل بودن آن بهره‌مند شوید، باید آن را با ماده‌ای مصرف کنید که حرارت گیاه را کم کند و بهترین گزینه ما برای همراهی با آن سکنجبین و عسل است.
قسمت‌های مورد استفاده این گیاه عبارتند از: بذر، برگ و ریشه. مقدار مصرف روزانه رازیانه، به طور متوسط حداکثر 5 گرم یا یک تا سه استکان عرق آن توصیه می‌شود و برای اینکه نتیجه درمان مشخص شود و گیاه خواص درمانی خود را به جای بگذارد، حداکثر 40 روز زمان نیاز دارد.
در دوران بارداری و شیردهی، مصرف این گیاه ضرری به همراه ندارد و داروخانه‌های گیاهی ایران به شکل‌های مختلف (مثل قطره آنتی‌میگرن، شربت توسیان، شربت تیسیان، پودر ژنرال تونیک، قطره سنکول، سنالین، منتازین و لوسیون تقویت موی سنیره) موجود هستند که داخل تمام این محصولات رازیانه وجود دارد.


7103_630

برای خانم‌ها

رازیانه خواص هورمونی دارد و برای بیش از 90 درصد از خانم‌ها تجویز می‌شود. به این شکل که در ترکیب آن، استروژن (هورمون زنانه) بالایی یافت می‌شود. به همین دلیل باعث افزایش شیر شده و بهترین درمان برای قطع قاعدگی است. رازیانه ضد چاقی است، التهاب‌های واژن و علائم یائسگی مثل گرگرفتگی را برطرف می‌کند. علاوه بر این اگر با گل‌گاوزبان صرف شود، قاعده‌آور است، یعنی قطع قاعدگی را متوقف می‌کند.


 

رازیانه برای جوانی

رازیانه برای پوست ما هم خواص بیشماری دارد. مثلا برای ورم پلک و چین و چروک پوست مفید است که البته باید به صورت پماد مصرف شود. بدین صورت که باید بذر رازیانه را جوشانده و یا پودر کرد و سپس آن را داخل Cold Cream ریخت و به صورت کرم به پوست مالید. کُلدکرم یک کرم پایه است که می‌توانید آن را از داروخانه‌ها تهیه کنید.
رازیانه به شکل ضماد برای از بین بردن موهای زائد بسیار مناسب است. برای این کار، بذر رازیانه را پودر کنید و سپس آن را با یک نوع روغن (مثل روغن زیتون یا روغن بادام) مخلوط کنید و به صورت ماسک روی صورت خود بگذارید. این ماسک باعث روشن شدن و شفاف شدن پوست می‌شود.


 

ضد سکسکه

رازیانه برای کلیه خواص فراوانی دارد و همراه با کاکل ذرت باعث دفع سنگ‌های کلیوی می‌شود. اگر فردی که مبتلا به سنگ کلیه (کوچکتر از 5 میلی‌متر) است، روزی 4 تا 5 مرتبه بذر رازیانه و کاکل ذرت را بجوشاند و میل کند، سنگ‌ها دفع خواهد شد.
ریشه این گیاه نیز باعث برطرف شدن مشکلات کلیوی می‌شود. علاوه بر این دارای خواص گوارشی فراوانی نیز هست.
رازیانه ضداسپاسم و ضد نفخ است؛ ورم‌های روده و معده را از بین می‌برد؛ به درمان سندرم روده تحریک‌پذیر کمک می‌کند و باعث کاهش میزان اشتها می‌شود.  همچنین سکسکه و سوءهاضمه را برطرف می‌کند.


 

خواص معجزه‌آسای رازیانه:

یکی از معجزه‌آساترین خواص رازیانه (که در گیاهان دیگر کمتر به چشم می‌خورد) تقویت دید است. به این ترتیب که عرق رازیانه را جوش می‌دهیم تا استریل شود و از وجود هر نوع میکروب یا عفونت پاک شود. سپس آن را داخل قطره‌چکان ریخته و داخل چشم می‌چکانیم. روزی چند قطره (صبح، ظهر و شب) باعث افزایش نورچشم، کاهش التهابات چشم (مثل قرمزی) و کاهش خطر ابتلا به آب‌مروارید می‌شود. رازیانه همچنین برای درمان التهاب پلک‌ها و درمان شب‌کوری بسیار مفید است.
برای بدبویی دهان و درمان گلو‌درد نیز می‌توان رازیانه را قِرقِره کرد و یا بذر آن را داخل دهان گذاشت و چند دقیقه جوید.
زنان باردار با صرف رازیانه به زیباتر شدن نوزاد کمک می‌کنند. علاوه بر این، رازیانه احتمال اینکه فرزندتان دختر باشد را نیز افزایش می‌دهد، یعنی به تعیین جنسیت فرزند نیز کمک می‌کند.


7104_190

مضرات رازیانه

مصرف بیش از حد رازیانه، احتمال آلرژی‌های پوستی را افزایش می‌دهد. علاوه بر این، افرادی که ناراحتی‌های تنفسی دارند نیز باید مراقب باشند؛ زیرا ممکن است با تنفس و یا مصرف گیاه دچار حمله‌های آسم شوند.
از دیگر تاثیرات جانبی رازیانه، احتمال کاهش نیروی جنسی در آقایان و لاغری در خانم‌هاست. علاوه بر این مصرف زیاد از حد آن باعث قطع و یا کاهش شیر در زنان شیرده می‌شود. افراد سردمزاج نیز با خوردن این گیاه ممکن است دچار سردرد شوند.
اثر عجیب رازیانه این است که خانم‌ها را لاغر و آقایان را چاق می‌کند!

چطور فست فود سالم را تشخیص دهیم

  • سيب‌زميني سرخ‌شده، بخشي از زندگي روزمره ما شده است. تقريبا در تمامي رستوران‌ها مي‌توانيد سيب‌زميني سرخ شده را پيدا كنيد و كنار بسياري از غذاها، انواع مختلف سيب‌زميني در دسترس است.

 

بفرمائيد پيتزا

بيشتر ما، به خصوص كودكان و نوجوانان، نمي‌توانيم در مقابل وسوسه خوردن يك قسمت از يك پيتزاي چشم‌نواز، مقاومت كنيم. در واقع پيتزا جزو محبوب‌ترين غذاهاي مدرن است كه هميشه شنيده‌ايم ارزش غذايي بسيار كمي دارد و بسيار چاق‌كننده است، اما شما مي‌توانيد در خانه‌تان يك پيتزاي كاملا سالم تهيه‌ كنيد كه چندان چاق‌كننده نيست ولي در عين حال فوايد زيادي هم دارد. دكتر ساسي كه نويسنده كتاب «چگونه يك شكم صاف داشته باشيد» است، مي‌گويد: «مي‌توان يك پيتزاي ايده‌آل را در خانه پخت. سالم‌ترين پيتزا، پيتزايي است كه نان آن از غلات كامل باشد، با روغن زيتون پخته شود و در آن از گوجه‌فرنگي، سيرو ساير سبزي‌ها استفاده شده باشد. اين پيتزا بسيار پر پروتئين است چون در عين حال پنير ندارد و از روغن در پخت آن استفاده نمي‌شود وكم‌كالري هم هست. البته شايد اين پيتزا خيلي مثل پيتزاهاي مغازه‌ها چشم‌نواز نباشد اما مي‌توانيد با اضافه‌كردن ميوه‌ها و سس شكلات تيره آن را خوشمزه‌تر هم بكنيد. اين پيتزاي خانگي نه تنها مضر نيست بلكه مفيد هم هست.»

6198_560


 

پاپ‌كورن بخوريد، با خيال راحت

پاپ‌كورن خوردن لذتبخش‌ است، به‌خصوص در سينما يا در خانه پاي تلويزيون، اما متخصصان تغذيه هميشه هشدار مي‌دهند كه بهتر است خيلي كم پاپ‌كورن بخوريد، ولي حالا دكتر سينتيا ساسي، فوق‌تخصص رژيم درماني در دانشگاه نيويورك مي‌گويد، اگر پاپ‌كورن درست و به شيوه سنتي تهيه شود ـ يعني با بخار هوا و بدون اضافه‌كردن روغن يا كره و نمك ـ مي‌تواند مفيد هم باشد. او مي‌گويد: «پاپ‌كورن در واقع يك محصول تهيه‌شده از غلات است. غلات مي‌توانند باعث لاغري شوند، احتمال ابتلا به مشكلات قلبي را كاهش دهند، از بروز بيماري‌ ديابت  نوع2 و برخي سرطان‌ها هم جلوگيري كنند. در ضمن مصرف غلات مي‌تواند مانع بروز مشكلات حافظه‌اي در افراد سالخورده شود. همچنين پاپ‌كورني كه درست تهيه شده باشد كالري زيادي ندارد ـ بين 20 تا 25 كالري در هر فنجان ـ و فيبر زيادي هم دارد. در واقع اگر يك فنجان پاپ‌كورن در روز بخوريد مي‌توانيد كمبود غلات كامل در رژيم غذايي‌تان را برطرف كنيد. پس سعي كنيد در خانه پاپ‌كورن سالم تهيه و مصرف كنيد.»

6199_957

 


 

شيريني از نوع خوب

شيريني‌هاي كره‌اي از آن نوع خوردني‌هاي خوشمزه‌اي هستند كه وقتي آن را مي‌خوريد همزمان احساس گناه هم مي‌كنيد چون مي‌دانيد كالري زيادي وارد بدن خودتان كرده‌ايد، اما حالا مي‌توانيد با خيال راحت شيريني كره‌اي بخوريد. دكتر رابرت سروا، متخصص تغذيه در دانشگاه پنسيلوانيا مي‌گويد، مي‌توانيد با استفاده از كره گياهي طبيعي شيريني‌هاي كره‌اي خوشمزه‌اي درست كنيد. اين شيريني‌ها چربي‌هاي ناسالم ترانس ندارد و در عوض منبع خوبي از چربي‌هاي غيراشباع، پروتئين و ويتامين‌هاي خانواده B و E است. در ضمن مواد معدني مثل منيزيوم، مس، فسفر، پتاسيم و روي هم در اين شيريني‌ها وجود دارد. فقط حواس‌تان باشد، اين شيريني‌ها را بيش‌از‌‌حد شيرين نكنيد. بهترين كار هم اين است كه اين شيريني‌ها را با ميوه‌هاي تازه و سبزي‌ها بخوريد. حتي مي‌توانيد توت‌فرنگي يا گيلاس را روي اين شيريني بگذاريد و ميل كنيد.


 

سيب زميني سرخ كرده سالم داريم؟

سيب‌زميني سرخ‌شده، بخشي از زندگي روزمره ما شده است. تقريبا در تمامي رستوران‌ها مي‌توانيد سيب‌زميني سرخ شده را پيدا كنيد و كنار بسياري از غذاها، انواع مختلف سيب‌زميني در دسترس است. اما مي‌دانيد، اين سيب‌زميني‌ها بسيار چاق‌كننده و حتي خطرناك هستند. اما نگران نباشيد، در خانه‌تان مي‌توانيد سيب زميني سرخ‌شده بسيار سالم تهيه كنيد و از خوردن آن لذت ببريد؛ چگونه؟  خيلي راحت مي‌توانيد با سرخ‌كردن سيب‌‌‌زميني در روغن كاملا گياهي يك خوراكي سالم كه براي قلب‌تان مضر نيست، فراهم كنيد. چنين سيب‌زميني منبع خوبي از پتاسيم، ويتامين B6 ‌و آنتي‌اكسيدان‌هاست. البته دكتر ساسي پيشنهاد مي‌كند براي آن‌كه اين سيب‌زميني به غذاي بهتر بدل شود، مواد غذايي پر از آنتي‌اكسيدان‌ها مثل سير يا رزماري را هم به آن اضافه كنيد و لذت ببريد.


 

بفرمائيد دسر شكلات

شكلات دوست داريد؟ خب مي‌توانيد با خيال راحت شكلات بخوريد. دكتر سروا در اين مورد توضيح مي‌دهد: «شكلات تيره ( Dark chocolate) منبع غني از فلاونوئيدهاست كه آنتي‌اكسيدان‌هاي مفيد براي قلب هستند. در ضمن مواد طبيعي موجود در شكلات تيره باعث باز شدن عروق خوني و كاهش فشار خون مي‌شود. شكلات‌هاي تيره جدا از اين‌كه براي قلب مفيد‌ند شامل مواد معدني هستند كه به كل بدن فايده مي‌رسانند.  البته يادتان باشد، در خوردن اين شكلات زياده‌روي نكنيد و رعايت اعتدال را بكنيد.


 

يك شام خوشمزه بي‌خطر

اكثر مردم فكر مي‌كنند، بايد هميشه از چيپس دور باشند و واقعيت هم اين است كه چيپس‌هاي بسته‌بندي شده‌اي كه به شما عرضه مي‌شوند، تماما پر از نمك، كالري و چربي‌هاي مضر هستند، اما دكتر ساسي مي‌گويد، مي‌توانيد چيپس‌هاي خوشمزه سالم هم تهيه كنيد و بخوريد. او حتي مي‌گويد، چيپس‌هاي سيب‌زميني مي‌تواند يك وعده غذايي كامل و سالم براي شما باشند. اگر برش‌هاي كوچك سيب‌زميني تهيه و به آن مقدار بسيار كمي نمك اضافه كرده و در روغن كاملا گياهي سرخ كنيد، آن وقت يك غذاي خوشمزه مناسب قلب داريد كه سرشار از چربي‌هاي غيراشباع است. در ضمن يادتان باشد، سيب‌زميني منبع غني از پتاسيم، ويتامين B6 و آنتي‌اكسيدان‌هاست. حتي مي‌توانيد اين سيب‌زميني‌ها را به عنوان شام مصرف كنيد، اما يادتان باشد اصلا نبايد در خوردن آن زياده‌روي كنيد.

خوردن هفته ای یک بار بستنی برای سلامت بدن مفید است

  • 6224_260بستني يكي ديگر از خوراكي‌هايي است كه در فصل بهار و تابستان با اقبال بيشتري روبه‌رو مي‌شود. در مورد اين خوراكي پرطرفدار بايد گفت اگر بستني فقط بستني باشد، يعني تركيب شير با اسانس و مقدار كمي شكر، ميان‌وعده خيلي نامناسبي نيست

هم‌زمان با تغيير فصل‌ها ما با طيف جديدي از خوراكي‌ها روبه‌رو مي‌شويم. تنوع  در اين خوراكي‌ها هم به خصوص در مورد گروه ميوه‌ها و صيفي‌ها در فصل بهار و تابستان بيشتر از هميشه به چشم مي‌آيد. اين تغييرات همراه با پاره‌اي تغييرات اقليمي نا‌خودآگاه الگوي خوراكي ما را تغيير مي‌دهند. در راستاي همين تغييرات، آبميوه‌ها در شمار نوشيدني‌هاي محبوبي قرار دارند كه در فصل بهار و تابستان تمايل به استفاده از آن‌ها بيشتر از هميشه مي‌‌شود. متاسفانه در بين مردم اين باور غلط رايج است كه خوردن مايعات تاثير چنداني براضافه وزن ندارد! در حالي كه به هيچ وجه اينطور نيست. به طوري كه نه تنها خوردن آبميوه‌ بلكه خود ميوه‌ هم براضافه وزن بي‌تاثير نيست. مصرف يك ليوان آبميوه معادل عصاره گرفته شده از تمام ميوه‌هايي است كه براي تهيه آن استفاده شده، بنابراين كالري تمام ميوه‌ها را يك‌جا دارد. نكته ديگر در مورد اين نوشيدني‌ها اين‌كه بسياري از آبميوه‌هايي كه ما از مغازه‌ها به‌عنوان نوشيدني‌هاي طبيعي تهيه مي‌كنيم علاوه بر قند طبيعي خود ميوه‌، براي خوش طعم‌شدن مقدار قابل توجهي شكر هم دارد كه خود اين شكر مي‌تواند كالري اضافه‌ به بدن ما وارد كند. اين درحالي است كه اغلب ما بر اين تصوريم كه در خوردن آبميوه و حتي ميوه‌ها به‌دليل قند طبيعي كه دارند هيچ محدوديتي وجود ندارد، چون اين مواد منجر به اضافه وزن نمي‌شوند! به هر حال ميوه و آبميوه‌ها هم به سهم خود مقدار مشخصي كالري دارند كه به طبع مصرف بيش از مقدار نياز آنها مي‌تواند افزايش وزن را به‌دنبال داشته باشد. اتفاقا اين حساسيت در مورد آبميوه‌ها بيشتر هم مي‌شود. وقتي آبميوه مصرف مي‌كنيم در حقيقت بدن‌مان را از فيبري كه درون ميوه‌ وجود دارد محروم كرده‌ايم. در حالي كه اين فيبر خاصيت‌هاي بسياري دارد از جمله اين‌كه از ابتلا به برخي سرطان‌ها جلوگيري و كاركرد دستگاه گوارش و ميزان قند خون را تنظيم مي‌كند. به طور كلي منظور از اين توضيحات صرف نظر كردن از آبميوه‌ها نيست بلكه توصيه اكيد من اين است كه با توجه به مردود بودن اين تصور كه خوردن آبميوه منجر به اضافه وزن نمي‌شود خوردن آن تا حد امكان محدود شود. همچنين  اين را فراموش نكنيم كه چاقي و اضافه وزن امري نيست كه يك شبه رخ دهد؛ چاقي به صورت خزنده در ساليان زندگي و در مقابل دريافت تدريجي كالري‌هاي اضافه در بدن ايجاد مي‌شود و از آنجا كه خلاص شدن از شر چربي‌هاي اضافي كار ساده‌اي نيست بهتر است الگوهاي درست تغذيه را رعايت كنيم تا بتوانيم از خطر بروز چاقي و عوارض آن در امان بمانيم.


 

 بستني خوردن يا نخوردن، مسئله اين است

بستني يكي ديگر از خوراكي‌هايي است كه در فصل بهار و تابستان با اقبال بيشتري روبه‌رو مي‌شود. در مورد اين خوراكي پرطرفدار بايد گفت اگر بستني فقط بستني باشد، يعني تركيب شير با اسانس و مقدار كمي شكر، ميان‌وعده خيلي نامناسبي نيست اما نكته اينجاست كه نه تنها مقدار شيريني  بستني‌هايي كه در بازار وجود دارد بسيار بالاست بلكه چربي به كار رفته در آنها هم مقدار قابل‌توجهي است و اتفاقا همين ويژگي است كه آنها را لذيذ و باب طبع‌تر هم مي‌كند. همين ويژگي‌ها باعث مي‌شود ما در خوردن بستني احتياط بيشتري به خرج بدهيم. البته بحث نخوردن بستني نيست بلكه پاي ميزان مناسب مصرف آن در ميان است. در مورد افرادي كه رژيم غذايي ويژه‌اي دارند پزشك متخصص، مصرف كردن يا نكردن بستني و حتي مقدار آن را مشخص مي‌كند. اما توصيه من به افرادي كه مشتاق هستند خودشان مراقب وضعيت سلامت جسماني‌شان باشند اين نيست كه بستني را از برنامه غذايي‌شان حذف كنند، اين افراد بايد در نظر داشته باشند كه ميزان مصرف آن‌ها كنترل شده باشد. اين افراد مي‌توانند هفته‌اي يك تا دو بستني بخورند البته با در نظر گرفتن اين نكته كه در حجم همين يكي دو وعده هم زياده روي نكنند. چون بدون شك، كالري اضافه به بدن‌شان وارد مي‌شود و اين كالري اضافي هم به نوبه خود مي‌تواند منجر به اضافه وزن شود. اينكه چه حجمي از بستني براي هر فرد مناسب است كاملا نسبي است و به وزن و تن سنجي افراد وابسته است. اما در يك نگاه كلي، يك كاسه ماست خوري كوچك براي يك وعده بستني مي‌تواند حجم متعادلي باشد.


در اين فصل، با توجه به گرماي هوا، رعايت بهداشت مواد خوراكي هم يك نكته قابل تاكيد است. از اين‌رو بد نيست اين نكته را به ياد داشته باشيد، در مورد مصرف ميوه و حتي آبميوه‌ها و به خصوص سبزي‌ها رعايت شست‌وشو و گندزدايي بسيار ضروري است


 

روزي 8 ليوان آب بخوريد

آب، مايعي است كه بسياري از فعل و انفعالات شيميايي بدن با حضور آن انجام مي‌شود. ضمن اينكه بسياري از الكتروليت‌ها و مواد معدني ضروري براي بدن، محلول در آب هستند و از اين طريق در بدن جابه‌جا مي‌شوند واز آنجا كه اساسا حجم قابل توجهي از بدن موجودات زنده را آب تشكيل مي‌دهد، طبيعي است بدن ما به مقدار قابل توجهي آب نياز داشته باشد كه متاسفانه در غالب موارد هم ناديده گرفته مي‌شود. توصيه من به همه خوانندگان اين است كه روزانه حداقل 7 تا 8 ليوان آب در برنامه غذايي خود بگنجاند. با توجه به اين‌كه فصل تابستان را در پيش داريم و با روبه‌گرمي گذاشتن هوا، تعريق بيشتري هم در انتظار ماست، تاكيد اين است كه از خوردن آب، آن هم به مقدار لازم غافل نمانيم تا دچار عوارض كم آبي و عواقب آن نشويم.  بالاخره اينكه در اين فصل، با توجه به گرماي هوا، رعايت بهداشت مواد خوراكي هم يك نكته قابل تاكيد است. از اين‌رو بد نيست اين نكته را به ياد داشته باشيد، در مورد مصرف ميوه و حتي آبميوه‌ها و به خصوص سبزي‌ها رعايت شست‌وشو و گندزدايي بسيار ضروري است. اين مراقبت‌ها به سادگي مي‌تواند از احتمال ابتلا به بيماري‌هاي گوارشي كه مي‌تواند عوارض جبران‌ناپذيري به‌دنبال داشته باشد، جلوگيري كند.

برای درمان جوش و لک صورت کرفس بخوریم

5991_316

 

  • كرفس به دلیل داشتن ویتامین C و B برای از بین بردن جوش ها و لكه ها مفید است و موجب كاهش فشارخون می شود.

 

كرفس به دلیل داشتن ویتامینB و C برای از بین بردن جوش ها و لك های پوستی مفید است. كرفس جزو سبزی هاست و منبع غنی از ویتامین C و K، منیزیم و پتاسیم است.كرفس ماده غذایی لاغر كننده ای نیست و دارای تركیباتی است كه موجب افزایش متابولیسم بدن می شود.

كرفس به دلیل مواد معدنی منیزیم و پتاسیم برای آرامش اعصاب و بیماری های روحی مفید است. بی خوابی و كم خوابی را از بین می برد. همچنین دارای آنتی اكسیدان های قوی است. كرفس به دلیل داشتن ویتامین C و B برای از بین بردن جوش ها و لكه ها مفید است و موجب كاهش فشارخون می شود.

شکلات برای سلامتی مفید است یا مضر

5675_272

 

  • بیشتر خانم‌ها به دلیل وجود شکر و چربی در شکلات آن را دوست ندارند. خوردن شکلات برای افرادی که رژیم غذایی دارند همچون یک کابوس وحشتناک است.

 

بیشتر افراد تصور می‌کنند خوردن شکلات مضرات فراوانی دارد. این طرز فکر مخصوص خانم‌هاست. آنها فکر می‌کنند هرگز نباید شکلات بخوردند زیرا برای وزن و پوستشان ضرر دارد. درست یا غلط بودن این عقیده موضوع بحث ما نیست. گزارش‌ها و تحقیقات فراوانی در این باب شده است و نمی‌توان به یقین گفت آیا این خوراکی خوشمزه و دوست‌داشتنی به واقع مضر است یا مفید! ما در اینجا می‌خواهیم به معرفی تعدادی از مزیت‌ها و معایب شکلات اشاره کنیم تا خودتان در مورد خوب یا بد بودن آن تصمیم بگیرید.

مزایا

خوردن شکلات، به ویژه شکلات تلخ مزایای فراوانی دارد. شکلات تلخ، سرشار از انواع مختلف آنتی‌اکسیدان‌هاست که برای بدن مفید هستند. به طور مثال می‌توان به منیزیوم، اسید فولیک و مس اشاره کرد. خوردن شکلات سیاه به طور صحیح بسیار بهتر از خوردن انواع سفید و شیری است. خوردن شکلات‌های تلخ با درصد بالا برای همه افراد مناسب است و مشکلی در آنها ایجاد نمی‌کند.

 

شکلات به دلیل داشتن ماده‌ای به نام pheynlethylamine ، کارکرد طبیعی بدن را افزایش می‌دهد. مغز انسان مقادیر مختلفی از سروتونین در خود دارد که خوردن شکلات باعث تحریک آنها و به وجود آمدن حس خوشحالی و سرحال بودن می‌شود. به همین دلیل به خانم‌ها توصیه می‌شود با رعایت اصول اعتدال، شکلات بخورند. آنها می‌توانند با خوردن متعادل شکلات به شادتر بودن خود و کارکرد سالم‌تر بدنشان کمک کنند.

بسیاری از زنان در دوران قاعدگی به خوردن شکلات روی می‌آورند. آنها تصور می‌کنند این ماده به کم شدن درد و کنترل احساساتِ منفیشان کمک می‌کند. به همین دلیل به شکلات درمانی اقدام می‌کنند که درست هم هست. به دلیل وجود سروتونین مذکور در مغز، خوردن شکلات حس بهتری به آنها می‌دهد و می‌توانند آرام‌تر و شادتر به فعالیت‌های روزانه خود برسند.

معایب

در کنار همه خواص گفته شده در بالا، شکلات مضراتی نیز دارد. تعدادی از انسان‌ها – به ویژه خانم‌ها – بعد از خوردن شکلات دچار سردردهای بدی می‌شوند. این موضوع به دلیل وجود ترکیبات شیمیایی موجود در این ماده خوشمزه است که در بدن برخی افراد اختلال ایجاد می‌کند. برخی نیز با خوردن آن، در منطقه معده یا قلب احساس درد یا سوزش می‌کنند.

بیشتر خانم‌ها به دلیل وجود شکر و چربی در شکلات آن را دوست ندارند. خوردن شکلات برای افرادی که رژیم غذایی دارند همچون یک کابوس وحشتناک است.

اگر چه خوردن شکلات انرژی فراوانی به بدن می‌دهد اما خیلی زود هم این انرژی تحلیل می‌رود که برای سلامت بدن چندان مناسب نیست.

شکلات، کافئین نیز دارد. کافئین اثرات سوء فراوانی دارد. از جمله آنها می‌توان به ضعیف شدن بدن – به ویژه خانم‌ها –  اشاره کرد. خوردن بیش از حد شکلات باعث افزایش کلسترول خون نیز هست و برای قلب ضرر دارد.

با دانستن مزایا و معایب این خوراکی خوشمزه، تصمیم گیری نهایی با شماست که آیا آن را در سبد غذایی روزانه‌تان بگنجانید یا خیر!

آیا نوشابه های رژیمی باعث بیماری دیابت هستند ؟

5816_923

 

  • در اين مطالعات همچنين مشخص شد اضافه وزن مهم‌ترين عامل ابتلا به ديابت است و اگر شخصي بتواند وزن خود را كنترل كند احتمال آن‌كه با مصرف نوشابه‌هاي رژيمي ديابت بگيرد كم است

 

در آخرين مطالعات مشخص شد با وجود آن‌كه نوشابه‌هاي معمولي و ديگر نوشيدني‌هايي كه با شكر شيرين شده‌اند مي‌توانند باعث ابتلاي انسان‌ها به ديابت شوند اما نوشابه‌هاي رژيمي چنين خطري به همراه ندارند. در حقيقت اين نوشيدني‌ها كه با شيرين‌كننده‌هاي مصنوعي توليد مي‌شوند برخلاف تصور قبلي نمي‌توانند باعث چاقي و ابتلا به قند خون شوند. در اين بين كارشناسان اعلام كردند: «اگرچه مصرف نوشابه‌هاي رژيمي هم چندان توصيه نمي‌شود اما درصورتي كه استفاده از آن‌ها از حد معيني تجاوز نكند، خطري متوجه علاقه‌مندان به اين نوشيدني‌ها نيست.» در اين مطالعات همچنين مشخص شد اضافه وزن مهم‌ترين عامل ابتلا به ديابت است و اگر شخصي بتواند وزن خود را كنترل كند احتمال آن‌كه با مصرف نوشابه‌هاي رژيمي ديابت بگيرد كم است البته اگر فردي در مصرف اين نوشابه‌ها هم زياده‌روي كند باز هم بيشتر از ديگران ممكن است مبتلا به قند خون شود. در اين بين مصرف برخي از نوشيدني‌ها مانند قهوه نه تنها باعث ابتلا به ديابت نمي‌شود بلكه مي‌تواند خطر دچار شدن به اين بيماري‌ها را كاهش دهد.

موز بخوریم تا سکته نکنیم

5793_565

 

 

  • تحقيقات نشان مي‌دهد هر فرد بالغ بايد هر روز نزديك به 3‌هزار و 500 ميلي‌گرم پتاسيم مصرف كند اما با مصرف نيمي از ميزان تعيين شده يعني حدود هزار و 600 ميلي‌گرم در روز

خوردن يك موز در وعده صبحانه، يك موز در وعده ناهار و يك عدد ديگر در بعد از ظهر پتاسيم مورد نياز بدن را تامين كرده و به اين ترتيب خطر لخته شدن خون در مغز را تا 21 درصد كاهش مي‌دهد.محققان انگليسي و آمريكايي اعلام كردند با اين كار مي‌توان سالانه از هزاران مورد ابتلا به سكته پيشگيري كرد. البته علاوه بر موز مواد‌غذايي ديگري مانند اسفناج، شير، ماهي، عدس و انواع دانه‌هاي خوراكي مانند گردو و فندق داراي مقادير زيادي پتاسيم هستند.
تحقيقات نشان مي‌دهد هر فرد بالغ بايد هر روز نزديك به 3‌هزار و 500 ميلي‌گرم پتاسيم مصرف كند اما با مصرف نيمي از ميزان تعيين شده يعني حدود هزار و 600 ميلي‌گرم در روز هم مي‌توان خطر سكته را تا 20 درصد كاهش داد.
هر موز به‌طور متوسط 500 ميلي‌گرم پتاسيم دارد كه مي‌تواند به كاهش فشار خون و تعادل مايعات موجود در بدن كمك كند.

سرطانزا بودن ته دیگ

images

  • حرارت ‌ديدن زياد، بافت ماده غذايي را به‌شدت تغيير مي‌دهد و بيشتر مواد مغذي و مفيدش را از بين مي‌برد. البته همه گروه‌هاي غذايي بعد از حرارت ديدن، مملو از مواد سرطان‌زا نمي‌شوند.

متخصصان معتقدند ته‌ديگ‌ها و مواد‌غذايي كه با حرارت بالا تهيه شده‌اند مي‌توانند سرطان‌زا باشند.
مصرف مواد‌غذايي كه به‌دنبال حرارت ديدن زياد، بافت و كيفيت خود را از دست داده‌و در نهايت سوخته‌اند، مي‌تواند سلامت انسان را تهديد كند. در اين بين به‌خصوص افرادي كه ناراحتي‌هاي گوارشي و زمينه‌هاي ژنتيك و محيطي ابتلا به سرطان را دارند بايد مراقب باشند و سعي كنند غذاها را با حداقل حرارت‌ديدگي و به روش آب‌پز و بخارپز تهيه كنند.
قهوه‌اي يا سياه شدن انواع گوشت‌در اثر حرارت بالا، سبب تشكيل هيدروكربن‌هاي حلقوي آروماتيك مي‌شود. اين مواد با ورود به بدن مي‌توانند قسمت‌هاي مختلف را مستعد ابتلا به سرطان‌ كنند. بنابراين بهتر است علاوه بر ته‌ديگ از خوردن قسمت‌هاي سوخته و زغالي‌شده انواع گوشت‌ها هم صرف‌نظر شود.
مهم‌ترين سرطان‌هايي كه به‌دنبال خوردن اين موادغذايي سوخته ايجاد مي‌شوند سرطان مري و معده است اما ديگر سرطان‌ها مثلا سرطان پروستات هم مي‌توانند با داشتن اين عادت بدغذايي بروز كنند.
حرارت ‌ديدن زياد، بافت ماده غذايي را به‌شدت تغيير مي‌دهد و بيشتر مواد مغذي و مفيدش را از بين مي‌برد. البته همه گروه‌هاي غذايي بعد از حرارت ديدن، مملو از مواد سرطان‌زا نمي‌شوند.