برای منظم شدن قاعدگی ورزش کنیم

  • دکتر دادگستر درنهایت خاطرنشان کرد: «اگر فعالیت‌های ورزشی با شدت خیلی بالا انجام شود یا میزان انرژی مصرفی در طول روز بیش از کالری دریافتی از طریق مصرف غذا باشد و به عبارتی عملا فرد کم‌خوری می‌کند برای اینکه لاغر بماند، این مساله می‌تواند قاعدگی را به تعویق بیندازد

یک متخصص پزشکی ورزشی گفت: «بسیاری از خانم‌هایی که به خاطر اختلالات هورمونی یا بی‌حرکتی یا تغذیه نادرست و چاقی دچار بی‌نظمی عادت ماهیانه هستند، در کنار درمان علت موثر در بروز اختلال از فواید فعالیت‌های ورزشی غافل نشوند چون ورزش می‌تواند باعث منظم شدن قاعدگی شود.»

 دکتر هاله دادگستر، متخصص پزشکی‌ورزشی و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران در گفت‌وگو با پایگاه خبری «سلامانه» گفت: «ورزش می‌تواند باعث بهتر و منظم شدن روند قاعدگی شود و در خیلی از موارد علایم سندرم قاعدگی را کاهش دهد و همچین اشتهای کاذب را از بین ببرد.»

وی همچنین تاکید کرد که در روزهای اول قاعدگی که شدت خونریزی بیشتر است، بهتر است مدت و شدت زمان ورزش کاهش یابد تا باعث آسیب و خستگی زودرس نشود.

دکتر دادگستر درنهایت خاطرنشان کرد: «اگر فعالیت‌های ورزشی با شدت خیلی بالا انجام شود یا میزان انرژی مصرفی در طول روز بیش از کالری دریافتی از طریق مصرف غذا باشد و به عبارتی عملا فرد کم‌خوری می‌کند برای اینکه لاغر بماند، این مساله می‌تواند قاعدگی را به تعویق بیندازد. درصورتی که خانمی برای 3 تا 6 ماه دچار اختلال در قاعدگی باشد این نشانه خوبی است. در درازمدت این مساله به‌خصوص در ورزشکاران می‌تواند باعث کاهش توده  استخوانی شده یا با کوچک‌ترین ضربه، فرد دچار آسیب‌های عضلانی یا شکستگی شود که در آینده احتمال ابتلا به پوکی استخوان را افزایش می‌دهد.

غذاهای زیان آوری که نباید بخوریم

 

 

 

درست است که حذف کامل مواد غذایی آماده و فراوری شده غیرممکن است اما بهتر است که تا حد امکان مصرف آن‌ها را کاهش دهید. با ما همراه باشید تا بگوییم کدام مواد غذایی جایی در سبد و سفره غذایی‌تان ندارند.

گوشت‌های فرآوری شده‌

بزرگ‌ترین ویژگی انواع گوشت‌های فراوری شده، از سوسیس و کالباس گرفته تا هات‌داگ و غیره میزان فراوان نمک، چربی‌ها، طعم‌دهنده‌های مصنوعی و مواد نگه‌دارنده‌ داخل آن‌هاست. علاوه بر اینکه این گوشت‌های فراوری شده ارزش غذایی بسیار پایینی دارند، سرطان‌زا نیز هستند. اگر عاشق ساندویچ هستید بهتر است از گوشت‌های تازه که سرشار از پروتئین هستند استفاده کنید.

همبرگرهای خوشمزه

کاملا با شما موافق هستیم که همبرگر بسیار لذیذ و خوشمزه است؛ اما باید بدانید که مصرف همبرگر زیاد با ابتلا به دیابت ارتباط زیادی دارد. نتایج یک پژوهش آمریکایی نشان می‌دهد خانم‌هایی که در هفته دو تا سه بار همبرگر می‌خورند بیشتر در معرض ابتلا به سرطان قرار دارند.

غذاهای سرخ‌کردنی آماده

سرخ‌کردنی‌ها سرشار از کالری بیهوده‌اند. اگر عادت دارید که به طور مرتب غذاهای سرخ‌کردنی میل کنید باید بدانید که احتمال اضافه‌وزن و ابتلا به دیابت را در خود بالا می‌برید. توجه داشته باشید که غذاهای سرخ‌کردنی ارزش غذایی پایینی دارند. البته منظورمان این نیست که مصرف آن را به کلی قطع کنید. بلکه بهتر است در منزل این غذاها را در فر و با روغن کمی تهیه کنید.

چیپس و رفقا

اگر به دنبال کاهش وزن هستید و درعین‌حال اهل خوردن چیپس و پفک نیز هستید باید بدانید که تمام تلاشتان را به باد خواهید داد. اگر قادر هستید که از یک بسته چند عدد چیپس به دهان بگذارید مشکل چندانی پیش نخواهد آمد؛ اما اگر عادت داشته باشید که مشت مشت از این محصولات غذایی را به دهان ببرید باید بیشتر حواستان باشد. چون چیپس‌ها سرشار از نمک، چربی، کالری و مواد نگه‌دارنده‌اند و از طرف دیگر فاقد مواد مغذی و فیبرهای غذایی هستند.

نوشیدنی‌های گازدار

توصیه می‌کنیم نوشابه‌ها را از سبد غذایی‌تان حذف کنید به خاطر اینکه سرشار از کالری و قند هستند و هیچ ماده‌ مغذی وارد بدن نمی‌کنند. فراموش نکنید که این نوشیدنی‌ها همچنین حاوی شربت ذرت و سرشار از فروکتوز هستند. نتایج پژوهش‌ها نشان می‌دهند که نوشیدنی‌های گازدار باعث افزایش قند خون شده و به سلول‌های کبد آسیب می‌زنند. این نوشیدنی‌ها از عوامل اصلی چاقی و بیماری‌های باکتریایی هستند که درعین‌حال خطر ابتلا به سرطان را نیز افزایش می‌دهند چون بدن را اسیدی می‌کنند.

بیسکویت، کراکر، کیک‌ها و مافین‌ها

این مواد غذایی که اتفاقاً پرطرفدار نیز هستند حاوی میزان زیادی قند، نمک و همچنین اسیدهای چرب ترانس هستند. اسیدهای چرب ترانس باعث می‌شوند که ماندگاری این محصولات بیشتر شده و ظاهر آن‌ها نیز بهتر باشند. اگر به این مواد غذایی علاقه‌ زیادی دارید طرز تهیه‌شان را بیاموزید و در منزل تهیه کنید.

کروکت مرغ آماده

تقریباً در تمام فست‌فودهای زنجیره‌ای کروکت مرغ ارائه می‌شود که یکی از غذاهای مورد علاقه بچه‌هاست. به همین دلیل بعد از دیدن این غذا به سختی خواهید توانست سالاد یا سبزیجات دیگر را به خورد فرزندتان بدهید. به احتمال زیاد کروکت‌های بسته‌بندی‌شده و آماده در یخچال سوپرمارکت محله‌تان نیز پیدا می‌شود که می‌توانید با گرم کردن آن‌ها به یک غذای سریع دست پیدا کنید؛ اما توصیه ما این است که از مصرف این قبیل مواد غذایی آماده و صنعتی بپرهیزید. به خاطر اینکه بسیار شور، چرب و حاوی مواد نگه‌دارنده‌ فراوانی هستند.

غلات صبحانه‌ شیرین

غلات صبحانه که به همراه شیر صرف می‌شوند شاید به ظاهر غذای مغذی و خوبی به نظر بیایند؛ اما واقعیت این است که غلات صبحانه‌ آماده سرشار از قند هستند که در صورت مصرف بی‌رویه امکان ابتلا به دیابت را فراهم خواهند کرد. همچنین باید بدانید که این غلات فیبر کمی دارند. بهتر است غلاتی انتخاب کنید که حاوی حداقل 5 گرم فیبر بوده و کمترین میزان قند را داشته باشد. همچنین می‌توانید مقداری میوه‌ تازه به پیاله‌ غلاتتان اضافه کنید تا میزان فیبر دریافتی‌تان بالا برود.

پاپ‌کورن‌های تهیه‌شده در ماکروویو

تماشای فیلم یا فوتبال با خوردن پاپ‌کورن قدمتی طولانی دارد. درست است که ذرت بوداده خواص زیادی دارد و برای سلامتی مفید است اما بهتر است دور و بر محصولات بسته‌بندی‌شده را خط بکشید. پاپ‌کورن‌هایی که در ماکروویو تهیه می‌شوند حاوی یک ماده‌ شیمیایی به نام «دی استیل» هستند که به عملکرد ریه‌ها آسیب می‌زنند. اگر خودتان یا فرزندانتان به پاپ‌کورن علاقه‌مند هستید بهتر است خودتان و در منزل با کنترل روغن و نمک اقدام به تهیه‌ پاپ‌کورن سالم بکنید.

 

منبع سلامانه

افراد خودشیفته را چطور بشناسیم

86664_141

 

  • نارسیس بی جنبه عاشق تصویر خودش در آب شد. عشقی که هیچ وقت نمی شد به آن رسید. برای همین آنقدر ضعیفل شد که لب همان چشمه جان داد. گل نرگس خودمان هم طبق این اسطوره اولین بار از خاک همین نارسیس بیچاره رویید.

 

«تو خود شیفته ای»، «تو وابسته ای»، «تو بدبینی»، «تو مردم گریزی». شاید شما هم از این برچسب ها خورده یا زده باشید.

برچسب هایی که مستقیم «شخصیت» طرف مقابل را نشانه می روند. یعنی وقتی می گوییم فلانی تو خودشیفته ای منظورمان این نیست که تو الان، در این موقعیت خاص داری رفتارهای خودشیفته گرانه از خودت بروز می دهی.

منظورمان این است که تو کلا و همیشه از خودمتشکری و می شود پیش بینی کرد که در آینده هم همین رفتارها را نشان دهی. اما واقعا قضیه به همین سادگی است. یعنی ما این همه آدم خودشیفته و وابسته و بدبین و فلان – که اسم علمی شان می شود اختلال شخصیت- داریم که مرتب به هم این برچسب ها را می زنیم؟ راستش نه. در این مطلب می خواهیم یکی از این اختلال های شخصیت، یعنی خودشیفتگی را بگذارید وسط. ته و تویش را درآوریم. فرقش را با خودشیفتگی سالم بگوییم، و خلاصه این «طرف تاریک» زندگی آدم ها را بکاویم.

مثل خیلی از اختلالات روانی دیگر نام خودشیفتگی (نارسیسیسم) هم از یک افسانه یونانی گرفته شده است. «نارسیس» نام یک پسر جوان در اساطیر یونان باستان است. معلوم است که به خاطر زیبایی، جناب نارسیس چندین و چند دختر دلباخته داشت اما او به هیچ کدامشان محل نمی گذاشت. برای همین دختران عاشق از خدایان یونان باستان خواستند کاری کنند که نارسیس تنبیه شود. آنها هم موقعیتی ترتیب دادند که نارسیس چهره خودش را در آب ببیند.

نارسیس بی جنبه عاشق تصویر خودش در آب شد. عشقی که هیچ وقت نمی شد به آن رسید. برای همین آنقدر ضعیفل شد که لب همان چشمه جان داد. گل نرگس خودمان هم طبق این اسطوره اولین بار از خاک همین نارسیس بیچاره رویید. البته یک روایت دیگر هم وجود دارد که براساس آن همه چیز زیر سر «اکو» یکی از همان دختران عاشق است. قضیه اینجاست که وقتی اکو از نارسیس نامید می شود، ضعیف می شود و می میرد و تبدایل می شود به یک انعکاس صدا (برای همین ما به انعکاس صدا می گوییم اکو). جناب نارسیس هم عذاب وجدان می گیرد و می رود غمگین لب همان چشمه مذکور می نشیند و یک دفعه عکس خودش را می بیند و بقیه داستان شبیه آن یکی است.

به هر حال نارسیس احتمالا اولین نمونه یک آدم خودشیفته است که ردی از او در داستان های اسطوره ای باقی مانده، چندین قرن بعد، در اواخر قرن نوزدهم دو تا روانپزشک از این اسطوره استفاده کردند و نامش را گذاشتند روی بعضی از بیماران خود تحویل گیرشان. بعدش هم فروید در اول قرن بیستم از یک خودشیفتگی طبیعی در اولین سال های عمر گفت و گذشت و گذشت تا «اختلال شخصیت خودشیفته» یک اصطلاح جا افتاده در طبقه بندی بیماری های روانی شد.

خودشیفتگی اصلا چی هست؟

خودشیفتگی یک اختلال شخصیت است. همان طور که از اسم اختلال شخصیت برمی آید، آنها تمامیت روانی یک آدم را اشغال می کنند. یعنی کسی که شخصیت مختلی دارد. همه رفتارها و حتی تجربه های ذهنی اش تحت تاثیر این اختلال هستند. اختلال شخصیت از نوجوانی و جوانی شروع می شود چون قبلش اصلا شخصیت آدم هنوز درست و درمان شکل نگرفته است که بگوییم مختل شده یا نه. این مشکلات شخصیتی بیشتر از اینکه خود بیمار را اذیت کند، دیگران را اذیت می کند. راستش اصلا خیلی از کسانی که اختلال شخصیت دارند، چنان این روش از زندگی را باور کرده اند که قبول ندارند بیمارند. برای همین تغییر دادنشان هم خیلی سخت است.

اختلال شخصیت خودشیفته در یک جمله یعنی مشکلی که در آن آدم خودبزرگبینانه حس می کند که خیلی آدم مهم و بی نظیری است. اما اگر همین جمله ساده را بخواهیم کوچکتر کنیم، باید برویم سراغ نشانه های جزیی خودشیفتگی. اگر شما 5 تا از 9 نشانه های زیر را در یک آدم دیدید شک نکنید خودشیفته است. البته بعضی از این نشانه ها ذهنی هستند یعنی در ذهن خودشیفته ها می گذرند و نه در رفتارشان. فقط یادتان باشد که کلا زیر یک درصد از آدم ها اختلال شخصیت خودشیفته دارندو همین جوری نمی توانید فرت و فرت برچسب های شبه کارشناسانه به آدم ها بزنید.

1- احساس خودبزرگ بینی

آدم های خودشیفته خودشان را مهم می دانند؛ مثلا آنها در موفقیت یا استعداد خودشان خیلی اغراق می کنند یا بدون اینکه موفقیت درست و درمانی داشته باشند توقع دارند دیگران آنها را آدم های مهمی بدانند.

2- مشغولیت ذهنی با خودشیفتگی

آدم های خودشیفته صبح تا شب دارند درمورد موفقیت، قدرت، ذکاوت، زیبایی یا محوبیت نامحدود فکر می کنند. اصلا مساله اصلی زندگیشان همین چیزهاست.

3- اعتقاد به استثنایی بودن

خودشیفته ها فکر می کنند. آدم های استثنایی هستند و به خاطر همین فقط آدم های استثنایی او را درک می کنند و بدتر اینکه فقط باید با این آدم ها ارتباط داشته باشند.

4- احتیاج به تحسین افراطی

آدم های خودشیفته دلشان می خواهد صبح تا شب ازشان تعریف کنیم، آن هم تعریف های خفن و غیرواقعی.

5- احساس محق بودن

خودشیفته ها خیلی آدم های حق به جانبی هستند. آنها فکر می کنند همه باید رفتاری با او داشته باشند که انگار نه تنها او مشکل ندارد بلکه خیلی هم آدم خاصی است و باید دربست حرف هایش را پذیرفت.

6- رفتار استثمارگرانه

خودشیفته ها با پررویی تمام از دیگران به عنوان نردبان پیشرفت خودشان استفاده می کنند.

7- همدل نبودن

اینجا معنای همدلی با آن چیزی که در کوچه و بازار می شنویم فرق دارد. خودشیفته ها نمی توانند از دید دیگران به دنیا نگاه کند یا احساسات و نیازهی دیگران را درک کنند. بهتر است بگوییم آنها اصلا نمی خواهند همدلی کنند حتی اگر بتوانند.

8- حسودی

آدم های خودشیفته پشت آن نقاب خودتحویل گیرشان یک حسادت همیشگی دارند. بعضی هایشان هم عقیده دارند که دیگران به آنها حسادت می کنند.

9- پرافادگی

آدمی که آن جور فکر و احساس کند، معلوم است که رفتارهایش هم پر از افاده و مغرورانه می شود.

 

منبع سلامانه          

تب کریمه کنگو چیست چه علائم و درمانی دارد

%d8%aa%d8%a8-%da%a9%d9%86%da%af%d9%88-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa-%d8%a8%db%8c%d9%85%d8%a7%d8%b1%db%8c-%d8%aa%d8%a8-%da%a9%d8%b1%db%8c%d9%85%d9%87-%da%a9%d9%86%da%af%d9%88-%da%86%db%8c%d8%b3%d8%aa

  • این بیماری می‌تواند از طریق حیواناتی ازقبیل گاو، گوسفند، بز، خرگوش وحشی و شترمرغ به انسان منتقل شود. یكی از راه‌های انتقال، گزش كنه آلوده به اين ویروس است. اين ویروس در تمام مراحل رشد كنه در بدنش باقی می‌ماند

ما ایرانی‌ها مردمان عجيب و البته جالبی هستیم. بعضی از عادت‌هاي جمعی ما واقعا جالب است. یكی از آنها توان باورنكردنی ما برای لجبازی و دیگری قدرت و توان زياد ما برای جوسازی است. كسی پیش ما می‌آید و با ده‌ها دلیل و برهان به ما ثابت می‌كند كه عزیز من فلان كارت اشتباه است یا فلان عقیده‌ غلط است، این‌ هم كلی دلیل و مدرك؛ اما ما به دلیل همان لجبازی ذاتی، پایمان را در یك كفش مي‌کنيم كه مرغ یك پا دارد و همین كه من می‌گویم درست است و همه مدارك و دلایل تو هم چیزی در مایه‌های كشك! برعكس اين هم وجود دارد، كسی چیزی می‌گوید، مثلا فلان چیز خطر دارد یا بهمان اتفاق افتاده. بدون یك لحظه تردید و تامل تلفن را برمی‌داریم و به همه خبر می‌دهیم یا در شبكه‌های اجتماعی می‌نویسیم؛ مراقب باشید اتفاقی با این مشخصات در حال رخ دادن است و یك لحظه هم پیش خودمان فكر نمی‌كنیم شاید داستان وجه دیگری هم داشته باشد. این توان عجیب ما در مقاومت در برابر حقیقت و پذیرفتن هر چیزی به‌عنوان حقیقت بدون ذره‌ای تحقیق واقعا جالب است.

حالا شده حكایت بیماری تب كریمه كنگو با نام كامل‌تر «تب خونریزی‌دهنده كریمه كنگو». بیماری‌ای كه نخستین بار در سال 1944 در جزایر كریمه در نزدیكی اوكراین دیده شد و سال 1969 دانشمندان متوجه شدند، این همان بیماری‌ای است كه در كشور كنگو نیز مشاهده شده و از آن موقع اسمش تب كریمه كنگو شد. این بیماری حالا در مناطقی از ایران دیده شده است و به محض پخش خبرش همه ای‌میل‌ها و صفحات اجتماعی پر شده از تصاویر ترسناك و دلخراش و مطالبی تكان‌دهنده درباره این بیماری؛ مطالبی كه به همه هشدار می‌دهد، گوشت نخورید وگرنه مثل این تصاویر خواهید مرد!

بیماری تب كریمه كنگو یك بیماری خطرناك ویروسی است؛ این درست، اما نحوه برخورد با آن در ایران از طرف مردم فقط نمايانگر بی‌اطلاعی و همان جوسازی است كه به آن اشاره كردم. این بیماری به روایتی(مركز كنترل بیماری‌های ایالات متحده) 9 تا 50درصد و به روایت دیگری(سازمان بهداشت جهانی) 30درصد باعث مرگ می‌شود نه اینكه هر كس احیانا مبتلا شد، قطعا رفتنی است. در همه منابع معتبر علمی علت اصلی انتقال، گزش كنه یا تماس با خون آلوده دام اعلام شده است. این فرض انتقال بیماری از طریق خوردن گوشت، ابداع عجیبی است كه متاسفانه بسیاری نادانسته به آن دامن زدند. احتمال انتقال بیماری از طریق خوردن گوشت بسیار ضعیف و تقریبا غیرممكن است. ویروس این بیماری مثل بيشتر ویروس‌ها خارج از بدن موجود زنده ضعیف است و زود از بین می‌رود. ما هم به لطف زندگی مدرن شهری تقریبا محال است، گوشت گرم(گوشت حیوان تازه ذبح شده) به دستمان برسد و تقریبا غیرممكن است كه بلافاصله آن را مصرف كنیم. پختن گوشت، ویروس بیماری را غیرفعال می‌كند. همين‌طور نگهداري 24 ساعت آن در یخچال. برخی از متخصصان بیماری‌های عفونی هم معتقدند، ویروس مدت كوتاهی بعد از ذبح حیوان از بین می‌رود و حتی نیازی به 24 ساعت نگهداری آن هم نیست. احتمال انتقال بیماری از طریق كباب هم تقریبا منتفی است چون اگر بدبينانه هم فرض كنيم كه تمام كبابی‌ها گوشت گرم هم استفاده كنند(كه نمی‌كنند)، برای طعم بهتر كباب آن را حدود 24 ساعت در یخچال می‌گذارند و به‌اصطلاح می‌خوابانند، مگر اینكه كسی هوس كند مثل انسان‌های اولیه گوشت خام حیوان تازه ذبح شده را بجود! آخر چطور چنین چیزی امكان دارد؟!

باور كنید قضیه دقیقا به همین سادگی است. باید مراقبت‌های لازم برای پیشگیری از ابتلا به این بیماری انجام شود چون بنابر نظر منابع معتبر علمی(قابل دسترس‌ترين آنها همین پایگاه اینترنتی سازمان بهداشت جهانی یا مركز كنترل بیماری‌های ایالات‌متحده) داروی قطعی برای درمان آن وجود ندارد اما درمان با ریباورین كمابیش مؤثر بوده است.

بهترين کار اين است که اصول پیشگیری را انجام دهید؛ نكات بهداشتی را دقیق رعایت كنید اما بی‌دلیل نترسید و دیگران را هم نترسانید. به‌جای اینكه بي‌دليل توليد وحشت كنید و به آن دامن بزنید، می‌توانید 10 دقیقه وقت بگذارید و در اینترنت با یك جست‌وجوی ساده اطلاعات كاملی درباره این بیماری یا هر چیز دیگری به دست آورید. آخر اینكه هر چیزی را باور نكنید و در برابر دلایل علمی مستند مقاومت نكنید.


 

نامي ترسناك كه آنقدرها هم نبايد از آن ترسيد

تب كریمه كنگو، هرسال با آغاز فصل گرما در بخش‌هایی از ایران شیوع پیدا می كند و همراه خود ترس و نگرانی مي‌آورد كه البته اين موضوع امسال و با هشدارها و اخباري كه از مشهد و شهرهاي اطرافش مي‌رسد نگرانــي‌هاي بيشتري براي ايرانيان ایجاد كرد. گرچه این بیماری می‌تواند بسیار خطرناك باشد اما راه‌های پیشگیری از آن بسیار ساده است. 2 متخصص برجسته ايران در این مورد راهنمایی می‌كنند.


 

آنفلوآنزا یا تب كنگو؟

تب كریمه كنگو، نوعی بیماری ویروسی قابل انتقال بین انسان و حیوان است. این بیماری معمولا با وارد كردن دام آلوده به كشور منتشر می‌شود و در انسان با تب ناگهانی، بدن درد، كوفتگی، ضعف، سردرد، درد شدید عضلات، بی‌اشتهایی، درد پشت كاسه چشم، تهوع، استفراغ، گلودرد، دل درد و تغییرات خلقی به‌صورت بی‌قراری و افسردگی ظاهر می‌شود. نشانه‌های این بیماری در واقع شبیه به علائم آنفلوانزا است. در اين نوع بيماري خونريزي هم مشاهده مي‌شود كه اين خونریزی از مخاط، زیر پوست صورت، قسمت‌های بالای بدن، خط زیر بغل، محل‌های تعریق و تحت‌فشار، بینی، لثه، مجاری ادرار، روده، رحم و… ایجاد می‌شود و علائم خونريزي معمولا از روز سوم تا پنجم بيماري آغاز مي‌شود. بیماران بدحال از روز پنجم به بعد دچار نارسایی كبدی و كلیوی می‌شوند. تب كنگو را می‌توان با استفاده از تست‌های آزمایشگاهی و آنتی بادی‌های IGG و IGM از روز ششم بیماری تشخیص داد و برای درمان آن داروهای ضدویروسی از قبیل ريباورين توصيه می‌شود.


همه چیز از یك كنه شروع می شود

این بیماری می‌تواند از طریق حیواناتی ازقبیل گاو، گوسفند، بز، خرگوش وحشی و شترمرغ به انسان منتقل شود. یكی از راه‌های انتقال، گزش كنه آلوده به اين ویروس است.
اين ویروس در تمام مراحل رشد كنه در بدنش باقی می‌ماند و از طریق تخمدان آلوده به نسل بعد منتقل می‌شود. در صورتی كه انسان با خون، ترشحات یا بافت‌های آلوده دام یا افراد بیمار تماس پیدا كند، به این بیماری مبتلا خواهد شد.

گروه پرخطر شامل دامداران، دامپزشكان، كارمندان كشتارگاه‌ها، كاركنان بهداشتی و درمانی مانند پزشكان، پرستاران و بهیاران است. فرد مبتلا به این بیماری همیشه تب دارد و در نهایت ممكن است بر اثر نارسایی اعضا و خونریزی شدید جان خود را از دست بدهد. دوره نهفته این بیماری معمولا بین 2 تا 13 روز است. درصورت ‌انجام ندادن به موقع اقدامات درمانی، احتمال مرگ‌و‌میر این بیماری بیشتر از 50 درصد است.


 

دنبال مهر دامپزشكی باشید

اگر حیوان آلوده در روزهای اوج بیماری ذبح شود و سلاخ دستكش به دست نداشته باشد یا اگر دستش خراش بردارد، ویروس بلافاصله به او منتقل می شود. استفاده از اقدامات محافظتی در جلوگیری از ابتلا به این بیماری از اهمیت بالایی برخوردار است. به‌خصوص پزشكان و دامپزشكان باید همیشه از دستكش، روپوش بلند، شلوار و چكمه مخصوص استفاده كنند. اصرار بر این است دام‌های وارداتی حتما توسط دامپزشك معاینه شوند و بعد در اختیار كشتارگاه‌ها قرار بگیرند. همچنین باید از خرید گوشت‌های بازرسی نشده و بدون مهر دامپزشكی خودداری شود. خطر انتقال بیماری طی ذبح یا بلافاصله پس از آن بسیار بالاست. بنابراين توصیه می‌شود لاشه دام را پس از ذبح به‌مدت 24 ساعت در یخچال نگهداری كنید، سپس با پوشیدن دستكش آن را قطعه‌قطعه كرده و مورد مصرف قرار دهید. درصورتی‌كه هنگام ذبح دستان فرد، آلوده به خون حیوان شد، باید محل آلودگی را با استفاده از محلول سفیدكننده خانگی با رقت يك درصد ضدعفونی كرد و پس از 15 دقیقه آن را با آب و صابون شست‌وشو داد.


 

راه‌حل در آموزش است

آموزش مردم به خصوص كودكان و دامداران در مورد محافظت در برابر گزش كنه هنگام تماس با حیوانات و جدا نكردن كنه با دست و له كردن آن از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. علاوه براین، لازم است به دامداران آموزش داده شود هنگام تماس با دام از لباس پوشیده و مخصوص با رنگ روشن استفاده كنند و پس از خروج از محل نگهداری دام، لباس‌های خود را تعویض كرده و از مواد حشره‌كش استفاده كنند. بنابراین برگزاری كلاس‌های آموزشی برای مردم، كارگرها، بهیاران و دامپزشكان كشتارگاه‌ها بسیار اهمیت دارد. البته این آموزش باید به‌طور مداوم و در طول سال انجام گیرد.


 

گوشت را 24 ساعت در يخچال بگذاريد

فریز كردن گوشت تازه حاصل از دام كشتار شده بلافاصله بعد از كشتار، باعث از بین رفتن ویروس احتمالی تب كریمه كنگو در گوشت نمي‌شود و تنها باعث غیرفعال شدن آن می‌شود. گوشت باید پس از ذبح به مدت 24 ساعت در دمای صفر تا 4 درجه كه همان دمای یخچال است نگهداری شود. زیرا در این مدت فعل و انفعالاتی كه در گوشت رخ می‌دهد، باعث مي‌شود گلیكوژن موجود در گوشت تبدیل به اسید لاكتیك شده و محیط گوشت اسیدی شود و در نهایت اسید باعث از بین رفتن این ویروس می‌شود. علاوه بر این، پختن گوشت، ویروس را از بین می‌برد.صابون و مواد شوینده قادر به از بین بردن این ویروس نیستند و تنها آن را برای مدتی غیرفعال می‌كنند. توصیه این است اگر فردی پس از ذبح دستانش آغشته به خون شد یا اینكه در بیمارستان با خون یا ترشحات بیمار تماس پیدا كرد باید از مواد ضدعفونی‌كننده و داروهای پیشگیری‌كننده استفاده كند.


 

رستوران‌ها بی‌خطرند

گوشت گوسفند و گاو به دلیل اینكه معمولا در قصابی‌ها و رستوران‌ها بیشتر از 24ساعت در یخچال نگهداری می شوند، بی‌خطر محسوب می‌شوند. تنها نگرانی موجود در‌باره مصرف گوشت، حیوانی است كه تازه ذبح شده است. برای مثال پاك كردن و مصرف جگر تازه می‌تواند باعث آلودگی فرد به این ویروس شود. ممكن است كه ویروس‌ها و عوامل بیماری‌زای دیگر در كباب و گوشت نپخته مشكل‌زا باشند اما ویروس تب كنگو معمولا از طریق مصرف كباب منتقل نمی‌شود.


 

با خیال راحت از لبنیات استفاده كنید

تا به حال هیچ گزارشی مبنی بر انتقال بیماری از طریق لبنیات پاستوریزه دیده نشده است. برخلاف تصور عمومی این بیماری از طریق پشه انتقال پیدا نمی‌كند. استفاده از اماكن عمومی مانند سرویس‌های بهداشتی، اتوبوس‌ها و مترو نیز خطری برای شهروندان ایجاد نمی‌كند، زیرا دوره كمون این بیماری طولانی است و تا زمانی كه فرد شروع به خونریزی نكند، بیماری او قابل انتقال نیست. اما تماس با پوست یا لباس فرد بیمار در صورتی كه به خون یا ترشحات او آغشته شده باشد، می‌تواند باعث انتقال بیماری به دیگران شود. علاوه بر این، بدن فرد پس از درمان تا حدود 10درصد در مقابل این بیماری مقاومت پیدا می‌كند و تا به حال دیده نشده است كه فردی دو  بار به این بیماری مبتلا شود. شايان ذكر است كه این بیماری واكسن ندارد.


 

نگران حیوانات خانگی نباشید

گاو، گوسفند، شتر، بز، خرگوش و شترمرغ از جمله حیواناتی هستند كه می توانند ناقل این بیماری باشند. ولي در‌باره حیوانات گوشتخوار و حیوانات خانگی مانند سگ و گربه تا‌كنون گزارشی مبنی بر آلوده بودن و ناقل بودن آنها دیده نشده است. زیرا این ویروس از طریق كنه سخت منتقل می‌شود كه معمولا در مرتع وجود دارد و در مناطق بسته وجود ندارد. علاوه براین، پرندگان نسبت به این بیماری مقاوم هستند اما می‌توانند با سفر از یك منطقه به منطقه دیگر باعث انتقال كنه آلوده شوند. از بین پرندگان فقط شترمرغ در برابر این بیماری حساس است و خوردن گوشت آن پس از ذبح می‌تواند باعث انتقال بیماری شود. این بیماری در حیوانات هیچ‌گونه علائمی ندارد و هیچ مشكلی برای حیوان به‌وجود نمی‌آورد. بنابراین از بعد دامپزشكی نمی‌توان تشخیص داد كه كدام حیوان به این بیماری مبتلاست.


 

مراقب باغ‌وحش‌ها باشید

رفتن به باغ وحش تا حدودی می‌تواند خطرناك باشد. زیرا ممكن است كنه ناقلی كه روی پوست حیوان قرار دارد، به قسمت‌های پوشیده نشده بدن فرد منتقل شود و از این طریق او را آلوده كند. در واقع هر مكانی كه با دام مرتبط است مانند مناطق روستایی، احتمال آلودگی فرد ازطریق گزش كنه وجود دارد.

 

 

منبع سلامانه

کدام محصولات ارگانیک هستند آیا برای سلامتی ضرر دارند ؟

%d8%aa%d8%b1%d8%a7%d8%b1%db%8c%d8%ae%d8%aa%d9%87

  • همه ما در دوران مدرسه با تعریف سیستم آشنا شده‌ایم؛ اجزایی كه همه و همه با هم در ارتباط هستند و یك كلیت را می‌سازند. تغییر در هر یك از اجزا تغییر در اجزای دیگر را به‌دنبال دارد.

مریضی زیاد شده است. حالا گذشته از استرس و آلودگی‌های صوتی كه روی سلامت انسان‌ها تاثیرگذار هستند این روزها خوراكی‌ها هم دردسرساز شده‌اند. میوه‌ها و سبزی‌هایی كه قبلا قرار بود مغذی باشند و سرشار از ویتامین‌ها و مفید برای سلامتی ما این روزها مشكوك شده‌اند. دست خودشان هم نیست. آنقدر كود شیمیایی و آفت‌كش به خوردشان داده‌اند و در ژن‌هایشان دستكاری كرده‌اند كه از حالت طبیعی‌شان خارج شده‌اند. دیگر هیچ تضمینی نیست سبزی‌هایی كه می‌خوریم همان خواص سابق را داشته باشند. از طرف دیگر به خاطر همین مواد شیمیایی، تغییرات در سطح كره زمین هم زیاد شده است؛ خاك‌هایی كه آلوده می‌شوند یا حداقل سفت می‌شوند و غیرقابل رویش، آب‌هایی كه به خاطر مواد شیمیایی آلوده می‌شوند و زندگی آبزیان را به خطر می‌اندازند، زندگی آبزیان هم كه به خطر بیفتد مدتی بعد زندگی ما به خطر می‌افتد. همه اینها نتیجه ناآگاهی انسان و مصرف بی‌رویه همین مواد شیمیایی است. وقتی كه معلوم شد نقشه‌هایی كه برای داشتن آینده سالم كشیده بودیم همه نقش برآب شده‌اند، دانشمندان به تكاپو افتادند تا زمین و ساكنان آن را نجات دهند. یكی از راه‌های اساسی، تولید محصولات ارگانیك بود؛ محصولاتی كه می‌توانند آخرین فرصت نجات ما زمینی‌ها باشند.


شریک نان یا قاتل جان؟

كودهای شیمیایی كه وارد عرصه كشاورزی شدند همه خوشحال بودند. با خودشان می‌گفتند خب! این هم از بحران غذا كه حل شد. به قول قدیمی‌ها كودهای شیمیایی قرار بود شریك نان انسان‌ها باشند اما قاتل جانشان شدند. افزایش میزان سرطان‌ها به‌خصوص سرطان دستگاه گوارش و سیستم تنفسی بسیار تحت‌تأثیر این مواد شیمیایی است. آنهایی كه فكر می‌كردند كودهای شیمیایی به انسان خدمت می‌كند، حق داشتند. بالاخره جمعیت جهان زیاد می‌شد و باید معضل غذا را حل می‌كردند. آنها نمی‌دانستند معضلات دیگری در راه است.  صدسال پیش، كمتر كسی از اثرات وحشتناك این كودها بر سلامت انسان‌ها خبر داشت. همه به فكر تأثیرات مثبت این كشف تازه بودند؛ تأثیراتی مثل بیشتر شدن میزان محصولات كشاورزی تولید شده، محصولاتی كه می‌توانست جوابگوی نیاز آدم‌هایی باشد كه روزبه‌روز برتعدادشان افزوده می‌شد و به‌اصطلاح دچار انفجار جمعیت می‌شدند. این روزها هم ماجراهای تازه‌ای در راه است. خطراتی چهره خودشان را به ما نشان داده‌اند كه باور كردنشان سخت است، یعنی همه چیز زیر سر همان مواد شیمیایی است كه قرار بود آدم‌ها را نجات بدهد؟ یعنی همان‌ها وبال گردن آدم‌ها شده‌اند؟ پاسخ تلخ و كوتاه است؛ بله.


حالا بیا و درستش کن!

یادتان می‌آید چند سال پیش تصاویری از هندوانه‌های مكعبی شكل پخش شد و تعجب و تحسین همه را برانگیخت؟! آن موقع همه بیشتر به وجوه مثبت تغییرات نگاه می‌كردند. دستكاری‌های ژنتیك در ساختار گیاهان به این دلیل انجام می‌شود كه مثلا ژن فلان گیاه نسبت به سرما یا در برابر فلان آفت مقاوم‌تر شود كه در نتیجه بتوان میزان بیشتری از آن محصول را تولید كرد یا در مناطقی از جهان كه با خطر گرسنگی مواجه هستند بتوان شرایط رشد گیاه را فراهم كرد. ابتدای كار تصور می‌شد تنها نتیجه تولید این محصولات افزایش میزان محصولات كشاورزی و كیفیت بالاتر آنها خواهد بود اما به گفته «مهندس مهدی‌پور»، دبیر انجمن ارگانیك ایران كسی از عواقب «gmo » یا ژن‌های تراریخته خبری ندارد؛ یعنی معلوم نیست در آینده چه اتفاقی بیفتد. از آنجایی كه این تغییرات ممكن است به بدن ما هم انتقال پیدا كند، ناگزیر تأثیرات‌شان را روی سلامت ما نیز خواهند گذاشت. مثلا ممكن است ما با خوردن این گیاهان كه دچار تحولات ژنتیك شده‌اند نسبت به نوعی آنتی‌بیوتیك مقاوم شویم و موقعی كه بدن ما برای مقاومت در برابر بیماری‌ها به آن آنتی‌بیوتیك نیاز دارد، دیگر واكنشی نشان داده نشود. به قول قدیمی‌ها «حالا بیا و درستش كن!»


 

كودهای شیمیایی دقیقا چه كار می كنند؟

به گفته «دكتر زهرا عبداللهی» در مصاحبه با ایسنا «استفاده بی‌رویه از سموم دفع آفات و كودهای شیمیایی در تولید محصولات غذایی حتی می‌تواند سرطان‌زا باشد. به همین دلیل در دنیا به تولید محصولات غذایی ارگانیك توجه شده كه مواد‌غذایی سالم و بدون سم و كود شیمیایی تهیه و تولید شوند.»كودهای شیمیایی می‌توانند خسارات جبران‌ناپذیری را به بدن وارد كنند. كودها اغلب مانع جذب مواد ریز مغذی ازراه ریشه گیاهان می‌شوند. گیاه مواد موجود در كودها را جذب می‌كند و ما در اصل همان مواد جذب شده را می‌خوریم. این یعنی افزایش تخت‌های بیمارستانی و كاهش طول عمر را به همین مصرف بی‌رویه از كودهای شیمیایی مدیونیم! كودهایی كه به طرز حیرت‌آوری روی كل اكو سیستم تاثیر می‌گذارند و مواد ریزمغذی را به سمت آب‌های زیر زمینی سوق می‌دهند. آب‌های زیرزمینی به رودخانه و دریاها می‌پیوندند و در نهایت خوراك جلبك‌ها می‌شوند. جلبك‌ها هم كه از این همه غذا در پوست خودشان نمی‌گنجند رشد بسیار زیادی پیدا می‌كنند و تمام اكسیژن دور و برشان را می‌سوزانند. نتیجه خیلی ساده است؛ حیات آبزیان به خطر می‌افتد و مناطق مرده در سطح دریاها افزایش می‌یابند!


 

دستکاری های ژنتیک به کجا می‌انجامد؟

همه ما در دوران مدرسه با تعریف سیستم آشنا شده‌ایم؛ اجزایی كه همه و همه با هم در ارتباط هستند و یك كلیت را می‌سازند. تغییر در هر یك از اجزا تغییر در اجزای دیگر را به‌دنبال دارد.
پس تك‌تك اعضا باید مراقب تأثیرات بقیه باشند. اگر فقط همین یك نكته در ذهن همه ما ماندگار می‌شد امروز شاهد مشكلات كمتری بودیم. طبیعت این نكته را به خاطر دارد و تمام تلاشش را می‌كند تا از روند طبیعی‌اش خارج نشود اما دستكاری انسان‌ها نتایج معكوسی گذاشته است.
جالب است بدانید، تغییرات ژنتیك اعمال شده روی گیاهان و استفاده از كودهای شیمیایی كه قرار بود ناجی بشریت باشند امروزه نسل بشریت را به نابودی می‌كشانند.

فكرش را بكنید تعداد زنبورهای عسل در خیلی از كشورهای دنیا به همین 2دلیل روز به روز كمتر می‌شوند.

ممكن است كم شدن تعداد زنبورهای عسل آنقدرها هم مهم جلوه نكند و در نگاه اول بگویید خب حالا عسل نمی‌خوریم، اتفاقی نمی‌افتد كه! اما كار از جایی بیخ پیدا می‌كند كه با یك واقعیت ساده روبه‌رو شویم. واقعیت این است كه همین زنبورهای كوچك وظیفه بسیار بزرگ‌تری را بر عهده دارند؛ وظیفه گرده افشانی در گیاهان و ادامه تولیدمثل نسل‌های گیاهی. بدون وجود این حشره كوچك، باید فاتحه گرده افشانی و به‌دنبال آن تشكیل میوه‌ها را خواند. چرا؟ چون انسان‌ها همچنان به استفاده از كودهای شیمیایی اصرار دارند و از عواقب آنها بی‌خبر هستند. چون حتی زنبورها هم فهمیده‌اند كه این دستكاری‌ها عواقب خوبی ندارد.


به کدام محصول می‌گویند  ارگانیك؟

ارگانیك اسمی است كه این روزها خیلی می‌شنویم، خیلی‌ها هم دنبال محصولاتش هستند. دبیر انجمن ارگانیك ایران می‌گوید: «وقتی محصولی با نشان ارگانیك و بر پایه استاندارد ملی كشور یا سایر استانداردهای معتبر بین‌المللی روانه بازار می‌شود بدون آفت كش، بدون كود شیمیایی، بدون افزودنی غیرضروری و ناسالم، عاری از آنتی‌بیوتیك و عاری از پرتوهای رادیو اكتیو است و این اطمینان را برای مصرف‌كنندگان محترم ایجاد می‌كند كه محصول مصرفی حداكثر رعایت اصول سلامت در فرایند تولید و عرضه از مزرعه تا بشقاب غذا را دارد.»  مهندس مهدی‌پور آگاه بودن از فرایند محصول مصرفی را حق مصرف‌كنندگان می‌داند: «مصرف‌كنندگان مواد‌غذایی(فراوری شده و نشده) حق دارند از فرایند محصول مصرفی خود مطلع باشند و صاحب اختیار هستند كه محصول دلخواه و مورد نظر خود را انتخاب و مصرف كنند. محصولاتی كه با مدیریت ارگانیك تولید می‌شوند، فاقد مواد شیمیایی مصنوعی در فرایند تولید كشاورزی از قبیل كود و سم هستند و همچنین در فرایند تولید آنها بذور و گیاهان تراریخته ژنتیك GMO به كار نرفته است. در فرایند پرورش گیاهان و دام‌های ارگانیك هورمون‌های شیمیایی نیز جایگاهی ندارند و در طول فراوری آنها نیز مواد افزودنی غیرضروری و ناسالم به كار گرفته نمی‌شود».


 

حیف که کودها ارزان هستند!

این كودها ارزان هستند و آگاهی كشاورزان نسبت به استفاده درست از آنها كم است. یكی از این كودهای ارزان‌قیمت كود اوره است. كود اوره در پیاز و سیب‌زمینی به نیترات تبدیل می‌شود. نیترات نیز سرطان‌زاست و باعث اختلال در سیستم اعصاب و سرطان‌های دستگاه گوارش می‌شود.

كشورها از زمانی كه متوجه تاثیرات كودهای شیمیایی شدند شروع به انجام اقدامات مناسب كردند و كشور ما هم توانست انجمن ارگانیك ایران را پایه‌گذاری كند؛ انجمنی كه تمام هم و غمش را روی سلامت هموطنانش گذاشته و سعی كرده با تولید محصولات ارگانیك، شركت در نمایشگاه‌های مختلف داخلی و خارجی، ایجاد سایت و خیلی كارهای دیگر استفاده از محصولات ارگانیك را رواج دهد و امكان كشاورزی ارگانیك را روز به روز بیشتر فراهم كند. یك نمونه ساده در تهیه محصولات ارگانیك استفاده از كمپوست به جای كود شیمیایی است. این كود همان كود طبیعی است كه قدیم‌ها، مورد استفاده قرار می‌گرفت و نتایجش هم خیلی خوب بود. كودی تهیه شده از فضولات دامی و برگ‌های گیاهان كه هیچ‌یك از تاثیرات مخرب كودهای شیمیایی را ندارد.


  محصولات ارگانیك ایرانی

خوب است بدانید محصولات ارگانیكی كه می‌توانید تهیه كنید، كدام‌ها هستند. دبیر انجمن ارگانیك ایران تعدادی از این محصولات را نام می‌برد: «پسته، انار و كنستانتره انار، كنستانتره انگور، كشمش، بادام، زعفران، خرما، سركه خرما، انجیر، برنج، زیتون و روغن زیتون هم از دیگر محصولات ارگانیك هستند.» یكی دیگر از كارهایی كه انجمن ارگانیك انجام داده، شناسایی محصولات بومی مستعد برای دریافت گواهی ارگانیك بوده است؛ محصولاتی مثل گردو، زعفران، پسته، شیرین بیان، گیاهان دارویی، گل‌محمدی، عسل، دام و فراورده‌های دامی. با این حساب و به گفته آقای مهدی‌پور ما مناطقی بسیار مستعد برای پرورش دام‌های ارگانیك داریم ولی از آنجایی كه اطلاعات كم است خیلی‌ها هنوز تصمیم نگرفته‌اند وارد این مسیر شوند.


 

چرا ارگانیک‌ها گران ترند؟

قیمت محصولات ارگانیك گران‌تر از سایر محصولات است. طبیعی هم هست چون همان‌طور كه گفتیم محصولاتی كه با كودهای شیمیایی تهیه شده‌اند برای كشاورزان ارزان‌تر تمام می‌شود. محصولات ارگانیك معمولا 20 تا 30درصد گران‌تر از محصولات دیگر و بعضی اوقات دوبرابر محصولات معمولی قیمت دارند. ممكن است به همین دلیل استفاده از محصولات معمولی را ترجیح بدهید اما لطفا این اشتباه را نكنید. صدماتی كه محصولات معمولی به بدن وارد می‌كنند هزینه‌هایی را هم ایجاد می‌كنند كه اكثرا غیرقابل اجتناب است. خوب است همین امروز بیشتر هزینه كنید و سالم‌تر بمانید تا اینكه خدای نكرده در آینده مجبور شوید چند برابر هزینه كنید.


محصولات ارگانیك را چگونه بشناسیم ؟

در همه كشورهای دنیا راه‌هایی برای شناخت این محصولات است كه مردم از آنها استفاده می‌كنند. در ایران هم جایی مشخص برای خرید این محصولات تعریف شده و یك لوگوی استاندارد هم برایش درنظر گرفته شده است. لوگویی كه در تصویر مشاهده می‌كنید برگرفته از سنگ نوشته‌های آثار باستانی تخت جمشید است و از گیاه باستانی لوتوس به‌عنوان یك نماد ایرانی گرفته شده و نشان انجمن ارگانیك ایران است. محصولاتی را كه با این نماد مشاهده می‌كنید محصولات ارگانیك هستند. در حال حاضر می‌توانید این محصولات را از تعاونی مصرف گیاه‌پزشكی كشور، غرفه محصولات ارگانیك به آدرس: بزرگراه شهید چمران، پمپ‌بنزین ولنجك، خیابان یمن، تقاطع خیابان مقدس اردبیلی تهیه كنید. تلفن تماس این مجموعه 22425401 است كه پاسخگوی شما خواهند بود.

 

منبع شهر خبر الودکتر سلامانه