برای داشتن تناسب اندام شنا کنیم

  • بیشتر تازه‌واردها شنا را با توقع زیاد شروع می‌کنند. آنها وارد استخر می‌شوند و تصمیم می‌گیرند نیم ساعت تمام شنا کنند. «جوپئل شینوفیلد»، سرپرست مربیگری شنای دانشگاه واشینگتن می‌گوید: «این افراد ۴ دقیقه بعد ناامیدانه به گوشه‌ی استخر تکیه می‌کنند و کاملا احساس شکست می‌کنند.»

 

اگر به دنبال لاغری و تناسب اندام باشید احتمالا استخر اولین گزینه‌ای نیست که به سراغش می‌روید، اما در واقع باید باشد! چون هیچ ورزش دیگری نمی‌تواند به اندازه‌ی تمرینات شنا کالری بسوزاند، متابولیسم را تقویت کند و تک‌تک ماهیچه‌های بدن را قوی‌تر کند. این نوشته را بخوانید تا با دلایل تناسب اندام با شنا آشنا شوید.


 

آب، اندام شما را متناسب و جذاب می‌کند و خبر خوب این است که برای به‌دست آوردن چنین اندامی لازم نیست یک شناگر حرفه‌ای المپیک باشید! محققان دانشگاه ایندیانا، شناگران تفریحی را با افرادی که شنا نمی‌کردند مقایسه کردند و به این نتیجه رسیدند که شناگران در همه‌ی سنین نسبت به افرادی که شنا نمی‌کنند دارای ماهیچه‌های قوی‌تر، کمرِ باریک‌تر و اندام زیباتری هستند.

شاید شنا مثل دویدن نباشد که هر جا و هر زمان با بستن بندهای کفش‌تان بتوانید انجامش دهید، اما شما فقط به سه وسیله‌ی مهم نیاز دارید تا بتوانید شنا کردن را شروع کنید: مایو، کلاه و عینک شنا. در ادامه‌ی این مطلب به چند تمرین برای تناسب اندام که به‌ویژه برای خانم‌ها مناسب‌ است اشاره می‌کنیم.

تاثیر شنا در کاهش وزن

تأثیر شنا بر تناسب اندام، نتیجه‌ی توفانی از کالری‌سوزی و به‌کارگیری ماهیچه‌هاست. شنای آرام و معمولی ۵۰۰ کالری در ساعت می‌سوزاند، در حالی‌که شنای حرفه‌ای و قدرتی در همین مدت حدود ۷۰۰ کالری انرژی مصرف می‌کند. چون غلظت آب تقریبا ۸۰۰ برابر هواست، هر حرکت دست یا پا به نوعی یک تمرین مقاومتی کوچک برای کل بدن‌ به‌ویژه مرکز بدن، باسن، شانه‌ها و بازوها محسوب می‌شود. پس با شنا کردن، علاوه بر اینکه کالری می‌سوزانید، حجم خالص ماهیچه‌ها را هم افزایش می‌دهید که متابولیسم بدن شما را افزایش می‌دهد، بنابراین حتی بعد از اینکه از استخر بیرون آمدید هم کالری بیشتری می‌سوزانید.

جالب اینجاست که شنا با وجود اینکه شما را خوش‌اندام می‌کند، به بدن‌تان سخت نمی‌گیرد. آب در اصل جاذبه را خنثی می‌کند پس وقتی شما زیر آب هستید به صورت مجازی بی‌وزن می‌شوید و به مفصل‌هایتان استراحت می‌دهید، چیزی که واقعا به آن نیاز دارند. دکتر «جوئل استیجر»، مدیر مؤسسه‌ی علم شنای councilman در دانشگاه ایندیانا در بلومینگتون، که سال‌ها عمرش را صرف بررسی تأثیرات شنا کرده‌ است می‌گوید:« شما می‌توانید تقریبا هر روز بدون احتمال آسیب به بدن‌تان شنا کنید، در حالی‌که این وضعیت در مورد ورزش‌هایی مانند دویدن یا تمرینات قدرتی صدق نمی‌کند.»

همین موضوع باعث می‌شود بتوانید شنا را در تمام طول عمرتان ادامه دهید و این مزیت بزرگی است چون شنا به معنای واقعی کلمه به شما کمک می‌کند جوان‌تر بمانید‌. استیجر می‌گوید: «تحقیقات ما نشان می‌دهد افرادی که مرتب شنا می‌کنند از لحاظ بیولوژیکی نسبت به سن واقعی‌شان تا ۲۰ سال جوان‌تر هستند.»

داده‌های مطرح‌شده در یک کنفرانس در دانشکده‌ی پزشکی ورزشی آمریکا نشان می‌دهد که فشار خون، میزان کلسترول، عملکرد قلب و رگ‌ها، دستگاه عصبی و عملکرد آگاهانه در شناگران با افراد بسیار جوان‌تر از آنها قابل مقایسه است‌.


 

مانع شروع

 

بیشتر تازه‌واردها شنا را با توقع زیاد شروع می‌کنند. آنها وارد استخر می‌شوند و تصمیم می‌گیرند نیم ساعت تمام شنا کنند. «جوپئل شینوفیلد»، سرپرست مربیگری شنای دانشگاه واشینگتن می‌گوید: «این افراد ۴ دقیقه بعد ناامیدانه به گوشه‌ی استخر تکیه می‌کنند و کاملا احساس شکست می‌کنند.»

علت این است که دستگاه گردش خون و ماهیچه‌های شما در آب متفاوت با خشکی کار می‌کنند. شش‌های شما هم باید روش متفاوتی برای تنفس در پیش بگیرند. شما نمی‌توانید مثل تمریناتی که در خشکی انجام می‌دهید هر وقت که بخواهید هوا را به درون بکشید. برای شنا برخلاف ورزش‌های دیگر باید تک‌تک ماهیچه‌های شما با هم کار کنند تا بتوانید شناور بمانید.

به گفته‌ی شینوفیلد: «کلید شنای مؤثر، تقسیم آن به بخش‌های کوچک است. باید دوره‌های متوالی حرکت و استراحت را در برنامه بگنجانید و از حرکات و تمرینات مختلف با شدت‌های متفاوت استفاده کنید. این روش نه تنها جذاب‌تر است، بلکه تمرین مؤثرتری محسوب می‌شود. پس نگران اینکه با استراحت وقت‌تان تلف می‌شود و کمتر ورزش می‌کنید نباشید. شنا کردن مثل راه رفتن نیست که در حین آن ضربان قلب شما به سرعت افت کند. حداقل تا ۳۰ ثانیه بعد از چند حرکت شنا، ضربان قلب شما بالا می‌ماند.»

برای شروع این تمرین را امتحان کنید: چهار بار طول استخر را شنا کنید (اگر لازم دیدید بعد از رسیدن به هر دیواره کمی توقف کنید تا نفس بگیرید)، سپس ۳۰ ثانیه استراحت کنید. این کار را ۵ تا ۱۰ بار تکرار کنید. دو هفته‌ی اول، ۲ تا ۳ بار در هفته این تمرین را تکرار کنید. «رابرت پیرسون»، سرمربی شنای کالج ماکالستر در مینه‌سوتا توصیه می‌کند اگر مدتی شنا نکرده‌اید برای چهار دور اول از یک کیک‌بورد (kickboard) استفاده کنید. این کار به شما کمک می‌کند به شنا کردن بدون نیاز به هماهنگ‌ کردن پاها با بازوهایتان عادت کنید. وقتی به این تمرین مسلط شدید می‌توانید یک برنامه‌ی جدی و مرتب برای تمرینات‌تان تنظیم کنید.


 

حرکات متفاوت

«سبک آزاد» طرفداران بسیاری دارد چون یادگیری آن راحت است و کالری زیادی می‌سوزاند. شینوفیلد می‌گوید: «استفاده از حرکات متنوع علاوه بر اینکه باعث تعادل ماهیچه‌های شما می‌شود، حوصله‌تان را هم سر نمی‌برد.» دو نمونه‌ از این تمرین‌ها کرال پشت و کرال سینه هستند. کرال پشت با به‌کار انداختن ماهیچه‌های پشت و شانه‌ها حالت بدن شما را بهبود می‌بخشد و کرال سینه باعث فعالیت ماهیچه‌های باسن و ماهیچه‌های داخلی کشاله‌ی ران می‌شود که معمولا در تمرینات دیگر نادیده گرفته می‌شوند. با به‌کارگیری توصیه‌های شینوفیلد در مورد این دو حرکت بیشترین بهره را از آنها ببرید:

کرال پشت:

چشم‌هایتان رو به بالا باشد. نگاه‌تان را مستقیم رو به سقف یا آسمان نگه‌ دارید، نه بر روی انگشتان پا. سرتان را در امتداد ستون مهره‌ها نگه دارید. بدن‌تان باید به شکل حرف Y باشد. هر بازو را در زاویه‌ی ۴۵ درجه نسبت به بدن نگه دارید. این کار از فشار روی شانه‌ها می‌کاهد و باعث می‌شود کرال قوی‌تری داشته باشید.

کرال سینه:

به جلو سُر بخورید. بازو‌هایتان را بالای سرتان ببرید و کف دست‌هایتان را روی هم بگذارید. با چرخاندن کف دست‌هایتان به سمت بیرون آنها را پایین بیاورید تا هم سطح چانه بشوند‌. دست‌هایتان را به سمت سینه به داخل بکشید و دوباره این حرکت را تکرار کنید. سریع حرکت کنید. زانوهایتان را خم کنید و پاشنه‌ی پاها را به سمت باسن بکشید. درحالی که بازوهایتان را به جلو می‌کشید انگشت‌های پا را بیرون بدهید و پاها را مثل قورباغه با ضربه‌ی دوباره به عقب برگردانید.

 

چند روش برای درمان کمردرد

  • شنا بهترين ورزش براي کساني است که از کمردرد رنج مي برند. شنا نوعي درمان کامل براي مشکلات کمر است. وقتي که بدن در آب است، در حالت بي وزني است و از يک سري از قيد و بندها رها مي شود. در نتيجه ستون مهره ها تحت فشار و وزن بدن قرار ندارد.

شنا بهترين ورزش براي درمان کمردرد است.

درمان کمردرد با ورزش

ورزش درماني باعث درمان انواع مختلف کمردرد مي شود چون ورزش تاثيرات مختلفي روي اعضاء بدن مي گذارد که اين تاثيرات داراي فوايد درماني زيادي هستند.

شايد براي شما هم پيش آمده باشد که در حين کار ناگهان کمردرد گرفته ايد و از انجام دادن کار بازمانده ايد .به طور معمول کمردرد ها تدريجي شروع مي شوند و اغلب با صدمات فيزيکي به دنبال بلند کردن وسايل سنگين و يا فعاليت‌هايي سنگين ايجاد مي شوند که در آخر هم به کمر درد حاد و يا ديسک کمر منجر مي شوند .

ديسک کمر معمولا به دليل فشار اعصاب نخاعي و يا طناب نخاعي ايجاد مي‌شود اما موارد کمتر شايع، کمردرد ناشي از اختلالات استخواني مثل بيماري پاژت استخوان و يا سرطان استخوان و يا سرطان‌هايي که به استخوان‌ها هم دست‌ درازي کرده‌اند و ممکن است ايجاد شود به وجود مي ايد .

ورزش درمانی و کمر درد

بنا به اعتقاد بسياري از متخصصان پزشکي ورزشی و کارشناسان ورزشي ، سه نوع ورزش براي درمان و يا تسکين انواع کمردرد مفيد هستند

۱٫ورزش‌هاي قدرتي (Strengthening) که در آنها انقباضات متوالي عضلاني تا حدي انجام مي‌شوند که خستگي پديد آيد.
۲٫ورزش‌هاي کششي يا انعطاف‌پذيري (Stretching) که در آنها کشش‌هاي آهسته براي مدت خاصي به عضلات وارد مي‌شود.
۳٫ورزش‌هاي هوازي (Aerobic) که در آنها دستجات مختلف عضلات بصورت مداوم به تمرين و حرکت واداشته مي‌شوند.
بايد توجه داشت براي پيشگيري از ايجاد آسيب جديد بايد ورزش‌ها را به آهستگي و اصولي انجام دهيم.

نکات مهم در درمان کمر درد با ورزش

۱٫ورزش منظم ، باعث کاهش وزن افراد چاق و رسيدن به وزن متناسب مي شود اين موضوع فشار وارد بر کمر را کم کرده و باعث درمان کمردردهايي ميشود که به خاطر اضافه وزن ايجاد شده اند.

۲٫ ورزش باعث بيشتر شدن انعطاف بدني مي گردد انعطاف بدني ، توانايي حرکات در جهات مختلف را افزايش مي دهد و کمردر هاي حاصل از خشکي کمر را درمان مي کند

۳٫ با انجام دادن تمرینات مخصوص و البته با مشورت پزشک متخصص و یا فیزیوتراپ مي توان عضلات شکم و کمر را تقويت کرد

ورزش هاي مفيد براي درمان يا کم کردن کمر درد

پياده روي و دويدن آرام:

پياده روي نيز يک فعاليت جسمي بسيار مناسب است. بسيار ساده مي توان پياده روي کرد؛

چه مسير کوتاه باشد و چه طولاني، چه سرعت پياده روي زياد باشد و چه کم، فايده و تأثير خود را خواهد داشت. اگر پياده روي مي کنيد بايد تعداد گام هايتان را افزايش دهيد به جاي اينکه اندازه گام هايتان را بيشتر کنيد. در واقع هر چه طول گام بيشتر باشد، ميزان پيچ خوردگي در ستون مهره ها بيشتر خواهد بود.

 شنا:

شنا بهترين ورزش براي کساني است که از کمردرد رنج مي برند. شنا نوعي درمان کامل براي مشکلات کمر است. وقتي که بدن در آب است، در حالت بي وزني است و از يک سري از قيد و بندها رها مي شود. در نتيجه ستون مهره ها تحت فشار و وزن بدن قرار ندارد.

انجام دادن حرکات در آب:

تمرینات بسیاری برای درمان کمر درد در آب موجود است که بسیار مفید است و بهتر است.

بیمار ابتدا روش صحیح انجام دادن این حرکات را زیر نظر مربی مربوطه آموزش ببیند و سپس به تنهایی انجام دهد. برای اجرای تمرینات در آب باید کل بدن تا زیر گردن در آب باشد به طوریکه سرشانه ها به طور کامل در آب باشد و پس از آن حرکات انجام شود.البته راه رفتن در آب با همین شرایط هم برای رفع کمردرد موثر است.

 دوچرخه سواري :

دوچرخه سواري به شرطي مناسب است که موقعيتي مناسب براي قرارگرفتن بر روي دوچرخه داشته باشيد (تناسب بين اندازه دوچرخه و ارتفاع بدن) و هيچ مشکل خاصي براي سطح ستون مهره ها ايجاد نشود.

در اين موارد حتماً با پزشک تان مشورت کنيد، او مي تواند تمرينات و حرکات مناسبي به شما پيشنهاد کند. انواعی از دوچرخه ثابت های موجود در باشگاه های ورزشی دارای پشتی و تکیه گاه هست، که برای افراد مبتلا به کمردرد مناسب است.

از دیگر نکات حائز اهمیت در درمان کمر درد با ورزش توجه به این است که هرگز ورزش خود را با دويدن سريع و طولاني شروع نکنيد و دوي سريع را به طور کلی فراموش کنيد زيرا زماني که مي دويد، در هر گام ستون مهره ها ۱۰ برابر وزن بدن را بايد تحمل کند. به علاوه موج هاي سختي در راستاي پاهاي شما بالا مي روند. در نتيجه، ستون مهره ها در معرض درد قرار خواهد گرفت.

اگر واقعاً اصرار داريد که بدويد، بايد احتياط کنيد و کفش هاي مناسبي بپوشيد که بتوانند از شدت شوک هاي وارده بر ستون مهره ها بکاهند. همچنین بدون مشورت با پزشک اقدام به دویدن نکنید.

برای درمان استرس ورزش شنا کنیم

  • بله، ورزش نه‌تنها باعث سلامت جسم ما مي‌شود بلکه به سلامت رواني‌مان هم کمک زيادي مي‌کند و البته آرامش يکي از مزاياي ورزش است. جسم و روان ما همواره با يکديگر در تعامل هستند و روي هم اثر مي‌گذارند.

 

اين روزها خسته و کسل هستيد و کلي کار ناتمام داريد و استرس زيادي را تجربه مي‌کنيد؟ پيشنهاد ما به شما اين است که لابلاي همه مشغله‌هايتان زماني را به ورزش آن هم ورزش‌هاي هوازي اختصاص دهيد. شايد بگوييد با اين همه استرس و خستگي چطور مي‌توان ورزش کرد، شايد هم بگوييد ورزش شما را خسته‌تر مي‌کند اما ما به پشتوانه تحقيقات علمي به شما مي‌گوييم سخت در اشتباه هستيد چرا که ورزش نه‌تنها خستگي شما را دوچندان نمي‌کند بلکه آرامش فکري و آسودگي جسمي بيشتري برايتان به ارمغان مي‌آورد و مي‌توانيد با روحيه بهتر، آرامش بيشتر و اعتماد به‌نفس بالاتر زندگي‌تان را پيش ببريد.

با دکتر کامبيز کامکاري، روان‌شناس و دبير کميسيون روان‌شناسي ورزش در مورد اينكه چه ورزش‌هايي به آرامش ما کمک و استرس را از ما دور مي‌کنند، گفت‌وگو كرده‌ايم.

آقاي دکتر! آيا ورزش مي‌تواند باعث آرامش در افراد شود؟

بله، ورزش نه‌تنها باعث سلامت جسم ما مي‌شود بلکه به سلامت رواني‌مان هم کمک زيادي مي‌کند و البته آرامش يکي از مزاياي ورزش است. جسم و روان ما همواره با يکديگر در تعامل هستند و روي هم اثر مي‌گذارند. زماني که فردي ورزش‌هاي هوازي انجام مي‌دهد سيستم تنفسي او عملکرد بهتري خواهد داشت، ريه‌ها دم و بازدم را بهتر انجام مي‌دهند و اکسيژن بيشتري به خون مي‌رسد و همه اينها باعث عملکرد بهتر قلب مي‌شود. افرادي که به‌طور مستمر ورزش مي‌کنند روحيه شاداب‌تري دارند و آرامش بيشتري را در زندگي خود تجربه مي‌کنند و اعتماد به‌نفس بيشتري هم دارند.

کدام ورزش‌ها بيشتر به آرامش ما کمک مي‌کند؟

همه ورزش‌ها در ايجاد آرامش مفيد هستند اما آرامش‌بخش‌ترين ورزش که مانند مسکني استرس و اضطراب را کاهش مي‌دهد، شناست، آن هم شنا کردن آرام. مسکني که نه‌تنها هيچ عارضه‌اي ندارد بلکه براي جسم و روانمان بسيار مفيد است.

شنا در گروه ورزش‌هاي هوازي است. ويژگي اين ورزش‌ها چيست؟

طي انجام ورزش‌هاي هوازي، اکسيژن به صورت مداوم به گروه عضلاني اصلي مي‌رسد. يکي ديگر از ويژگي‌هاي ورزش‌هاي هوازي اين است که ورزش در مدت زمان نسبتا طولاني با سرعتي يکنواخت انجام مي‌شود. نرم دويدن و شنا کردن جزو گروه ورزش‌هاي هوازي هستند.

البته منظور ما شنايي است که با سرعت يکنواخت و آهسته انجام شود و گاهي تند و گاهي کند نباشد. در اين شنا بايد اکسيژن‌گيري صحيح انجام شود.

پياده‌روي تند، دو استقامت و نرم دويدن از ديگر ورزش‌هاي هوازي هستند. با اين حال نرم دويدن و شناي آرام از بهترين ورزش‌ها براي دستيابي به آرامش محسوب مي‌شوند.

ورزش‌هاي هوازي چگونه باعث آرامش و کاهش استرس مي‌شوند؟

اين ورزش‌ها روي تنظيمات شيميايي بدن تاثير مي‌گذارند. اين تاثيرگذاري 3 مرحله دارد. انجام ورزش‌هاي هوازي به صورت آرام و يکنواخت ابتدا باعث مي‌شود اکسيژن بيشتري به بدن برسد او به اين شکل مانع افزايش اسيد لاکتيک در خون شود . در نتيجه احساس خستگي و فرسودگي در فرد ايجاد نمي کند و حتي باعث کاهش آن مي شود. در مرحله بعدي ترشح مواد شيميايي آرامش بخش و شادي آفرين در بدن افزايش پيدا مي‌کند و همين امر باعث شادي در فرد مي‌شود.

سپس فرد خستگي توام با آرامش را تجربه خواهد کرد. ورزش‌هاي هوازي تنيدگي و تنش عضلاني را از بين مي‌برند و افسردگي و بي‌قراري و تنش را کاهش مي‌دهند و باعث آرامش فرد مي‌شوند.

شما معتقديد ورزش بهترين دارويي است که مي‌تواند حال ما را خوب کند؟

بله، متاسفانه اين روزها برخي از جوانان به بهانه کاهش استرس و تجربه شادي و سرخوشي به مصرف داروها و موادي روي مي‌‌آورند که بسيار زيان‌آور است و به مرور زمان بدن به آنها معتاد مي‌شود و البته تاثير اوليه خود را هم از دست مي‌دهند در حالي که ورزش مستمر نه‌تنها آرامش و شادي هميشگي براي ما به ارمغان خواهد آورد بلکه اگر درست انجام شود هيچ عارضه‌اي هم ندارد.

بهترين زمان براي ورزش چه موقع است؟

شما مي‌توانيد ورزش‌هاي هوازي را در هر زماني که دوست داريد انجام دهيد و تعيين زمان براي انجام ورزش به ريتم بدن شما بستگي دارد ولي معمولا بهتراست اين ورزش‌ها صبح قبل از صبحانه يا شب انجام شوند. توصيه مي‌شود افراد کهنسال روزانه نيم ساعت و جوانان نيم تا يک ساعت و نيم اين ورزش‌ها را انجام دهند اما يادتان باشد اين ورزش‌ها را آرام انجام دهيد تا ضربان قلبتان از 140 بالاتر نرود.

ورزش‌هاي هوازي روي بچه‌ها چه تاثيري دارد؟

تحقيقات نشان داده سيستم عصبي و عضلاني افرادي که در دوران کودکي (از 5 سالگي ) ورزش‌هاي هوازي را انجام مي‌دهند بهتر رشد مي‌کند. اين ورزش‌ها تاثيرات مثبتي روي رشد و عملکرد قشر مغز دارد. جالب است بدانيد قشر مغز وظيفه تصميم‌گيري را در بدن برعهده دارد.