ساعت بدن را تنظیم کنیم

  • مطالعات قبلی نشان داده بود که ساعت بیولوژیک بدن که در تنظیم خواب و بیداری نقش دارد، در سلامت بدن نیز نقش موثری ایفا می کند و هر گونه اختلال در آن موجب پیری زودرس و بیماری های مرتبط می شود.

 

هر کدام از ما یک ساعت درونی مثل ساعت واقعی داریم. ساعت درونی در واقع پاسخ تکامل به تحولات نوری و حرارتی پیرامون ماست. به زبان ساده‌ تنظیم فعالیت‌های بدنی مناسب در روز و شب، محصول هدایت و تنظیم این ساعت ژنتیک است، به همین‌خاطر در هر کدام از ما متفاوت عمل می‌کند.
مثلا این ساعت مشخص می‌کند که چه وقت بدن ما نیاز به خواب دارد یا چه وقت زمان برخاستن از خواب است. برنامه ساعت درونی آدم‌های سحرخیز با برنامه ساعت درونی آدم‌های شب‌زنده‌دار متفاوت است. ساعت بدن انسان ها در هیپوتالاموس مغزشان قرار دارد و این ساعت از مرکز مغز، تمام حرکات و فعالیت های افراد را کنترل می کند. ساعت بدن که کاملا منظم و دقیق کارش را انجام می دهد، با تاریک و روشن شدن هوا نوع فعالیت هایش را تغییر می دهد؛ مثلا در روشنایی روز، فشارخون، سطح هورمون کورتیزول و دمای بدن را افزایش می دهد و در طول شب، میزان ترشح هورمون های تستوسترون، ملاتونین و حتی هورمون رشد را بالا می برد.
دستیابی به ساعت بیولوژیک بدن با استفاده از نمونه خون
محققان دانشگاه ون‌دربیلت آمریکا موفق شدند با استفاده از یک روش کامپیوتری به نام زیت زیگر و نمونه خون به ساعت بیولوژیک بدن دست پیدا کنند.
محققان اعلام کرده‌اند که با استفاده از این روش امکان پیش‌بینی رفتارهای مختلف در زمان مقرر فراهم شده و می‌توان مشکلات موجود برای بی‌خوابی و اختلالات مربوط به آن را برای هر شخص به صورت اختصاصی درمان کرد.
این اولین مطالعه‌ای است که بر اساس اطلاعات مرتبط با بیان ژن چندین نفر انجام شده است تا بتوان به ساعت بیولوژیک و شبانه‌روزی بدن افراد دست پیدا کرد.
پیش از این مطالعات انجام شده تعداد افراد کمی را مورد بررسی قرار می‌دادند یا صرفا با چند ژن از پیش تعیین شده کار می‌کردند در حالی که در این مطالعه از 15 ژن استفاده شده است.
نکته جالب توجه در این مطالعه این است که 13 ژن از 15 ژن مورد بررسی ژن‌های کلیدی مربوط به ساعت شبانه‌روزی بدن انسان نبوده‌اند اما روش زیت‌ زیگر می‌تواند بفهمد که کدام ژن‌ها می‌توانند بهترین پیش‌بینی‌ها را درباره عملکرد ساعت بدن ارائه کند.
این روش می‌تواند عملکرد و واکنش‌های بدن را در شرایط مختلف پیش‌بینی کند. مواردی نظیر زمان واکنش به کمبود نور آفتاب، کم‌خوابی و بی‌خوابی را در هر فرد مشخص کند.
اختلال در ساعت بیولوژیک می‌تواند دلایل مختلفی مانند سرطان، چاقی و یا افسردگی داشته باشد.
محققان دانشگاه ون‌دربیلت با استفاده از نمونه خون 60 نفر و بررسی RNA خون آنها موفق شدند که به یک ساعت شبانه‌روزی حدودی هر داوطلب دست پیدا کرده‌اند و در حال بررسی روش‌هایی برای افزایش دقت این پیش‌بینی‌ها هستند.
مطالعات قبلی نشان داده بود که ساعت بیولوژیک بدن که در تنظیم خواب و بیداری نقش دارد، در سلامت بدن نیز نقش موثری ایفا می کند و هر گونه اختلال در آن موجب پیری زودرس و بیماری های مرتبط می شود.
نکاتی سودمند درباره ساعت بيولوژيکي بدن:
– اوج خواب آلودگی در ساعات ۳ تا 5 صبح و ۲ تا ۴ بعد از ظهر است.
– اوج هوشیاری در ساعات ۹ تا ۱۱ صبح و ۸ تا ۱۰ شب است.
– دارو را در اواخر صبح مصرف کنید (پیش از ظهر) زمانی که ترشحات معده به حداکثر خود می رسد.
– قرار ملاقاتها و جلسات خود را در اواخر بعد از ظهر ترتیب دهید.
– مقاومت قلب در ساعت ۵ بعد از ظهر به حداکثر و در ساعت ۹ صبح به حداقل خود میرسد به همین خاطر اغلب حملات قلبی در صبح روی می دهند.
– حساسیت دندانها به درد بین ساعات ۳ نیمه شب و ۸ صبح به حداکثر خود و در ساعت ۳ بعد از ظهر به حداقل خود می رسد بنابراین بهترین زمان برای مراجعه به دندانپزشکی ۳ بعد از ظهر است.
– شدت علایم و واکنش بدن به مواد حساسیت زا از ساعت ۷ تا ۱۱ شب به حداکثر خود میرسد. بنابراین در این ساعات بیشتر مراقب خود باشید.
– حملات آسمی در ساعت ۳ بعد از ظهر به حداقل و از ساعت ۱۱ شب بتدریج افزایش یافته و در ساعت ۶ صبح به اوج خود میرسد.
– چنانچه قصد دارید تا شب را بیدار بمانید یک شام پر پروتئین و کم چرب میل کنید و در روز نیز یک فنجان قهوه غلیظ بنوشید.

جویدن آدامس چه تاثیری روی مغز دارد ؟

  • جویدن آدامس به از بین رفتن بوی دهان کمک می‌ کند و سبب تمیزی لثه و دندان‌ ها می‌شود. پس به یاد داشته باشید برای هضم سریع غذا بعد از هر وعده غذایی به مدت ۱۰ دقیقه آدامس بجوید.

همچنین بزاق دهان کربنات هیدروژن دارد که باعث خنثی کردن باکتری‌ های دندانی یا همان پلاک‌ ها می‌شود.

برای همین است که برخی از خمیردندان‌ ها کربنات هیدروژن دارند. جویدن آدامس به مدت ۳۰ دقیقه بعد از صرف غذا سبب بهبود سوزش و ترش‌ کردگی در معده می‌ شود.

همچنین سبب کاهش اشتها در طول روز می‌ شود و به همین دلیل در برنامه رژیمی خیلی از افراد قرار گرفته است.

جویدن آدامس به از بین رفتن بوی دهان کمک می‌ کند و سبب تمیزی لثه و دندان‌ ها می‌شود. پس به یاد داشته باشید برای هضم سریع غذا بعد از هر وعده غذایی به مدت ۱۰ دقیقه آدامس بجوید.

– یکی دیگر از خواص آدامس جویدن، این است که باعث افزایش تمرکز و هوشیاری می‌شود.
جویدن آدامس خستگی ناشی از کار را رفع کرده و به تمرکز بیشتر فکر و کم شدن استرس کمک می‌ کند. ثابت ‌شده است جویدن آدامس، قسمتی از مغز به نام «هیپوتالاموس»‌ را تحریک کرده و سبب آزادسازی هورمونی می‌ شود که بر بیداری و هوشیاری موثر است. همچنین جویدن آدامس به تقویت حافظه و افزایش توان یادگیری و ضریب هوشی کمک می‌ کند.

افرادی که آدامس می‌ جوند، بهتر اسامی را به خاطر می‌ آورند و حافظه قوی‌ تری دارند. آدامس جویدن بر افزایش ضربان قلب تاثیر داشته و جریان خون را افزایش‌ می‌ دهد، از‌ این‌ رو مغز اکسیژن بیشتری دریافت می‌ کند و این سبب افزایش ادراک و شناخت در انسان می‌ شود.

آدامس‌ های انرژی‌ زا (حاوی کافئین) در هوشیار نگه‌ داشتن ذهن و بیدار ماندن موثر هستند.