باقلا چه خواص درمانی دارد ؟

images

  • بسياري از مردم عادت دارند، باقلا را به‌صورت آب پز و پخته ميل كنند، اما درمانگران طب چيني بر اين باورند كه آب پز كردن باقلا و قرار دادن آن براي مدتي در آب جوش موجب كاهش خواص درماني آن و از بين رفتن ويتامين c موجود در باقلا مي‌شود.

 

چيني‌ها 2800 سال پيش از ميلاد مسيح از باقلا به‌عنوان يك محصول گياهي در غذاها و نسخه‌هاي گياهي خود استفاده مي‌كردند. آن‌ها معتقد بودند، فيبر موجود در اين گياه در كنار پروتئين آن مي‌تواند يك منبع غذايي خوب و كامل براي وعده‌هاي غذايي انسان در طول هفته باشد كه علاوه‌بر پيشگيري از ابتلا به پوكي استخوان در سالمندان به كنترل ميزان فشار خون به‌ويژه در افراد مبتلا به فشار خون بالا، كمك مي‌كند. دكتر رضا حشمت، درمانگر طب سنتي چين از خواص درماني باقلا در درمان اختلال‌هاي كليه، درمان سنگ كليه، اختلال‌هاي دستگاه گوارش و بهبود بيماري نقرس نكاتي را با مخاطبان خود در ميان مي‌گذارد.


 

  پيشگيري از سرطان معده

درمانگران طب چيني مصرف باقلا را در وعده‌هاي غذايي يا ميان‌وعده‌ها در طول هفته بهترين روش براي پيشگيري از ابتلا به برخي از سرطان‌ها از جمله سرطان مري، معده و دهانه رحم مي‌دانند. آن‌ها معتقدند، بهترين روش براي طبخ اين گياه دارويي بخارپز كردن باقلا و مصرف آن به‌صورت تازه است، اما در موقعيتي كه اين گياه را در زمان و شرايط مناسب فريز كنيد مي‌توانيد در ديگر فصل‌هاي سال نيز از برخي از خواص آن در اين زمينه بهره ببريد.


 

   درمان لرزش دست  در پاركينسون

افرادي كه به لرزش دست و پا مبتلا هستند يا به‌دليل ابتلا به بيماري پاركينسون از اين عارضه رنج مي‌برند و لرزش مانع از انجام فعاليت‌هاي روزانه‌شان مي‌شود، مي‌توانند با مصرف باقلا در رژيم غذايي خود و ميان‌وعده‌ها به‌طور طبيعي از ميزان لرزش دست و ديگر اندام‌هاي خود پيشگيري كنند. كافي است باقلا را با كمك بخار آب بپزند و آن را در كنار وعده‌هاي غذايي خود همراه برنج يا به تنهايي ميل كنند.


 

   هرگز باقلا مصرف نكنيد اگر…

درصورتي كه در گروه افراد مبتلا به فاويسم قرار مي‌گيريد، مصرف باقلا براي شما به هر شكل و به هر اندازه خطرناك است. بنابراين توجه داشته باشيد كه مصرف ميزان اندكي از اين گياه سبز مي‌تواند شما را با خطر مرگ همراه كند. بنابراين درصورتي كه فاويسم داريد و به‌طور ناآگاهانه باقلا مصرف كرديد، فورا به پزشك و متخصص خود مراجعه كنيد. علائمي مانند رنگ پريدگي، استفراغ، تهوع و تغيير رنگ ادرار و شوك از جمله علائمي است كه با مصرف باقلا در افراد مبتلا به فاويسم مشاهده مي‌شود.


 

  آب پز نكنيد

بسياري از مردم عادت دارند، باقلا را به‌صورت آب پز و پخته ميل كنند، اما درمانگران طب چيني بر اين باورند كه آب پز كردن باقلا و قرار دادن آن براي مدتي در آب جوش موجب كاهش خواص درماني آن و از بين رفتن ويتامين c موجود در باقلا مي‌شود. بنابراين اين درمانگران به بيماران خود توصيه مي‌كنند تا باقلا را به‌صورت بخار پز تهيه كنند و علاوه بر تركيب آن با برنج آن را به‌صورت پوره تهيه كرده و به تنهايي يا مخلوط با سوپ ميل كنند. در برخي از منابع چيني درمانگران به تفت دادن باقلا با مقدار بسيار اندكي روغن نيز اشاره كرده‌اند.


 

  نكات طلايي درباره باقلا

باقلا از جمله گياهان اشتهاآوري است كه در سراسر اروپا و آسيا به‌عنوان يكي از بهترين خوراكي‌هاي طبيعي با خواص درماني مفيد براي دستگاه گوارش و كليه‌ها شناخته مي‌شود.

  •  درمانگران طب چيني مصرف باقالاي پخته شده را براي درمان اختلال افرادي كه دچار مدفوع نرم هستند بسيار موثر مي‌داند و معتقدند استفاده از آن‌ها در 4-3 وعده غذايي در هفته به‌مدت 2 هفته به بهبود اين افراد كمك مي‌كند.
  •   بيماران مبتلا به هپاتيت بهتر است مصرف باقلاي تازه و بخارپز را در رژيم غذايي خود بگنجانند.
  •    مصرف پوره باقلا به‌عنوان يك «اكسپكتورانت» طبيعي در بدن عمل مي‌كند و به از بين بردن اخلاط و دفع آن‌ها از بدن و درمان برخي از بيماري‌هاي ريوي كمك مي‌كند.

در فصل بهار نزدیک باقلا نشویم

 دكتر سعيد حسيني، متخصص تغذيه و رژيم درماني

دكتر سعيد حسيني، متخصص تغذيه و رژيم درماني
  • عطش زياد يكي از نشانه‌هاي فصل بهار و تابستان است كه حتي گاهي بيشتر از حساسيت‌هاي بهاري و مشكلاتي مثل فاويسم با آن مواجه هستيم. تنها و ساده‌ترين راه مبارزه با اين مشكل هم نوشيدن آب زياد است.

 

يكي از صيفي‌‌هاي بهاري كه اتفاقا طرفداران زيادي هم دارد باقلاست. اما توصيه من اين است كه افراد مبتلا به فاويسم مراقب اين خوراكي خوش طعم بهاري باشند. فاويسم در واقع يك بيماري خوني ارثي است كه به علت كمبود يكي از آنزيم‌هاي گلبول قرمز خون(آنزيم گلوكز ـ 6 ـ‌ فسفات دهيدروژناز) ايجاد مي‌شود. اين كمبود در اثر مواجهه با مواد اكسيد كننده گلبول‌هاي قرمز، منجر به تخريب آنها مي‌شود و فرد را با كم خوني شديد روبه‌رو مي‌كند. اما چرا اين افراد بايد مراقب باقلا باشند؟! فاويسم پس از خوردن يا در مواردي حتي بوييدن گرده، دانه يا ميوه باقلا ظاهر مي‌شود و تنها در افرادي بروز پيدا مي‌كند كه به‌طور ژنتيك كمبود اين آنزيم را دارند. كمبود آنزيم گلوكز ـ 6 ـ فسفات دهيدروژناز باعث مي‌شود برخي تركيبات باقلا، موادي را توليد كنند كه موجب شكستن و تخريب سلول‌هاي خوني شده و منجر به افزايش احتمال هموليز يا اكسيد شدن گلبول‌هاي قرمز شوند. در حقيقت باقلا از آن دسته موادي است كه اكسيدان دارد، يعني موادي كه اكسيژن در آنها زياد توليد مي‌شود. كمبود آنزيم گلوكز ـ 6 ـ‌ فسفات دهيدروژناز هم يك وضعيت ارثي است كه روي گلبول‌هاي قرمز خوني كه اكسيژن را از ريه‌ها به بافت‌هاي سراسر بدن حمل مي‌كنند، اثر مي‌گذارد. بنابراين كمبود اين آنزيم باعث شكسته يا هموليز شدن ناگهاني گلبول‌هاي قرمز مي‌شود و در شرايطي رخ مي‌دهد كه شكسته شدن و تخريب گلبول‌هاي قرمز سريع‌تر از جايگزين شدن آنها توسط بدن، رخ مي‌دهد و فرد با شوك روبرو مي‌شويد.


 

اين بيماري فعلا درمان ندارد

به دليل نقص ژنتيك كه در فاويسم وجود دارد، تا به حال هيچ درماني براي آن پيدا نشده است. بنابراين بهترين درمان براي آن، پيشگيري از بروز علائم و نخوردن مواردي است كه هموليزكننده گلبول‌هاي قرمز خوني هستند. با اين توصيفات شما به عنوان يك فرد مبتلا به فاويسم بايد از خوردن غذاهايي كه در آن باقلا‌ وجود دارد اجتناب كنيد و تا جايي كه مي‌توانيد از قرار گرفتن در معرض گرده‌هاي باقلا خودداري كنيد.


 

اگر پوست‌تان زردرنگ است

مهم‌ترين و بارزترين نشانه‌هايي كه در بيماري فاويسم به چشم مي‌خورد، كم‌‌خوني است كه در اثر شكستن گلبول‌هاي قرمز خوني ايجاد مي‌شود و به‌‌طور ناگهاني هم بروز مي‌كند، ولي اكثر افراد مبتلا به فاويسم علامت خاصي از اين بيماري ندارند. با اين حال نشانه‌هايي مثل پوست زرد رنگ، ادرار تيره رنگ، چشم هاي سفيد يا زرد رنگ، احساس خستگي و كم آوردن نفس در اغلب افرادي كه به اين بيماري دچارند، ديده مي‌شود. البته بايد اين نكته را هم به ياد داشته باشيد كه شدت و علائم اين بيماري در افراد، مختلف است. اين نشانه‌ها معمولا به طور ناگهاني يا 24 تا 48 ساعت بعد از خوردن ماده اكسيدكننده مثل باقلا بروز مي‌كند.


آب بهترين نوشيدني است
آب بهترين نوشيدني است

عطش زياد يكي از نشانه‌هاي فصل بهار و تابستان است كه حتي گاهي بيشتر از حساسيت‌هاي بهاري و مشكلاتي مثل فاويسم با آن مواجه هستيم. تنها و ساده‌ترين راه مبارزه با اين مشكل هم نوشيدن آب زياد است. به طور كلي در فصل گرما بايد حجم بيشتري از برنامه غذايي‌مان را به نوشيدني‌ها و ميوه‌هاي آبدار اختصاص بدهيم تا جبران آب از دست رفته بدن‌ امكان پذير شود. براي رفع اين عارضه هم مصرف آب، در راس همه نوشيدني‌ها قرار دارد. اما در برابر انتخاب‌هاي ديگري مثل آبميوه‌ها و شربت‌ها البته بعد از آب، بهتر است به نوشيدن چاي كم‌رنگ روي ‌آوريم، چرا كه آبميوه‌ها انرژي‌ زيادي دارند و در عين حال سير كننده هم نيستند. بنابراين وقتي آنها را براي رفع عطش انتخاب مي‌كنيم بايد در انتظار مشكلات چاقي و اضافه وزني هم كه به دنبال دارند، باشيم.