درمان گلودرد با روش های خانگی

در این بخش روش های خانگی جالبی را به شما پیشنهاد میدهیم تا بتوانید به کمک آن به جنگ گلو درد بروید.در قسمت اول این مطلب شما را با تعدادی از درمان های خانگی در زمینه بهبود گلودرد آشنا کردیم در این مقاله نیز سعی داریم تا موارد دیگری از درمان های خانگی و طبیعی را برای تسکین گلودرد و سرفه بیان نماییم. با ما همراه باشید.

توصیه های کلی برای بهبود گلودرد

1. سعی کنید زمان مصرف مایعات و سوپ، دمای آن خیلی داغ یا خیلی سرد نباشد. زیرا غذای خیلی داغ یا خنک، به مخاط گلو آسیب می زند و درد را تشدید می کند. غذای گرم مناسب ترین گزینه است.

2. دستگاه بخور را در خانه روشن کنید. یا یک ظرف بزرگ آب روی گاز بگذارید تا آب آن بخار شود. چند قطره روغن اکالیپتوس در آن بریزید و بخار آن را استشمام نمایید.

3. تا حد امکان استراحت کنید و مایعات بنوشید. دمنوش های گیاهی، آب پرتقال، آب و نوشیدنی های غیر کافئین دار بهترین گزینه ها هستند.

جوشانده مخلوط شیرین بیان و سایر گیاهان

آب گرم و فلفل هندی (قرمز) حالتان را بهتر می کند. این هم یکی دیگر از راه های طبیعی است. ولی احتمالاً از این هم زیاد خوشتان نیاید. فلفل قرمز و سایر فلفل های تند دارای ماده شیمیایی به نام کاپسایسین هستند که مانند آسپرین، موقتاً درد را کاهش می دهند

با مصرف جوشانده شیرین بیان، گلودرد شما تسکین می یابد. مواد ضدویروسی و ضدالتهابی موجود در ریشه شیرین بیان تورم و التهاب موجود در گلو را التیام می بخشند و غشای گلو را تسکین می دهند. دستوری که در زیر می آید متشکل از مواد موثر و مفید برای گلودرد است و طعم خوبی هم دارد.

مواد لازم:

ریشه شیرین بیان خشک شده و خرد شده: یک فنجان

چوب دارچین تکه شده: نصف فنجان

میخک کامل: 2 قاشق غذاخوری

گل های بابونه: نصف فنجان

دستورالعمل

گیاهان ذکر شده را در یک ظرف به خوبی با هم مخلوط کنید. این مخلوط را در یک ظرف شیشه ای به دور از گرما و نور نگهداری نمایید. 3 قاشق غذاخوری از این مخلوط را در دو و نیم فنجان آب بریزید. بگذارید سر گاز تا به جوش آید سپس حرارت را کم کنید تا 10 دقیقه بجوشد. مواد را از صافی عبور دهید، سپس بنوشید.

مکیدن یک عدد سیر

مکیدن یک عدد سیر، به نظر چندش آور و منزجر کننده می آید و ممکن است دوست نداشته باشید این کار را انجام دهید. اما باید بدانید که سیر یک درمان طبیعی برای از بین بردن گلویی دردناک و متورم است. آلیسین ماده ای در سیر است که باکتری ها را می کشد و با باکتری های ایجاد کننده درد و تورم مبارزه می کند.

موارد لازم:

یک عدد سیر که از وسط به دو نیم شده

دستورالعمل:

نیمه سیر را بین دو لب بگذارید و با کمک دهان و دندان ها به آن فشار وارد آورید تا عصاره آن خارج شود. سعی کنید به آن زبان نزنید تا مستقیماً وارد گلو شود. یک بار در روز این عمل را انجام دهید.

دمنوش گل ختمی

مریم گلی خاصیت قابض دارد و باعث انقباض بافت ها می شود. در نتیجه به بافت گلو کمک می کند تا در زمان بلع غذا به راحتی منقبض شود و درد نگیرد گل ختمی به عنوان یک گیاه دارویی، از سال هایی بسیار دور در اروپا و شمال آمریکا به عنوان یک موسیلاژ استفاده می شده است. ریشه گل ختمی غشای موکوسی موجود در گلو را تسکین می دهد.

مواد لازم:

ریشه گل ختمی خشک شده: یک قاشق غذاخوری

آب جوش: یک فنجان

دستورالعمل:

ریشه گل ختمی را در یک لیوان درپوش دار بریزید، آب جوش را به آن اضافه کنید. درپوش آن را قرار دهید و بگذارید برای مدت 30-60 دقیقه به همین حالت بماند. بعد آن را از صافی رد کنید و سپس بنوشید.نکته: افراد مبتلا به دیابت در رابطه با مصرف ریشه گل ختمی حتماً با پزشک خود مشورت نمایند. زیرا ممکن است باعث افت قند خون در آنان گردد.

جوشانده فلفل هندی

آب گرم و فلفل هندی (قرمز) حالتان را بهتر می کند. این هم یکی دیگر از راه های طبیعی است. ولی احتمالاً از این هم زیاد خوشتان نیاید. فلفل قرمز و سایر فلفل های تند دارای ماده شیمیایی به نام کاپسایسین هستند که مانند آسپرین، موقتاً درد را کاهش می دهند. در حقیقت این مواد با سرکوب کردن ماده P که پیام درد را به مغز می فرستد، باعث کاهش احساس درد می شوند. در نتیجه گلودرد تا حدودی بهتر می شود.

مواد لازم:

پودر فلفل هندی: نصف قاشق چای خوری

آب جوش: یک فنجان

عسل: یک قاشق چای خوری

دستورالعمل:

فلفل هندی را به یک فنجان آب در حال جوش بیفزایید، عسل را به آن اضافه کنید. و سپس شعله گاز را خاموش نمایید. بگذارید کمی خنک شود، سپس بنوشید. اگر به ادویه ها حساسیت دارید، مقدار فلفل را به یک هشتم قاشق چای خوری کاهش دهید.

جوشانده زنجبیل

مکیدن یک عدد سیر، به نظر چندش آور و منزجر کننده می آید و ممکن است دوست نداشته باشید این کار را انجام دهید. اما باید بدانید که سیر یک درمان طبیعی برای از بین بردن گلویی دردناک و متورم است زنجبیل طعم تند و تیزی دارد. اما دارای ترکیباتی است که درد را از بین می برد. زنجبیل باعث شل شدن ماهیچه ها، خروج موکوس از سیستم تنفسی، افزایش جریان خون و اکسیژن رسانی به سلول ها، خروج مواد سمی و درنتیجه تسریع فرآیند شفابخشی می شود. همچنین ضدالتهاب است و با باکتری ها مبارزه می کند. بوی آن نیز باعث باز شدن سینوس ها می شود.

مواد لازم:

ریشه زنجبیل: 2 اینچ، معادل دو بند انگشت یعنی حدود 5 سانتی متر

آب:2 -3 فنجان

عسل: بر حسب نیاز

دستورالعمل:

ریشه های زنجبیل را بشویید. سپس پوست آن را با چاقوی تیزی ببرید. سپس آن را خرد کرده و با گوشت کوب له کنید، یا آن را رنده نمایید. بگذارید آب به جوش آید. سپس زنجبیل له شده را به آن بیفزایید و بگذارید برای مدت 3-5 دقیقه بجوشد. آن را صاف کنید و در حالی که گرم است به همراه کمی عسل میل نمایید.

غرغره کردن مریم گلی

مریم گلی در طول سال های متمادی، بسیار قبل تر از آنکه به صحنه آشپزی وارد شود؛ به عنوان یک گیاه دارویی شناخته می شد. مریم گلی خاصیت قابض دارد و باعث انقباض بافت ها می شود. در نتیجه به بافت گلو کمک می کند تا در زمان بلع غذا به راحتی منقبض شود و درد نگیرد. اسیدهای فنولیک موجود در مریم گلی با باکتری های موجود در دستگاه تنفسی که علائم گلودرد را ظاهر می کنند، مبارزه و آن ها را از بین می برد. بهترین حالت برای استفاده از مریم گلی در زمینه درمان گلودرد، غرغره کردن آن است.

مواد لازم:

برگ های مریم گلی به صورت تازه یا خشک شده: 2 قاشق چای خوری

آب جوش: یک فنجان

نمک: 7 گرم

دستورالعمل:

آب را بجوشانید. آن را در یک ظرف درپوش دار بریزید مریم گلی را به آن اضافه کنید. درپوش آن را قرار دهید و بگذارید برای مدت 20 دقیقه باقی بماند. آن را صاف کنید. سپس به میزان لازم در طی روز غرغره نمایید.

عسل و دارچین برای سلامت بسیار سودمند است

  • عسل و دارچین، سیستم ایمنی بدن را تقویت و آن را از حملات میکروبها و ویروسها در امان نگه می دارد. عسل، ویتامین و آهن بسیار زیادی دارد و استفاده دائم از آن، گلبول های سفید خون را برای دفاع در مقابل باکتریهای ویروسی تقویت می کند.

عسل و دارچین از آن مواد خوارکی است که در آشپزخانه اغلب خانه‌ها و در اغلب زمانها موجود است.

اگرچه افراد زیادی با برخی خواص کلی آنها به طور جداگانه آشناییهایی دارند اما طرفداران درمان خانگی و طب سنتی، رفاقت و ترکیب این دو ماده را به وجود آورنده خواصی از درمان ریزش مو و تسکین دندان درد، تا حتی رفع ناباوری میدانند.

سرماخوردگی:

اگر یک قاشق سوپخوری عسل ولرم با یک چهارم قاشق چایخوری دارچین، هر روز به مدت سه روز مصرف شود می تواند سرفه های شدید را از بین برده و سینوسها را تمیز کند.

عفونت مثانه:

دو قاشق سوپخوری دارچین و یک قاشق چایخوری عسل را به یک لیوان آب ولرم (روی بخار آب در حال جوش گرم شود) اضافه کرده و بنوشند. این کار میکروبهای مثانه را از بین می برد.

کلسترول:

دو قاشق سوپخوری عسل و سه قاشق چایخوری دارچین را در 450 گرم چای دم شده بریزید. اگر بیمار این مایع را بنوشد، کلسترول خونش در عرض دو ساعت ده درصد کاهش می یابد. همچنین اگرعسل خالص را با غذای روزانه مصرف کنند باز هم کلسترول کاهش می یابد.

ناباروری:

مردانی که ضعف جنسی دارند اگر به طور منظم دو قاشق سوپخوری عسل قبل از خواب بخورند تا حد زیادی قدرت باروری‌شان افزایش می‌یابد. در چین، ژاپن و کشورهای خاور دور، بعضی از زنانی که باردار نمی شوند برای تقویت رحم، کمی دارچین را با نصف قاشق چایخوری عسل مخلوط کرده و به طور مرتب در طول روز به لثه خود میمالند تا به آرامی با بزاق ترکیب شده و وارد بدن شود.

کک و مک و جوشهای پوستی:

سه قاشق سوپخوری عسل و یک قاشق چایخوری دارچین را مخلوط کرده و خمیر فوق را قبل از خواب بر روی جوشهای پوست مالیده و صبح روز بعد با آب گرم بشویید. چنانچه این کار را به مدت دو هفته و هر روز انجام دهید تا حد زیادی جوشهای پوست از بین می رود.

عفونتهای پوستی:

عسل و دارچین را به مقدار مساوی مخلوط کرده و در قسمتهای آسیب دیده بمالید. این کار، اگزما ، عفونت و تمام انواع بیماریهای پوستی را از بین می برد.

کم کردن وزن:

هر روز صبح نیم ساعت قبل از صبحانه و با معده خالی و همچنین شب قبل از خواب عسل و دارچین را در یک فنجان آب جوش ریخته و میل کنید. چنانچه این کار را به طور مرتب انجام دهید، حتی اگر بسیار چاق باشید وزن شما کاهش می یابد. همچنین خوردن منظم این ترکیب از انباشته شدن چربی در بدن، حتی اگر غذایی با کالری زیاد مصرف کرده باشید، جلوگیری می کند.

گاز معده و درد معده:

طبق بررسی های انجام شده در هند و ژاپن، روزانه دو قاشق چایخوری عسل با یک چهارم قاشق چایخوری دارچین، گاز معده را از بین می برد. همین دستور در درمان درد معده نیز استفاده می شود.

آرتریت:

یک پیمانه عسل را با دو پیمانه آب ولرم مخلوط کرده و یک قاشق چایخوری دارچین به آن بیفزایید، خمیری به دست می آید و آن را به آرامی به قسمت های دردناک بمالید تا درد چند دقیقه بعد کاهش یا تسکین یابد. البته بیماران آرتریتی می توانند هر روز صبح و شب یک فنجان آب گرم را با دو قاشق عسل و یک قاشق چایخوری دارچین مخلوط کرده و بنوشند. این کار اگر به طور منظم انجام شود حتی آرتریت شدید راهم درمان می کند.

بیماری قلبی:

از پودر دارچین و عسل خمیری درست کرده و به جای مربا یا ژله روی نان بمالید و آن را به همراه صبحانه میل کنید، این کار کلسترول رادر سرخرگ کاهش می دهد.

سیستم دفاعی:

عسل و دارچین، سیستم ایمنی بدن را تقویت و آن را از حملات میکروبها و ویروسها در امان نگه می دارد. عسل، ویتامین و آهن بسیار زیادی دارد و استفاده دائم از آن، گلبول های سفید خون را برای دفاع در مقابل باکتریهای ویروسی تقویت می کند.

سوء هاضمه:

مصرف مقداری دارچین و دو قاشق چایخوری عسل قبل از غذا اسید معده را از بین برده و حتی غذاهای سنگین را هم هضم می کند.

البته باید دقت کرد که زیاده‌روی و افراط در مصرف این مواد نیز مثل هر ماده خوراکی دیگری توصیه نمی‌شود.

راه حل و پیشنهادهای طب سنتی برای لاغر شدن

 

  • در طب سنتی، مواد خوراکی را به غذاها و دواها تقسیم بندی می‌کنند. به گفته این پژوهشگر طب سنتی، غذاهایی مانند نان و گوشت و برنج، گرمایی متعادل در بدن تولید می‌کنند و قدرت تغییر متابولیسم بدن را ندارند. اما این دواها هستند که بدن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند و می‌توانند سوخت‌و‌ساز بدن را افزایش یا کاهش دهند.

بیشتر افراد دچار اضافه وزن و آنها که می‌خواهند تناسب اندامشان حفظ شود، به دنبال شناسایی خوردنی‌ها و نوشیدنی‌هایی هستند که با بالا بردن سوخت‌و‌ساز بدنشان، کالری مازادی ذخیره نکنند. اما آیا با افزایش سوخت‌و‌ساز بدن می‌توانیم به کاهش موثر وزن کمک کنیم؟

محمد احمدی، کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه در این خصوص  می‌گوید: بدن دائم براساس نیازش در حال سوزاندن یا تجزیه مولکول‌های بزرگ‌تر برای تولید انرژی و ساختن یا ترکیب مولکول‌های کوچک‌تر به منظور ذخیره انرژی است؛ انرژی‌ای که از طریق غذا وارد بدن می‌شود، در سه قسمت مصرف می‌شود. یک قسمت از این انرژی، صرف فعالیت‌ها یا متابولیسم پایه بدن ازجمله تنفس، گردش خون، ساخت ترکیبات ضروری داخل بدن، پمپ یون‌ها از غشاهای بدن، انرژی مورد نیاز برای سیستم عصبی مرکزی و انرژی و حفظ دمای بدن می‌شود و در بیشتر افراد، بیشترین قسمت انرژی مصرفی بدن را که حدود ۷۰ـ۶۰ درصد است، تشکیل می‌دهد.

قسمت دوم انرژی مصرفی، صرف فعالیت بدنی می‌شود که از صد کیلوکالری در روز در افراد بی‌تحرک تا ۳۰۰۰ کیلوکالری در روز در افراد بسیار فعال متغیر است. قسمت سوم، انرژی گرمازایی غذاست. یعنی غذایی که مصرف می‌کنیم تا هضم و جذب شود و مورد استفاده سلول‌ها قرار گیرد، نیاز به گرفتن انرژی و گرما از بدن دارد. این قسمت کوچک‌ترین جزء بوده و حدود ۱۰درصد کل انرژی مصرفی روزانه را شامل می‌شود.

پس چرا چاق می‌شویم؟

یکی از دلایل اضافه وزن و چاقی، کاهش میزان متابولیسم (سوخت و ساز) بدن است که اغلب بر اثر نداشتن فعالیت بدنی موثر ایجاد می‌شود و سبب برهم خوردن تعادل میان انرژی دریافتی از غذا و مصرف آن در بدن می‌شود. احمدی ضمن اشاره به این موضوع می‌افزاید: البته کاهش میزان متابولیسم در حد بسیار زیاد، حالت غیرطبیعی و نوعی بیماری است که بر اثر کمبود عملکرد هورمون‌های تیروئیدی در بدن اتفاق می‌افتد و با علائمی چون خستگی مفرط، خواب زیاد و سنگین، بی‌حوصلگی، کم‌خونی، احساس سرما، یبوست، قاعدگی نامنظم و… همراه است و باید تحت نظر پزشک فوق‌تخصص غدد درمان شود.

استفاده از غذاهای کم کالری

از دیدگاه طب نوین، مصرف مداوم غذاهای کم کالری باعث کاهش متابولیسم پایه می‌شود و تنها به مقدار کمی وزن را کاهش می‌دهد و اگر فرد دوباره به برنامه غذایی قبلی‌اش برگردد بیشتر از قبل وزن اضافه خواهد کرد! به گفته این پژوهشگر طب سنتی، بهترین راهکار برای کاهش وزن، افزایش سطح فعالیت بدنی همراه با رعایت یک رژیم غذایی تنظیم شده توسط متخصص تغذیه است، نه رژیم غذایی خودسرانه.

موضوع دیگری که احمدی به آن اشاره می‌کند، مربوط به میزان انرژی گرمازایی هر کدام از درشت مغذی‌هاست. غذاهای پروتئینی در روند هضم و جذب در بدن در مقایسه با غذاهای کربوهیدراتی و حاوی چربی، به میزان بیشتری انرژی از بدن می‌گیرند و در نتیجه در برخی رژیم‌های لاغری استفاده می‌شوند،‌ ضمن این که بدانید چربی در مقادیر مساوی با پروتئین و کربوهیدرات، انرژی بیشتری در بدن تولید می‌کند و این یکی از مکانیسم‌های ایجاد چاقی توسط چربی است.

همچنین در منابع تغذیه نوین اشاره شده است که افزودن برخی مواد غذایی به رژیم غذایی روزانه می‌تواند میزان متابولیسم پایه را برای چند ساعت افزایش دهد. مثلا مصرف ۳۵۰ ـ ۲۰۰ میلی‌گرم کافئین در مردان و ۲۴۰ میلی‌گرم کافئین در زنان به‌صورت روزانه سبب افزایش متابولیسم پایه می‌شود.

طب سنتی چه نظری دارد؟

در طب سنتی، مواد خوراکی را به غذاها و دواها تقسیم بندی می‌کنند. به گفته این پژوهشگر طب سنتی، غذاهایی مانند نان و گوشت و برنج، گرمایی متعادل در بدن تولید می‌کنند و قدرت تغییر متابولیسم بدن را ندارند. اما این دواها هستند که بدن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند و می‌توانند سوخت‌و‌ساز بدن را افزایش یا کاهش دهند. دواها در طب سنتی ایرانی اغلب به داروهای گرم و سرد تقسیم می‌شوند.

احمدی می‌گوید داروهای سرد در افراد معتدل، حرارت بدن را کاهش می‌دهند و به عبارتی باعث کاهش متابولیسم می‌شود. اما دواهای گرم قاعدتا متابولیسم را بالا می‌برند.

با این گیاهان سوخت‌و‌ساز بدن را بالا ببرید

* زیره: در درجه سوم گرمی و خشکی قرار دارد و می‌توان عرق آن را به اندازه یک استکان قبل از غذا میل کرد.

* دارچین: علاوه بر این که حرارت بدن را افزایش می‌دهد، مصرف
دم کرده آن به هضم بهتر غذا کمک می‌کند.

* زنجبیل: آن را می‌توان به شکل مربا، عسل یا دم‌کرده استفاده کرد. زنجبیل بویژه برای مبتلایان به دردهای مفاصل که با خوردن لبنیات دردشان تشدید می‌شود، مناسب است.

* پیاز: از سردی غذاها می‌کاهد و به افزایش متابولیسم بدن کمک می‌کند.

* سیر: علاوه بر این که سبب افزایش حرارت بدن می‌شود، به کاهش چربی و رقیق کردن خون کمک می‌کند و طبع آن اواخر درجه سوم گرمی و خشکی است.

* فلفل: این گیاه حرارت بدن را افزایش می‌‌دهد و اضافه کردن آن به غذا سبب تقویت هاضمه می‌شود.

* آویشن و پونه: دارای اثر گرم‌کنندگی و ضد‌عفونی‌کننده بدن است.

* زردچوبه: این گیاه نیز گرمی و خشکی زیادی دارد و به عنوان افزایش‌دهنده متابولیسم می‌توان آن را به غذاها اضافه کرد.

* هل: آن را می‌توان همراه با چای دم کرد و نوشید.