آشنایی با روش های پیشگیری از زگیل تناسلی

  • آن دسته از افرادی که سیستم ایمنی(Safety system) بدن‌شان ضعیف است بیش از دیگر افراد می‌توانند به این زگیل مبتلا شوند. علاوه بر این وجود زخم روی پوست، فرد را مستعد ابتلا به زگیل تناسلی می‌کند. افرادی که پوست آنها خشک است نیز بیش از دیگر افراد می‌توانند به زگیل تناسلی مبتلا شوند.

زن و مرد، پیر و جوان، مجرد یا متاهل نمی‌شناسد و می‌تواند افراد زیادی را براحتی بیمار کند.

زگیل تناسلی را با وجود شیوع، کمتر کسی می‌شناسد؛ زگیلی که از طریق پوست و تماس جنسی باعث ابتلای افراد می‌شود و در صورت عدم کنترل دردسرهای زیادی را به همراه دارد.

ویروس اچ.پی.وی ، در واقع عامل ابتلا به زگیل تناسلی(Genital Warts) محسوب می‌شود. این ویروس روی پوست ضایعاتی را به وجود می‌آورد که این ضایعات از نظر ظاهری می‌تواند با یکدیگر متفاوت باشد اما به طور کلی شبیه گل‌کلم بوده یا به شکل صاف نیز دیده می‌شود.

سطح روی زگیل‌ها معمولا حالت شاخی و زبر دارد. زگیل‌های تناسلی انواع و اقسام مختلفی دارند اما اچ.‌پی.‌وی از همه زگیل‌های تناسلی مهم‌تر محسوب می‌شود به این دلیل که علاوه بر مسری بودن، می‌تواند تغییرات سلولی را نیز به همراه داشته باشد که نتیجه این مساله در بسیاری از موارد سرطان است. ابتلا به زگیل تناسلی می‌تواند باعث ابتلا به سرطان دهانه رحم در خانم‌ها، سرطان مجاری ادرار در آقایان و حتی سرطان دهان (در صورت داشتن روابط غیرمعمول) شود.

از استخر نترسید!

این زگیل تنها از طریق تماس جنسی قابل انتقال است و در صورتی که فرد یا شریک جنسی او رفتار پرخطر یا غیر ایمن داشته باشد، به زگیل تناسلی مبتلا خواهند شد. برخی افراد تصور می‌کنند که ابتلا به زگیل تناسلی از طریق استخر یا اپیلاسیون امکان‌پذیر است در حالی‌که زگیل‌هایی که از این مراکز به افراد منتقل می‌شوند، از نوع اچ.‌ پی . وی نیستند.

امکان انتقال زگیل تناسلی از طریق استخر یا اپیلاسیون(Epilation)، بسیار ضعیف است و جای نگرانی از این بابت وجود ندارد. بسیاری از افراد تصور می‌کنند که استفاده از پوشش بهداشتی (کاندوم)، می‌تواند مانع از ابتلا به این زگیل شود در حالی‌که این باور نادرست است چون پوشش‌های بهداشتی تنها می‌توانند مانع ابتلای قسمت‌های داخلی بدن مانند رحم و مجاری ادرار شوند و امکان انتقال زگیل از طریق پوست ناحیه تناسلی وجود دارد.

نگذارید سرطان(Cancer) سراغ‌تان بیاید

همه افراد در صورت مشاهده ضایعات پوستی، بویژه در ناحیه تناسلی باید به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کنند. چنانچه احتمال ابتلا به زگیل تناسلی در نواحی داخلی بدن مانند رحم یا مجاری ادرار وجود داشته باشد، باید برای بررسی بیشتر و معاینه به متخصص اورولوژی (آقایان) و متخصص زنان (خانم‌ها) مراجعه کرد.

ویروس زگیل تناسلی به صورت قطعی درمان ندارد و برای همیشه در بدن فرد مبتلا باقی می‌ماند، اما برای انتقال آن به قسمت‌های مختلف بدن، پیشگیری از سرطان و انتقال آن به دیگر افراد، باید حتما اقدامات درمانی خاصی صورت بگیرد. برای تشخیص نوع زگیل تناسلی و این‌که متوجه شد زگیل از نوع اچ پی وی است، باید حتما نمونه‌برداری از ضایعه صورت بگیرد. بهره‌گیری از تست پاپ اسمیر برای خانم‌ها نیز می‌تواند مفید باشد و از آلودگی قسمت‌های داخلی بدن به ویروس زگیل، می‌توان اطمینان پیدا کرد. چنانچه تشخیص دیر انجام شود و فرد اقدامات اولیه درمانی را انجام ندهد، می‌تواند به سرطان مبتلا شود که برای درمان سرطان، باید درمان‌های خاصی انجام بگیرد. در صورت ابتلا به سرطان، تشخیص هر چه زودتر باشد، امکان این‌که فرد به درمان‌ها پاسخ مثبت بدهد، بیشتر خواهد بود.

این افراد بیشتر مواظب باشند

آن دسته از افرادی که سیستم ایمنی(Safety system) بدن‌شان ضعیف است بیش از دیگر افراد می‌توانند به این زگیل مبتلا شوند. علاوه بر این وجود زخم روی پوست، فرد را مستعد ابتلا به زگیل تناسلی می‌کند. افرادی که پوست آنها خشک است نیز بیش از دیگر افراد می‌توانند به زگیل تناسلی مبتلا شوند.

زگیل و دردسرهایش

اگر فردی دچار زگیل تناسلی شود، باید حتما به پزشک متخصص پوست و مو مراجعه کند و اقدامات درمانی مخصوص را انجام بدهد، چون در صورت عدم درمان، ابتلا به زگیل تناسلی گسترش پیدا می‌کند و احتمال ابتلا به سرطان نیز بالا خواهد رفت. خانم‌هایی که به این نوع زگیل مبتلا هستند، در صورت بارداری باید حتما زایمان خود را به شکل سزارین انجام بدهند به دلیل این‌که زایمان طبیعی می‌تواند باعث ابتلای نوزاد به این زگیل شود.

چطور به زگیل مبتلا نشویم

ابتلا به زگیل تناسلی به نسبت گذشته افزایش یافته در حالی‌که این زگیل قابل پیشگیری است و با رعایت برخی نکات، می‌توان مانع از ابتلا به آن شد. برای پیشگیری از زگیل تناسلی، پیش از هر چیز باید ارزش‌های اخلاقی را رعایت کرد و از داشتن شریک جنسی سالم نیز مطمئن شد. علاوه بر این، یکی دیگر از مواردی که می‌تواند تا حدود زیادی از ابتلا به زگیل تناسلی پیشگیری کند، زدن واکسن است. واکسنی به نام گارداسیل وجود دارد که در پیشگیری از این زگیل، نقش مهمی را ایفا می‌کند.

واکسن گارداسیل، در بسیاری از کشورهای پیشرفته، پیش از شروع رفتارهای جنسی در هر سنی که احتمال بروز این رفتار وجود دارد، تزریق می‌شود. واکسن جدید گارداسیل، به نسبت نوع قدیمی آن، مزیت بیشتری دارد چون می‌تواند از ابتلا به 9 نوع زگیل پرخطر که یکی از آنها اچ پی وی است، جلوگیری کند. واکسن‌هایی که در حال حاضر در کشور ما وجود دارند، تنها می‌توانند از ابتلا به چهار نوع ویروس پر خطر پیشگیری کنند.

این واکسن تا زمانی که در سه نوبت تزریق نشود، نمی‌تواند بدن را در برابر زگیل مصون کند. دو ماه بعد از تزریق اول، باید تزریق دوم انجام شود و بعد از آن تزریق سوم، شش ماه بعد از اولین تزریق، صورت می‌گیرد. این واکسن، تنها مختص افرادی که به زگیل تناسلی دچار نشده‌اند، نیست بلکه آن دسته از افرادی هم که به زگیل اچ پی وی مبتلا شدند، می‌توانند واکسن گارداسیل را بزنند تا از ابتلا به دیگر زگیل‌های پر خطردر امان باشند.

زگیل تناسلی چیست و چطور درمان می شود

  • زگیل تناسلی معمولا از طریق روابط جنسی انتقال می‌یابد بنابراین تمامی زوجين بايد با هم بررسی و معاینه شوند.  این بیماری همچنین در نوزادانی که از طریق زایمان طبیعی مادران مبتلا به ویروسHPV به دنیا می‌آیند، دیده می‌شود.

 

عارضه زگيل ناحيه تناسلي که به زگیل آمیزشی Genital wart نیز موسوم است به‌وسیله یک ویروس توموری خوش‌خیم انسانی با نام ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) منتقل می‌شود. بیش از 100 نوع از این ویروس تا امروز شناخته شده است. کم‌خطرترین انواع آن نوع ۱و۲و۳ است که باعث ایجاد زگیل روی دست‌ها، پاها و دیگر نقاط بدن مي‌شود. انواع HPV ۶و۱۱ می‌توانند سبب ایجاد زگیل روی دستگاه تناسلی و مقعد شده و انواع ۱8و16 آن می‌توانند سبب سرطان دهانه رحم، دستگاه تناسلی خارجی و مقعد شوند. البته خوشبختانه مواردی که سبب سرطان می‌شود، بسیار نادر هستند.

معاينه همزمان زوجين

زگیل تناسلی معمولا از طریق روابط جنسی انتقال می‌یابد بنابراین تمامی زوجين بايد با هم بررسی و معاینه شوند.  این بیماری همچنین در نوزادانی که از طریق زایمان طبیعی مادران مبتلا به ویروسHPV به دنیا می‌آیند، دیده می‌شود.

بنابراین در چنین مواقعی باید از روش‌های متفاوتی برای زایمان بهره گرفت. نکته قابل توجه اینکه تنها عده کمی از مردم مبتلا به ویروس دچار زگیل آشکار می‌شوند، بسیاری از مردم ناقلHPV هستند ولی ممکن است هرگز به زگیل مبتلا نشوند اما توانایی انتقال را به شریک جنسی خود دارند.

زمانی که فرد با ویروس تماس پیدا مي‌كند، ممکن است پس از چند ماه زگیل تناسلی مشاهده شود در حالی که در برخی از افراد ممکن است حتی پس از گذشت یک‌سال از تماس این زگیل‌ها مشاهده نشود،  «افرادی که به دلیل ابتلا به سرطان، ایدز، پیوند اعضا و سرکوبی دستگاه ایمنی به‌وسیله مصرف برخی از داروها، سیستم ایمنی پایین تری دارند، حساس‌تر بوده و بیش از سایر افراد در معرض ابتلا به زگیل تناسلی هستند.»

چگونه تشخيص داده مي‌شوند؟

زگیل‌های تناسلی می‌توانند ظاهری نرم یا سفت داشته باشندو به طور معمول به رنگ گوشت اما ممکن است کمی تیره‌تر نیز به نظر بیایند.آنها می‌توانند بزرگ یا کوچک باشند یا می‌توانند به صورت تکی یا دسته‌ای از زگیل‌ها رشد کنند. آنها در پوست خارجی دستگاه تناسلی، داخل واژن یا مقعد مشاهده می‌شوند.

بیشتر زگیل‌های تناسلی با انجام معاینات مربوطه توسط متخصصان پوست تشخیص داده می‌شوند. آنان قسمتی از زگیل رشد یافته را توسط جراحی برداشته و برای ارزیابی میکروسکوپی به آزمایشگاه می‌فرستند تا بتوانند تشخیص خود را تایید کنند.

چطور درمان كنيم

زگیل‌های تناسلی سبب خارش، خونریزی و تداخل با خروج مدفوع و ادرار و کاهش تمایلات جنسی می‌شوند. این زگیل‌ها ظاهری بسیار ناخوشایند دارند و به سختی می‌توان آنها را تمیز نگه داشت.  درمان زگیل بستگی به تعداد، محل رشد آنها و فاکتورهای دیگری دارد. بازگشت و عود مجدد آن همیشه امکان‌پذیر است. متخصصان پوست می‌توانند توسط دو راه جراحی يا درمان‌های شیمیایی و دارویی به درمان این عارضه بپردازند.

درمان‌کلی اصولا بر پایه جراحی شامل برداشتن ساده، حذف با سوزن‌های الکتریکی، فریز کردن با نیتروژن مایع و لیزر کردن استوار است. این روش درمانی نیاز به بی‌حسی موضعی دارد و درمان قطعی آن نیز نیازمند زمان است. روش‌های بدون جراحی به صورت شیمیایی زگیل‌ها را نابود می‌سازد. این روش نیازمند مراجعه چند گانه و ویزیت با فاصله 2هفته تا 3 هفته است.