چه عواملی در رشد قد انسان تاثیر دارد

 

  • واضح است که قد شما مستقیما با قد هر یک از والدین تان مرتبط است. حتی اگر شما بطور قابل توجهی بلندتر یا کوتاهتر از سایر اعضای خانواده تان هستید، ژن هایی که شما از پدر و مادرتان به ارث برده اید، در رشد قدتان نقش دارند.

 

همچنان که رشد می کنید، قد و وزن تان توسط عوامل داخلی و خارجی تعیین می شوند. این می تواند به یک تفاوت قابل توجه در الگوهای رشد در میان کودکان سراسر جهان با وضعیتهای اجتماعی و اقتصادی و الگوهای ژنتیکی متنوع منجر شود. اگرچه رشد در درجه اول توسط مقدار هورمون رشدی که بدن انسان تولید می کند، تعیین می شود اما تولید هورمون رشد می تواند تحت شرایط خاص، تغییر کند.
 
وضعیت اجتماعی و اقتصادی

مجله «طب اجتماعی و پیشگیرانه بریتانیا» می گوید که کودکانی با وضعیت اجتماعی و اقتصادی پایین تر یا کودکانی از خانواده های بزرگ، اغلب آهسته تر رشد می کنند و بنابراین کوچکتر و سبکتر از کودکان خانواده های ثروتمندتر هستند.

بنابراین فرض احتمالی این است که این کودکان، فاقد برخی مواد (احتمالا مربوط به مواد مغذی) هستند که در خانواده های ثروتمندتر، فراوان تر است. این روند حتی در آمریکا نیز ادامه دارد و کودکان خانواده های حقوق بگیر (کارمند) معمولا بلندتر از کودکانی هستند که خانواده هایشان، درامد کمتری داشته و در طبقه اجتماعی پایین تری قرار دارند.
ژنتیک

واضح است که قد شما مستقیما با قد هر یک از والدین تان مرتبط است. حتی اگر شما بطور قابل توجهی بلندتر یا کوتاهتر از سایر اعضای خانواده تان هستید، ژن هایی که شما از پدر و مادرتان به ارث برده اید، در رشد قدتان نقش دارند.

به گفته آنی تکلنبورگ، یک متخصص ژنتیک در دانشگاه استنفورد، دانشمندان تخمین می زنند که بین ۷ تا ۲۰ ژن وجود دارند که می توانند بر رشد انسان تاثیر بگذارند. بنابراین الگوهای رشد کودکان در یک خانواده ممکن است به علت آنکه هر کودک، یک ترکیب مختلف از ژن ها را دریافت می کند، بطور قابل توجهی متفاوت باشند.
 
تومورهای هیپوفیز

افرادی که با تومورهای هیپوفیز متولد شده یا بعدا دچار تومور هیپوفیز می شوند، ممکن است الگوهای رشد متفاوتی را نسبت به افراد دیگر تجربه کنند. به گفته دکتر دانیل کلی، جراح مغز و اعصاب در موسسه سرطان جان وین در کالیفرنیا، یک تومور درغده هیپوفیز می تواند باعث شود این غده، بیش تر از مقادیر طبیعی، هورمون رشد انسانی ترشح کند و به آکرومگالی (اغلب به غول پیکری معروف است) منجر شود. در مقابل، کوتولگی بجای یک تومور غده هیپوفیز معمولا توسط یک جهش ژنتیکی بوجود می آید.

دارو

قرار گرفتن در معرض داروهای خاصی می تواند الگوهای رشد انسان را مهار کند و منجر شود که فرد آهسته تر رشد کرده یا هرگز به قد کاملش دست نیابد. یک نمونه از این مورد، گزارش اخبار CBS در سال ۲۰۰۷ است که اعلام کرد داروی اختلال کمبود توجه و بیش فعالی (یعنی داروی ریتالین)، یک اثر سرکوب کنندگی رشد روی کودکان دارد و باعث می شود افرادی که از این دارو استفاده می کنند، بطور متوسط کوتاهتر و سبک تر از همتایان هم سن و سالشان شوند.

بیماری

کودکانی که در دوره شیرخوارگی یا اوایل کودکی به یک بیماری شدید مبتلا می شوند، بیشتر احتمال دارد که الگوهای رشد مهار شده را نشان دهند. سوابق تاریخی نشان می دهند افرادی که در قرن ۱۸ و ۱۹ در مناطق مملو از عفونت و بیماری زندگی می کردند، نسبت به آنهایی که در معرض بیماری شدید نبودند، تا ارتفاع کوتاهتری رشد کردند.

علاوه بر این، هنگامی که تکنولوژی تا درجه ای پیشرفت کرد که چنین بیماریهایی توانستند با موفقیت درمان شوند، الگوهای قد انسان ها بطور قابل توجهی بهبود یافت.

کودک من قد کوتاه است آیا درمان می شود ؟

images

  • قد در بیشتر مواقع مساله ای ارثی و خانوادگی است. بنابراین، پزشک کودک با بررسی پیشینه خانوادگی فرد از خواهر و برادر گرفته تا پدر، مادر، عمه، دایی، خاله و عمو، همه را بررسی می کند و میانگین آن رقمی می شود که نشان دهنده قد کودک است.

زمانی به یک کودک می توان «قدکوتاه» گفت که حدود 30 درصد از سن و همسالان خود کوتاه تر باشد. قد کودکان با توجه به سن و جنسیت آنها تعاریف متفاوتی دارد.

آیا کوتاهی قد در نتیجه بیماری است؟

کوتاه بودن قد کودک به این معنی نیست که حتما سلامتی کودک دچار مشکل است. شاید او کوتاهی خود را از والدینش به ارث برده باشد. یا شاید جزو افرادی باشد که رشد و قد کشیدن آنها دیر آغاز می شود و در سن بلوغ به بالاترین درجه رشد خود خواهند رسید.

البته گاهی مواقع، کوتاهی قد کودکان در نتیجه بیماری هایی است که به آن دچار هستند. بیماری هایی که باید آنها را درمان کرد. اگر متوجه شدید قد و جثه کودک از همسالان خود کوچک تر است یا روند رشد او به طور ناگهانی متوقف شده است، حتما او را نزد پزشک متخصص ببرید.

پزشکان می توانند به درستی دلیل این کوتاهی را تشخیص دهند. از جمله بیماری هایی که باعث کوتاه ماندن قد می شود، بیماری سلیاک (مشکل تغذیه)، تیروئید، کمبود هورمون های رشد در بدن یا بیماری های مزمن همچون کم‌خونی مدیترانه ای (داسی گویچه)، سندرم ترنر (کمبود کروموزم در دختران) یا بیماری های زنانه همچون افزایش ترشح هورمون کورتیزول، هستند. باید بدانید فقط بیماری های مزمن و جدی می توانند بر رشد کودکان تاثیر منفی داشته باشند.

چه کاری از دست پزشک بر می آید؟

قد در بیشتر مواقع مساله ای ارثی و خانوادگی است. بنابراین، پزشک کودک با بررسی پیشینه خانوادگی فرد از خواهر و برادر گرفته تا پدر، مادر، عمه، دایی، خاله و عمو، همه را بررسی می کند و میانگین آن رقمی می شود که نشان دهنده قد کودک است.

اگر پزشک این اطلاعات را نداشته باشد، با توجه به سن و جنسیت و مقایسه با همسالان، حدود قد کودک را تعیین می کند. البته پزشک باید در مورد تغذیه کودک نیز از والدین سوالاتی بکند. نوع تغذیه نیز در رشد قد کودک بسیار مهم است.

پزشکان عموما تمرینات ورزشی به کودک می دهند. البته شاید آزمایش خون یا دیگر آزمایشات را نیز برای تشخیص دقیق علت کوتاهی برای کودک تجویز کنند. حتی احتمال درخواست برای انجام آزمایش ایکس نیز وجود دارد تا پزشک ببیند آیا استخوان های کودک به اندازه سنش رشد دارند یا خیر. آزمایشاتی که پزشک برای کودک تجویز می کند، نشان دهنده مشکلات هورمونی یا داخلی هستند.

آیا قد کوتاه بودن را باید درمان کرد؟

اگر عدم رشد قد فرزند شما در نتیجه بیماری های دیرپا و مزمن همچون تیروئید است، باید آن را درمان کنید. با درمان این بیماری ها، روند رشد کودک نیز به حالت عادی باز می گردد.  اگر این کوتاهی در نتیجه مشکلات هورمونی است، با مشاوره و تجویز پزشک متخصص باید به او داروهای هورمونی لازم را بدهید. البته باید درمان مناسب و بی خطر را انتخاب کنید و مراقب عوارض جانبی آن روی بدن فرزند خود باشید. هزینه و طولانی یا کوتاه بودن دوره درمان نیز از دیگر مسایلی هستند که باید در نظر داشته باشید.

در آخر باید بدانید، کودکانی که از کوتاهی قد رنج می برند به حمایت های روانی از طرف والدین و اعضای خانواده خود نیاز دارند. در صورت لزوم، با دوستان و معلم های او در مدرسه نیز صحبت کنید تا هرگز او را مورد تمسخر قرار ندهند.

چه روش هایی برای افزایش قد وجود دارد

46052_511

 

  • رییس انجمن جراحان از ارتوپدی ایران در این باره به سلامت می گوید: «بیان این تبلیغات به عنوان مباحث علمی فاجعه است به دلیل آنکه با اتمام سن رشد و بسسته شدن صفحات استخوانی، هیچ عاملی (نه دارو، نه کفش و صندل، نه ژل و نه ورش و نه حتی تغذیه مناسب) نمی تواند قد را بلندتر کند.»

 

تب زیبایی خیلی وقت است که دیگر فروکش نمی کند و روز به روز هم بالاتر می رود. صفحات مجله ها و روزنامه ها پر شده از تبلیغات جورواجوری که هرکدام سودای زیباترشدن را در سر خواننده می پرورانند. تب زیبایی برخی را آنقدر دچار کرده که برای چند سانت بلندقدترشدن، در دام سودجویان می افتند. «امتحانش که ضرر ندارد!» همین جمله خیلی ها را وسوسه می کند تا برای آنکه قامت بلندتری داشته باشند، انواع قرص ها، ژل، صندل، برچسب، کفش و گوشواره افزایش قد را تجربه کنند.

«ژل افزایش قد تا 5 سانتی متر، بددون کوچک ترین عوارض… کامل ترین و جدیدترین روش آموزش تضمینی افزایش قد بدون استفاده از داروهای شیمیایی و هورمونی زیان آور… دستگاه افزایش قد اورجینال که به صورت صندل تا 15 سانتی متر در سنین کمتر از 35 سال باعث افزایش قد می شود…» اینها فقط برخی از آگهی هایی است که در این زمینه وجود دارد، در توضیح روش کار دستگاه افزایش قد اورجینال آمده است: «این دستگاه با ایجاد پالس های الکتریکی ضعیفی، مانند طب سوزنی، اقدام به تحریک اعصاب حساس و موردنظر محل قرارگرفتن آن (کف پا) می کند و به این ترتیب باعث افزایش قد کاربر تا حداکثر 12 تا 15 سانتی متر می شود. شیوه کار این دستگاه نوعی فیزیوتراپی برای استخوان هاست و با تحریک اعصاب بدن، از تنبلی عضلات جلوگیری می کند و با تحریک عصبی باعث افزایش قد طبیعی می شود قیمت این دستگاه 57 هزار تومان است و هیچ گونه عارضه ای ندارد.»

این دستگاه ها و صندل ها و… به ظاهر هیچ عارضه و مشکلی ندارند و می توانند آرزوی بلندقدترشدن خیلی ها را برآورده کنند، قیمتشان هم آنقدر گران نیست که فقط افراد متمول بتوانند آنها را تهیه کنند اما آیا فقط با تحریک اعصاب بدن، می توان چند سانت بلندتر شد؟

این تبلیغات فاجعه است!

رییس انجمن جراحان از ارتوپدی ایران در این باره به سلامت می گوید: «بیان این تبلیغات به عنوان مباحث علمی فاجعه است به دلیل آنکه با اتمام سن رشد و بسسته شدن صفحات استخوانی، هیچ عاملی (نه دارو، نه کفش و صندل، نه ژل و نه ورش و نه حتی تغذیه مناسب) نمی تواند قد را بلندتر کند.»

دکتر غلامعلی عکاشه با بیان اینکه استفاده از آنچه در این آگهی ها تبلیغ می شود هیچ گونه اثری ندارد، ادامه می دهد: «جز سرازیرکردن پول به جیب مبلغان این روش های غیرعلمی، استفاده از آنها سود دیگری نخواهد داشت.» او با تاکید بر اینکه هیچ دارویی برای افزایش قد وجود ندارد، توضیح می دهد: «صفحات رشد استخوانی بعد از سن بسته شدن این صفحات استخوانی در دختران و پسران متفاوت است اما به طور کلی می توان گفت بعد از سن 20 سالگی دیگر نمی توان با هیچ وسیله و روشی قد افراد را بلندتر کرد.»

افزایش قد علمی نیست

یکی از روش های بحث برانگیز افزایش قد، عمل جراحی است. این روش را اولین بار یک فرد روسی برای مجروحان جنگی که استخوان هایشان آسیب دیده بودند و به طور مثال یک پایشان بلندتر از پای دیگر بود، به کار برد. رییس انجمن جراحان ارتوپدی ایران درباره چنین عمل های جراحی ای توضیح می دهد: «اگر بر اثر بیماری یا سانحه، یک پا کوتاه تر از پای دیگر باشد، می توانیم با عمل جراحی حداقل 3 سانیت متر پای دیگر را بلند کنیم و اگر کوتاهی در ران و ساق پا باشد، براساس ضوابط تعریف شده ای بین 10 تا 15 سانتی متر می توان قد پا را بلندتر کرد اما اینکه فرد سالمی بخواهد با عمل جراحی قدش را بلندتر کند به هیچ وجه توصیه نمی شود.»

دکتر عکاشه با بیان اینکه عوارض این جراحی آنقدر زیاد است که در دنیا برای افزایش قد پذیرفته شده نیست، ادامه می دهد: «امکان کج جوش خوردن و فلج عصب در این عمل جراحی وجود دارد و جای پیچ و بخیه در پای فرد باقی خواهد ماند. علاوه بر آن، اگر به طور مثال ران را بلند کنیم، زانو بدون تغییر می ماند و بسیار بدقواره می شود و ناهماهنگی نسبت به بالاتنه نیز به وجود خواهد آمد.»

وی درمورد افرادی که ادعا می کنند عمل افزایش قد عوارضی ندارد، می گوید: «از افرادی که چنین ادعایی دارند دعوت می کنم که در مراجع ذی صلاح قانونی حاضر شوند و این موضوع را ثابت کنند.» رییس انجمن جراحان ارتوپدی ایران به افرادی که علاقه دارند قدشان بلند شود، توصیه می کند: «قبل از انتخاب روشی برای افزایش قد به متخصصانی مراجعه کنید که هم صلاحیت دارند و هم صداقت. در این راستا، انجمن جراحان ارتوپدی ایران در هر زمان با معرفی متخصصان، پاسخگوی سوال های شما خواهد بود.»

ایرانی ها بلندتر شده اند

ایرانی ها طی 30 سال گذشته، 8 تا 10 سانتی متر بلندتر شده اند. دکتر مرتضی مولوی، فوق تخصص ارتوپدی اطفال با بیان این خبر در گفت و گو با سلامت می گوید: «این آمار را براساس نمودار افزایش قد از بیمارانی که برای کوتاهی یک پا مراجعه کردند، به دست آوردیم. این نمودار مشخص می کند در کودکی که یک اندامش کوتاه تر از اندام دیگر است، در سن 16 تا 17 سالگی اندام چه میزان رشد می کند و در چه سنی می توان عمل جراحی انجام داد.

این نمودار در مورد افراد سالم نیز مصداق دارد و براساس آن می توان نتیجه گرفت ایرانی ها تا 10 سانتی متر بلندتر شده اند.» این فوق تخصص ارتوپدی اطفال 3 عامل را در افزایش قد موثر می داند: «ورزش، تغذیه و بهداشت عواملی هستند که به مرور زمان بر رشد قدی افراد تاثیر می گذارند. اگر کودکان در سن رشد کمتر بیمار شوند و مجبور نباشند آنتی بیوتیک مصرف کنند (آنتی بیوتیک جذب کلسیم و پروتئین را کم می کند)، تغذیه مناسب داشته باشند و ورزش کنند نسلی بلندقامت تر خواهیم داشت.»

دکتر مولوی به افزایش قد در کشور ژاپن اشاره می کند و توضیح می دهد: «در سال 1986 تا 1997 به طور متوسط 8 سانتی متر به قد ژاپنی ها اضافه شد به گونه ای که الان والیبالیست های 2 متری دارند. وضعیت در ایران نیز مشابه کشور ژاپن و متاثر از 3 عامل تغذیه، بهداشت و ورزش است.» وی اعتقاد دارد: «در یک خانواده 6 نفره، معمولا فرزندانی که وضعیت بهتری از نظر 3 عامل ذکر شده دارند، قدبلندتر هستند. بنابراین غیر از عوامل ژنتیکی، عوامل دیگری نیز بر قد افراد تاثیر دارند.»

5 درصد کودکان زیر 5 سال، کوتاه قد هستند

آمارهایی که دکتر مولوی بیان کرد جنبه رسمی ندارد و بر مبنای تعداد مراجعان به مطب تهیه شده است. دکتر حامد برکاتی، رییس اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت می گوید: «آماری درمورد افزایش قد 10-8 سانتی متر ایرانی در دست نیست، اما براساس آخرین آمارهای وزارت بهداشت که در سال 83 تحقیق آن انجام شده، کوتاه قدی در گروه سنی زیر 5 سال به 5 درصد رسیده درحالی که در سال 77، 15 درصد بوده است.» دکتر برکاتی اعتقاد دارد، باتوجه به برنامه کودک سالم که از سال 84 وارد سیستم بهداشت و درمان شده و بالارفتن شاخص های بهداشتی و سطح سواد، به نظر می رسد وضعیت کوتاه قدی بهتر شده باشد.

رییس انجمن جراحان ارتوپدی ایران نیز گفته های دکتر برکاتی را تایید و عنوان می کند: «آمار رسمی ارزیابی شده ای که وضعیت قد ایرانی ها را طی زمان های مختلف سنجیده باشد و بیان کند که شاهد افزایش قد ایرانیان بوده ایم، وجود ندارد، اما به صورت تجربی و براساس مشاهدات می توانیم بگوییم جوانان و به خصوص دختران بلندتر شده اند.»

دکتر عکاشه اعتقاد دارد: «در قدیم سوءتغذیه وجود داشت و بیماری هایی مثل اسکوربوت، بری بری و راشیتیسم که ناشی از فقر ویتامین B و کلسیم است بسیار دیده می شد، اما در حال حاضر با بهود وضعیت تغذیه و ورزش که بر صفحه رشد تاثیر می گذارد، قد جوانان بلدتر شده و سوءتغذیه کمتر مشاهده می شود.»

بیماری هایی که رشد قدمان را متوقف می کند

تا چه سنی قدمان بلند می شود؟ پاسخ این پرسش تکلیف بسیاری از سوال ها را درمورد روش های جانبی و غیرعلمی افزایش قد مشخص می کند. دکتر محسن خوش نیت، فوق تخصص غدد و متابولیسم می گوید: «افزایش قد تا زمانی که صفحه های رشد استخوان باز باشد، امکان پذیر است. در دختران 2 سال بعد از عادت ماهیانه و در پسران با اتمام بلوغ یعنی 16، 17 سالگی صفحات رشد بسته می شود و از آن زمان به بعد، افزایش قد با هیچ وسیله ای امکان پذیر نیست.»

دکتر خوش نیت با دروغ دانستن تبلیغاتی که در مورد افزایش قد در مجله ها، ماهواره و فضای مجازی وجود دارد، تاکید می کند: «برخی بیماری ها بر روند رشد قد تاثیر می گذارند و افراد باید قبل از بولغ به متخصص مراجعه کنند تا علت کوتاه قدی بررسی شود. کم کاری تیرویید، کمبود هورمون رشد، بلوغ زودرس، بیماری های کبدی و ریوی مزمن، بیماری های قلبی، کم خونی مزمن و مصرف طولانی مدت بعضی از داروهای کنورتونی بر رشد قد تاثیر می گذارد. با مراجعه به موقع به متخصص علت بیماری بررسی و درمان می شود.»

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه سوءتغذیه روند افزایش قد را کند می کند، ادامه می دهد: «تغذیه مناسب در کودکی و نوجوانی اهمیت زیادی دارد و مصرف لبنیات، پروتئین، ویتامین، املاح و گوشت بر رشد قد تاثیر می گذارد.» وی با بیان اینکه آمار رسمی ای از افزایش قد در ایران نداریم، عنوان می کند: «به طور کلی در دنیا طی 70 سال اخیر به دلیل بهبود وضعیت اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی در کشورهای درحال توسعه، قد افراد بلندتر شده است.


پرسش از متخصص تغذیه

چه غذاهایی قدمان را بلند می کند؟

بلندی یا کوتاهی قد بیشتر جنبه ژنتیکی دارد و تغذیه فقط در شرایطی که بسیار نامناسب باشد و فرد دچار سوءتغذیه شود، بر رشد قد تاثیر می گذارد. بیشتر افرادی که تمایل دارند قد بلندتری داشته باشند، سوءتغذیه ندارند بلکه دوست دارند از نظر ظاهری، بهتر باشند.

تغذیه در دوران جنینی و 3 سال اول زندگی، اهمیت زیادی در رشد قد افراد دارد. به طور کلی چند گروه از مواد غذایی بر رشد قد تاثیر دارند؛ «روی» یا «زینک» از مواد غذایی است که به خصوص اگر قبل از بلوغ مصرف شود، می تواند بر رشد قد تاثیر بگذارد. علاوه بر آن، تغذیه کامل شامل گروه های مختلف غذایی مانند لبنیات و میوه های حاوی ویتامین A مانند طالبی، خربزه، سیب، انگور و مرکبات می توانند روی رشد قد تاثیر بگذارند.

برخی والدین تصور می کنند اگر فرزندشان شیر بیشتری بخورد، قدش بلندتر می شود، درحالی که مصرف شیر هم اندازه دارد و اگر یک نوجوان بیشتر از حد نیازش در روز شیر بخورد، چاق می شود و صفحات استخوانی اش زودتر بسته خواهند شد. برخی ورزش ها مانند والیبال، بسکتبال، شنا و دوچرخه سواری با زین بلند هم در رشد قد تاثیر دارند.

تمام موارد ذکرشده صددرصد در افزایش قد تاثیر ندارند و این طور نیست که اگر کسی این مواد غذایی را مصرف یا ورزش کند تما قد بلندی خواهد داشت. یک فرمول تقریبی که تا 70 درصد نتایجش قابل استناد است، قد فرزندان را در آینده نشان می دهد: اگر قد پدر و مادر را با هم جمع و حاصل را تقسیم بر 2 و عدد به دست آمده را با 5/6 جمع کنیم، قد پسر و اگر از آن 5/6 کم کنیم، قد دختر به دست می آید.

قرص های افزایش قد مفید هستند یا خیر ؟

 

  • به طور کلی، رشد قد در سه مرحله انجام می شود؛ در دو سال اول زندگی حدود 25 سانتی متر و از دو سالگی به بعد، هر سال به طور متوسط، کودکان شش سانتی متر قد می کشند اما در نزدیکی سنین بلوغ، سرعت رشد قد کمتر خواهد شد

افزایش طول قد، دغدغه افراد زیادی است و هر روز بر شمار موسسات و شرکت هایی که ادعا می کنند به کمک قرص های افزایش قد می توانند بر طول قد افراد بیفزایند، افزوده می شوند. براساس بررسی ها شایع ترین دلیل کوتاهی قد، ژنتیکی و به سرشت افراد بستگی دارد. این مساله در کودکان با والدین کوتاه قد طبیعی محسوب می شود و با هیچ دارو و قرصی برطرف نخواهد شد. البته در کنار وراثت، تغذیه و ورزش مناسب در دوران رشد می توانند تا حدی کمک کننده باشند و جلوی کوتاه قدی را بگیرند اما بعد از دوران بلوغ شاهد افزایش قد نخواهیم بود.

به طور کلی، رشد قد در سه مرحله انجام می شود؛ در دو سال اول زندگی حدود 25 سانتی متر و از دو سالگی به بعد، هر سال به طور متوسط، کودکان شش سانتی متر قد می کشند اما در نزدیکی سنین بلوغ، سرعت رشد قد کمتر خواهد شد. با شروع دوره بلوغ یک جهش رشد قد در دختران در حدود 20 تا 25 سانتی متر و در پسران به طور متوسط 25 تا 30 سانتی متر ایجاد می شود و در صفحات رشد (صفحات غضروفی استخوان) امکان افزایش قد، پس از آن وجود نخواهد داشت. البته اگر کودکی به هر دلیلی مثلا کمبود ترشح هورمون رشد دچار کوتاهی قد شده باید درمان در حوزه هورمون رشد را شروع کرد.

41007_787

در این بین شبکه های ماهواره ای ترفند تبلیغاتی عجیبی را به کار گرفته اند و قرص هایی را تبلیغ می کنند که مصرف چند دوره آنها باعث افزایش قد می شود. بدون شک چنین چیزی کذب محض است چراکه بعد از دوران بلوغ هیچ محصولی قادر نیست باعث استخوان سازی و افزایش قد افراد شود و تنها در مواردی، جراحی کارساز خواهد بود. بنابراین چنین قرص هایی فقط یک منفعت دارند و آن هم سرازیر کردن پول های هنگفت به جیب تولیدکننده های آنهاست. درواقع این تولیدکننده ها تنها به دنبال پیدا کردن افراد ساده لوحی هستند که تاثیر چنین داروهایی را باور می کنند.

روشهایی که کمک می کند قد بلند شویم

how-to-grow-taller-in-teena

  • يكي از مهم‌ترين مواد‌غذايي كه براي افزايش هورمون رشد و افزايش قد در بدن به آن نياز داريم، اسفناج است. اسفناج در كنار مواد‌غذايي ديگري مثل جوانه گندم، ماهي و بادام زميني از جمله غذاهاي سرشار از منيزيم هستند

 

امروزه افزايش قد از جمله دلمشغولي‌هاي بسياري از خانواده‌ها، دختران و پسراني است كه اهميت زيادي به ظاهر و تناسب اندام خود مي‌دهند. اگر چه امروزه بازار انواع جراحي‌ها و متدهاي درماني مختلف در شيوه‌هاي درماني طب مدرن و مكمل داغ است اما رعايت نكاتي بسيار ساده از دوران كودكي فرزندان‌مان و استمرار آن‌ها در دوران نوجواني عامل مهمي براي افزايش هورمون رشد در بدن آن‌ها شده و افزايش قد را در سنين نوجواني به همراه مي‌آورد.

افزايش هورمون رشد با مصرف پروتئين طبيعي

بهترين شيوه براي بالابردن ميزان ترشح هورمون رشد در بدن كودكان و نوجوانان اصلاح شيوه زندگي و تنظيم سبدغذايي مفيد و مغذي است. بايد دقت داشت كه مصرف صبحانه كامل و دريافت مواد مغذي موجود در لبنيات در كنار مصرف پروتئين موجود در گوشت قرمز و گروه ويتامين B موجود در غلات و سبزي‌ها تاثير زيادي در افزايش ترشح هورمون رشد در كودكان و نوجوانان داشته و با مداومت آن موجب افزايش قد در آن‌ها مي‌شود.

 هر روز ماست و اسفناج بخوريد

يكي از مهم‌ترين مواد‌غذايي كه براي افزايش هورمون رشد و افزايش قد در بدن به آن نياز داريم، اسفناج است. اسفناج در كنار مواد‌غذايي ديگري مثل جوانه گندم، ماهي و بادام زميني از جمله غذاهاي سرشار از منيزيم هستند كه تاثير بسيار زيادي در رشد بافت‌هاي استخواني و افزايش هورمون رشد دارند بنابراين مصرف روزانه اسفناج در رژيم غذايي كودكان و نوجوانان به‌شدت به خانواده‌ها توصيه مي‌شود.

اين حركات را فراموش نكنيد

تمرينات كششي و فعاليت ورزشي نيز از جمله راهكارهايي است كه مداومت بر آن موجب افزايش قد نوجوانان مي‌شود. نوجوانان با انجام حركات كششي در طول روزهاي هفته موجب رشد عضلاني بدن و تقويت بافت استخواني خود مي‌شوند و به اين ترتيب به پيشگيري از تراكم استخوان در ستون فقرات و خمودگي در اين بخش از بدن منتهي مي‌شود. در اين صورت اين تمرينات علاوه بر آن‌كه موجبات افزايش قد را با خود به همراه دارند با تنظيم هورمون‌هاي بدن به افزايش نشاط و شادابي فرزندان‌مان نيز كمك مي‌كنند.

روش های قد بلند شدن

  • دکتر مولوی به افزایش قد در کشور ژاپن اشاره می کند و توضیح می دهد: «در سال 1986 تا 1997 به طور متوسط 8 سانتی متر به قد ژاپنی ها اضافه شد به گونه ای که الان والیبالیست های 2 متری دارند.

 

تب زیبایی خیلی وقت است که دیگر فروکش نمی کند و روز به روز هم بالاتر می رود. صفحات مجله ها و روزنامه ها پر شده از تبلیغات جورواجوری که هرکدام سودای زیباترشدن را در سر خواننده می پرورانند. تب زیبایی برخی را آنقدر دچار کرده که برای چند سانت بلندقدترشدن، در دام سودجویان می افتند. «امتحانش که ضرر ندارد!» همین جمله خیلی ها را وسوسه می کند تا برای آنکه قامت بلندتری داشته باشند، انواع قرص ها، ژل، صندل، برچسب، کفش و گوشواره افزایش قد را تجربه کنند.

«ژل افزایش قد تا 5 سانتی متر، بددون کوچک ترین عوارض… کامل ترین و جدیدترین روش آموزش تضمینی افزایش قد بدون استفاده از داروهای شیمیایی و هورمونی زیان آور… دستگاه افزایش قد اورجینال که به صورت صندل تا 15 سانتی متر در سنین کمتر از 35 سال باعث افزایش قد می شود…» اینها فقط برخی از آگهی هایی است که در این زمینه وجود دارد، در توضیح روش کار دستگاه افزایش قد اورجینال آمده است: «این دستگاه با ایجاد پالس های الکتریکی ضعیفی، مانند طب سوزنی، اقدام به تحریک اعصاب حساس و موردنظر محل قرارگرفتن آن (کف پا) می کند و به این ترتیب باعث افزایش قد کاربر تا حداکثر 12 تا 15 سانتی متر می شود. شیوه کار این دستگاه نوعی فیزیوتراپی برای استخوان هاست و با تحریک اعصاب بدن، از تنبلی عضلات جلوگیری می کند و با تحریک عصبی باعث افزایش قد طبیعی می شود قیمت این دستگاه 57 هزار تومان است و هیچ گونه عارضه ای ندارد.»

این دستگاه ها و صندل ها و… به ظاهر هیچ عارضه و مشکلی ندارند و می توانند آرزوی بلندقدترشدن خیلی ها را برآورده کنند، قیمتشان هم آنقدر گران نیست که فقط افراد متمول بتوانند آنها را تهیه کنند اما آیا فقط با تحریک اعصاب بدن، می توان چند سانت بلندتر شد؟

46047_751

این تبلیغات فاجعه است!

رییس انجمن جراحان از ارتوپدی ایران در این باره به سلامت می گوید: «بیان این تبلیغات به عنوان مباحث علمی فاجعه است به دلیل آنکه با اتمام سن رشد و بسسته شدن صفحات استخوانی، هیچ عاملی (نه دارو، نه کفش و صندل، نه ژل و نه ورش و نه حتی تغذیه مناسب) نمی تواند قد را بلندتر کند.»

دکتر غلامعلی عکاشه با بیان اینکه استفاده از آنچه در این آگهی ها تبلیغ می شود هیچ گونه اثری ندارد، ادامه می دهد: «جز سرازیرکردن پول به جیب مبلغان این روش های غیرعلمی، استفاده از آنها سود دیگری نخواهد داشت.» او با تاکید بر اینکه هیچ دارویی برای افزایش قد وجود ندارد، توضیح می دهد: «صفحات رشد استخوانی بعد از سن بسته شدن این صفحات استخوانی در دختران و پسران متفاوت است اما به طور کلی می توان گفت بعد از سن 20 سالگی دیگر نمی توان با هیچ وسیله و روشی قد افراد را بلندتر کرد.»

افزایش قد علمی نیست

یکی از روش های بحث برانگیز افزایش قد، عمل جراحی است. این روش را اولین بار یک فرد روسی برای مجروحان جنگی که استخوان هایشان آسیب دیده بودند و به طور مثال یک پایشان بلندتر از پای دیگر بود، به کار برد. رییس انجمن جراحان ارتوپدی ایران درباره چنین عمل های جراحی ای توضیح می دهد: «اگر بر اثر بیماری یا سانحه، یک پا کوتاه تر از پای دیگر باشد، می توانیم با عمل جراحی حداقل 3 سانیت متر پای دیگر را بلند کنیم و اگر کوتاهی در ران و ساق پا باشد، براساس ضوابط تعریف شده ای بین 10 تا 15 سانتی متر می توان قد پا را بلندتر کرد اما اینکه فرد سالمی بخواهد با عمل جراحی قدش را بلندتر کند به هیچ وجه توصیه نمی شود.»

دکتر عکاشه با بیان اینکه عوارض این جراحی آنقدر زیاد است که در دنیا برای افزایش قد پذیرفته شده نیست، ادامه می دهد: «امکان کج جوش خوردن و فلج عصب در این عمل جراحی وجود دارد و جای پیچ و بخیه در پای فرد باقی خواهد ماند. علاوه بر آن، اگر به طور مثال ران را بلند کنیم، زانو بدون تغییر می ماند و بسیار بدقواره می شود و ناهماهنگی نسبت به بالاتنه نیز به وجود خواهد آمد.»

وی درمورد افرادی که ادعا می کنند عمل افزایش قد عوارضی ندارد، می گوید: «از افرادی که چنین ادعایی دارند دعوت می کنم که در مراجع ذی صلاح قانونی حاضر شوند و این موضوع را ثابت کنند.» رییس انجمن جراحان ارتوپدی ایران به افرادی که علاقه دارند قدشان بلند شود، توصیه می کند: «قبل از انتخاب روشی برای افزایش قد به متخصصانی مراجعه کنید که هم صلاحیت دارند و هم صداقت. در این راستا، انجمن جراحان ارتوپدی ایران در هر زمان با معرفی متخصصان، پاسخگوی سوال های شما خواهد بود.»

ایرانی ها بلندتر شده اند

ایرانی ها طی 30 سال گذشته، 8 تا 10 سانتی متر بلندتر شده اند. دکتر مرتضی مولوی، فوق تخصص ارتوپدی اطفال با بیان این خبر در گفت و گو با سلامت می گوید: «این آمار را براساس نمودار افزایش قد از بیمارانی که برای کوتاهی یک پا مراجعه کردند، به دست آوردیم. این نمودار مشخص می کند در کودکی که یک اندامش کوتاه تر از اندام دیگر است، در سن 16 تا 17 سالگی اندام چه میزان رشد می کند و در چه سنی می توان عمل جراحی انجام داد.

این نمودار در مورد افراد سالم نیز مصداق دارد و براساس آن می توان نتیجه گرفت ایرانی ها تا 10 سانتی متر بلندتر شده اند.» این فوق تخصص ارتوپدی اطفال 3 عامل را در افزایش قد موثر می داند: «ورزش، تغذیه و بهداشت عواملی هستند که به مرور زمان بر رشد قدی افراد تاثیر می گذارند. اگر کودکان در سن رشد کمتر بیمار شوند و مجبور نباشند آنتی بیوتیک مصرف کنند (آنتی بیوتیک جذب کلسیم و پروتئین را کم می کند)، تغذیه مناسب داشته باشند و ورزش کنند نسلی بلندقامت تر خواهیم داشت.»

دکتر مولوی به افزایش قد در کشور ژاپن اشاره می کند و توضیح می دهد: «در سال 1986 تا 1997 به طور متوسط 8 سانتی متر به قد ژاپنی ها اضافه شد به گونه ای که الان والیبالیست های 2 متری دارند. وضعیت در ایران نیز مشابه کشور ژاپن و متاثر از 3 عامل تغذیه، بهداشت و ورزش است.» وی اعتقاد دارد: «در یک خانواده 6 نفره، معمولا فرزندانی که وضعیت بهتری از نظر 3 عامل ذکر شده دارند، قدبلندتر هستند. بنابراین غیر از عوامل ژنتیکی، عوامل دیگری نیز بر قد افراد تاثیر دارند.»

46052_511

5 درصد کودکان زیر 5 سال، کوتاه قد هستند

آمارهایی که دکتر مولوی بیان کرد جنبه رسمی ندارد و بر مبنای تعداد مراجعان به مطب تهیه شده است. دکتر حامد برکاتی، رییس اداره سلامت کودکان وزارت بهداشت می گوید: «آماری درمورد افزایش قد 10-8 سانتی متر ایرانی در دست نیست، اما براساس آخرین آمارهای وزارت بهداشت که در سال 83 تحقیق آن انجام شده، کوتاه قدی در گروه سنی زیر 5 سال به 5 درصد رسیده درحالی که در سال 77، 15 درصد بوده است.» دکتر برکاتی اعتقاد دارد، باتوجه به برنامه کودک سالم که از سال 84 وارد سیستم بهداشت و درمان شده و بالارفتن شاخص های بهداشتی و سطح سواد، به نظر می رسد وضعیت کوتاه قدی بهتر شده باشد.

رییس انجمن جراحان ارتوپدی ایران نیز گفته های دکتر برکاتی را تایید و عنوان می کند: «آمار رسمی ارزیابی شده ای که وضعیت قد ایرانی ها را طی زمان های مختلف سنجیده باشد و بیان کند که شاهد افزایش قد ایرانیان بوده ایم، وجود ندارد، اما به صورت تجربی و براساس مشاهدات می توانیم بگوییم جوانان و به خصوص دختران بلندتر شده اند.»

دکتر عکاشه اعتقاد دارد: «در قدیم سوءتغذیه وجود داشت و بیماری هایی مثل اسکوربوت، بری بری و راشیتیسم که ناشی از فقر ویتامین B و کلسیم است بسیار دیده می شد، اما در حال حاضر با بهود وضعیت تغذیه و ورزش که بر صفحه رشد تاثیر می گذارد، قد جوانان بلدتر شده و سوءتغذیه کمتر مشاهده می شود.»

بیماری هایی که رشد قدمان را متوقف می کند

تا چه سنی قدمان بلند می شود؟ پاسخ این پرسش تکلیف بسیاری از سوال ها را درمورد روش های جانبی و غیرعلمی افزایش قد مشخص می کند. دکتر محسن خوش نیت، فوق تخصص غدد و متابولیسم می گوید: «افزایش قد تا زمانی که صفحه های رشد استخوان باز باشد، امکان پذیر است. در دختران 2 سال بعد از عادت ماهیانه و در پسران با اتمام بلوغ یعنی 16، 17 سالگی صفحات رشد بسته می شود و از آن زمان به بعد، افزایش قد با هیچ وسیله ای امکان پذیر نیست.»

دکتر خوش نیت با دروغ دانستن تبلیغاتی که در مورد افزایش قد در مجله ها، ماهواره و فضای مجازی وجود دارد، تاکید می کند: «برخی بیماری ها بر روند رشد قد تاثیر می گذارند و افراد باید قبل از بولغ به متخصص مراجعه کنند تا علت کوتاه قدی بررسی شود. کم کاری تیرویید، کمبود هورمون رشد، بلوغ زودرس، بیماری های کبدی و ریوی مزمن، بیماری های قلبی، کم خونی مزمن و مصرف طولانی مدت بعضی از داروهای کنورتونی بر رشد قد تاثیر می گذارد. با مراجعه به موقع به متخصص علت بیماری بررسی و درمان می شود.»

این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با بیان اینکه سوءتغذیه روند افزایش قد را کند می کند، ادامه می دهد: «تغذیه مناسب در کودکی و نوجوانی اهمیت زیادی دارد و مصرف لبنیات، پروتئین، ویتامین، املاح و گوشت بر رشد قد تاثیر می گذارد.» وی با بیان اینکه آمار رسمی ای از افزایش قد در ایران نداریم، عنوان می کند: «به طور کلی در دنیا طی 70 سال اخیر به دلیل بهبود وضعیت اجتماعی، اقتصادی و بهداشتی در کشورهای درحال توسعه، قد افراد بلندتر شده است.


پرسش از متخصص تغذیه

چه غذاهایی قدمان را بلند می کند؟

بلندی یا کوتاهی قد بیشتر جنبه ژنتیکی دارد و تغذیه فقط در شرایطی که بسیار نامناسب باشد و فرد دچار سوءتغذیه شود، بر رشد قد تاثیر می گذارد. بیشتر افرادی که تمایل دارند قد بلندتری داشته باشند، سوءتغذیه ندارند بلکه دوست دارند از نظر ظاهری، بهتر باشند.

تغذیه در دوران جنینی و 3 سال اول زندگی، اهمیت زیادی در رشد قد افراد دارد. به طور کلی چند گروه از مواد غذایی بر رشد قد تاثیر دارند؛ «روی» یا «زینک» از مواد غذایی است که به خصوص اگر قبل از بلوغ مصرف شود، می تواند بر رشد قد تاثیر بگذارد. علاوه بر آن، تغذیه کامل شامل گروه های مختلف غذایی مانند لبنیات و میوه های حاوی ویتامین A مانند طالبی، خربزه، سیب، انگور و مرکبات می توانند روی رشد قد تاثیر بگذارند.

برخی والدین تصور می کنند اگر فرزندشان شیر بیشتری بخورد، قدش بلندتر می شود، درحالی که مصرف شیر هم اندازه دارد و اگر یک نوجوان بیشتر از حد نیازش در روز شیر بخورد، چاق می شود و صفحات استخوانی اش زودتر بسته خواهند شد. برخی ورزش ها مانند والیبال، بسکتبال، شنا و دوچرخه سواری با زین بلند هم در رشد قد تاثیر دارند.

تمام موارد ذکرشده صددرصد در افزایش قد تاثیر ندارند و این طور نیست که اگر کسی این مواد غذایی را مصرف یا ورزش کند تما قد بلندی خواهد داشت. یک فرمول تقریبی که تا 70 درصد نتایجش قابل استناد است، قد فرزندان را در آینده نشان می دهد: اگر قد پدر و مادر را با هم جمع و حاصل را تقسیم بر 2 و عدد به دست آمده را با 5/6 جمع کنیم، قد پسر و اگر از آن 5/6 کم کنیم، قد دختر به دست می آید.