چند پیشنهاد ورزشی برای افرادی که اضافه وزن دارند

  • ورزش بر روی دوچرخه ثابت را انجام ورزش‌هایی همچون شنا و ایروبیک در آب می‌تواند فشاری که به مفاصل وارد می‌شود را کمتر کند و برای افراد دارای ‌اضافه وزن این ورزش‌ها  مفید هستند.

 

افرادی که اضافه وزن و چاقی مفرط دارند معمولا برای ورزش کردن دچار مشکل می‌شوند. همه نوع ورزش برای این افراد مناسب نیست و احتمال آسیب‌دیدگی‌ آنها نیز بیشتر است.

به‌ گزارش ‌ایسنا ‌و ‌به نقل از گاردین، افرادی  که چاقی مفرط دارند حساس‌تر هستند و ورزش برای آنها سخت‌تر است. زمانی که فردی ‌اضافه وزن دارد سخت‌تر حرکت می‌کند.

سوخت و ساز و ترشح هورمون‌ها در بدن افراد چاق با افراد عادی متفاوت است. معمولا افراد چاق نمی‌توانند توصیه‌های ورزشی که به افراد عادی می‌شود را انجام دهند. بنابراین بهتر است که این افراد تحت نظر مربی و در باشگاه ورزش کنند تا احتمال آسیب‌دیدگی‌ آنها کمتر شود.

افرادی که چاقی مفرط دارند معمولا با مشکل تعادل مواجه هستند. بنابراین می‌توانند از تردمیل برای ورزش کردن شروع کنند. تردمیل راه مناسبی برای کاهش وزن است که کمتر به این افراد فشار می آورد.

ورزش بر روی دوچرخه ثابت را انجام ورزش‌هایی همچون شنا و ایروبیک در آب می‌تواند فشاری که به مفاصل وارد می‌شود را کمتر کند و برای افراد دارای ‌اضافه وزن این ورزش‌ها  مفید هستند.

بعضی از افرادی که چاق هستند اعتماد به نفس کافی برای رفتن به باشگاه را ندارد، در این صورت می توانید لیستی از حرکات ورزش و فعالیت‌هایی که می‌توانید انجام دهید و لیستی از حرکاتی که انجام آنها برای شما سخت است را تهیه کنید و در ابتدا بر روی انجام سه یا چهار حرکت از لیست اول تمرکز کنید و خودتان را با یک حرکت از لیست دوم به چالش بکشید. تمرکز اصلی خود را بر روی حرکاتی که می توانید انجام دهید ، قرار دهید.

سعی کنید افرادی را پیدا می کنید که شما را در راه ورزش کردن حمایت می‌کنند. حمایت دوستان و خانواده‌ برای ورزش و کاهش وزن بسیار تاثیرگذار است.

بهتر است به نتایج ورزش کردن خود توجه کنید و نکات مثبت این کار را همیشه در نظر داشته باشید.

 

ورزش ناشتا چه فوایدی در بلند مدت دارد ؟

 

  • دیلان تامپسون، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «بعد از غذا خوردن، بافت چربی درگیر واکنش به وعده غذایی است و ورزش در این زمان موجب ایجاد تغییرات سودمند مشابه در بافت چربی نخواهد شد.»

 

بسیاری از افراد در مورد غذا خوردن یا نخوردن قبل از ورزش مردد هستند. محققان در مطالعه جدید خود برای رسیدن به پاسخ این سئوال به بررسی تجلی ژن در بافت چربی پرداختند.

 این مطالعه شامل ۱۰ مرد دارای اضافه وزن بود که قرار شد همگی به مدت ۶۰ دقیقه با شکم خالی و ناشتا پیاده روی کنند. در تاریخ دیگری، همین مردان دو ساعت بعد از خوردن یک صبحانه پرکالری و حاوی کربوهیدرات بالا پیاده روی کردند.

نمونه خون این افراد با فواصل منظم گرفته شد و بافت چربی شان درست قبل از پیاده روی و یک ساعت بعد از پیاده روی جمع آوری شد.

محققان بعد از آزمایش به تفاوت های زیادی در نمونه بافت چربی بدست آمده از هردو آزمایش دست یافتند. در نهایت محققان متوجه شدند ناشتا بودن قبل از ورزش گزینه بهتری است.

دیلان تامپسون، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «بعد از غذا خوردن، بافت چربی درگیر واکنش به وعده غذایی است و ورزش در این زمان موجب ایجاد تغییرات سودمند مشابه در بافت چربی نخواهد شد.»

به گفته وی، «از اینرو ورزش در حال ناشتا موجب ایجاد تغییرات مطلوب تری در بافت چربی می شود و این وضعیت در بلندمدت برای سلامت مفید است.»

در مطالعه قبلی هم فواید ورزش در حالت ناشتا مشخص شده و حتی به ۲۰ درصد چربی سوزی بیشتر اشاره شده بود.

روش های درمان پرخوری عصبی و استرس

  • به گفته این روانکاو امور تغذیه می‌توان هرازگاهی غذاهای شیرین و چرب را مصرف کرد، اما خطر آنجایی است که این مصرف به عادتی دائمی بدل شود. زمانی که پرخوری به صورت “حمله‌ای ناگهانی” به آدمی دست دهد و کنترل آن دشوار شود، پیامدهایی برای روان انسان نیز به همراه دارد که معمول‌ترین آن “عذاب وجدان” است.

 

بسیاری از افراد زمانی که استرس دارند دست به پرخوری می‌زنند. شکلات، شیرینی، چیپس و غیره بیش از همه مورد علاقه افرادی است که دچار استرس هستند.

آندره کلاین‌ردیس کارشناس موسسه پژوهشی امور تغذیه در آلمان در این‌باره می‌گوید: «حدود ۴۰ درصد افراد در زمان استرس غذای بیشتری می‌خورند.»

اما چرا تن و روان آدمی در زمان استرس چنین واکنشی از خود نشان می‌دهد؟ استرس بدن را در وضعیت آماده‌باش قرار می‌دهد. اما آدرنالین، که هورمون استرسی است در لحظه خطر سبب می‌شود که ما اشتها و گرسنگی خود را فراموش کنیم و متناسب با خطر پیش‌آمده دست به فرار یا مقابله بزنیم.به گفته کلاین‌ردیس “این سیستم دفاعی بدن در گذشته‌های دور دارای اهمیت زیادی برای بقای انسان بود.” اما در مرحله پس از استرس یعنی  درفاز آرامش بدن در پی جبران انرژیی بر می‌آید که در زمان فرار یا مقابله مورد مصرف قرار داده بود.

لارس زلیگ، رئیس بخش تغذیه کلینیک دانشگاه لایپزیگ نیز درباره جبران انرژی از دست‌رفته در زمان استرس می‌گوید: «به همین علت انسان مدرن می‌کوشد با مواد غذایی نشاسته‌دار همچون چیپس این خلاء را پر کند.»

شمار زیاد مبتلایان به استرس مزمن

اما زمانی که استرس به مدت طولانی ادامه دارد، ما شاهد افزایش ترشح هورمون‌هایی هستیم که به گروه هورمون‌ها گلوکوکورتیکوئید تعلق دارند.

این هورمون‌ها سبب افزایش اشتها می‌شوند بی‌آنکه بدن به‌طور واقعی نیاز به غذا داشته باشد.

در دوران کنونی زمانی که انسان دچار استرس می‌شود به مراتب کم‌تر از گذشته‌های دور انرژی از دست می‌دهد. به همین دلیل مبتلایان به استرس مزمن دچار مشکلی به نام “اضافه وزن” می‌شوند.

برای مثال در آلمان حدود ۱۱ درصد مردم از استرس مزمن رنج می‌برند. اما باید تصریح کرد که همه مبتلایان به استرس واکنش یکسانی از خود نشان نمی‌دهند. ۴۰ درصد پرخوری می‌کنند، ۲۰ درصد تغییری در تغذیه خود نمی‌دهند و ۴۰ درصد باقی‌مانده نیز کمتر غذا می‌خورند. اما توجه متخصصان امور تغذیه معطوف به ۴۰ درصدی است که به دلیل استرس دست به پرخوری می‌زنند.

بدن انسان بر اساس سیستمی کار می‌کند که آن را می‌توان با الگوی “تشویق و مجازات” مقایسه کرد. مصرف شکلات و شرینی‌ها نه تنها تشویقی برای مقابله با استرس است، بلکه به طور کوتاه‌مدت سبب برانگیختن “احساس مثبت و خوب” در آدمی می‌شود.

به گفته کارشناسان تغذیه در آلمان “زمانی که کودک برای هر کار خوبی با شیرینی یا شکلات تشویق می‌شود، در زمان بزرگ‌سالی نیز این مکانیزم ادامه می‌یابد.”

متخصصان تاکید می‌کنند که “سیستم تشویق از طریق دریافت غذا” در کودک تاثیراتی دیرپای خواهد داشت و به‌سختی می‌توان با این عادت و القا در بزرگ‌سالی مقابله کرد. حتی در زمانی که “کار خوبی” انجام نداده‌ایم برای ایجاد احساس شادی یا جلوگیری از اندوه دست به خوردن شیرینی و شکلات می‌زنیم.

ممنوعیت مطلق راه‌حل نیست

افراد بزرگ‌سال می‌توانند از خرید شیرینی  و تنقلات چربی‌دار و انبار کردن آنها در کشوی میز کارشان خودداری کنند، اما به گفته متخصصان “استرس سبب افزایش فعالیت‌ها و واکنش‌های ناگهانی می‌شود و درست در این زمان تصمیم‌گیری عقلانی کاهش می‌یابد. در این زمان به سختی می‌‌توان با خواهش‌های درونی بدن مقابله کرد.»
Bildergalerie Zucker dicker Mann (Colourbox)

۴۰ درصد کسانی که دچار استرس هستند گرایش به پرخوری دارند

کریستف کلوتر، روانکاو امور تغذیه در مدرسه عالی شهر فولدا در آلمان می‌گوید: «هرچیزی که دچار ممنوعیت ‌شود از جاذبه بیشتری برخوردار می‌شود.»

او راه‌حل مشکل پرخوری را در ممنوعیت مطلق ندانسته و می‌افزاید: «انسان به‌طور طبیعی تمایل به خوردن خوراکی‌های شیرین دارد. به‌طور معمول مواد غذایی شیرین از کالری بیشتری برخوردارند و خطرناک محسوب نمی‌شوند.» این دو مولفه (کالری بیشتر و عدم خطر) در گذشته‌های دور برای انسان در انتخاب خوراکی‌ها دارای اهمیت زیادی بودند و در حافظه تاریخی انسان حک شده‌اند.

به گفته این روانکاو امور تغذیه می‌توان هرازگاهی غذاهای شیرین و چرب را مصرف کرد، اما خطر آنجایی است که این مصرف به عادتی دائمی بدل شود. زمانی که پرخوری به صورت “حمله‌ای ناگهانی” به آدمی دست دهد و کنترل آن دشوار شود، پیامدهایی برای روان انسان نیز به همراه دارد که معمول‌ترین آن “عذاب وجدان” است.

راه‌های جلوگیری از پرخوری ناشی از استرس

به گفته لارس زلیگ متخصص آلمانی گام نخست این است که آگاهانه دریابیم که دچار استرس هستیم و بکوشیم دلیل استرس را بیابیم.

گام دوم مقابله با ریشه‌های استرس است، بی‌آنکه به شکلات و شیرینی متوسل شویم. برای برخی افراد انجام تمرین‌هایی برای دست‌یابی به آرامش درونی بسیار سودمند است. این تمرین‌های ساده افراد دچار استرس را به فکر چیزهای دیگری به جز خوردن غذا می‌اندازد.

کلوتر، روانکاو امور تغذیه نیز می‌گوید: «کسانی که دچار استرس مزمن هستند، باید به‌طور جدی درباره ریشه‌های آن فکر کنند و اگر این استرس ناشی از کار روزانه است باید با مسئولان و همکاران درباره آن گفت‌وگو کنند.

سرانجام باید در پی یافتن مشوق‌های دیگری به جز شیرینی و چیپس بود. لارس زلیگ در این‌باره می‌گوید: «هر کس باید دریابد که چه چیز سبب تغییر وضعیت روحی و شادی روانش می‌شود.»

برای برخی گفت‌وگو با دوستی شادی‌آور است و برای برخی دیگر قدم زدن در پارک. راه‌های یکسانی برای ایجاد “احساس خوب و مثبت” در افراد وجود ندارد و هر کس باید به‌طور فردی بدان دست ‌یابد

چاقی و اضافه وزن در دوران بارداری تا چه حد داشته باشیم طبیعی است

9594_361

  • به خانم‌های باردار توصیه می‌شود در دوران بارداری غذاهای کم‌کالری مثل ماهی، گوشت قرمز، غلات کامل، سبزیجات سبز رنگ، لبنیات کم‌چرب، میوه و… مصرف کنند. تنوع غذایی بسیار مهم است.

کاهش وزن طبیعی است

ماه‌های اولیه بارداری، مادر دچار کمبود وزن می‌شود كه دلیل عمده این  کاهش وزن، تهوع شدید و کاهش اشتهاست. از آنجا که مادر انرژی زیادی مصرف می‌کند و به دلیل تهوع غذا نمی‌خورد، بنابراين ممکن است وزن کم کند، اما از 3 ماهه دوم به بعد اضافه شدن وزن کاملا محسوس و البته طبیعی خواهد بود كه دلیل آن هم از بین رفتن حالت تهوع و بازگشت اشتهای مادر است. در این ماه‌ها بسیاری از خانم‌ها برحسب عقاید اشتباهی مثل اين‌که باید به اندازه 2 نفر غذا بخورند، پرخوری می‌کنند، درصورتی که اصل فراموش نشدنی، خوب خوردن است نه زیاد خوردن. شاید شما هم این موضوع را شنیده باشید که می‌گویند خانم باردار باید طی 9 ماه بارداری 12کیلوگرم اضافه وزن داشته باشد. این موضوع را کاملا فراموش کنید، چون هر خانمی برحسب وزن و ویژگی‌هایی که دارد ممکن است بیشتر یا کمتر از این حد وزن اضافه کند. در واقع، اضافه وزن طبیعی در دوران بارداری بین 8 تا 16 کیلوگرم است. پس خود را بی‌دلیل با بهترین دوست‌تان که در 9 ماه بارداری 8 کیلوگرم اضافه کرده و شما در عرض 6 ماه، 12 کیلوگرم، مقایسه نکنید.


ماهی یک کیلو اضافه وزن

در 3 ماهه سوم بارداری خانم‌های باردار معمولا هر ماه یک کیلوگرم وزن اضافه می‌کنند. دلیل آن هم نیاز بدن به انرژی بیشتر برای تولید شیر، وزن‌یابی جنین، ذخیره‌سازی آب و افزایش میزان خون است. نکته مهمی که در اینجا باید به آن اشاره کرد این است که اضافه شدن وزن باید به صورت مرتب در دوران بارداری صورت بگیرد و به همین دلیل پزشک متخصص زنان، خانم باردار را در هر بار چکاپ وزن می‌کند. کاهش یا اضافه شدن ناگهانی وزن در بارداری طبیعی نیست و باید دلیل آن را مشخص کرد اما در هیچ شرایطی مادر نباید سرخود به گرفتن رژیم اقدام کند.


نگران نباشید

میزان وزنی که در دوران بارداری اضافه می‌شود در واقع به شرایط شما پيش از بارداری مربوط است. کم کردن غذا نسبت به آنچه قبلا می‌خوردید برای آن‌که وزن‌تان زیاد افزایش نیابد، کار درستي نیست و نه تنها می‌تواند به رشد کودک‌تان آسیب برساند، بلکه سبب تولد زودهنگام هم مي‌شود. این موضوع را هم در نظر بگیريد که اضافه وزن جزئی از بارداری است. بزرگ شدن سینه‌ها، حبس شدن بیشتر درون بدن، افزایش میزان خون، تجمع آب آمونیاکی، وزن جفت، وزن جنین و…همگی در اضافه وزن شما دخیل هستند.بهترین كار اين است كه به تدریج عادات غذایی‌تان را پيش از اقدام به بارداری تصحيح كنيد، اما توجه کنید که اگر قصد بارداری دارید، گرفتن رژیم‌های سخت غذایی که گاهی خطرناک هم هست به شما توصیه نمی‌شود. تمامی زنان باردار از ماه 6 بارداری به بعد، یعنی در پایان سه ماهه دوم حدود 6 کیلوگرم وزن اضافه می‌کنند. البته این رقم برای همه یکسان نیست. از این رقم حدود 6/2 كيلوگرم وزن جنین و 6/4 كيلوگرم اضافه وزن مادر است. وزنی که مادر اضافه می‌کند، بعد از زایمان به شرط آن که به فرزندش شیر بدهد، خیلی سریع از بین خواهد رفت.


9595_693
خوب بخورید اما نه به اندازه دو نفر

به خانم‌های باردار توصیه می‌شود در دوران بارداری غذاهای کم‌کالری مثل ماهی، گوشت قرمز، غلات کامل، سبزیجات سبز رنگ، لبنیات کم‌چرب، میوه و… مصرف کنند. تنوع غذایی بسیار مهم است. زنان باردار نبايد از ترس چاقی چربی را به طور کامل از برنامه غذایی خود حذف کنند. درواقع چربی‌ها برای شکل‌گیری سیستم عصبی جنین لازم است. بهترین کار این است که خانم باردار چربی‌های اشباع مثل کره، خامه و روغن‌های کتان و آفتا‌ب‌گردان را کنار گذاشته و به جای آن روغن زیتون و کلزا و ماهی‌های چرب دارای روغن امگا 3 را مصرف کند. هر وعده غذایی خانم باردار باید حاوی پروتئین، چربی و قند باشد و در هر شرایطی نباید مصرف مواد معدنی و ویتامین‌ها را فراموش کرد. البته یادتان نرود که مصرف مکمل‌ها باید زیرنظر پزشک باشد، چون در غیر این صورت خطرناک خواهد بود. توصیه می‌شود برای جلوگیری از کاهش قندخون خانم‌های باردار در طول روز 3 وعده غذایی و دو میان‌وعده مصرف کنند. در رابطه با نوشیدنی‌ها هم بهتر است نوشیدنی‌های قنددار و آب‌میوه‌های آماده را کنار گذاشته و به جای آن، آب یا آب‌میوه‌ طبیعی مصرف کنند.


بی‌حساب خوردن دشمن درجه یک

بسیاری از خانم‌های باردار در طول بارداری به خوردن بیش از حد غذا عادت می‌کنند. دلیل این زیاد‌خوری‌ها در واقع نه تنها رفع نیازهای بدن نیست، بلکه برای آرام کردن روان فرد است. بهترین توصیه این است که دفترچه‌ای تهیه کنید و هر روز موادغذایی مصرفی روزانه خود را درون آن یادداشت کنید تا عادات خوب و بدغذایی خود را به تدریج بشناسید. سعی کنید در کنار مصرف موادغذایی کم‌کالری و مغذی، ورزش را هم انجام دهيد. انجام ورزش در دوران بارداری جز برای عده کمی از خانم‌ها ممنوع نیست. پیاده‌روی، یوگا، ژیمناستیک سبک، ژیمناستیک درون آب و شنا می‌تواند به افزایش درست و به اندازه‌ وزن شما کمک کند.در ضمن اگر گرایش شدید به شیرینی دارید، سعی کنید میل خود را با خوردن قندهای طبیعی برطرف کنید و به قندهای مصنوعی موجود در نوشابه‌های لایت روی نیاورید، چون هنوز تاثیر این مواد بر سلامت انسان و البته جنین به اثبات نرسیده است.


چند توصیه کاربردی
  •  وعده غذایی خود را با مصرف میوه شروع کنید تا کمی اشتهای شما کاهش یابد.
  •  سعی کنید از مواد غذایی کامل و غنی که سیرکننده هستند مثل سیب‌زمینی و برنج و نان کمک بگیرید.
  •  هرگز یک وعده غذایی را در روز حذف نکنید.
  •  مواد غذایی آماده که حاوی نمک و قند بالا هستند را کنار بگذارید.
  •  به جای بستنی و شیرینی بیشتر میوه بخورید