مشکلاتی که آلرژی غذایی در سلامت بوجود می آورد

  • علایم تنفسی مانند عطسه، آبریزش بینی، لارنژیت، بروز حمله آسم یا تشدید بیماری در مبتلایان به آسم نیز به علت حساسیت به شیر گاو، بادام زمینی و مواد افزودنی مجاز به غذاهای آماده مصرف در افراد مستعد می تواند بروز کند.

 

آلرژی های غذایی زمانی اتفاق می افتد که فرد نسبت به ترکیبات غذایی خاص مانند پروتئین ها حساسیت پیدا می کند که واکنش سیستم ایمنی بدن هر فرد به طور خفیف یا شدید خواهد بود که حتی گاهی موجب حمله های آنافیلاکتیک یا شوک حساسیتی شده و در نهایت منجر به مرگ می شود؛ این حمله ها گاهی به قدری شدید است که راه عبور هوای تنفسی بسته می شود.

به عقیده متخصصان، مواد غذایی مانند بادام زمینی، شیر و تخم مرغ، شیرگاو، تخم مرغ، شکلات، کاکائو، ادویه جات، ماهی و غذاهای دریایی، غذاهای سرخ کرده، گوجه، پیاز، بادمجان، میوه جات ترش، توت فرنگی، آجیل، سبزیجات، گوشت گاو، سوسیس، و کالباس، گندم و جو، حبوبات، سویا، انواع سس، کنسروها، نوشابه، خربزه، هندوانه، هلو، انگور و گوشت مانده در افرادی که استعداد ابتلا به آلرژی را دارند، بیش از سایر غذاها ایجاد حساسیت می کنند.

● علائم

علائم آلرژی غذایی به صورت عطسه، خارش، استفراغ، تهوع، سردرد، انقباض عضلات، آسم، اسهال، درد شکمی، بثورات پوستی، نفخ و باد شکم، کهیر، تورم صورت به خصوص در لب ها، سرفه، غش یا حالت نزدیک به غش و… ظاهر می شود.

این علائم ممکن است در عرض چند دقیقه یا تا ۲ساعت پس از خوردن آن غذای به خصوص بروز کنند که در بعضی موارد، امکان دارد علایم تا یک تا دو روز بعد نیز ظاهر نشوند؛ که آلرژی های فوری بلافاصله پس از چند دقیقه ظاهر می شود و معمولاً از انواع خطرناک و شدید هستند و آلرژی های تأخیری معمولاً تا ۴۸ ساعت پس از صرف مواد غذایی ظاهر می شوند.

پزشکان بر این باورند که علایم آلرژی غذایی هم می تواند در معده و روده ها و هم در سایر اندام های بدن، به ویژه پوست و دستگاه تنفس ظاهر شود و نیز گاهی کهیر و خارش در اطراف دهان بلافاصله بروز می کند.

علایم تهوع، استفراغ، درد شکم یا اسهال ظرف ۳۰دقیقه پس از خوردن غذاهای دریایی یا تخم مرغ عارض می شود و می تواند همراه با سردرد، برافروختگی صورت، خارش پوست و تپش قلب باشد که معمولاً بعد از ۲-۱ ساعت برطرف می شود.

علایم تنفسی مانند عطسه، آبریزش بینی، لارنژیت، بروز حمله آسم یا تشدید بیماری در مبتلایان به آسم نیز به علت حساسیت به شیر گاو، بادام زمینی و مواد افزودنی مجاز به غذاهای آماده مصرف در افراد مستعد می تواند بروز کند.

کهیر تکرار شونده علامت ویژه آلرژی نسبت به پروتئین مواد غذایی به ویژه ماهی است و در موارد شدید، ورم صورت و اسهال شدید نیز می تواند ظاهر شود.

نگهداری غیربهداشتی ماهی ها در سردخانه و همچنین نگهداری پنیر به مدت طولانی می تواند منجر به ایجاد هیستامین در آنها شود که پس از مصرف، علایم آلرژی غذایی را در بدن ایجاد می کند.

● روش های تشخیص آلرژی

آزمایش پوست که با خراشیدن آن و تماس عصاره ای غذا و بررسی میزان حساسیت آن با تظاهر دانه های قرمز رنگ تشخیص داده می شود؛ آزمایش رادیوآلرژو سوربنت یا (RAST) با استفاده از نمونه خون انجام می شود که هر دو آزمایش ممکن است با خطای نسبی روبرو باشد و باید با نظر پزشک انجام شود.

گرفتن تاریخچه مناسب از داشتن سابقه آلرژی غذایی در گذشته حدود ۲تا۴ هفته قبل یا در بین افراد خانواده از میان انواع مختلف غذا و نوشابه ضروری است.

بیماران معمولاً نه به یک غذا بلکه به چند نوع غذا آلرژی دارند و هر نوع غذا هم می تواند چندین ماه حساسیت زا یا آلرژن در خود داشته باشد بنابراین با نظر پزشک متخصص آلرژی، رژیم غذایی ویژه ای مشتمل بر: برنج، گوشت بوقلمون یا بره، روغن زیتون، سیب سفید (پخته شده)، سیب زمینی، ریواس و هویج(پخته شده) به مدت چند هفته تجویز می شود و چنانچه علایم آلرژی برطرف شد، غذاهای دیگر را یک به یک و هر کدام به مدت یک هفته (حداقل سه روز) به رژیم غذایی اضافه می کنیم؛ تا اگر علایم آلرژی مجدداً پیدا شد، نوع غذایی را که حساسیت زاست تشخیص دهیم و از رژیم غذایی بیمار حذف کنیم.

● درمان آلرژی غذایی

آلرژی غذایی در شیرخواران معمولاً بعد از ۴-۲سالگی برطرف می شود ولی بزرگسالانی که به بعضی از غذاها به خصوص شیر، ماهی، یا آجیل آلرژی دارند با احتمال بیشتری این آلرژی را برای سال ها حفظ می کنند.

حذف غذاهای مورد شک از رژیم غذایی برای مدت دو هفته (یا تا زمانی که علایم آلرژی ناپدید شوند) و سپس اضافه نمودن غذاهای مورد شک به صورت تک تک به رژیم غذایی. به این ترتیب مشخص می شود که کدام غذاها در ایجاد آلرژی شما نقش دارند.

به عقیده متخصصان هیچ دارویی برای درمان آلرژی غذایی وجود ندارد، اما از برخی داروها می توان برای تخفیف یا رفع علایم استفاده کرد؛ آلرژی معمولاً با روش حساسیت زدایی در بیشتر افراد از بین می رود که به صورت مصرف تدریجی و کم کم و مداوم مواد غذایی انجام می شود یا به طریق پزشکی با تزریق مواد آلرژن در پوست، در مراکز خاصی صورت می گیرد.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *