آشنایی با سوغاتی های خراسان‌ جنوبی

  • از سوزن‌دوزی‌های رایج و بومی خراسان‌جنوبی می‌توان به سرمه‌دوزی، نقده‌دوزی، آجیده‌دوزی، ابریشم‌دوزی، چشمه‌دوزی، خامه‌دوزی، قیطان‌دوزی، ملیله‌دوزی، سرمه‌دوزی، نقش‌دوزی، سکه‌دوزی، آیینه‌دوزی، پولک‌دوزی، گلابتون‌دوزی، ده‌یک‌دوزی، شبکه‌دوزی و فلزی‌دوزی اشاره کرد.

 

استان خراسان‌جنوبی به مرکزیت شهر بیرجند با مساحتی بالغ بر 95 هزار و 388 کیلومتر مربع و با آب و هوای متنوع در شرق کشور واقع شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه‌ی خراسان‌جنوبی، ره‌آورد یا سوغات، کالایی است که از یک شهر، روستا یا منطقه‌ای توسط مسافران و گردشگران خریداری می‌شود تا پس از بازگشت مسافر به نزدیکان، دوستان و آشنایان هدیه داده شود.

ره‌آوردها به طور معمول جزو صنایع‌دستی، محصولات صنعتی و مواد غذایی ساخته شده در نواحی مختلف جغرافیایی هستند.

سوغاتی‌ها همیشه مسأله‌ی مهم سفر گردشگران هستند، کالاهایی که می‌توانیم با فرستادن آن‌ها به سایر نقاط جهان به عنوان تکه‌ای از فرهنگ، هنر، سنت، اقلیم و… داشته‌هایمان را به رخ جهانیان بکشیم‌ و به این شکل، چیزی به دست آن‌ها که به سفر نیامده‌اند، می‌رسد و نیز برای آن‌ها که به جایی سفر کرده‌اند با دیدن آن سوغاتی‌ها خاطره سفر زنده شود.

خراسان‌جنوبی محصولات استراتژیک در سطح کشور و جهان دارد که ازآ ن جمله می‌توان به محصولات زعفران، زرشک، انار نام برد.

از دیگر محصولات می‌توان به عناب اشاره کرد که شهرستان بیرجند، بیشترین تولید را درسطح کشور دارد و از دیگر محصولات آلو بخارا، کشک، قره قروت، توت خشک، قالی و.. را می‌توان نام دارد که به‌عنوان سوغات به اقصی نقاط کشور و جهان به‌عنوان محصولات ممتاز و سوغات عرضه می‌شود.

به‌علت شرایط مناسب آب و هوایی جنوب خراسان، یکی از بزرگ‌ترین قطب‌های تولید زعفران ایران و جهان است.

علاوه بر زعفران، زرشک، آلو بخارا، عناب، سنجد، بادام کوهی، گردو، کشک سیاه، کشک زرد، کشک زیره‌ای، قره قروت، برگه هلو و قالی در نقش‌ها، طرح‌ها و رنگ‌های متنوع از سوغات بیرجند است.

کشک خراسان‌جنوبی پذیرای مسافران نوروزی

یکی از جالب­‌ترین جاذبه‌های گردشگری در هر منطقه­‌ای انواع غذاهای آن سرزمین و نحوه طبخ آن است.

غذاهای سنتی خراسان‌جنوبی از مواد در دسترس و متناسب با شرایط آب و هوایی تهیه می‌شود.

خواص درمانی، مهم‌ترین شاخصه‌ی غذاهای سنتی خراسان‌جنوبی است که در ایام نوروز مسافران و گردشگران از آن استقبال زیادی می‌کنند.

یکی از این غذاهای دارویی قروت یا کشک است که با حجم کم خود، یک ماده غذایی معجزه آساست که در بردارنده‌ی همه‌ی خواص شیر و حاوی کلسیم و پروتئین است.

«کشک» یکی از فرآورده‌های فرعی شیر است که به روش سنتی از جوشاندن، تغلیظ و یا خشک کردن دوغی که پس از کره‌گیری باقی می­‌ماند و یا از ماست بدون چربی تهیه می‌شود. کشک دیگ چدنی یا خاکستری در خراسان‌جنوبی مورد استقبال زیادی قرار دارد که به همین نام مشهور است این نوع کشک خواص بیشتری نسبت به سایر کشک‌ها دارد.

«کشک زرد» نوع دیگری از کشک خراسانی‌هاست و به‌صورت پودر زردرنگ خشک است که از روزگاران کهن بر جا مانده است.

اگر به خراسان‌جنوبی رفتید آش شلغم و خورشت ریواس و بلغور پلو یادتان نرود.

در خراسان‌جنوبی انواع مختلف اشکنه مثل اشکنه آلو، نخود، کشک زرد و بادمجان زیاد است.

نان سمنو و نان زردی نیز از نان‌های معروف خراسان‌جنوبی بوده، عناب، آلو، فرش و صنایع‌دستی از مهم‌ترین سوغات‌های منطقه‌ی جنوب خراسان است.

علاوه‌بر زعفران، زرشک، آلو بخارا، عناب، سنجد، بادام کوهی، گردو، کشک سیاه، کشک زرد، کشک زیره‌ای، قره قروت، برگه هلو و قالی در نقش‌ها، طرح‌ها و رنگ‌های متنوع از سوغات بیرجند است.

خراسان‌جنوبی هم‌چنین دارای هنرمندان چیره‌دست و ماهری است که با ظرافت خاص آثار خارق‌العاده‌ای را خلق می‌کنند که شامل سفالگری، آهنگری، حصیربافی، سبدبافی، نمد مالی، زیلو بافی، پارچه‌بافی، ریسندگی، دباغی، سوزن‌دوزی، قلاب‌بافی و قالی‌بافی است.

از جمله محصولات باغی می‌توان از زرشک، بادام، آلو، عناب، سنجد، انار، انگور، انجیر، توت و گردو نام برد. محصولات خاص منطقه‌ی جنوب خراسان شامل زعفران، زرشک، آلو بخارا، عناب، سنجد، بادام، انار، انجیر و انگور است.

زعفران

هم‌اکنون منطقه‌ی عمده کشت زعفران به خراسان‌جنوبی که زمانی به قهستان شهرت داشته و امروزه شامل شهرستان‌های نهبندان، بیرجند، قاین، گناباد، فردوس و طبس می‏ شود، محدود شده است.

زعفران گیاهی است علفی، دائمی و در عین حال زینتی که از طریق پیاز تکثیر می‌شود، چون زعفران یک گیاه نازای طبیعی است.

بخش مورد استفاده زعفران همین کلاله زعفران است. اگرچه همراه بودن خامه با کلاله از قیمت زعفران می‏‌کاهد، اما بیشتر افراد برای اطمینان از خلوص زعفران ترجیح می‏‌دهند از زعفران دسته‏‌ای که خامه به کلاله متصل است خریداری کنند.

کلاله‌ی زعفران دارای رنگ، طعم و عطر دلپذیری است که هر یک از این ویژگی‌ ها مربوط به یک دسته از مواد آلی شیمیایی است.

زعفران در بازارهای استان به‌صورت زعفران معمولی دسته‌ای و زعفران سرقلم سرریشه، یا سرگل، یا رشته‏‌ای و در بازارهای جهانی بیشتر به‌صورت زعفران سائیده شده «پودر» و زعفران رشته‏‌ای به فروش می‌رسد.

زرشک

زرشک‏‌ها گروه بزرگی ‏از درختچه‏‌های خاردار همیشه سبز یا خزان‌کننده از خانواده زرشکیان است.

ارتفاع درختچه‌ی زرشک به یک تا 3 متر و در شرایط مساعد به 6 متر می‌رسد. شاخه‌های این درختچه شکننده و دارای پوسته‌ی زرد رنگ و عدسک‌های سیاه رنگ بوده که بر روی ساقه‌های قدیمی نیز دیده می‌شوند.

برگ زرشک حاوی مقدار زیادی ویتامین C است و در اسهال‌های مزمن، آب آوردن انساج و در بیماری اسکوربوت مصرف می‌ شود. جویدن برگ باعث سفت شدن لثه‏ ها و جلوگیری از خونریزی می‌شود.

گل‌های زرشک، مجتمع و به‌صورت خوشه‏‌ای و آویخته است.

در خراسان‌جنوبی زرشک بی‌دانه به‌عنوان یک میوه مطلوب در شهرستان‌های بیرجند و قائنات کشت می‌شود.

از دانه زرشک صرف نظر از مصارف غذایی در صنایع تبدیلی از قبیل مربا، ژله، آب میوه، نوشابه گازدار، کنسرو، مارمالاد، نکتارین و گرد زرشک استفاده می‏‌شود.

زرشک را عقیق درخشان صحراهای خراسان نام نهاده‌اند که این محصول به یکی از سوغات پر مخاطب مسافران خراسان‌جنوبی تبدیل شده است.

آلو بخارا

آلو بخارا درختچه‌ ای است به طول در حدود سه متر که هر قدر فواصل کشت آن محدودتر باشد، بر ارتفاع آن اضافه می‌شود.

این درخت در روستاهای بخش مرکزی و بخش درمیان بیرجند به فراوانی کشت می‌شود.

میوه این درخت به طوری‌که در مخزن الادویه آمده، اثر هضم‌کننده، اشتهاآور و محرک ترشحات صفراوی دارد.

نوع خشک شده آن که به‌عنوان سوغات خراسان‌جنوبی طرفداران زیادی دارد، در انواع سوپ‏‌ها و خوراک‌ها استفاده می‌شود.

عناب

عناب درختی است خاردار که در مقابل سرما و گرما مقاوم است. عناب در بیشتر روستاهای بیرجند و در زمین‌های نامرغوب می‌روید و حاصل بالنسبه رضایت بخشی تولید می‌کند.

میوه این عناب‌ها ترش و شیرین و با درجه گوشتی 91 درصد و میانگین وزن 13 گرم است.

در روستاهای بیرجند اغلب عناب بیش از سنجد کشت می‌شود، چون میوه عناب بیش از سنجد طالب و قیمت دارد.

سنجد

سنجد دارای ارقامی است که از نظر شکل، رنگ، طعم و اندازه میوه و ارتفاع درخت بایکدیگر متفاوت هستند.

این درخت در روستاهای کوهستانی بیرجند به فراوانی یافت می‌شود و از آن به‌ویژه به‌عنوان پرچین برای جلوگیری از تخریب مزارع و باغ‌ها استفاده می‌کنند.

برگ سنجد شبیه بید، دراز، کرک‌دار، براق و متناوب و با دم‌برگ‌های کوتاه است. پشت برگ‌ها نقره‏‌ای فام و دارای دمبرگ کوتاه است.

گلیم

گلیم سوزنی هم‌چنین گلیمی با نوعی بافت به نام «پود معلق» از برجسته‌ترین انواع گلیم در خراسان‌جنوبی‌اند.

از مهم‌ترین نقوش به‌کار رفته در گلیم‌های این منطقه می‌توان به نقش کوهه، بلوچی، کژمار، بوته، هفت‌لیکه، نگار، ماه، نقش اسب، کجک، دردهن، پیش‌برو پیش‌بیا، حلقه، شطرنجی، کوچ یا دندان‌بره، درختچه‌ها، بوته‌های صحرایی حیوانات و پرندگان اشاره کرد. گلیم در ابعاد متفاوت و کاربردهای سرانداز، کناره و زیرانداز اشاره کرد.

بافت گلیم در بیشتر روستاها و شهرستان‌های خراسان‌جنوبی رایج است.

سفره‌آردی

سفره‌آردی نوعی گلیم مربعی‌ شکل است که در منطقه‌ی قائنات و سرایان تهیه و با ترکیب تکنیک گلیم ساده و پیچ و گلیم‌پیچ با حاشیه‌ی پرزدار بافته می‌شود. با توجه به کاربرد این بافته‌ها برای خمیرگیری نان، این صنایع‌دستی به این نام شناخته می‌شود.

سفره‌آردی کاربری‌های دیگری نیز از جمله زیرانداز برای پخت، رو کرسی‌ای و سجاده دارد.

این رشته صنایع‌دستی 200 سال قدمت دارد و هم‌اکنون به 22 نفر در روستای معواج و مهنج قاین آموزش داده شده تا علاوه‌بر ایجاد اشتغال، این هنر ارزشمند احیا شود.

جنس سفره آردی از پنبه، پشم و یا ترکیبی از هر دو است که به‌صورت گلیم‌باف با نقوش هندسی ساده بافته و یا از ترکیب دو تکنیک بافت گلیم و قالی برای تهیه آن استفاده می‌شود.

حوله‌

حوله‌بافی جزو منسوجات و فرآورده‌هایی است که به کمک دستگاه‌های بافندگی دووردی و چهاروردی تولید می‌شود.

حوله‌بافی اکنون مانند گذشته با دستگاه‌های سنتی و به همان شیوه‌های قدیم، با دار‌ی معروف به «تو بافی» یا «تون بافی» بافته می‌شود.

از انواع نقوش به کار رفته در حوله‌بافی می‌توان به نقش‌های کُلو، گِنتی، چَپَر بافت و جناغی اشاره کرد.

تولیدات مختلف حوله‌بافی شامل انواع حوله دست و صورت و حمام، سفره‌ی نان، دستمال، شال سر، قطیفه، چادرشب و … است.

هم‌اکنون شهرها و روستاهایی مانند خوسف، قائن، بیرجند، خراشاد، خشک، نوزاد، سیدال جزو مناطق فعال در زمینه‌ی حوله‌بافی هستند.

جاجیم

جاجیم، بافته‌ی تارنمایی ‌است که از نخ‌های رنگی، ظریف و پشمی بافته می‌شود.

امروزه برای بافتن جاجیم از نخ کاموا و الیاف پلی‌استری هم استفاده می‌کنند.

جاجیم منطقه بیشتر دارای طرح‌های محرمات است و نقوش آن نیز بیشتر به رنگ‌های سبز، زرد، قرمز، سفید و بنفش است. از جاجیم برای تهیه‌ی زیرانداز، روکرسی، روپشتی، سجاده، انواع کیف زنانه، کوسن و دمپایی استفاده می‌شود.

رودوزی‌های سنتی

رودوزی‌های سنتی یکی دیگر از صنایع‌دستی معروف خراسان‌جنوبی است، رودوزی سنتی، هنر آراستن روی پارچه‌های ساده با بهره‌گیری از نخ‌های الوان و با سوزن و قلاب است.

تهیه‌کنندگان آن با صبر و شکیبایی بخیه‌های ظریفی به منسوجات ساده می‌زنند و اثر زیبایی خلق می‌کنند.

از سوزن‌دوزی‌های رایج و بومی خراسان‌جنوبی می‌توان به سرمه‌دوزی، نقده‌دوزی، آجیده‌دوزی، ابریشم‌دوزی، چشمه‌دوزی، خامه‌دوزی، قیطان‌دوزی، ملیله‌دوزی، سرمه‌دوزی، نقش‌دوزی، سکه‌دوزی، آیینه‌دوزی، پولک‌دوزی، گلابتون‌دوزی، ده‌یک‌دوزی، شبکه‌دوزی و فلزی‌دوزی اشاره کرد.

سکه‌دوزی، درویش‌دوزی و سرمه‌دوزی از رایج‌ترین دوخت‌های خراسان‌جنوبی هستند که در تولید انواع جانماز، رومیزی، جلد قرآن، روتختی، روپشتی، لب‌طاقی، لباس به کار می‌روند.

به خراسان‌جنوبی که سفر می‌کنید چه خوب است پس از بازدید از ابنیه و آثار تاریخی‌اش، برای خرید سوغات مردم کویر سری نیز به بازارهای قدیمی بزنید.

بهترین سوغاتی های استان خراسان شمالی را بشناسیم

  • معروفترین‌ سوغاتی‌ استان‌ خراسان‌ زعفران ‌است‌. مهمترین محصولات صنایع دستی استان خراسان عبارتند از: انواع فرش وگلیم، انواع محصولات ابریشمی، شعربافی، نمد، پشم ریسی، پیکره های سنگی، سنگ فیروزه، کارهای دستی سرامیکی و نی بافی می‌باشد.

 

استان خراسان شمالی با اینکه بخش کوچکی از پهنه سرزمین خراسان است، ولی تنوع طبیعی و فرهنگی، آن را به سرزمینی غنی بدل کرده است.

آداب و سنن، موسیقی، پوشاک و صنایع دستی متنوعی مانند منبت و ساخت ساز موسیقی و زیورآلات علاوه بر جذابیتی که برای گردشگران دارند، بیانگر قدمت و تنوع این خطه است.

استان خراسان شمالی از استان‌هایی است که زبان و لهجه‌های زیادی در آن متداول است و همین امر نشان از تنوع قومی دارد که می‌تواند بر جذابیت منطقه بیفزاید. مردم این خطه سالیان سال است که با پراکنش متفاوت با گویش‌های ترکی، فارسی، تاتی، بلوچی، کردی کرمانجی، ترکمنی و فارسی دری با هم ارتباط داشته و دارند. شبیه این تفاوت گفتاری، تفاوت‌هایی درمذهب و فرهنگ اهالی نیز دیده می‌شود.

معروفترین‌ سوغاتی‌ استان‌ خراسان‌ زعفران ‌است‌. مهمترین محصولات صنایع دستی استان خراسان عبارتند از: انواع فرش وگلیم، انواع محصولات ابریشمی، شعربافی، نمد، پشم ریسی، پیکره های سنگی، سنگ فیروزه، کارهای دستی سرامیکی و نی بافی می‌باشد.
سایر محصولات دستی عبارتند از: گیوه، چاروق، کارهای چوبی و فلزی، نقاشی بر روی چرم، انواع مهر و تسبیح و بافته های مربوط به نشانه‌ها و پرچم های مذهبی.

سوغات این استان شامل: آبنبات، شکر پنیر، سفره کردی، لباس های محلی، قالی، گلیم، چارق پشتی و قالیچه های مرغوب ترکمنی، قره قوروت، کشک و انگور رازقی (کلاداری) در بجنورد قالیچه و خرسگ، جاجیم، نمد، پوستین، خشکبار و سیب بهاره در شیروان، چادر شب روئین، سیب روئین، حوله دستی در اسفراین، کلاه کرکی جاجرمی در جاجرم، جل و زیور آلات اسب اصیل ترکمن و هلوی درکش در مانه و سملقان و کشمش و آجیل در فاروج دیده می شود.

قالیچه و پشتی ترکمنی، گلیم و جاجیم، چادرشب ابریشمی، کلاه کرکی، چارق دوزی، پوستین دوزی، زین سازی از مهمترین صنایع دستی استان محسوب می شود که نقش مهمی در جلب جهانگرد دارد.

علاوه بر این لباسهای محلی و سنتی (کردی و ترکمنی) نیز اهمیت خاصی دارند. آبنبات(شکر پنیر) بجنورد نیز از سوغات مهم این استان محسوب می شود.

صنایع دستی استان خراسان شمالی به عنوان هنر دستان قوم کرد، ترک، ترکمن، تات، و اقلیت بلوچ از تنوع و ظرافت خاصی برخوردار است که این ویژگی منحصر به فرد، صنایع دستی این خطه را به پررونق ترین سوغات این استان تبدیل کرده است.

صنایع دستی خراسان شمالی به دلیل حضور قومیتهای مختلف در این خطه و نیاز به سمبلیک یافته و در هنرهای دستی آنان شامل گلیم، سفره کردی، پلاس، قالی، قالیچه و پشتی ترکمنی نمود می یابد.

با برپایی نمایشگاه های صنایع دستی به مناسبتهای مختلف و از جمله قالچه، جاجیم،سفره کردی، پلاس، چادرشب و نیز منسوجات سنتی و لباسهای محلی تشکیل می دهند.

وجود مراتع سرسبز و بکر و رونق دامداری که نتیجه آن دسترسی به مواد اولیه فراوان و ارزان قیمت است تهیه دستبافته‌های متنوع و چشم نوازی را از نظر طرح و رنگ باعث شده است.

نقشهای ذهنی هنرمندان این خطه که ریشه در اعتقادات و باورهای آنان دارد و نگاره ها و موتیفهای برگرفته از طبیعت و زندگی روزمره کارکردی سمبلیک یافته و در هنرهای دستی آنان شامل گلیم، سفره کردی، پلاس، قالی، قالیچه و پشتی ترکمنی نمود می یابد.

با برپایی نمایشگاه های صنایع دستی به مناسبتهای مختلف و از جمله ایام نوروز، هرساله بر مشتاقان صنایع دستی به خصوص گلیم و سفره کردی این استان در سایر استانهای نیز افزوده می شود و حتی به گفته صنعتگران، این صنایع از مشتریان مستمر بین المللی نیز برخوردار است.

گلیم نوعی مفروش بدون پرز است که از درگیری تار و پود به یکدیگر ایجاد می شود که معمولا تار از پنبه و پشم بوده و پودگذاری با نخ‌های ابریشم بوده یا کرک به صورت رنگی است.

گلیم بافی در ایران شیوه های گوناگونی دارد ولی آنچه مهم است و گلیم یک منطقه را از منطقه دیگر متمایز می کند نقوش و طرحهای مورد استفاده , رنگ آمیزی و نوع بافت آن است.

گلیم شامل یک رو و دورو بوده و موارد استفاده آن بسیار اندک است, نه تنها برای زیرانداز بلکه در مواردی دیگر نظیر جوال , خورجین , پادری, کناره , پرده ای, کیف, پشتی و موارد تزئینی به کار می رود.

امروزه تقریبا درتمام شهرستانهای استان خراسان شمالی بافت گلیم رواج دارد و در کلیه مراکز آموزش صنایع دستی به هنرجویان آموزش داده می شود.

سوغاتی‌های استان خراسان شمالیسفره کردی نوعی گلیم است که بافت آن توسط زنان کرد عشایر این منطقه انجام می گیرد و نقشهای بافته شده بیشتر شامل حیوان و انسان و نقوش هندسی است که همگی ریشه در فرهنگ و اعتقادات و آداب و رسوم اقوام کرد دارد. بافت این نوع گلیم در تمام شهرستانهای خراسان شمالی رواج دارد.

جاجیم از دیگر صنایع دستی این استان است که شبیه گلیم است که از پشم تابیده رنگی و با روش بافندگی سنتی بافته می شود و رنگ و نقش در آن متنوع است و نمادها در آن جنبه سمبلیک دارند. این هنر دستی که بیشتر در نواحی مانه و سملقان و جاجرم بافته می شود به عنوان زیرانداز مورد استفاده قرار می گیرد.

این مطلب را هم ببینید :  شوش

دیگر صنعت دستی خراسان شمالی قالیچه و پشتی ترکمنی است که بیشتر در بین اقوام ترکمن خراسان شمالی در مناطق جرگلان و همچنین مانه و سملقان رواج دارد که توسط زنان این قوم بافته می شود.

نقوش زیبای هندسی برگرفته از فرهنگ و سنن بومی با نامهایی نظیر ترکمن یموتی, شانه ای غزال گز, آغال و چهارقاب و قاشقی در این بافته ها نمود می یابد.

پشتی ترکمن بسیار شبیه به قالیچه است که در اندازه های نیم متر، یک و 5/1 متری بافته می شود و در آن از چهار رنگ قزل، طلایی و آق استفاده می شود که نقوش آنرا گلچه و قره نقش می‌خوانند.

در منازل اهالی خطه خراسان شمالی هیچ منزلی دیده نمی شود که بی بهره از پشتی های ترکمنی باشد و حتی از این پشتی‌های دستبافت به دیگر استانها به عنوان سوغات برده می شود.

پلاس نوع دیگر صنایع دستی این استان است که نوعی گلیم پشتی است که از دیرباز به عنوان زیرانداز مناسب برای محافظت از رطوبت , سرما و گرمای زمین به کار می رفته و به این لحاظ در مفروش نمودن کف چادرهای عشایر خراسان شمالی که اغلب در زمینهای مرطوب دامنه دشتها برپا می شود و نیز در خانه های روستایی مورد استفاده قرار می گیرد.

پلاس در سایر نقاط ایران نیز بافته می شود و در خراسان شمالی به صورت بافت پیچ انجام می‌شود، نقش و نگارهای مورد استفاده در دستبافته های یک قوم در پلاس بافته آنان مشاهده می‌شود که دارای قدمت تاریخی و فرهنگ در بین همان قوم است.

نساجی سنتی و تولید بافته های دستگاهی روزگاری در سراسر خراسان شمالی از رونق و شکوفایی خاصی برخوردار بود به نحوی که درصد بسیار بالایی از مواد اولیه مورد نیاز برای تولید لباس و پوشاک در این خطه تولید می شد اما امروزه با گذشت زمان و افزایش عواملی نظیر شهرنشینی, افزایش روحیه مصرف تولیدات داخل و عدم حمایت از تولید کنندگان داخلی و کمبود امکانات فنی این صنعت رو به زوال و فراموشی است.

چادرشب دستبافته دستگاهی است که در مناطق جاجرم و رویین اسفراین بافته می شود و در گذشته از نخهای ابریشمی برای بافت آن استفاده می شد ولی در حال حاضر برای بافت چادرشب از نخهای پشمی, پنبه ای و ابریشمی استفاده می شود که مصارف گوناگونی نیز دارد.

از ابعاد بزرگ آن برای پیچیدن رختخواب و ابعاد کوچک آن به عنوان رومیزی، حوله، دستمال استفاده می شود. بافت پارچه های سنتی در منطقه راز و جرگلان بجنورد نیز رواج دارد که جنس بافته ها از ابریشم مرغوب است.

چاروق دوزی از دیگر هنرهای معمول در خراسان شمالی است که نوعی پای افزار و کفش است که از چرم (معمولا به رنگ قرمز) تهیه می شود که پس از پوشیدن با ریسمان ضخیم و بلندی به دور ساق پا محکم می شود.

این هنر در مناطق بجنورد, قوچان و درگز در (خراسان رضوی) متداول است، این پاپوش دارای نوکی برگشته است که با نخهای الوان بر روی آن زینت داده می شود.

نکته حایز اهمیت آن که به دلیل حضور متداول مردمان این خطه در دل طبیعت، نقوش طبیعی به وضوح در البسه محلی استان مشهود است، رنگهای شاد و نقوش شکسته سوزندوزی شده بر حاشیه لباسها چشم را به میهمانی طبیعت می برد.

لباسهای محلی خراسان شمالی کردی و ترکمنی است و بیشتر افراد عشایر کرد و ترکمن به صورت لباسهای متداول روزانه از آن استفاده می کنند.

لباس کردی، لباس محلی ترکمنی، رودوزیهای سنتی و تهیه زیورآلات سنتی از دیگر انواع صنایع دستی خراسان شمالی است که توسط اقوام مختلف و با شیوه های متفاوت تهیه می شود.

از دیگر سوغاتی های خراسان شمالی می توان به شکرپنیر (آبنبات) بجنوردی اشاره کرد که اکنون به عنوان یکی از سوغاتهای اصلی و پرطرفدار این خطه جا افتاده است که در انواع و با طعم‌های پسته‌ای، گردویی، کنجدی، هلدار، دارچینی، پرتقالی تولید می‌شود.
کشک، قره قروت، ماست خشک و انواع خشکبار نظیر گردو، کشمش نیز سوغات شهرستانهای فاروج، شیروان، مانه و سملقان، بجنورد، جاجرم و گرمه را تشکیل می دهد.

انگور کشمش بیدانه سلطانی نیز که انگورهای مرغوب کشور است سوغات شهرستانهای شیروان و فاورج ,انگور کلاهداری که حالت تازه خوری دارد و شیرین و قرمز رنگ است سوغات پرطرفدار شهرستان بجنورد و هلو و زردآلو نیز از سوغاتهای عمده بخش سملقان در شهرستان مانه و سملقان است.