سیب شهر زنوز

  • از سیب زنوز علاوه بر اینکه در سردخانه و انبار ها نگهداری می کنند برای مصرف خانواده برگه هم درست می کنند و در زمستان می پزند که به آلما بیشمیشی معروف است و خیلی خوشمزه می باشد.

سیب زنوز
شهر زنوز یکی از معدود باغ شهرهای ایران است که بیشتر مردم ایران آن را با نام سیب (سیب زنوز) همراه می دانند. سیب تولیدی این شهر به اعتقاد کارشناسان می تواند به عنوان نمادی دائمی محسوب شده و گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به این منطقه از آذربایجان جذب کند.

سیب زنوز از نظر کیفیت و کمیت مقام اول محصولات سر درختی‌ های زنوز را دارد. هر چند انواع مختلف زردآلو مانند طبرزه،‌ مخملی، خودرو،‌ کشاورزی و انواع مختلفی از گلابی،‌ گردو، آلو، آلبالو، گیلاس و سر درختی‌ های دیگر در اقتصاد باغداران منطقه نقش زیادی دارد لیکن سیب به لحاظ سرآمد بودن کیفیت و انواع آن جایگاه ممتازی را دارد. در زنوز حدود ۴۰ نوع سیب تولید می‌شود که از مهمترین آنها می‌توان به قابالا، سلطانی، بالجه‌ای، ‌اسدکوهی، شیشه‌ای،‌ مشکی، مشکی قرمز، می خوش یارآلما،‌ قیزیل آلما،‌پیر آلما،‌ پاییزه، لبنانی سفید و لبنانی قرمز اشاره کرد.
سیب زنوزحتی در نوع لبنانی آن تفاوت بسیار با محصولات سیب دیگر مناطق کشور دارد. طعم و مزه لذیذ، آبدار بودن،‌ داشتن پوشش چربگونه و‌ رنگ قرمز خوشرنگ از عمده ویژگی‌های سردرختی سیب زنوز است. سیب‌هایی که بر اساس افسانه‌های قدیمی منطقه سرخی آن بر اثر تابش نور ستاره قطبی است.
سيب عمده ترين سردرختي زنوز مي باشد و از زمانهاي قديم سيب زنوز شهره آفاق دور و نزديك بوده و الحق كه در زيبايي و خوش مزه گي نظير ندارد روايت مي كنند كه درخت سيب را از شمال ارس به زنوز آورده اند حمداله مستوفي مورخ و جهانگرد مشهور كه حدود هفتصد سال پيش از منطقه مرند گذر كرده مي گويد: زنوز قصبه ايست باغستان فراوان دارد حاصلش غله و انگور و ميوه و به تخصيص سيب سفيد ( قبلي ) مي خوانند عظيم خوب است حقوق ديوانيش سه هزار دنيا است . سيب قبلي همان قابالا مي باشد كه امروز نيز معروف است اكنون اين پرسش پيش مي آيد كه نام قبلي يا قابالا از كجا آمده و روي اين سيب مانده بارتلد محقق روسي مي نويسد : كولك پايتخت باستاني اران كه اعراب قبله گويند خرزان نيز ناميده مي شود پس اين احتمال كه سيب قباله يا قابالا از ناحيه قبله براي اولين بار به زنوز آمده باشد بسيار زياد است . سيب هاي بومي زنوز از بهار تا پاييز محصول مي دهند و انواع زيادي دارند سيب گرده شيرين به محض در آمدن از گل قابل خوردن است و مزه دلپذيري دارد .

-پائیزه آلماسی ( که همان سیب معروف زنوز است که زبانزد خاص و عام است و در خارج از زنوز به زونوز آلماسی معروف است این سیب خیلی خوش خوراک است برعکس سیبهای لبنانی نفخ آور نیست رنگ و مزه این سیب با توجه به دو درختی که بهم پیوند زده می شوند فرق می کند بنابر این انواع مختلفی از آنرا در باغات زنوز می توان مشاهده کرد این سیب محصول اختصاصی زنوز است و فقط در زنوز بعمل می آید آنهم در محدوده شهر و باغات اطراف رودخانه زنوز که میوه هایش از کیفیت بالایی برخوردار است مثلا در منطقه کفشن زنوز بعمل نمی آید …) از سیب زنوز علاوه بر اینکه در سردخانه و انبار ها نگهداری می کنند برای مصرف خانواده برگه هم درست می کنند و در زمستان می پزند که به آلما بیشمیشی معروف است و خیلی خوشمزه می باشد.

 

بهترین سوغاتی و صنایع دستی مراغه

  • صنعت فرش اصلي¬ترين صنعت در بيشتر نقاط آذربايجان محسوب مي¬شود و در همين راستا اين صنعت با دارا بودن هنرمندان زبردست در طراحي و بافت در مراغه پا به پاي ديگر مراكز عمده فرش از جمله تبريز رشد داشته است.

 

سوغاتی های مراغه
صابون مراغه، عسل مراغه، خشکبار مراغه، سجوق وباسلوق، صنایع دستی (گلیم-فرش دستباف- تابلوفرش- قلم زنی –سفال – حکاکی روی نقره)
صابون مراغه
بیش از نیم قرن است که صابون سنتی مراغه خود را در سبد سوغاتی شهر مراغه جای داده وتوسط مسافران وگردشگرانی که به این شهر سفر می کنند در تمام نقاط کشور گسترده می شود.
یکی از امتیازات صابون مراغه شیمیایی نبودن مواد اولیه آن است وهمین امتیاز توانسته سالها مشتریان خود را حفظ کند.

عسل مراغه
شهرستان مراغه از نظر توليد كمي و كيفي عسل مقام اول استان آذربايجان شرقي را به خوداختصاص داده¬است. غني بودن مراغه ازنظر مراتع كوهستاني و تنوع گل‌ها به ويژه در مراتع سهند از عمده دلايل توليد زياد و مرغوبيت عسل اين شهرستان است.

خشکبار مراغه
خشکبار مراغه شامل بادام کاغذی، گردو کاغذی ، قیسی خشک، فندق، گردو خشک، کشمش، سبزه، برگه هلو، برگه زردآلو و به بیان دیگر میوه‌های خشک از قبیل میوه‌های فوق و آلو و آلوچه و آلبالو و زردآلوی خشک¬می¬شود و در قدیم آن را میوه خشک می‌گفته‌اند و آن جزء آجیل حساب نمی‌شود و به آن خشکه بار نیز گفته می‌شود.

سجوق و باسلوق
یکی از عمده ترین سوغاتی های این منطقه به حساب می¬آید.باسلیق یا باسلوق از نشاسته ،آب، شکر، گلاب، گردو،کره، َپودر نارگیل تهیه میشود.
سجوق از شیره انگور یا دوشاب، نشاسته، مغز بادام یا مغز هسته شیرین زردآلو و گلاب و هل تهیه می¬شود.

صنایع د ستی

فرش
صنعت فرش اصلي¬ترين صنعت در بيشتر نقاط آذربايجان محسوب مي¬شود و در همين راستا اين صنعت با دارا بودن هنرمندان زبردست در طراحي و بافت در مراغه پا به پاي ديگر مراكز عمده فرش از جمله تبريز رشد داشته است. فرش مراغه در دو نوع ابريشمي و پشمي مي باشد كه فرش ابريشم عمدتا به خارج از كشور صادر شده و از منابع ارز آوري محسوب مي گردد و فرش پشمي با طرحهاي گوناگون و تنوع بيشتر در تجارت داخلي در گردش است.

سفال
از زماني كه بشر شكل دادن گل رس و پختن آن و تهيه لوازم زندگي خود به وسيله آن را شناخت صنعت سفالگري پيدا شد و به دليل برخوردار بودن مراغه از ديرينه تاريخي بسيار كهن صنعت سفالگري و كاشي¬كاري و سراميك از زمانهاي دور و دراز در اينجا رواج داشت. نمونه هاي يافت شده از آثار سفالين در اين منطقه در موزه ايلخاني مراغه به معرض نمايش گذاشته شده است .

منبت
منبت يعني كنده كاري در روي چوب. اين فن در ميان ملل مختلف دنيا سابقه بسيار طولاني دارد كه به نوعي ريشه در تمدن و پيشرفت اجتماعي و فرهنگي يك جامعه دارد. منبت¬كاران مراغه¬اي نيز پا به پاي هنرمندان ساير شهرها قدم هاي قابل توجهي برداشته¬اند. از طرف ديگر وجود چوب گردوي فراوان در اين منطقه خود يكي از عوامل رونق اين صنعت محسوب مي شود كه شكوه اين هنر را با برپا كردن نمايشگاه هاي گوناگون به نمايش گذاشته اند .

معرق
معرق به معني وصله مي باشد و به طور كلي به شكل هايي گفته مي شود كه از كنار هم گذاشتن تكه هاي كوچك و بزرگ چوب و يا كاشي تشكيل شده باشد. معرق به دو صورت كاشي معرق و معرق چوب تاريخچه بسيار ديرينه اي در آذربايجان دارد كه از دوره سلجوقيان به سرعت رو به تكامل بوده است .

مينياتور
به نوعي هنر نقاشي گفته مي¬شود كه در آن قواعد علم مناظر و ديده ها و كالبد شناسي رعات نمي گردد و رنگ جنبه تزييني دارد و جزئيات با ريزه كاري نشان داده مي¬شود. از دوره صفوي تا كنون اين هنر فراز و نشیب هایی را پيموده است.