چرا دچار استرس و اضطراب می شویم

 

  • بارها در جامعه و در مکان‌های مختلف دیده‌ایم، اشخاصی که شغلشان سبب می‌شود در معرض سر و صدای محیطی قرار داشته باشند، نسبت به یکدیگر و مردم چگونه رفتار می‌کنند و نسبت به کوچک‌ترین و پیش پاافتاده‌ترین مسائل، رفتاری پرخاشگرانه از خود به صورت کلامی و عملی نشان می‌دهند

استرس بر بدن تاثیرات زیادی دارد و می تواند اختلالات زیادی را در سلامتی شما ایجاد می کند. هر چه سعی کنید استرس را بیشتر از بدن خود دور کنید، سلامتی بیشتری خواهید داشت. در این مطلب به بررسی این موضوع پرداخته ایم. با دکتر سلام همراه باشد تا ببینیم چگونه می توان استرس درون خود را کنترل کنیم.

کافی است نام استرس به گوشمان بخورد تا احساسی از ترس، شک و دودلی، اضطراب و مانند آن در ما پدید آید. گرچه استرس همیشه معنا و مفهومی منفی ندارد، اما اغلب ما استرس را به عنوان یک احساس مخرب می‌شناسیم. برای مثال محیط کاری ای را در نظر بگیرید که پر از سر و صدا باشد. این موضوع (پر سر و صدا بودن محیط‌های کاری) خود، نمونه‌ای از جاهایی است که روابط اجتماعی افراد در آن به طور ریشه‌ای دچار اختلال می‌شود.
بارها در جامعه و در مکان‌های مختلف دیده‌ایم، اشخاصی که شغلشان سبب می‌شود در معرض سر و صدای محیطی قرار داشته باشند، نسبت به یکدیگر و مردم چگونه رفتار می‌کنند و نسبت به کوچک‌ترین و پیش پاافتاده‌ترین مسائل، رفتاری پرخاشگرانه از خود به صورت کلامی و عملی نشان می‌دهند. به بیانی، وجود صداهای بلند بر عملکرد شغلی در مشاغلی که نیاز به تمرکز دارند،‌ اثر منفی می‌گذارد. از طرفی، صداهای مزاحم نیز فرد را دچار تنش کرده، از لحاظ روانی از وضعیت مطلوب خارج می‌کند. در مقابل، اگر در محیط‌های کاری و خانوادگی صداهایی به گوش انسان برسد که موجب احساسی از شادی و فرح‌بخشی شود، بدون تردید باعث سر زندگی و شادمانی در محیط خانواده و کار خواهد بود.

مساله دیگری که می‌تواند هم در خانواده و هم در محیط‌های کاری استرس ایجاد کند، نبودن همدلی و یکرنگی است. آنچه در یک خانواده و یک محیط کاری از اهمیت برخوردار است، نوع رابطه حاکم میان اعضای آنهاست. خانواده‌ای که هر فردش ساز خود را بزند و ناهماهنگ باشد، در رابطه با بسیاری از مسائل و چالش‌های زندگی دچار مشکل خواهد شد و همین مساله می‌تواند مولد استرس منفی باشد. از سویی، اداره و سازمانی که اعضایش با هم یکدل و هماهنگ نباشند،‌ در سطح پایینی از اثر بخشی و بهره‌وری خواهد ماند و پیشرفت نخواهد کرد و چه‌بسا همین رکود سبب اختلاف میان اعضا و به وجود آمدن تنش و استرس شود.

موضوع مهم دیگری که اغلب باعث استرس می‌شود، پاسخگو نبودن افراد به نیازهای غریزی است. حتما شنیده‌اید که گفته شده، انسان ذاتا یک موجود اجتماعی است. همین مساله، یعنی اجتماعی بودن ایجاب می‌کند که یک فرد با جامعه اطراف خود رابطه داشته باشد. حال تصور کنید، شخصی تمایل به برقراری ارتباط با دیگران نداشته باشد. این قضیه به خودی خود، نوعی فشار و استرس برای وی ایجاد می‌کند. مشکلات خانوادگی و جسمی را نیز می‌توان به موارد گفته شده اضافه کرد.

آشفتگی، بی‌نظمی و نداشتن سازماندهی در کارها و برنامه‌ها نیز می‌تواند استرس‌زا باشد. این که هر کدام از ما بدانیم در چه وضعیتی قرار داریم و دانستن چشم‌اندازی از آنچه پیش روی ماست، در کاهش استرس مخرب می‌تواند مهم باشد. در غیر این صورت، وجود استرس که ناشی از سردرگمی، فراموشی و احساس ترس از شکست باشد،‌ محتمل است. اهداف رویایی و تخیلی، آرمانگرایانه و غیرمنطقی نیز سبب به وجود آمدن استرس می‌شود.

مورد موثر دیگر در تولید استرس منفی، انتقاد بیش از اندازه و عیب‌جویی بی‌مورد از دیگران است. در صورتی که هر کدام از ما سعی کنیم، اصطلاحا نیمه پر لیوان را ببینیم و از خصوصیات مثبت افراد تعریف و تمجید کنیم، از یک سو، ارزش و احترام دیگران را برای خود به ارمغان آورده‌ایم و از سوی دیگر، این موضوع به آرامش و در نتیجه، کاهش استرس ما کمک می‌کند.

از دیگر عوامل استرس‌زا می‌توان به نداشتن آستانه تحمل و صبر و حوصله در افراد اشاره کرد که نبود هر یک موجب به وجود آمدن یاس، ناکامی و عصبانیت می‌شود. بعلاوه، افراط و تفریط در رقابت با دیگران و چشم و هم چشمی بی‌جا و غیرضروری می‌تواند استرس‌آفرین باشد.

هر کدام از مواردی که مطرح شد و بسیاری از عوامل استرس‌آفرین دیگر در اطرافمان، مجموعه‌ای از عوارضی چون احساس بی‌اعتمادی، طرد، خشم و افسردگی می‌آفرینند که این احساسات به نوبه خود می‌توانند سبب بروز مشکلات و بیماری‌های مختلف شوند، اما راه‌حل چیست؟ به نظر می‌رسد، بهترین، عمومی‌ترین و بادوام‌ترین راه کاهش انواع استرس، تغییر و دگرگونی عقاید باشد که البته یک فرآیند مشکل و پرزحمت است.

 

چرا نوجوانان خودکشی می کنند ؟

  • عوامل خطرزا عادت یا پیشینه‌هایی هستند که می‌توانند احتمال قرار گرفتن فرد در موقعیت خودکشی را افزایش دهند. بعضی از عوامل خطرزای خودکشی ممکن است ارثی باشند که برای نمونه می‌توان به سابقه ارتکاب خودکشی در میان یکی از اعضای خانواده اشاره کرد.

شفا آنلاین:بسیاری از جوانان دارای مشکلات خانوادگی با سطوح بالایی از استرس و آشفتگی مواجه می‌شوند. گاهی از اوقات سطوح استرس و آشفتگی به حدی می‌رسند که فراتر از توانایی یک نوجوان در کنترل آن‌ها هستند.

به گزارش شفا آنلاین:شاید برای شما تعجب‌آور نباشد که خودکشی در میان نوجوانان به نحو فزاینده‌ای در حال رشد است. باوجوداین، تعداد تلاش‌هایی که در جهت خودکشی انجام می‌گیرد بیشتر از تعداد خودکشی‌های انجام‌گرفته است. ازآنجایی‌که مردها غالبا از روش‌های خشن‌تری برای خودکشی خود استفاده می‌کنند، تلاش آن‌ها برای خودکشی غالبا موفقیت‌آمیز هستند؛ اما ممکن است که زن‌ها در مقایسه با مردها تلاش‌های بیشتری برای خودکشی انجام دهند، اما ازآنجایی‌که روش‌های خودکشی آن‌ها به خشونت روش‌های خودکشی مردها نیست، تلاش‌های آن‌ها نیز غالبا موفقیت‌آمیز نیستند. اگر تاکنون به‌طورجدی به ارتکاب خودکشی فکر کرده‌اید، یعنی اگر برای خودکشی خود برنامه‌ریزی کرده‌اید و احساس ناامیدی شدید دارید این را باید گفت که باید این تفکر خود را خیلی جدی بگیرید و پیش از آن‌که برنامه خودکشی خود را عملی کنید فورا به یک متخصص سلامت روان مراجعه کنید و در مورد تفکرات خودکشی و ناامیدی شدید خود با او صحبت کنید.

عوامل خطرزای خودکشی نوجوانان چیست؟
عوامل خطرزا عادت یا پیشینه‌هایی هستند که می‌توانند احتمال قرار گرفتن فرد در موقعیت خودکشی را افزایش دهند. بعضی از عوامل خطرزای خودکشی ممکن است ارثی باشند که برای نمونه می‌توان به سابقه ارتکاب خودکشی در میان یکی از اعضای خانواده اشاره کرد. از دیگر عوامل خطرزای خودکشی می‌توان به یک بیماری فیزیکی اشاره کرد که خارج از کنترل فرد است؛ اما اگر بتوانید عوامل خطرزای خودکشی را زود تشخیص دهید و در جهت تغییر عوامل خطرزای قابل‌کنترل اقداماتی را انجام دهید می‌توانید زندگی فرد را نجات دهید. از عوامل خطرزای خودکشی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
 تلاش‌های خودکشی قبلی
 اختلالات روانی، مخصوصا افسردگی و دیگر اختلال‌های ذهنی، اسکیزوفرنی و اضطراب اجتماعی
 سوءمصرف مواد مخدر و الکل
 پیشینه سوءاستفاده از نوجوان یا سوء رفتار با او.
 سابقه خانوادگی خودکشی
 احساس‌های ناامیدی
 بیماری جسمی
 تمایلات تکانه‌ای یا پرخاشگرانه
 زیان مالی یا اجتماعی
 شکست در روابط عاطفی
 انزوا یا نبود حمایت اجتماعی
 دسترسی آسان به روش‌ها یا ابزار خودکشی
 تماس با افرادی که مرتکب خودکشی شده‌اند
عوامل محافظتی خودکشی چیست؟
عوامل محافظتی خودکشی چیزهایی هستند که امکان رفتار خودکشی را کاهش می‌دهند. این عوامل محافظتی شامل موارد زیر هستند:
 مراقبت روانی و بالینی برای اختلال‌های فیزیکی، روانی و سوءمصرف مواد
 دسترسی محدود به شیوه‌های خودکشی
 حمایت خانواده و جامعه
 حمایت کارکنان مراقبت بهداشتی و پزشکی
 بهبود مهارت‌های حل مسئله و تعارض
 نظام‌های اعتقادی مذهبی و فرهنگی که خودکشی را بازمی‌دارند
آیا افسردگی با خودکشی در ارتباط است؟
اگر می‌خواهید که از خودکشی جلوگیری کنید، درک افسردگی حائز اهمیت است. از کلمه افسردگی غالبا برای توصیف احساس‌های کلی ناتوانی، بی‌ارزشی و ناامیدی استفاده می‌شود. وقتی‌که نوجوانان احساس غم یا بی‌حوصلگی می‌کنند، غالبا می‌گویند که افسرده شده‌اند. درحالی‌که همه ما گاهی اوقات احساس غم یا بی‌حوصلگی می‌کنیم، احساس‌های افسردگی جدی طولانی‌مدت‌تر و غالبا جدی‌تر هستند.
افسردگی زمانی تشخیص داده می‌شود که یک شخص حداقل پنج مورد از علائم زیر را داشته باشد:
 احساس بی‌حوصلگی، افسردگی یا غم در اکثر اوقات روز و احساس خشم و عصبانیت
 از دست دادن علاقه به فعالیت‌های روزانه
 کاهش یا افزایش وزن چشمگیر؛ کاهش یا افزایش اشتها
 سخت خوابیدن یا خوابیدن بیش‌ازحد
 احساس عصبی بودن و بی‌تابی شدید؛ احساس بی‌حالی
 خستگی یا نداشتن انرژی
 احساس بی‌ارزشی یا احساس گناه غیرضروری
 اختلال در تمرکز و بی تصمیمی یا دودلی
 تفکرات مکرر مربوط به مرگ، تلاش برای خودکشی چه بدون برنامه قبلی و چه با یک برنامه مشخص.
محدود کردن دسترسی به راه‌های خودکشی
یک عامل محافظتی اصلی خودکشی این است که دسترسی فرد را به شیوه‌ها یا راه‌های ارتکاب خودکشی محدود کنید. آگاهی و درک روش‌های مرسوم خودکشی یک عامل محافظتی مهم است که دوستان و اعضای خانواده یک فرد در معرض خطر خودشی باید مدنظر داشته باشند.از روش‌های معمول خودکشی می‌توان به خفه کردن خود، غرق کردن، بریدن شریان‌ها مصرف بیش از داروها یا مواد مخدر و مسموم کردن خود با گاز مونوکسید کربن اشاره کرد. دوستان و اعضای خانواده یک فرد دارای عوامل خطرزای خودکشی باید تمام گام‌های لازم را بردارند تا دسترسی فرد را به وسایلی همچون چاقو، طناب و دارو محدود کنند.
اگر شخصی تهدید به خودکشی ‌کرد چه‌کار باید کرد؟
هر تفکر خودکشی یا تهدید به خودکشی را جدی بگیرید. اگرچه ممکن است که یک شخص در ظاهر زندگی بی‌عیب و نقصی داشته باشد، اما این امکان وجود ندارد که بدانید دقیقا در باطن فرد و زندگی خصوصی او چه می‌گذرد. نوجوانانی که به خودکشی فکر می‌کنند باید به دنبال کمک فوری از دوستان، خانواده و متخصص مراقبت از سلامتی یا متخصص سلامت روان باشند. هر فردی که با یک نوجوان تهدیدکننده به خودکشی مواجه شده است باید فورا با یک متخصص مراقبت از سلامتی تماس بگیرد و خانواده او را از این تهدید فرزند خود آگاه کند.
اگرچه ممکن است که در مورد جدیت تهدید خودکشی فرد شک و تردیدهایی داشته باشید، اما باید این تهدید فرد را جدی بگیرید و هیچ شک و تردیدی به خود راه ندهید و اقدامات لازم را در جهت وقوع این تهدید انجام دهید.
برای نوجوانانی که به خودکشی فکر می‌کنند چاره‌های بسیار زیادی وجود دارند. دوستان نزدیک، اعضای خانواده، معلم‌ها و دیگر اعضای جامعه می‌توانند آسایش و حمایت اخلاقی را برای فرد فراهم آورند. اگر احساس می‌کنید که فردی خواهان خودکشی است، از نزدیک شدن به او و صحبت در مورد احساساتش نترسید. صحبت با افراد و بیان احساس‌های خود می‌تواند جان فرد را نجات دهد. گروه‌های مذهبی و گروه‌های محله‌ای از دیگر منابع کمک در دسترس برای افراد دارای افکار خودکشی هستند.سپید