آرتروز چیست و چطور درمان می شود

 

  • آرتروز التهابی معمولا در سنین ۳۰، ۴۰ یا ۵۰ سالگی ظاهر میشود. اگر درد، تورم یا سفتی در مفصلتان دارید که برای چند هفته طول کشیده است، فکر نکنید فقط به این خاطر که ۳۷ سال دارید، نمیتواند آرتروز باشد. حتما به پزشک مراجعه کنید.

آرتروز شایع ترین بیماری است که سلامت مفصل ها را تهدید می کند. علل ابتلا به آرتروز متفاوتند اما دقیقا عامل اصلی ابتلا به این بیماری مشخص نیست و پزشکان بر این باورند که علت اصلی ابتلا به آرتروز برهمکنش عوامل مختلفی بر یکدیگر است.

آرتروز بیماری است که با وجود شیوع آن، تصورات و باورهای غلط در مورد این بیماری، زیاد است و میتواند به شما صدمه بزند، بخصوص اگر مراجعه به پزشک یا فیزیوتراپیست را به تاخیر بیندازید یا برای محافظت از خودتان، قدمهای لازم را بر ندارید. ما امروز ۷ نکته ای را بیان میکنیم که شما در مورد آرتروز نمیدانید، اما باید بدانید.

۱ ـ آرتروز شامل بیش از ۱۰۰ نوع مشکل مفصلی است
آرتروز یک اصطلاح عام برای شرایط متفاوت بسیاری است! دو دسته بندی بزرگ وجود دارد:
آرتروز دژنراتیو یا استئو آرتریت OA که اساسا فرسایش در مفاصل است.
آرتریت التهابی یا روماتوئیت آرتریت RA که شامل التهاب در اطراف مفصل میباشد که باعث بوجود آمدن آسیب میشود. اگرچه عوامل مختلفی درایجاد هر نوع آرتروز وجود دارد، اما علل اصلی آرتروز ژنتیک و نحوه زندگی است..

۲ ـ آرتروز فقط برای افراد مسن اتفاق نمیافتد
آرتروز التهابی معمولا در سنین ۳۰، ۴۰ یا ۵۰ سالگی ظاهر میشود. اگر درد، تورم یا سفتی در مفصلتان دارید که برای چند هفته طول کشیده است، فکر نکنید فقط به این خاطر که ۳۷ سال دارید، نمیتواند آرتروز باشد. حتما به پزشک مراجعه کنید.

۳ ـ آرتروز میتواند از سر تا پای شما را تحت تاثیر قرار دهد
فقط زانوها نیستند که درمعرض آرتروز قرار دارند. شما ممکن است در هر مفصلی دچار آرتروز شوید ، که شامل تجزیهی غضروف در یک مفصل است و معمولا بر گردن ، کمر، زانو، لگن ودستها تاثیر میگذارد.درمقابل آن، آرتریت روماتوئید (RA) یک بیماری خود ایمنی است که در آن، سیستم ایمنی بدن به مفاصل حمله کرده و باعث درد و تورم میشود، و به احتمال بیشتری، به مفاصل کوچک در مچ دست، دست، گردن و ستون فقرات آسیب میزند.در عین حال نقرس (شکل دیگری از آرتروز التهابی) معمولا با درد و تورم در انگشت شست پا شروع میشود، اما میتواند به مچ پاها یا زانوها نیز پیشروی کند.

۴ ـ داشتن اضافه وزن، یک عامل اصلی است
چاقی، فشار بیشتری روی مفاصل وارد میکند که میتواند منجر به آسیب دیدگی و استئو آرتریت شود. بعلاوه، چربی اضافی بدن میتواند باعث تغییرات التهابی در سراسر بدن شود.افرادی که سنگینتر هستند، معمولا به خوبی به داروها پاسخ نمیدهند. کاهش وزن، میتواند پاسختان به درمانهای دارویی و فیزیوتراپی را بهبود ببخشد.

۵ ـ آسیب دیدگیها میتوانند احتمال ابتلای شما به استئو آرتریت را افزایش دهند
مصدوم شدن، خواه یک آسیب دیدگی ورزشی باشد یا یک سقوط یا یک تصادف، میتواند در مکانیک و شکل یک مفصل خاص، اختلال ایجاد کند. این امر میتواند به مرور زمان، خطر ابتلا به آرتروز دژنراتیو را افزایش دهد..مثلا ورزشکارانی که یک پارگی منیسک یا رباط صلیبی را در زانو تجربه میکنند، ۳ تا ۵ برابر، خطر بالاتری برای ابتلا به استئو آرتریت در سالهای بعد دارند.

۶ ـ سیگار کشیدن، یک عامل خطر مهم برای آرتریت روماتوئید میباشد
دانشمندان هنوز دقیقا چرایی آن را نمیدانند، اما سموم موجود در سیگار ممکن است ، عملکرد سیستم ایمنی بدن را طوری تغییر دهد که خطر ابتلای شما را بالا ببرد

۷ ـ ارتباطی بین آرتریت روماتوئید و بیماری قلبی وجود دارد.
۲۰ تا ۳۰ سال قبل، افراد مبتلا به آرتریت روماتوئید، بطور متوسط ۱۰ سال کمتر از همتایانشان زندگی میکردند، و علت آن تا حد زیادی آن بود که این افراد، به بیماری قلبی عروقی مبتلا میشدند!از آنجا که RA یک بیماری التهابی است، باعث میشود شما مستعد التهاب در عروق و تصلب شرایین نیز بشوید.خوشبختانه درمانهای RAدر سالهای اخیر، پیشرفت کردهاند. بنابراین بیماران باید قادر به اجتناب از بیماری قلبی بوده و یک طول عمر طبیعی داشته باشند

 

سلول های هوشمند می توانند آرتروز را درمان کنند

  • این سلول‌ها هم‌اکنون روی موش‌های مبتلا به آرتریت روماتوئید و اختلالات التهابی دیگر آزموده شده و محققان گمان می‌کنند روش ترکیب سلول‌های بنیادی با CRISPR می‌تواند به مبارزه علیه بیماری‌های دیگر نیز کمک کند.

محققان دانشگاه واشنگتن (WU) با استفاده از سلول‌های پوستی دم موش و تبدیلشان به سلول‌های بنیادی، همراه با بهره بردن از نوعی تکنیک ویرایش ژن به نام CRISPR موفق به حذف ژنی دخیل در التهاب و جایگزین کردن آن با ژنی شدند که از خود داروی ضد التهاب آزاد می‌کند.
این سلول‌ها، سلول‌های هوشمند یا SMART cells نامیده شده‌اند که مخفف Stem cells Modified for Autonomous Regenerative Therapy است و نوعی درمان با سلول‌های بنیادی اصلاح‌شده محسوب می‌شود.
«فرشید گوئیلک»، نویسنده ارشد این مقاله و پروفسور جراحی ارتوپدی در دانشکده پزشکی دانشگاه واشنگتن اظهار کرده که چنین فرایندی، مبتلایان به بیماری ورم مفاصل را امیدوار می‌کند که بتوانند با تزریق سلول‌ها به مناطق دچار آرتریت، غضروف‌های قدیمی را با غضروف‌های ضد التهابی جدید جایگزین کنند.
چنین روشی در واقع یک راهکار موثر در تولید واکسنی برای مقابله با وضعیت‌های مذکور محسوب می‌شود.
این سلول‌ها هم‌اکنون روی موش‌های مبتلا به آرتریت روماتوئید و اختلالات التهابی دیگر آزموده شده و محققان گمان می‌کنند روش ترکیب سلول‌های بنیادی با CRISPR می‌تواند به مبارزه علیه بیماری‌های دیگر نیز کمک کند.

آرتروز یک بیماری خاموش است

  • برای پیشگیری از آرتروز باید تمام نکات مرتبط با سبک زندگی سالم را رعایت کرد. این نکات عبارتند از رژیم غذایی سالم و مصرف سبزیجات و میوه ها و ماهی و ورزش مداوم.  اما در صورت ابتلا به آرتروز باید راه های درمانی را پیش گرفت

 

تریپل فلکس راهی برای مقابله با آرتروز
بیماری استئوآرتریت یکی از دلائل اصلی از دست دادن شغل و ناتوانی های حرکتی است.آرتروز یا استئوآرتریت شایع‌ترین بیماری التهاب مفاصل است. این بیماری سبب تخریب، التهاب، درد و تورم مفاصل می شود. اولین قسمتی که در آرتروز آسیب می بیند غضروف ها هستند. بعد از تخریب غضروف، استخوانهای مجاور نیز دچار ضایعه می گردند. آرتروز، بیشتر مفاصل تحت فشار از جمله مفصل زانو، لگن و کمر را درگیر می کند و مفاصل مچ، آرنج و شانه کمتر درگیر می شوند. بر اساس آخرین اخبار، اگرچه آرتروز بیماری سالمندان است، اما به علت تغییر شیوه زندگی در کمین جوانان نیز هست.  اگر با مشکلاتی چون خشکی صبحگاهی مفاصل، کاهش انعطاف پذیری مفاصل، احساس غژغژ یا صدا در مفصل، درد در مفاصل و تغییر شکل مفاصل مواجه هستید، در گروه مبتلایان به آرتروز قرار میگیرید. شیوع آرتروز در بین خانم ها بیشتر از آقایان است. این بیماری در زنان در حوالی دوره یائسگی و یا بعد از آن رخ می دهد.

علاج واقعه قبل و بعد از وقوع!
برای پیشگیری از آرتروز باید تمام نکات مرتبط با سبک زندگی سالم را رعایت کرد. این نکات عبارتند از رژیم غذایی سالم و مصرف سبزیجات و میوه ها و ماهی و ورزش مداوم.  اما در صورت ابتلا به آرتروز باید راه های درمانی را پیش گرفت. داروهای مورد استفاده در پزشکی معمولا داروهای ضد التهاب هستند. هرچند این داروها عامل درد را از بافت خارج می کنند اما علت ریشه ای مشکل را مورد هدف قرار نمی دهند. برای درمان آرتروز علاوه بر درمان های دارویی میتوان ترکیباتی را که در ساخت غضروف نقش دارند به صورت خوراکی مصرف نمود.  گلوکزامین، کندروئیتین سولفات و متیل سولفونیل متان ، ترکیباتی هستند که در ساختمان غضروف وجود دارند. نکته جالب توجه این است که کندروئیتین سولفات در هیچ منبع غذایی وجود ندارد. به همین علت دریافت مکمل خوراکی آن ضرورت بیشتری می یابد. مطالعات نشان می دهد که گلوکزآمین توانایی کاهش درد در آرتروز را دارد. همچنین متخصصین بر پایه مطالعات اخیر معتقدند که گلوکزآمین برای اولین بار در بازسازی و ترمیم ساختمان مفاصل و رشد مجدد بافت غضروفی مفید واقع شده است. کندروئیتین سولفات در هنگام پرش ها و فشار بر مفاصل از به هم ساییدگی استخوان ها جلوگیری می کند. این ترکیب جهت ساخت کلاژن که ترکیبی ضروری برای استحکام بافت مفصلی است، ضرورت دارد. همچنین دارای نقش ضدالتهابی است. ماده ضروری دیگر جهت سلامت مفاصل متیل سولفونیل متان یا MSM است. متیل سولفونیل متان منبع مهم تامین گوگرد در مفاصل است و علاوه بر کاهش درد دارای اثرات ضد التهابی بر مفاصل است.

 

محصول تریپل فلکس نیچرمید  (NatureMade) محصولی از کمپانی فارماوایت، ساخت کشور امریکا است و هم اکنون در تمام داروخانه های کشور موجود است. در هر قرص تریپل فلکس مقدار 500 میلی گرم گلوکزآمین، 400 میلی گرم کندروئیتین سولفات و 125 میلی گرم متیل سولفونیل متان وجود دارد. هر قوطی تریپل فلکس حاوی 50 عدد قرص است که بیمار با توجه به درجه و شدت بیماری، روزانه تا سه عدد قرص به همراه غذا و یا طبق دستور پزشک مصرف می کند. . این محصول می تواند در مواردی از جمله رفع درد و التهاب مفاصل، بازسازی و ترمیم بافت غضروفی و مفاصل، جلوگیری از تخریب غضروف‌ها، افزایش قابلیت حرکت، بهبود خشکی صبحگاهی، ترمیم تاندون ها و دردهای اطراف مفصلی و کاهش نیاز بیماران به داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی به سلامتی بزرگسالان مبتلا به آرتروز کمک نماید.

درباره درد پای زنان بخاطر آرتريت روماتوئيد

04-podiatrist-diabetes-doctors-sl

  • حتما خانم‌هاي بسياري را ديده‌ايد كه هنگام بالا رفتن از پله‌ها مدام از درد زانو ناله مي‌كنند يا به‌دليل ورم دست و پا نمي‌توانند فعاليت‌هاي روزانه‌شان را انجام دهند. بيماري‌هاي مفصلي در اثر تخريب مفاصل گوناگون ايجاد مي‌شوند.

اين توصيه‌ها را جدي بگيريد

بايد بدانيد تنها شما نيستيد كه مبتلا به آرتريت روماتوئيد هستيد. در هر حال بايد زندگي‌كردن با آرتريت روماتوئيد را ياد بگيريد. اگر شما بيماري را قبول كرديد با رعايت موارد زير مي‌توانيد به‌رغم داشتن آرتريت روماتوئيد، فعال باقي بمانيد و زندگي بهتري داشته باشيد:

-يك پزشك متخصص را انتخاب و دستورات او را دنبال كنيد. بدانيد تشخيص سريع بيماري راه اصلي موفقيت روش‌هاي درماني است.
– از فشار‌آوردن بيش از حد بر مفاصل مبتلا اجتناب كنيد.
– به اندازه كافي برنامه خواب و استراحت داشته باشيد.
– التهاب مفاصل ناشي از بيماري با درمان مناسب، در بسياري از موارد قابل كنترل است.
– دارو‌هاي تجويز شده را با مقادير تعيين شده دقيقا مصرف كنيد و به هيچ‌ عنوان خودسرانه مقادير دارو‌ها را تغيير ندهيد.
– بيش از پيش راجع به بيماري خود اطلاعات كسب كنيد.

نكته مهم كنترل دقيق بيماري است كه آينده درازمدت بيماري را رقم مي‌زند و بيش از انتظار قطع و خاتمه درمان بايد با رعايت دقيق دستورات پزشكي، سعي در كنترل بيماري داشت.


 

خانم‌ها بيشتر مبتلا مي‌شوند

بيماري آرتريت روماتوئيد يك بيماري روماتيسمي مزمن نسبتا شايع است. شيوع اين بيماري در جوامع مختلف متفاوت و از 5/0 تا 2 درصد متغير بوده كه در ايران شيوع آن حدود يك درصد كل جمعيت است. در اين بيماري بافت پوشاننده مفصل دچار التهاب شده كه منجر به خشكي، تورم، درد و محدوديت در حركت مفصل مبتلا مي‌شود. در اغلب موارد و درصورت درمان نشدن، اين التهاب ممكن است باعث تخريب بافت‌هاي مفصلي شده و منجر به ناتواني بيمار شود. ابتلاي زنان 2 تا 3 برابر بيشتر از مردان است ولي با بالا رفتن سن، تفاوت ابتلاي زنان و مردان كم مي‌شود و اين بيماري ممكن است نوجوانان و جوانان را نيز مبتلا كند  اما بيشترين سن ابتلا در بالغان بين 35 تا 55 سالگي است. تاكنون علت قطعي به‌عنوان عامل شروع بيماري مشخص نشده است و در مجموع بررسي‌هاي صورت گرفته، مشخص شده به دلايل نامعلومي (باكتري، ويروس و… ) سيستم ايمني بدن دچار اختلال شده و اين سيستم كه نقش محافظت از بدن را عليه عوامل بيگانه دارد، عليه بافت‌هاي خودي به‌خصوص بافت پوشاننده مفصل عمل كرده و ايجاد آسيب مي‌كند. براساس تحقيقات انجام شده، عوامل زمينه ساز متعددي از جمله علل ژنتيك و محيطي هم در ايجاد بيماري موثر هستند.


 

با آرتريت روماتوئيد كنار بياييد

حتما خانم‌هاي بسياري را ديده‌ايد كه هنگام بالا رفتن از پله‌ها مدام از درد زانو ناله مي‌كنند يا به‌دليل ورم دست و پا نمي‌توانند فعاليت‌هاي روزانه‌شان را انجام دهند. بيماري‌هاي مفصلي در اثر تخريب مفاصل گوناگون ايجاد مي‌شوند. آرتروز و روماتيسم مفصلي شايع‌ترين آن‌ها هستند كه بيشتر در زنان ديده مي‌شوند. در اين مطلب دكتر غلامحسين شيري، متخصص روماتولوژي براي آگاهي بيشتر شما، اطلاعات جامعي در مورد روش‌هاي درمان و پيشگيري از ناراحتي‌هاي مفصلي ارائه مي‌دهد.


 

  درد وقتي كه استراحت مي‌كنيد

مشكل اصلي بيماران مبتلا به روماتيسم مفصلي درد، احساس خشكي، تورم در مفاصل (آرتريت) دست‌ها، آرنج، مفاصل پا، مچ پا و زانوهاست. بيماري آرتريت روماتوئيد معمولا باعث ابتلاي مفاصل هر دو طرف بدن در يك زمان مي‌شود. البته اين گرفتاري ممكن است، شروع تدريجي داشته باشد و معمولا از مفاصل دست‌ها شروع شده و سپس ساير مفاصل را درگير كند. اين بيماري گاهي قبل از ابتلاي واضح مفصلي، به‌صورت بي‌سر و صدا بوده و ابتدا با خستگي، بي‌اشتهايي، ضعف عمومي و نشانه‌هاي مبهم عضلاني اسكلتي آغاز مي‌شود. اين مرحله مقدماتي ممكن است هفته‌ها يا ماه‌ها طول بكشد و بيماران بدون تشخيص، مراجعات متعدد پزشكي داشته باشند. شدت درد مفصلي در اين بيماران بيشتر در زمان استراحت است، به‌نحوي كه حتي شب‌ها بيماران را از خواب بيدار مي‌كند. اين درد برخلاف درد بيماران مبتلا به آرتروز يا آسيب ديسك است كه با حركت و فعاليت دردشان بيشتر مي‌شود. احساس خشكي در مفاصل به‌دنبال استراحت ممكن است در بعضي از بيماري‌ها ديده شود مثلا در بيماري آرتروز پيشرفته در مفاصل مبتلا، خشكي به‌دنبال استراحت وجود دارد و معمولا طي كمتر از نيم‌ساعت برطرف مي‌شود. در بيماري آرتريت روماتوئيد به‌دنبال استراحت يا نشستن طولاني، بيمار ممكن است حداقل به‌مدت يك ساعت يا گاهي ساعت‌ها احساس خشكي در مفاصل مبتلا داشته باشد، به‌طوري كه براي انجام كار ناچار به حركت دادن مفصل يا گرم كردن مفصل با هواي گرم يا آب گرم مي‌شود.


   دستتان مثل گردن قو مي‌شود

اين بيماري معمولا شروعي تدريجي دارد. سير پيشرفت بيماري حدود  65 درصد بيماران آهسته بوده و ممكن است هفته‌ها يا ماه‌ها طول بكشد. در ۱۵- ۸ درصد موارد شكايات بيماران ممكن است سريع بوده و طي روزها به حداكثر برسد. در اين بيماري تمامي مفاصل بدن ممكن است مبتلا شوند، با اين حال دست‌ و مچ‌ها، شايع‌ترين محل ابتلاي مفصل در بيماري آرتريت رومائيد هستند. درصورت ‌تشخيص ندادن و درمان نكردن به موقع با تخريب غضروف مفصل و آسيب در بافت مجاور مفصل ممكن است ظاهر دست‌ها بد شكل و دچار كجي مفاصل شده و شكل گردن قو شده و باعث جابه‌جايي مفاصل در انگشتان دست شود.


 

 باور غلط

اين باور غلط كه كشيدن مايع مفصل باعث تخريب مفصل مي‌شود، بر مبناي شنيده‌هاي غيرمعتبر است، زيرا مقدار مايع مفصل طبيعي آنقدر كم است كه نمي‌توان آن‌را با سرنگ خارج كرد. زماني كه مقدار مايع داخل مفصل به حدي برسد كه بتوان آن‌را با سرنگ خارج كرد، معني آن اين است كه مايع به‌طور غيرطبيعي زياد شده و در اثر بيماري در مفصل جمع شده است، بنابراين باقي ماندن آن در مفصل آسيب مي‌رساند. امروزه بررسي‌هاي علمي براين باورند كه در تورم مفصلي حاد چنانچه مايع مفصلي خارج نشود و درمان مناسب در اسرع وقت صورت نگيرد مي‌تواند باعث آسيب جدي در مفصل درگير شود. به همين دليل متخصصان توصيه مي‌كنند، در اينگونه موارد، پزشك با تجربه مايع مفصلي را خارج كرده و آن را براي آزمايش‌هاي لازم به آزمايشگاه ارسال كند. اين اقدام هم براي تشخيص و هم براي درمان اهميت دارد.


 

  جايي براي پاسخ دادن به سوالات شما

اين بيماري در اوايل سير خود ممكن است به سختي تشخيص داده شود يا حتي تشخيص داده ‌نشود. ميانگين مدت زمان تاخيري كه از شروع بيماري تا تشخيص آن وجود دارد، 9 ماه است. اين امر، غالبا مربوط به علائم غيراختصاصي آن در شروع بيماري است و از طرفي هيچ‌ آزمايش خاصي به تنهايي نمي‌تواند نشان‌دهنده اين بيماري باشد. بنابراين پزشك معالج معمولا براساس مجموعه‌اي از يافته‌هاي شرح حال، معاينه جسماني بيمار و آزمايش‌هاي مختلف و نيز تصويربرداري از مفاصل مبتلا به تشخيص و شدت بيماري پي برده و بهترين شيوه درماني را انتخاب مي‌‌كند. براي تشخيص و درمان اين بيماري، همكاري بين انواع متخصصان، پزشكان و خانواده بيمار ضرورت دارد. اغلب اين بيماران به روماتولوژيست‌ها ارجاع داده مي‌شوند. روماتولوژيست پزشكي است كه درمان بيماري‌هاي مفاصل، استخوان و عضلات را در سطح فوق تخصصي بر عهده دارد. ساير دست‌اندركاران درمان بيماران شامل پرستاران، پزشكان عمومي، متخصص داخلي، متخصص كاردرماني و فيزيوتراپي، جراحان ارتوپد، روان‌شناسان و مددكاران اجتماعي نيز برحسب نياز در برنامه درماني اين بيماران مشاركت مي‌‌كنند. به علاوه گروهي از پزشكان متخصص با همكاري در سايت تخصصي كلينيك آنلاين روماتولوژي (www. rheumoc. com) به‌صورت شبانه‌روزي پاسخگوي تمامي سوالات بيماران روماتيسمي هستند.


  سيگار ممنوع

به‌دليل اين‌كه هيچ علت قطعي‌ در ايجاد بيماري آرتريت روماتوئيد شناخته نشده، تاكنون هيچ روش مشخصي براي جلوگيري از ابتلا به اين بيماري وجود ندارد. اگرچه اين نگراني در هركس، به‌خصوص در اقوام نزديك بيمار براي ابتلا به بيماري وجود دارد، وليكن تاكنون تاثير هيچ دارو يا اصلاح روش زندگي (مانند پرهيز از قرارگيري مفاصل در معرض سرما و رطوبت و… ) يا استفاده از مواد‌غذايي خاصي براي اقدام پيشگيرانه به اثبات نرسيده است. حتي بعضي از ويروس‌ها و باكتري‌ها به‌طور احتمالي به‌عنوان عامل شروع اختلال سيستم ايمني مطرح هستند اما نشان داده شده كه تماس با اين عوامل نمي‌تواند به تنهايي باعث ايجاد خطر جدي ابتلاي به بيماري باشد. تنها عامل مطرح شده كه مي‌تواند باعث شروع بيماري شود و ارتباط روشن و اثبات شده‌اي با ايجاد بيماري دارد، مصرف سيگار است كه مطمئنا توصيه به ترك آن مي‌شود.


 

  انواع ورزش‌هاي مفيد براي روماتيسمي‌ها را بشناسيد

به‌طور خلاصه 3دسته برنامه ورزشي وجود دارد كه براساس شرايط هر بيمار مي‌تواند يك نوع يا تركيبي از چند نوع ورزش‌ براي او مفيد باشد. ورزش‌هاي حفظ‌كننده دامنه حركات مفصلي براي مفاصل بدون درد مفيد بوده و باعث حفظ دامنه حركات، بدون ايجاد درد در مفاصل شده و مانع خشكي و سفت شدن آن‌ها نيز مي‌‌شوند. زماني كه مفاصل تورم و التهاب دارند يا اين‌كه مفصل دچار آرتروز و آسيب شده است، در اين حالت ورزش‌هاي افزايش‌دهنده دامنه حركت يا ورزش‌هايي با تحمل فشار وزن بدن باعث تشديد درد مي‌شوند؛ نرمش‌هاي انقباضي عضلات (چنانچه مكرر) انجام شوند، مفيد هستند. با انجام ورزش‌هاي استقامتي، احساس خوب بودن و نشاط در فرد ايجاد مي‌شود. چنانچه فرد آسيب در مفاصل اندام تحتاني (زانو، مچ و…) نداشته باشد پياده‌روي و دويدن آرام هم براي تقويت عضلات و نيز براي جلوگيري از پوكي استخوان مفيد است. چنانچه بيمار در مفاصل اندام تحتاني آسيب داشته باشد، قدم زدن در داخل آب، شناكردن و انجام ساير ورزش‌ها داخل استخرهاي آب ولرم بسيار مفيد هستند.


 

 به پزشك خود اعتماد كنيد

بيماري آرتريت روماتوئيد از نظر ماهيت يك بيماري مرموز و پيشرونده است كه درصورت نبود درمان سريع و مناسب مي‌تواند باعث تخريب مفاصل و محدوديت جدي در فعاليت‌هاي روزمره فرد مبتلا شده و به ندرت سبب زمين‌گير شدن فرد ‌شود. اين سير پيشرونده ممكن است طي چند سال ايجاد شود يا در بعضي مواقع سير بيماري سريع‌تر باشد. به‌طور معمول درمان مناسب مي‌تواند باعث آهسته شدن يا حتي توقف سير پيشرفت بيماري شود. براساس تجارب علمي فراوان، اين باور در پزشكان فوق‌تخصص حاذق در اين رشته (روماتولوژيست‌ها) وجود دارد كه در ابتلاي به اين بيماري با شروع درمان‌هاي متعدد، مناسب و به‌موقع مي‌توان از ايجاد تخريب مفاصل و ساير عوارض خارج مفصلي جلوگيري كرد. با توجه به تمامي پيشرفت‌هاي علمي صورت گرفته، همان‌طور كه اشاره شد، مي‌توان با درمان، سير بيماري را كُند كرده و حتي متوقف كرد. بايد توجه داشت چون آرتريت روماتوئيد بيماري طولاني‌مدتي است بنابراين مانند بسياري از بيماري‌ها مثل ديابت، فشار خون، بيماري قلبي و… نياز به درمان طولاني‌مدت براي كنترل بيماري و عوارض آن دارد، پس ضروري است به جاي انتظار قطع دارو، به اميد كنترل بيماري بود و يقين داشت كه پزشك معالج، تلاش خود را براي به حداقل رساندن ميزان دارو  معرفي انجام خواهد داد. اگرچه در تعداد بسيار كمي از بيماران، بيماري دچار خاموشي كامل مي‌شود اما درباره بخش عمده بيماران، پاسخ منفي است و بايد درمان با مقدار مورد نياز و به‌طور مداوم دارو مورد استفاده قرار گيرد.


 

 خوددرماني نكنيد

درصورت ‌درمان نكردن مناسب و به موقع، طي 2سال پس از شروع بيماري، حدود ۶۰ درصد بيماران دچار آسيب غضروف‌ در مفاصل شده و احساس درد مزمن كرده كه اين باعث ناتواني طولاني‌مدت مي‌شود، بنابراين امروزه توصيه مي‌شود در نخستين فرصت تا حداكثر 3 ماه پس از شروع بيماري آرتريت روماتوئيد به پزشك متخصص در بيماري‌هاي مفاصل (روماتولوژيست) مراجعه كنيد. اگر در مراحل اوليه، بيماري شناسايي شده و درمان شروع شود، مي‌توان از آسيب جدي مفاصل و ناتواني جسمي جلوگيري كرد. مراجعه به متخصصان غيرمربوط يا شكسته‌بندها و دريافت دارو‌هاي ضد‌التهاب يا استروئيد بدون يك روال منطقي، ترك دارو‌ها به‌علت ترس از ايجاد پوكي استخوان يا تحمل درد و ناتواني به‌عنوان داشتن تحمل بالاي بيماري از جمله اشتباهات رايج بيماران آرتريت روماتوئيدي است.


  روش‌هاي درماني

درمان‌هاي دارويي شامل طيف وسيعي از داروها هستند كه باعث كنترل پايه‌اي بيماري و كاهش التهاب مي‌شوند. به علاوه انتخاب دارو و ميزان آن بايد توسط پزشك معالج مشخص شود. كنترل مداوم و مراقبت‌هاي روزانه از بدن كه توسط بيمار انجام شده و درصورت وجود اتفاق غيرمعمول يا مداوم بايد مورد بررسي قرار گيرد و درمان‌هاي جراحي، با توجه به ميزان و شدت آسيب در مفصل توسط پزشك معالج توصيه مي‌شود. اصلاح شيوه زندگي، شامل تعديل فعاليت‌هاي روزمره جسمي و آرامش فكري بيمار است كه به‌طور جدي مي‌تواند در سير درمان تاثير‌گذار باشد.


 

  از اين‌ها پرهيز كنيد

بيماري آرتريت روماتوئيد خودبه‌خود باعث مي‌شود بدن احساس خستگي ‌كند به‌طوري كه انجام فعاليت در بيماري كه درد مفصل و محدوديت حركت در مفصل دارد باعث خستگي بيشتر او مي‌شود. ميزان استراحت بايد با توجه به ميزان شكايات جسمي بيمار تنظيم شود.

بيماراني كه شكايات جسمي زياد دارند ممكن است نياز به استراحت بيشتر داشته باشند؛ اين بيماران بايد در طول فعاليت روزانه، با توجه به شرايط بيماري و شدت فعاليت خود چند نوبت (هر بار حدود 15-10 دقيقه) استراحت كنند و نيازمند يك تعادل مناسب بين استراحت و فعاليت‌هاي روزمره خود هستند. از طرف ديگر اين افراد بايد توجه كنند كه استراحت بيش‌ازحد و حركت ندادن مفصل، باعث تشديد ميزان خشكي در مفصل مبتلا شده كه باعث ضعيف شدن عضلات مرتبط با آن مفصل مي‌شود. بيماران بايد عواملي را كه سبب تشديد سير بيماري مي‌شود مانند اختلال خواب، خستگي، تنش‌هاي فكري و فعاليت بدني بيش‌ازحد و تغذيه نامناسب را اصلاح كنند.


عسل و فيبر بخوريد

بعضي از بيماران بيان مي‌كنند كه با مصرف بعضي از غذاها، به‌طور مثال مصرف غذاهاي ترش احساس ناخوشايندي در مفاصل دارند. اين مسئله از موضوعات جالب و در عين حال بحث‌برانگيز در علم تغذيه است. در علم نوين امروزي در رابطه با اين مسئله تجربه زيادي وجود ندارد اما در طب سنتي ما و نيز در كشورهاي شرق آسيا به‌طور تجربي به اين مسئله بسيار پرداخته شده است. براي مثال، بيماران با درد‌هاي مفصلي از تشديد درد بعد از مصرف غذاهايي مانند گوشت‌ گاو، گوساله يا بعضي از ميوه‌ها و مصرف ميوه‌هاي ترش يا بادنجان و گوجه‌فرنگي شكايت دارند يا اين‌كه با مصرف بعضي از مواد خوراكي مانند گوشت گوسفند و شتر يا مصرف عسل و انواع سبزي‌ها از جمله زنجبيل و سنجد دردهاي مفصلي كاهش مي‌يابد. به هرحال توصيه مي‌شود، هر فردي مي‌تواند به‌طور تجربي با توجه به شرايط جسمي خود در حد متعادل از انواع غذاهاي بهداشتي استفاده كند و از مصرف مواد‌غذايي‌ كه سبب تشديد علائم مي‌‌شود، پرهيز كند. توصيه كلي از نظر تغذيه در بيماران آرتريت روماتوئيدي، استفاده از رژيم غذايي متعادل با چربي اشباع شده پايين و كلسترول كم و مقدار كم نمك است. از طرفي مصرف غذاهاي با فيبر بالا و حاوي كربوهيدرات‌هاي فراوان مانند ميوه‌ها و سبزي‌ها بسيار مفيد هستند، همچنين استفاده از مواد‌غذايي حاوي كلسيم بالا و ويتامين D براي جلوگيري از پوكي استخوان، بايد در دستور غذايي روزمره قرار گيرد. در زمينه تاثير روغن ماهي (اُمگا-3) و تاثيرات متوسط آن بر كاهش التهاب مفاصل مطالعات زيادي شده و مفيد بودن آن اثبات شده است. در نهايت يك اصل كلي در مصرف انواع غذاها، تامين نياز بدن به انواع مواد تغذيه‌اي و جلوگيري از چاقي يا فقر غذايي وجود دارد. مصرف سير، گرچه در بعضي بيماران سبب كاهش علائم شده است اما نمي‌تواند جايگزين داروهاي ضد‌روماتيسمي شود.

رژیم غذایی برای پیشگیری از آرتروز

  • برای مبارزه با آرتروز، نقش زنجبیل و زردچوبه دو برابر است: این دو، ضد روند التهاب در بدن هستند (بنابراین موجب کاهش درد می شوند) و مانند آنتی اکسیدان هایی قوی عمل می کنند. چگونه باید مصرف شوند؟

آرتروز در سرنوشت همه مردم نوشته نشده است! برای حفظ جوانی و نرمی مفصل هایتان، 4 قانون غذایی را رعایت کنید.

آرتروز چیست؟
آرتروز یک روماتیسم مزمن است که در اثر فرسودگی غضروف ها ایجاد شده و همراه با درد است. بیماری معمولاً پس از 40 سالگی بروز می کند و بعد از 65 سالگی عمومیت می یابد. به خصوص مفاصل زانو، ران و ستون مهره ها بسیار حساس هستند. مفصل ها ساییده شده، گاهی تغییر شکل یافته، و دردناک می گردند. به هر حال، برخلاف عقیده عموم، آرتروز نتیجه مستقیم کهولت نیست (و لزوماً در اثر پیری به وجود نمی آید)، بلکه به میزان زیادی ناشی از وجود بیش از حد رادیکال های آزاد است. بدیهی است که همه دچار آرتروز نمی شوند: با کم کردن میزان رادیکال های آزاد یا مصرف مواد غذایی که ضد آنها هستند، می توان شدت آرتروز و نیز مقدار داروهای مصرفی برای درمان آن را کاهش داد.

زنده باد آشپزی با روغن زیتون و کلزا
انتخاب چربی ها در التهاب و بیماری هایی مثل آرتروز بسیار مؤثر است. برخی از آنها، مانند امگا 6، موجب می شود بدن مواد التهابی بسازد. این چربی ها در روغن و مارگارین آفتابگردان، ذرت، هسته انگور، در تخم مرغ هایی که با غلات تغذیه می شوند، در برخی گوشت های قرمز و جگر بعضی حیوانات یافت می شوند. برعکس، چربی های دیگر مانند مانعی برای متوقف ساختن روند مخرب التهاب عمل می کنند که همان امگا 3 معروف هستند.

امگا 3 در ماهی، دانه های کتان و در روغن ها و مارگارین های کلزا وجود دارد. هنگامی که فرد از آرتروز رنج می برد باید به عنوان اولین مراعات غذایی، مقدار مصرف امگا 6 را کم کرده و در عوض مصرف امگا 3 را افزایش دهد. متخصصان تغذیه منابع حیوانی (مانند ماهی های چرب 3 بار در هفته) و نیز گیاهی (مثل خرفه، اسفناج 2 بار در هفته و روغن کلزا برای هر روز) را توصیه می کنند.
یک توصیه: برچسب های مواد غذایی آماده را خوب بخوانید و از آنهایی که دارای روغن آفتابگردان یا اسیدهای چرب هیدروژنه هستند پرهیز کنید.

8128_299

زنجبیل و زردچوبه
برای مبارزه با آرتروز، نقش زنجبیل و زردچوبه دو برابر است: این دو، ضد روند التهاب در بدن هستند (بنابراین موجب کاهش درد می شوند) و مانند آنتی اکسیدان هایی قوی عمل می کنند. چگونه باید مصرف شوند؟

پاسخ: زنجبیل تازه و خام را روی غذاهای سرخ کردنی، سوپ های سبزیجات و خوراک های ماهی رنده کنید (توجه: مزه آن خیلی تند است!) می توانید آن را در سرکه بیندازید و به عنوان ترشی همراه با غذا میل کنید و یا با مربای آن کیک ها و کمپوت های میوه را تزیین کنید.

یک یا دو قاشق سوپ خوری از زردچوبه، رنگ طلایی زیبایی به سوپ ها، سس هایی که با روغن زیتون و سرکه تهیه می کنید و نیز خمیر کرپ ها می بخشد. برای آنکه جذب زردچوبه در بدن بهتر صورت گیرد، باید همراه با یک ماده چرب و یک نوک قاشق فلفل مصرف شود.
یک توصیه: اگر در خارج از منزل غذا می خورید همیشه در کیفتان یک شیشه کوچک زردچوبه داشته باشید و روی سالاد، سبزیجات، گوشت قرمز و… بریزید. یا هنگام شب، برای خود یک جوشانده زردچوبه درست کنید (یک قاشق چای خوری از پودر زردچوبه را برای مدت ده دقیقه دم کرده و سپس میل کنید).

8129_161

کلم و سبزیجات دیگر
همه انواع کلم، معدنی از آنتی اکسیدان ها محسوب می شوند و باید حداقل سه بار در هفته در لیست غذاهای شما جا داده شوند. همه آنها خوب و مفید هستند. کلم ها حاوی مقدار زیادی فیبر نیز هستند که خواص ضدالتهابی دارند. چگونه می توان سهم فیبر را افزایش داد؟
پاسخ: با خوردن سبزیجات و میوه ها تا آنجا که امکان دارد با پوست، با افزودن جوانه گندم به سالادها و با مصرف سبزیجات خشک دو بار در هفته.

8130_367
یک توصیه: اگر معده شما دچار نفخ می شود، به تدریج مقدار سبزی و میوه های خام را زیاد کنید. میوه و سبزی های پخته شده راحت تر تحمل می شوند.