سوغاتی های شهر ارومیه

  • مناطق كرد نشين آذربايجان نيز خوراك هاي خاص خود را دارند . برخي ازاين خوراك ها عبارتند از : سه نگه سير (كبابي كه روي آن دوغ كشك و بلغور ،برنج و سبزي آب پز شده روي آن مي ريزند .)، قوبوولي آبگوشت بدون آبي كه به آن برنج اضافه شده است )

 

سوغاتيهاي معروف اروميه:
انواع نقل بيدمشك (ابريشمي،گردويي،زعفراني،…) و حلواي گردو و حلواي هويج را ميتوان از جمله مشهورترين سوغاتيهاي اروميه نام برد

و علاوه بر آن عرق بيدمشك و عرق بادرنجبو از شهرت بسزائي برخوردار است. عرقيات بيدمشك و بادرنجو علاوه بر خاصيت پزشكي براي
خوشبو و خوش طعم كردن شربت هاي گوناگون مورد مصرف قرار مي گيرد.

خواص دارويي و درماني عرقيات

بيدمشك :درمان كم خوني ،سرگيجه ،تقويت قلب

بادرنجبويه : درمان نارسايي قلبي ،تنظيم فشارخون ،نشاط آور

گلاب : مقوي اعصاب ،ملين ،تهيه شربت و شريني

بهارنارنج : تقويت قلب ،تپش قلب ،رفع سكسكه

بومادران : درمان عضله ضعيف قلب ،ضد تشنج وصرع ،جنونهاي خفيف

برگ بيد : تب بر ،مسكن ،خواب آور،سردرد

برگ گردو : كاهش قند خون ،حساسيتهاي پوستي

بابونه : تقويت معده ،اشتها آور ،صفرابر ،تقويت اعصاب

پونه: سرما خوردگي ،خلط آور ،ضدعفوني كننده ،بخور و غرغره

پيچك : درمان و پيشگيري لكه هاي دست و صورت ،ضد قارچ

ترخون : ضد ميكروب ،مقوي معده ،مفيد براي دستگاه گوارش

خاكشي (خاكشير) : شستشوي روده ها ،رفع گرمي بدن ،مسكن

شاه اسپرم : دل درد،تقويت قلب و معده ،اسهال و استفراغ ،بادشكن ،سوء هاضمه

شويد : چربي خون،كلسترول ،اسيد اوريك ،ضد سم

شاتره : حساسيتهاي پوستي ،رفع خارش بدن ،تصفيه خون

شنبليله : چاق كننده ،قند خون

گل گاوزبان : رفع دلتنگي ،نشاط آور ،تقويت اعصاب

گلپوره : سرفه ،ترشي معده ،ضد اسهال و استفراغ

گزنه : تقليل قندخون ،عفونتهاي جلدي ،استحكام لثه

كاكوتي : مقوي معده ،اشتها آور ،ضد قارچ ، دردمفاصل ،سوءهاضمه

كاسني : ورم طحال ،تب نوبه ،تصيفه خون ،يرقان ،كلسترول

كيالك : تشنجهاي عصبي ،ناراحتي قواي تناسلي ،مفيد براي كبد

كرفس : رماتيسم ،درد مفاصل ،رقت خون ،چربي خون

كاهو : كاهش فشارخون ،ملين ،چربي خون ،خارش و حساسيت پوست

مرزه : مقوي قواي جنسي ،ضد انگل و كرم ،نقرس

نسترن : تقويت قلب ،ورم كليه ،دردمعده ،رفع سردردي

هفت گياه قند : درمان كامل قند خون

هندوانه كوهي : درمان بواسير ،شستشوي روده

يونجه : تقويت اعصاب ،قندخون ،پوكي استخوان ،تقويت عمومي

شيريني هاي سنتي :

باستخ(لوزانك): نشاسته ، شيره انگور،آب و گلاب را با هم مخلوط كرده و آن را روي اجاق گرم مي كنند . پس از آن مايع آماده شده را در ظرف هايي ريخته و براي تزيين در آن گردوي خرد شده مي ريزند .

تنور شيريني سي : آرد سفيد را با ماست خمير كرده و مقداري شكر روي آن مي ريزند و با دست به آن شكل مي دهند و روي آن زرده تخم مرغ مي مالند . خمير را در سيني پهن كرده و آن را داخل تنور مي گذارند .

سوجوق: نشاسته ،شيره انگورو گلاب را مخلوط كرده و با دست ورزمي دهند . به هنگام ورز دادن به آن گرو مي افزايند و آن را به صورت نواري گرد در مي آورند .سپس آن را قطعه قطعه كرده و با پودر نارگيل تزيين مي كنند .

دوشاب حلوا ،نساء حلواو تره حلوا نيز از ديگرشيريني هاي سنتي آذربايجان به شمارمي رود .

این مطلب را هم ببینید :  خورش تره کردی

نان ها :

ارده : آرد را با شير مخلوط كرده و به صورت خمير در مي آورند . آن گاه اين خميررا به گلوله هاي كوچك تقسيم مي كنند و آن ها را با زرده تخم مرغ آغشته كرده و د روغن سرخ مي كنند .

تنور چره : آرد گندم ،آب و نمك از موارد مورد نياز اين نان است . اين نوع نان هنوز در دهات آذربايجان به روش سنتي پخت مي شود .

يخاچره : شير و آرد گندم را مخلوط كرده و روي آن زرده تخم مرغ مي زنند و در تنور به صورت چانه اي مي پزند .

تاواچره: آرد گندم ،گردو و آب را با هم مخلوط كرده و آن را در سيني كه د رتنور قرار دارد ،پهن مي كنند .

جزلا چره : براي تهيه اين نان دنبه اي را كه روغن آن گرفته شده با آرد و كمي پياز مخلوط مي كنند .

مناطق كرد نشين آذربايجان نيز خوراك هاي خاص خود را دارند . برخي ازاين خوراك ها عبارتند از : سه نگه سير (كبابي كه روي آن دوغ كشك و بلغور ،برنج و سبزي آب پز شده روي آن مي ريزند .)، قوبوولي آبگوشت بدون آبي كه به آن برنج اضافه شده است )،كاله جوش(مخلوط دوغ كشك ،روغن و خرده نان )،لپه و شوربا (مخلوط پياز داغ ،سبزي وبرنج )،ميواني (آرد را در روغن سرخ كرده و به آن آب نيم گرم و مقداري نمك يا شكر اضافه مي كنند و حرارت مي دهند . اين غذا مخصوص زن زائو است. ) ،كارگ ( مخلوط قارچ،پياز ،كوراده-گياه كوهستاني-و تخم مرغ )،بوراني (نيمروي تخم مرغ به علاوه ماست )و به ربه سيل(نوعي آبگوشت كه به آن ماست و روغن اضافه مي كنند ).

سوغات استان آذربایجان غربی عبارتند از: صنایع چوبی، انواع قالی و بافته‌های دستی شامل گلیم، دستکش، شال گردن، کلاه، عرقیات از جمله عرقیات گیاهی، عرق بیدمشک، بادرنجبو، عرق نعناع، گلاب، انواع نقل، گردو و بیدمشک، حلوای گردو و حلوای هویج، انواع محصولات باغی و کشاورزی شامل انگور، سیب درختی، عسل، لبنیات، کشمش، نقل بیدمشک، حلوای گردو، بافتنی های دستی، صنایع چوبی و ریزه کاری فرشهای دستباف و …معرق کاری نیز از صنایع دستی مهم این استان است.

سوغاتی های شهر تبریز

  • آجیل مخصوص تبریز از دیرباز مرغوبیت جهانی داشته و از بهترین محصولات ایران تولید می شود. انواع خشکبار از قبیل برگه هلو، زردآلو، آلو خشک که در شهرستان های جنوبی بخصوص در مراغه تولید می شود طرفداران بیشماری دارد.

 

آذربایجان شرقی با برخورداری از انواع گوناگون صنایع دستی و سوغات جزو استان‌های پرجاذبه به لحاظ سوغاتی به حساب می‌آید.
سوغات استان آذربایجان‌شرقی به دو دسته خوراکی‌ها و صنایع دستی تقسیم می‌شود.

1- قورابیه تبریز


2- نوقا

3- اریس

4- شیرینی کنجدی

5- شکلات تسبیحی


6- سوجوق مراغه
7- باسلیق مراغه
8- میان پر گلابی عجب شیر- مراغه
9- میان پر زردآلو مراغه – عجب شیر
10- میان پر انجیر کردشت و روستاهای حاشیه رودخانه ارس
11- حلوا گردویی اسکو
12- دوشاب (شیره انگور) اسکو
13- گل سرخ تبریز و روستاهای دامنه سهند
14- مربای گل (گل محمدی) تبریز
15- ترشی ذغال اخته شهرستان کلیبر
16- برگه زردآلو و آلبالو شهرستان مرند

 

17- آجیل مخصوص تبریز از دیرباز مرغوبیت جهانی داشته و از بهترین محصولات ایران تولید می شود. انواع خشکبار از قبیل برگه هلو، زردآلو، آلو خشک که در شهرستان های جنوبی بخصوص در مراغه تولید می شود طرفداران بیشماری دارد.

18- صابون مراغه

19- سوزن دوزی ممقان

20- ورنی بافی عشایر ارسباران- کلیبر که بوسیله هنرمندان عشایر استان در نقاط روستایی و شهری اهر و کلیبر توسط زنان بافته می شود.

21- ظروف سفالي

22- فرش هریس- تبریز. قالی هریس، با دوامی که مشهور است از نظر رنگ و طرح در نوع خود بی نظیر است.

23- قالیچه های خوش نقش تبریزی

24- سبدبافی کشکسرای مرند

25- لبنیات آذربایجان بویژه لبنیات دره لیقوان

26- سیب زنوز- در فصل تابستان

27- عسل طبیعی کوهستان سهند

28- محصولات چرمی: چرم تبریز و کفشهای دست دوز آن از دیرباز به واسطه خوش دوختی و ظرافت از شهرت و اعتبار فراوانی برخوردار است.


29- روسری ابریشمی اسکو: که از نوعی پارچه ابریشمی در شهرستان اسکو بافته می شود به به کلاقه ای اسکو معروف است. دارای رنگها و طرحهای زیبا و متنوع می باشد و در مصارف روسری و شال مورد استفاده قرار می گیرد

آشنایی با سوغاتی های شهر تهران

  • صنایع دستی روستایی که به طور کلی خانگی و غیردایمی است و فعالیت های عمده قالی بافی، گلیم بافی، حصیربافی و جاجیم بافی را تشکیل می دهد که از این بین، دست بافی و گلیم بافی در استان تهران دارای سابقه ای بسیار طولانی است

 

صنایع دستی رایج در استان تهران به سه دسته شهری، روستایی و عشایری تقسیم می‌شود. در صنایع دستی شهری، تولید در کارگاه‌های دایمی صورت می‌گیرد.
عمده‌ترین صنایع دستی استان تهران عبارتند از: قلم زنی روی مس، خراطی، سبد بافی، خاتم کاری، شیشه گری، تراش و نقاشی روی شیشه، زیلو بافی، نقاشی چرم، قالی بافی و سفال‌گری، حصیربافی ، ورنی‌بافی ، دست‌بافی‌، چاپ‌ باتیک‌، جاجیم‌ و گلیم‌ بافی‌، رویه‌ پشتی‌، جوال‌، خورجین‌، رنگرزی‌ و ریسندگی.

مراکز مهم‌ خرید سوغاتی شهر تهران‌ عبارتند از: مراکز خرید عتیقه‌ منوچهری‌، مراکز خرید صنایع‌ دستی‌- خیابان‌ طالقانی‌ و استاد نجات‌ اللهی‌، مرکز خرید فرش‌ – بازار بزرگ‌ و خیابان‌ فردوسی‌ و مرکز خرید کتاب‌ – روبروی‌ دانشگاه‌ تهران‌.

صنایع دستی رایج در استان تهران به سه دسته شهری، روستایی و عشایری تقسیم می شود. در صنایع دستی شهری، تولید در کارگاه های دایمی صورت می گیرد و فعالیت عمده شامل خراطی و سبدبافی، شیشه گری، تراش و نقاشی روی شیشه، زیلوبافی، نقاشی روی چرم، قالی بافی و سفال گری و چاپ باتیک است. با نگاهی به سابقه تولید و قدمت چنین فرآورده هایی در تهران در می یابیم که این رشته ها سابقه تولید طولانی در تهران ندارند و بیش تر حاصل کار صنعتگران اصفهانی یا شیرازی مقیم تهرانند. تولیدکنندگان مصنوعات سفالی بیش تر از لالجین همدان به تهران کوچ کرده اند و خراطان به طور عمومی اهل دزفولند.

تنها نقاشی روی چرم که از دوره قاجاریه در تهران رواج داشت، متکی به سابقه ای ممتد است. به اضافه چاپ باتیک که از سال های بعد از جنگ دوم جهانی در تهران رایج شد و گروهی به طور پراکنده به آن اشتغال داشته اند. در سال های اخیر نیز عده ای از هنرجویان کلاس های آزاد سازمان (سابق) صنایع دستی، در تهران سرگرم فعالیت بوده اند.

صنایع دستی روستایی که به طور کلی خانگی و غیردایمی است و فعالیت های عمده قالی بافی، گلیم بافی، حصیربافی و جاجیم بافی را تشکیل می دهد که از این بین، دست بافی و گلیم بافی در استان تهران دارای سابقه ای بسیار طولانی است و پاره ای دیگر از رشته ها طی سال های اخیر از طریق کارگاه های آموزش جهاد سازندگی یا مراکز بهزیستی به مناطق روستایی راه یافته و به دلیل قابلیت های اقتصادی گروه هایی را جذب کرده است.

نکته حایز اهمیت این است که پاره ای از صنایع دستی رایج در بعضی نقاط روستایی استان تهران دارای خصلت کارگاهی بوده و تولید آن ها دایمی است. با توجه به آن چه گفته شد، تهرانی ها و شهرستانی های مقیم تهران هم می توانند سوغات متنوعی را از این کلان شهر با خود ببرند.

عمده ترین صنایع دستی استان را قلم زنی روی مس، خراطی، سبد بافی، خاتم کاری، شیشه گری، تراش و نقاشی روی شیشه، زیلو بافی، نقاشی چرم، قالی بافی و سفال گری تشکیل می‌دهند.

البته تنها نقاشی روی چرم که از دوره قاجاریه در تهران رواج داشت، متکی به سابقه ای ممتد است. به اضافه چاپ باتیک که از سال های بعد از جنگ دوم جهانی در تهران رایج شد و گروهی به طور پراکنده به آن اشتغال داشته اند.

عرقیات سنتی شهرستان زنوز

 

  • قرار گیری زنوز در میان کوههای مختلف و داشتن تنمع گیاهی و آب وهوایی می تواند زمینه تبدیل زنوز به یکی از قطب های تولیدات گیاهی و دارویی را فراهم آورد.با این اوصاف یکی از بانوان کار آفرین زنوزی کارگاه تولید عرقیات گیاهی را در سال 91 راه اندازی کرده است.عرقیات تولید شده در این کارگاه کاملا سنتی ،بهداشتی و طبیعی بوده

عرقیات سنتی کوثر زنوز
اردیبهشت ماه زنوز حال و هوای خاصی دارد اگر به دشتها ،باغات وکوههای زنوز مراجعه کنید با مشاهده گلهای رنگارنگ،طبیعت بکر و متنوع و استشمام عطر و بوی گلها و گیاهان و با شنیدن آواز عاشقانه و دلنواز پرندگان و زمزمه گوشنواز چشمه ساران مست و مدهوش می شوید.طبیعت زیبا و متنوع زنوز را انواع سبزی ها و گیاهانی از گونه های مختلف فرا گرفته اند که هر کدام کاربرد های مختلفی دارند. سبزی های خودرو و بیابانی مخصوص آش:1-آغجاباش2-اوغلان اوتی3-قزیاغی4-کهلیک اوتی5-جاجیق6-کاف گیله7-پیاوا8-چیچک 9-سارومساغ

گیاهان داارویی :1- یارپوز 2-بابونه 3-کهلیک اوتی 4-پولوح 5- شیوران 6-مریم نخودی 7-بنفشه 8- گل گاوزبان 9- ختمی 10- امن کومجی 11- بیزوشه 12-گزنه و…
درختچه ها و بوته های دارویی:1- زرشک 2-زالزالک 3- ایت بورنی 4- قیزیل گول

قرار گیری زنوز در میان کوههای مختلف و داشتن تنمع گیاهی و آب وهوایی می تواند زمینه تبدیل زنوز به یکی از قطب های تولیدات گیاهی و دارویی را فراهم آورد.با این اوصاف یکی از بانوان کار آفرین زنوزی کارگاه تولید عرقیات گیاهی را در سال 91 راه اندازی کرده است.عرقیات تولید شده در این کارگاه کاملا سنتی ،بهداشتی و طبیعی بوده و از کیفیت بسیار بالایی بر خوردار می باشد.انواع عرقیات تولید شده و خواص آنها به شرح زیر میباشد:

این مطلب را هم ببینید :  سنگ تراشه های وردیج

گلاب:مقوی اعصاب وقلب،سخت کننده لثه-آرام بخش- خوشبو کننده -روشن کننده پوست و نشاط آور
عرق آویشن:مسکن-ضد سرما خوردگی-مقوی معده- تقویت بینایی- رقیق کننده خون- ضد ورم بینی و گلو

عرق بو مادران:ضد روماتیسم و نقرس- ضد انگل- درمان ضعف عضله قلب- رفع خستگی اعصاب- تصفیه کننده خون
عرق بید مشک:تقویت کننده قلب- رفع ناراحتیهای اعصاب-تقویت معده و آرامبخش- تقویت عمومی بدن
عرق بابونه :نیرو بخش- کرم کش-هضم غذا- ضد تب و دردو بی خوابی
عرق پونه:ضد سیاه سرفه وگریپ- خلط آور- باز کننده عروق- اشتها آور- ضد اسهال-رفع سوزش معده
عرق کاسنی:مفید برای کبد- ضد جوش،خارش-تصفیه کننده خون- کاهنده چربی وکلسترول- سفید کننده پوست- درمان کم خونی- رفع یبوست- تقویت کبد-تب بر-

عرق گزنه:جلوگیری از ریزش مو و تقویت موی سر- تسکین درد های عضلانی-ازدیاد ادرار-ضد چربی وقند خون-
عرق شیرین بیان:درمان ورم معده و روده- درمان امراض کلیه-بر طرف کننده سرماخوردگی-مقوی اعصاب-
عرق نعناع:ضد دل درد-تقویت کننده معده کودکان،دستگاه گوارش- ضد عفونی کننده
عرق بادرنجبویه:ضد خستگیهای روحی-ضد قلنج-آرام بخش و مقوی قلب-خونساز- مقوی مغز-نشاط آور- آرامبخش-خوش عطر وطعم برای شربت-درمان تپش قلب
عرق کاکوتی:تقویت کننده اعصاب- ضد انگل-ضد عفونی کننده مجاری تنفسی- تقویت دستگاه گوارش وبینایی- درمان بی خوابی

عرق گاو زبان :آرام بخش- ادرار آور-تصفیه کننده خون- نشاط بخش

آشنایی با سوغاتی های خراسان‌ جنوبی

  • از سوزن‌دوزی‌های رایج و بومی خراسان‌جنوبی می‌توان به سرمه‌دوزی، نقده‌دوزی، آجیده‌دوزی، ابریشم‌دوزی، چشمه‌دوزی، خامه‌دوزی، قیطان‌دوزی، ملیله‌دوزی، سرمه‌دوزی، نقش‌دوزی، سکه‌دوزی، آیینه‌دوزی، پولک‌دوزی، گلابتون‌دوزی، ده‌یک‌دوزی، شبکه‌دوزی و فلزی‌دوزی اشاره کرد.

 

استان خراسان‌جنوبی به مرکزیت شهر بیرجند با مساحتی بالغ بر 95 هزار و 388 کیلومتر مربع و با آب و هوای متنوع در شرق کشور واقع شده است.

به گزارش خبرنگار خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، منطقه‌ی خراسان‌جنوبی، ره‌آورد یا سوغات، کالایی است که از یک شهر، روستا یا منطقه‌ای توسط مسافران و گردشگران خریداری می‌شود تا پس از بازگشت مسافر به نزدیکان، دوستان و آشنایان هدیه داده شود.

ره‌آوردها به طور معمول جزو صنایع‌دستی، محصولات صنعتی و مواد غذایی ساخته شده در نواحی مختلف جغرافیایی هستند.

سوغاتی‌ها همیشه مسأله‌ی مهم سفر گردشگران هستند، کالاهایی که می‌توانیم با فرستادن آن‌ها به سایر نقاط جهان به عنوان تکه‌ای از فرهنگ، هنر، سنت، اقلیم و… داشته‌هایمان را به رخ جهانیان بکشیم‌ و به این شکل، چیزی به دست آن‌ها که به سفر نیامده‌اند، می‌رسد و نیز برای آن‌ها که به جایی سفر کرده‌اند با دیدن آن سوغاتی‌ها خاطره سفر زنده شود.

خراسان‌جنوبی محصولات استراتژیک در سطح کشور و جهان دارد که ازآ ن جمله می‌توان به محصولات زعفران، زرشک، انار نام برد.

از دیگر محصولات می‌توان به عناب اشاره کرد که شهرستان بیرجند، بیشترین تولید را درسطح کشور دارد و از دیگر محصولات آلو بخارا، کشک، قره قروت، توت خشک، قالی و.. را می‌توان نام دارد که به‌عنوان سوغات به اقصی نقاط کشور و جهان به‌عنوان محصولات ممتاز و سوغات عرضه می‌شود.

به‌علت شرایط مناسب آب و هوایی جنوب خراسان، یکی از بزرگ‌ترین قطب‌های تولید زعفران ایران و جهان است.

علاوه بر زعفران، زرشک، آلو بخارا، عناب، سنجد، بادام کوهی، گردو، کشک سیاه، کشک زرد، کشک زیره‌ای، قره قروت، برگه هلو و قالی در نقش‌ها، طرح‌ها و رنگ‌های متنوع از سوغات بیرجند است.

کشک خراسان‌جنوبی پذیرای مسافران نوروزی

یکی از جالب­‌ترین جاذبه‌های گردشگری در هر منطقه­‌ای انواع غذاهای آن سرزمین و نحوه طبخ آن است.

غذاهای سنتی خراسان‌جنوبی از مواد در دسترس و متناسب با شرایط آب و هوایی تهیه می‌شود.

خواص درمانی، مهم‌ترین شاخصه‌ی غذاهای سنتی خراسان‌جنوبی است که در ایام نوروز مسافران و گردشگران از آن استقبال زیادی می‌کنند.

یکی از این غذاهای دارویی قروت یا کشک است که با حجم کم خود، یک ماده غذایی معجزه آساست که در بردارنده‌ی همه‌ی خواص شیر و حاوی کلسیم و پروتئین است.

«کشک» یکی از فرآورده‌های فرعی شیر است که به روش سنتی از جوشاندن، تغلیظ و یا خشک کردن دوغی که پس از کره‌گیری باقی می­‌ماند و یا از ماست بدون چربی تهیه می‌شود. کشک دیگ چدنی یا خاکستری در خراسان‌جنوبی مورد استقبال زیادی قرار دارد که به همین نام مشهور است این نوع کشک خواص بیشتری نسبت به سایر کشک‌ها دارد.

«کشک زرد» نوع دیگری از کشک خراسانی‌هاست و به‌صورت پودر زردرنگ خشک است که از روزگاران کهن بر جا مانده است.

اگر به خراسان‌جنوبی رفتید آش شلغم و خورشت ریواس و بلغور پلو یادتان نرود.

در خراسان‌جنوبی انواع مختلف اشکنه مثل اشکنه آلو، نخود، کشک زرد و بادمجان زیاد است.

نان سمنو و نان زردی نیز از نان‌های معروف خراسان‌جنوبی بوده، عناب، آلو، فرش و صنایع‌دستی از مهم‌ترین سوغات‌های منطقه‌ی جنوب خراسان است.

علاوه‌بر زعفران، زرشک، آلو بخارا، عناب، سنجد، بادام کوهی، گردو، کشک سیاه، کشک زرد، کشک زیره‌ای، قره قروت، برگه هلو و قالی در نقش‌ها، طرح‌ها و رنگ‌های متنوع از سوغات بیرجند است.

خراسان‌جنوبی هم‌چنین دارای هنرمندان چیره‌دست و ماهری است که با ظرافت خاص آثار خارق‌العاده‌ای را خلق می‌کنند که شامل سفالگری، آهنگری، حصیربافی، سبدبافی، نمد مالی، زیلو بافی، پارچه‌بافی، ریسندگی، دباغی، سوزن‌دوزی، قلاب‌بافی و قالی‌بافی است.

از جمله محصولات باغی می‌توان از زرشک، بادام، آلو، عناب، سنجد، انار، انگور، انجیر، توت و گردو نام برد. محصولات خاص منطقه‌ی جنوب خراسان شامل زعفران، زرشک، آلو بخارا، عناب، سنجد، بادام، انار، انجیر و انگور است.

زعفران

هم‌اکنون منطقه‌ی عمده کشت زعفران به خراسان‌جنوبی که زمانی به قهستان شهرت داشته و امروزه شامل شهرستان‌های نهبندان، بیرجند، قاین، گناباد، فردوس و طبس می‏ شود، محدود شده است.

زعفران گیاهی است علفی، دائمی و در عین حال زینتی که از طریق پیاز تکثیر می‌شود، چون زعفران یک گیاه نازای طبیعی است.

بخش مورد استفاده زعفران همین کلاله زعفران است. اگرچه همراه بودن خامه با کلاله از قیمت زعفران می‏‌کاهد، اما بیشتر افراد برای اطمینان از خلوص زعفران ترجیح می‏‌دهند از زعفران دسته‏‌ای که خامه به کلاله متصل است خریداری کنند.

کلاله‌ی زعفران دارای رنگ، طعم و عطر دلپذیری است که هر یک از این ویژگی‌ ها مربوط به یک دسته از مواد آلی شیمیایی است.

زعفران در بازارهای استان به‌صورت زعفران معمولی دسته‌ای و زعفران سرقلم سرریشه، یا سرگل، یا رشته‏‌ای و در بازارهای جهانی بیشتر به‌صورت زعفران سائیده شده «پودر» و زعفران رشته‏‌ای به فروش می‌رسد.

زرشک

زرشک‏‌ها گروه بزرگی ‏از درختچه‏‌های خاردار همیشه سبز یا خزان‌کننده از خانواده زرشکیان است.

ارتفاع درختچه‌ی زرشک به یک تا 3 متر و در شرایط مساعد به 6 متر می‌رسد. شاخه‌های این درختچه شکننده و دارای پوسته‌ی زرد رنگ و عدسک‌های سیاه رنگ بوده که بر روی ساقه‌های قدیمی نیز دیده می‌شوند.

برگ زرشک حاوی مقدار زیادی ویتامین C است و در اسهال‌های مزمن، آب آوردن انساج و در بیماری اسکوربوت مصرف می‌ شود. جویدن برگ باعث سفت شدن لثه‏ ها و جلوگیری از خونریزی می‌شود.

گل‌های زرشک، مجتمع و به‌صورت خوشه‏‌ای و آویخته است.

در خراسان‌جنوبی زرشک بی‌دانه به‌عنوان یک میوه مطلوب در شهرستان‌های بیرجند و قائنات کشت می‌شود.

از دانه زرشک صرف نظر از مصارف غذایی در صنایع تبدیلی از قبیل مربا، ژله، آب میوه، نوشابه گازدار، کنسرو، مارمالاد، نکتارین و گرد زرشک استفاده می‏‌شود.

زرشک را عقیق درخشان صحراهای خراسان نام نهاده‌اند که این محصول به یکی از سوغات پر مخاطب مسافران خراسان‌جنوبی تبدیل شده است.

آلو بخارا

آلو بخارا درختچه‌ ای است به طول در حدود سه متر که هر قدر فواصل کشت آن محدودتر باشد، بر ارتفاع آن اضافه می‌شود.

این درخت در روستاهای بخش مرکزی و بخش درمیان بیرجند به فراوانی کشت می‌شود.

میوه این درخت به طوری‌که در مخزن الادویه آمده، اثر هضم‌کننده، اشتهاآور و محرک ترشحات صفراوی دارد.

نوع خشک شده آن که به‌عنوان سوغات خراسان‌جنوبی طرفداران زیادی دارد، در انواع سوپ‏‌ها و خوراک‌ها استفاده می‌شود.

عناب

عناب درختی است خاردار که در مقابل سرما و گرما مقاوم است. عناب در بیشتر روستاهای بیرجند و در زمین‌های نامرغوب می‌روید و حاصل بالنسبه رضایت بخشی تولید می‌کند.

میوه این عناب‌ها ترش و شیرین و با درجه گوشتی 91 درصد و میانگین وزن 13 گرم است.

در روستاهای بیرجند اغلب عناب بیش از سنجد کشت می‌شود، چون میوه عناب بیش از سنجد طالب و قیمت دارد.

سنجد

سنجد دارای ارقامی است که از نظر شکل، رنگ، طعم و اندازه میوه و ارتفاع درخت بایکدیگر متفاوت هستند.

این درخت در روستاهای کوهستانی بیرجند به فراوانی یافت می‌شود و از آن به‌ویژه به‌عنوان پرچین برای جلوگیری از تخریب مزارع و باغ‌ها استفاده می‌کنند.

برگ سنجد شبیه بید، دراز، کرک‌دار، براق و متناوب و با دم‌برگ‌های کوتاه است. پشت برگ‌ها نقره‏‌ای فام و دارای دمبرگ کوتاه است.

گلیم

گلیم سوزنی هم‌چنین گلیمی با نوعی بافت به نام «پود معلق» از برجسته‌ترین انواع گلیم در خراسان‌جنوبی‌اند.

از مهم‌ترین نقوش به‌کار رفته در گلیم‌های این منطقه می‌توان به نقش کوهه، بلوچی، کژمار، بوته، هفت‌لیکه، نگار، ماه، نقش اسب، کجک، دردهن، پیش‌برو پیش‌بیا، حلقه، شطرنجی، کوچ یا دندان‌بره، درختچه‌ها، بوته‌های صحرایی حیوانات و پرندگان اشاره کرد. گلیم در ابعاد متفاوت و کاربردهای سرانداز، کناره و زیرانداز اشاره کرد.

بافت گلیم در بیشتر روستاها و شهرستان‌های خراسان‌جنوبی رایج است.

سفره‌آردی

سفره‌آردی نوعی گلیم مربعی‌ شکل است که در منطقه‌ی قائنات و سرایان تهیه و با ترکیب تکنیک گلیم ساده و پیچ و گلیم‌پیچ با حاشیه‌ی پرزدار بافته می‌شود. با توجه به کاربرد این بافته‌ها برای خمیرگیری نان، این صنایع‌دستی به این نام شناخته می‌شود.

سفره‌آردی کاربری‌های دیگری نیز از جمله زیرانداز برای پخت، رو کرسی‌ای و سجاده دارد.

این رشته صنایع‌دستی 200 سال قدمت دارد و هم‌اکنون به 22 نفر در روستای معواج و مهنج قاین آموزش داده شده تا علاوه‌بر ایجاد اشتغال، این هنر ارزشمند احیا شود.

جنس سفره آردی از پنبه، پشم و یا ترکیبی از هر دو است که به‌صورت گلیم‌باف با نقوش هندسی ساده بافته و یا از ترکیب دو تکنیک بافت گلیم و قالی برای تهیه آن استفاده می‌شود.

حوله‌

حوله‌بافی جزو منسوجات و فرآورده‌هایی است که به کمک دستگاه‌های بافندگی دووردی و چهاروردی تولید می‌شود.

حوله‌بافی اکنون مانند گذشته با دستگاه‌های سنتی و به همان شیوه‌های قدیم، با دار‌ی معروف به «تو بافی» یا «تون بافی» بافته می‌شود.

از انواع نقوش به کار رفته در حوله‌بافی می‌توان به نقش‌های کُلو، گِنتی، چَپَر بافت و جناغی اشاره کرد.

تولیدات مختلف حوله‌بافی شامل انواع حوله دست و صورت و حمام، سفره‌ی نان، دستمال، شال سر، قطیفه، چادرشب و … است.

هم‌اکنون شهرها و روستاهایی مانند خوسف، قائن، بیرجند، خراشاد، خشک، نوزاد، سیدال جزو مناطق فعال در زمینه‌ی حوله‌بافی هستند.

جاجیم

جاجیم، بافته‌ی تارنمایی ‌است که از نخ‌های رنگی، ظریف و پشمی بافته می‌شود.

امروزه برای بافتن جاجیم از نخ کاموا و الیاف پلی‌استری هم استفاده می‌کنند.

جاجیم منطقه بیشتر دارای طرح‌های محرمات است و نقوش آن نیز بیشتر به رنگ‌های سبز، زرد، قرمز، سفید و بنفش است. از جاجیم برای تهیه‌ی زیرانداز، روکرسی، روپشتی، سجاده، انواع کیف زنانه، کوسن و دمپایی استفاده می‌شود.

رودوزی‌های سنتی

رودوزی‌های سنتی یکی دیگر از صنایع‌دستی معروف خراسان‌جنوبی است، رودوزی سنتی، هنر آراستن روی پارچه‌های ساده با بهره‌گیری از نخ‌های الوان و با سوزن و قلاب است.

تهیه‌کنندگان آن با صبر و شکیبایی بخیه‌های ظریفی به منسوجات ساده می‌زنند و اثر زیبایی خلق می‌کنند.

از سوزن‌دوزی‌های رایج و بومی خراسان‌جنوبی می‌توان به سرمه‌دوزی، نقده‌دوزی، آجیده‌دوزی، ابریشم‌دوزی، چشمه‌دوزی، خامه‌دوزی، قیطان‌دوزی، ملیله‌دوزی، سرمه‌دوزی، نقش‌دوزی، سکه‌دوزی، آیینه‌دوزی، پولک‌دوزی، گلابتون‌دوزی، ده‌یک‌دوزی، شبکه‌دوزی و فلزی‌دوزی اشاره کرد.

سکه‌دوزی، درویش‌دوزی و سرمه‌دوزی از رایج‌ترین دوخت‌های خراسان‌جنوبی هستند که در تولید انواع جانماز، رومیزی، جلد قرآن، روتختی، روپشتی، لب‌طاقی، لباس به کار می‌روند.

به خراسان‌جنوبی که سفر می‌کنید چه خوب است پس از بازدید از ابنیه و آثار تاریخی‌اش، برای خرید سوغات مردم کویر سری نیز به بازارهای قدیمی بزنید.

سیب شهر زنوز

  • از سیب زنوز علاوه بر اینکه در سردخانه و انبار ها نگهداری می کنند برای مصرف خانواده برگه هم درست می کنند و در زمستان می پزند که به آلما بیشمیشی معروف است و خیلی خوشمزه می باشد.

سیب زنوز
شهر زنوز یکی از معدود باغ شهرهای ایران است که بیشتر مردم ایران آن را با نام سیب (سیب زنوز) همراه می دانند. سیب تولیدی این شهر به اعتقاد کارشناسان می تواند به عنوان نمادی دائمی محسوب شده و گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به این منطقه از آذربایجان جذب کند.

سیب زنوز از نظر کیفیت و کمیت مقام اول محصولات سر درختی‌ های زنوز را دارد. هر چند انواع مختلف زردآلو مانند طبرزه،‌ مخملی، خودرو،‌ کشاورزی و انواع مختلفی از گلابی،‌ گردو، آلو، آلبالو، گیلاس و سر درختی‌ های دیگر در اقتصاد باغداران منطقه نقش زیادی دارد لیکن سیب به لحاظ سرآمد بودن کیفیت و انواع آن جایگاه ممتازی را دارد. در زنوز حدود ۴۰ نوع سیب تولید می‌شود که از مهمترین آنها می‌توان به قابالا، سلطانی، بالجه‌ای، ‌اسدکوهی، شیشه‌ای،‌ مشکی، مشکی قرمز، می خوش یارآلما،‌ قیزیل آلما،‌پیر آلما،‌ پاییزه، لبنانی سفید و لبنانی قرمز اشاره کرد.
سیب زنوزحتی در نوع لبنانی آن تفاوت بسیار با محصولات سیب دیگر مناطق کشور دارد. طعم و مزه لذیذ، آبدار بودن،‌ داشتن پوشش چربگونه و‌ رنگ قرمز خوشرنگ از عمده ویژگی‌های سردرختی سیب زنوز است. سیب‌هایی که بر اساس افسانه‌های قدیمی منطقه سرخی آن بر اثر تابش نور ستاره قطبی است.
سيب عمده ترين سردرختي زنوز مي باشد و از زمانهاي قديم سيب زنوز شهره آفاق دور و نزديك بوده و الحق كه در زيبايي و خوش مزه گي نظير ندارد روايت مي كنند كه درخت سيب را از شمال ارس به زنوز آورده اند حمداله مستوفي مورخ و جهانگرد مشهور كه حدود هفتصد سال پيش از منطقه مرند گذر كرده مي گويد: زنوز قصبه ايست باغستان فراوان دارد حاصلش غله و انگور و ميوه و به تخصيص سيب سفيد ( قبلي ) مي خوانند عظيم خوب است حقوق ديوانيش سه هزار دنيا است . سيب قبلي همان قابالا مي باشد كه امروز نيز معروف است اكنون اين پرسش پيش مي آيد كه نام قبلي يا قابالا از كجا آمده و روي اين سيب مانده بارتلد محقق روسي مي نويسد : كولك پايتخت باستاني اران كه اعراب قبله گويند خرزان نيز ناميده مي شود پس اين احتمال كه سيب قباله يا قابالا از ناحيه قبله براي اولين بار به زنوز آمده باشد بسيار زياد است . سيب هاي بومي زنوز از بهار تا پاييز محصول مي دهند و انواع زيادي دارند سيب گرده شيرين به محض در آمدن از گل قابل خوردن است و مزه دلپذيري دارد .

-پائیزه آلماسی ( که همان سیب معروف زنوز است که زبانزد خاص و عام است و در خارج از زنوز به زونوز آلماسی معروف است این سیب خیلی خوش خوراک است برعکس سیبهای لبنانی نفخ آور نیست رنگ و مزه این سیب با توجه به دو درختی که بهم پیوند زده می شوند فرق می کند بنابر این انواع مختلفی از آنرا در باغات زنوز می توان مشاهده کرد این سیب محصول اختصاصی زنوز است و فقط در زنوز بعمل می آید آنهم در محدوده شهر و باغات اطراف رودخانه زنوز که میوه هایش از کیفیت بالایی برخوردار است مثلا در منطقه کفشن زنوز بعمل نمی آید …) از سیب زنوز علاوه بر اینکه در سردخانه و انبار ها نگهداری می کنند برای مصرف خانواده برگه هم درست می کنند و در زمستان می پزند که به آلما بیشمیشی معروف است و خیلی خوشمزه می باشد.

 

بهترین سوغاتی و صنایع دستی مراغه

  • صنعت فرش اصلي¬ترين صنعت در بيشتر نقاط آذربايجان محسوب مي¬شود و در همين راستا اين صنعت با دارا بودن هنرمندان زبردست در طراحي و بافت در مراغه پا به پاي ديگر مراكز عمده فرش از جمله تبريز رشد داشته است.

 

سوغاتی های مراغه
صابون مراغه، عسل مراغه، خشکبار مراغه، سجوق وباسلوق، صنایع دستی (گلیم-فرش دستباف- تابلوفرش- قلم زنی –سفال – حکاکی روی نقره)
صابون مراغه
بیش از نیم قرن است که صابون سنتی مراغه خود را در سبد سوغاتی شهر مراغه جای داده وتوسط مسافران وگردشگرانی که به این شهر سفر می کنند در تمام نقاط کشور گسترده می شود.
یکی از امتیازات صابون مراغه شیمیایی نبودن مواد اولیه آن است وهمین امتیاز توانسته سالها مشتریان خود را حفظ کند.

عسل مراغه
شهرستان مراغه از نظر توليد كمي و كيفي عسل مقام اول استان آذربايجان شرقي را به خوداختصاص داده¬است. غني بودن مراغه ازنظر مراتع كوهستاني و تنوع گل‌ها به ويژه در مراتع سهند از عمده دلايل توليد زياد و مرغوبيت عسل اين شهرستان است.

خشکبار مراغه
خشکبار مراغه شامل بادام کاغذی، گردو کاغذی ، قیسی خشک، فندق، گردو خشک، کشمش، سبزه، برگه هلو، برگه زردآلو و به بیان دیگر میوه‌های خشک از قبیل میوه‌های فوق و آلو و آلوچه و آلبالو و زردآلوی خشک¬می¬شود و در قدیم آن را میوه خشک می‌گفته‌اند و آن جزء آجیل حساب نمی‌شود و به آن خشکه بار نیز گفته می‌شود.

سجوق و باسلوق
یکی از عمده ترین سوغاتی های این منطقه به حساب می¬آید.باسلیق یا باسلوق از نشاسته ،آب، شکر، گلاب، گردو،کره، َپودر نارگیل تهیه میشود.
سجوق از شیره انگور یا دوشاب، نشاسته، مغز بادام یا مغز هسته شیرین زردآلو و گلاب و هل تهیه می¬شود.

صنایع د ستی

فرش
صنعت فرش اصلي¬ترين صنعت در بيشتر نقاط آذربايجان محسوب مي¬شود و در همين راستا اين صنعت با دارا بودن هنرمندان زبردست در طراحي و بافت در مراغه پا به پاي ديگر مراكز عمده فرش از جمله تبريز رشد داشته است. فرش مراغه در دو نوع ابريشمي و پشمي مي باشد كه فرش ابريشم عمدتا به خارج از كشور صادر شده و از منابع ارز آوري محسوب مي گردد و فرش پشمي با طرحهاي گوناگون و تنوع بيشتر در تجارت داخلي در گردش است.

سفال
از زماني كه بشر شكل دادن گل رس و پختن آن و تهيه لوازم زندگي خود به وسيله آن را شناخت صنعت سفالگري پيدا شد و به دليل برخوردار بودن مراغه از ديرينه تاريخي بسيار كهن صنعت سفالگري و كاشي¬كاري و سراميك از زمانهاي دور و دراز در اينجا رواج داشت. نمونه هاي يافت شده از آثار سفالين در اين منطقه در موزه ايلخاني مراغه به معرض نمايش گذاشته شده است .

منبت
منبت يعني كنده كاري در روي چوب. اين فن در ميان ملل مختلف دنيا سابقه بسيار طولاني دارد كه به نوعي ريشه در تمدن و پيشرفت اجتماعي و فرهنگي يك جامعه دارد. منبت¬كاران مراغه¬اي نيز پا به پاي هنرمندان ساير شهرها قدم هاي قابل توجهي برداشته¬اند. از طرف ديگر وجود چوب گردوي فراوان در اين منطقه خود يكي از عوامل رونق اين صنعت محسوب مي شود كه شكوه اين هنر را با برپا كردن نمايشگاه هاي گوناگون به نمايش گذاشته اند .

معرق
معرق به معني وصله مي باشد و به طور كلي به شكل هايي گفته مي شود كه از كنار هم گذاشتن تكه هاي كوچك و بزرگ چوب و يا كاشي تشكيل شده باشد. معرق به دو صورت كاشي معرق و معرق چوب تاريخچه بسيار ديرينه اي در آذربايجان دارد كه از دوره سلجوقيان به سرعت رو به تكامل بوده است .

مينياتور
به نوعي هنر نقاشي گفته مي¬شود كه در آن قواعد علم مناظر و ديده ها و كالبد شناسي رعات نمي گردد و رنگ جنبه تزييني دارد و جزئيات با ريزه كاري نشان داده مي¬شود. از دوره صفوي تا كنون اين هنر فراز و نشیب هایی را پيموده است.

سوغاتی های شهر اسکو

  • ازمهم ترين سوغات اسكو ميتوان نان اسكو و گل محمدي را نام بردكه شهرستان اسکو بزرگترين توليدکننده گل محمدي در آذربايجان شرقي است و سالانه يک‌هزار و 900 تن محصول گل محمدي از باغات منطقه جمع‌آوري مي‌شود.

 

روسری کلاقه ای


فرش ابریشم اسفنجان

گل محمدی گنبرف

دوشاب اسکو

نان اسکو

گردو وبادام کاغذی اسکو

عسل اسکو

گیاهان دارویی

آب معدنی ودرمانی کندوان

از سوغات اسکو نیز دوشاب اسکو معروف است و از شیره انگور یا شیره خرما درست می شود .
حلوای گردویی اسکو ، میان پر (جوز قند) (که گلابی پوست کنده و دود گوگرد داده ، با خاکه قند و … پر می شود و هم چنین از زردآلو ، آلو و شفتالو هم درست می شود) فندق ، گردو و بادام از دیگر سوغات این شهرستان است.
ازمهم ترين سوغات اسكو ميتوان نان اسكو و گل محمدي را نام بردكه شهرستان اسکو بزرگترين توليدکننده گل محمدي در آذربايجان شرقي است و سالانه يک‌هزار و 900 تن محصول گل محمدي از باغات منطقه جمع‌آوري مي‌شود.

 

ازصنايع دستي اين شهرستان ميتوان كلاقه اي را نام برد كه اسکو از مهمترین مراکز تولید پارچه های حریر ابریشمی کلاقه ای به صورت مصنوعی و طبیعی میباشدکه به کشور های مختلف صادر میشودواشخاص زیادی در اسکو از این طریق امرار معاش میکنند.

کاشمر سوغاتی چی داره ؟

  • سوغات کاشمر با توجه به فراوانی باغات انگور در این منطقه کشمش است که به سراسر ایران صادر شده و پس از آن زعفران نیز که کاشت آن در سالیان اخیر متداول گشته جزو سوغات این شهر به شمار می روند.

 

در شهرستان کاشمر نیز بخشی از فرآورده های صنایع دستی می توانند جزو سوغات این شهرستان محسوب شوند که از میان آنها می توان به گیوه های کاشمری، انواع حصیرها و گلیم های الوان اشاره نمود. اما مهمترین فرآورده و سوغات کاشمر با توجه به فراوانی باغات انگور در این منطقه کشمش است که به سراسر ایران صادر شده و پس از آن زعفران نیز که کاشت آن در سالیان اخیر متداول گشته جزو سوغات این شهر به شمار می روند.

آشنایی با سوغات و صنایع دستی نیشابور

 

  • به نقل از اقوال شفاهی و برخی مکتوبات مشهور است که حضرت رضا (ع) در هجرت تاریخی خویش از مدینه به مرو در مسیر خود به شهر نیشابور وارد شده است و حدیث بلند مرتبه سلسله الذهب که چکیده تاریخ شیعه را در خود جای داده در جمع نیشابوریان بر زبان مبارک حضرت جاری گشته است.

نام نیشابور به سبب وجود معادن غنی با فیروزه قرین بوده و تراشیدن و شکل دادن به این سنگ قیمتی از امروزه نیز حرفه های قدیمی و سودمند آن دیار به شمار می رود.
در حال حاضر معادن فیروزه در شمال غرب نیشابور و دامنه های بینالود قرار دارند . فیروزه انواع گوناگونی دارد که از جمله می توان به فیروزه عربی، شجری، شروام، عجمی (بهترین نوع فیروزه) تو خال و چاغوله اشاره کرد . فیروزه بیشتر به عنوان نگین و ترصیع در انگشتر ، گردن بند و ظروف نقره استفاده می گردد . فیروزه مشهورترین سوغات شهرستان نیشابور است که شهرتی جهانی دارد. از سایر صنایع دستی می توان به قالی بافی ، سفال گری و لعاب کاری و از دیگر سوغات این شهر می توان به ساقه های ترد گیاه اساطیری ریواس و گلهای در فصل بهار اشاره کرد.

قلمدان ها و حدیث سلسله الذهب

به نقل از اقوال شفاهی و برخی مکتوبات مشهور است که حضرت رضا (ع) در هجرت تاریخی خویش از مدینه به مرو در مسیر خود به شهر نیشابور وارد شده است و حدیث بلند مرتبه سلسله الذهب که چکیده تاریخ شیعه را در خود جای داده در جمع نیشابوریان بر زبان مبارک حضرت جاری گشته است. معروف است که نیشابوریان برای کتابت حدیث قلمدان ها را باز نموده و فرمایشات حضرت را نگاشته اند . می گویند تعداد قلمدان ها متجاوز ار 30 هزار عدد بوده و در قولی دیگر 12 هزار عدد ذکر گشته است که این خود حکایت از رواج هنر قلمدان سازی و میزان ادیبان ، دانایان و باسوادان این شهر فرهنگی می کند.
اگرچه امروزه این هنر در نیشابور از رواج پیشینی برخوردار نیست . اما جای تأمل است که به یاری سازمان میراث فرهنگی ، صنایع دستی و گردشگری استان در جهت احیای آن اقدامات عاجلی انجام گیرد.