چه زمانی برای مسواک زدن مناسب است؟

برای بسیاری از کاربران محترم سوال می باشد که چه زمانی برای مسواک زدم مناسب می باشد؟بیشتر ما عادت داریم شب ها هنگامی که می خواهیم بخوابیم و به اصطلاح در دقیقه نود مسواک بزنیم. در چنین حالتی اگر دیر بخوابیم و سرگرم کارهایمان باشیم، دندان هایمان بیشتر در معرض آسیب و پوسیدگی قرار می گیرند.

متخصصان می گویند مهم نیست شما دندان های خود را دقیقا چه موقع مسواک می زنید، مهم این است که بدون باکتری در دهانتان وارد رختخواب شوید. فقط دو بار در روز مسواک بزنید و برای بیرون کشیدن باکتری ها از بین دندان هایتان نخ بکشید و سعی کنید در طی روز، غذاهای آماده کمتری میل کنید.

البته اگر سعی کنید یک بار از مسواک زدنتان قبل از خواب شب باشد، بهتر است، خصوصا اگر شب ها زود می خوابید، زیرا در طی خواب ترشح بزاق دهان کم می شود و خشکی دهان محیط بهتری را برای فعالیت باکتری های مولد پوسیدگی دندان فراهم می آورد.یک غشا از پلاک دندانی به طور مداوم به لطف باکتری هایی که در دهان زندگی می کنند روی دندان ها ایجاد می شود که حدود 24 ساعت طول می کشد تا به بلوغ برسد. دلیل احساس بدی که در دهان خود صبح روز بعد از مسواک نزدن دارید، همین است.

مسواک زدن بلافاصله پس از خوردن مواد غذایی ترش و یا کافئین دار ممکن است مینای دندان را از بین ببرد این باکتری ها در طول روز اسید تولید می کنند، حتی بیشتر از زمانی که شما غذا می خورید، به همین دلیل است که شما باید از شر این غشا حداقل دو بار در روز خلاص شوید و هرچه تعداد مسواک زدن های شما کمتر از این باشد تولید اسید ممکن است بیشتر مینای دندانتان را بخورد و باعث پوسیدگی شود. هر چه بیشتر این غشا بر روی دندان های شما بنشیند و مواد غذایی بیشتری این باکتری ها را تغذیه کنند، زمان بیشتری را صرف نشستن روی صندلی دندانپزشکی خواهید کرد.

درست بعد از خوردن شام مسواک نزنید

مسواک زدن در زمان بین شام و قبل از خواب از لحاظ فنی حتی از اینکه دندان های خود را درست قبل از خواب مسواک کنید بهتر است. دلیلش این است که فلوراید خمیر دندان زمان بیشتری برای تقویت دندان های شما و ساختن مانعی برای اسیدی شدن دهان شما قبل از به خواب رفتن دارد.

ولی بلافاصله بعد از خوردن شام، مسواک نزنید، زیرا شام زمان قرار گرفتن در معرض اوج اسید است، که لایه بیرونی مینای دندان شما را نرم می کند. بلافاصله بعد از شام مسواک زدن، مینای دندان نرم شده را از بین می برد و باعث سایش دندان می شود. پس حداقل 30 دقیقه بعد از صرف شام برای مسواک زدن صبر کنید و از خوردن خوراکی بعد از مسواک زدن جلوگیری کنید، چرا که باکتری ها از هر کربوهیدراتی تغذیه می کنند.

فقدان بزاق دهان (ضد باکتری دهان) در شب به معنی این است که ما فوق العاده نسبت به عوامل خرابی دندان و بیماری های لثه آسیب پذیریم. البته اگر گاهی مسواک زدن را فراموش کردید، نگران نباشید. پلاک دندان به زمان طولانی برای آهکی شدن نیاز دارد و مسواک زدن کافی می تواند پلاک های تشکیل شده در طول روز را حذف کند. فقط آهسته (حداقل 4 دقیقه) و صحیح مسواک بزنید.به عقیده کارشناسان، بدترین نوع نوشیدنی برای ساعات پایانی شب، نوشابه های گازدار و قهوه کافئین دار است که خطر پوسیدگی دندان و بوی نامطبوع دهان را چندین برابر می کند

خوردن کربوهیدرات به طور مداوم در طول روز نیز افراد را بیشتر مستعد ابتلا به خرابی دندان می کند. هر زمانی که شما هر نوع کربوهیدراتی را می جوید یا قورت می دهید، باکتری ها از خواب بیدارشده و شروع به تولید اسید می کنند. در یک وعده غذایی معمولی، برای محافظت از دندان ها و کمک به هضم، سطح بزاق بالاتراست. اما اگر شما در طول روز یکسره بخورید، منجر به تولید اسید بیشتری بر روی دندان شما می شود.

خوردن چه غذاهایی در شب برای دندان ها مضر است؟

مسواک زدن بلافاصله پس از خوردن مواد غذایی ترش و یا کافئین دار ممکن است مینای دندان را از بین ببرد.به تاخیر انداختن مسواک زدن می تواند باعث رشد پلاک های مولد پوسیدگی در دهان شود. همچنین افرادی که شب ها دیر می خوابند معمولا عادت دارند پس از صرف شام، باز هم میوه، قهوه، شیرینی و انواع تنقلات را بخورند که در اثر این کار، دندان های آنها آسیب می بیند.

کارشناسان توصیه می کنند برای حفظ سلامت دندان و نیز برای جلوگیری از بروز چاقی در اثر دیر خوابیدن، سعی کنید شب ها پس از مسواک زدن دیگر ماده غذایی مصرف نکنید و یا اگر هر نوع خوراکی خوردید، در کنار آن آب بنوشید.خوردن مواد غذایی ترش و یا چسبناک مانند سوهان ممکن است آسیب جدی به دندان ها وارد کند. همچنین نوشیدنی های شیرین و گازدار می توانند محیط دهان را اسیدی و مستعد رشد انواع باکتری های مضر دهان و دندان کنند.

مسواک زدن،پوسیدگی دندان

به عقیده کارشناسان، بدترین نوع نوشیدنی برای ساعات پایانی شب، نوشابه های گازدار و قهوه کافئین دار است که خطر پوسیدگی دندان و بوی نامطبوع دهان را چندین برابر می کند.از این گذشته، خوردن شب هنگام میوه های شیرین مثل موز، انگور و هندوانه می تواند علاوه بر آسیب به دندان، باعث اضافه وزن شود.

پرسش و پاسخ

دکتر محمدرضا خامی  ، متخصص بهداشت دهان و دندان به سئوالات زیر پاسخ می دهند.

پلاک دندانی چیست و چه عوارضی دارند؟

پلاک دندان لایه ای است که روی سطح دندان ها طی فرآیندی تشکیل می شود و عامل اصلی پوسیدگی های دندانی و همچنین بیماری های لثه است. باکتری ها کم کم به این لایه می چسبند. با گذشت زمان باکتری های بیشتری می چسبند. وقتی ما مواد قندی را به عنوان غذا مصرف می کنیم، باکتری ها طی فرآیند تخمیر، مواد قندی را تخمیر و اسید تولید می کنند. اسید، مواد معدنی موجود در دندان را آهسته آهسته از سطح دندان بر می دارد.جرم دندان فقط با جرمگیری برطرف می شود. خمیردندان های سفیدکننده، فقط مواد ساینده بیشتری دارند که ممکن است به ساختار دندان صدمه بزند

در حالت طبیعی بین برداشت مواد معدنی از سطح دندان و گذاشتن آن تعادل وجود دارد. ولی هر وقت اسید تولید شود، PH محیط دندان پایین می آید و اسیدی می شود و تعادل به سمت برداشتن مواد معدنی از سطح دندان می رود. وقتی مواد معدنی برداشته شود، فرآیند پوسیدگی شروع می شود. بنابراین هم مقدار مصرف قندهای پوسیدگی زا و هم تکرر مصرف آنها مهم است. چون با مصرف آنها حالت تولید اسید و افت PH اتفاق می افتد. تشکیل پلاک دندانی فرآیندی اجتناب ناپذیر است و ما باید آن را با مسواک زدن صحیح برداریم و پاک کنیم.

آیا پلاک با جرم دندان فرق می کند؟

بله، جرم در حقیقت همان مواد معدنی سخت است که روی دندان تشکیل می شود و مانند ساختمان دندان است، اما چون سطح زبری دارد، پس باعث تجمع میکروب ها می شود. جرم اگر ضخیم شود مشکل ایجاد می کند.

برای پیشگیری از بیماری های دهان و دندان چه توصیه هایی دارید؟

اصول ساده بهداشت دهان و دندان را رعایت کنیم. اگر بیماری خاصی داریم و توصیه به استفاده از دهان شویه حاوی فلوراید، توسط دندانپزشک شده ایم، آن را مصرف کنیم. روزی دو بار مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید را مد نظر قرار دهیم و از مواد قندی پوسیدگی زا کمتر استفاده کنیم یا حتی الامکان همراه وعده های غذایی مصرف کنیم و سالی یکبار برای چکاپ نزد دندانپزشک برویم.

در مورد استفاده از نخ دندان چه توصیه ای دارید؟

یکی از محل هایی که پلاک تشکیل می شود و موهای مسواک هم به این ناحیه نمی رسد، بین دندان هاست. بویژه در کسانی که دندان های نامرتب و به هم ریخته دارند یا پرکردگی های متعددی در دندان ها دارند. پس استفاده از نخ دندان در سطوح بین دندانی توصیه می شود.

آیا جرم دندان با خمیر دندان مخصوص برداشته می شود؟

خیر. جرم دندان فقط با جرمگیری برطرف می شود. خمیردندان های سفیدکننده، فقط مواد ساینده بیشتری دارند که ممکن است به ساختار دندان صدمه بزند. از خمیر دندان های مخصوص سیگاری ها هم نباید هر روز استفاده شود، چون این کار باعث ساییدگی بیش از حد دندان و آسیب به مینای آن می شود.

دانستنی های جالب درباره بوی بد دهان

بسیاری از افرادی هستند که دهان شان چندان بوی خوبی ندارد اما شما با خواندن مطلب زیر می توانید به خیلی چیزها پی ببرید.احتمالا در حال حاضر، اصول اولیه را در مورد تازه نگه داشتن یا حداقل غیر آزار دهنده نگه داشتن نفستان برای افراد دور و برتان می‌دانید. شما مسواک می‌زنید، نخ دندان می‌کشید، و شاید چند بار در روز، دهانتان را با دهانشویه می‌شویید.

شما هرگز در اولین قرارتان با دیگران، نان سیر سفارش نمی‌دهید، و همیشه اندکی پس از نوشیدن قهوه صبحگاهی یک آدامس بدون قند می‌جوید. اما تصور کنید که تمام آن کارها را انجام داده‌اید اما نفستان همچنان بوی بدی می‌دهد!هارولد کاتز، یک دندانپزشک، و میکروب شناس، می‌گوید این وضعیتی است که بیشتر از آنچه فکر می‌کنید اتفاق می‌افتد، زیرا بهداشت نامناسب دهان و دندان،

شایع‌ترین علت بوی بدن دهان نیست! اکثر نفس‌های بدبو، در واقع بعلت خشکی دهان هستند: هنگامیکه شما رطوبت کافی نداشته باشید، باکتری‌هایی که در دهانتان زندگی می‌کنند تکثیر می‌شوند. کاتز توضیح می‌دهد: هنگامیکه شب‌ها می‌خوابید، تولید بزاق، بسیار ناچیز، یا صفر می‌شود. این چیزی است که باعث خشکی دهان و نفس بدبو در صبح می‌شود.

اگر تنها مسئله شما بوی بد دهانتان در صبح است، پس واقعا هیچ مشکلی ندارید و فقط کافی است مسواک بزنید. اما بسیاری از مردم در تمام طول روز (اغلب به لطف داروهایی که مصرف می‌کنند) مشکل خشکی دهان (به همراه نفس بدبو) دارند. کاتز می‌گوید: در ۷۵ درصد از داروهای تجویزی (از جمله داروهای ضدافسردگی،

آنتی هیستامین‌ها و داروهای فشار خون) خشکی دهان یکی از اثرات جانبی آنهاست. بنابراین اگر متوجه شدید که مردم، اغلب در هنگامیکه در حال صحبت هستید، از شما فاصله می‌گیرند، از پزشکتان سوال کنید که آیا ممکن است داروهایی که می‌خورید،علت بوی بد دهانتان باشند؟ اگر چنین است، نوشیدن آب بیشتر،

جویدن آدامس‌های بدون قند و شاید تعویض کردن دارویتان با یک داروی دیگر، بتواند مفید واقع شود.در موارد دیگر، نفس بدبو می‌تواند نشان دهنده آن باشد که بخش دیگری از بدنتان دچار مشکل شده است. و چه باور کنید و چه نه بوی خاص دهانتان ممکن است سرنخ‌هایی ارائه دهد که می‌تواند به پزشک یا دندانپزشکتان کمک کند که بفهمند مشکل چیست.

اگر نفس‌تان، بوی گلوله‌های نفتالین می‌دهد

شما ممکن است آلرژی، ترشحات پشت بینی، یا عفونت سینوس داشته باشید. هنگامیکه شما مشکلات سینوسی مزمن داشته باشید، باکتری‌ها در دهان شما می‌توانند پروتئین‌ها در مخاط را به ترکیبی به نام اسکاتول تبدیل کنند. مصرف کردن داروی آلرژی، شستشوی سینوس‌هایتان با یک «قوری نتی» یا اگر دکترتان تشخیص دهد که یک عفونت باکتریایی دارید، مصرف آنتی بیوتیک‌ها می‌تواند کمک کند.

اگر نفس‌تان، بوی میوه می‌دهد

شما ممکن است دیابت داشته باشید. قند، در جریان خون شما بطور معمول به سلول‌هایتان می‌رود و در آنجا برای تولید انرژی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر این اتفاق نیفتد، قند خونتان افزایش می‌یابد و سلول‌های شما برای تولید انرژی، شروع به سوزاندن چربی می‌کنند. محصول فرعی آن فرایند، کتون‌ها هستند که می‌توانند باعث شوند نفس‌تان، بوی میوه بگیرد! دکتر شیلپی آگاروال در واشنگتن دی سی می‌گوید: اگر من متوجه چنین چیزی در یک بیمار شوم، قند خونش را آزمایش می‌کنم تا ببینم آیا به دیابت مبتلاست یا نه.

اگر نفس شما، بوی شیر ترش می‌دهد

در اینصورت ممکن است دچار عدم تحمل لاکتوز باشید. کاتز می‌گوید این بو ممکن است نشان دهد که شما پروتئین موجود در پروتئین‌های لبنی را بدرستی تجزیه نمی‌کنید. البته در چنین موردی، به احتمال زیاد علائم دیگری نیز خواهید داشت، مانند اسهال، گرفتگی عضلات و گاز پس از مصرف کردن محصولات شیر.

اگر نفس شما، بوی پوشک کثیف می‌دهد

شما ممکن است سنگ لوزه داشته باشد! باکتری‌ها و باقی مانده‌ها می‌توانند در لوزه‌های شما گیر کرده و یک سنگ آشکار را در این شکاف‌ها تشکیل دهند. آگاروال می‌گوید: آن بو واقعا بد است، مانند یک پوشک کثیف نوزاد! او می‌گوید پزشک مراقبت‌های اولیه احتمالا می‌تواند این ذرات متخلف را با یک سنبه جراحی یا انبرک، خارج کند.

اگر نفس شما، بوی پوسیدگی چیزی را می‌دهد

شما ممکن است یک بیماری ریوی داشته باشد. یک بوی بسیار زننده (بسیار بدتر از یک نفس بدبوی معمولی) می‌تواند نشانه یک مشکل ریوی از یک عفونت (مانند ذات الریه) گرفته تا سرطان باشد. خوشبختانه در حال حاضر، تست‌های تنفس طراحی شده برای شناسایی بوهای مرتبط با سرطان، در حال تولید هستند. اگر شک دارید که ممکن است مشکلی در ریه‌هایتان داشته باشید، برای معاینه به پزشک مراجعه کنید. او ممکن است پس از گوش دادن به تنفس‌تان با گوشی پزشکی، شما را برای آزمایش خون، رادیوگرافی قفسه سینه، یا سایر آزمایشات بفرستد.

چگونه از پوسیدگی دندان جلوگیری کنیم؟

اکثر افراد به پوسیدگی دندان نیز دچار می شوند اما به نظر شما راهی برای جلوگیری از این موضوع وجود دارد؟درد دندان یکی از رایج ترین بیماری ها در میان مردم است. این درد که اصولا از عصب های فک و دندان نشأت میگیرد راه حل دائمی آن فقط یک چیز است، دندان پزشک! اغلب برای ما پیش می آید که به دندان پزشک مراجعه کرده و از علت درد دندان خود با خبر شدیم.
وجود حفره هایی در بدنه ی دندان ها که بعضا عمق زیادی داشته

و به ابتدای عصب میرسد، باعث وجود این درد هاست. در این مقاله از هاو کن یو روش هایی را به شما معرفی میکنیم تا بتواند از خراب شدن و پیشرفته شدن حفره های دندانی شما، قبل از مراجعه به مطب دکتر جلو گیری کند.توجه داشته باشید که این روش ها هم به عنوان پیشگیری از به وجود آمدن پوسیدگی و هم پیشگیری از پیشرفت آنها قلمداد میشوند.

چگونه از پیشرفت پوسیدگی دندان خود جلوگیری کنید؟

صحیح مسواک بزنید

به طور کلی مسواک یکی از موثر ترین روش ها برای حفاظت از مینای دندان شما میباشد. در صورتی که در دندان خود در احساس میکنید، مسواک بزنید. وجود باکتری های غذایی در بین دندان ها میتواند موادی تولید کند که به پوسیدگی شما شدت بخشد.توجه: سعی کنید تا با دقت اطراف محل پوسیده را مسواک بزنید.توجه: از مسواک با برس های نرم استفاده کرده و هنگام مسواک زدن به هیچ عنوان مسواک را به دندان های خود فشار ندهید.

از خمیر دندان های فلوراید استفاده کنید

فلوراید یک ماده ی باکتریوستاتیک میباشد بدین معنی که میتواند از دو یا چند برابر شدن باکتری ها در دهان و دندان شما جلو گیری کند. خمیر دندان های فلوراید به وفور در بازار یافت میشود البته باید به این نکته توجه داشت که میزان فلوراید موجود در آنها میتواند به ترتیب ١٠٠- ١۵٠٠ و ۵٠٠٠ ppm باشد.برای ماندگاری بیشتر میتوانید از خمیردندان های فلوراید ژل استفاده کنید.

آب نمک قرقره کنید

نمک از دیرباز برای التیام بخشیدن به زخم های باز بوده است. اکنون نیز دندان پزشکان در صورت نیاز به بیماران خود قرقره کردن آب نمک را توضیه میکنند، چرا که با خاصیت سود نمک و قدرت کشتار باکتری ها، رشد پوسدگی دندان متوقف شده یا پیشرفت آن کند خواهد شد.یک قاشق چایخوری نمک خوراکی را در یک فنجان آب گرم ریخته و کاملا به هم بزنید. این حرکت را روزی سه بار و تا مدت لازم تکرار نمایید تا از پیشرفت باکتری های ساینده ی دندان شما جلوگیری شود.

خوراکی های مفید

آدامس جویدنی: جویدن روزانه ی آدامس ها به خصوص آدامس هایی حاوی xylitol است کمک بسیاری به متوقف کردن پیشرفت پوسیدگی دندان ها می باشد. علاوه بر این، آدامس ها با فعال کردن هر چه بیشتر غدد بزاقی به شستشوی دهان و دندان های شما کمک میکند.

آب: خوردن آب به طور روزانه به مرطوب کردن دهان شما کمک کرده که باعث میشود باکتری های مضر از بین دندان های شما رخت بربندند. اگر دهان شما علیرغم میزان آب مورد استفاده در روز همچنان خشک باقی میاند با یک پزشک متخصص ملاقات کنید.

پنیر: محققان بر این باورند که کازئین موجود در پنیر می تواند از پوسیدگی بیش از حد دندان جلو گیری کرده و یا روند آن را کند تر کند. همچنین کلسیم پنیر و سایر لبنیات به مقاومت و بهبود جنس دندان ها کمک شایانی کند.

آفت دهان و راهی برای درمان آن!!

آفت دهان چگونه ایجاد می شود این عارضه با چه توصیه هایی قابل درمان خواهد بود پیشنهادات موثر درمانی برای این التهابات دردناک دهانی کدامند آیا علت خاصی برای بروز آفت دهان وجود دارد یا خیر؟چه راههای پیشگیرانه ای برای آفت دهان وجود دارد آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان زخمی سطحی به شکل یک حفره است که د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر روی زبان و یا بخش د‌‌‌‌‌‌‌‌‌رونی لب یا گونه‌ها ایجاد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌. اما چرا آفت می زنم؟ چگونه درمانش کنم؟

علت آفت دهان و درمان آفت

آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان زخمی سطحی به شکل یک حفره است که د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر روی زبان و یا بخش د‌‌‌‌‌‌‌‌‌رونی لب یا گونه‌ها ایجاد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌. حاشیه د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ور آفت، قرمز است اما مرکز آن سفید‌‌‌‌‌‌‌‌‌ رنگ است. معمولاً د‌‌‌‌‌‌‌‌‌رد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ناک است و غذا خورد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ن و یا صحبت کرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ن فرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ را مشکل می‌سازد‌‌‌‌‌‌‌‌‌. ممکن است فرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ یک یا بیشتر از یک آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌اشته باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌. برخلاف تبخال قابل انتقال به فرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ د‌‌‌‌‌‌‌‌‌یگر نیست. هر کسی می‌تواند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ د‌‌‌‌‌‌‌‌‌چار آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ولیکن زنان، نوجوانان، و بزرگسالان جوان با تکرر بیشتری د‌‌‌‌‌‌‌‌‌چار آن می‌شوند‌‌‌‌‌‌‌‌‌. غالب افراد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ هرازگاهی به آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان د‌‌‌‌‌‌‌‌‌چار شد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه ولی برخی د‌‌‌‌‌‌‌‌‌یگر به طور منظم به آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان مبتلا می‌شوند‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

علت آفت دهان چیست؟

علت آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان نامشخص است، اما بیشتر د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر افراد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ یک خانواد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ید‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه می‌شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ین معنا که بروز آفت‌های مکرر با تمایلات ژنتیکی مرتبط است. آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان مسری و واگیر نیست.

آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان می‌تواند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر شرایط زیر ایجاد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ گرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌د‌‌‌‌‌‌‌‌‌

– زمانیکه فرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ خسته است و یا د‌‌‌‌‌‌‌‌‌چار استرس است.

-برخی زنان د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر زمانیکه د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر سیکل قاعد‌‌‌‌‌‌‌‌‌گی خود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ قرار د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ارند‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

– د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر هنگام آسیب رساند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ن به د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان، مانند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ گاز گرفتن لب.

– ایجاد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ فشار یا تحریک توسط د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ان‌ها.

– وجود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ آلرژی‌های غذایی. د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریافت برخی غذاها که فرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ نسبت به آنها آلرژی د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ارد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌تواند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ منجر به ایجاد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ آفت شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌. د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر یک مطالعه کوچک صورت گرفته د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر سال 1991، تست آلرژی غذایی د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر 20 نفر از بیماران مثبت بود‌‌‌‌‌‌‌‌‌. پس از حذف آن د‌‌‌‌‌‌‌‌‌سته از مواد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ غذایی که افراد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ شرکت کنند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه نسبت به آنها آلرژی د‌‌‌‌‌‌‌‌‌اشتند‌‌‌‌‌‌‌‌‌، 18 نفر بهبود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ معناد‌‌‌‌‌‌‌‌‌اری د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر آفت‌هایشان ایجاد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ شد‌‌‌‌‌‌‌‌‌. د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریافت آب میوه‌ها و یا نوشید‌‌‌‌‌‌‌‌‌نی‌هایی که محتوای بالایی از اسید‌‌‌‌‌‌‌‌‌ د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ارند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ مانند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ آب پرتقال. ضعف سیستم ایمنی.

– د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر زمان عد‌‌‌‌‌‌‌‌‌م د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریافت ویتامین‌ها و مواد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ معد‌‌‌‌‌‌‌‌‌نی کافی از رژیم غذایی، د‌‌‌‌‌‌‌‌‌رواقع کمبود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ مواد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ مغذی به ویژه آهن، اسید‌‌‌‌‌‌‌‌‌فولیک، و ویتامین B12 فرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ را مستعد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ابتلا به آفت‌های د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هانی می‌کند‌‌‌‌‌‌‌‌‌. 20د‌‌‌‌‌‌‌‌‌رصد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ از افراد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی که به طور مکرر د‌‌‌‌‌‌‌‌‌چار آفت‌های د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هانی می‌شوند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ د‌‌‌‌‌‌‌‌‌چار کمبود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ریز مغذی‌های ذکر شد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه هستند‌‌‌‌‌‌‌‌‌.لازم به ذکر است، آهن، اسید‌‌‌‌‌‌‌‌‌فولیک، و ویتامین B12 در مواد غذایی زیر یافت می شوند:

آهن د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر جگر، گوشت قرمز، ماکیان، ماهی تن، میگو، جود‌‌‌‌‌‌‌‌‌وسر، لوبیا، عد‌‌‌‌‌‌‌‌‌س، پنیر توفو، و اسفناج یافت می‌شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌.
اسید‌‌‌‌‌‌‌‌‌ فولیک د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر حبوبات، مغزها، مارچوبه، آواکاد‌‌‌‌‌‌‌‌‌و، بروکلی، مرکبات، سبزیجات برگ‌د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ار سبز، جگر، ماکیان، و غلات کامل گند‌‌‌‌‌‌‌‌‌م یافت می‌شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌.ویتامین B12 نیز د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر گوشت قرمز، جگر، ماهی، تخم مرغ، مخمر خوراکی، و برخی غلات غنی شد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه صبحانه یافت می‌شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

علائم آفت دهان چیست؟

مهم‌ترین نشانه آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان ایجاد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ یک زخم سطحی روی زبان و یا د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر قسمت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌اخلی لب و گونه‌ها می‌باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌. آنها می‌توانند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ کوچک یا بزرگ باشند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ و د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ور آنها قرمز بود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه و مرکزی زرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ یا سفید‌‌‌‌‌‌‌‌‌ د‌‌‌‌‌‌‌‌‌اشته باشند‌‌‌‌‌‌‌‌‌. معمولاً فرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر آن واحد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ دچار بیش از یک آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هانی می‌شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌. غالباً آفت‌های د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هانی با حس سوزش یا خارش شروع می‌شوند‌‌‌‌‌‌‌‌‌. برخی از آنها ممکن است متورم و د‌‌‌‌‌‌‌‌‌رد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ناک باشند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ و بلعید‌‌‌‌‌‌‌‌‌ن و تکلم را مشکل کنند‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

آفت‌های د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان 7 تا 10 روز باقی می‌مانند‌‌‌‌‌‌‌‌‌. اشکال خفیف آنها د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر طول 1 تا 3 هفته به طور کامل بهبود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌یابند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ اما د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر مورد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ آفت‌ها ی د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هانی شد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ید‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ممکن است تا 6 هفته زمان لازم باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تا از بین بروند‌‌‌‌‌‌‌‌‌. برخی افراد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بعد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ از اینکه آفت اول بهبود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ یافت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌چار آفت بعد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی می‌شوند‌‌‌‌‌‌‌‌‌. اکثر آفت‌های د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هانی بد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ون بر جا گذاشتن جای زخم (اسکار) به طور کامل از بین می‌روند‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

چگونگی تشخیص آفت دهان

چنانچه به د‌‌‌‌‌‌‌‌‌لیل د‌‌‌‌‌‌‌‌‌رد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ناشی از زخم‌های د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هانی به پزشک یا د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ند‌‌‌‌‌‌‌‌‌انپزشک مراجعه نمایید‌‌‌‌‌‌‌‌‌، وی با معاینه و مشاهد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان، آفت‌های د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هانی را تشخیص خواهد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ د‌‌‌‌‌‌‌‌‌اد‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

چگونگی درمان آفت دهان

د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر بیشتر موارد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ نیاز به مراجعه به پزشک نمی باشد‌‌‌‌‌‌‌‌‌. آنها به خود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ی خود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ بهبود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ می‌یابند‌‌‌‌‌‌‌‌‌.برخی د‌‌‌‌‌‌‌‌‌رمان‌های خانگی که می‌توانند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر تسکین د‌‌‌‌‌‌‌‌‌رد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ناشی از آفت د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هانی موثر واقع شوند‌‌‌‌‌‌‌‌‌غذاهایی را انتخاب کنید که نرم بود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه و بلع راحتی د‌‌‌‌‌‌‌‌‌اشته باشند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ مانند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ ماست و یا سوپ رقیق. غذاهای خود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ را به شکل تکه‌ها و لقمه‌های کوچکی د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر آورد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه و یا آنها را پوره و له کنید‌‌‌‌‌‌‌‌‌. مایعات خنک بنوشید. گاهی اوقات تماس مایعات با زخم‌های آفت می‌تواند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ منجر به د‌‌‌‌‌‌‌‌‌رد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌. از نی استفاد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه کنید‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تا مایعات د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ریافتی تماسی با آفت ند‌‌‌‌‌‌‌‌‌اشته باشند‌‌‌‌‌‌‌‌‌. تکه‌های یخ را روی آفت نگه د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ارید‌‌‌‌‌‌‌‌‌ تا برای زمانی‌ بی‌حس شود‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

با د‌‌‌‌‌‌‌‌‌قت مسواک بزنید‌‌‌‌‌‌‌‌‌ طوری‌که زخم‌ها تماسی با برس مسواک ند‌‌‌‌‌‌‌‌‌اشته باشند‌‌‌‌‌‌‌‌‌. د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان خود‌‌‌‌‌‌‌‌‌ را با آب نمک شستشو د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هید‌‌‌‌‌‌‌‌‌. برای تهیه آب نمک، 1 قاشق چای خوری (5 گرم) نمک را را د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر یک لیوان (250 میلی لیتر) آب ولرم حل نمایید‌‌‌‌‌‌‌‌‌. د‌‌‌‌‌‌‌‌‌اروهای بد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ون نیاز به نسخه د‌‌‌‌‌‌‌‌‌رمان کنند‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه آفت را خرید‌‌‌‌‌‌‌‌‌اری کرد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه، با استفاد‌‌‌‌‌‌‌‌‌ه از یک اسفنج نخی یا پنبه آن را 3 تا 4 بار د‌‌‌‌‌‌‌‌‌ر روز روی آفت‌های د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هان قرار د‌‌‌‌‌‌‌‌‌هید‌‌‌‌‌‌‌‌‌.

ترفندهای داشتن دندان های سالم و زیبا

  • نیکنامی افزود: بیشترین موادی که باعث خرابی دندان می‌شود مواد کربوهیدرات‌دار مانند انواع کیک، آب نبات، کلوچه، نوشیدنی‌های شیرین و مواد نشاسته‌دار مثل چیپس هستند.

محمد نیکنامی اظهارکرد: بیماری‌های دهان و دندان بر خلاف برخی از بیماری‌ها قابل پیشگیری است.

وی ادامه داد: برای پیشگیری از پوسیدگی دندان حداقل روزی دو بار مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید لازم است.

وی افزود: علاوه بر این برای جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ها باید از تکرار در خوردن مواد قندی‌ که احتمال افزایش پوسیدگی دندان را بالا می‌برد، خودداری کرد.

این پزشک متخصص با اشاره به راهکار جلوگیری از بیماری‌های لثه توضیح داد: برای این‌کار افراد باید در کنار مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از استعمال دخانیات به شدت پرهیز کنند.

نیکنامی افزود: بیشترین موادی که باعث خرابی دندان می‌شود مواد کربوهیدرات‌دار مانند انواع کیک، آب نبات، کلوچه، نوشیدنی‌های شیرین و مواد نشاسته‌دار مثل چیپس هستند.

این دندان پزشک با اشاره به علت اصلی پوسیدگی دندان افزود: در واقع علت اصلی پوسیدگی دندان‌ها باقی‌ماندن مواد کربوهیدراتی روی آنها است.

وی‌گفت: برای داشتن دندان‌های سالم در کنار رعایت موارد مذکور هر شش ماه باید به دندان پزشک مراجعه کرد تا در صورت وجود مشکل هرچه زودتر اقدامات لازم برای رفع آن صورت گیرد.

کاربرد آب دهان برای بدن چیست ؟

 

  • چنانچه با تولید آب‌دهان به هر نحوی مشکل دارید، مثل یک تنفس سخت یا خشکی دهان، مشورت با دندانپزشک یا پزشکتان ایده‌ی خوبیست، با پزشک صحبت کنید تا مقصر را بیابید و راه‌حل دیگری را پیدا کنید.

وقتی درمورد بهداشت دهان فکر می‌کنید، احتمالا چیزهای را تصور می‌کنید: مسواک، خمیردندان، دهان‌شویه، نخ‌دندان و ابزارهای بی‌شماری که توسط دندان‌پزشکان استفاده می‌شود. اما مهم‌ترین عامل در سلامت دهان را نمی‌توانید در قفسه‌های داروخانه‌ها بیابید.

یک عنصر که دهان را پاکیزه، سالم و بدون باکتری نگه می‌دارد آب دهان است.

بدن ما روزانه ۱ تا ۲ لیتر آب دهان تولید می‌کند، حداقل آنچه که در شب تولید می‌شود (سلام، نفس صبحگاهی!). وقتی دهان خشک می‌شود، بافت‌های نرم مانند لثه‌ها، لب و زبان متورم و ناراحت می‌شوند. علاوه بر این، میکروب‌ها به‌طور منظم به دلیل عدم وجود آب دهان از دهان شسته نمی‌شوند، بنابراین دهان خشک به زمینه‌ی پرورش میکروب‌ها تبدیل می‌شود و تنفس کمتر تازه می‌ماند.

تولید آب دهان، موجب شستن دندان‌ها در برابر آنتی‌بادی‌های مهاجم و با خنثی نگه‌داشتن یون هیدروژن، از دهان محافظت می‌کند. در صورتی که میزان یون هیدروژن کم یا اسیدی شود، مواد معدنی دندان‌ها از بین می‌رود و باکتری‌های بد که موجب التهاب لثه هستند رشد می‌کنند.

سطح یون هیدروژن طبیعی آب دهان هر فرد، در محدوده خنثی ۶.۷۵ تا ۷.۲۲ شناور است. یون هیدروژنی که کمی اسیدی باشد نیز می‌تواند همچنان یک محیط دهانی سالم را پرورش دهد. اما در یون هیدروژن کمتر از ۵.۵، دندان می‌تواند مواد معدنی‌اش را از دست می‌دهد و همین امر به کاهش باکتری‌های سالم و افزایش باکتری‌های خورنده‌ی دندان منجر می‌شود.

یون هیدروژن کافی در دهان نقشی کلیدی در جلوگیری از بروز بیماری ایفا می‌کند. ما زنان باردار و افراد را به استفاده از داروهای تجویزی که موجب از بین رفتن خشکی دهان می‌شود ‌تشویق می‌کنیم تا در مورد سلامت دهانشان بیشتر پیشگیری کنند زیرا این وضعیت موجب تغییراتی در میزان آب دهان می‌شود، که یون هیدروژن را کاهش می‌دهد و می‌تواند منجر به بیماری‌های دندان و لثه و کرم خوردگی در دندان منجر شود.

اگرچه آب‌دهان مکانیزمی طبیعی در سلامت بدن است، اما به‌علت مصرف فراوان نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های اسیدی و شیرینی که از دهان می‌گذرد به کمک نیاز دارد. مسواک زدن منظم با خمیر دندان و استفاده روزانه از نخ دندان کاملا ضروری هستند. اما همه این موارد نیز با سلامت دهان با بدن همکاری نمی‌کنند. الکل موجود در دهان‌شویه می‌تواند دهان شما را خشک کند، بنابراین اگر مسواک زدن و نخ دندان به‌تنهایی موثر نیستند از دهان‌شویه در حد متوسط استفاده کنید.

برای اینکه با مسواک زدن دهانتان را تمیز و دندان‌هایتان را سالم نگه‌دارید، سعی کنید تا میان‌وعده‌های طبیعی بخورید، میان‌وعده‌های ترد مانند هویج، کرفس. پنیر، آجیل، شیر که برای دندان عالی هستند. برای اینکه به خنثی ماندن یون هیدروژن دهانتان کمک کنید، آب را جایگزین نوشیدنی‌های گازدار کنید و بعد از نوشیدن قهوه، چای، شراب یا هر نوشیدنی دیگری که تی‌شرت سفید را لکه کند، آب بنوشید. در نهایت، جویدن آدامس بدون قند و مکیدن آب‌نبات بدون قند می‌تواند موجب تولید بزاق، بیشتر از غدد بزاقی شود.

چنانچه با تولید آب‌دهان به هر نحوی مشکل دارید، مثل یک تنفس سخت یا خشکی دهان، مشورت با دندانپزشک یا پزشکتان ایده‌ی خوبیست، با پزشک صحبت کنید تا مقصر را بیابید و راه‌حل دیگری را پیدا کنید.

 

 

 

شستن دهان با آب و نمک چه فوایدی دارد ؟

  • شستن دهان تان با آب نمک و تف کردن آن، بی ضرر است اما بلعیدن آن به مقادیر زیاد می تواند مضر باشد. با توجه به بیوشیمی پزشکی «سوخت و ساز بشر در سلامت و بیماری» مصرف بیش از حد آب نمک به کم آبی بدن منجر می شود و اگر آب، بیش از حد شور باشد، ممکن است باعث استفراغ شود.

آب و نمک

آب نمک توسط فرهنگ های متعدد در طول نسل های بی شمار برای تمیز کردن زخم ها و شستشوی دهان مورد استفاده قرار گرفته است. نمک در هنگامی که به مقدار فراوان در غذاها به کار رود، دارای خواص ضد باکتری و نگهدارنده است اما اثر آن روی میکروب ها در هنگامی که در آب حل و رقیق می شود، چندان مشخص نیست.

آب نمک، PH دهان را تغییر می دهد که مانع تکثیر بسیاری از میکروارگانیسم ها می شود اما فرم های مختلف آنها را کاملا از بین نمی برد. آب نمک باعث تسکین غشاهای مخاطی دهان شما خواهد شد اما نباید به مقدار زیاد بلعیده شود. در مورد فواید شستشوی دهان با آب نمک، با دندانپزشک تان صحبت کنید.

سایر افزودنی ها

آب نمک گاهی اوقات با جوش شیرین به نسبت ۵۰/۵۰ ترکیب می شود تا اثر قلیایی کننده آن افزایش یابد. نصف قاشق چایخوری از هر یک از آنها در یک فنجان آب گرم، دوز معمول است. سایر موادی که می توانند به آب نمک اضافه شوند یا به تنهایی برای شستشوی دهان مورد استفاده قرار گیرند، عبارتند از پراکسید هیدروژن، شهد نارگیل، آب آلوئه ورا، روغن کنجد و روغن آفتابگردان. پراکسید هیدروژن، یک ماده ضدمیکروبی وسیع الطیف است و در تماس با باکتری ها، آنها را از بین می برد.

احتیاط

شستن دهان تان با آب نمک و تف کردن آن، بی ضرر است اما بلعیدن آن به مقادیر زیاد می تواند مضر باشد. با توجه به بیوشیمی پزشکی «سوخت و ساز بشر در سلامت و بیماری» مصرف بیش از حد آب نمک به کم آبی بدن منجر می شود و اگر آب، بیش از حد شور باشد، ممکن است باعث استفراغ شود.

قورت دادن مقداری آب نمک، مشکل بزرگی نیست و گاهی اوقات برای شستشوی روده و شکم توصیه می شود اما مصرف نمک بیش از حد می تواند به ابتلا به بیماری فشار خون بالا، منجر شود.

چگونه دندان های سفیدی داشته باشیم؟

بسیاری از افراد برایشان سوال می باشد که چگونه می توان دندانی سفید و زیبایی داشته باشند؟استفاده از سبزیجات بزرگ مانند گل کلم و بروکلی به صورت خام، به سفید شدن دندانتان کمک می کنند. جویدن آنها دشوار است، بنابراین وقتی بین دندان ها خردشان می کنید، قطعات آنها لکه های سطح دندان را می سابند و از بین می برند. همچنین هرچه بیشتر بجوید، مایع بزاق بیشتری توسط دهان تولید می شود که به از بین بردن لکه ها کمک می کند.

سفید کننده دندان: توت فرنگی

توت فرنگی حاوی اسید های مالیک است که کمک می کند کربوهیدرات ها تبدیل به انرژی برای عضلات شوند. وجود این اسید برای سفیدی دندان ها بسیار مهم است، چون باعث می شود لکه ها از سطح دندان حل شوند. راه های زیادی برای بهره بردن از خاصیت سفیدکنندگی توت فرنگی وجود دارد.

برای مثال می توانید توت فرنگی را له کنید و با جوش شیرین ترکیب نمایید تا ماده ای خمیری ایجاد شود سپس با آن دندان ها را مسواک بزنید. توصیه می شود بلافاصله بعد از این کار، دهان خود را با یک شستشو دهنده مبتنی بر فلوراید بشویید تا باقی مانده های اسید مالیک از بین بروند و دندانتان قوی شود. اگر توت فرنگی دوست ندارید، مالیک اسید را در سیب، شلیل، گیلاس، موز و هلو نیز می توانید پیدا کنید.

سفید کننده دندان: پنیر و ماست

برای اینکه لبخند زیباتری داشته باشید، مقدار بیشتری لبنیات در برنامه غذایی خود ترکیب کنید. محصولات لبنی مانند بروکلی، پنیر و ماست باعث می شوند دهانتان مایع بزاقی بیشتری تولید کند که در نتیجه به از بین رفتن لکه های روی دندان کمک می کند. بر خلاف بروکلی، پنیر حاوی خاصیت سفید کنندگی اضافی است چون اسید لاکتیک دارد که خاصیتش مانند مالیک اسید است و به از بین بردن لکه های سطح دندان کمک می کند.

سفید کننده دندان: دانه ها و آجیل ها

از لحاظ ساختاری، دانه ها و آجیل ها برای دندان ها مانند لایه بردار عمل می کنند. بافت ساینده دانه های آفتابگردان، بادام، گردو و کاشو می توانند لکه ها را از روی مینای دندان بردارند و مانند سنباده تغییر رنگ دندان را از بین ببرند. بعلاوه آجیل ها ثابت کرده اند که می توانند از بیماری های قلبی و عروقی پیشگیری کنند، بنابراین انتخابی عالی به عنوان میان وعده به حساب می آیند.

سفید کننده دندان: آناناس

آناناس حاوی بروملین است، آنزیمی که معمولا برای کاهش التهاب استفاده می شود. این آنزیم با از بین بردن پروتئین های روی سطح مینای دندان کار می کند. همین که این پروتئین ها از هم گسیختند، مایع بزاق دهان به صورت طبیعی لکه ها را می شوید و باعث می شود دندان از قبل درخشان تر شود. آناناس همچنین دارای یک نسبت متعادل گلوکوز به فراکتوز است که باعث می شود در عین شیرین بودن، وعده ای سالم نیز باشد.

سفید کننده دندان: پیاز

با اینکه پیازها لطفی به بوی دهانتان نمی کنند اما حاوی ترکیبات سولفور هستند که باعث جلوگیری از تشکیل پلاک ها در سطح و بین دندان ها می شوند. پیاز سرخ کرده یا کبابی این خاصیت را ندارد. اگر می خواهید از این خاصیت پیاز بهره ببرید باید آن را خام استفاده کنید.

سفید کننده دندان: کرفس

کرفس ( به همراه هویج ) آب زیادی در خود دارد که لثه ها را قوی و باقی مانده غذاها را می شوید. ساختار محکم کرفس همچنین به آن خاصیت اسکراب کردن دندان را می دهد یعنی وقتی به صورت خام خورده می شود، به صورت فیزیکی هم لکه ها را از سطح دندان می زداید.

لک کننده دندان: نوشیدنی های اسیدی

اگر معتاد قهوه هستید باید ناراحت شوید چون عادت به مصرف زیاد کافئین می تواند برای دندان ها مضر باشد. نوشیدنی های اسیدی مانند قهوه، چای و نوشابه تعادل pH دهان را تغییر می دهند و به سطح مینای دندان آسیب می رسانند.مخصوصا نوشابه خیلی خطرناک است چون حاوی قند و کربنات بسیار بالایی است و می تواند به گونه ای سطح مینای دندان را ساییده کند که روی آن حفره ایجاد شود. اگر این نوشیدنی ها را به صورت روزانه استفاده می کنید، باید مقدار زیادی آب بنوشید تا این لکه ها از بین برود و یا سبزیجات ترد بجوید تا تولید بزاق افزایش پیدا کند. برای استفاده از نوشیدنی هایی مانند نوشابه از نی استفاده کنید تا سطح تماس آن با دندان ها به حداقل برسد.

لک کننده دندان: چاشنی های تیره رنگ

مایعات تیره رنگ مانند سرکه بالزامیک، سس سویا و دیگر چاشنی های شایع می توانند به دندان ها رنگی متمایل به ارغوانی بدهند. اگر می خواهید چاشنی ای که استفاده می کنید به سفیدتر شدن دندانتان کمک کند از چاشنی هایی مانند سرکه برنج و روغن زیتون کمک بگیرید.

لک کننده دندان: سس قرمز

سس های مبتنی بر گوجه به خاطر رنگ قرمز براقشان و سطح بالای اسیدیته ای که دارند، دندان ها را مستعد لک شدن می کنند. سس پاستا را به همراه غذاهای ضد لک شدن دندان مانند بروکلی یا گل کلم میل کنید تا از آسیب سس گوجه فرنگی به دندان پیشگیری نمایید.

نکاتی درباره پوسیدگی دندان و درمانهای زودهنگام در کودکان

همیشه در همه جا می شنوید که پوسیدگی دندان در کودکان را باید رفع کرد زیرا بعدها دچار مشکل میشود.وظایف دندان ها در مراحل رشد و زندگی کودکان بسیار مهم و قابل توجه است، دندانهای شیری کودکان 4 نقش اساسی  ؛ تغذیه ، زیبایی ، تکلم و راهنمایی مسیر رویشی دندانهای دائمی را بر عهده دارند.

درصورتی که دندانهای شیری دچار پوسیدگی و بیماری گردند مستقیما بر روی عملکرد وتغذیه و زیبایی کودک  وهمچنین دندان های دایمی در آینده تاثیر می گذارد  چنانچه دندان کودک دچار پوسیدگی های شدید گردد علاوه بر آنکه وی از تغذیه مناسب و مطلوب محروم میگردد بعلت ظاهر نامناسب دچار کاهش اعتماد به نفس در مواجهه با هم سن وسالان خود خواهد شد

زیرا احساس نقص و عدم هماهنگی با سایر کودکان وی را از فعالیت های گروهی و حضور فعال در جمع باز خواهد داشت . علاوه بر آن از دست دادن زودتر از موقع دندان های شیری میتواند باعث از بین رفتن فضای دندانهای دائمی جایگزین و بسته شدن فضای این دندانها توسط دندانهای مجاور و ایجاد بهم ریختگی دندانی و مشکلات ارتودنسی گردد.

در حالی که پیشگیری از بروز بیماری ودرمان های زود هنگام در صورت بروز ضایعه، میتواند از ایجاد این مشکلات و ناراحتی های بعدی کودک جلوگیری نماید.روشهای پیشگیرانه نظیر کنترل تغذیه ، بهداشت دهان ودندان و فلوراید تراپی و فیشور سیلنت تراپی، باعث میگردند که محیط دهان عاری ازبیماری گردد،  و در صورتی که در مراحل ابتدایی بروز پوسیدگی ، درمانهای لازم صورت گیرد کودک از ناراحتی ناشی از درمانهای پیچیده تر رها می شود.

برای مثال درمان فلوراید تراپی که بخشی از روشهای پایه ای پیشگیری در دندانپزشکی کودکان است باعث افزایش استحکام و مقاومت دندان نسبت به بروز پوسیدگی میگردد و در مواقعی که پوسیدگی ایجاد شد از سرعت گسترش آن می کاهد.برای نیل به این منظور باید از ابتدای کودکی نسبت به ویزیت های منظم دوره ای و مراقبتهای پیشگیرانه جهت سلامتی دهان و دندان کودک اقدام نمود.

هدف از مراقبتهای دندانپزشکی کودکان در درجه اول پیشگیری است. ویزیت و درمانهای زودهنگام در کودکان از بروز بسیاری از نارسایی های دهان ودندان از جمله پوسیدگی های زودرس کودکی و بی نظمی های شدید دندانی در دوران دبستان جلوگیری می کند.چنانچه در مراحل اولیه رویش دندان اطلاعات پیشگیری توسط والدین از دندانپزشک اخذ گردد امکان رعایت بهداشت کودک و کنترل تغذیه مناسب جهت وی بیشتر خواهد بود،

همچنین در صورتی که پوسیدگی ها، زودهنگام در دهان کودک مشاهده گردد درمان ساده تر و کم هزینه تر خواهد بود و با درمانهایی نظیر فلوراید تراپی و شیارپوش (فیشورسیلنت)  می توان امید داشتن دندانهای سالم برای کودک را افزایش داد، در غیر اینصورت بروز پوسیدگی های زود هنگام علاوه بر ایجاد ظاهری نازیبا برای کودک،

باعث ایجاد مشکلات تغذیه ای به علت عدم امکان جویدن مناسب و درد و عفونت در دهان کودک می گردد که سرانجامی جز از دست دادن دندانها و بی نظمی دندانهای دائمی جایگزین شونده را نخواهد داشت.فرصتی که دندانپزشک برای انجام معاینه زود هنگام و توصیه و مشورت با والدین در زمان کودکی بیمار دارد عنصر کلیدی در رسیدن به اهداف پیشگیری از مشکلات دندان و تداوم سلامت دهان است.

چگونه جرم دندان را از بین ببریم؟

بسیاری از افراد دارای جرم دندان می باشند ولی برایشان سوال می باشد که چگونه باید جرم دندان را از بین برد؟پلاک و جرم دندان و همچنین خونریزی لثه‌ها اتفاقی رایج است که به دلیل عدم مراقبت کافی از دهان و دندان به وجود می‌آید. درمان آن اما جز با صرف هزینه‌های گزاف پزشکی، در خانه نیز می‌تواند انجام شود.

پلاک دندانی با مسواک زدن به سهولت پاک می شود. یکی از دلایلی که دندانپزشکان توصیه می کنند که دفعات مسواک زدن زیاد باشد در واقع حذف پلاک دندانی است که به سرعت روی سطوح دندانی تشکیل می گردد. پلاک دندانی در صورتی که حذف نگردد در ابتدا باعث التهاب لثه می شود که به آن رُنزیوت می گویند. رفته رفته پلاک از حالت نرم به حالت سخت تبدیل شده، که اصطلاحاً جرم نامیده می شوند.

تشکیل جرم دندان در واقع یک فرآیند مخرب می باشد. جرم دندان باعث تخریب لثه و بافتهای نگه دارنده دندان می شود و لثه سالم را تبدیل به لثه بیمار و پرخون و ملتهب می نماید و باعث افزایش عمق شیار لثه شده و لثه چسبنده که باعث نگهداری دندان در حفرۀ استخوانی است را از بین برده، به دنبال آن تخریب استخوان حادث می شود که در نهایت لقی دندان ایجاد می شود که در اصطلاح به این حالت بیماری پریودنتیت می گویند.

غذاهای مصرفی امروزه ما انسان‌ها در مقایسه با آنچه پیشتر مصرف می‌شد، تفاوت اساسی کرده است. برای نمونه، رژیم غذایی ما دیگر متکی بر غذاهای خام و سفت نیست، چرا که آن نوع غذاها نیازمند جویدن بیشتری بود. امروزه اما ما غذاهای نرمی را مصرف می‌کنیم که گوارش آن‌ها چندان زمان‌بر نیست. همین مسئله در دراز مدت موجب تشکیل پلاک دندان در دو رنگ زرد و قهوه‌ای خواهد شد.

همانطور که گفته شد، پلاک دندان به دلیل نوع غذاهای مصرفی به سادگی شکل می‌گیرد و البته به راحتی هم توسط پزشک برداشته می‌شود، اما هزینه آن پایین نیست. به همین دلیل است که ما قصد داریم روشی طبیعی را به شما معرفی کنیم تا بتوانید در منزل از شر پلاک و جرم دندان خلاص شوید.

چند راه ساده خانگی برای از بین بردن جرم دندان

– میوه ها و سبزیجات سفت مانند هویج، سیب و کرفس به دلیل سفتی با فشار بیشتری گاز زده می شوند که همین یک حالت سایش بر روی دندان ها ایجاد می کند که در از بین بردن جرم دندان ها فوق العاده موثر است. توت فرنگی را بر روی دندان ها بمالید، تا جرم گیری طبیعی و خوشمزه داشته باشید.

نکته:

– بهترین مراقبت ها از دندان در قدم اول مسواک کردن دندان ها، حداقل ۲ بار در روز و استفاده درست از نخ دندان است. هر سال ۲ مرتبه برای معاینه دندان ها به دندان پزشک مراجعه کنید تا در صورت بروز مشکلات احتمالی در مراحل اولیه شناخته و برطرف شوند.

جرم گیری دندان با پوست سخت گردو

طرز تهیه

چند عدد پوست سخت گردو را برداشته و داخل آب بیندازید تا حدود ۲۰ دقیقه جوش بخورد. پس از خنک شدن آب، آن را از صافی بگذرانید. آب به جای مانده، همان محلول جادویی است. دندان‌‎هایتان را به کمک آن آب سه مرتبه در روز مسواک بزنید. اگر این کار را دو هفته انجام دهید، به راحتی می‌توانید از شر جرم و پلاک دندان راحت شوید.

علاوه بر آن، اگر با مشکل خونریزی لثه‌ها نیز مواجه هستید، به کمک این روش می‌توانید مانع خونریزی لثه‌ها شوید، چرا که خواص ضد التهابی و ضد باکتریایی دارد.به این نکته نیز توجه داشته باشید که حفظ سلامت دهان و دندان باید همواره در اولویت باشد تا از این طریق بتوان مانع هزینه‌های گزاف دندانپزشکی شد.

چرا پوست گردو بر جرم دندان موثر است؟

از دیگر خواص پوست سخت گردو می‌توان به استفاده آن در صیقل فلزات نرم، فایبرگلاس، چوب و سنگ اشاره کرد. همچنین پلیسه‌گیرى‌ در ریخته‌گرى‌ و قالبگیری از دیگر کارکرهای پوست سخت گردو است.