-
هرچند اغلب فکر میکنیم ادویهها، فواید خاصی ندارند و صرفا ابزاری برای مزه دادن به غذا هستند، اما واقعیت این است که ادویهها، حاوی مقادیر زیادی از مواد مغذی خاص مانند ویتامین ث میباشند. زعفران دارای مقدار زیادی منگنز، ویتامین C، آهن ، پتاسیم و ویتامین B6است.
زعفران، گیاهی است چند ساله که دارای پیاز است و علاوه بر استفاده در پخت و پز، دارای مصارف درمانی بسیاری نیز هست. این پیاز غلاف قهوهای رنگی دارد و دارای ساقه و شش گلبرگ بنفش رنگ و 3 رشته کلاله قرمز رنگ است.
فواید زعفران در طب سنتی
قسمت مورد استفاده گیاه زعفران، کلاله نارنجی رنگ گل آن است. زعفران ماده غذایی با ارزشی است که به مقدار کم از گیاه زعفران به دست میآید در واقع از هر 100 تا 200 هزار گیاه زعفران، حدود 5 کیلوگرم گل زعفران به دست میآید که وزن 5 کیلوگرم زعفران تازه بعد از خشک شدن به یک کیلوگرم میرسد.
متخصصین طب گیاهی نیز از دیرباز با خواص زعفران آشنا بوده و آن را برای درمان انواع بیماریها مانند خستگیهای مفرط درد لثه، بیماریهای قلبی، افسردگی، آسم، بیخوابی، سیاه سرفه، درد شکم و سنگهای کلیه توصیه میکردند.
مصرف زعفران باعث کاهش سطح کلسترول بد و نیز بهبود جریان خون در بدن میشود. برخی از متخصصین طب گیاهی بر این باورند که استفاده از زعفران باعث تقویت حافظه میشود.
مبارزه با سرطان كبد با زعفران
زعفران مى تواند باعث كند شدن پيشرفت بيمارى شود و يك راه طبيعى براى بدن به منظور رها شدن از رشد سلول هاى غير ضروريست كه از تكثير بى رويه سلولهاى سرطانى جلوگيرى مى كند.
ترکیبات مهم زعفران
زعفران گیاهی است از تیرهی زنبقیان، سردهٔ زعفران که ویژگی سرخوشی داشته و امروزه برخی شرکتهای دارویی اروپایی از آن بعنوان اینتگراتور ضد افسردگی استفاده میکنند ترکیبات زرد رنگ و محلول در آب که از مشتقات کروستین به شمار می روند، ترکیبات تلخ آن پیکروکروسین و ترکیب معطر آن سافرانال می باشد. حدود ده درصد روغن ثابت دارد که شامل اسید اولئانولیک می باشد، ریبوفلاوین از دیگر ترکیبات موجود در زعفران است.
اثرات مهم
در طب عوام به عنوان آرام بخش، مسکن، ضداسپاسم و مقوی معده مصرف می شود. در تغذیه به عنوان معطر کننده، طعم دهنده و رنگ کننده (زعفران باعث ایجاد رنگ زرد طلایی خوش رنگ، بوی مطبوع و مزه ای خوب، در غذاها می شود) به کار می رود. با توجه به رنگ بسیار غلیظی که از آن تولید می شود در صنایع آرایشی، داروسازی، قنادی، و تهیه لیکورها از آن استفاده می شود. رایج ترین شکل زعفران، مدل خشک شده یا پودری آن است، اما شما میتوانید مکملهای زعفران را هم از برخی از فروشگاههای خوراک گیاهی تهیه کنید. تنها مقدار کمی از این چاشنی کافیست تا از فوایدش بهرهمند شوید، و بیشترین میزانی که باید روزانه مصرف نمایید، بین نیم تا یک گرم از این ادویه با ارزش است. از زعفران میتوان برای ماساژ، انواع سوپ، نوشیدنیهای گرم یا داروهای تلخ استفاده کرد. میتوانید زعفران را در بیشتر فروشگاههای غذایی ارگانیک و خواروبارفروشیها پیدا کنید، و قرصهای مکمل آن هم در عطاریها موجود است. حالا نگاهی دقیقتربه این گیاه جادویی میاندازیم تا پرده از فواید بیشمارش برداریم.
سلامت سیستم ایمنی
هرچند اغلب فکر میکنیم ادویهها، فواید خاصی ندارند و صرفا ابزاری برای مزه دادن به غذا هستند، اما واقعیت این است که ادویهها، حاوی مقادیر زیادی از مواد مغذی خاص مانند ویتامین ث میباشند. زعفران دارای مقدار زیادی منگنز، ویتامین C، آهن ، پتاسیم و ویتامین B6است. منگنز کمک میکند تا قند خون تنظیم شود و همچنین به بهبود سوخت ساز بدن و جذب کلسیم هم کمک میکند. اسید اسکوربیک یا همان ویتامین ث، برای سلامت انسان فوقالعاده ضروری است، چون باعث تحریک سیستم ایمنی بدن برای تولید گلبولهای سفید میشود که خط مقدم دفاعی بدن در برابر بیماریها بوده و همچنین برای تولید کلاژن، ضروری است، کلاژن هم برای تولید سلولی در بدن جهت ترمیم زخم و جراحت، رشد عضله، ترمیم رگهای خونی و تولید بافت، لازم است.
عصاره زعفران موثر در درمان آلزایمر
پژوهشگران دانشگاه علوم پزشکی تهران طی تحقیقی برای نخستین بار تأثیر مثبت عصاره گیاه زعفران را در درمان آلزایمر اثبات کردند.
دکتر شاهین آخوندزاده، استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران و همکارانش در این تحقیق، طی مطالعهای 22 هفتهای با بررسی 54 بیمار مبتلا به آلزایمر خفیف تا متوسط تأثیر زعفران را بر روی بیماران مشاهده کردند. در این مطالعه افراد را به 2 گروه تقسیم کردیم و در شرایط یکسان به یک گروه از بیماران عصاره زعفران به صورت کپسول و گروه دیگر داروی Donepezil داده شد که نتیجه روند درمان در هر دو گروه یکسان بود.
استاد دانشگاه علوم پزشکی تهران با ارائه نتایج این تحقیق در همایش بینالمللی «زعفران، داروی گیاهی هزاره سوم» خاطرنشان کرد: نتیجه این مطالعه نشان داد که عصاره زعفران میتواند داروی بیماری آلزایمر باشد. وی با اشاره به این که قدمت زعفران به قدمت تاریخ ایران است، اظهار کرد: 85 درصد زعفران دنیا در استان خراسان تولید میشود و به همین نسبت 85 درصد تحقیقات دنیا در خصوص زعفران نیز در دانشگاههای ما صورت گرفته است.