جلوی گرمازدگی را بگیریم

  • توجه داشته باشید که اصلا لازم نیست آب خیلی سرد و یخ باشد، همین که درون آبی غیر گرم قرار بگیرید، کافی است و دمای بدنتان را کاهش می‌دهد. ضمن اینکه قرار گرفته در آب خیلی سرد و یخ ممکن است عوارض جدی داشته باشد.

 

گرمازدگی در فصل تابستان یکی از شایع‌ترین مشکلاتی است که افراد با هر سن و سال و وضعیت جسمانی، ممکن است با آن مواجه شوند. به همین دلیل، بسیار ضروری است که در ابتدا علایم و نشانه‌های آن را به خوبی بشناسیم.
گرمازدگی معمولا به دلیل اتفاق می‌افتد که می‌تواند دمای بدن را تا تب 40.5 درجه سانتی‌گراد بالا ببرد:1. انجام فعالیت بدنی طولانی مدت مانند ورزش کردن یا کار کردن در هوای بسیار گرم.

2. قرار گرفتن افراد مسن و کودکان در معرض هوای گرم و حتی بدون انجام هیچ فعالیتی (زیرا این افراد قادر به تنظیم دمای بدن به طور کامل نیستند).

علایم گرمازدگیسردرد

تهوع و استفراغ

سرگیجه و ضعف

برافروخته شدن پوست

تنفس سریع و افزایش ضربان قلب

گرفتگی عضلانی و درد شکمی

عدم تعرق و تعریق شدید

ممکن است در موارد شدید هم علایم عصبی در بیمار دیده شود که عبارتند از:

کج خلقی و عصبانیت

توهم و هذیان

تشنج

تغییرات رفتاری عجیب و غریب

در ادامه به بهترین درمان‌های و پیشگیری‌ها از گرمازدگی می‌پردازیم:

اقدامات اورژانسی

1. افراد گرمازده را در جایی که خنک است و تهویه هوای مناسبی دارد و یا در جایی که سایه است، ببرید تا آنجا دراز بکشند.

2. لباس‌های اضافی آن‌ها را از بدن خارج کنید تا پوستشان در معرض هوای خنک قرار گیرد.

3. با هر وسیله‌ای که در دسترس دارید پوست بدنشان را خنک کنید. مانند خیس کردن یک تکه اسفنج با پارچه و کشیدن آن روی گردن و بازوها.

4. پوست مرطوب آ‌ها را با هر وسیله‌ای که در دسترس است باد بزنید تا خنگ شود.

5. به آن‌ها آب و مایعات بنوشانید.

اقدامات پیشگیرانه و درمانی غیر اورژانسی

1. حمام سرد

اگر احساس گرمازدگی کردید، فورا یک دوش آب سرد بگیرید و یا برای مدت 20 دقیقه در یک وان پر از آب دراز بکشید تا دمای بدنتان پایین بیاید.

توجه داشته باشید که اصلا لازم نیست آب خیلی سرد و یخ باشد، همین که درون آبی غیر گرم قرار بگیرید، کافی است و دمای بدنتان را کاهش می‌دهد. ضمن اینکه قرار گرفته در آب خیلی سرد و یخ ممکن است عوارض جدی داشته باشد.

2. دوغ

مصرف دوغ که از درصد بالایی آب و مقداری از پروبیوتیک‌ها تشکیل شده است هم در درمان و پیشگیری از گرمازدگی بسیار موثر است.

2 قاشق غذاخوری ماست را به یک لیوان آب بیافزایید و کمی نمک و پودر زیره سبز(اختیاری) به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. برای جلوگیری از گرمازدگی در فصل تابستان، حتما این نوشیدنی سنتی و دلپذیر را 1 تا 2 بار در روز بنوشید.

3. سرکه سیب

سرکه سیب هم دارای مواد معدنی و ویتامین است که برای جلوگیری از کاهش آب و مایعات بدن و همچنین المترولیت‌های آن بسیار مفید می‌باشد.

یک قاشق غذاخوری سرکه سیب را در یک لیوان آب مخلوط کنید و بعد از یک پیاده‌روی و زمانی که در معرض نور خورشید بوده‌اید میل کنید.

4. گشنیز

گشنیز برای بدن خنک کننده است و حرارت، حالت تهوع و استفراغ را برطرف می‌کند.مقداری گشنیز را له کنید و آب آن را با مقداری آب مخلوط نمایید و کمی شکر هم به آن اضافه کنید. این نوشیدنی را هر روز می‌تونید میل کنید

علائم و درمان گرمازدگی / چگونه از گرمازدگی پیشگیری کنیم

  • در فرم کلاسیک گرمازده شدن مربوط به طیفی از افراد هستند که بدون داشتن فعالیت حرکتی خاص هستند پس از چند روز تماس با محیطهایی که داری هوای گرم و فاقد امکان تهویه مناسب هستند رخ میدهد


بدن انسان بطور عادی ، دارای یک مکانیسم تنظیمی گرمایی میباشد و بر هم خوردن تعادل در این مکانیسم به نحوی که درجه حرارت بدن به طور غیر عادی بالا رود را گرمازدگی می نامند .

علائم

بالا رفتن دمای هوا موجب افزایش تبخیر آب بدن می شود و همراه با این تبخیرات، الکترولیت های سدیم و پتاسیم که جزء مواد ضروری بدن هستند نیز از بدن انسان خارج می شوند.

تبخیر بیش از حد آب از بدن به علت گرمای زیاد،  سبب کاهش فشار خون می شود و درنتیجه خون به موقع  به کلیه ها و مغز نخواهد رسید.

هنگامی خون به مقدار کافی و در زمان خود به کلیه ها نرسد، میزان ادرار کاهش یافته و مقدار سم های  اوره و کراتین در بدن افزایش می یابد و در صورت زنده ماندن، فرد دچار نارسایی حاد کلیه خواهد شد که باید به طور مداوم دیالیز شود.

درصورت پایین آمدن فشار خون و نرسیدن خون به مغز فرد دچار سرگیجه شده و در این صورت فرد گرما زده با بی هوشی نیمه کامل بر زمین خواهد افتاد.

در صورت عدم تشخیص یا انجام ندادن مراقبت های لازم ، احتمال بروز عوارض و حتی مرگ و میر در این افراد بالاست.

فرد گرمازده اغلب خسته و گیج می شود و ممکن است دچار برخی علائم شاخص در گرما زدگی  اختلال در هوشیاری ، دمای بالای بدن که گاه تا ۴۱ درجه می رسد ، در شرایط حاد عدم تعرق  ، سردرد ، گرفتگی عضلات، پوست خشک و داغ ، تهوع یا استفراغ ، ، تشنج ، اختلالات ریتم قلب که میتواند منجر به سنکوپ گردد ، اختلال در تکلم و گاه هزیان ، رنگ پریدگی و افت فشار خون ، نبض ضعیف ، ، کاهش حجم ادرار

دربحث امدادی گرمازده شدن در دو طیف کلاسیک و فعالیتی مورد بررسی قرار میگیرد

الف – کلاسیک یا non exertional.

در فرم کلاسیک گرمازده شدن مربوط به طیفی از افراد هستند که بدون داشتن فعالیت حرکتی خاص هستند پس از چند روز تماس با محیطهایی که داری هوای گرم و فاقد امکان تهویه مناسب هستند رخ میدهد

این عزیزان معمولا بعلت استفاده از داروهای همچون ( آرامبخش و خواب آور، آنتی کولینرژیک، آنتی هیستامین و داورهای مدر) و یا دچار بودن به بیماریهایی همچون بیماری قلبی عروقی ، بیماریهای مزمن ، بیماریهای روانی و یا دچار بودن به چاقی مزمن و یا بالا بودن سن در معرض چنین خطری هستند .

ب ) فعالیتی یا exertional.

در فرم فعالیتی شاهد گرمازدگی در سنین پائین تر هستیم معمولا این مشکل برای کارگران ساختمانی خصوصا آنان که در معرض تابش نور خورشید هستند و یا افرادی که مجبورا ساعتها در زیر آفتاب راه بروند و یا ورزشهای سنگینی همچون فوتبال انجام بدهند  اتفاق می افتد..

آسیبهای حاصل از گرما به تناسب شدت آن به سه گروه تقسیم می شوند .

۱- گرمازدگی خفیف

۲- گرمازدگی متوسط

۳- گرمازدگی شدید

۱- گرمازدگی خفیف :

این حالت وقتی پیش می آید که فردی به مدت طولانی در معرض حرارتی نسبتا بالا قرار گیرد. .

علایم آن اغلب به صورت: گرفتگی عضلانی، خستگی مفرط و گاهی سرگیجه و غش می باشد .

کمکهای اولیه :

۱-    مصدوم را به محل خنکی منتقل سازید.

۲-    به مصدوم محلول ORS یا محلول آب و نمک و شکر (۱ قاشق چایخوری نمک با ۸ قاشق چایخوری شکر در یک لیتر آب) بدهید.

۳-    عضلات گرفته گرمازده را ماساژ دهید.

۴-    حوله مرطوب روی پیشانی و عضلات گرفتار مصدوم قرار دهید.

۵-    اگر علایم بهبود نیافت یا وخیمتر شد مصدوم را به مرکز درمانی منتقل کنید.

۶-   بیمار باید استراحت نماید و در صورت لزوم از پنکه برای خنک کردن او استفاده شود.

۲- گرمازدگی متوسط :

این حالت به دلیل قرار گرفتن فرد در معرض گرمای زیاد و فعالیت بدنی شدید در محیط، مثل: ملاحان، کشاورزان، آتش نشانها، پیش می آید. علایم بصورت: سرگیجه و عدم هوشیاری است و به دنبال آن پوست رنگ پریده می شود . سایر علایم به صورت تنفس سریع و سطحی، نبض ضعیف، ضعف و تعریق بدن می باشد.

کمکهای اولیه

۱- باید وی را به مکانی خنک مثل زیرسایه بان یا اتاق برده ، لباس های وی را از بدن خارج نمود .

۲- مصدوم را وادار به دراز کشیدن کرده و پاهای او را بالا آورید .

۳- بوسیله پارچه مرطوب و باد زدن و یا هر وسیله دیگر مصدوم را خنک کنید . از روشهای متداول برای خنک کردن فرد گرمازده استفاده از یک ملحفه نازک مرطوب است بهتر است ابتدا ملحفه را خیس کرده و روی بدن وی کشیده و هر چند دقیقه یکبار ملحفه را مرطوب کرده و یا تکان دادن ملحفه مرطوب موجب پائین آمدن دمای بیمار شوید تا بتدریج بدن فرد گرما زده خنک شود .

۴- به مصدوم محلول ORS یا محلول آب و نمک و شکر بدهید. ( مشروط بر اینکه هوشیار بوده و استفراغ نکند)

۵- به هنگام ضرورت باید از کپسول اکسیژن استفاده نمود و در نبود اکسیژن ، اگر لازم شد به مریض تنفس مصنوعی بدهید .

۶- همواره در این مواقع که با فرد گرما زده روبرو هستید توجه داشته باشید که استفاده از داروهای تب بر در اینگونه موارد هیچگونه اثری نمی گذارد چرا که در این افراد سیستم تنظیم مرکزی دما مشکلی ندارد و در واقع بالا بودن دمای بدن ناشی از محیط است.

۷-  و پس از انجام اقدامات اولیه میبایست در صورت عدم بهبودی فرد گرمازده او را سریعا به مرکز درمانی منتقل سازید

 

۳- گرمازدگی شدید :

این حالت بسیار خطرناک است بیشتر در روزهای گرم و مرطوب اتفاق می افتد .

علایم :

قیافه گرمازده، تب دار بوده، پوست گرم و خشک و تنفس سطحی و نبض ضعیف می شود . درجه حرارت بدن مصدوم افزایش یافته، عدم هوشیاری و احتمالا اغما و تشنج نیز جزو سایر علایم میباشند.

اقدامات اولیه :

۱-    تمام لباسهای مصدوم را درآورده و او را در حوله یا پارچه مرطوب قرار دهید . می توان مصدوم را داخل وان یا لگن آب سرد قرار داد .(مواظب باشید مصدوم غرق نشود) در مواقع حاد با تجویز و نظارت پزشک می توان از قرار دادن کیسه های یخ در کشاله ران زیر بغل زانو مچ دست و پا نیز استفاده کرد.

۲-    اگر مریض دچار شوک است شوک را درمان کنید.

۳-  در صورت داشتن امکانتات استحمام توجه کنید که استحمام با آب سرد ممکن است سبب شوک و مرگ بیمارشود ، لذا بهتر است با آبی که ۲ تا ۳ درجه خنک تر از دمای بدن بیمار باشد بیمار را خنک کرد تا وقتی که دمای بدن او به ۳۹ درجه سانتیگراد برسد به این نکته توجه داشته باشید که از گذاشتن بیمار در وان یخ بدون دستور مستقیم پزشک جدا خوداری کنید !

۴- در این مواقع باید به بیمار مایعات خنک خورانده شود تا دمای بدن وی به حدود دمای طبیعی برسد . توجه داشته باشید تا پائین آمدن دمای بدن ، مرطوب کردن ملحفه و بدن را می باید ادامه داده و پس از انجام کمک های اولیه حتما باید فرد مصدوم را به مرکز فوریت های پزشکی رساند .

چگونه از گرمازدگی پیشگیری کنیم

۱ – پوشش افراد در دچار شدن انها به گرما زدگی بسیار تاثیر گذار است ! استفاده از البسه با زنگ روشن و خصوصا پنبه ای می تواند در حفاظت از جان شما موثر باشد ! از پوشیدن لباسهای تنگ و یا دارای الیاف مصنوعی جدا خوداری نموده و سعی کنید تا میتوانید از پوشیدن لباسهای تیره خوداری نمائید . از پوشیدن لباسهای ضخیم و غیرقابل نفود در فصل گرما که مانع تبخیر عرق و دفع گرما می شود جدا خودداری نمائید.

۲ –نوشیدن را هرگز فراموش نکنید  !! در زمان فعالیت شدید بدنی به قدر کافی مایعات بنوشید .

۳ – میبایست توجه نمود که اگر مجبور به فعالیت سنگین در شرایط آب و هوایی گرم و مرطوب به مدت طولانی هستید حتما میبایست برای احتمال دچار شدن به گرمازدگی دارای برنامه پیشگیری بوده و خصوصا با یک برنامه منظم سعی نمائید که بدن شما با فعالیت و شرایط سخت محیط کار خود امکان انطباق را پیدا نماید  .

۴ – توجه داشته باشید در کارهایی که افراد در معرض گرمای مستقیم و یا تابش نور آفتاب قرار دارند همچون ، کارگاههای ساختمانی و یا فعالیت های ورزشی گروهی ، گرمازده شدن یکی از افراد به معنای هشدار جدی به تمامی کارگران و دوستانی است که سرگرم کار میباشند و می باید مسئولان در این مواقع اقدامات احتیاطی را برای بقیه افراد در نظر داشته باشند  .

۵- میبایست توجه داشته باشید که اگر هوا گرم و خشک باشد و تهویه کافی هم وجود داشته باشد احتمال گرمازدگی به نسبت از محیطهای گرم و مرطوب و یا دارای سیستم تهویه نامناسب کمتر میباشد

۶ – داروهائی که فرد را مستعد گرمازدگی می کند باید با نظر پزشک معالج با داروهای دیگری جایگزین شود یا به طرز مناسب از آنها استفاده شود

۷- بهترین نوشیدنی بی گمان آب میباشد و بهتر است همواره قبل از احساس تشنگی آب نوشید . توجه داشته باشید برای افرادی که دارای فعالیتهای سنگین بدنی هستند توصیه می شود که در برنامه غذایی خود از نمک و شکر و لیموی تازه به طور متناوب استفاده نمایند

خاکشیر بهترین نوشیدنی برای درمان گرمازدگی است

  • شیرمستی معتقد است‌: خاکشیر را می توان از دو تا سه سال به بالا به کودکان داد و برای کودکان زیر این سن نیز شربت خاکشیر را صاف کرد و تنها آب آن را به کودک داد.

مریم شیرمستی  شربت خاکشیر را یکی از خوراکی‌هایی دانست که از گذشته تاکنون در طب سنتی به عنوان یک نوشیدنی با طبع سرد مطرح بوده و می تواند در فصل گرما با کاهش دمای بدن به پیشگیری از گرمازدگی کمک کند.

وی به افرادی که طبع سرد دارند و از بیماری‌های ناشی از طبع سرد از جمله روماتسیم و آرتروز رنج می‌برند، توصیه کرد شربت خاکشیر را محدود مصرف کنند‌ یا مصرف آن همراه با عسل و عرق نعناع باشد.

به گفته این کارشناس تغذیه، اگر خاکشیر با آب گرم مصرف شود خاصیت ملین دارد و مصرف آن با آب سرد و شکر می تواند از اسهال پیشگیری کند.

شیرمستی با اشاره به وجود مقادیر فراوان فیبر موجود در خاکشیر، یادآوری کرد: این فیبر می‌تواند به لیز شدن روده‌ها کمک کند.

وی همچنین از وجود مقادیر مناسبی کلسیم و منیزیم در خاکشیر یاد و خاطرنشان کرد: دانه‌های موسیلاژی خاکشیر برای دستگاه تنفسی و دستگاه گوارشی خاصیت ضد التهابی دارد.

این کارشناس تغذیه، به افرادی که ورم و زخم معده دارند، توصیه کرد مصرف خاکشیر را محدود کنند.

شیرمستی معتقد است‌: خاکشیر را می توان از دو تا سه سال به بالا به کودکان داد و برای کودکان زیر این سن نیز شربت خاکشیر را صاف کرد و تنها آب آن را به کودک داد.

به گفته وی، به دلیل وجود خاک فراوان در خاک شیر لازم است حتما قبل از مصرف شسته شود و مدتی در آب بماند.

این کارشناس تغذیه معتقد است: علاوه بر شربت خاکشیر، شربت به لیمو و همچنین شربت عرق کاسنی نیز می‌تواند خواص ضد گرمازدگی داشته باشد.

پیشگیری از گرمازدگی و ضعف عمومی بدن در فصل تابستان

 

c0be24ee78c1341f8614439b16b754cb

 

  • در طب سنتي براي پيشگيري از گرمازدگي به كاهش حركات و تمرينات بدني و همين‌طور كاهش ميزان غذاي مصرفي اشاره شده است. در فصل تابستان چون ميزان توليد صفرا در بدن بيشتر مي‌شود لازم است، افراد از مواد‌غذايي و خوراكي‌هايي كه موجب تنظيم صفرا در بدن مي‌شود، استفاده كنند.

 

احتمال بروز گرمازدگي در افراد سالمند، بيماران قلبي- عروقي و افرادي كه اضافه وزن و چاقي دارند، بيشتر است و با تغيير دماي هوا و افزايش حرارت بدن در برخي از مردم ديده مي‌شود. ابتلا به اين بيماري در روزهاي گرم سال و به‌دليل كاهش ميزان مايعات بدن و از دست رفتن ميزان قابل ملاحظه‌اي از رطوبت بدن در افراد مختلف ديده مي‌شود. آنچه اينجا مي‌خوانيد دلايل ابتلا به گرمازدگي در فصل تابستان و راهكارهاي طب سنتي براي پيشگيري از ابتلا به گرمازدگي و بيماري‌هاي ناشي از گرمازدگي است.


 

  نور خورشيد و تحرك، عامل گرمازدگي

عوامل متعددي چون تحرك و ورزش، رسيدن گرما و حرارت آفتاب به واسطه شرايط كاري، مصرف مواد خوراكي يا دارو‌هايي كه گرمازا هستند همگي از جمله رايج‌ترين دلايل بروز گرمازدگي در افراد هستند. بروز عفونت و انسداد مجاري مربوط به تخليه مواد گرمازا در بدن نيزاز ديگر عواملي است كه موجب بروز گرمازدگي و بيماري‌هاي ناشي از گرمازدگي در فصل‌ها و روزهاي گرم سال مي‌شود.


 

  مايعات زياد بنوشيد

يكي از ساده‌ترين روش‌ها براي كنترل اين موضوع استفاده از لباس‌هاي متناسب با فصل است. در فصل تابستان بهتر است از لباس‌هاي سبك، نخي و آزادتر استفاده كنيم تا كمتر احساس گرما كنيم. بهتر است در اين فصل ميزان استراحت‌مان را نسبت به فصل‌هاي ديگر كمي افزايش دهيم و مايعات به اندازه كافي بنوشيم. تهويه هواي محل زندگي، اتاق، محيط كار به وسيله كولر يا ديگر دستگاه‌هاي سرد‌كننده و مرطوب‌كننده هوا لازم است. ضمن آن‌كه بهتر است در اين فصل از پرداخت به ورزش‌هاي سنگين و فشرده كه حرارت بدن را افزايش مي‌دهد پرهيز كرده و متناسب با شرايط بدن از ورزش‌هاي سبك و مناسب استفاده كرد.


 

  پيشگيري از گرمازدگي با خوراكي‌ها

در طب سنتي براي پيشگيري از گرمازدگي به كاهش حركات و تمرينات بدني و همين‌طور كاهش ميزان غذاي مصرفي اشاره شده است. در فصل تابستان چون ميزان توليد صفرا در بدن بيشتر مي‌شود لازم است، افراد از مواد‌غذايي و خوراكي‌هايي كه موجب تنظيم صفرا در بدن مي‌شود، استفاده كنند. نوشيدن شربت ريواس، شربت تمرهندي، شربت انار و سكنجبين از جمله بهترين نوشيدني‌هاي كنترل‌كننده صفرا در فصل‌هاي گرم سال است. علاوه بر اين، خوردن ميوه‌هاي ترش و شيرين مثل آلو، آلبالو و گيلاس نيز در اين فصل توصيه شده است. درمانگران طب سنتي در كنار اين توصيه‌ها افراد را از انجام عمل فصد در فصل‌هاي گرم سال نيز منع كرده‌اند.


 

  كاهش حرارت بدن با پاشويه

يكي از بهترين روش‌ها براي كاهش حرارت بدن در روزهاي گرم تابستان به‌ويژه در ماه‌هاي گرم خرداد و مرداد استفاده از پاشويه است. پاشويه بيمار با آب، نمك، سبوس و برگ كنار از جمله بهترين پاشويه‌ها براي كاهش ميزان حرارت بدن است. در اين حالت بهتر است مواد ذكر شده را درون تشتي از آب بريزيد و پاها را به‌مدت 15 دقيقه درون ظرف قرار دهيد و اين كار را چند بار در روز تكرار كنيد.


  چرا در تابستان بيشتر عرق مي‌كنيم ؟

تعريق بدن 2 وجه دارد؛ در نوع اول آن‌كه به منزله دفع سموم و مواد موذي از بدن است، اين نوع تعريق براي بدن مفيد است. دراين نوع تعريق، مواد زايد از بدن خارج شده و فرد احساس سبك شدن و نشاط بيشتري مي‌كند اما در نوع دوم كه به منزله دفع و خروج مواد مفيد از بدن است، تعريق مضر شناخته مي‌شود. به اين ترتيب فرد پس از تعريق احساس ضعف و سستي در بدن مي‌كند زيرا مواد مفيدي را از دست داده است. به‌طور كلي، عرق كردن يا به‌دليل عوامل خارجي مثل انجام حركت‌ها و تمرين‌هاي ورزشي رخ مي‌دهد يا به‌دليل قرار گرفتن در معرض هواي گرم، تابش نور خورشيد يا حرارت آتش در افراد ديده مي‌شود. گاهي عوامل دروني در ايجاد تعرق شديد موثرند. به اين معنا كه افراد با انباشته كردن مواد‌غذايي در بدن خود و پرخوري  يا به‌دليل ضعف نيروي نگاهدارنده مواد مفيد در اندام‌هاي بدن دچار تعريق شديد مي‌شوند. در اين حالت اين ضعف موجب شل شدن پوست و گشاد شدن منافذ پوستي شده و به‌دنبال آن تعريق شديد دارد.


 

  با ضعف عمومي در تابستان چه كنيم؟

تعريق بدن 2 وجه دارد؛ در نوع اول آن‌كه به منزله دفع سموم و مواد موذي از بدن است، اين نوع تعريق براي بدن مفيد است. دراين نوع تعريق، مواد زايد از بدن خارج شده و فرد احساس سبك شدن و نشاط بيشتري مي‌كند اما در نوع دوم كه به منزله دفع و خروج مواد مفيد از بدن است، تعريق مضر شناخته مي‌شود. به اين ترتيب فرد پس از تعريق احساس ضعف و سستي در بدن مي‌كند زيرا مواد مفيدي را از دست داده است. به‌طور كلي، عرق كردن يا به‌دليل عوامل خارجي مثل انجام حركت‌ها و تمرين‌هاي ورزشي رخ مي‌دهد يا به‌دليل قرار گرفتن در معرض هواي گرم، تابش نور خورشيد يا حرارت آتش در افراد ديده مي‌شود. گاهي عوامل دروني در ايجاد تعرق شديد موثرند. به اين معنا كه افراد با انباشته كردن مواد‌غذايي در بدن خود و پرخوري  يا به‌دليل ضعف نيروي نگاهدارنده مواد مفيد در اندام‌هاي بدن دچار تعريق شديد مي‌شوند. در اين حالت اين ضعف موجب شل شدن پوست و گشاد شدن منافذ پوستي شده و به‌دنبال آن تعريق شديد دارد.


 

  با ضعف عمومي در تابستان چه كنيم؟

افرادي كه در فصل تابستان با علائمي مانند كاهش اشتها، تپش قلب، ضعف و سستي بدن روبه‌رو هستند بايد توجه داشته باشند كه مصرف مواد خوراكي مانند برنج، سماق، گشنيز خشك، عدس يا عناب را در وعده‌هاي غذايي خود بگنجانند. بهترين حالت براي مصرف اين مواد، نوشيدن آبي است كه اين مواد را در آن خيسانده باشند. بنابراين بهتر است به‌مدت يك ساعت هر يك از اين مواد را درون آب بخيسانند و پس از صاف كردن يك ليوان از آن را ميل كنند. علاوه بر اين مواد استفاده از داروهاي گياهي موضعي مانند روغن گل سرخ كه حاوي مازوي نرم باشد نيز براي كنترل تعريق بدن و پيشگيري از بي‌حالي و سستي در فصل‌هاي گرم سال مناسب است. همين‌طور استفاده موضعي از روغن مورد كه با سفيدآب روي يا قلع تركيب شده باشد نيز براي كنترل ميزان تعريق بدن توصيه شده است.


  تاثير كاهو در كاهش تعريق بدن چيست؟

در مواردي كه افراد به‌دليل پرخوري و امتلاي بدن دچار تعريق مي‌شوند بايد حجم غذاي خود را كاهش دهند. به اين ترتيب كه اگر عادت به خوردن غذاهاي حجيم دارند بهتر است در وعده‌هاي غذايي خود از سبزي‌هايي مثل كاهو و خرفه بيشتر استفاده كنند تا به مرور موجب كاهش ميزان تعريق بدن شوند و اما در مواردي كه تعريق به‌دليل گرمي هوا و حرارت آفتاب است بهترين حالت پرهيز از قرار گرفتن در آن محيط است و درصورت لزوم بايد لباسي مناسب و خنك بپوشند كه ميزان گرمي هوا را تشديد نكند.


 

پيشگيري سردرد ناشي از گرمازدگي

درمانگران طب سنتي به‌منظور پيشگيري از ابتلا به سردردهاي ناشي از روزهاي گرم و آفتابي مصرف ميوه‌هاي سرد را به بيماران‌شان توصيه مي‌كنند. اين درمانگران مصرف هندوانه، زردآلو، آلبالو، شفتالو و توت شامي را از جمله بهترين راه‌هاي پيشگيري از ابتلا به گرمازدگي و سردردهاي ناشي از گرمازدگي مي‌دانند. بنابراين بهتر است، هر روز در وعده ميان ناهار و شام از اين ميوه‌ها استفاده كنيد. براي دريافت نتيجه بهتر كافي است اين ميوه‌ها را پيش از مصرف به‌مدت يك ساعت درون يخچال قرار دهيد تا به‌خوبي خنك شوند.


درمان اورژانسي گرما زدگي

 

  •    اگر در شرايطي قرار گرفتيد كه يكي از اعضاي خانواده يا دوستان‌تان دچار گرما زدگي و ضعف عمومي شد خيلي سريع با اورژانس تماس بگيريد و اقدامات زير را براي او انجام دهيد.
  •   تا رسيدن اورژانس تلاش كنيد، محلي كه فرد گرما زده در آنجا قرار دارد را خنك كنيد.
  •   بيمار را در وضعيتي قرار دهيد كه پاهايش نسبت به ساير اندام‌هاي بدن در سطح بالاتري قرار بگيرد. بهتر است يكي، دو بالش زير پاهاي او قرار دهيد.
  •   سعي كنيد لباس‌هاي او را كم كنيد و با كمك كمپرس آب سرد حرارت و دماي بدن او را كاهش دهيد.
  •   با كمك كيسه آب سرد گردن، شانه‌ها و ران او را خنك كنيد و با اسپري يا دست مقداري آب روي سطح بدنش اسپري كنيد.
  •   از ارائه هر گونه دارو براي كاهش ميزان حرارت بدن به بيمار خودداري كنيد. گاهي مصرف دارو حتي تب برها و مسكن‌هاي ساده مي‌تواند به تشديد بيماري منجر شود و بيمار را در شرايط دشواري قرار دهد.