دانستنی های جالب درباره غذا

یک غذا به طور کلی با حجم کمی که دارد چگونه می تواند سیر کننده باشد؟عوامل زیادی تعیین کنند‌ه‌ی ارزش سیر کننده‌ی غذا هستند یا اینکه میزان سیر کننده‌گی آن تا چه حد وابسته به ظرفیت کالری آن است. نسبت کالری به سیری را بر اساس معیاری به نام «شاخص سیری» یا satiety index اندازه‌گیری می‌کنند.

شاخص سیری، میزان توانایی غذا برای سیر کردن شما، کاهش گرسنگی و کاهش کالری دریافتی در طول روز را نیز مشخص می‌کند. برخی غذاها در سیر کردن شما بسیار خوب عمل می‌کنند و مانع پرخوری‌تان می‌شوند. غذاهای سیر کننده باید ویژگی‌های زیر را داشته باشند:حجم زیاد: مطالعات نشان می‌دهند حجم غذای مصرفی، تأثیر بسیار زیادی روی سیر کننده‌گی آن دارد، بدون اینکه کالری اضافی داشته باشد.

لازم به ذکر است، صرفاً مقوله جلوگیری از گرسنگی به طور موقت نمی تواند معیار درستی برای کاهش وزن باشد.پروتئین بالا: مطالعات نشان می‌دهند پروتئین خاصیت سیر کنندگی بالایی دارد. رژیم‌های غذایی که پروتئین بالایی دارند، سیر کننده‌تر بوده و باعث می‌شوند، کالری کلی مصرفی‌تان کمتر باشد.

فیبر زیاد: فیبر، تولید حجم کرده و به احساس سیری کمک می‌کند. همچنین باعث می‌شود حرکت غذا در سیستم گوارش، کُند شده و مدت بیشتری احساس سیری داشته باشید.بنابراین اگر شما غذاهایی را می خورید که خصوصیات بالا را دارند، پس می‌توانید تا جایی که احساس سیری می‌کنید از آن‌ها بخورید و کالری زیادی هم به بدن‌تان نرسانید. در ادامه چند ماده غذایی را معرفی می‌کنیم که مصرف با اعتدال آن می‌تواند شما را چاق نکند.

۱. سیب زمینی پخته شده

خیلی از افراد وقتی قصد کاهش وزن دارند، از خوردن سیب زمینی اجتناب می‌کنند چون فکر می‌کنند سیب زمینی کربوهیدرات بالایی دارد. سیب زمینی سرشار از ویتامین‌ها، فیبر و سایر مواد مغذی ارزشمند است. همچنین دارای نوع خاصی نشاسته است که به آن نشاسته‌‌ی مقاوم به هضم می‌گویند.

مواد غذایی که می‌تواند مصرف کنید بدون اینکه چاق شوید!کالری نشاسته‌ی مقاوم به هضم، نصف کالری نشاسته‌های معمولی است (به جای ۴ کالری در هر گرم، ۲ کالری در هر گرم دارد). نشاسته‌ی مقاوم به هضم در سیستم گوارش شما مانند فیبر محلول عمل می‌کند و در نتیجه باعث احساس سیری می‌شود.

اگر نشاسته‌ی مقاوم به هضم را وارد وعده‌های غذایی‌تان کنید، کالری کمتری دریافت خواهید کرد. جالب است بدانید، سرد کردن سیب زمینی بعد از پخته شدن، نشاسته‌ی مقاوم به هضم در آن را بالا می‌برد. مطالعات نشان داده‌اند سرد کردن سیب زمینی پخته شده و مجدداً گرم کردن آن و تکرار این روند، خاصیت سیر کننده‌گی آن را افزایش می دهد.

در تحقیقاتی که انجام شد، قابلیت سیر کننده گی ۳۸ غذا اندازه‌گیری شد و نتیجه اینکه، سیب زمینی پخته شده، در رده‌ی بالاترین‌ها قرار گرفت. بازهم جالب است بدانید، سیب زمینی سرخ شده و چیپس، سیر کننده‌گی‌شان سه برابر کمتر بوده است.

۲. تخم مرغ کامل

تخم مرغ غذای دیگری است که در گذشته برخورد غیر منصفانه‌ای با آن شده است. حقیقت این است که تخم مرغ بی‌نهایت غذای سالمی است و مواد مغذی ارزشمند فراوانی دارد. بیشتر مواد مغذی موجود در تخم مرغ، مخصوصاً حدود نیمی از پروتئین آن در زرده‌ می‌باشد. تخم مرغ یک پروتئین کامل است، یعنی تمام ۹ اسید آمینه‌ی

ضروری برای بدن را یک جا دارد. ضمناً بسیار هم سیر کننده است!مطالعات گوناگونی نشان داده‌، آن‌هایی که برای صبحانه، تخم مرغ می‌خورند، بیشتر سیر می‌شوند و در طول روز هم کالری کمتری می‌خورند. در ضمن، افرادی که صبحانه تخم مرغ می‌خورند، شاخص توده‌ی بدنی‌شان کاهش یافته و بیشتر وزن کم می‌کنند.

۳. بلغور جوی دوسر

بلغور جوی دوسر، نوعی فرنی یا حلیم است که معمولاً برای صبحانه مصرف می‌شود. بسیار سیر کننده است و از نظر شاخص سیرکننده‌گی، در رده‌ی سوم قرار دارد. دلیل آن هم، فیبر بالا و قابلیت جذب آب زیادش است. جوی دوسر منبع خوبی از فیبر محلول به نام بتا گلوکان است که در کُندسازی گوارش و جذب کربوهیدرات‌ها مؤثر می‌باشد. بلغورجوی دوسر در مقایسه با غلات آماده‌ی مخصوص صبحانه، بهتر می‌تواند اشتها را کنترل کرده و احساس سیری را افزایش داده و مصرف کالری در طول روز را کاهش دهد.

۴. بنشن

حبوباتی چون لوبیا چیتی، نخود فرنگی و عدس، منابع خوبی از فیبر و پروتئین هستند. این ویژگی‌ها همراه با ظرفیت نسبتاً پایین انرژی، باعث می‌شود غذایی سیر کننده باشند و حتی به کاهش وزن‌تان هم کمک کنند.

۵. مرکبات

مرکبات نیز مانند سیب، پکتین بالایی دارند که می‌تواند روند هضم را کُند کرده و سیری را افزایش دهد. مرکبات همچنین حجم زیادی از آب دارند. پرتقال و گریپ‌فروت، هر دو حاوی ۸۷ درصد آب هستند که یعنی می‌توانند به ازای کالری بسیار کمی، سیرتان کنند. همیشه گفته شده است که گریپ‌فروت به کاهش وزن کمک می‌کند. در مطالعه‌ای، افراد چاقی که گریپ‌فروت می‌خوردند نسبت به بقیه، به اندازه قابل توجهی وزن کم کرده بودند.

در مطالعه‌ای دیگر هم، خوردن نصف یک گریپ‌فروت، سه بار در روز در زمان غذا و به مدت شش هفته منجر به کاهش وزن شده بود و دور کمرشان هم کاهش چشمگیری داشت. البته این نتایج لزوماً مختص گریپ‌فروت نیستند، چون نوشیدن آب قبل از غذا هم همین نتایج را دارد.

۶. ماهی

ماهی سرشار از اسیدهای چرب امگا ۳ بوده و می‌تواند در افرادی که اضافه‌وزن دارند یا چاق هستند، احساس سیری را افزایش دهد. ماهی همچنین منبع غنی پروتئین با کیفیت است که این هم باعث احساس سیری می‌شود. ماهی در میان تمام غذاهای پر پروتئین دیگر، امتیاز بالاتری داشته و درمیان غذاهای تست شده، در رده‌ی دوم قرار دارد.

مطالعه‌ای نشان داده تأثیر ماهی بر احساس سیری به اندازه‌ی چشمگیری بیشتر از تأثیر مرغ و گوشت گوساله بوده است. مطالعه‌ای دیگر هم نشان داد افرادی که ماهی خورده بودند، نسبت به کسانی که گوشت گوساله خورده بودند، در وعده‌ی بعدی‌شان، ۱۱ درصد کالری کمتری دریافت کرده بودند.

۷. گوشت

گوشت‌ پروتئین زیادی داشته و سیر کننده هستند. به طور کلی، رژیم‌های غذایی پر پروتئین، باعث دریافت کالری کمتر می‌شوند. تحقیقات نشان داده آن‌هایی که در وعده‌ی ناهار، گوشت پر پروتئین خورده بودند در مقایسه با افرادی که ناهارشان پرکربوهیدارت بوده، گذشته از اینکه احساس گرسنگی نداشته‌اند بلکه کاهش وزن بهتری نیز داشته‌اند. در میان تمام غذاهای پر پروتئین، گوشت گوساله بالاترین امتیاز را در میزان سیرکننده‌گی دارد اما سایر گوشت‌های کم‌چرب مانند مرغ و بوقلمون هم برای کاهش وزن مناسب هستند.

۸. پنیر کاتج

پنیر کاتج، کم کالریست اما پروتئین زیادی دارد و دارای مواد مغذی ضروری برای سلامت می‌باشد مانند ویتامین‌های B، کلسیم، فسفر و سلنیوم. این خواص باعث شده تا پنیر کاتج برای کاهش وزن بسیار مناسب باشد. تأثیر این پنیر در احساس سیری، به اندازه‌ی تاثیر تخم‌مرغ است.

۹. سبزیجات

سبزیجات کالری کمی داشته و حجیم هستند، همچنین دارای تمام مواد مغذی مفید و ضروری برای بدن بوده و ترکیبات گیاهی‌ای دارند که باعث می‌شود بخش مهمی از یک رژیم غذایی سالم باشند. ضمناً سبزیجات، آب و فیبر زیادی دارند که هر دوی این‌ها به احساس سیری‌تان کمک می‌کنند.

ترفندهای داشتن دندان های سالم و زیبا

  • نیکنامی افزود: بیشترین موادی که باعث خرابی دندان می‌شود مواد کربوهیدرات‌دار مانند انواع کیک، آب نبات، کلوچه، نوشیدنی‌های شیرین و مواد نشاسته‌دار مثل چیپس هستند.

محمد نیکنامی اظهارکرد: بیماری‌های دهان و دندان بر خلاف برخی از بیماری‌ها قابل پیشگیری است.

وی ادامه داد: برای پیشگیری از پوسیدگی دندان حداقل روزی دو بار مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید لازم است.

وی افزود: علاوه بر این برای جلوگیری از پوسیدگی دندان‌ها باید از تکرار در خوردن مواد قندی‌ که احتمال افزایش پوسیدگی دندان را بالا می‌برد، خودداری کرد.

این پزشک متخصص با اشاره به راهکار جلوگیری از بیماری‌های لثه توضیح داد: برای این‌کار افراد باید در کنار مسواک زدن و نخ دندان کشیدن از استعمال دخانیات به شدت پرهیز کنند.

نیکنامی افزود: بیشترین موادی که باعث خرابی دندان می‌شود مواد کربوهیدرات‌دار مانند انواع کیک، آب نبات، کلوچه، نوشیدنی‌های شیرین و مواد نشاسته‌دار مثل چیپس هستند.

این دندان پزشک با اشاره به علت اصلی پوسیدگی دندان افزود: در واقع علت اصلی پوسیدگی دندان‌ها باقی‌ماندن مواد کربوهیدراتی روی آنها است.

وی‌گفت: برای داشتن دندان‌های سالم در کنار رعایت موارد مذکور هر شش ماه باید به دندان پزشک مراجعه کرد تا در صورت وجود مشکل هرچه زودتر اقدامات لازم برای رفع آن صورت گیرد.

چرا پروتئین مصرف کنیم ؟ خواص فواید و مضرات و عوارض پروتئین

  • در واقع افرادی که از بیماری‌های کلیوی رنج می‌برند باید مصرف پروتئین را محدود نمایند، زیرا پیروی از برنامه‌ی غذایی سرشار پروتئین برایشان مضر است. این امر را نباید دست کم گرفت زیرا مشکلات کلیوی بسیار خطرناک هستند.

 

 

مردم به مباحثی در مورد چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها علاقمندند.

و البته، همگان بر اهمیت مصرف پروتئین واقفند.

اغلب مردم پروتئین کافی مصرف می‌کنند و بالطبع دچار کمبود پروتئین نمی‌شوند، اما برخی افراد باید بیش از سایرین پروتئین مصرف و جذب نمایند.

مطالعات متعددی حاکی از آن است که پیروی از برنامه‌ی غذایی سرشار از پروتئین از مزایای فراوانی برای کاهش وزن و سلامت سوخت و ساز برخوردار است.

در اینجا به ۱۰ مورد از دلایل علمی برای مصرف بیشتر پروتئین اشاره می‌کنیم:

۱.مصرف پروتئین موجب کاهش اشتها و سطح گرسنگی می‌گردد.

سه مورد از عناصر غذایی پرمصرف( چربی‌ها۷ کربوهیدرات‌ها و پروتئین‌ها) به طرق مختلف بر بدن تاثیر می‌گذارند.

مطالعات در این زمینه اثبات می‌کند که مصرف پروتئین به مراتب بیش از دیگر موارد موجب احساس سیری می‌گرددد. پروتئین کمک می‌کند تا با مقدار غذای کمتر حس سیری بیشتری داشته باشید.

بخشی از این دلیل به کاهش ترشح هورمون گرسنگی موسوم گرلین باز می‌گردد. بعلاوه مصرف پروتئین موجب افزایش سطح هورمون پپتید که حس اشباع‌شدگی را به وجود می‌آورد، مرتبط است.

این تاثیر می‌تواند بسیار قدرتمند عمل کند. در یکی از مطالعات نشان داده شد که افزایش مصرف پروتئین از ۱۵٪ کالری به ۳۰٪ کالری روزانه، موجب می‌شود تا مصرف کالری زنانی که از اضافه وزن رنج می‌بردند، بدون آنکه محدودیتی در مصرف غذا ایجاد نمایند، ۴۴۱ کالری کاهش یافت، یعنی روزانه به ۴۴۱ کالری کمتر نیاز پیدا می‌کردند.

چنانچه در صدد کاهش وزن یا کاهش چربی های شکمی هستید، جایگزین نمودن چربی‌ها و کربوهیدرات‌های مصرفی خود را با پروتئین در سرلوحه‌ی برنامه‌ی غذایی خود بگجانید. به جای آنکه سیب‌زمینی یا برنج سرو شده‌ی خود را به نصف تقلیل دهید، مقداری گوشت یا ماهی به وعده‌ی غذایی خود بیافزائید.

۲.پروتئین باعث افزایش توده‌ی عضلانی و قدرت بدنی می‌گردد.

پروتئین ساختار عضلانی را شکل می‌دهد.

بنابراین، منطقیست که چنانچه پروتئین بیشتری بخورید ساختار عضلانی قوی‌تری خواهید داشت.

پس جای تعجبی ندارد که اغلب مطالعات در این زمینه اثبات می‌کند که مصرف بیشتر پروتئین توده‌ی عضلانی را افزایش داده و قدرت بدنی را تقویت می‌کند.

چنانچه فعالیت جسمانی فراوانی دارید، وزنه‌بردار هستید یا در تلاش برای عضله‌سازی و تقویت آنها هستید، از مصرف کافی پروتئین اطمینان حاصل کنید.

جذب حداکثری پروتئین مانع از زوال عضلات در هنگام دگرگونی‌ بافت‌ها، به عنوان مثال در طی فرایند کاهش وزن، می‌شود.

۳.پروتئین برای سلامت استخوان‌ها مفید است.

شایعه‌ایی رایج درباره‌ی پروتئین مبنی بر اینکه پروتئین( اغلب پروتئین حیوانی) برای استخوان‌ها مضر است، وجود دارد.

مبنای این ایده از آنجایی نشأت می‌گیرد که مصرف پروتئین موجب افزایش حجم اسید در بدن می‌گردد و منجر به خروج کلسیم از سطح استخوان می‌شود تا این اسید را خنثی کند.

با این وجود، مطالعات متعدد و طویل‌المدت در این زمینه حاکی از آن است که پروتئین، از جمله پروتئین حیوانی، از مزایای فراوانی برای استخوان‌ها برخوردار است.

افرادی که پروتئین بیشتری مصرف می‌کنند در طی فرایند پیری توده‌ی استخوانی سالم‌تری دارند و احتمال خطر ابتلا به پوکی استخوان و شکستگی در آنها ضعیف‌تر است.

این امر به خصوص برای زنان، که پس از یائسگی در خطر پوکی استخوان قرار دارند، از اهمیت ویژه‌ایی برخوردار است. مصرف فراوان پروتئین و پرتحرک بودن بهترین روش برای پیشگیری از پوکی استخوان پس از یائسگی است.

۴.پروتئین هوس و میل شدید به غذاهای متنوع را کم کرده و گزینه‌ی مناسبی برای اسنک‌های دیرهنگام است.

هوس غذا با گرسنگی معمول متفاوت است.

گرسنگی با ضرورت بدن به انرژی و مواد مغذی مرتبط است، حال آنکه هوس، کشش مغز به پاداش است.

به عنوان فردی که اعتیاد به مواد مخدر، الکل و سیگار را پشت سر گذاشته، به شما می‌گویم که هوس هله هوله و غذای ناسالم دقیقا مشابه ولع نسبت به مواد، الکل و نیکوتین است.

متاسفانه، مهار این هوس و ولع به طرزی باورنکردنی دشوار است. شاید بهترین روش برای غلبه و سرکوب آن پیشگیری از بروز آن از همان ابتداست.

یکی از بهترین روش‌ها، جذب حداکثری پروتئین است.

نتایج مطالعه‌ایی که بر روی مردانی که دچار اضافه وزن بودند، نشان داد چنانچه پروتئین ۲۵٪ از کالری روزانه را تشکیل دهد، هوس و میل شدید به غذا ۶۰٪ کاهش می‌یابد و تا ۵۰٪ میل به اسنک‌های نیمه شب را تقلیل می‌دهد.

پروتئین میل شدید به غذا را کم می‌کند.

نموداری که با درجه‌ی آبی نشان داده شده، گروه سرشار از پروتئین را تشکیل می‌دهند و درجه‌ی قرمز گروهی که از پروتئین متوسط برخوردارند. همچنان که مشاهده می‌کنید، افزایش جذب پروتئین منجر به کاهش ولع نسبت به غذا و اسنک‌های دیروقت می‌گردد.

مطالعات بر روی دختران نیز نشان داد که خوردن صبحانه‌های سرشار از پروتئین، میل شدید به غذا و خوردن اسنک‌های نیمه‌شب را کاهش می‌دهد. شاید این امر به طور غیر مستقیم ناشی از عملکرد بهینه‌ی دوپامین، یکی از مهم‌ترین هورمون‌های مغز که دست‌اندرکار هوس و اعتیاد است، می‌شود.

۵.پروتئین سوخت و ساز بدن را بالا برده و چربی‌سوزی را افزایش می‌دهد.

خوردن غذا موجب بالارفتن سوخت و ساز بدن برای مدت کوتاهی می‌گردد.

زیرا بدن از انرژی (کالری) استفاده می‌کند تا غذاها را هضم کرده و از مواد مغذی موجود در آنها بهره بگیرد. این امر به تاثیر حرارتی غذاها باز می‌گردد.

با این حال، همه‌ی غذا از این بابت یکسان نیستند. در واقع، پروتئین از تاثیر حرارتی بیشتری(۲۰ تا۳۵٪) نسبت به چربی‌ها و کربوهیدرات‌ها(۵ تا ۱۵٪) برخوردار است.

اثبات شده است که جذب حداکثری پروتئین به طرز قابل توجهی موجب بالا رفتن سوخت و سوز بدن شده و میزان چربی‌(کالری)سوزی را افزایش می‌دهد. این میزان بالغ بر ۸۰ تا ۱۰۰ کالری در روز است.

در یکی از مطالعات انجام شده در زمینه‌ی مصرف زیاد پروتئین، مشخص شد گروهی که پروتئین زیادی دریافت می‌نمودند روزانه ۲۶۰ کالری بیشتر از گروهی که پروتئین کم دریافت می‌کردند، کالری می‌سوزاندند. این کالری سوزی معادل یک ساعت ورزش ملایم است.

۶.پروتئین موجب کاهش فشار خون می‌شود.

فشار خون بالا(بیماری فشار خون) از عمده دلایل حملات قلبی، سکته و بیماری‌های مزمن کلیویست.

جالب توجه اینکه، در چندین مطالعه‌ مشخص شد که جذب پروتئین فراوان منجر به کاهش فشار خون می‌گردد.

در مرور ۴۰ مورد آزمایش کنترل شده مشخص شد در صورت افزایش مصرف پروتئین به طور میانگین تا ۱.۷۶میلی‌متر از میزان فشار خون انقباضی و تا ۱.۱۵ میلی‌متر از فشار خون انبساطی کاسته می‌شود.

یکی از مطالعات نشان داد که پیروی از یک برنامه‌ی غذایی سرشار از پروتئین علاوه بر کاهش فشار خون، موجب کاهش کلسترول بد و تری‌گلیسیرید نیز می‌گردد.

۷.پروتئین به کاهش وزن و اجتناب از بازگشت کیلوهای از دست داده کمک شایانی می‌کند.

 

هنگامی که پای کاهش وزن در میان باشد، پروتئین پادشاه مواد مغذی محسوب می‌شود.

همچنان که در بالا ذکر شد، برنامه‌ی غذایی سرشار از پروتئین سوخت و ساز را بالا برده و به طور اتوماتیک منجر به کاهش جذب کالری و سرکوب میل شدید به غذا می‌گردد.

به همین علت، مشاهده‌ی افرادی که با مصرف بیشتر پروتئین وزن بیشتری از دست می‌دهند و به طور اتومات کالری بیشتری می‌سوزانند، تعجب‌آور نیست.

مطالعه‌ایی که بر روی زنان مبتلا به اضافه وزن صورت پذیرفت، نشان داد که تامین ۳۰٪ از کالری روزانه با پروتئین، بدون آنکه عامدانه هیچ‌گونه ماده‌ی غذایی را محدود یا حذف نمایند، موجب می‌شود تا در ۱۲ هفته حدودا ۵ کیلو از وزنشان کاهش یابد.

همچنین هنگامی که عامدانه دریافت کالری‌ را محدود می‌کنید، مصرف پروتئین برای کاهش چربی‌ها مفید است.

در مطالعه‌ایی ۱۲ ماه بر روی ۱۳۰ نفر مبتلا به اضافه وزن که باید از برنامه‌ی غذایی با کالری محدود پیروی می‌کردند، اثبات شد گروهی که پروتئین فراوانی مصرف می‌کردند بیش از ۵۳٪ از چربی بدنشان را، در مقایسه با گروهی که پروتئین معمولی مصرف می‌کرد، از دست دادند.

البته، کاهش وزن قدم اول است. برای برخی افراد حفظ وزن به مراتب چالش بزرگتری نسبت به کاهش وزن محسوب می‌شود.

مطالعات نشان می‌دهد افزایش اندکی پروتئین به برنامه‌ی غذایی کمک شایانی به حفظ وزن و عدم بازگشت چربی‌های از دست رفته می‌نماید. در یکی از مطالعات مشخص شد چنانچه میزان پروتئین مصرفی خود را از ۱۵٪ از کالری روزانه به ۱۸٪ برسانید، احتمال بازگشت وزن از دست رفته تا ۵۰٪ کاهش می‌یابد.

چنانچه در صدد کاهش وزن، حفظ وزن و پیشگیری از اضافه وزن در آینده هستید، افزایش دائم جذب پروتئین را همواره مد نظر بگیرید.

۸.پروتئین آسیبی به کلیه‌های سالم وارد نمی‌کند.

بسیاری از مردم اشتباها بر این باورند که جذب پروتئین فراوان به کلیه‌ها آسیب می‌رساند.

در واقع افرادی که از بیماری‌های کلیوی رنج می‌برند باید مصرف پروتئین را محدود نمایند، زیرا پیروی از برنامه‌ی غذایی سرشار پروتئین برایشان مضر است. این امر را نباید دست کم گرفت زیرا مشکلات کلیوی بسیار خطرناک هستند.

گرچه، جذب پروتئین فراوان برای افراد مبتلا به بیماری‌های کلیوی بسیار خطرناک است اما این امر ابدا در مورد افرادی که کلیه‌های سالم دارند، صدق نمی‌کند.

در واقع، مطالعات فراوانی در این زمینه صورت پذیرفته و اثبات شده است که برنامه‌ی غذایی سرشار از پروتئین هیچ‌گونه تاثیر زیانباری بر کلیه‌های سالم ندارد.

۹.پروتئین به بدن کمک می‌کند تا پس از آسیب بافت و اندام‌های خود را التیام بخشد.

پروتئین به بدن کمک می‌کند تا پس از آسیب‌ خود را بازیابد.

فرض بر اینکه پروتئین بتواند ساختار اصلی بافت‌های بدن و اندام‌ها را التیام بخشد، فوق‌العاده به نظر می رسد.

مطالعات متعدد در این زمینه حاکی از آن است که خوردن پروتئین فراوان پس از آسیب‌ها و جراحات، بهبود بافت‌ها و اندام‌ها را تسریع می‌نماید.

۱۰.پروتئین کمک می‌کند تا با افزایش سن سلامت خود را حفظ نمائید.

یکی از پیامدهای پیری، کاهش حجم عضلانیست.

کاهش حجم عضلات از عوارض کهولت سن است و یکی از عمده دلایل ضعف، شکستگی استخوان و تنزل کیفیت زندگی در کهنسالان است.

خوردن پروتئین فراوان در زمره بهترین روش‌های پیشگیری از کاهش حجم عضلات در پیری به شمار می‌رود.

پرتحرکی و وزنه‌برداری یا انجام منظم ورزش نیز از دیگر عوامل حیاتی در این زمینه به شمار می‌روند که تاثیر شگرفی در غلبه این عارضه دارند.

میزان پروتئین کافی چقدر است؟

گرچه جذب پروتئین فراوان برای برخی افراد از فواید بسیاری برخوردار است اما برای همه‌ی افراد ضرورتی ندارد.

اکثر مردم ۱۵٪ از کالری روزانه‌ی خود را از پروتئین‌ها کسب می‌کنند، که برای پیشگیری از کمبود پروتئین بیش از حد کفایت است.

با این وجود، در موارد خاص افراد می‌توانند بیش از این میزان یعنی تا ۲۵ یا۳۰٪ از کالری روزانه‌ی خود را از پروتئین‌ها تامین کنند.

چنانچه در صدد کاهش وزن، بهبود سلامت سوخت و ساز یا افزایش توده‌ی عضلانی هستید، اطمینان از مصرف پروتئین کافی از اهمیت ویژه‌ایی برخوردار است.

ورزش ناشتا چه فوایدی در بلند مدت دارد ؟

 

  • دیلان تامپسون، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «بعد از غذا خوردن، بافت چربی درگیر واکنش به وعده غذایی است و ورزش در این زمان موجب ایجاد تغییرات سودمند مشابه در بافت چربی نخواهد شد.»

 

بسیاری از افراد در مورد غذا خوردن یا نخوردن قبل از ورزش مردد هستند. محققان در مطالعه جدید خود برای رسیدن به پاسخ این سئوال به بررسی تجلی ژن در بافت چربی پرداختند.

 این مطالعه شامل ۱۰ مرد دارای اضافه وزن بود که قرار شد همگی به مدت ۶۰ دقیقه با شکم خالی و ناشتا پیاده روی کنند. در تاریخ دیگری، همین مردان دو ساعت بعد از خوردن یک صبحانه پرکالری و حاوی کربوهیدرات بالا پیاده روی کردند.

نمونه خون این افراد با فواصل منظم گرفته شد و بافت چربی شان درست قبل از پیاده روی و یک ساعت بعد از پیاده روی جمع آوری شد.

محققان بعد از آزمایش به تفاوت های زیادی در نمونه بافت چربی بدست آمده از هردو آزمایش دست یافتند. در نهایت محققان متوجه شدند ناشتا بودن قبل از ورزش گزینه بهتری است.

دیلان تامپسون، سرپرست تیم تحقیق، در این باره می گوید: «بعد از غذا خوردن، بافت چربی درگیر واکنش به وعده غذایی است و ورزش در این زمان موجب ایجاد تغییرات سودمند مشابه در بافت چربی نخواهد شد.»

به گفته وی، «از اینرو ورزش در حال ناشتا موجب ایجاد تغییرات مطلوب تری در بافت چربی می شود و این وضعیت در بلندمدت برای سلامت مفید است.»

در مطالعه قبلی هم فواید ورزش در حالت ناشتا مشخص شده و حتی به ۲۰ درصد چربی سوزی بیشتر اشاره شده بود.

کارنیتین یک چربی سوز مفید است

  • ‌این عضو هیأت علمی دانشگاه لرستان خاطرنشان کرد: کارنیتین در بین مواد غذایی بیشتر در غذاهای گوشت به خصوص گوشت قرمز است.

 

یک دکترای فیزیولوژی ورزرشی گفت: کارنیتین در متابولیسم چربی و کربوهیدرات مؤثر است.

‌دکتر وحید ولی‌پور در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا‌، اظهار کرد: کارنیتین یک نوع پروتئین تشکیل شده از 2 اسیدآمینه است که می‌تواند در متابولیسم چربی و کربوهیدرات مؤثر باشد.
وی اضافه کرد: کار اصلی کارنیتین انتقال اسیدهای چرب بلند زنجیر به درون میتوکندری است.

‌ولی‌پور ادامه داد: کرانیتین درون بدن وجود دارد و سنتز می‌شود و 95 درصد آن درون عضله اسکلتی است.

‌این عضو هیأت علمی دانشگاه لرستان خاطرنشان کرد: کارنیتین در بین مواد غذایی بیشتر در غذاهای گوشت به خصوص گوشت قرمز است.

وی خاطرنشان کرد: مصرف مکمل کارنیتین باعث چربی‌سوزی می‌شود و اگر به صورت درون سیاهرگی مصرف شود، تأثیر آن بیشتر است.

15 راز و ترفند برای آب کردن چربی های اضافه بدن

  • بیشتر افراد فکر می‌کنند که صرفاً با رفتن به باشگاه‌های ورزشی می‌توانند سوخت‌وساز بدن خود را افزایش دهند درصورتی‌که واقعیت چیز دیگری است زیرا هر شخص به‌طور متوسط بین 3 تا 5 ساعت در هفته به باشگاه می‌رود، و بقیه روز خود را در مکان‌های دیگر مثل محل کار و محل زندگی خود می‌گذراند.

اگر بخواهیم تعریفی جامع از متابولیسم داشته باشیم به این‌گونه است که متابولیسم درواقع نشان‌دهنده میزان سوخت‌وساز بدن شما است، البته بایستی گفت که متابولیسم و میزان سوخت‌وساز بدن هر شخصی مخصوص همان شخص است بدین گونه که اگر متابولیسم بدن شخصی از شخص ثانی بیشتر باشد

در حالت استراحت و دیگر فعالیت‌های موازی ، شخص با متابولیسم بالاتر دارای مصرف انرژی بیشتری نسبت به فرد ثانی است درنتیجه میزان چربی کمتری در بدن خود ذخیره نگه می‌دارد، حال داشتن متابولیسم نامناسب دلیلی بر نگرانی نیست زیرا این موضوع با یک سری فعالیت‌ها تحت‌الشعاع قرار می‌گیرد و نتیجه بر افزایش سوخت‌وساز بدن خواهد شد، که هدف از  بخشی از این مقاله نیز بررسی همین موضوع است.

1- تمرینات استقامتی انجام دهید

یکی از روش‌های افزایش سوخت‌وساز بدن انسان انجام فعالیت‌های ورزشی استقامتی است، زیرا این فعالیت‌ها باعث پارگی‌های سطوح ماهیچه‌ای می‌شود و برای ترمیم این سطوح ماهیچه‌ای بدن نیاز به سوختن کالری دارد تا بتواند این پارگی‌ها را بهبود ببخشد، لذا تا توانید به‌اصطلاح به وزن‌ها و میله‌ها حمله‌ور شوید.

2- بیشتر تحرک داشته باشید

بیشتر افراد فکر می‌کنند که صرفاً با رفتن به باشگاه‌های ورزشی می‌توانند سوخت‌وساز بدن خود را افزایش دهند درصورتی‌که واقعیت چیز دیگری است زیرا هر شخص به‌طور متوسط بین 3 تا 5 ساعت در هفته به باشگاه می‌رود، و بقیه روز خود را در مکان‌های دیگر مثل محل کار و محل زندگی خود می‌گذراند.

پس اگر می‌خواهید سوخت‌وساز بدن خود را افزایش دهید بایستی تا جای ممکن تحرک داشته باشید مثلاً اگر در یک اداره کار پشت میزی داشته باشید بهترین کار ممکن این است که یا پیاده سر کار بروید و یا اینکه ماشین خود را در دورترین نقطه پارکینگ پارک کنید تا مسافت بیشتری را بتوانید پیاده‌روی کنید و در محل کار خود نیز تا جای ممکن مثلاً بعد از هر 15 دقیقه یک‌بار از سر جای خود بلند شوید و مقداری راه بروید و حرکات کششی انجام دهید زیرا همین امور به‌ظاهر ساده در افزایش سوخت‌وساز بدن شما بسیار مؤثر است.

3- تا جای ممکن تنوع غذایی داشته باشید

تحقیقات ثابت کرده که متابولیسم بدن انسان با تنوع غذایی به دلیل داشتن انواع و اقسام مواد معدنی و غیره بهتر جواب می‌دهد، و اینکه نداشتن تنوع غذایی بالعکس عمل می‌کند.

یک تحقیقات نشان داده که شهروندان ساکن آمریکای شمالی دارای تنوع غذایی کم در حدود 20 نوع غذا می‌باشند به همین دلیل است که اضافه‌وزن در آن‌ها بسیار شایع است. پس برای افزایش سوخت‌وساز بدن خود تنوع غذایی خود را بالا ببرید.

4- میزان مصرف کالری و کربوهیدرات خود را به‌صورت ناگهانی کاهش ندهید

تحقیقات نشان می‌دهد که کاهش ناگهانی مصرف کربوهیدرات‌ها و کالری‌ها در مواد غذایی خود بدون شک باعث به وجود آوردن نوعی مکانیسم دفاعی در بدن شما می‌شود که نتیجه آن در حقیقت مقاومت بدن شما در برابر سوختن کالری‌های ذخیره‌شده در بدن است، زیرا بدن انسان از این هوشمندی برخوردار است که در صورت کاهش شدید میزان کالری‌های ورودی به بدن، خود مصرف آن کالری‌های باقی‌مانده را به‌نوعی جیره‌بندی کند تا با کمبود در آینده مواجه نشود و این مطلب به‌خودی‌خود باعث کاهش سوخت‌وساز بدن انسان می‌شود.

لذا توصیه ما به شما دوستان این است که به‌صورت تدریجی از میزان مصرف کالری‌های بدن خود کم کنید و هرازگاهی نیز این رژیم غذایی خود را نادیده بگیرید.

5- تقلب کنید!

همان‌طور که در قسمت قبل بیان شد شما برای اینکه بدن خود را فریب داده و به او این‌گونه القا کنید که میزان مصرف کالری به بدن خود را کاهش نداده‌اید باید به‌صورت دوره‌ای معمولاً هر 5 یا 7 روز یک‌بار به هر میزان که دوست دارید کالری وارد بدن خود کنید زیرا با این کار متابولیسم بدن خود را همچنان در حالت ایده آل نگه می‌دارید بدون اینکه آسیبی به رژیم غذایی خود وارد کرده باشید و یا اینکه اضافه‌وزن پیدا کنید.

6- به خود استراحت بدهید

حال بعضی افراد هستند که با خوردن غذاهای پرکالری به‌صورت دوره‌ای سعی در بالا نگه‌داشتن سوخت‌وساز بدن خود دارند ولی با گذر زمان متوجه می‌شوند که در این کار ناموفق بوده‌اند، که در این موقعیت پزشکان توصیه می‌کنند که شما بایستی برای تقریباً 1 تا 2 هفته رژیم غذایی خود را به حالت تعلیق درآورید و به غذا خوردن طبیعی خود بازگردید تا از این طریق متابولیسم بدن شما مجدداً به حالت مصرف بالا بازگردد.

ولی یادمان باشد که منظور از  عادات غذایی عادی مصرف بیش‌ازحد مواد غذایی نیست بلکه مصرف موردنیاز و اندکی بیشتر بدن است که این میزان برای هر شخص با توجه به ویژگی‌های فیزیکی او فرق دارد ولی به‌صورت میانگین نباید در دوره استراحت غذایی بیش از 500 کالری اضافه در روز انرژی وارد بدن خود کنید.

7- بیش‌ازحد به خود فشار نیاورید

بدن انسان نشان داده که هرگاه به هر طریقی مورد تهدید واقع شود به‌نوعی در برابر آن تحدید از خود مقاومت نشان می‌دهد و مکانیسم‌های دفاعی مخصوص به آن تهدید را به خود می‌گیرد، حال اگر انسان به‌صورت شدید ورزش کند و این ورزش نیز همراه با رژیم سخت غذایی باشد نتیجه این قضیه واکنش بدن در برابر این افزایش مصرف انرژی در بدن می‌شود و به‌صورت خودکار سوخت‌وساز بدن را پایین می‌آورد.

به همین دلیل است که هنگامی‌که ورزشکاران حرفه‌ای ورزش را کنار می‌گذارند به دلیل پایین آمدن سوخت‌وساز بدنشان به‌سرعت چاق می‌شوند و بدن آن‌ها انرژی‌های واردشده را به‌سرعت جذب می‌کند، پس تا جای ممکن از انجام فعالیت‌های شدید ورزشی به بهانه لاغری و تناسب‌اندام و غیره بپرهیزید و انجام فعالیت‌های مذکور را زیر نظر پزشک و با راهنمایی‌های او انجام دهید زیرا در غیر این صورت متابولیسم بدن شما دچار تغییر عادت می‌شود.

8- آب بنوشید

مصرف آب در بدن انسان باعث می‌شود که بدن انسان میزان انرژی بیشتری را آزاد کند، زیرا آب این امکان را به انسان می‌دهد که انرژی آزادشده را دفع کند بدون اینکه آسیبی به بدن انسان وارد شود، حال اگر می‌خواهید که بدن شما دارای متابولیسم خوب و همچنین پوست زیبایی باشید تا جای ممکن آب بنوشید.

در قسمت قبل از مقاله خود راهکارهای تنظیم متابولیسم بدن خود را بررسی کردیم حال برای اینکه سوخت‌وساز بدن را افزایش دهیم و میزان بیشتری از چربی‌های خود را بسوزانیم  چند راهکار به شما پیشنهاد می‌کنیم، البته در این قسمت از مقاله فرض بر این است که شما دوستان تمام فعالیت‌های مربوط به سوختن چربی‌های بدن خود را انجام می‌دهید مثل انجام فعالیت‌های ورزشی و هوازی و غیره.

1- پروتئین مصرف کنید

بدن هر شخص به‌صورت معمولی نیز مقداری انرژی مصرف می‌کند حتی اگر شما هیچ فعالیتی انجام ندهید به واسطه زنده ماندن بخشی از این انرژی را از دست می‌دهید، که به این مطلب BMR میگویند حال بدن انسان به‌صورت معمولی انرژی بیشتری را صرف هضم پروتئین می‌کند، یعنی اگر شما می‌خواهید BMR  بدن خود را بالا ببرید بایستی بیشتر پروتئین مصرف کنید و چربی و کربوهیدرات را در رده‌های بعدی قرار دهید. پس برای افزایش میزان مصرف انرژی‌های نهفته شده در بدن خود بیشتر رو به مصرف پروتئین بیاورید.

2- قبل از ورزش BCAA  مصرف کنید

بررسی‌ها نشان می‌دهد که مصرف یک قرص BCAA  یک ساعت قبل از ورزش به میزان 17 درصد مصرف سوخت‌وساز بدن شما را بالا می‌برد، محتوای این قرص‌ها آمینواسیدها است و جالب بر این است که این قرص‌ها بر حجم ماهیچه‌های شما هیچ‌گونه تأثیری نخواهد گذاشت. پس شما برای افزایش سوخت‌وساز بدن خود می‌توانید با مشورت پزشک از این قرص‌ها مصرف کنید.

3- چای سبز بنوشید

یک تحقیق در سال 2008 در آمریکا نشان داد که مصرف چای سبز بر افزایش میزان سوخت‌وساز بدن انسان تأثیر دارد، به‌گونه‌ای که مصرف چای سبز در بدن باعث افزایش حساسیت انسولین در بدن می‌شود از طرفی نیز میزان مصرف گلوکز در بدن را تنظیم می‌کند، نتیجه این تحقیق بر این است که مصرف چای سبز برای تنظیم متابولیسم بدن مؤثر است.

4- روغن ماهی مصرف کنید

مصرف روغن ماهی بسیار توصیه‌شده است به‌گونه‌ای که از خواص آن در زمینه‌های سلامت قلب گرفته تا پوست و عروق و افزایش مصرف چربی بدن می‌توان نام برد، بدین گونه که مصرف ماهی و متعاقب آن روغن آن برای هفته‌ای 3 بار توصیه‌شده است که اگر این حجم روغن ماهی را برای مدت 3 هفته وارد بدن خود کنید نه‌تنها از مزایای آن بهره‌مند خواهید شد بلکه از افزایش میزان مصرف چربی‌ها در بدن خود لذت خواهید برد.

5- روزه گرفتن‌های پراکنده را امتحان کنید

مطالعات ثابت کرده که اگر افراد به‌صورت پراکنده و غیرمنظم به‌اصطلاح روزه بگیرند و درواقع فاصله مصرف مواد غذایی خود را افزایش دهند شاهد آن خواهند بود که مصرف انرژی به‌خصوص چربی‌ها در بدن آن‌ها افزایش میابد، پس با افزایش فاصله مصرف غذا خوردن خود میزان مصرف انرژی در بدن خود را بالا ببرید ولی در ذهن خود همواره داشته باشید که این موضوع بایستی به‌صورت پراکنده انجام گیرد وگرنه باعث مقاومت بدن شما در برابر مصرف چربی می‌شود.

6- بیشترین وعده غذایی خود را بعد از ورزش مصرف کنید

بدن انسان‌ها بعد از ورزش و فعالیت‌های شدید بدنی بیشترین میزان حساسیت انسولین و بالاترین میزان سوخت‌وساز بدن را دارا است، پس در این هنگام است که بدن بالاترین درخواست برای جبران انرژی ازدست‌رفته را دارد و اگر در این هنگام شخصی  مواد غذایی را مصرف کند نهایتاً کمترین میزان ذخیره انرژی به‌صورت چربی و همچنین بیشترین مقدار ذخیره انرژی به‌صورت ماهیچه را خواهد داشت، پس اگر بیشترین وعده غذایی شما برای نهار است و شما عصر ورزش می‌کنید سعی کنید که از وعده نهار خود کم کرده ولی در عوض به وعده شام خود که بعد از ورزش است اضافه کنید.

7-  آب مصرف کنید

از قبل در مورد تأثیر مصرف آب بر بهبود متابولیسم بدن گفتیم ولی در اینجا جا دارد که مقداری بیشتر از ارزش‌ها و فواید این ماده حیات صحبت کنیم، تحقیقات نشان می‌دهد که مصرف آب در حدود 500 سی‌سی به مدت 50 تا 60 دقیقه حدود 30 درصد سوخت‌وساز بدن را افزایش می‌دهد، مصرف آب در اول صبح بعد از بیدار شدن از خواب به میزان قابل‌توجهی انرژی صبح گاهی شما را تأمین می‌کند، و همچنین است تأثیرات مفید آب بر روی پوست و موی شفاف پس تا جای ممکن آب مصرف کنید.

بنابراین در این مقاله با یکدیگر راهه‌ای تنظیم متابولیسم بدن و همچنین راهه‌ای افزایش سوختن چربی‌های بدن را با یکدیگر مرور کردیم، البته برای بار دیگر یادآور می‌شویم که مطالب گفته‌شده در این مقاله تجویز عمومی بوده و با توجه به اینکه هر شخص دارای ویژگی‌های مخصوص به خود است بایستی حتماً برای تنظیم متابولیسم بدن خود و یا اینکه چربی‌های اضافه بدن خود را بسوزاند به پزشک متخصص رجوع کند زیرا در غیر این صورت ممکن است که باعث تغییرات هورمونی ناخواسته در بدن خود شود که نتیجه این مورد بسیار ناخواسته و نامطلوب است.