علائم کبد چرب را تشخیص دهیم

 

  • چاقی احتمال ابتلا به دیابت را افزایش می‌دهد، و بیمار دیابتی بیش از دیگران مستعد ابتلا به کبد چرب است. البته این بیماری خود به خود در بیمار دیابتی بروز نمی‌یابد، بلکه دیابت مقاوم به انسولین به علاوه وجود چربی اضافی در بدن در نهایت باعث بروز این بیماری می‌شود.

کبد چرب یک بیماری شایع است و ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد در ابالات متحده دچار این بیماری هستند. اکثر موارد کبد چرب(Fatty Liver) در سنین بین ۵۰ تا ۶۰ سال تشخیص داده می‌شود. زمانیکه کبد چرب بدلیل سایر مشکلات رخ می‌دهد، خطرناک بوده و باید به موقع برای درمان اقدام کرد.

به گزارش شفا آنلاین،علایم اختصاصی برای بیماری کبد چرب بروز نمی کنند و بیماری با هیچ علامتی، به ویژه در ابتدای بیماری، همراه نیست. در صورت پیشرفت بیماری، معمولاً پس از سپری شدن چند سال یا حتی چند دهه، مشکلات مبهمی نظیر موارد زیر تجربه می‌شوند:

– خستگی مزمن
– کاهش وزن یا کم‌اشتهایی
– ضعف
– حالت تهوع
– گیجی، ضعف قوه تشخیص یا مشکل در تمرکز کردن

بیمار علاوه بر موارد فوق گاهی با علایم زیر نیز مواجه می‌شود:

– درد مرکز یا قسمت راست بالای شکم
– کبد بزرگ شده
– تیره شدن رنگ پوست یا لک صورت، جوش صورت که معممولاً روی گردن یا زیربغل رخ می‌دهد.
– سفید شدن زبان
– بوی بد دهان
– کهیر و حساسیت‌های پوستی
– خارش پوست
– تعرق بیش از اندازه
– بوی نامطبوع و زننده بدن
– حلقه‌های تیره زیر چشم
– زرد شدن چشم
– قرمزی، تورم و خارش چشم (حساسیت چشم
– آکنه دوران بزرگسالی (آکنه روزاسه) ـ (جوش‌های قرمز اطراف بینی، گونه‌ها و چانه)
– ظاهر شدن خال‌ها و نقطه‌های مایل به قهوه‌ای روی پوست مانند لک صورت (خال‌های کبدی)
– قرمز شدن کف پا و دست که گاهی با خارش و التهاب نیز همراه است.
– سرخ شدن صورت یا افزایش تعداد رگ‌های خونی صورت (مویرگ‌ها/ رگ‌ها)
– سردرد، سرگیجه و در مواردی تنگی نفس

علل کبد چرب:

زندگی کم تحرک در دنیای جدید، افزایش میزان چاقی و مشکلات ناشی از آن را برای مردم این نواحی به ارمغان آورده است. بیماری کبد چرب(Fatty Liver) در دست‌کم 25% جمعیت کشورهایی تشخیص داده می‌شود که چاقی در آن رواج گسترده‌ دارد.

از دیگر علل کبد چرب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– چاقی احتمال ابتلا به دیابت را افزایش می‌دهد، و بیمار دیابتی بیش از دیگران مستعد ابتلا به کبد چرب است. البته این بیماری خود به خود در بیمار دیابتی بروز نمی‌یابد، بلکه دیابت مقاوم به انسولین به علاوه وجود چربی اضافی در بدن در نهایت باعث بروز این بیماری می‌شود.

– در مورد رابطه هپاتیت با کبد چرب باید گفت یکی از عامل‌های مؤثر در ابتلا به این بیماری، هپاتیت C است که التهاب کبد را به دنبال دارد، لازم به ذکر است که هپاتیت با کبد چرب تقاوت دارد.

– کبد چرب معمولاً پی‌آمد مصرف مشروبات الکلی سنگین است؛ هر چند این عارضه تنها مشروب ‌خواران را هدف قرار نمی‌دهد و در میان افراد غیر الکلی نیز رواج دارد که علت آن عموماً مصرف طولانی مدت داروهای تجویزی، رژیم غذایی نامناسب، سوء تغذیه، بیماری‌های خاص ناشی از سبک زندگی فردی مانند دیابت، چاقی یا سطح کلسترول بالا است.

– یکی از مهم‌ترین و شاخص‌ترین عوامل ابتلا به این بیماری الکل و پس از آن چاقی است. چربی مازاد در ناحیه‌ی شکم بیش از افزایش وزن کلی بدن به بیماری کبد چرب ارتباط می‌یابد. اکثر افراد چاق از ضرورت کاهش وزن آگاه هستند، حال آن که تعداد انگشت‌شماری از آنان واقعاً قدمی در این راه برمی‌دارند. شاخص توده بدنی کمتر از 25 به عنوان محدوده سلامت اکثر افراد قلمداد می‌شود، البته این میزان با توجه به قد و جنسیت فرد تغییر می‌کند.

– بارداری و حاملگی نیز به دلیل به هم خوردن تعادل هورمون‌ها در طی این دوره و همچنین افزایش وزن یکی از علل بیماری کبد چرب به شمار می‌رود. اما پس از زایمان، کبد به خودی خود و بدون هیچ گونه درمان خاصی شروع به بهبود یافتن می‌کند و به ندرت لازم است تا برای بیماری کبدی ناشی از حاملگی برنامه درمانی خاصی در نظر گرفته شود.

یکی از عوارض سحری نخوردن چرب شدن کبد است

  • این پزشک متخصص تغذیه، با تاکید براینکه نخوردن سحری می‌تواند به کسانی که تاب و توان کمی دارند آسیب جدی وارد کند، گفت: باید توجه کرد کسانی که در ماه مبارک رمضان از وعده‌های غذایی خود می‌کاهند برای ابتلا به چاقی شانس بیشتری دارند.

محمد ذکاوت امروز در گفت و گو با خبرنگار فارس در قم، ضمن تبریک ماه مبارک رمضان با اشاره تغذیه مناسب برای روزه داران اظهار کرد: در ماه مبارک رمضان بهتر است غذای سبک ولی مقوی میل شود تا روزه دار بتواند بدون هیچگونه آسیبی به جسم و جان روزه بگیرد.

وی با اشاره به اشتباه رایج مردم در ماه مبارک رمضان مبنی بر نخوردن سحری، گفت: نخوردن سحری موجب افزایش خطر ابتلا به کبد چرب می‌شود که در این راستا به صورت جدی توصیه می‌شود که این وعده غذایی حذف نشود.

این پزشک متخصص تغذیه با بیان اینکه نباید کبد چرب را به تنهایی به عنوان یک بیماری دانست، تصریح کرد: کبد چرب می‌تواند عامل بروز بیماری‌های قلبی و عروقی مانند سکته و یا حتی سرطان شود.

ذکاوت با تببین علل دچار شدن به کبد چرب گفت: تجمع بیش از حد چربی در کبد موجب چربی کبد می‌شود، در حالت عادی کبد باید دارای پنج درصد چربی باشد ولی در برخی مواقع این میزان بیشتر شده و به 40 درصد می‌رسد که باید به صورت جدی برای جلوگیری از رشد آن تلاش کرد و نسبت به برطرف کردن آن اهتمام داشت.

وی با بیان اینکه افزایش چربی در کبد موجب تجمع بافت چربی در سلول‌های کبد می‌شود، عنوان کرد: برای جلوگیری از رشد چربی در کبد و معالجه آن باید با پزشک داخلی مشاوره کرد و از تغذیه مناسب بهره برد.

این پزشک متخصص تغذیه، با تاکید براینکه نخوردن سحری می‌تواند به کسانی که تاب و توان کمی دارند آسیب جدی وارد کند، گفت: باید توجه کرد کسانی که در ماه مبارک رمضان از وعده‌های غذایی خود می‌کاهند برای ابتلا به چاقی شانس بیشتری دارند.

ذکاوت بر ضرروت رعایت تغذیه مناسب در وعده‌های سحری و افطاری تاکید و تصریح کرد: روزه داران باید وعده‌های غذایی را در این ماه به صورت کامل و صحیح صرف کنند تا دچار ولع خوردن نشوند.

وی با اشاره به اینکه برخی افراد از چاقی در ماه رمضان گله مند هستند، گفت: پرخوری در ماه مبارک رمضان موجب اضافه وزن و چاقی و بروز برخی بیماری‌ها می‌شود.

این پزشک متخصص تغذیه در پاسخ پرسشی مبنی براینکه چگونه برخی افراد با وجود نخوردن سحری احساس گرسنگی نمی‌کنند، بیان کرد: بدن این افراد شروع به سوخت و ساز چربی کرده و حالت اسیدی پیدا می‌کند و این فرد طول روز را راحت‌تر تحمل می‌کند اما این راحتی قطعاً آسیب‌هایی مانند کبد چرب، دیابت، پرفشاری خون و چاقی را به دنبال خواهد داشت و همچنین می‌تواند سبب افزایش خطر ابتلای به کبد چرب را برای روزه دار افزایش دهد.

ذکاوت با بیان اینکه روزه داران در وعده سحری از خوردن مواد قندی فراوان پرهیز کنند، گفت: این کار سبب می‌شود تا انسولین بدن بیش از حد ترشح شده و روزه دار در ساعات 9 تا 10 صبح به شدت احساس گرسنگی کند.

وی با تاکید براینکه وعده غذای سحری را باید به منزله ناهار دانست، گفت: همان چیزهایی که مردم در ناهار می‌خوردند می‌توانند در وعده سحری هم صرف کنند و در این راستا توصیه می‌شود در سحری از غذاهایی که دارای فیبر بالا مانند نان سبوس دار و حبوبات است به همراه سبزیجات استفاده کنند.

این پزشک متخصص توصیه کرد: باید وعده‌های افطار، شام و سحر را به گونه‌ای تقسیم کرد که خیلی به هم نزدیک نباشد و بهتر است در وعده افطاری غذایی ساده شبیه صبحانه صرف کنند تا برای وعده شام آماده باشند.

ذکاوت با توصیه به روزه داران مبنی بر قدم زدن پس از صرف افطار، گفت: روزه داران معمولاً در طول روز تحرک بدنی کمی دارند و توصیه می‌شود پس از مدتی از صرف افطار حدود نیم ساعت قدم بزنند و بعد از آن شام را صرف کند.

این پزشک متخصص همچنین به مصرف سبزی و میوه در وعده‌های سحری و افطاری تاکید و خاطرنشان کرد: نظر به اینکه ماه رمضان در فصل گرما واقع شده است، مصرف سبزی و میوه می‌تواند آب بدن را حفظ کرده و جلوی کم آبی را بگیرد.

روغن زیتون برای سلامت کبد مفید است

  • مطالعه انجام شده بر روی موش ها نشان داد هیدروکسی تیروزول قادر به کاهش آنزیم های کبدی مرتبط با ایجاد عدم توازن در ترکیب اسیدچرب کبد، مغز، و قلب و همچنین افزایش فعالیت آنهاست.

طبق نتایج یک مطالعه، ترکیب موجود در روغن زیتون فوق خام به شکل قابل توجهی موجب کاهش علائم مقاومت انسولین و بیماری کبد چرب غیرالکلی می شود.

 « هیدروکسی تیروزول» پلی فنول یافت شده در روغن زیتون فوق خام و تصفیه نشده، دارای خواص آنتی اکسیدانی بوده که نقش مهمی در سلامت دارد.

رودریگو والنزوئلا، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه شیلی، در این باره می گوید: «تحقیق ما نشان می دهد که در موش های تغذیه شده با رژیم غذایی پرچرب، هیدروکسی تیروزول تاثیری حفاظتی بر کبد خواهد داشت.»

مطالعه انجام شده بر روی موش ها نشان داد هیدروکسی تیروزول قادر به کاهش آنزیم های کبدی مرتبط با ایجاد عدم توازن در ترکیب اسیدچرب کبد، مغز، و قلب و همچنین افزایش فعالیت آنهاست.

والنزوئلا در ادامه افزود: «ما اثبات کردیم که این ترکیب می تواند نقش حفاظتی در مقابل فشار اکسایشی و ترکیب مضر اسیدچرب موجود در کبد، قلب و مغز ناشی از رژیم غذایی پرچرب داشته باشد.»

در این مطالعه به چهار گروه متشکل از ۱۲ تا ۱۴ موش، رژیم غذایی پرچرب (۶۰ درصد چربی) یا رژیم غذایی کنترل (۱۰ درصد چربی)، همراه با مکمل ۵mg هیدروکسی تیروزول به ازای هر کیلوگرم وزن بدن به مدت ۱۲ هفته داده شد و به برخی هم این مکمل داد نشد.

نتایج آشکار ساخت افزودن دوز نسبتا پایین هیدروکسی تیروزول به رژیم غذایی قادر به برگرداندن تاثیر فشار اکسایشی مرتبط با بیماری کبد چرب بود. همچنین هیدروکسی تیروزول موجب افزایش سطح لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) یا کلسترول بد شد.

با این حال محققان تاکید دارند این یافته ها باید بر روی انسان ها هم به اثبات برسد.

دلیل ابتلا به کبد چرب در جوانان چیست ؟

  • این فوق تخصص گوارش و کبد یادآور شد: «چاقی و عادت‌های غذایی نامناسب از مهم‌ترین علت‌های ابتلا به کبد چرب هستند اما عوامل دیگری مانند دیابت، سندروم متابولیک و ابتلا به چربی یا کلسترول خون بالا هم می‌توانند در ابتلای فرد به کبد چرب، نقش موثری ایفا کنند».

دکتر حسن رجبعلی‌نیا  درباره دلایل و شیوع ابتلا به این بیماری در بین جوانان جامعه اظهار داشت: «از آنجایی که بیشتر جوان‌ها در دنیای ماشینی امروز، کم‌تحرک شده‌اند و به‌دلیل کمبود وقت به مصرف غذاهای فست‌فود روی آورده‌اند، شانس ابتلا به کبد چرب هم در آنها بالا رفته است».

وی تاکید کرد که تغییر سبک زندگی و الگوی غذایی مانند افزایش علاقه به مصرف غذاهای چرب و سرخ‌کردنی، انواع سس و نوشابه‌های گازدار، از مهم‌ترین دلایل ابتلا به چاقی، مخصوصا در ناحیه شکم و افزایش خطر ابتلا به کبد چرب در حال حاضر و در تمام کشورهای پیشرفته یا توسعه‌یافته جهان محسوب می‌شود.

این فوق تخصص گوارش و کبد یادآور شد: «چاقی و عادت‌های غذایی نامناسب از مهم‌ترین علت‌های ابتلا به کبد چرب هستند اما عوامل دیگری مانند دیابت، سندروم متابولیک و ابتلا به چربی یا کلسترول خون بالا هم می‌توانند در ابتلای فرد به کبد چرب، نقش موثری ایفا کنند».

رجبعلی‌نیا برای پیشگیری یا بهبود روند درمان کبد چرب هم توصیه‌های کاربردی و ساده‌ای داشت: «برای پیشگیری از ابتلا به کبد چرب، مخصوصا در سنین جوانی، حتما روزی 30 دقیقه فعالیت بدنی مناسب داشته باشید. سهم میوه‌ها و سبزی‌ها را در سبد غذایی‌تان افزایش بدهید. مصرف غذاهای چرب را به حداقل ممکن برسانید. آب و دوغ کم‌چرب و کم‌نمک را جایگزین نوشابه‌های گازدار کنید و تا حد امکان، انواع سس‌ها را از برنامه غذایی‌تان کنار بگذارید».

اطلاعات کامل درباره کبد چرب از پیشگیری و علائم تا درمان کبد چرب

 

  • کبد چرب در هر سنی دیده می شود. به خصوص اینکه چاقی در میان کودکان هم شایع شده است ولی معمولا در سنین 30، 40 تا 50 سال و بیشتر در بین آقایان شیوع دارد.

کبد چرب، بمب ساعتی قرن جدید است؛ بمبی که حاصل بی تحرکی، رژیم غذایی نامناسب، استفاده از فست فودها و رشد فزاینده پدیده چاقی در دنیاست. برای آشنایی با این بمب ساعتی و چگونگی خنثی کردن آن، گفت و گوی ما را با دکتر شاهین مرآت، فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد و دانشیار دانشگاه علوم پزشکی تهران بخوانید.

51287_973

**آقای دکتر! چه وقت می گویند کبد چرب شده است؟

وقتی وزن کسی بالا می رود، چربی در بدنش زیاد می شود و چربی اضافه در شکم، ران ها، بازوها و سایر قسمت های بدن مانند کبد رسوب می کند و باعث به وجود آمدن کبد چرب می شود.

**کبد چرب چه مشکلاتی برای بدن ایجاد می کند؟

کبد چرب آسیب خاصی به بدن نمی زند اما حدود 10 درصد افراد مبتلا به کبد چرب، دچار مشکل می شوند و چربی رسوب کرده به کبد آنها آسیب می زند. علت این آسیب هنوز مشخص نیست و با آزمایش های کبدی و مشاهده افزایش آنزیم های کبدی می توان به آن پی برد. در این صورت کبد چرب مهم می شود. 2 نوع کبد چرب وجود دارد؛ یکی کبدی که در اثر رسوب چربی آسیب نمی بیند و دیگری کبدی که به دلیل وجود چربی دچار مشکل می شود که اگر درمان نشود، به مرور زمان کبد را از بین می برد.

**گفته می شود کبد قدرت بازسازی بسیار خوبی دارد. با این حال چربی می تواند آن را از بین ببرد؟

بله، البته کبد همه بیماران مبتلا به این عارضه از بین نمی رود. همان طور که اشاره کردید، کبد قدرت بازسازی خوبی دارد و اگر آسیب ببیند، خودش را ترمیم می کند، اما در بعضی افراد این بازسازی آنقدر سریع نیست که همه آسیب ها ترمیم شود، در نتیجه بعد از گذشت حدود 20 تا 30 سال، ممکن است کبد کاملا از کار بیفتد و به سیروز کبدی یا نارسایی کبد منجر شود. متاسفانه از آنجا که چاقی بسیار شایع شده است، متعاقب آن ابتلا به کبد چرب نیز افزایش یافته است. در حال حاضر کبد چرب یکی از شایع ترین بیماری های کبدی و مهم ترین علت نارسایی کبدی است.

**معمولا در چه افرادی پیشرفت کرده و منجر به نارسایی کبد می شود؟

معمولا افراد خیلی چاق، دیابتی ها و افرادی که چربی خون بالا یا در خانواده شان سابقه ابتلا به نارسایی کبدی وجود دارد؛ بیشتر در معرض خطر هستند.

**میزان شیوعش چقدر است؟

کبد چرب بیماری شایعی است و حدود 30 درصد مردم به آن مبتلا هستند. بیماری 2 تا 3 درصد آنها پیشرفت می کند و به سیروز کبدی تبدیل می شود.

**بیشتر در چه سن و جنسی دیده می شود؟

کبد چرب در هر سنی دیده می شود. به خصوص اینکه چاقی در میان کودکان هم شایع شده است ولی معمولا در سنین 30، 40 تا 50 سال و بیشتر در بین آقایان شیوع دارد.

51286_730

**مبتلایان، علایمی هم دارند؟

نه، خوبی یا شاید بدی کبد این است که ذخیره آن بالاست. یعنی اگر حتی نصف کبد هم از بین برود، هیچ اتفاقی نمی افتد و فرد متوجه آن نمی شود. فقط از راه آزمایش می توان به وجود مشکل کبدی در فردی پی برد. در بیشتر مواقع فرد به دلایل دیگری آزمایش یا سونوگرافی انجام می دهد و پزشک متوجه کبد چرب هم می شود. وقتی علایم ظاهر می شود که کبد کاملا از بین رفته باشد. شروع علایم هم معمولا زودتر از 50-40 سالگی نیست چون تقریبا 20 تا 30 سال طول می کشد تا کبد از بین برود. در این صورت شکم آب می آورد. در موارد شدیدتر فرد خونریزی گوارشی می کند و دچار اختلالات هوشیاری می شود.

**راه درمانش چیست؟

نه، داروی خاصی برای کبد چرب وجود ندارد. برخی پزشکان برای بیمار ویتامین E تجویز می کنند ولی هنوز تاثیر این ویتامین در بیماران و اینکه نفعش از ضررش بیشتر باشد، ثابت نشده است زیرا میزان دوز ویتامین E که برای درمان کبد چرب تجویز می شود، بسیار بالاست و خطر سکته قلبی و تصلب شرایین را افزایش نمی دهد. بنابراین پیشنهاد نمی شود مگر در موارد بسیار خاص که فرد پیشرفت کبدی زیادی داشته باشد و نمونه برداری مشکل مهمی را نشان بدهد. در غیر این صورت، تجویز ویتامین E بیشتر از 3 قرص در هفته و یک روز در میان پیشنهاد نمی شود. داروهای دیگری هم تجویز می شوند ولی هیچ کدام واقعا موثر نیستند. تنها عوامل موثر در درمان کبد چرب، ورزش و کاهش وزن هستند.

**انجام چه ورزش هایی را به مبتلایان به کبد چرب توصیه می کند؟

معمولا به افراد می گوییم یا 20 دقیقه در روز ورزش کنند یا یک روز در میان یک ساعت به انجام فعالیت های ورزشی بپردازند. بیماران باید بدانند که ورزش باید مداوم انجام شود تاثیرگذار باشد نه اینکه 2 روز آن را انجام دهند و 3 روز انجام ندهند. ضمن اینکه لازم نیست این 20 دقیقه یا یک ساعت، مداوم باشد، بیمار می تواند 2 تا 10 دقیقه یا 4 تا 15 دقیقه ورزش کند. این توصیه به خصوص برای افرادی است که به دلیل مشکلات اسکلتی – عضلانی قادر به ورزش طولانی نیستند. فرد یا باید سریع راه برود یا از سربالایی بالا برود و … تا به بدن فشار بیاید و عرق کند، ضربان قلبش تند شود و به نفس نفس زدن بیفتد. چنین ورزش هایی هم وزن را پایین می آورد و هم کبد چرب را بهبود می بخشد.

**مبتلایان به کبد چرب باید رژیم غذایی خاصی را رعایت کنند؟

نه، رژیم خاصی وجود ندارد و مهم کم کردن وزن است، یعنی اگر فردی مقدار زیادی هم روغن بخورد ولی طوری ورزش کند که همه آنها بسوزد مانعی ندارد و اگر غذای کمی بخورد ولی اصلا ورزش نکند و وزنش بالا برود، برای کبد بد است. مهم وزن کم کردن است. توصیه می کنم آنها به یک متخصص تغذیه مراجعه کنند.

**می توانیم بگوییم کبد چرب یک بیماری جدی است؟

جدی است اما زمان برای درمان آن زیاد است به خصوص اینکه راه های درمان هم بسیار ساده است. ایجاد عارضه در کبد حدود 30 سال زمان می برد اما زمان پیشگیری از آن همین حالاست، بنابراین مبتلایان باید وزنشان را در حد ایده آل نگه دارند تا بیماری شان پیشرفت نکند یا از عود مجدد آن پیشگیری کنند.

کبد چرب چیست و روش های درمان آن

112865_464

  • مبتلایان به این بیماری باید زیرنظر یک فوق تخصص گوارش و کبد اقدام به درمان مناسب آن کنند

|دکتر فرزاد فرامرزی|
فوق‌تخصص گوارش، کبد و آندوسکوپی

کبد چرب و راه‌های درمان آن چیست؟

امروزه بسیاری از افراد با مشکلی به نام کبد چرب دست به گریبان هستند و در جوامع بشری بسیار شایع شده است، به‌طوری که میلیون‌ها نفر در دنیا از این بیماری رنج می‌برند. کبد چرب ارتباط مستقیمی با نمای بیرونی بدنی و همچنین میزان چربی و کلسترول خون دارد. رژیم غذایی نامناسب، نقش مهمی در ابتلا به آن ایفا می‌کند. کبد چرب معمولا بدون علامت است و اکثرا از طریق سونوگرافی مشخص می‌شود، اما در مواردی ممکن است منجر به ابتلا به بیماری‌های مزمن کبدی، بالا رفتن آنزیم‌های کبدی و حتی در صورت طول کشیدن منجر به نارسایی‌های کبدی و سیروز مزمن کبدی شود. مبتلایان به این بیماری باید زیرنظر یک فوق تخصص گوارش و کبد اقدام به درمان مناسب آن کنند. درمان‌های کبد چرب شامل موارد زیر است:
1) رژیم غذایی مناسب و کم چربی
2) کاهش وزن
3) ورزش منظم
گاهی نیز بنا به نظر پزشک احتیاج به مصرف داروهایی برای کاهش میزان چربی خون، کنترل دیابت و حتی کاهش وزن وجود دارد.