اعتیاد به مواد مخدر از قلیان شروع می شود

  • هوشمند در ادامه در رابطه با علل گرایش بیشتر خانواده‌ها و فرزندانشان به قلیان اظهار کرد: استفاده از قلیان نیز همچون سایر آسیب‌های اجتماعی با عوامل مختلفی رابطه داشته و عوامل گوناگون اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و روانی در افزایش آن بین نوجوانان، جوانان و خانواده‌ها تأثیر دارد.

یک پژوهشگر مسائل اجتماعی در نهاوند گفت: متأسفانه در سال‌های اخیر گرایش به مصرف موادمخدر و قلیان در بین نوجوانان، جوانان و خانواده‌ها افزایش چشمگیری داشته که این امر نگرانی‌هایی برای صاحب‌نظران و کارشناسان فرهنگی و اجتماعی و والدین ایجاد کرده است که باید در این زمینه برنامه‌ریزی‌های اساسی و اقدامات جدی برای کنترل و کاهش آن صورت گیرد.

مهرداد هوشمند در گفت‌وگو با ایسنا، اظهار کرد: مصرف سیگار و قلیان مقدمه و زمینه گرایش نوجوانان و جوانان به سوی مصرف مخدرهای دیگر است و بی‌دلیل نیست که از آن به عنوان دروازه ورود به اعتیاد و ناهنجاری‌های دیگر یاد می‌شود بنابراین قلیان پدیده شومی است که با گرایش به اعتیاد رابطه نزدیکی دارد پس باید برای آن چاره‌اندیشی صورت گیرد و مسئولان و سازمان‌ها و نهادهای فرهنگی و والدین حساسیت و نظارت بیشتری در این زمینه داشته باشند.

این مدرس دانشگاه با بیان اینکه باید جوان، نوجوان و خانواده‌های آنها را از عوارض و آسیب‌های سوءمصرف مواد دخانی و قلیان آگاه سازیم، افزود: در این زمینه والدین و سازمان‌ها و نهادهای فرهنگی و تربیتی نظیر دانشگاه‌ها، آموزش و پرورش، صداوسیما و حوزه‌های علمیه نقش مهم و تعیین‌کننده‌ای دارند بنابراین اگر در این راستا از نظر فرهنگی و آموزشی غفلت و سهل‌انگاری کنیم به طور قطع آسیب‌ها و عوارض آن نسل جوان و نوجوان در جامعه و خانواده‌ها را تهدید خواهد کرد و سلامت جسمی، روحی و روانی آنها را به مخاطره خواهد انداخت.

هوشمند تصریح کرد: افزایش آگاهی و شناخت والدین نسبت به عوارض و پیامدهای مصرف قلیان نقش مهم و تأثیرگذاری در پیشگیری و کاهش مصرف آن دارد و در حال حاضر متأسفانه این باور و اندیشه غلط در بین خانواده‌ها شکل گرفته و رواج یافته که مصرف قلیان توسط فرزندان اعتیادآور نیست و نسبت به مصرف آن توسط فرزندان خود نگران نیستند و بر این باورند که مصرف قلیان عوارض خاصی ندارد بنابراین همین باور و فکر در بین والدین زمینه را برای شیوع و گسترش بیشتر مصرف این مواد به دنبال دارد که باید در این حوزه فرهنگ‌سازی و آگاه‌سازی صورت گیرد تا والدین با خطرات و عوارض سوء این مواد آشنایی بیشتری داشته باشند.

وی با بیان اینکه خانواده‌ها باید نسبت به گرایش و استفاده از قلیان توسط فرزندان در روابط خانوادگی و دوستانه توجه و نظارت بیشتری داشته باشند، عنوان کرد: قلیان زمینه و بستر ورود به سایر موادمخدر بوده و اعتیادآور است بنابراین باید تلاش کرد به راحتی در روابط خانوادگی جای پیدا نکند و نظارت بیشتری در خانواده‌ها صورت گیرد.

این پژوهشگر مسائل اجتماعی اظهار کرد: متأسفانه در حال حاضر مشکل ایجاد شده در خانواده‌ها این است که استفاده از قلیان جنبه خانوادگی پیدا کرده به عبارتی همه اعضای خانواده در کنار یکدیگر به راحتی از قلیان استفاده کرده و والدین علاوه بر تعارف قلیان به یکدیگر، به فرزندانشان هم می‌دهند که این امر نگرانی‌ها را در این زمینه بیشتر می‌کند در حالیکه طبق نظر صاحب‌نظران پزشکی و بهداشتی عوارض و خطرات قلیان بیشتر از سیگار است به طوریکه زیان هر وعده مصرف قلیان معادل 50 تا 100 نخ سیگار بوده و ناراحتی‌های قلبی و عروقی و عفونت‌های تنفسی و اختلالات عروقی را در پی خواهد داشت.

وی ادامه داد: در حال حاضر والدین نسبت به کشیدن سیگار توسط فرزندان خود نگرانی داشته و در این زمینه حساسیت نشان می‌دهند و یا اگر خانم‌ها سیگار بکشند والدین ناراحت می‌شوند اما متأسفانه نسبت به مصرف قلیان توسط فرزندان و خانم‌ها قبحی وجود ندارد و اعضای خانواده به راحتی در کنار یکدیگر در خانواده و یا اماکن عمومی و تفریحی و پارک‌ها قلیان مصرف کرده و به یکدیگر تعارف می‌کنند و نسبت به مصرف قلیان نگرش بدی ندارند و استفاده از آن را نابهنجار نمی‌دانند که باید در این زمینه آگاهی و شناخت والدین، نوجوانان و جوانان را افزایش داد.

هوشمند در ادامه در رابطه با علل گرایش بیشتر خانواده‌ها و فرزندانشان به قلیان اظهار کرد: استفاده از قلیان نیز همچون سایر آسیب‌های اجتماعی با عوامل مختلفی رابطه داشته و عوامل گوناگون اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و روانی در افزایش آن بین نوجوانان، جوانان و خانواده‌ها تأثیر دارد.

وی یادآور شد: به طور کلی عواملی نظیر عدم کنترل و نظارت جدی والدین، کمبود امکانات فرهنگی و تفریحی سالم، تقلید از بزرگ‌ترها یا همسالان، بیکاری و عدم اشتغال، احساس بزرگی در بین نوجوانان و جوانان، کاهش مهارت‌های اجتماعی، حضور در جمع دوستان و همسالان، دسترسی آسان به مواد قلیانی، ارزان بودن، نداشتن آگاهی لازم والدین و جوانان از مضرات و زیان‌های قلیان، عدم نظارت جدی بر مراکز عرضه مواد قلیانی و دخانی، کمبود سرگرمی‌های مناسب فرهنگی، ورزشی و تربیتی برای گذراندن اوقات‌فراغت و … در گرایش و ترغیب نوجوانان و جوانان به مصرف قلیان تأثیرگذار است.

وی خاطرنشان کرد: در این زمینه رسانه‌های جمعی، شبکه‌های اجتماعی و نهادهای آموزشی، فرهنگی و تربیتی می‌توانند با اطلاع‌رسانی مناسب و افزایش آگاهی و اطاعت والدین و جوانان نقش مهم و تأثیرگذاری در کاهش و عدم استفاده از قلیان داشته باشند.

علائم اعتیاد و معتاد بودن نوجوان را بشناسیم

  • به گزارش ایسنا به نقل از هلث دی نیوز، کارشناسان به والدین توصیه می‌کنند درصورتی که احساس می‌کنند فرزندشان مواد مخدر مصرف می‌کند، موارد زیر را رعایت کنند:

تغییرات ناگهانی رفتاری می‌تواند بخش طبیعی فرآیند رشد باشد، اما گاهی اوقات نشانه مصرف مواد مخدر در نوجوانان است.

به گزارش ایسنا، به گفته کارشناسان، تغییرات ناگهانی و نوسانات رفتاری از جمله نشانه‌هایی هستند که والدین باید به آن‌ها دقت لازم را داشته و در صورت مشاهده، نسبت به احتمال مصرف مواد مخدر فرزندشان احساس نگرانی کنند.

همچنین از دیگر نشانه‌های مصرف مواد مخدر در نوجوانان تغییرات ناگهانی آنان در روابط‌شان با دوستان و اعضای خانواده است. علاوه بر این، والدین باید به تغییراتی که در عادات شخصی فرزندشان بوجود می‌آید، توجه داشته باشند. همچنین ممکن است نوجوان در وضعیت تحصیلی‌اش با مشکل روبرو شود.

مصرف مواد مخدر همچنین با نشانه‌هایی در وضعیت جسمی نوجوان همراه است که می‌توان به تغییر در وزن و افسردگی اشاره کرد.

به گزارش ایسنا به نقل از هلث دی نیوز، کارشناسان به والدین توصیه می‌کنند درصورتی که احساس می‌کنند فرزندشان مواد مخدر مصرف می‌کند، موارد زیر را رعایت کنند:

رفتار و فعالیت فرزندشان را به دقت تحت کنترل داشته باشند،

محدودیت‌های جدی‌تری را برای فرزندشان اعمال کرده و به آنان گوشزد کنند در صورت نقض آن‌ها پیامدهایی متوجه‌شان خواهد بود،

با فرزندشان به آرامی صحبت کرده و به حرف‌هایشان گوش کنند.

برای پیشگیری از ایدز باید خود مراقبتی کنیم

 

  • مهارت حل مسئله را تمرین کرد و بر آن مسلط شد. نوجوانان و جوانان هر چه در این زمینه مهارت بیشتری به دست آورند، ارتباط خانوادگی و اجتماعی بهتری خواهند داشت. افراد هر چه ارتباط خانوادگی قوی‌تری داشته باشند، سالم‌تر خواهند بود.

دکتر کیانوش کمالی متخصص بیماری‌های عفونی درباره خودمراقبتی برای پیشگیری از ابتلا به اچ آی وی می‌گوید که، خودمراقبتی یعنی مراقبت از خود. یعنی اینکه ما برای حفظ سلامت و شادابی خود کارهایی اگرچه کوچک انجام دهیم تا زندگی بهتری داشته باشیم. خودمراقبتی، رفتاری آموختنی، آگاهانه و هدفمند است که هر فردی برای خود، خانواده و دیگران انجام می‌دهد تا سالم بماند.

خودمراقبتی به ما می آموزد که مهم‌ترین راه‌های پیشگیری(prevention) از ایدز، به تصمیم‌گیری های ما وابسته‌اند و آنچه ما را در معرض خطر قرار می‌دهد رفتار پرخطر ماست، نه زندگی در کنار افراد مبتلا.

آنچه باید در خودمراقبتی از ایدز رعایت کرد

– از مصرف مواد مخدر، محرک و روان‌گردان پرهیز کرد، زیرا مصرف هر نوع مادهٔ‌مخدر، هر قدر کم، ممکن است فرد را در معرض انجام رفتارهای پرخطر مرتبط با ایدز قرار دهد.

– از حضور در موقعیت‌های خطرآفرین پرهیز کرد.

– مهارتِ نه‌گفتن را تقویت نمود. این حق انسان است تا به خواسته‌های نادرست دیگران جواب نه بدهد.

– مهارت رفتار قاطعانه را در خود افزایش داده و تقویت کرد.

– مهارت تفکر نقّاد را در خود رشد داده و هر مطلبی را بدون دلیل قبول نکرد. تفکر نقّاد کمک می‌کند تا نوجوانان و جوانان بتوانند پیش از انجام یک رفتار، پیامدهای ناگوار آن رفتار را دریابند.

– مهارت حل مسئله را تمرین کرد و بر آن مسلط شد. نوجوانان و جوانان هر چه در این زمینه مهارت بیشتری به دست آورند، ارتباط خانوادگی و اجتماعی بهتری خواهند داشت. افراد هر چه ارتباط خانوادگی قوی‌تری داشته باشند، سالم‌تر خواهند بود.

– به اصول اخلاقی خود پایبند بود. پایبندی به اصول اخلاقی و معنوی، کمک فراوانی به پیشگیری از ابتلا به اچ‌آی‌وی می‌کند.

چه عواملی احتمال انتقال اچ‌آی‌وی را افزایش می‌دهند؟

دکتر حمیرا فلاحی، متخصص بهداشت باروری و کارشناس در زمینه بیماری ایدز، درباره عوامل و رفتارهایی می‌گویند که احتمال انتقال ویروس اچ‌آی‌وی را افزایش می‌دهد. هم مبتلایان و هم غیرمبتلایان با پرهیز از این عوامل، احتمال گسترش بیماری را کاهش خواهند داد.

عواملی که خطر ابتلا به اچ‌آی‌وی را بیشتر می‌کند

– احتمال انتقال ویروس از مرد مبتلا به زن غیرمبتلا بیشتر از احتمال انتقال از زن مبتلا به مرد غیرمبتلاست.

– از آنجا که در دختران جوان و کم‌سن، هنوز دستگاه تناسلی رشد کافی نداشته، احتمال صدمه‌خوردن، خراشیدگی، خون‌ریزی و انتقال اچ‌آی‌وی و ابتلا به بیماری‌های آمیزشی در آنان بیشتر است.

– در تماس‌های جنسی از طریق مقعد، خطر انتقال ویروس بیشتر از تماس‌های جنسی معمول است. زیرا ناحیهٔ انتهایی روده، پیش از مقعد، شکننده بوده و در تماس‌های مقعدی احتمال آسیب‌پذیری، صدمه و پارگی آن بیشتر است.

– ناحیهٔ انتهایی روده بسیار آلوده است. تعداد زیادی از سلول‌های دفاعی بدن، لنفوسیت، در آن وجود دارد. این سلول‌های دفاعی گیرنده‌هایی دارند که ویروس‌ها، از جمله ویروس اچ‌آی‌وی، به آن می‌چسبند. بعد از چسبیدن ویروس به این سلول‌های دفاعی، آن‌ها به راحتی وارد سلول‌های فوق شده و به‌سرعت تکثیر می‌شوند و سلول‌های دفاعی را از بین می‌برند.

– وجود شرکای جنسی متعدد و روابط جنسی پرخطر، تغییر پی‌درپی شرکای جنسی و نیز تماس جنسی با افرادی که شرکای جنسی متعدد دارند، احتمال آلودگی را افزایش می‌دهد.

– در تماس جنسی با خشونت یا اجبار نیز احتمال انتقال افزایش می‌یابد.

– تماس‌های جنسی در دوران قاعدگی، خطر انتقال اچ‌آی‌وی و برخی از انواع بیماری‌های آمیزشی را بیشتر می‌کند.

– وجود عفونت‌های آمیزشی مثل سوزاک و کلامیدیا، احتمال آلودگی به اچ‌آی‌وی را در تماس جنسی ۳ الی ۵ برابر افزایش می‌دهد. این در حالی است که وجود عفونت‌های زخم‌دار در دستگاه تناسلی، خطر آلودگی را ۵ الی ۱۰ برابر افزایش می‌دهد.

– مصرف مواد مخدر، مثل هروئین و تریاک، مواد توهّم‌زا، مثل حشیش و علف، مشروبات الکلی، اکستاسی(Ecstasy) و مواد محرک آمفتامینی، مثل شیشه، باعث اختلال در درک و فهم شده، قدرت تصمیم‌گیری مناسب را از انسان می‌گیرند. هنگامی که عقل و درک انسان مختل شود و نتواند به درستی تصمیم بگیرد، ممکن است رفتارهای پرخطری مانند انجام یک رابطهٔ جنسی بی‌محابا و بدون کاندوم انجام دهد و در معرض ابتلا به اچ‌آی‌وی قرار گیرد.

– یکی از عوامل مهمی که در میزان انتقال ویروس به شریک جنسی بسیار تأثیرگذار است، مرحلهٔ بیماری در فرد مبتلاست. در مرحلهٔ حاد اولیه بیماری و همین طور در مرحلهٔ پیشرفته، مقدار ویروس در بدن مبتلا در بالاترین حد است. هر چه میزان ویروس در بدن بیشتر باشد، احتمال انتقال هم بیشتر می‌شود.

– در شرایط مصرف داروهای ضدویروسی که باعث پایین‌آمدن میزان ویروس(Virus) در بدن می‌شود، احتمال انتقال کم‌تر خواهد بود. این نکته در پیشگیری از انتقال بیماری از مادر مبتلا به فرزند اهمیت دارد و زنان باردار، در صورت ابتلا به اچ‌آی‌وی، حتماٌ باید داروهای ضد ویروسی مصرف کنند.

عوارض مواد مخدر هروئین حشیش و تریاک برای بدن چه هستند ؟

 

  • بی خوابی هنگام شب و خواب آلودگی در طی روز، پرخاشگری، ناشناخته ماندن بیماری ها خطرناک به دلیل کاهش احساس درد، آبسه چرکی مغز، عفونت مغز، بیماری های مختلف ناشی از مرگ بخشی از سلول های مغز و نخاع، اغماء و مرگ به دنبال مصرف زیاد.

 

هروئین اعتیاد آوری شدیدی دارد و خرید و فروش آن بصورت تقریبی در تمامی کشورها غیر قانونی میباشد.در تریاک مرفین به کار رفته و بیش از ۱۰ درصدش را مرفین تشکیل داده است.حشیش از گیاه شاهدانه از انگم حاصل میشود و تفاوتش با ماری جوآنا این است که ماری جوآنا از گل و برگ گیاه شاه دانه(خشک شده)بدست می آید.

به گزارش بهداشت نیوز ، اعتیاد به نحوی رایج، جامعه ما را با مشکل روبرو ساخته است. دلایل وجود این همه مواد اعتیاد آور و راه های ریشه کن کردن اعتیاد، موضوعی ست که باعث شده پزشکان بسیاری زندگی خویش را وقف یافتن راهبردهایی برای این معضل فراگیر اجتماعی نمایند. مجله سلامتی راستینه، عوارض مصرف تریاک، هروئین و حشیش را از نگاه دکتر ورنان کلمن،(به طور خلاصه) برمی شمارد.

عوارض مصرف تریاک کدامند؟

مغز : وابستگی (اعتیاد)، بی خوابی هنگام شب و خواب آلودگی.

تغییرات شخصیتی:

  1. کاهش علائق و انگیزه ها
  2. کاهش احساس مسئولیت
  3. کاهش توجه به تحصیل، شغل و خانواده

بیقراری و افسردگی ، پرخاشگری، ناشناخته ماندن بیماری های خطرناک به دلیل کاهش احساس درد، اغماء و مرگ به دنبال بیماری ها.

سیستم ایمنی : تضعیف دفاع بدن علیه بیماری ها.

 بیضه و تخمدان : کاهش میل جنسی، کاهش قدرت و توان جنسی، به هم خوردن دوره های قاعدگی در زنان.

پوست : از دست رفتن زیبایی پوست، خارش پوست، تیره شدن رنگ پوست، تیرگی لب ها، کهیر.

 ریه : عفونت ریه، ناراحتی تنفسی، ایست تنفسی به دنبال مصرف زیاد.

دستگاه گوارش : تهوع و استفراغ، کاهش فعالیت روده کوچک و بزرگ، یبوست مزمن، بی اشتهایی و کاهش وزن، سوء تغذیه.

عوارض مصرف هروئین کدامند؟

مغز : وابستگی (اعتیاد)، افسردگی و بی قراری.

تغییرات شخصیتی:

  1. کاهش علائق و انگیزه ها
  2. کاهش احساس مسئولیت
  3. کاهش توجه به تحصیل، شغل و خانواده

بی خوابی هنگام شب و خواب آلودگی در طی روز، پرخاشگری، ناشناخته ماندن بیماری ها خطرناک به دلیل کاهش احساس درد، آبسه چرکی مغز، عفونت مغز، بیماری های مختلف ناشی از مرگ بخشی از سلول های مغز و نخاع، اغماء و مرگ به دنبال مصرف زیاد.

عضله : ضایعات و آسیب های عضلانی.

گوارش : تهوع و استفراغ، کاهش اسید معده و اختلال در هضم غذا، کاهش فعالیت روده ها و یبوست مزمن، بی اشتهایی و کاهش وزن، سوء تغذیه.

کلیه : ناتوانی در تخلیه ادرار، نارسایی کلیه، عفونت کلیه.

استخوان : عفونت استخوان.

بیضه و تخمدان : کاهش میل جنسی، کاهش قدرت و توان جنسی، بهم خوردن دوره های قاعدگی در زنان.

پوست : چروک پوست و پیری زودرس، خارش، تیره شدن رنگ پوست، تیرگی لب ها، کهیر، عفونت پوست، تاول و کنده شدن پوست.

ریه : انسداد ناگهانی رگ های تغذیه کننده ریه، عفونت ریه، ایست تنفسی به دنبال مصرف زیاد.

قلب : نارسایی قلب، بهم خوردن نظم ضربانات قلب، عفونت لایه داخلی و دریچه های قلب.

کبد : اشکال در کار کبد، عفونت و التهاب کبد، بیماری مزمن کبدی.

عروق و خون : سخت شدن دیواره عروق، التهاب عروق، کاهش قند خون، عفونت خون، انتقال عفونت های مختلف به ارگان های بدن.

سیستم ایمنی : تضعیف دفاع بدن علیه بیماری ها، شدت ناشی از حساسیت و مرگ.

عوارض مصرف حشیش کدامند؟

مغز : وابستگی ( اعتیاد ) و ضعف اعصاب .

اختلالات روانی شدید:

  1. احساس مداوم افسردگی
  2. ناکامی و حملات اضطرابی
  3. بی انگیزگی نسبت به امور جاری زندگی

گیجی و منگی، توهم(شنیدن یا دیدن تصاویری که وجود ندارند)، از بین رفتن سلول های مغزی، اشکال در حافظه و فراموشکاری، تشنج.

قلب : افزایش تعدا ضربانات قلب، تغییرات فشار خون، احتمال سکته قلبی.

ریه : تورم و انسداد مجاری تنفسی، بروز حملات آسم، ناتوانی ریه ها در دفاع علیه میکروب ها، التهاب و عفونت مجاری تنفسی، سرطان ریه.

جنین : انتقال سموم حشیش به جنین، خطراتی که سلامت جنین را تهدید می کند در کنار رشد ناقص جنین، ترشح در شیر مادر.

بیضه و تخمدان : همچنین اختلال در دوره های قاعدگی و تخمک گذاری، کوچک شدن بیضه ها، اختلال در تعادل هورمون های جنسی، عقیمی در مردان و نازایی در زنان

حامله هستم / در دوران بارداری چه کارهایی را نباید انجام دهیم

  • تحقیقات نشان می‌دهد خانم‌هایی که در معرض دود سیگار قرار می‌گیرند، دچار مشکل باروری می‌شوند. این خطر به‌خصوص برای خانم‌هایی که برای باردار شدن نیاز به مصرف داروهای خاص دارند، بیشتر است

 قبل از بارداری نوشیدن الکل، سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر را قطع کنید. نوشیدن الکل علاوه بر حرام بودن می‌تواند باعث کاهش اسپرم‌های دارای قابلیت تحرک شود.
الکل
در مردان الکل از طریق تأثیر بر فرآیند تولید هورمون جنسی مردانه نیز می‌تواند روی باروری مرد تأثیرگذار باشد. تأثیر الکل بر کبد می‌تواند سبب تجمع هورمون جنسی زنانه در مرد و کاهش قدرت جنسی و اسپرم شود. همچنین الکل باعث کاهش جذب روی در بدن می‌شود. روی در باروری مرد نقش حیاتی دارد پس الکل از این طریق نیز می تواند قدرت باروری را کاهش دهد.
در زنان استفاده زیاد از الکل می‌تواند سبب توقف عادت ماهیانه و تخمک‌گذاری شود. لازم به ذکر است حتی مصرف کم الکل برای کسی که قصد بارداری دارد، بسیار مضر است چراکه مصرف آن توسط زن باردار می‌تواند احتمال سقط را تا دو و نیم برابر افزایش دهد.
سیگار و مواد مخدر
برخی از زنان فقط در دوران بارداری سعی می‌کنند سیگار نکشند غافل از اینکه حتی دود سیگار می‌تواند احتمال بارداری را کاهش دهد. کشیدن سیگار در دوران بارداری خطراتی را برای جنین شما به وجود می‌آورد. منوکسید کربن موجود در دود سیگار، میزان اکسیژنی را که جنین برای رشد خود دریافت می‌کند، کاهش داده و نیکوتین جریان خون را به جنین تقلیل می‌دهد. بنابراین زنانی که سیگار می‌کشند، در معرض به دنیا آوردن نوزادانی کم‌وزن هستند. این نوزادان به طور متوسط ۲۵۰ گرم کم‌وزن‌تر هستند. زایمان زودرس، سقط جنین، جفت سرراهی، جدا شدن زودرس جفت، پاره شدن زودرس پرده آمنیوتیک و حتی سندروم مرگ ناگهانی نوزاد پس از تولد نوزاد از عوارض دیگر سیگار کشیدن مادر است. ترک سیگار ممکن است بسیار مشکل باشد ولی حتی کاهش آن نیز می‌تواند به نفع کودک شما باشد. برخی از خانم‌ها برای ترک سیگار از چسب‌ها، آدامس یا اسپری‌های تنفسی نیکوتین‌دار استفاده می‌کنند. با وجود انتقال نیکوتین این محصولات به جنین، حداقل منوکسید کربن و سموم دیگر موجود در دود سیگار حذف می‌شود. علاوه بر سیگار، ماری جوآنا، کوکائین و مواد مخدر و افیون‌ها مانند هروئین، متادون، کدئین، مرفین و همچنین آمفتامین‌هایی مانند کریستال متامفتامین می‌تواند اثرات جبران‌ناپذیری را روی جنین داشته باشند. سیگار کشیدن توسط مردان نیز می‌تواند باعث کاهش تعداد اسپرم، افزایش اسپرم‌های غیرطبیعی و کاهش سطح هورمون جنسی مردانه شود. دود سیگار نیز باعث کندی و تنبلی اسپرم‌ها و نیز کاهش سطح ویتامین در خون می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد خانم‌هایی که در معرض دود سیگار قرار می‌گیرند، دچار مشکل باروری می‌شوند. این خطر به‌خصوص برای خانم‌هایی که برای باردار شدن نیاز به مصرف داروهای خاص دارند، بیشتر است.

5 روش و پیشنهاد مفید برای ترک سیگار

  • فقط کافیست ۳۰ دقیقه در روز فعالیت‌های ملایم بدنی از قبیل پیاده‌روی تند یا یک سری حرکات اسکات انجام دهید تا میل به تنباکو را کاهش دهید. تحقیقات حاکی از آن است که انجام حرکات ورزشی، فعالیت‌ مغز را تحت تاثیر قرار داده و میل به نیکوتین را کاهش می‌دهد.

ضروری‌ترین امر در ترک سیگار دلسرد نشدن و بی‌وقفه تلاش کردن است. خبر خوب آن است که، هزار و یک راه برای دستیابی به این امر مهم و درمان‌های فراوانی که جایگزین نیکوتین شوند، از قبیل آدامس و چشم‌بند تا داروهای تجویزی از قبیل قرص و کپسول وجود دارد. اما نکته اینجاست که همه افراد به درمان‌های دارویی علاقه ندارند.

اگر شما از آن دسته افرادی هستید که ترجیح می‌دهید بدون دارو سیگار را ترک کنید یا می‌خواهید شانس خود را برای ترک سیگار، با ترکیبی از دارو و مواد طبیعی امتحان کنید، در اینجا چند راهکار طبیعی و البته اثبات شده را برایتان ذکر می‌کنیم:

مکمل‌های روغن‌ماهی

محققان ثابت کرده‌اند که اسیدهای چرب امگا ۳ میل شدید به سیگار را کاهش می‌دهد و همین امر منجر به مصرف کمتر سیگار در روز می‌شود.

اگر به افراد سیگاری در طی یک ماه، هر روز روغن ماهی داده شود، به طور میانگین روزانه دو نخ سیگار کمتر مصرف می‌کنند و گزارش شده که میزان تمایل آنها به تنباکو به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. علاوه بر این، حتی یک ماه پس از قطع مصرف روغن ماهی نیز، میل به مصرف سیگار پیدا نمی‌کنند. از مزایای روغن ماهی: امگا ۳ میزان التهاباتی که منجر به بیماری‌های قلبی، سرطان و چین و چروک‌های پوستی می‌شود را کاهش می‌دهد.

عرق بریزید

فقط کافیست ۳۰ دقیقه در روز فعالیت‌های ملایم بدنی از قبیل پیاده‌روی تند یا یک سری حرکات اسکات انجام دهید تا میل به تنباکو را کاهش دهید. تحقیقات حاکی از آن است که انجام حرکات ورزشی، فعالیت‌ مغز را تحت تاثیر قرار داده و میل به نیکوتین را کاهش می‌دهد. بعلاوه، تمرینات ورزشی با اضافه وزن ناشی از ترک سیگار مبارزه می‌کند.

استرس را از خود دور کنید

در طب سوزنی و طب فشاری، فشار و ضربات آهسته از جمله روش‌های بهره‌برداری کامل از انرژی‌های بدن هستند. در این روش‌ها با فشار نقاط خاصی از بدن می‌توانید از میزان استرس خود بکاهید، بدین منظور روزانه نقاط خاصی از بدن را با انگشت فشار یا ماساژ می‌دهیم تا از میزان استرس کاسته شود. به اعتقاد جسیکا اورتنر نویسنده کتاب کاهش وزن و اعتماد به نفس با طب فشاری می‌گوید: “سیگار و استرس با هم گره خورده‌اند. ما برای رفع استرس به سیگار پناه می‌بریم. هنگامی که با استرسمان مبارزه کنیم، میل ما به سیگار نیز کم می‌شود.”

روش‌های متفاوتی را امتحان کنید

اگرچه تحقیق در زمینه ترک سیگار با استفاده از روش‌ هیپنوتیزم و طب سوزنی گاهی با شکست و گاهی با موفقیت همراه است اما حکایت همه این موفقیت‌ها و شکست‌ها منوط به انگیزه فرد در ترک سیگار است. در یکی از این تحقیقات نشان داده شد که با استفاده از طب سوزنی میل به سیگار کم می‌شود. بعلاوه اینکه استفاده از این روش کاملا ایمن و بی‌خطر است.

دهانتان را مشغول کنید

هنگامی که استرس دارید به جای کشیدن سیگار، دهان را با یک آدامس بدون شکر قانع کنید. یا اسنک‌ها و میان‌وعده‌های کم‌چرب از قبیل پاپ‌کورن‌‌های بدون کره یا کرفس و هویج بخورید تا دهانتان مشغول باشد اما نه با سیگار.

نمی خواهم فرزندم به مواد مخدر و مشروب معتاد شود

 

  • نتایج بررسی های دانشمندان نشان داده والدین می توانند با نظارت کردن بر فعالیت های فرزندان و حمایت کردن از آنها و وضع و اجرای قوانین محدود کننده، خطر اعتیاد آنها به مواد مخدر و الکل را کاهش دهند.

 

هیچ کس این اعتقاد را ندارد که فرزند پروری کاری ساده است. وقتی فرزندان به سال های نوجوانی قدم می گذارند، نزاع و درگیری ها آغاز می شوند. عوامل تهدید کننده زیادی وجود دارند که می توانند بر ایمنی و سلامت فرزندان تاثیر منفی بگذارند و متاسفانه، منابع سودمند و واقع بینانه اندک هستند و در دسترس نیستند.

هنگامی که تا ساعت یک بامداد منتظر بازگشت فرزند 17 ساله تان به خانه هستید بدانید که اکثر والدین در شرایط مشابه شما قرار دارند. یکی از متداول ترین شکایات والدین چنین است ” برای دریافت کمک نمی دانیم به کجا مراجعه کنیم. ” یا ” از مطرح کردن سوال خجالت می کشیم. ” با جست و جویی ساده در اینترنت می توان سایت هایی را یافت که به والدین مشاوره می دهند، اما اطلاعات موجود در این سایت ها همسان نیستند.

چگونه می توانید متخصص مشاور مناسب بیابید؟ وقتی فرزندان رشد می کنند و به مرحله نوجوانی می رسند، والدین به سختی می توانند رفتارهای فرزندان را تغییر دهند. اما بررسی های روانشناسی نشان داده که توصیه های والدین موثرند.

والدین، فکر می کنند دوستان، تاثیر زیادی بر فرزندان شان می گذارد. اما نتایج بررسی ها و تجربیات بالینی نشان می دهند که والدین می توانند بر فرزندان شان تاثیر بگذارند.

در این مقاله، نظرات روان شناسان و متخصصان مشاور درباره روش های فرزند پروری که سبب پیشگیری اعتیاد فرزندان تان به مواد مخدر و الکل می شود را با شما – والدین – در میان می گذاریم.

مبنای توصیه های ارائه شده در این مقاله، مطالعات و پژوهش های علمی هستند. با این وجود، اجرای چنین توصیه هایی به طور کامل نتیجه بخش نیست و هر روز والدین با مشکلات فرزند پروری دست و پنجه نرم می کنند.

به احتمال زیاد، اطلاعات و نظرات بالینی به تنهایی نمی توانند مشکلات پیچیده را حل و فصل کنند. اما کسب اطلاعات موثق در ابتدای کار اهمیت زیادی دارد.

در صورتی که احساس ناتوانی و درماندگی می کنید، این مهم است که قوی باشید: هرگز در مقابل فرزند نوجوان تان ضعف نشان ندهید.

اجرای شش روش زیر به شما کمک می کند تا احتمال نوشیدن الکل، مصرف دارو و بروز رفتارهای خطر زا را در فرزندتان به حداقل برسانید.

1- با فرزندتان رابطه صمیمانه و حمایتی برقرار کنید.

2- در زمینه نوشیدن الکل، مصرف دارو و مدیریت اضطراب الگوی مناسبی برای فرزندتان باشید.

3- میزان خطر پذیری فرزندتان را بیابید.

4- دوستان فرزندتان را بشناسید.

5- فعالیت ها و روابط فرزندتان را کنترل و قوانین منطقی وضع و اجرا کنید.

6- درباره مواد مخدر و الکل گفت و گو و اطلاعات تان را به روز کنید.

1- برقراری ارتباط صمیمانه و حمایتی با فرزندتان

کودکانی که با والدین شان صمیمی هستند و از طرف آنها حمایت می شوند کمتر به مواد مخدر و الکل گرایش پیدا می کنند. نتایج پژوهش ها نشان داده داشتن ارتباط صمیمانه با والدین در دوران نوجوانی فرزندان اهمیت زیادی دارد.

با این وجود، باید برای ارتباط صمیمانه با فرزندان حد و مرز تعریف کرد. اگر بیش از حد به فرزندتان نزدیک شوید و رفتارها و اعمال شان را کنترل کنید، عدم اعتماد به نفس شان را مشاهده خواهید کرد.

نتایج بررسی ها نشان داده، والدینی که با یکدیگر مشاجره و فرزندشان را تنبیه می کنند روابط سرد و خشمگنانه ای با فرزندان شان دارند. چنین روابطی خطر اعتیاد فرزندان را به مواد مخدر و الکل افزایش می دهد.

هفت توصیه برای برقراری و حفظ روابط گرم و صمیمانه با فرزندتان:

1- در فعالیت هایی که فرزندتان به آنها علاقه دارد – ورزش، موسیقی، هنر، تکنولوژی، سینما و … – مشارکت کنید. سرگرمی هایی که فرزندتان به آنها می پردازد را کشف کنید تا به وسیله آنها به او نزدیک شوید.

2- فرزندتان را تشویق کنید تا در فعالیت های فوق برنامه مشارکت کند. مشارکت در فعالیت های فوق برنامه، در حفظ تندرستی فرزندتان موثر است.

3- هنگام گفت و گو با فرزندتان خشم تان را کنترل کنید ( به عنوان مثال: به آرامی گفت و گو کنید، سعی کنید رفتار تدافعی نداشته باشید و به حرف های فرزندتان واکنش مثبت نشان دهید.)

4- برای حل و فصل چالش ها به فرزندتان کمک کنید.

5- تلاش کنید با فرزندتان ارتباط صمیمانه و صحیح برقرار کنید. سعی کنید توصیه های مناسبی برای گفت و گو درباره مواد مخدر و الکل بیابید.

6- پس از کسب موفقیت به فرزندتان پاداش دهید و تشویق اش کنید. فعالیت های او را کنترل کنید و با طرح سوالات گوناگون سعی کنید از اتفاقاتی برایش افتاده آگاه شوید. اگر چنین نکنید، مشکلات نمایان می شوند.

7- به فرزندتان اجازه دهید مستقل بودن را تجربه کند. سعی کنید فرزندتان را به خانه علاقه مند و او را در مواجه با مشکلات یاری کنید. اجازه دهید فرزندتان با حفظ حد و مرزها همراه دوستان اش به گردش برود و تفریح کند. به او اجازه دهید تا درباره توقعات والدین اش حرف بزند و اظهار نظر کند. با این کار به او می آموزید هنگامی که از خانه و خانواده دور است اظهار نظر و از خود محافظت کند.

به خاطر داشته باشید: ” صمیمی و حامی ” به معنای ” آسان گیر و اهمال کار ” نیست. نتایج بررسی های محققان نشان داده فرزندانی که به وسیله والدین شان تحقیر و تنبیه بدنی شده اند بسیار بیشتر از همسالان شان که چنین نبوده اند در معرض اعتیاد به مواد مخدر و الکل قرار دارند. طراحی و اجرای استراتژی فرزند پروری حمایت کننده عبارت است از ایجاد ارتباط صمیمانه و حفاظت کننده و وضع و اجرای قوانین روشن و واضح محدود کننده است تا فرزندان بیاموزند که باید مسئولیت اعمال و رفتارشان را به عهده بگیرند.

برای فرزندتان الگو باشید

نتایج بررسی های دانشمندان نشان داده، فرزندان در مواجه با مواد مخدر و الکل، مشابه والدین شان رفتار – سالم یا غیر سالم – می کنند

دیدگاه شما می تواند تاثیر زیادی بر دیدگاه فرزندتان نسبت این مواد بگذارد و رفتارهای آینده او را شکل دهد. با اجرای سه روش زیر می توانید به الگوی مناسبی برای فرزندتان تبدیل شوید.

1- هرگز در مقابل فرزندتان حتی دخانیات هم مصرف نکنید و از خود بی خود نشوید. استعمال دخانیات یا مصرف مواد مخدر در حضور فرزند احتمال اعتیاد او به مواد مخدر را در بزرگسالی افزایش می دهد.

2- هنگام مصرف دارو به فرزندتان بگویید که با اجازه پزشک چنین می کنید. هرگز بدون اجازه پزشک داروهایی که در کمد داروها وجود دارند را مصرف نکنید و در اختیار سایر اعضای خانواده و دوستان قرار ندهید. هرگز داروها را به مدت طولانی در کیف دستی تان نگه ندارید و داروهای اضافه را به داروخانه ها تحویل دهید.

3- کودکان با مشاهده رفتارهای والدین شان از آنها می آموزند. به معنای دیگر، فرزندتان روش هایی که شما برای مقابله با موقعیت های اضطراب آور و کنترل احساسات استفاده می کنید را می آموزند و اجرا می کنند. وقتی خسته و کلافه هستید، از تکنیک های مدیریت اضطراب برای کنترل دلشوره و اضطراب استفاده کنید و آن را به فرزندتان بیاموزید. به او بگویید در چنین شرایطی نیازی به استعمال دخانیات نیست و با استفاده از روش های گوناگون می توان به سلامت از موقعیت های دشوار خارج شد.

میزان خطر پذیری فرزندتان را بیابید.

نتایج چندین دهه تحقیق و پژوهش نشان داده عوامل متعددی سبب می شوند برخی از جوانان بیش از دیگر همسالان شان در معرض اعتیاد به مواد مخدر و الکل قرار بگیرند. یکی از عوامل، بی توجهی به کودک و حمایت نکردن از او است. پژوهشگران پی برده اند بی اعتنایی والدین و عدم شناخت روحیات و میزان خطر پذیری فرزندان یکی از عوامل عمده اعتیاد به مواد مخدر و الکل است.

چهار عامل خطر زای متداول که سبب اعتیاد جوانان به مواد مخدر و الکل می شوند عبارتند از:

1- تاریخچه خانوادگی

تاریخچه خانوادگی اعتیاد به مواد مخدر و الکل، وقتی به والدین برسد می تواند احتمال اعتیاد فرزندان به مواد مخدر و الکل را افزایش دهد. کودکانی که والدین یا پدر بزرگ و مادر بزرگ الکلی دارند به احتمال زیاد ژن هایی را به ارث برده اند که می توانند خطر اعتیاد آنها به الکل را افزایش دهند. البته به ارث بردن ژن ها به معنای اعتیاد قطعی کودکان به مواد مخدر و الکل نیست. اگر در تاریخچه خانوادگی تان اعتیاد به مواد مخدر و الکل وجود دارد، باید به فرزندتان بگویید که بیش از همسالاناش در معرض اعتیاد به مواد مخدر و الکل قرار دارد.

2- اختلالات روحی و رفتاری

اگر فرزندتان به بیماری های روحی مانند افسردگی، دلشوره یا اختلال بیش فعالی با کمبود توجه مبتلاست، او در خطر اعتیاد به مواد مخدر و الکل قرار دارد. اما باید توجه داشت که تعداد زیادی از کودکانی که به بیماری های روحی روانی مبتلا هستند در بزرگسالی به مواد مخدر و الکل وابسته نمی شوند. بنابراین، والدین کودکان مبتلا به اختلالات روحی روانی باید فرزندان شان را کنترل کنند تا از اعتیاد فرزندشان به مواد مخدر و الکل پیشگیری کنند. گفت و گو با متخصص مشاور و روان پزشک، برگزاری جلسات مشاوره و استفاده از دارو درمانی روشی مناسب و مفید برای درمان اختلالات و پیشگیری از اعتیاد به مواد مخدر و الکل است.

3- آسیب

کودکانی که رویدادهای هولناک – تصادف رانندگی، بلایای طبیعی، آزار و اذیت جنسی و … – را تجربه کرده اند، احتمال وابستگی شان به مواد مخدر و الکل در بزرگسالی زیاد است. والدین باید تاثیر مخرب آسیب ها بر کودکان را درک و به فرزندشان برای از میان بردن این تاثیر کمک کنند.

4- ناتوانی در درک موقعیت های خطرناک

کودکانی موقعیت های خطرناک را درک نمی کنند بیش از سایر افراد در معرض اعتیاد به مواد مخدر و الکل قرار دارند. در حالی که اکثر جوانان خطر را درک می کنند، اما برخی از آنها در مقابل موقعیت های خطرناک واکنش نشان نمی دهند و رفتارهای خطرناک بروز می دهند.

شناخت دوستان فرزندتان

شما، به عنوان والدین، تلاش کنید با دوستان فرزندتان ارتباط برقرار کنید. دوستان فرزندتان در طول زندگی تاثیر زیادی بر انتخاب های او می گذارند. دوستان فرزندتان می توانند در گرایش او به رفتارهای پر خطر موثر باشند.

به خاطر داشته باشید:

دانستن آن که دوستان فرزندتان چه کسانی هستند به شما کمک خواهد کرد تا خود را برای مقابله با مشکلات ایجاده شده آماده کنید.

در ادامه می توانید با مطالعه و اجرای توصیه های زیر دوستان فرزندتان را بهتر بشناسید و فرزندتان را در ارتباطات دوستانه یاری کنید:

– از فرزندتان درباره دوستان اش سوال کنید. به عنوان مثال بپرسید:” از امیر، دوست جدیدت، چه خبر؟ ” یا ” سرگرمی مورد علاقه علی چیست؟”

– در میهمانی هایی که فرزندتان در خانه ترتیب می دهد با دوستان اش گفت و گو کنید و از والدین اش و قوانینی که در خانه وضع کرده اند بپرسید. چنین کاری به شما کمک می کند تا فرزندتان را در مواجه با مشکلات احتمالی بهتر راهنمایی و کمک کنید. اگر دوستان فرزندتان سیگار می کشند به او اعلام کنید که باید از آنها فاصله بگیرد.

– هنگام گفت و گو با فرزندتان اهمیت داشتن دوست خوب و حمایت از او را بگویید. به عنوان مثال، یک دوست خوب، فردی با مشخصات زیر است:

– وفادار است.

– بهترین ها را برای تان می خواهد.

– از منافع تان حمایت می کند.

– موفقیت های تان را جشن می گیرد.

اطلاعاتی که درباره دوستان تان و همسایگان دارید – روابط، علایق، نوع شخصیت، خصوصیات مثبت و منفی و … – را با فرزندتان در میان بگذارید.

نظارت، حمایت، وضع و اجرای قوانین محدود کننده

نتایج بررسی های دانشمندان نشان داده والدین می توانند با نظارت کردن بر فعالیت های فرزندان و حمایت کردن از آنها و وضع و اجرای قوانین محدود کننده، خطر اعتیاد آنها به مواد مخدر و الکل را کاهش دهند.

برای نظارت بر فرزندتان

– از محل حضور فرزندتان مطلع شوید.

– از فعالیت های خارج از مدرسه فرزندتان آگاه شوید

– عملکرد تحصیلی فرزندتان را بررسی کنید. مطالعات دانشمندان نشان داده مشکلات تحصیلی از علایم و نشانه های اعتیاد به مواد مخدر و الکل است.

برای حمایت از فرزندتان

– از شرکت فرزندتان در میهمانی ها و گردهمایی های گوناگون مطلع شوید. به گونه ای رفتار کنید که او حضور شما را در میهمانی و گردهمایی حس کند.

– فرزندتان را در انجام تکالیف و پروژه های تحصیلی کمک کنید.

وضع و اجرای قوانین محدود کننده

– دلایل وضع و اجرای قوانین محدود کننده را برای فرزندتان تشریح کنید.

– به فرزندتان اعلام کنید مصرف مواد مخدر و الکل را تحمل نخواهید کرد.

– قوانین دشوار و معقولی وضع کنید. درباره تبعات زیر پا گذاشتن قوانین با فرزندتان گفت و گو کنید.

ارائه اطلاعات و گفت و گوی مداوم درباره مواد مخدر و الکل

ارائه اطلاعات و گفت و گوی مداوم درباره مواد مخدر و الکل با فرزندان می تواند به ایجاد رابطه سالم کمک کند. این کار می تواند به شما و فرزندتان کمک کند تا از بحران هایی که در دوران نوجوانی و جوانی ایجاد و افزایش می یابند دور باشید.

توصیه های مفید برای گفت و گو با فرزندان

– با فرزندتان درباره خطرات مصرف مواد مخدر و نوشیدن الکل گفت و گو کنید.

– به جای سخنرانی کردن، به فرزندتان اجازه دهید درباره خطرات مصرف مواد مخدر و نوشیدن الکل سخن بگوید. جوانانی که به مضرات مصرف مواد مخدر و نوشیدن الکل واقف هستند کمتر به این مواد وابسته می شوند.

– اگر احساس می کنید گفت و گو با فرزندتان درباره مواد مخدر و الکل به نتیجه نمی رسد با این سوال تغییر ایجاد کنید:” تا به حال دوستانت پیشنهاد مصرف مخدر و نوشیدن الکل به تو داده اند؟ ”
درباره موارد زیر گفت و گو کنید:

– چرا برخی از افراد مخدر مصرف می کنند و الکل می نوشند.

– احساس فرزندتان درباره مضرات مصرف مواد مخدر و نوشیدن الکل

– دلایل پرهیز از مواد مخدر و نوشیدن اکل

– مهارت های رد کردن پیشنهاد مصرف مواد مخدر و نوشیدن الکل

به خاطر داشته باشید که همواره باید با فرزندتان درباره مدرسه، تحصیل، تفریحات، علاقه مندی ها، دود کردن سیگار و … گفت و گو کنید.

هفت مهارت گفت و گو با فرزندان جوان

آماده کردن اطلاعات مناسب

مطمئن شوید اطلاعاتی که به کودک می دهید با سن و سالش هماهنگ است. وقتی کودک شش هفت ساله دندان اش را مسواک می زند می توانید بگویید ” کارهای زیادی مثل مسواک زدن وجود دارد تا سلامتی ات را حفظ کنی. اما کارهایی مثل دود کردن سیگار و مصرف دارو بدون تجویز پزشک هنگامی که بیمار نیستی می توانند صدمه جدی به بدنت بزنند.”

اگر همراه کودک تلویزیون تماشا می کنید و از حشیش اسم برده شد می توانید بگویید ” می دانی حشیش چیست؟ ماده مخدری است که ضرر خیلی زیادی به بدن وارد می کند.”

اگر کودک سوالات بیشتری کرد به او پاسخ دهید. حرف های کوتاه و ساده تاثیر گذار تر هستند. می توانید به کودکی که تازه به نوجوانی قدم گذراده همان پیغام را بدهید، فقط باید اطلاعات دقیق تری درباره مواد مخدر و الکل به پیغام اضافه کنید. برای مثال، می توان به کودک 12 ساله ماهیت حشیش و کرک و تاثیرات شان بر روح و روان را شرح داد.

شنونده خوبی باشید

مطرح کردن موضوع مواد مخدر و الکل و گفت و گو درباره آن بسیار مهم است. موضوع حائز اهمیت در این گونه گفت و گو ها شنونده بودن والدین و تکیه بر پرهیز از مصرف مواد مخدر و نوشیدن الکل است.

هرگز گفت و گو را به جایی نکشانید که به سخنران تبدیل شوید. به یاد داشته باشید که شنیدن بهتر از بحث کردن است. مطالعات دانشمندان نشان داده وقتی والدین به حرف های فرزندانشان گوش می کنند، آنها راحت تر درباره مشکلات شان، مواد مخدر و الکل حرف می زنند.

صادق باشید

فرزندان به والدینی که صادقانه و با آرامش و مهربانی رفتار می کنند بیشتر احترام می گذارند.

یکی از اولین مسائلی که فرزندان به آن فکر می کنند این است:” پدر و مادرم درباره مصرف مواد مخدر و الکل چه نظری دارند؟ ”

اگر فرزندان در گفت و گو با والدین درباره مواد مخدر و الکل واکنش مناسبی ببینند خطر مصرف مخدر و الکل توسط آنها به شدت کاهش می یابد.

ایجاد اعتماد به نفس

کودکانی که حس خوبی نسبت به خود دارند نسبت به هم سالانشان که این گونه نیستند در بزرگسالی کمتر به مواد مخدر و الکل معتاد می شوند. والدین باید از روش های زیر برای ارتقا اعتماد به نفس فرزندان استفاده کنند:

– کودک را پس از انجام کاری مثبت تشویق کنید.

– کار منفی کودک را نقد کنید نه شخصیت اش را. اگر پسرتان مسئله ریاضی را درست حل نکرد بهتر است بگویید ” به نظرم جواب مسئله درست نیست. دوباره سعی کن.”

– به کودک بگویید ” عاشقتم “. این کلمه بهتر از هر چیزی به او حس ارزشمند بودن می دهد.
خودتان را برای پاسخ دادن به سوالات آماده کنید

خودتان را آماده پاسخ دادن به سوالاتی درباره مواد مخدر و الکل کنید. به سوالات گوناگونی مانند ” تا حالا سیگار کشیده اید ویا مخدر مصرف کرده ای؟ ” فکر کنید.

اگر مخدر مصرف کرده اید، باید درباره پاسخ تان فکر کنید تا غافلگیر نشوید. درباره متوقف کردن مصرف مواد و مخدر و نوشیدن الکل بگویید تا فرزندان از شما تبعیت کنند.

” نه ” گفتن را بیاموزید

حتی اگر فرزندان تان علاقه ای به مصرف مواد مخدر و نوشیدن الکل ندارند به سختی می توانند با فشار هم سالانشان برای مصرف مخدر و نوشیدن الکل مقابله کنند.

شما می توانید از فرزندتان بخواهید اعلام کنند اگر در محلی قرار گیرند که مواد مخدر و الکل وجود داشته باشد چه می کنند.

اگر از پاسخ خوشتان آمد اعلام کنید. در غیر این صورت می توانید درباره پاسخ های مناسب گفت و گو کنید.

اگر فرزندتان متقاعد نشد از او بخواهید پیشنهادات اش را ارائه دهد.

موضع تان را مشخص کنید

از هر فرصتی برای تکرار اینکه مخالف مصرف هرگونه مواد دخانی در خانه هستید استفاده کنید.

وقتی برنامه تلویزیونی، ترانه ای، شعری یا فیلم سینمایی درباره مضرات مصرف مواد مخدر و نوشیدن الکل می گویند احساس فرزندتان را بپرسید.

از جر و بحث، نزاع و خشونت کردن بپرهیزید

آرام باشید و فرزندتان را تشویق کنید تا به راحتی و بدون نگرانی با شما گفت و گو کند.

هر فردی باید فرصت بیان احساسات اش را داشته باشد. اگر گفت و گو ها شدت گرفت شما با آرام کردن فضا می توانید گفت و گو را به حالت عادی بازگردانید. همیشه به یاد داشته باشید که حفظ آرامش و دوری از نزاع و خشونت کلید موفقیت شماست.

توصیه هایی عمومی برای والدین

– وقتی فرزندان مواد دخانی مصرف می کنند والدین خشمگین می شوند و صدای شان بالا می رود. ما نیاز داریم درباره مصرف الکل، دخانیات، داروهای تجویز شده توسط پزشک و … اطلاعات مان را به روز کنیم.

– باید نشان دهید که به مسائل فرزندان علاقه مند هستید. برای این کار باید در فعالیت های فرزندتان مشارکت کنید. قدم اول آن است که با آنها گفت و گو کنید و از نصیحت کردن بپرهیزید.

– می توانید مسئولیت پذیری را به فرزندتان بیاموزید. برای این کار باید اظهار نظر کردن، تصمیم گیری و ” نه ” گفتن را تمرین کنید. در موقعیت ها و شرایط مختلف به آنها مسئولیت دهید تا تصمیم گیری صحیح را بیاموزند.

باید مطمئن شوید فرزندان می دانند چرا برخی از کارها را می توانند و برخی کارها را نمی توانند انجام دهند. قوانین و مقررات خانواده برای نوجوانان و جوانان اهمیت زیاد دارد. وقتی سن فرزندان افزایش می یابد، آنها را ترغیب کنید مسئولیت رفتار و گفتارشان را بر عهده بگیرند. این کار روندی طولانی مدت دارد که انجام صحیح آن اعتماد را میان فرزند و والدین تحکیم می کند.

– در کلیه مراحل سنی فرزندان والدین باید در فکر این باشند که چگونه می توانند زمان بیشتری با فرزندان شان بگذرانند. برای این کار می توانید شام را همراه خانواده میل کنید یا با فرزندان گفت و گو کنید و به مراکز تفریحی بروید.

– اگر کودکان و والدین سرگرمی های مختص به خود داشته باشند به احتمال زیاد گرفتار مصرف مواد مخدر نمی شوند. می توانید فرزندان تان را به مشارکت در فعالیت های اجتماعی، هنری، ورزشی و … تشویق کنید.

– می توانید با رشد توانایی های فرزندتان علاوه بر شاد کردن آنها اعتماد به نفس و عزت نفس شان را ارتقاء دهید.

– می توانید با دوستان فرزندتان آشنا شوید و خانه را به محیطی مناسب برای حضور آنها تبدیل کنید.

– می توانید به حرف ها، ایده ها و نظرات فرزندتان گوش کنید. اگر چنین کنید آنها بهتر می توانند مسائلی را به ما بگویند که نمی خواهیم بشنویم، اما لازم است که بشنویم.

– لزومی ندارد به حرف های فرزندتان پاسخ دهید. تنها به او بگویید که از شما و دیگران در مواقع لزوم کمک بخواهند.

– تا آنجا که امکان دارد به سوالات فرزندتان صادقانه پاسخ دهید تا ابهامات شان از میان برود. گفت و گوی روشن و واضح با فرزندان درباره مواد مخدر بسیار اهمیت دارد. برای آغاز گفت و گو می توانید از برنامه های تلویزیونی که درباره مواد مخدر و الکل سخن می گویند استفاده کنید.

– فرزندانی که می دانند والدین شان آنها را دوست دارند احساس خوبی پیدا می کنند. نشان دادن عشق و علاقه تان به فرزندان اهمیت ویژه ای دارد.

به خاطر داشته باشید:

1- تلاش کنید راه های گفت و گو با فرزندان همیشه باز باشد.

2- سعی کنید فرزندان را به مشارکت در فعالیت های مثبت و موثر ترغیب کنید.

ناتوانی جنسی از عوارض مصرف الکل دخانیات و مواد مخدر است

 


  • اختلالات تمایل جنسی می‌توانند به صورت کاهش یا از دست دادن کامل تمایل جنسی به همراه ضعف، افسردگی و اضطراب باشند. برای مثال مصرف ماریجوانا باعث کاهش تمایل جنسی به خصوص در خانم‌ها می‌شود اما نکته جالب این است که اگر این ماده قطع شود بلافاصله تمایل جنسی به سطح اولیه‌اش بازمی‌گردد.

امروزه یکی از تصورات رایجی که به غلط میان برخی از مردم و به خصوص زوج‌های جوان جا افتاده این است که مصرف سیگار، قلیان، الکل و مواد مخدر و محرک مي‌تواند برخي از اختلال‌هاي رابطه زناشويي را كنترل و ناتواني‌هاي جنسي را بهبود ببخشد.

برخی به امید اینکه مشکلات زناشویی‌شان را حل کنند به توصیه دوستان سراغ این مواد رفته، غافل از اینکه نه تنها اختلال جنسی‌شان حل نمی‌شود بلکه اعتیاد نیز به مشکلات‌شان اضافه خواهد شد! چه بسا بسیاری از این مواد تاثیرات دائمی روی ارگان‌ها و دستگاه جنسي می‌گذارند و حتی بعد از ترک نیز اثرات آن همچنان باقی می‌ماند. البته این مشکلات فقط با اعتیاد ایجاد نمی‌شوند؛ مصرف گاه به گاه این مواد هم می‌تواند برای روابط زناشویی دردسرساز باشد و سلامت رابطه زناشویی و کانون گرم خانواده‌تان را تهدید کند.  دکتر ناهید حمزه‌ای اصفهانی، متخصص اورولوژی و مجاری ادراری شما را در این زمینه راهنمایی می‌کند.

قابل توجه خانم‌های سرد مزاج!

خیلی اوقات می‌بینیم خانم‌ها برای رفع سرد مزاجی‌شان به توصیه دوستان خود مواد مخدر به‌خصوص شیشه و حشیش مصرف می‌کنند تا تمایلات جنسی‌شان بیشتر شود و بهتر بتوانند با همسرشان ارتباط برقرار کنند در حالی که مصرف این مواد باعث می‌شود فرد خشن و پرخاشگر شود؛ حتی در مواردی اقدام به قتل نیز دیده شده است! بنابراین افزایش توانایی جنسی و جسمی با مصرف این مواد موقتی است. درحقیقت هیچ مقاله یا مدرک علمی معتبری وجود ندارد که نشان دهد مصرف مواد مخدر و محرک توانایی جنسی و جسمی را افزایش می‌دهد.


غمگین، افسرده و بی‌کفایت هستید؟!

بی‌خوابی و ضعف به دنبال استفاده از مواد مخدر علاوه بر تاثيرات منفي بر جسم و روند زندگي،  تاثیر منفی بر کیفیت رابطه زناشويي هم می‌گذارد. مصرف مواد در خانم‌ها نیز می‌تواند به صورت غمگینی، افسردگی و احساس عدم کفایت بروز کند كه همه این حالت‌ها خود مي‌تواند باعث ایجاد ناتوانی جنسی و نرسیدن به ارگاسم می‌شوند. به طور کلی اختلالات جنسی به 4 طبقه دسته‌بندی می‌شوند: اختلالات میل جنسی، اختلالات برانگیختگی، اختلالات در رسیدن به اوج لذت جنسی و اختلالات درد حین رابطه زناشویی که همگی با مصرف مواد مخدر ارتباط مستقیم دارند.

اگر ترک کنید شاید امیدی باشد

اختلالات تمایل جنسی می‌توانند به صورت کاهش یا از دست دادن کامل تمایل جنسی به همراه ضعف، افسردگی و اضطراب باشند. برای مثال مصرف ماریجوانا باعث کاهش تمایل جنسی به خصوص در خانم‌ها می‌شود اما نکته جالب این است که اگر این ماده قطع شود بلافاصله تمایل جنسی به سطح اولیه‌اش بازمی‌گردد. الکل نیز باعث اختلال در برانگیختگی جنسی می‌شود. در واقع بسیاری از آقایان به دنبال مصرف الکل نمی‌توانند رابطه زناشویی  موفق داشته باشند.

خانم‌ها حساس‌تر از آقایان!

مواد مخدر و الکل هر دو باعث اختلالات ارگاسم در رابطه زناشويي در مردان و زنان می‌شود. البته خانم‌ها در این زمینه حساس‌تر هستند. علاوه براین، مصرف این مواد و نوشیدنی ها می‌تواند باعث انزال زودرس یا تاخیر در انزال شود كه خود يكي از اختلال‌هايي است كه مي‌تواند رابطه زناشويي را تحت تاثير خود قرار دهد. همچنین اگر فرد بعد از ترک از لحاظ روانی تحت درمان قرار نگیرد مشکلات جنسی و اختلال در ارگاسم همچنان در او باقی می‌ماند. به همین دلیل این افراد باید بعد از ترک اعتیاد، به‌وسیله روانپزشک بررسی و درمان شوند.

افزایش درد و انقباضات در خانم‌ها

یکی دیگر از اختلالات جنسی، درد و ناراحتی حین رابطه زناشویی است. این اختلال مختص به خانم‌هاست و دو دسته اصلی دارد، یکی «دیسپارونیا» یا مقاربت دردناک و دیگری «:/..اژینیسموس» یا انقباضات نابجای عضلات واژن است که بیشتر به نظر می‌رسد جنبه روانی داشته باشد. درواقع اضطراب و استرس حین مقاربت به دنبال مصرف مواد مخدر و محرک‌ها مثل آمفتامین، شیشه و کراک باعث درد و انقباضات نابجای واژن حین مقاربت می‌شود.

تاثیرات سیگار و قلیان را جدی بگیرید!

مصرف سیگار، قلیان و سایر محصولات توتون و تنباکو باعث ایجاد مشکلات عروقی در عضو جنسی و ناتوانی جنسی می‌شود. کسانی که در حال حاضر سیگاری هستند یا در گذشته برای مدت‌های طولانی سیگار می‌کشیدند و الان ترک کرده‌اند، بیشتر از کسانی که هیچ وقت سیگار نکشیده‌اند دچار مشکلات جنسی می‌شوند. سیگار همان‌طور که در سایر عروق بدن باعث تنگی و آترواسکلروز می‌شود در عروق انتهایی آلت تناسلی هم می‌تواند تنگی ایجاد کند و روی میزان متوسط فشار خون عضو جنسی اثر بگذارد. بنابراین به تدریج منجر به ناتوانی جنسی می‌شود. طول مدت کشیدن سیگار نیز روی میزان ناتوانی فرد تاثیر مستقیم دارد. مصرف توتون و تنباکو همان‌طور که حرکت مژک‌های نای و نایژه‌ها را مختل می‌کند در حرکت اسپرم‌ها نیز اختلال ایجاد می‌کند و باعث ناباروری می‌شود. افرادی که سیگاری هستند و مشکل ناتوانی جنسی دارند برای درمان باید اول از همه سیگار را ترک کنند. پس در این افراد مصرف دارو به تنهایی نمی‌تواند ناتوانی جنسی را درمان کند.

این باور غلط است تا اینکه…

یکی از تصورات غلطی که در میان مصرف‌کنندگان مواد مخدر و محرک به خصوص تریاک، حشیش و شیشه وجود دارد این است که فکر می‌کنند با مصرف این مواد توان جسمی، جنسی و شغلی‌شان افزایش پیدا خواهد کرد. حتی بعضی از راننده‌های وسایل سنگین به خاطر اینکه نیاز به خواب‌شان کمتر شود و بیشتر کار کنند سراغ مواد مخدر می‌روند. همچنین بعضی از بیمارانی که دردهای اندامی، ستون فقرات و … دارند برای کاهش دردشان به توصیه نادرست دیگران، تریاک مصرف می‌کنند. در واقع مصرف این مواد در اوایل ممکن است کمی باعث حس آرامش شود، به همین دلیل فرد فکر می‌کند از لحاظ جسمی قوی‌تر شده است درحالی که به مرور تاثیر عکس می‌گذارد. در این صورت فرد نه تنها توانایی جنسی‌اش را از دست می‌دهد بلکه بعد از مدتی تبدیل به یک فرد بی‌تفاوت می‌شود. درواقع بدن نسبت به این مواد مقاوم می‌شود. حتی وقتی مصرف دارو و ماده مخدر قطع می‌شود بدن دیگر نمی‌تواند هورمون‌های لازم برای یک سیکل جنسی سالم را تولید کند و فرد دچار مشکلات به مراتب بیشتری از گذشته می‌شود.

اين باور فقط شما را معتاد مي‌كند

آقایان با افزایش سن به طور طبیعی میل جنسی‌شان کمتر می‌شود. به همین دلیل بعضی از آنها به امید افزایش توانایی سراغ مواد مخدر می‌روند. به این ترتیب نه تنها اختلال عملکرد جنسی پیدا می‌کنند بلکه مسئله اعتیاد هم به مشکلات‌شان اضافه می‌شود.بعضی افراد فکر می‌کنند استفاده از تریاک می‌تواند به درمان انزال زودرس کمک کند. درواقع این ماده در ابتدا به صورت موقت انزال را به تاخیر می‌اندازد اما به مرور زمان نتیجه عکس می‌گذارد و فرد انزال و توانایی جنسی اش را کاملا از دست می‌دهد.


الکل در آقایان صفات زنانه ایجاد می‌کند!

اعتیاد به الکل چه در خانم‌ها و چه در آقایان باعث مشکلات ناتوانی جنسی می‌شود. اگرچه لازم به ذکر نیست که مصرف الکل به دلایل مختلف از دیدگاه اسلام، قرآن و بهداشت عمومی حرام است و مشکلاتی را برای فرد ایجاد می‌کند که یکی از آنها کاهش میزان انقباض عروق عضو جنسی و مشکل نعوظ در آقایان می‌شود. در خانم‌ها نیز باعث می‌شود پالس‌های فشاری و انقباضاتي كه حين رابطه زناشويي بايد بروز كند، رخ ندهد و فرد وارد فاز برانگیختگی نشود. مصرف الکل در آقایان به مرور نه تنها ناتوانی جنسی به بار می‌آورد بلکه باعث ناباروری و ایجاد صفات ثانویه زنانه هم می‌شود زیرا بر متابولیسم هورمون مردانه یا تستوسترون تاثیر مستقیم می‌گذارد.

خجالت را کنار بگذارید!

در انتها مهم‌ترین توصیه این است كه در موارد ناتوانی جنسی از مراجعه به پزشك خجالت نكشید. اگر سلامتی جنسی و جسمی و از همه مهم‌تر زندگی خود را ارزشمند می‌دانید به داروهای تبلیغاتی ماهواره و اینترنت، سیگار، قلیان، الکل، مواد مخدر و محرک برای همیشه نه بگویید. همچنین از خرید داروهای مربوط به ناتوانی جنسی بدون تجویز پزشك حتی در موارد استاندارد بودن دارو، خودداری كنید. در ضمن بهترین افراد برای مشورت جهت درمان مشكلات ناتوانی جنسی، متخصصان كلیه و مجاری ادراری (ارولوژیست)، متخصصان زنان، روانشناسان و روانپزشکان هستند.

برای ترک مواد مخدر و اعتیاد عرق شاه تره بخوریم

shatare

 

  • عرق شاه‌تره يكي از موثرترين داروهاي گياهي است كه در پاكسازي بدن از سموم و اخلاط موذي ناشي از استعمال سيگار بسيار موثر است. براي استفاده از فوايد اين عرق گياهي كافي است هر روز 2 ليوان از آن را بنوشيد تا به مرور شاهد دفع سموم و اخلاط ناسالم از بدن‌تان باشيد.

امروزه در جهان تكنيك‌هاي مختلفي براي ترك سيگار مورد استفاده متخصصان و درمانگران قرار مي‌گيرد كه هر كدام از آنها به فراخور خدمات درماني كه ارائه مي‌دهند هزينه‌هاي قابل ملاحظه‌اي را به افراد سيگاري تحميل مي‌كنند.

به همين دليل امروزه شيوه‌هاي طبيعي ترك سيگار در جهان با استقبال بي‌نظيري از سوي افراد سيگاري روبه‌رو شده است؛ شيوه‌هايي كه بدون شك ساده‌ترين و قابل دسترس‌ترين روش‌ها براي عموم مردم محسوب مي‌شوند. اين تكنيك‌ها شامل اصلاح رژيم غذايي، مصرف داروهاي گياهي و پاكسازي بدن است كه استفاده از برخي از آنها براي افرادي كه قصد كم كردن تعداد سيگار خود در طول روز را دارند بسيار كاربردي و مفيد است.

عرق شاه‌تره يكي از موثرترين داروهاي گياهي است كه در پاكسازي بدن از سموم و اخلاط موذي ناشي از استعمال سيگار بسيار موثر است. براي استفاده از فوايد اين عرق گياهي كافي است هر روز 2 ليوان از آن را بنوشيد تا به مرور شاهد دفع سموم و اخلاط ناسالم از بدن‌تان باشيد. اين عرق به‌دليل خاصيت تصفيه‌كنندگي كه دارد به مرور به بدن كمك مي‌كند تا از طريق جريان گردش خون و سيستم گوارش و تعريق به دفع مواد سمي موجود در بدن كمك كند. علاوه بر اين نوشيدن اين عرق گياهي جذب ويتامين C را در بدن افزايش مي‌دهد و به مرور موجب افزايش وزن و بازگشت افراد سيگاري به وزن طبيعي مي‌شود. در عين حال فرد سيگاري با توجه به برنامه‌اي كه در پيش گرفته است ميل كمتري به كشيدن سيگار از خود نشان مي‌دهد.

درمانگران طب سنتي و مكمل همواره توصيه مي‌كنند براي دريافت بهتر اثرات شيوه‌هاي ترك اعتياد در طب مدرن استفاده از متدهاي درماني طب‌هاي سنتي و مكمل موثر است. گاهي استفاده از گياه درماني يا يكي از شيوه‌هاي درماني سنتي‌مي‌تواند به عنوان درماني كمكي روند ترك دخانيات و سيگار را تسريع كند و بيمار را در شرايط جسمي و روحي مساعدتري قرار دهد.

 

چطور مواد مخدر و اعتیاد را ترک کنم ؟

  • نوع رابطه مشاور و بیمار بسیار حائز اهمیت است. برای داشتن یک مشاوره مفید وجود یک رابطه خوب درمانی میان بیمار و درمانگر ضروری است. رابطه ای که در آن بیمار بتواند به راحتی با مشاور خود ارتباط برقرار کند و از مشکلاتش سخن بگوید.

 

 

بسیاری از افراد معتاد بارها و بارها تصمیم می گیرند اعتیاد خود را کنار بگذارند اما در این راه شکست می خورند. بنابراین به نظر می رسد خیلی از معتادان درباره دلایل عود اعتیاد خود نیازمند اطلاعات بیشتری باشند و باید با روش های علمی و اصولی ترک اعتیاد آشنا شوند.

46931_944

به این بهانه ما نیز با دکتر سیدوحید شریعت، روانپزشک و عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت و گویی داشته ایم تا درباره روش های ترک اعتیاد اطلاعات بیشتری به دست آوریم.

*آقای دکتر، چه روش های متداولی برای درمان اعتیاد وجود دارد؟

به طور کلی دو نوع رویکرد در این زمینه وجود دارد؛ درمان نخست مبتنی بر پرهیز کامل و دیگری در مان های کاهش آسیب است، در روش اول میزان عود و بازگشت دوباره بالاست چون بر پایه سم زدایی است و بعد از سم زدایی که به طور معمول از چند روز تا چند هفته انجام می شود، فرد از هیچ مخدری استفاده نمی کند. در این درمان از روش هایی مانند مشاوره، روان درمانی و درمان های دارویی برای جلوگیری از عود استفاده می شود.

*درباره ویژگی های مشاوره و روان درمانی توضیح می دهید؟

مشاوره و روان درمانی به صورت گروهی و یا فردی انجام می شود. در گروه درمانی، عده ای درباره مشکلاتشان با هم حرف می زند و طی این تبادل نظر هرکدام با مشکلات دیگری که البته شاید مشابه مشکل خودش باشد، آشنا شده و از راه حل های احتمالی و تجربیات افراد آگاه می شود. در گروه، اعتماد به نفس افراد بیشتر می شود زیرا آنها می بینند که افراد دیگری هم با مشکلات مشابهی دست به گریبان هستند و متوجه می شوند که مشکل مربوط به شخص خودشان نیست بلکه مربوط به بیماری آنهاست. در مشاوره انفرادی، بیمار با راه های کاهش احتمال عود اعتیاد به وسیله یک مشاور یا روان شناس آشنا می شود. در این مشاوره فرد می تواند آنچه را که تمایلی به مطرح کردن آن در جع ندارد، بازگو کند.

*در مشاوره فردی چه نکات کلیدی باید رعایت شود؟

نوع رابطه مشاور و بیمار بسیار حائز اهمیت است. برای داشتن یک مشاوره مفید وجود یک رابطه خوب درمانی میان بیمار و درمانگر ضروری است. رابطه ای که در آن بیمار بتواند به راحتی با مشاور خود ارتباط برقرار کند و از مشکلاتش سخن بگوید. در این شرایط مشاور با دادن آموزش های لازم در زمینه توانایی حل مساله و کم کردن استرس در راستای کم کردن احتمال بازگشت و عود اعتیاد بیمار تلاش می کند. او همچنین درباره شرایطی که ممکن است موجب بازگشت اعتیاد فرد شود، به او آگاهی های لازم را می دهد.

*این درمان ها تا چه اندازه مانع از عود هستند؟

اعتیاد، عودکننده است؛ بنابراین همه این درمان ها فقط تا حدی موثر هستند و بیشتر آنها مانع از عود نمی شوند.

*احتمال بازگشت در چه افرادی بیشتر است؟

افرادی که مشکلات متعددی مانند مصرف طولانی مدت مواد، استعمال مواد سنگین مانند کراک، مشکلات خانوادگی و اجتماعی دارند.

*درباره این افراد استفاده از کدام روش های ترک موثر است؟

درمان های جایگزین؛ چون این افراد با عوامل برانگیزاننده متعددی رو به رو هستند.

46930_488

*ترک های مکرر و ناموفق چقدر در موفقیت درمان موثر است؟

بستگی به فرد دارد؛ زمینه های شخصیتی، بیماری های جسمی و روانی توأم با اعتیاد و نوع مصرف در این زمینه موثر هستند؛ به طور مثال، معتادان تزریقی و کسانی که از هروئین و کراک استفاده می کنند و همچنین معتادانی که به افسردگی، اختلال شخصیت دوقطبی مبتلا هستند، سخت تر قادر به ترک خواهند بود.

*عامل مهم بازگشت بیمار به اعتیاد چیست؟

علت عود و بازگشت به اعتیاد کاملا روانی است. فرد از نظر روانی به مصرف دوباره احساس نیاز می کند. احساس نیاز یا به عبارتی کرم مصرف، تمایل شدیدی است که فرد برای رهایی از افکار و مشکلات متعدد به استفاده از مواد متوسل می شود. آنها برای فرار از مسائل، راحت ترین و سریع ترین راهی را که می شناسند انتخاب می کنند؛ گزینه ای که به دلیل احساس لذت زودگذر آن انگیزه بیشتری هم برای انتخابش دارند.

*درمان کاهش آسیب چطور؟ آیا این روش برای گروه خاصی از بیماران کاربرد دارد؟

باتوجه به اینکه درمان پرهیز مواد برای همه بیماران کافی نبود و فقط گروه خاصی را تحت پوشش قرار می داد، کم کم راه های کاهش آسیب مورد استفاده قرار گرفت. در این روش فرد به جای تزریق مواد مخدر، از جایگزین هایی مانند متادون و بوپرونورفین استفاده می کند. در این روش، هم تزریق موادمخدر جای خود را به مواد کم عارضه می دهد و هم فرد کمتر در معرض بیماری هایی مانند ایدز و هپاتیت و سایر مشکلات قرار می گیرد. این داروها فرد را از مواد جدا کرده و میل شدید فرد را نسبت به مصرف مواد برطرف می کند. در این روش هم از گروه درمانی و مشاوره های فردی استفاده می شود.

*این روش نسبت به سم زدایی دارای چه معایب و محاسنی است؟

درصد بیشتری از افراد آن را ادامه می دهند و فرد می تواند بعد از مدتی مصرف داروها را کاهش داده و یا قطع کند. این فرد برخلاف معتاد می تواند به روال عادی زندگی خود بازگردد، سر کار برود و رفتارهای بزهکارانه و قانون شکنی در او تا حد قابل ملاحظه ای از بین می رود؛ تا جایی که به نظر می رسد ما در این دوره با تغییر الگوی شخصیت بیمار رو به رو می شویم اما مشکل این است که فرد باید به طور مرتب مواد جایگزین را دریافت کند.

*تا چه مدت؟

بستگی به میل و تصمیم بیمار دارد؛ درصدی از افراد می توانند در فواصلی که اغلب سه، چهار سال است با کاهش تدریجی دوز، درمان را قطع کنند و برخی نینزن باید تا پایان عمر آن را ادامه دهند. در هر صورت، بیمار باید در این زمینه حتما با پزشک خود مشورت کند.

*تاثیرات روانی این شیوه درمان چگونه خواهد بود؟

دیگر از احساس تغییرات شدیدی که هنگام مصرف مواد داشته اند، خبری نیست و به ثبات نسبی در زندگی خود دست پیدا می کنند و از نیاز شدیدی که به مصرف مواد و یا تزریق داشته اند، خبری نیست.

حتی احساس سرخوشی شدید بعد از مصرف و خماری شدید قفقدان مواد هم در آنها از بین می رود. استفاده از این داروها به هیچ وجه با تغییرات محسوس و شدید مواد در آنها توام نخواهد بود و این تغییرات بسیار کم است.

*در ترک با این روش تا چه حد احتمال بازگشت وجود دارد؟

کسی که از درمان های جایگزین با دوز مناسب و کافی استفاده می کند، نمی تواند دوباره از مواد استفاده کند چون مصرف مواد دیگر برای او همراه با سرخوشی نخواهد بود و حتی احتمال مسمومیت و گاه مرگ دارد. داروهای جایگزین، بیشتر گیرنده های بدن فرد را پر می کند و مخدر، دیگر اثری در این فرد نخواهد داشت.