چه زمانی برای مسواک زدن مناسب است؟

برای بسیاری از کاربران محترم سوال می باشد که چه زمانی برای مسواک زدم مناسب می باشد؟بیشتر ما عادت داریم شب ها هنگامی که می خواهیم بخوابیم و به اصطلاح در دقیقه نود مسواک بزنیم. در چنین حالتی اگر دیر بخوابیم و سرگرم کارهایمان باشیم، دندان هایمان بیشتر در معرض آسیب و پوسیدگی قرار می گیرند.

متخصصان می گویند مهم نیست شما دندان های خود را دقیقا چه موقع مسواک می زنید، مهم این است که بدون باکتری در دهانتان وارد رختخواب شوید. فقط دو بار در روز مسواک بزنید و برای بیرون کشیدن باکتری ها از بین دندان هایتان نخ بکشید و سعی کنید در طی روز، غذاهای آماده کمتری میل کنید.

البته اگر سعی کنید یک بار از مسواک زدنتان قبل از خواب شب باشد، بهتر است، خصوصا اگر شب ها زود می خوابید، زیرا در طی خواب ترشح بزاق دهان کم می شود و خشکی دهان محیط بهتری را برای فعالیت باکتری های مولد پوسیدگی دندان فراهم می آورد.یک غشا از پلاک دندانی به طور مداوم به لطف باکتری هایی که در دهان زندگی می کنند روی دندان ها ایجاد می شود که حدود 24 ساعت طول می کشد تا به بلوغ برسد. دلیل احساس بدی که در دهان خود صبح روز بعد از مسواک نزدن دارید، همین است.

مسواک زدن بلافاصله پس از خوردن مواد غذایی ترش و یا کافئین دار ممکن است مینای دندان را از بین ببرد این باکتری ها در طول روز اسید تولید می کنند، حتی بیشتر از زمانی که شما غذا می خورید، به همین دلیل است که شما باید از شر این غشا حداقل دو بار در روز خلاص شوید و هرچه تعداد مسواک زدن های شما کمتر از این باشد تولید اسید ممکن است بیشتر مینای دندانتان را بخورد و باعث پوسیدگی شود. هر چه بیشتر این غشا بر روی دندان های شما بنشیند و مواد غذایی بیشتری این باکتری ها را تغذیه کنند، زمان بیشتری را صرف نشستن روی صندلی دندانپزشکی خواهید کرد.

درست بعد از خوردن شام مسواک نزنید

مسواک زدن در زمان بین شام و قبل از خواب از لحاظ فنی حتی از اینکه دندان های خود را درست قبل از خواب مسواک کنید بهتر است. دلیلش این است که فلوراید خمیر دندان زمان بیشتری برای تقویت دندان های شما و ساختن مانعی برای اسیدی شدن دهان شما قبل از به خواب رفتن دارد.

ولی بلافاصله بعد از خوردن شام، مسواک نزنید، زیرا شام زمان قرار گرفتن در معرض اوج اسید است، که لایه بیرونی مینای دندان شما را نرم می کند. بلافاصله بعد از شام مسواک زدن، مینای دندان نرم شده را از بین می برد و باعث سایش دندان می شود. پس حداقل 30 دقیقه بعد از صرف شام برای مسواک زدن صبر کنید و از خوردن خوراکی بعد از مسواک زدن جلوگیری کنید، چرا که باکتری ها از هر کربوهیدراتی تغذیه می کنند.

فقدان بزاق دهان (ضد باکتری دهان) در شب به معنی این است که ما فوق العاده نسبت به عوامل خرابی دندان و بیماری های لثه آسیب پذیریم. البته اگر گاهی مسواک زدن را فراموش کردید، نگران نباشید. پلاک دندان به زمان طولانی برای آهکی شدن نیاز دارد و مسواک زدن کافی می تواند پلاک های تشکیل شده در طول روز را حذف کند. فقط آهسته (حداقل 4 دقیقه) و صحیح مسواک بزنید.به عقیده کارشناسان، بدترین نوع نوشیدنی برای ساعات پایانی شب، نوشابه های گازدار و قهوه کافئین دار است که خطر پوسیدگی دندان و بوی نامطبوع دهان را چندین برابر می کند

خوردن کربوهیدرات به طور مداوم در طول روز نیز افراد را بیشتر مستعد ابتلا به خرابی دندان می کند. هر زمانی که شما هر نوع کربوهیدراتی را می جوید یا قورت می دهید، باکتری ها از خواب بیدارشده و شروع به تولید اسید می کنند. در یک وعده غذایی معمولی، برای محافظت از دندان ها و کمک به هضم، سطح بزاق بالاتراست. اما اگر شما در طول روز یکسره بخورید، منجر به تولید اسید بیشتری بر روی دندان شما می شود.

خوردن چه غذاهایی در شب برای دندان ها مضر است؟

مسواک زدن بلافاصله پس از خوردن مواد غذایی ترش و یا کافئین دار ممکن است مینای دندان را از بین ببرد.به تاخیر انداختن مسواک زدن می تواند باعث رشد پلاک های مولد پوسیدگی در دهان شود. همچنین افرادی که شب ها دیر می خوابند معمولا عادت دارند پس از صرف شام، باز هم میوه، قهوه، شیرینی و انواع تنقلات را بخورند که در اثر این کار، دندان های آنها آسیب می بیند.

کارشناسان توصیه می کنند برای حفظ سلامت دندان و نیز برای جلوگیری از بروز چاقی در اثر دیر خوابیدن، سعی کنید شب ها پس از مسواک زدن دیگر ماده غذایی مصرف نکنید و یا اگر هر نوع خوراکی خوردید، در کنار آن آب بنوشید.خوردن مواد غذایی ترش و یا چسبناک مانند سوهان ممکن است آسیب جدی به دندان ها وارد کند. همچنین نوشیدنی های شیرین و گازدار می توانند محیط دهان را اسیدی و مستعد رشد انواع باکتری های مضر دهان و دندان کنند.

مسواک زدن،پوسیدگی دندان

به عقیده کارشناسان، بدترین نوع نوشیدنی برای ساعات پایانی شب، نوشابه های گازدار و قهوه کافئین دار است که خطر پوسیدگی دندان و بوی نامطبوع دهان را چندین برابر می کند.از این گذشته، خوردن شب هنگام میوه های شیرین مثل موز، انگور و هندوانه می تواند علاوه بر آسیب به دندان، باعث اضافه وزن شود.

پرسش و پاسخ

دکتر محمدرضا خامی  ، متخصص بهداشت دهان و دندان به سئوالات زیر پاسخ می دهند.

پلاک دندانی چیست و چه عوارضی دارند؟

پلاک دندان لایه ای است که روی سطح دندان ها طی فرآیندی تشکیل می شود و عامل اصلی پوسیدگی های دندانی و همچنین بیماری های لثه است. باکتری ها کم کم به این لایه می چسبند. با گذشت زمان باکتری های بیشتری می چسبند. وقتی ما مواد قندی را به عنوان غذا مصرف می کنیم، باکتری ها طی فرآیند تخمیر، مواد قندی را تخمیر و اسید تولید می کنند. اسید، مواد معدنی موجود در دندان را آهسته آهسته از سطح دندان بر می دارد.جرم دندان فقط با جرمگیری برطرف می شود. خمیردندان های سفیدکننده، فقط مواد ساینده بیشتری دارند که ممکن است به ساختار دندان صدمه بزند

در حالت طبیعی بین برداشت مواد معدنی از سطح دندان و گذاشتن آن تعادل وجود دارد. ولی هر وقت اسید تولید شود، PH محیط دندان پایین می آید و اسیدی می شود و تعادل به سمت برداشتن مواد معدنی از سطح دندان می رود. وقتی مواد معدنی برداشته شود، فرآیند پوسیدگی شروع می شود. بنابراین هم مقدار مصرف قندهای پوسیدگی زا و هم تکرر مصرف آنها مهم است. چون با مصرف آنها حالت تولید اسید و افت PH اتفاق می افتد. تشکیل پلاک دندانی فرآیندی اجتناب ناپذیر است و ما باید آن را با مسواک زدن صحیح برداریم و پاک کنیم.

آیا پلاک با جرم دندان فرق می کند؟

بله، جرم در حقیقت همان مواد معدنی سخت است که روی دندان تشکیل می شود و مانند ساختمان دندان است، اما چون سطح زبری دارد، پس باعث تجمع میکروب ها می شود. جرم اگر ضخیم شود مشکل ایجاد می کند.

برای پیشگیری از بیماری های دهان و دندان چه توصیه هایی دارید؟

اصول ساده بهداشت دهان و دندان را رعایت کنیم. اگر بیماری خاصی داریم و توصیه به استفاده از دهان شویه حاوی فلوراید، توسط دندانپزشک شده ایم، آن را مصرف کنیم. روزی دو بار مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید را مد نظر قرار دهیم و از مواد قندی پوسیدگی زا کمتر استفاده کنیم یا حتی الامکان همراه وعده های غذایی مصرف کنیم و سالی یکبار برای چکاپ نزد دندانپزشک برویم.

در مورد استفاده از نخ دندان چه توصیه ای دارید؟

یکی از محل هایی که پلاک تشکیل می شود و موهای مسواک هم به این ناحیه نمی رسد، بین دندان هاست. بویژه در کسانی که دندان های نامرتب و به هم ریخته دارند یا پرکردگی های متعددی در دندان ها دارند. پس استفاده از نخ دندان در سطوح بین دندانی توصیه می شود.

آیا جرم دندان با خمیر دندان مخصوص برداشته می شود؟

خیر. جرم دندان فقط با جرمگیری برطرف می شود. خمیردندان های سفیدکننده، فقط مواد ساینده بیشتری دارند که ممکن است به ساختار دندان صدمه بزند. از خمیر دندان های مخصوص سیگاری ها هم نباید هر روز استفاده شود، چون این کار باعث ساییدگی بیش از حد دندان و آسیب به مینای آن می شود.

چگونه از پوسیدگی دندان جلوگیری کنیم؟

اکثر افراد به پوسیدگی دندان نیز دچار می شوند اما به نظر شما راهی برای جلوگیری از این موضوع وجود دارد؟درد دندان یکی از رایج ترین بیماری ها در میان مردم است. این درد که اصولا از عصب های فک و دندان نشأت میگیرد راه حل دائمی آن فقط یک چیز است، دندان پزشک! اغلب برای ما پیش می آید که به دندان پزشک مراجعه کرده و از علت درد دندان خود با خبر شدیم.
وجود حفره هایی در بدنه ی دندان ها که بعضا عمق زیادی داشته

و به ابتدای عصب میرسد، باعث وجود این درد هاست. در این مقاله از هاو کن یو روش هایی را به شما معرفی میکنیم تا بتواند از خراب شدن و پیشرفته شدن حفره های دندانی شما، قبل از مراجعه به مطب دکتر جلو گیری کند.توجه داشته باشید که این روش ها هم به عنوان پیشگیری از به وجود آمدن پوسیدگی و هم پیشگیری از پیشرفت آنها قلمداد میشوند.

چگونه از پیشرفت پوسیدگی دندان خود جلوگیری کنید؟

صحیح مسواک بزنید

به طور کلی مسواک یکی از موثر ترین روش ها برای حفاظت از مینای دندان شما میباشد. در صورتی که در دندان خود در احساس میکنید، مسواک بزنید. وجود باکتری های غذایی در بین دندان ها میتواند موادی تولید کند که به پوسیدگی شما شدت بخشد.توجه: سعی کنید تا با دقت اطراف محل پوسیده را مسواک بزنید.توجه: از مسواک با برس های نرم استفاده کرده و هنگام مسواک زدن به هیچ عنوان مسواک را به دندان های خود فشار ندهید.

از خمیر دندان های فلوراید استفاده کنید

فلوراید یک ماده ی باکتریوستاتیک میباشد بدین معنی که میتواند از دو یا چند برابر شدن باکتری ها در دهان و دندان شما جلو گیری کند. خمیر دندان های فلوراید به وفور در بازار یافت میشود البته باید به این نکته توجه داشت که میزان فلوراید موجود در آنها میتواند به ترتیب ١٠٠- ١۵٠٠ و ۵٠٠٠ ppm باشد.برای ماندگاری بیشتر میتوانید از خمیردندان های فلوراید ژل استفاده کنید.

آب نمک قرقره کنید

نمک از دیرباز برای التیام بخشیدن به زخم های باز بوده است. اکنون نیز دندان پزشکان در صورت نیاز به بیماران خود قرقره کردن آب نمک را توضیه میکنند، چرا که با خاصیت سود نمک و قدرت کشتار باکتری ها، رشد پوسدگی دندان متوقف شده یا پیشرفت آن کند خواهد شد.یک قاشق چایخوری نمک خوراکی را در یک فنجان آب گرم ریخته و کاملا به هم بزنید. این حرکت را روزی سه بار و تا مدت لازم تکرار نمایید تا از پیشرفت باکتری های ساینده ی دندان شما جلوگیری شود.

خوراکی های مفید

آدامس جویدنی: جویدن روزانه ی آدامس ها به خصوص آدامس هایی حاوی xylitol است کمک بسیاری به متوقف کردن پیشرفت پوسیدگی دندان ها می باشد. علاوه بر این، آدامس ها با فعال کردن هر چه بیشتر غدد بزاقی به شستشوی دهان و دندان های شما کمک میکند.

آب: خوردن آب به طور روزانه به مرطوب کردن دهان شما کمک کرده که باعث میشود باکتری های مضر از بین دندان های شما رخت بربندند. اگر دهان شما علیرغم میزان آب مورد استفاده در روز همچنان خشک باقی میاند با یک پزشک متخصص ملاقات کنید.

پنیر: محققان بر این باورند که کازئین موجود در پنیر می تواند از پوسیدگی بیش از حد دندان جلو گیری کرده و یا روند آن را کند تر کند. همچنین کلسیم پنیر و سایر لبنیات به مقاومت و بهبود جنس دندان ها کمک شایانی کند.

کاربرد آب دهان برای بدن چیست ؟

 

  • چنانچه با تولید آب‌دهان به هر نحوی مشکل دارید، مثل یک تنفس سخت یا خشکی دهان، مشورت با دندانپزشک یا پزشکتان ایده‌ی خوبیست، با پزشک صحبت کنید تا مقصر را بیابید و راه‌حل دیگری را پیدا کنید.

وقتی درمورد بهداشت دهان فکر می‌کنید، احتمالا چیزهای را تصور می‌کنید: مسواک، خمیردندان، دهان‌شویه، نخ‌دندان و ابزارهای بی‌شماری که توسط دندان‌پزشکان استفاده می‌شود. اما مهم‌ترین عامل در سلامت دهان را نمی‌توانید در قفسه‌های داروخانه‌ها بیابید.

یک عنصر که دهان را پاکیزه، سالم و بدون باکتری نگه می‌دارد آب دهان است.

بدن ما روزانه ۱ تا ۲ لیتر آب دهان تولید می‌کند، حداقل آنچه که در شب تولید می‌شود (سلام، نفس صبحگاهی!). وقتی دهان خشک می‌شود، بافت‌های نرم مانند لثه‌ها، لب و زبان متورم و ناراحت می‌شوند. علاوه بر این، میکروب‌ها به‌طور منظم به دلیل عدم وجود آب دهان از دهان شسته نمی‌شوند، بنابراین دهان خشک به زمینه‌ی پرورش میکروب‌ها تبدیل می‌شود و تنفس کمتر تازه می‌ماند.

تولید آب دهان، موجب شستن دندان‌ها در برابر آنتی‌بادی‌های مهاجم و با خنثی نگه‌داشتن یون هیدروژن، از دهان محافظت می‌کند. در صورتی که میزان یون هیدروژن کم یا اسیدی شود، مواد معدنی دندان‌ها از بین می‌رود و باکتری‌های بد که موجب التهاب لثه هستند رشد می‌کنند.

سطح یون هیدروژن طبیعی آب دهان هر فرد، در محدوده خنثی ۶.۷۵ تا ۷.۲۲ شناور است. یون هیدروژنی که کمی اسیدی باشد نیز می‌تواند همچنان یک محیط دهانی سالم را پرورش دهد. اما در یون هیدروژن کمتر از ۵.۵، دندان می‌تواند مواد معدنی‌اش را از دست می‌دهد و همین امر به کاهش باکتری‌های سالم و افزایش باکتری‌های خورنده‌ی دندان منجر می‌شود.

یون هیدروژن کافی در دهان نقشی کلیدی در جلوگیری از بروز بیماری ایفا می‌کند. ما زنان باردار و افراد را به استفاده از داروهای تجویزی که موجب از بین رفتن خشکی دهان می‌شود ‌تشویق می‌کنیم تا در مورد سلامت دهانشان بیشتر پیشگیری کنند زیرا این وضعیت موجب تغییراتی در میزان آب دهان می‌شود، که یون هیدروژن را کاهش می‌دهد و می‌تواند منجر به بیماری‌های دندان و لثه و کرم خوردگی در دندان منجر شود.

اگرچه آب‌دهان مکانیزمی طبیعی در سلامت بدن است، اما به‌علت مصرف فراوان نوشیدنی‌ها و خوراکی‌های اسیدی و شیرینی که از دهان می‌گذرد به کمک نیاز دارد. مسواک زدن منظم با خمیر دندان و استفاده روزانه از نخ دندان کاملا ضروری هستند. اما همه این موارد نیز با سلامت دهان با بدن همکاری نمی‌کنند. الکل موجود در دهان‌شویه می‌تواند دهان شما را خشک کند، بنابراین اگر مسواک زدن و نخ دندان به‌تنهایی موثر نیستند از دهان‌شویه در حد متوسط استفاده کنید.

برای اینکه با مسواک زدن دهانتان را تمیز و دندان‌هایتان را سالم نگه‌دارید، سعی کنید تا میان‌وعده‌های طبیعی بخورید، میان‌وعده‌های ترد مانند هویج، کرفس. پنیر، آجیل، شیر که برای دندان عالی هستند. برای اینکه به خنثی ماندن یون هیدروژن دهانتان کمک کنید، آب را جایگزین نوشیدنی‌های گازدار کنید و بعد از نوشیدن قهوه، چای، شراب یا هر نوشیدنی دیگری که تی‌شرت سفید را لکه کند، آب بنوشید. در نهایت، جویدن آدامس بدون قند و مکیدن آب‌نبات بدون قند می‌تواند موجب تولید بزاق، بیشتر از غدد بزاقی شود.

چنانچه با تولید آب‌دهان به هر نحوی مشکل دارید، مثل یک تنفس سخت یا خشکی دهان، مشورت با دندانپزشک یا پزشکتان ایده‌ی خوبیست، با پزشک صحبت کنید تا مقصر را بیابید و راه‌حل دیگری را پیدا کنید.

 

 

 

صبح برای مسواک زدن بهتر است یا شب؟

افراد زیادی این سوال برایشان مطرح می باشد که شب برای مسواک زدن بهتر است یا صبح؟ حال نظر شما در این باره چیست؟بیشتر ما عادت داریم شب ها هنگامی که می خواهیم بخوابیم و به اصطلاح در دقیقه نود مسواک بزنیم. در چنین حالتی اگر دیر بخوابیم و سرگرم کارهایمان باشیم، دندان هایمان بیشتر در معرض آسیب و پوسیدگی قرار می گیرند.

متخصصان می گویند مهم نیست شما دندان های خود را دقیقا چه موقع مسواک می زنید، مهم این است که بدون باکتری در دهانتان وارد رختخواب شوید. فقط دو بار در روز مسواک بزنید و برای بیرون کشیدن باکتری ها از بین دندان هایتان نخ بکشید و سعی کنید در طی روز، غذاهای آماده کمتری میل کنید.

البته اگر سعی کنید یک بار از مسواک زدنتان قبل از خواب شب باشد، بهتر است، خصوصا اگر شب ها زود می خوابید، زیرا در طی خواب ترشح بزاق دهان کم می شود و خشکی دهان محیط بهتری را برای فعالیت باکتری های مولد پوسیدگی دندان فراهم می آورد.

یک غشا از پلاک دندانی به طور مداوم به لطف باکتری هایی که در دهان زندگی می کنند روی دندان ها ایجاد می شود که حدود 24 ساعت طول می کشد تا به بلوغ برسد. دلیل احساس بدی که در دهان خود صبح روز بعد از مسواک نزدن دارید، همین است.مسواک زدن بلافاصله پس از خوردن مواد غذایی ترش و یا کافئین دار ممکن است مینای دندان را از بین ببرد

این باکتری ها در طول روز اسید تولید می کنند، حتی بیشتر از زمانی که شما غذا می خورید، به همین دلیل است که شما باید از شر این غشا حداقل دو بار در روز خلاص شوید و هرچه تعداد مسواک زدن های شما کمتر از این باشد تولید اسید ممکن است بیشتر مینای دندانتان را بخورد و باعث پوسیدگی شود. هر چه بیشتر این غشا بر روی دندان های شما بنشیند و مواد غذایی بیشتری این باکتری ها را تغذیه کنند، زمان بیشتری را صرف نشستن روی صندلی دندانپزشکی خواهید کرد.

درست بعد از خوردن شام مسواک نزنید

مسواک زدن در زمان بین شام و قبل از خواب از لحاظ فنی حتی از اینکه دندان های خود را درست قبل از خواب مسواک کنید بهتر است. دلیلش این است که فلوراید خمیر دندان زمان بیشتری برای تقویت دندان های شما و ساختن مانعی برای اسیدی شدن دهان شما قبل از به خواب رفتن دارد.

ولی بلافاصله بعد از خوردن شام، مسواک نزنید، زیرا شام زمان قرار گرفتن در معرض اوج اسید است، که لایه بیرونی مینای دندان شما را نرم می کند. بلافاصله بعد از شام مسواک زدن، مینای دندان نرم شده را از بین می برد و باعث سایش دندان می شود. پس حداقل 30 دقیقه بعد از صرف شام برای مسواک زدن صبر کنید و از خوردن خوراکی بعد از مسواک زدن جلوگیری کنید، چرا که باکتری ها از هر کربوهیدراتی تغذیه می کنند.

فقدان بزاق دهان (ضد باکتری دهان) در شب به معنی این است که ما فوق العاده نسبت به عوامل خرابی دندان و بیماری های لثه آسیب پذیریم. البته اگر گاهی مسواک زدن را فراموش کردید، نگران نباشید. پلاک دندان به زمان طولانی برای آهکی شدن نیاز دارد و مسواک زدن کافی می تواند پلاک های تشکیل شده در طول روز را حذف کند. فقط آهسته (حداقل 4 دقیقه) و صحیح مسواک بزنید.به عقیده کارشناسان، بدترین نوع نوشیدنی برای ساعات پایانی شب، نوشابه های گازدار و قهوه کافئین دار است که خطر پوسیدگی دندان و بوی نامطبوع دهان را چندین برابر می کند

خوردن کربوهیدرات به طور مداوم در طول روز نیز افراد را بیشتر مستعد ابتلا به خرابی دندان می کند. هر زمانی که شما هر نوع کربوهیدراتی را می جوید یا قورت می دهید، باکتری ها از خواب بیدارشده و شروع به تولید اسید می کنند. در یک وعده غذایی معمولی، برای محافظت از دندان ها و کمک به هضم، سطح بزاق بالاتراست. اما اگر شما در طول روز یکسره بخورید، منجر به تولید اسید بیشتری بر روی دندان شما می شود.

خوردن چه غذاهایی در شب برای دندان ها مضر است؟

مسواک زدن بلافاصله پس از خوردن مواد غذایی ترش و یا کافئین دار ممکن است مینای دندان را از بین ببرد.به تاخیر انداختن مسواک زدن می تواند باعث رشد پلاک های مولد پوسیدگی در دهان شود. همچنین افرادی که شب ها دیر می خوابند معمولا عادت دارند پس از صرف شام، باز هم میوه، قهوه، شیرینی و انواع تنقلات را بخورند که در اثر این کار، دندان های آنها آسیب می بیند.

کارشناسان توصیه می کنند برای حفظ سلامت دندان و نیز برای جلوگیری از بروز چاقی در اثر دیر خوابیدن، سعی کنید شب ها پس از مسواک زدن دیگر ماده غذایی مصرف نکنید و یا اگر هر نوع خوراکی خوردید، در کنار آن آب بنوشید.خوردن مواد غذایی ترش و یا چسبناک مانند سوهان ممکن است آسیب جدی به دندان ها وارد کند. همچنین نوشیدنی های شیرین و گازدار می توانند محیط دهان را اسیدی و مستعد رشد انواع باکتری های مضر دهان و دندان کنند.

مسواک زدن،پوسیدگی دندان

به عقیده کارشناسان، بدترین نوع نوشیدنی برای ساعات پایانی شب، نوشابه های گازدار و قهوه کافئین دار است که خطر پوسیدگی دندان و بوی نامطبوع دهان را چندین برابر می کند.از این گذشته، خوردن شب هنگام میوه های شیرین مثل موز، انگور و هندوانه می تواند علاوه بر آسیب به دندان، باعث اضافه وزن شود.

پرسش و پاسخ

دکتر محمدرضا خامی  ، متخصص بهداشت دهان و دندان به سئوالات زیر پاسخ می دهند.

پلاک دندانی چیست و چه عوارضی دارند؟

پلاک دندان لایه ای است که روی سطح دندان ها طی فرآیندی تشکیل می شود و عامل اصلی پوسیدگی های دندانی و همچنین بیماری های لثه است. باکتری ها کم کم به این لایه می چسبند. با گذشت زمان باکتری های بیشتری می چسبند. وقتی ما مواد قندی را به عنوان غذا مصرف می کنیم، باکتری ها طی فرآیند تخمیر، مواد قندی را تخمیر و اسید تولید می کنند. اسید، مواد معدنی موجود در دندان را آهسته آهسته از سطح دندان بر می دارد.جرم دندان فقط با جرمگیری برطرف می شود. خمیردندان های سفیدکننده، فقط مواد ساینده بیشتری دارند که ممکن است به ساختار دندان صدمه بزند

در حالت طبیعی بین برداشت مواد معدنی از سطح دندان و گذاشتن آن تعادل وجود دارد. ولی هر وقت اسید تولید شود، PH محیط دندان پایین می آید و اسیدی می شود و تعادل به سمت برداشتن مواد معدنی از سطح دندان می رود. وقتی مواد معدنی برداشته شود، فرآیند پوسیدگی شروع می شود. بنابراین هم مقدار مصرف قندهای پوسیدگی زا و هم تکرر مصرف آنها مهم است. چون با مصرف آنها حالت تولید اسید و افت PH اتفاق می افتد. تشکیل پلاک دندانی فرآیندی اجتناب ناپذیر است و ما باید آن را با مسواک زدن صحیح برداریم و پاک کنیم.

آیا پلاک با جرم دندان فرق می کند؟

بله، جرم در حقیقت همان مواد معدنی سخت است که روی دندان تشکیل می شود و مانند ساختمان دندان است، اما چون سطح زبری دارد، پس باعث تجمع میکروب ها می شود. جرم اگر ضخیم شود مشکل ایجاد می کند.

برای پیشگیری از بیماری های دهان و دندان چه توصیه هایی دارید؟

اصول ساده بهداشت دهان و دندان را رعایت کنیم. اگر بیماری خاصی داریم و توصیه به استفاده از دهان شویه حاوی فلوراید، توسط دندانپزشک شده ایم، آن را مصرف کنیم. روزی دو بار مسواک زدن با خمیر دندان حاوی فلوراید را مد نظر قرار دهیم و از مواد قندی پوسیدگی زا کمتر استفاده کنیم یا حتی الامکان همراه وعده های غذایی مصرف کنیم و سالی یکبار برای چکاپ نزد دندانپزشک برویم.

در مورد استفاده از نخ دندان چه توصیه ای دارید؟

یکی از محل هایی که پلاک تشکیل می شود و موهای مسواک هم به این ناحیه نمی رسد، بین دندان هاست. بویژه در کسانی که دندان های نامرتب و به هم ریخته دارند یا پرکردگی های متعددی در دندان ها دارند. پس استفاده از نخ دندان در سطوح بین دندانی توصیه می شود.

آیا جرم دندان با خمیر دندان مخصوص برداشته می شود؟

خیر. جرم دندان فقط با جرمگیری برطرف می شود. خمیردندان های سفیدکننده، فقط مواد ساینده بیشتری دارند که ممکن است به ساختار دندان صدمه بزند. از خمیر دندان های مخصوص سیگاری ها هم نباید هر روز استفاده شود، چون این کار باعث ساییدگی بیش از حد دندان و آسیب به مینای آن می شود.

عوارض مسواک نزدن چیست

  • پیوره یعنی عفونت سنوج نگهدارنده دندانی علت اصلی پیوره تجمع پلاک میکروبی در ناحیه حاشیه شیار لثه است. وقتی پلاک میکروبی در این ناحیه تشکیل می شود درگیری میکروارگانیسم ها در ناحیه و استفاده آنها از مواد غذایی که هم از شیار لثه وارد می شود و هم در محیط دهان وجود دارد، باعث رشد و تکثیر میکروارگانیسم ها می شود.

 

 

بهزاد هوشمند – جراح لثه درباره آبسه دندان و چگونگی ایجاد آن به برخی سئوالات در این زمینه پاسخ داد.

آبسه وضعیتی است که به دنبال عفونت دندانی و درگیر شدن مغز دندان یا پالپ دندان که آن هم به دنبال پوسیدگی، مجموعه داخل پالپ یا اطلاقک عصب دندان و بعد کانال ریشه درگیر می شود و بعد از طریق انتهای کانال، عفونت به اطراف ریشه می رسد و در نهایت تجمع میکرو ارگانیسم ها و عدم تعادل میکرو ارگانیسم ها و تداخل میکروبی که در آن جا اتفاق می افتد، منجر می شود به یک فرایند حاد تحت عنوان عفونت اطراف ریشه و نهایتا اگر شرایط دیگر هم مهیا شود، تبدیل به آبسه می شود.

آبسه یعنی یک پروسه حاد یعنی تجمع چرک در یک مجموعه با علائم حاد و منشاء آن چند میکروبی است. بخش دیگری از آبسه را ما در ناحیه دهان ناشی از عفونت های بافت های نگهدارنده دندان تقسیم بندی می کنیم. مجموعه لثه و ریشه که دندان را به استخوان فک متصل می کند، به دنبال عدم رعایت بهداشت، فرد را وارد پرسه آبسه دندان می کند و این دو مورد از شایعترین عفونتهای ناحیه دهان هستند.

پوسیدگی دندان و بیماری لثه عامل شایعترین عفونت های تجربه شده توسط بشر هستند. البته در کنار این ها ما آبسه های غیر دندانی هم داریم. که علت تشکیل آبسه که در دهان ، فک و صورت است، در مجاورت ارگان های اطراف فک و دهان است. مثلا از سینوس عفونت به دندان منتقل می‌شود. گاه این عفونت ها سیستم متابولیک بدن را به هم می ریزد که این موارد اورژانس محسوب می شود و باید مراجعه به دندانپزشک صورت گیرد.

آیا عفونت دندان عقل هم عارضه ای ایجاد می کند؟

این عفونت ممکن است به عقب تر یعنی فضای حلق برود یا به سمت پایین تر یعنی کف دهان، زیر زبان برود یا از آن جا پایین از رفته و به مدیاستین و قفسه صدری بیمار هم برسد. پس لازم است عفونتها را جدی بگیریم البته پیشگیری مقدم بر درمان است گاه برخی بیماری ها شرایط مستعدتر می‌کند گاه برخی عادات نادرست بهداشتی و تغذیه ای، شرایط را برای بیماری لثه فراهم می کند.

چگونه می توان از بروز پیوره پیشگیری کرد؟

پیوره یعنی عفونت سنوج نگهدارنده دندانی علت اصلی پیوره تجمع پلاک میکروبی در ناحیه حاشیه شیار لثه است. وقتی پلاک میکروبی در این ناحیه تشکیل می شود درگیری میکروارگانیسم ها در ناحیه و استفاده آنها از مواد غذایی که هم از شیار لثه وارد می شود و هم در محیط دهان وجود دارد، باعث رشد و تکثیر میکروارگانیسم ها می شود.

این میکروارگانسیم ها محصولاتشان را به داخل شیار لثه می ریزند و به دنبال آن الیافی که باعث چسبیدن لثه به دندان می شود، سست شده و آهسته آهسته در محل، کیسه ای درست می شود و لثه از دندان جدا می شود و در کیسه میکروارگانسیم ها تجمع می یابند و از نظر محیطی اکسیژن هم به کیسه نمی رسد.

در نتیجه میکروارگانیسم های بی هوازی رشد می کنند و محصولات آنها استخوان فک را تخریب می کند و فرایند بیماری شروع می شود و دندان فرد لق می شود. پس، عامل اصلی پلاک میکروبی است و بهترین راه پیشگیری مسواک زدن روزانه است است یعنی رعایت بهداشت دهان و دندان.

 

 

چرا دهانم بوی بد می دهد

bad-breath-cure

  • خيلي از افراد براي داشتن دهاني تميز يا براي آن‌كه احساس خوبي داشته باشند از دهان‌شويه استفاده مي‌كنند؛ اما خيلي از افراد هم هستند كه مي‌گويند: «من مسواك مي‌زنم، پس نياز به دهان‌شويه ندارم.» اما اين توجيه اصلا درست نيست.

براي همين دليل خيلي طبيعي است كه به دنبال راه‌حل براي برطرف كردن آن باشيد اما براي يافتن بهترين راه‌حل، بايد علت‌هاي اين مسئله را بدانيد. برخي از علت‌هاي اين مسئله، راه‌حل‌هاي ساده‌اي دارند اما در مورد برخي علت‌هاي ديگر مسئله به اين سادگي‌ها نيست و بايد به‌‌طور جدي‌تر به آن‌ها نگاه كرده و براي درمان آن‌ها اقدام كنيد.


 

   از كجا بدانيم؟

از كجا بدانيم كه دهان ما بوي طبيعي دارد يا بوي آن ناراحت‌كننده است؟ خب ممكن است دوستان و اطرافيان سعي كنند فاصله خودشان را با ما حفظ كنند يا آن قدر ما را دوست داشته باشند كه اين موضوع را به‌ما نگويند. اگر خوش‌شانس باشيد، يك‌نفر مستقيم به چشمان شما نگاه خواهد كرد و مي‌گويد: «دهان‌ شما بوي بدي مي‌دهد.» اما اگر اين اتفاق نيفتاد مي‌‌توانيد كاري بكنيد. زبان‌تان را روي مچ‌دست‌تان بكشيد و بعد مچ دست‌تان را بو كنيد، اگر مچ دست‌تان بوي بدي داد احتمالا دهان‌تان‌ هم بوي بدي مي‌دهد. اگر اين مشكل را داشتيد به علت‌هاي گفته شده فكر كنيد.


 

   بگذاريد كنار

آيا سيگار مي‌كشيد؟ سيگار كشيدن ده‌ها و صدها ايراد دارد و تقريبا همه مي‌دانيم كه روي سلامت ما چه تاثيرات بدي مي‌گذارد اما شايد در مورد يك خصوصيت بد سيگار چيزي نشنيده باشيد: «سيگار كشيدن باعث بدبو شدن تنفس و دهان شما مي‌شود در ضمن بدانيد كه سيگاركشيدن براي لثه شما بد است و لثه‌هاي‌تان را ملتهب كرده و احتمال بيماري‌هاي لثه را بيشتر مي‌كند.» خود بيماري‌هاي لثه هم باعث بدبو شدن نفس‌ شما مي‌شود.

راه‌حل؟ خيلي‌ راحت سيگار نكشيد.


  قهوه، سير و پياز ممنوع

اگر شما مواد غذايي مثل سير و پياز را دوست داريد بايد ببينيد علاقه‌تان براي‌تان مهم‌تر است يا بوي بد دهان‌تان. در ضمن يادتان باشد قهوه هم ممكن است روي بوي بد دهان و تنفس شما موثر باشد اما شايد جالب باشد بدانيد كم‌خوردن كربوهيدرات هم مي‌تواند باعث بوي بد دهان شود، پس اگر دچار مشكل بوي بد دهان هستيد با خيال راحت شيريني بخوريد.


   مسواك بزنيد، دهان‌شويه هم استفاده كنيد

خيلي از افراد براي داشتن دهاني تميز يا براي آن‌كه احساس خوبي داشته باشند از دهان‌شويه استفاده مي‌كنند؛ اما خيلي از افراد هم هستند كه مي‌گويند: «من مسواك مي‌زنم، پس نياز به دهان‌شويه ندارم.» اما اين توجيه اصلا درست نيست. دهان‌ انسان پر از باكتري‌هايي است كه باعث ايجاد پلاك بيماري‌هاي لثه و نيز مشكلات دنداني مي‌شوند، زماني كه باكتري با بزاق و مواد‌غذايي مخلوط مي‌شود و در بين دندان‌ها گير مي‌افتد يك بوي بد ايجاد مي‌كند. در ضمن باكتري‌ها مي‌توانند روي زبان‌ هم فعاليت كنند و با تجزيه موادغذايي روي زبان باعث رقم‌خوردن بوي بد دهان شوند. راه‌حل؟ به‌طور منظم مسواك بزنيد، نخ‌ دندان بكشيد و از دهان‌شويه استفاده كنيد. حداقل 2 بار در روز هر كدام از اين كارها را انجام دهيد. در ضمن از مسواكي استفاده كنيد كه بتواند لايه‌رويي زبان را هم تميز كند. از محلول‌هاي دهان‌شويه ضدباكتريايي استفاده كنيد كه مي‌تواند بوي بد دهان شما را برطرف كند اما يادتان باشد دهان‌شويه نمي‌تواند جاي مسواك را بگيرد. اگر هم مشكل دنداني داشتيد حتما به دندان‌پزشك مراجعه كنيد.


 

  شايد بيمار باشيد

بعضي بيماري‌ها و مشكلات جسمي هستند كه مي‌توانند روي بوي دهان شما تاثير بگذارند. در‌واقع اگر چه اين حالت‌ها خيلي شايع نيستند اما مواردي وجود دارد كه بوي بد دهان مي‌تواند نشانگر وجود مشكل در بخشي از بدن يا يك عضو ديگر شما باشد. براي مثال ممكن است شما دچار يك بيماري خود ايمني باشيد و دهان‌تان به اندازه كافي بزاق ترشح نكند، در اين حالت مواد غذايي روي زبان و دندان‌هاي شما باقي مي‌ماند و اين باعث مي‌شود دچار بوي بد دهان يا دچار عفونت ريه يا مجاري تنفسي فوقاني شويد، حتي ممكن است وجود عفونت در سينوس‌ها هم باعث ايجاد بوي بد در دهان شما شود. بوي بد دهان ممكن است نشانگر اين باشد كه شما مبتلا به بيماري ديابت هستيد يا شايد هم مشكلات كبدي و كليوي داريد. اگر مطمئن‌ هستيد كه بهداشت دهان و دندان شما هيچ ايرادي ندارد مي‌توانيد به يك پزشك مراجعه كنيد تا مطمئن شويد كه دچار مشكلي نيستيد.