چگونه از پوسیدگی دندان جلوگیری کنیم؟

اکثر افراد به پوسیدگی دندان نیز دچار می شوند اما به نظر شما راهی برای جلوگیری از این موضوع وجود دارد؟درد دندان یکی از رایج ترین بیماری ها در میان مردم است. این درد که اصولا از عصب های فک و دندان نشأت میگیرد راه حل دائمی آن فقط یک چیز است، دندان پزشک! اغلب برای ما پیش می آید که به دندان پزشک مراجعه کرده و از علت درد دندان خود با خبر شدیم.
وجود حفره هایی در بدنه ی دندان ها که بعضا عمق زیادی داشته

و به ابتدای عصب میرسد، باعث وجود این درد هاست. در این مقاله از هاو کن یو روش هایی را به شما معرفی میکنیم تا بتواند از خراب شدن و پیشرفته شدن حفره های دندانی شما، قبل از مراجعه به مطب دکتر جلو گیری کند.توجه داشته باشید که این روش ها هم به عنوان پیشگیری از به وجود آمدن پوسیدگی و هم پیشگیری از پیشرفت آنها قلمداد میشوند.

چگونه از پیشرفت پوسیدگی دندان خود جلوگیری کنید؟

صحیح مسواک بزنید

به طور کلی مسواک یکی از موثر ترین روش ها برای حفاظت از مینای دندان شما میباشد. در صورتی که در دندان خود در احساس میکنید، مسواک بزنید. وجود باکتری های غذایی در بین دندان ها میتواند موادی تولید کند که به پوسیدگی شما شدت بخشد.توجه: سعی کنید تا با دقت اطراف محل پوسیده را مسواک بزنید.توجه: از مسواک با برس های نرم استفاده کرده و هنگام مسواک زدن به هیچ عنوان مسواک را به دندان های خود فشار ندهید.

از خمیر دندان های فلوراید استفاده کنید

فلوراید یک ماده ی باکتریوستاتیک میباشد بدین معنی که میتواند از دو یا چند برابر شدن باکتری ها در دهان و دندان شما جلو گیری کند. خمیر دندان های فلوراید به وفور در بازار یافت میشود البته باید به این نکته توجه داشت که میزان فلوراید موجود در آنها میتواند به ترتیب ١٠٠- ١۵٠٠ و ۵٠٠٠ ppm باشد.برای ماندگاری بیشتر میتوانید از خمیردندان های فلوراید ژل استفاده کنید.

آب نمک قرقره کنید

نمک از دیرباز برای التیام بخشیدن به زخم های باز بوده است. اکنون نیز دندان پزشکان در صورت نیاز به بیماران خود قرقره کردن آب نمک را توضیه میکنند، چرا که با خاصیت سود نمک و قدرت کشتار باکتری ها، رشد پوسدگی دندان متوقف شده یا پیشرفت آن کند خواهد شد.یک قاشق چایخوری نمک خوراکی را در یک فنجان آب گرم ریخته و کاملا به هم بزنید. این حرکت را روزی سه بار و تا مدت لازم تکرار نمایید تا از پیشرفت باکتری های ساینده ی دندان شما جلوگیری شود.

خوراکی های مفید

آدامس جویدنی: جویدن روزانه ی آدامس ها به خصوص آدامس هایی حاوی xylitol است کمک بسیاری به متوقف کردن پیشرفت پوسیدگی دندان ها می باشد. علاوه بر این، آدامس ها با فعال کردن هر چه بیشتر غدد بزاقی به شستشوی دهان و دندان های شما کمک میکند.

آب: خوردن آب به طور روزانه به مرطوب کردن دهان شما کمک کرده که باعث میشود باکتری های مضر از بین دندان های شما رخت بربندند. اگر دهان شما علیرغم میزان آب مورد استفاده در روز همچنان خشک باقی میاند با یک پزشک متخصص ملاقات کنید.

پنیر: محققان بر این باورند که کازئین موجود در پنیر می تواند از پوسیدگی بیش از حد دندان جلو گیری کرده و یا روند آن را کند تر کند. همچنین کلسیم پنیر و سایر لبنیات به مقاومت و بهبود جنس دندان ها کمک شایانی کند.

نکاتی درباره پوسیدگی دندان و درمانهای زودهنگام در کودکان

همیشه در همه جا می شنوید که پوسیدگی دندان در کودکان را باید رفع کرد زیرا بعدها دچار مشکل میشود.وظایف دندان ها در مراحل رشد و زندگی کودکان بسیار مهم و قابل توجه است، دندانهای شیری کودکان 4 نقش اساسی  ؛ تغذیه ، زیبایی ، تکلم و راهنمایی مسیر رویشی دندانهای دائمی را بر عهده دارند.

درصورتی که دندانهای شیری دچار پوسیدگی و بیماری گردند مستقیما بر روی عملکرد وتغذیه و زیبایی کودک  وهمچنین دندان های دایمی در آینده تاثیر می گذارد  چنانچه دندان کودک دچار پوسیدگی های شدید گردد علاوه بر آنکه وی از تغذیه مناسب و مطلوب محروم میگردد بعلت ظاهر نامناسب دچار کاهش اعتماد به نفس در مواجهه با هم سن وسالان خود خواهد شد

زیرا احساس نقص و عدم هماهنگی با سایر کودکان وی را از فعالیت های گروهی و حضور فعال در جمع باز خواهد داشت . علاوه بر آن از دست دادن زودتر از موقع دندان های شیری میتواند باعث از بین رفتن فضای دندانهای دائمی جایگزین و بسته شدن فضای این دندانها توسط دندانهای مجاور و ایجاد بهم ریختگی دندانی و مشکلات ارتودنسی گردد.

در حالی که پیشگیری از بروز بیماری ودرمان های زود هنگام در صورت بروز ضایعه، میتواند از ایجاد این مشکلات و ناراحتی های بعدی کودک جلوگیری نماید.روشهای پیشگیرانه نظیر کنترل تغذیه ، بهداشت دهان ودندان و فلوراید تراپی و فیشور سیلنت تراپی، باعث میگردند که محیط دهان عاری ازبیماری گردد،  و در صورتی که در مراحل ابتدایی بروز پوسیدگی ، درمانهای لازم صورت گیرد کودک از ناراحتی ناشی از درمانهای پیچیده تر رها می شود.

برای مثال درمان فلوراید تراپی که بخشی از روشهای پایه ای پیشگیری در دندانپزشکی کودکان است باعث افزایش استحکام و مقاومت دندان نسبت به بروز پوسیدگی میگردد و در مواقعی که پوسیدگی ایجاد شد از سرعت گسترش آن می کاهد.برای نیل به این منظور باید از ابتدای کودکی نسبت به ویزیت های منظم دوره ای و مراقبتهای پیشگیرانه جهت سلامتی دهان و دندان کودک اقدام نمود.

هدف از مراقبتهای دندانپزشکی کودکان در درجه اول پیشگیری است. ویزیت و درمانهای زودهنگام در کودکان از بروز بسیاری از نارسایی های دهان ودندان از جمله پوسیدگی های زودرس کودکی و بی نظمی های شدید دندانی در دوران دبستان جلوگیری می کند.چنانچه در مراحل اولیه رویش دندان اطلاعات پیشگیری توسط والدین از دندانپزشک اخذ گردد امکان رعایت بهداشت کودک و کنترل تغذیه مناسب جهت وی بیشتر خواهد بود،

همچنین در صورتی که پوسیدگی ها، زودهنگام در دهان کودک مشاهده گردد درمان ساده تر و کم هزینه تر خواهد بود و با درمانهایی نظیر فلوراید تراپی و شیارپوش (فیشورسیلنت)  می توان امید داشتن دندانهای سالم برای کودک را افزایش داد، در غیر اینصورت بروز پوسیدگی های زود هنگام علاوه بر ایجاد ظاهری نازیبا برای کودک،

باعث ایجاد مشکلات تغذیه ای به علت عدم امکان جویدن مناسب و درد و عفونت در دهان کودک می گردد که سرانجامی جز از دست دادن دندانها و بی نظمی دندانهای دائمی جایگزین شونده را نخواهد داشت.فرصتی که دندانپزشک برای انجام معاینه زود هنگام و توصیه و مشورت با والدین در زمان کودکی بیمار دارد عنصر کلیدی در رسیدن به اهداف پیشگیری از مشکلات دندان و تداوم سلامت دهان است.