راهی برای چاق شدن

اگر دوست دارید به طور طبیعی چاق شوید بهتر است که مطلب زیر را به خوبی دنبال کنید.من هم زمانی لاغر بودم. خیلی لاغر. فقط این هم نبود، من عاشق ورزش کردن بودم، ولی همیشه اندام خیلی لاغری داشتم. امکان نداشت کسی من را بدون لباس ببیند، و هیچ‌وقت در مکان عمومی مانند ساحل و یا استخر عمومی، لباسم را در نمی‌آوردم. به سختی می‌توانستم وزن اضافه کنم. از طلوع تا غروب خورشید می‌خوردم ولی هیچ‌وقت وزنم تغییری نمی‌کرد. این روند تا آخر دوران دبیرستان ادامه داشت.

دو سال بعد وقتی ۲۰ سالم شد، زندگیم تغییر کرد. از ۶۵ کیلوگرم لاغر مردنی، به ۸۵ کیلوگرم عضلانی رسیدم. قوی‌تر از آن چیزی که فکرش را می‌کردم شدم و توانستم با اطرافیانم راحت‌تر ارتباط برقرار کنم. حالا در این مقاله سعی دارم نکاتی را که در این دو سال آموختم با شما در میان بگذارم. سعی دارم تمرین عضله سازی، هوازی، رژیم غذایی، و حتی مکمل‌های غذایی که در مدت استفاده کردم را برای شما بازگو کنم.

اعتراف یک فرد لاغر راه را اشتباه رفتم

وقتی به آن سال‌ها نگاه می‌کنم، به راحتی می‌فهمم چه کاری را اشتباه انجام می‌دادم و چرا وزن (و عضله) اضافه نمی‌کردم. دلایل اصلی این فرآیند را در زیر ذکر می‌کنم:هوازی بیش از حد: من خیلی ورزش می‌کردم. خیلی بیش از حد. در طول تابستان از طلوع تا غروب خورشید بیرون از خانه می‌دویدم، بیسبال و بسکتبال بازی می‌کردم یا شنا می‌کردم. وقتی هم که داخل باشگاه بودم، ورزش‌های هوازی مختلفی مثل بالا رفتن از پله، بالا رفتن از طناب و یا حتی ایروبیک انجام می‌دادم. برای من سخت نبود روزانه ۵ کیلومتر بدوم، ۴۵ دقیقه پله بالا و پایین بروم و یا ۴ ساعت بیسبال و بسکتبال بازی کنم. این‌ها کارهای عادی یک روز من بودند.

پس مشکل اینجاست

قطعاً به خاطر انجام این همه ورزش، بدنی آماده و سالم داشتم ولی مقدار بسیار زیادی کالُری در هر روز می‌سوزاندم. فکر می‌کنید می‌خواهم بگویم که باید به طور کامل ورزش را کنار می‌گذاشتم؟ به هیچ وجه. ورزش‌های هوازی روش بسیار مناسبی برای ارتقا سلامتی است. مشکل در «بیش از حد» انجام دادن این تمرین‌ها است، که با هدف اصلی شما که افزایش وزن است ناسازگاری دارد.

تحقیقات هم نتیجه مشابهی را نشان می‌دهد.

«نتایج تحقیقات ما نشان می دهد که اثرات تداخل تمرین استقامتی، عامل روش، فرکانس، و مدت زمان تمرین استقامتی هستند.» (۱)این نتیجه، به ما می‌گوید اگر همزمان با تمرین استقامتی، تمرین هوازی زیادی انجام دهیم، این تمرین هوازی بر روی هدفی که داریم تأثیر زیادی می‌گذارد. هرچه بیشتر هوازی کار کنیم، ضربه بیشتری به نتجه‌ای که می‌خواهیم بدست آوریم می‌زنیم. اگر هدف اصلیتان افزایش وزن و عضله سازی است،

پس نباید تمرین هوازی زیادی انجام دهید. زیرا این تمرین‌ها با هدف شما ناسازگاری دارند. پس به همین دلیل است که باید تمرین هوازی‌تان را به حداقل برسانید.اگر فرد خیلی لاغری هستید، تمرین‌های هوازی را فقط هفته ۳ تا ۴ مرتبه و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه انجام دهید. اگر ورزش دیگری هم انجام می‌دهید، یا فرد فعالی هستید و نمی‌توانید هوازی را کاهش دهید، پس وقت آن رسیده که رژیم غذایی‌تان را بهبود ببخشید.

به اندازه کافی نمی‌خورید

بسیاری از افراد لاغر فکر می‌کنند که به اندازه کافی می‌خورند، ولی این فقط تصور آن‌ها است. پیشنهاد می‌کنم به جای این تصور غلط، یک هفته هر غذایی را که می‌خورید ثبت کنید. عادات غذاییتان را تغییر ندهید، یعنی عمداً کم یا زیاد‌تر از آن چیزی که قبلاً می‌خوردید، نخورید. در پایان هفته به سراغ غذاهایی که می‌خوردید بروید و به طور میانگین مقدار کالری که در طول هفت روز گذشته مصرف کردید را بدست آورید. می‌توانید از سایت‌ها و کتاب‌های مختلف برای اندازه‌گیری میزان کالری مواد غذایی کمک بگیرید.

خب، این عدد چقدر است؟ بیش از ۳۰۰۰ کالری در روز است؟ حدس می‌زنم کمتر آن چیزی باشد که انتظارش را داشته‌اید. افزایش وزن و عضله سازی مانند دیگر اهداف زندگیتان نیازمند تلاش است، یعنی باید زمانی را برای آن در نظر بگیرید تا به هدفتان برسید. اگر می‌خواهید یک تیم بسکتبال تشکیل بدهید، باید زمانی را به تمرین کردن اختصاص دهید. اگر می‌خواهید همراه دوستتان Xbox بازی کنید، باید زمانی را صرف بازی کردن کنید تا پیروز شوید.اگر هم می‌خواهید وزن اضافه کنید، باید وقت بگذارید و برنامه غذاییتان را بررسی و تصحیح کنید.

هنوز ضعیف هستید

تمرین کردن و تغذیه سالم، روش عجیبی برای عضله سازی نیست. اگر به باشگاه نروید و قوی نشوید، عضله‌ای هم در کار نخواهد بود. ضعیف و نحیف باقی می‌مانید، خیلی هم دور از انتظار نیست. وقتی که وزنه‌های سنگین بلند می‌کنید، بدنتان را مجبور می‌کنید تا پاسخی بدهد. برای پاسخ به این تقاضا، عضله سازی می‌کنید. به شرطی که کم خوری نکنید.

در زمان نوجوانی خیلی بدنسازی کار می‌کردم، ولی همیشه با همان مقدار وزنه تمرین می‌کردم، و بعد از هفته و ماه‌ها و سال‌ها نتوانستم عضله سازی کنم. هیچ‌کس به من نگفت بدن سریعاً خود را با مقدار مشخصی وزنه وفق می‌دهد و عادت می‌کند، و باید وزن بیشتری به وزنه‌ها اضافه کرد. من همیشه فکر می‌کردم با همین وزنه‌های همیشگی می‌توانم سرسینه و سرشانه‌ای عضلانی و زیبا داشته باشم.

کارگاه عضله سازی

00145895925565102a

 

  • هر كسي كه يك‌بار پايش به باشگاه رسيده مي‌داند بعد از ورزش بايد مقداري پروتئين مصرف كرد اما كي و چقدر؟ متخصصان تغذيه معتقدند، وقتي ما ورزش مي‌كنيم عضلات استعداد بيشتري براي واكنش نسبت به پروتئين پيدا مي‌كنند. در نتيجه شانس افزايش رشد عضلات وجود دارد.

شما همان چيزي هستيد كه مي‌خوريد؛ اگر اين فرض درست باشد پس تكليف افراد گياه‌خوار چه مي‌شود، يعني آن‌ها يك مشت برگ و علف هستند؟! البته كه نه. بسياري از افراد گياه‌خوار ورزيده و عضلاني و قدرتمند هستند. پس قضيه چيست؟ البته اغلب مردم از فرآورده‌هاي حيواني در غذاي خود استفاده مي‌كنند. راستش را بخواهيد ما واقعا همان چيزي هستيم كه مي‌خوريم. پوست، استخوان‌ها، مو و ناخن‌هاي ما عمدتا از پروتئين تشكيل شده‌اند. علاوه بر اين، فرآورده‌هاي حيواني سوخت لازم براي فرآيند رشد عضلاني را تامين مي‌كنند. فرآيندي كه سنتز(ساخت) پروتئين نام دارد. اگر فيلم راكي (ساخته جان جي آويلدسن با بازي سيلوستر استالونه) را ديده باشيد حتما يادتان هست كه او قبل از دويدن صبحگاهي، تخم‌مرغ خام مي‌خورد. علتش همين ساخت پروتئين است. از همان روزهاي دهه 70 متخصصان تغذيه تحقيقات فراواني در اين زمينه انجام دادند. باهم نتايج برخي از اين تحقيقات را مرور مي‌كنيم.


 

    حقيقت شماره يك: بيشتر لازم داريد

بزرگ فكر كنيد. متخصصان تغذيه معتقدند، اغلب بزرگسالان اگر بيش از مقدار مورد نياز روزانه پروتئين مصرف كنند ضرر نخواهند كرد. اين مقدار 56 گرم در روز است و بيشتر از آن هم مضر نخواهد بود. فايده اين اضافه خوردن فراتر از بحث عضلات است؛ پروتئين گرسنگي را مهار كرده و مي‌تواند در پيشگيري از چاقي و پرخوري، ديابت و بيماري قلبي موثر باشد.

خوب حالا نياز ما چقدر است؟ برويد روي ترازو و لطفا در مورد ورزش كردن با خودتان روراست باشيد. بنابر نتايج تحقيقاتي كه در زمينه ورزش و تغذيه در دانشگاه «مك مستر» در هميلتون انتاريو كانادا انجام شده، ورزشكاران حرفه‌اي روزانه به ازاي هر 400 گرم وزن بدن(حدود يك پوند) 77/0 گرم پروتئين نياز دارند. در نتيجه يك مرد 80 كيلويي تقريبا به 140 گرم پروتئين در روز نياز دارد.

مرداني كه در هفته 5 روز يا بيشتر ورزش مي‌كنند و اين ورزش يك ساعت يا بيشتر طول مي‌كشد به ازاي هر 400 گرم وزن بدن به 55/0 گرم پروتئين در روز احتياج دارند. مرداني كه 3 تا 5 روز در هفته هر بار حدود 45 دقيقه ورزش مي‌كنند به ازاي هر 400 گرم وزن بدن به 45/0 گرم پروتئين روزانه احتياج دارند. بنابراين يك مرد تقريبا 80 كيلويي به حدود 80 گرم پروتئين در روز نياز دارد.

حالا اگر شما مي‌خواهيد وزن كم كنيد پروتئين ماده‌اي حياتي براي شماست. هر چه كالري دريافتي شما كمتر باشد، كالري توليد شده به واسطه پروتئين‌ها افزايش مي‌يابد. براي اين كار شما بايد مقدار پروتئين دريافتي خود را بين 45/0 و 68/0 گرم به ازاي هر 400 گرم وزن بدن افزايش بدهيد تا توده عضلاني خود را حفظ كرده و كالري كافي بسوزانيد.

يك نكته مهم اين‌كه پروتئين اضافي به كليه‌ها صدمه نمي‌زند. دكتر «مارك تارنوپولسكي»، استاد دانشگاه مك مستر در هميلتون انتاريو كانادا مي‌گويد:« مصرف بيش از مقدار توصيه شده فايده بيشتري براي شما ندارد ولي ضرري هم ندارد. نگران نباشيد.»


 

     حقيقت شماره 2: همه مثل هم نيستند

بسياري از غذاها از جمله مغزها(مثل گردو و بادام) و لوبيا مي‌توانند مقداري مناسبي از پروتئين را در اختيار بدن ما قرار دهند اما بهترين منابع پروتئين عبارتند از لبنيات، تخم مرغ، گوشت قرمز و ماهي. پروتئين حيواني بهترين و كامل‌ترين نوع پروتئين است. اين منبع پروتئيني حاوي نسبت‌هاي صحيحي از اسيدهاي آمينه‌اي است كه بدن شما به تنهايي قادر به ساخت آن‌ها نيست.

البته ساخت پروتئين كامل از غذاهاي گياهي با تركيب آن‌ها با مغزها، غلات و بقولات در يك وعده غذايي يا در طول روز امكان‌پذير است اما براي دستيابي به فوايد پروتئين‌هاي حيواني شما بايد 20 تا 25 درصد بيشتر از اين مقدار پروتئين گياهي مصرف كنيد. از طرف ديگر لوبيا و غلات كربوهيدارت هم دارند كه وزن‌ كم كردن را دشوارتر مي‌كنند.

بنابراين اگر پروتئين به كم كردن وزن كمك مي‌كند آيا يك بال مرغ سوخاري كه رويش پنير پيتزا ريخته باشند منظور ما را برآورده خواهد كرد؟ نه كاملا. بحث مقدار كالري دريافتي كماكان مهم است. براي اين‌كه بتوانيد پروتئين خالص بيشتري دريافت كنيد بايد مقدار چربي و كربوهيدرات دريافتي خود را كاهش دهيد؛ برويد سراغ تخم مرغ، شير كم چرب، ماست، گوشت لخم و ماهي.

ولي يادتان باشد اگر اضافه وزن داريد چربي به‌خودي خود مشكل‌ساز نيست؛ مشكل اصلي به كربوهيدارت برمي‌گردد. چربي مي‌تواند شما را سير نگه دارد درحالي‌كه كربوهيدارت به‌خصوص كربوهيدارت‌هاي سفيد قند خون را به‌صورت ناگهاني بالا برده و به همان سرعت باعث گرسنگي شما مي‌شوند.


     حقيقت شماره 3: زمان‌بندي همه چيز است

در هر لحظه‌اي از شبانه روز حتي در حالت استراحت بدن شما در حال شكستن و ساخت مجدد پروتئين است. هر زماني كه شما دست كم 30 گرم پروتئين بخوريد ساخت پروتئين را به‌مدت دست كم 3 ساعت كليد زده‌ايد.

اما بايد از اين زاويه هم نگاه كرد: چه زماني شما بيشترين مقدار پروتئين را مي‌خوريد؟ موقع شام درست است؟ اين يعني اين‌كه شما فقط براي مدت محدودي در شبانه روز رشد عضلات خود را تحريك كرده‌ايد. در باقي ساعت‌هاي روز هم پروتئين‌ها شكسته مي‌شوند. به‌جاي اين كار بهتر است مقدار پروتئين مصرفي خود را در طول روز پخش كنيد.

بدن شما در يك زمان مشخص مقدار خاصي پروتئين مي‌سازد. مطالعه‌اي كه به‌تازگي در دانشگاه تگزاس صورت گرفته نشان مي‌دهد، خوردن 90 گرم پروتئين در يك وعده غذايي همان قدر براي بدن مفيد است كه خوردن 30 گرم. در واقع قضيه شبيه باك بنزين خودرو است. ظرفيت آن محدود است؛ اگر بيش از ظرفيت در آن بنزين بريزيد سر ريز مي‌شود. خوردن پروتئين در هر 3 وعده غذايي به علاوه 2 يا 3 ميان‌وعده در روز از طريق خوردن پنير و شير به شما كمك مي‌كند در مجموع كمتر غذا بخوريد.


حقيقت شماره 4: ورزش نياز به سوخت دارد

هر كسي كه يك‌بار پايش به باشگاه رسيده مي‌داند بعد از ورزش بايد مقداري پروتئين مصرف كرد اما كي و چقدر؟ متخصصان تغذيه معتقدند، وقتي ما ورزش مي‌كنيم عضلات استعداد بيشتري براي واكنش نسبت به پروتئين پيدا مي‌كنند. در نتيجه شانس افزايش رشد عضلات وجود دارد.

برخي متخصصان تغذيه توصيه مي‌كنند، مقدار پروتئين مورد نظر را بايد به 2 قسمت تقسيم كرد. يك قسمت را نيم ساعت قبل از ورزش و يك قسمت را نيم ساعت بعد از ورزش خورد. مقدار كلي 10 تا 20 گرم پروتئين ايده‌آل است. در عين حال مي‌توان مقدار كمي كربوهيدارت پيچيده هم با آن خورد. مثلا يك تكه نان با بوقلمون. با اين كار انسولين خون افزايش مي‌يابد. بدين‌ترتيب شكستن پروتئين به تعويق افتاده و رشد عضلات را بعد از ورزش تشديد مي‌كند. به علاوه با اين كار شما پروتئين ذخيره خود را به‌عنوان انرژي مصرف نخواهيد كرد بلكه بدن شما براي تامين انرژي از كربوهيدارت استفاده خواهد كرد.

در مطالعه‌اي كه در ژورنال تغذيه باليني آمريكا به چاپ رسيده بهترين مقدار پروتئين بعد از ورزش براي حداكثر رشد عضلاني 20 گرم تعيين شده است.

علت اين است كه ورزش‌هاي قدرتي باعث آب شدن عضلات مي‌شوند. در نتيجه شما به منبع جديدي از اسيدهاي آمينه (پيش‌سازهاي پروتئين) نياز داريد تا عضلات ترميم و دوباره ساخته شوند. در واقع اگر وزنه بزنيد ولي پروتئين مصرف نكنيد، عضلات خود را از دست خواهيد دارد. همچنين پروتئين به ساخته شدن آنزيم‌ها نيز كمك مي‌كند كه به بدن شما اجازه مي‌دهد تطابق كافي در ورزش‌هاي استقامتي مثل دويدن يا دوچرخه‌سواري را بدست آورد.


    حقيقت شماره 5: پودرهاي پروتئيني براي همه

همه مردم و نه فقط ورزشكاران رشته‌هاي پرورش اندام، مي‌توانند از مزاياي مكمل‌هاي پروتئيني بهره‌مند شوند. بهترين نوع اين پودرها آن‌هايي هستند كه از شير مشتق مي‌شوند و به سرعت جذب شده و كيفيت بالايي هم دارند. چنين پودرهايي 15 دقيقه بعد از استفاده در جريان خون ديده مي‌شوند.

پروتئين شير(كه از آب پنير گرفته مي‌شود) بهترين منبع لوسين نيز هست. لوسين اسيد آمينه‌اي است كه در بدن بيشتر مثل يك هورمون عمل مي‌كند و نقشي فراتر از يك آجر پروتئين‌سازي بر عهده دارد. اين اسيد آمينه در واقع ساخت پروتئين را تحريك مي‌كند. آب پنير حاوي 10 درصد لوسين است درحالي‌كه ساير پروتئين‌هاي حيواني حداكثر 5 درصد لوسين دارند. كازئين پروتئين ديگر موجود در شير است كه به شكل مكمل در بازار يافت مي‌شود. اين پروتئين آرام‌تر جذب مي‌شود اما منبع غني‌تري از اسيد آمينه است. به همين دليل به‌عنوان يك ميان وعده پيش از تمرين انتخابي عالي است. كازئين به بدن كمك مي‌كند تا در طول شب سطح متعادلي از پروتئين را داشته باشد. نكته جالب اين‌كه اگر شما مقدار كافي پروتئين مصرف كرده باشيد هنگام خواب و در طول شب بدن شما عضله خواهد ساخت.


 

    بهترين پروتئين‌ها براي ورزش

مقدار ايده‌آل پروتئين براي ورزش 20 گرم است؛ نيمي قبل و نيمي بعد از ورزش

1. مرغ، بوقلمون، ماهي تن(85 گرم)
اين مقدار از اين مواد‌غذايي حاوي 14-22 گرم پروتئين و 66-100 كالري انرژي است. خوردن اين گوشت‌ها با يك تكه نان بهترين تاثير را دارد. 4 تكه مرغ يا بوقلمون حاوي 14 گرم پروتئين است. نصف يك قوطي ماهي تن تقريبا 22 گرم پروتئين دارد.

2. تخم مرغ(3 عدد)
حاوي 19 گرم پروتئين و 232 كالري انرژي است. بعد از اين همه سال‌ تخم‌مرغ كماكان بي‌رقيب است. تخم مرغ آب پز نه تنها بهترين حالت تغذيه‌اي براي مصرف اين ماده غذايي است بلكه مي‌توان در هر ساعتي از شبانه روز آن را به‌سرعت تهيه و مصرف كرد. در ضمن چربي تخم‌مرغ هم مفيد و با كيفيت است.

3. شيرشكلات 2 درصد(453 گرم)
حاوي 17گرم پروتئين و 333 كالري انرژي است. اين ماده غذايي به‌طور همزمان هم باعث نوسازي و هم باعث بازسازي عضلات مي‌شود. نتايج مطالعه‌اي در ژورنال كالج تعذيه آمريكا نشان داده، شير شكلات براي عضله‌سازي بهترين نوشيدني بعد از ورزش محسوب مي‌شود.

4. پودر آب پنير(پيمانه 30 گرمي)
حاوي 24 گرم پروتئين و 110 كالري انرژي است. اين محصول مشتق از شير است و سلطان بي‌رقيب باشگاه‌هاي ورزشي محسوب مي‌شود. اگر مي‌خواهيد تاثير آن بيشتر شود بايد آن را با شير مخلوط كنيد. برخي انواع آن خالص‌تر بوده و حاوي كازئين هم هستند. براي تهيه آن حتما از مراكز فروش معتبر خريد كنيد.

5. ماست كم چرب(150 گرم)
حاوي 15 گرم پروتئين و 80 كالري انرژي است. ماست كم چرب مزاياي فراواني دارد. همه جا در دسترس است، ارزان است، و محتواي پروتئيني آن بالاست. از ريختن شكر يا ميوه داخل ماست خودداري كنيد. براي طعم بهتر داخل آن توت خشك، مغز يا دارچين بريزيد.


 

چه پروتئيني بخوريم؟

پروتئين به تنهايي قابليت عملكرد كاملي نخواهد داشت. در واقع تركيب پروتئين با مواد‌غذايي مناسب مي‌تواند تاثيرگذاري اين ماده غذايي را به حداكثر رسانده و تكميل كند. در اينجا چند تركيب غذايي مناسب با غذاهاي غني از پروتئين را به شما معرفي مي‌كنيم.

  •  ماهي تن

در هر 100 گرم فقط يك‌گرم چربي دارد و 311 ميلي‌گرم امگا3 موجود در آن به كاهش وزن كمك مي‌كند. يك تكه تازه از ماهي تن معادل يك مولتي‌ويتامين دريايي است.
با چه بخوريم: با چاي سبز. محققان دانشگاه «اينديانا» دريافته‌اند، چاي سبز جذب مقدار جيوه موجود در بدن ماهي‌ها را تا 92 درصد كاهش مي‌دهد.

  •  ميگو

ميگو آنتي‌اكسيدان سلنيوم را تامين كرده و به ريكاوري بعد از ورزش كمك مي‌كند. چربي ميگو هم كم است(يك‌گرم چربي در هر 100 گرم) مقدار آهن آن بالاست كه كمك مي‌كند تا عضلات شما چربي بيشتري بسوزانند.
با چه بخوريم: با آووكادو. تركيب يك ميوه و اسيد چرب امگا3 به شما كمك مي‌كند تا چربي مفيد بيشتري جذب كنيد.

  •  گوشت گاو

يك استيك 300 گرمي مقدار روي مورد نياز بدن شما را تامين مي‌كند كه به ترميم بافتي پس از ورزش و تبديل غذا به سوخت كمك مي‌كند. گوشت گاو يكي از غني‌ترين منابع طبيعي كراتين است.
با چه بخوريم: با سالاد يوناني. استيك كمي دير هضم است. بنابراين اگر مي‌خواهيد با جذب كالري پايين وزن كم كنيد مي‌توانيد اين سالاد را مصرف كنيد. زيرا به هضم سريع‌تر و جذب مقداري بيشتري پروتئين كمك مي‌كند.

  •  سينه مرغ

يك سينه بزرگ مرغ مقدار نياسين مورد نياز بدن شما را تامين كرده و به توليد انرژي از غذا كمك مي‌كند و سيستم عصبي و دستگاه گوارش را سالم نگه مي‌دارد. مقدار كربوهيدرات و چربي اشباع سينه مرغ كم است و منبع مناسبي از امگا3 به شمار مي‌آيد.

با چه بخوريم: با سوپ جوجه/مرغ. مطالعه‌اي در دانشگاه نبراسكا آمريكا نشان داده، اين غذا از آزاد شدن موكوس جلوگيري مي‌كند. موكوس در راه‌هاي هوايي ترشح شده و هنگام ورزش راه‌ هوايي را مسدود مي‌كند.