چربی خون را با گیاهان دارویی درمان کنیم

  • برخی گیاهان به مقدار زیادی ساپونین دارند و به همین دلیل خاصیت کف کنندگی در آن ها وجود دارد. در جانوران خون گرم از نظر سیستمیک ساپونین جذب نمی شود ولی چون کشش سطحی را کم می کند

بالا رفتن مقدار کلسترول و یا تری گلیسرید از مقدار طبیعی آنها در خون که باعث بیماری چربی خون می شود. میزان این مواد در خون در اثر مصرف مواد غذایی بیش از میزان مورد نیاز یا هنگام بروز اختلال در سوخت و ساز چربی، افزایش می یابد.

به گزارش شفا آنلاین، تأثیر گیاهان در کاهش چربی خون یکسان نیست، تأثیر برخی از آن‌ها بیشتر است و به دلیل خاصیتی که در کاهش کلسترول(Cholesterol) و تری‌گلیسرید خون دارند، برای تهیه دارو استفاده می‌شوند.

● برخی گیاهانی که موجب کاهش چربی خون می شوند:

* دمکرده آویشنن که از دیدگاه طب سنتی(Traditional medicine) ایران دفع کننده رطوبت و بلغم از بدن است، از پایین آورنده های مناسب چربی خون محسوب می شود.

* مصرف روزانه یک قاشق چای خوری پودر یا نیمکوب شده سیاه دانه یا دانه تره هم می تواند در کاهش چربی خون نیز تأثیر داشته باشد.

* سیر، سویا، گشنیز، جعفری و شوید از سبزیجات موثر در کاهش چربی و کلسترول است. به عنوان مثال، نوشیدن دم کرده شوید و لیمو عمانی یک ساعت پس از غذا می تواند در کاهش سطح کلسترول و چربی خون موثر باشد.

* چای پور (Puer) یکی از معروف ترین انواع چای چینی است که دارای خواص بسیار قوی کاهنده چربی و کلسترول است.

* دم کرده پوست نارنگی و زنجبیل نیز می تواند موثر باشد.

* جومینگ ز نیز گیاه بسیار موثری در کاهش چربی، کلسترول و قند خون(Blood glucose) است.

* نوشیدن دم کرده زینان و عناب نیز در این امر موثر است.

* مصرف سماق همراه غذا نیز به دلیل تأثیراتی که روی صفرا دارد، می تواند تأثیرات مناسبی در پایین آوردن چربی خون داشته باشد.

سیر، سویا، گشنیز، جعفری و شوید از سبزیجات موثر در کاهش چربی

و کلسترول است. به عنوان مثال، نوشیدن دم کرده شوید و لیمو عمانی یک ساعت

پس از غذا می تواند در کاهش سطح کلسترول و چربی خون موثر باشد

برخی گیاهان به مقدار زیادی ساپونین دارند و به همین دلیل خاصیت کف کنندگی در آن ها وجود دارد. در جانوران خون گرم از نظر سیستمیک ساپونین جذب نمی شود ولی چون کشش سطحی را کم می کند (مثل رزین) چربی ها و کلسترول به آن باند شده که خود سبب دفع کلسترول از بدن می شود. این گیاهان عبارتند از:

* تخم شوید : در داروخانه ها دارویی بنام آنتوم موجود است که به صورت قرص است و حاوی شاه تره، کاسنی و شوید می باشد. این دارو پایین آورنده چربی خون است. این دارو که بیشترین ماده مۆثر آن شوید است، طبیعت گرم دارد.

* شوید : در کسانی که ترش می کنند و سوزش سردل دارند خیلی مۆثر است. همچنین زیاد کننده شیر و لاغر کننده است. پایین آورنده چربی خون نیز هست. (قطره دیل سان)

* کاسنی: به نام عربی آن الهندبا است در حدیثی از حضرت محمد آمده است : برگی از کاسنی نیست مگر قطره ای از بهشت بر آن باشد. کاسنی تقویت کننده معده، ضد درد و ضد تب است و در درد چشم، بیماری های کبدی، یرقان، قولنج نارسای کلیوی و در بیماری های اعصاب از آن استفاده می شود. کاسنی طبیعت سرد دارد.

* شاه تره : طبیعت سرد دارد و از گیاهان دیگر در فراورده آنتوم است. این گیاه تصفیه کننده خون، صفرا آور، بر طرف کننده خارش های جلدی و اشتها آور است و در درمان یرقان و تصلب شرایین نیز از آن استفاده می شود. از عرق آن به عنوان تقویت کننده و اشتها آور استفاده می شود.

* آرتیشو – کنگر فرنگی (Cynara Scolymus): پایین آورنده کلسترول خون است (قطره سینا بیل)

* سیر : پایین آورنده فشار خون و چربی خون است و اثرات ضد میکروبی نیز دارد و طبیعت گرم دارد.

 

علائم کبد چرب را تشخیص دهیم

 

  • چاقی احتمال ابتلا به دیابت را افزایش می‌دهد، و بیمار دیابتی بیش از دیگران مستعد ابتلا به کبد چرب است. البته این بیماری خود به خود در بیمار دیابتی بروز نمی‌یابد، بلکه دیابت مقاوم به انسولین به علاوه وجود چربی اضافی در بدن در نهایت باعث بروز این بیماری می‌شود.

کبد چرب یک بیماری شایع است و ۱۰ تا ۲۰ درصد افراد در ابالات متحده دچار این بیماری هستند. اکثر موارد کبد چرب(Fatty Liver) در سنین بین ۵۰ تا ۶۰ سال تشخیص داده می‌شود. زمانیکه کبد چرب بدلیل سایر مشکلات رخ می‌دهد، خطرناک بوده و باید به موقع برای درمان اقدام کرد.

به گزارش شفا آنلاین،علایم اختصاصی برای بیماری کبد چرب بروز نمی کنند و بیماری با هیچ علامتی، به ویژه در ابتدای بیماری، همراه نیست. در صورت پیشرفت بیماری، معمولاً پس از سپری شدن چند سال یا حتی چند دهه، مشکلات مبهمی نظیر موارد زیر تجربه می‌شوند:

– خستگی مزمن
– کاهش وزن یا کم‌اشتهایی
– ضعف
– حالت تهوع
– گیجی، ضعف قوه تشخیص یا مشکل در تمرکز کردن

بیمار علاوه بر موارد فوق گاهی با علایم زیر نیز مواجه می‌شود:

– درد مرکز یا قسمت راست بالای شکم
– کبد بزرگ شده
– تیره شدن رنگ پوست یا لک صورت، جوش صورت که معممولاً روی گردن یا زیربغل رخ می‌دهد.
– سفید شدن زبان
– بوی بد دهان
– کهیر و حساسیت‌های پوستی
– خارش پوست
– تعرق بیش از اندازه
– بوی نامطبوع و زننده بدن
– حلقه‌های تیره زیر چشم
– زرد شدن چشم
– قرمزی، تورم و خارش چشم (حساسیت چشم
– آکنه دوران بزرگسالی (آکنه روزاسه) ـ (جوش‌های قرمز اطراف بینی، گونه‌ها و چانه)
– ظاهر شدن خال‌ها و نقطه‌های مایل به قهوه‌ای روی پوست مانند لک صورت (خال‌های کبدی)
– قرمز شدن کف پا و دست که گاهی با خارش و التهاب نیز همراه است.
– سرخ شدن صورت یا افزایش تعداد رگ‌های خونی صورت (مویرگ‌ها/ رگ‌ها)
– سردرد، سرگیجه و در مواردی تنگی نفس

علل کبد چرب:

زندگی کم تحرک در دنیای جدید، افزایش میزان چاقی و مشکلات ناشی از آن را برای مردم این نواحی به ارمغان آورده است. بیماری کبد چرب(Fatty Liver) در دست‌کم 25% جمعیت کشورهایی تشخیص داده می‌شود که چاقی در آن رواج گسترده‌ دارد.

از دیگر علل کبد چرب می توان به موارد زیر اشاره کرد:

– چاقی احتمال ابتلا به دیابت را افزایش می‌دهد، و بیمار دیابتی بیش از دیگران مستعد ابتلا به کبد چرب است. البته این بیماری خود به خود در بیمار دیابتی بروز نمی‌یابد، بلکه دیابت مقاوم به انسولین به علاوه وجود چربی اضافی در بدن در نهایت باعث بروز این بیماری می‌شود.

– در مورد رابطه هپاتیت با کبد چرب باید گفت یکی از عامل‌های مؤثر در ابتلا به این بیماری، هپاتیت C است که التهاب کبد را به دنبال دارد، لازم به ذکر است که هپاتیت با کبد چرب تقاوت دارد.

– کبد چرب معمولاً پی‌آمد مصرف مشروبات الکلی سنگین است؛ هر چند این عارضه تنها مشروب ‌خواران را هدف قرار نمی‌دهد و در میان افراد غیر الکلی نیز رواج دارد که علت آن عموماً مصرف طولانی مدت داروهای تجویزی، رژیم غذایی نامناسب، سوء تغذیه، بیماری‌های خاص ناشی از سبک زندگی فردی مانند دیابت، چاقی یا سطح کلسترول بالا است.

– یکی از مهم‌ترین و شاخص‌ترین عوامل ابتلا به این بیماری الکل و پس از آن چاقی است. چربی مازاد در ناحیه‌ی شکم بیش از افزایش وزن کلی بدن به بیماری کبد چرب ارتباط می‌یابد. اکثر افراد چاق از ضرورت کاهش وزن آگاه هستند، حال آن که تعداد انگشت‌شماری از آنان واقعاً قدمی در این راه برمی‌دارند. شاخص توده بدنی کمتر از 25 به عنوان محدوده سلامت اکثر افراد قلمداد می‌شود، البته این میزان با توجه به قد و جنسیت فرد تغییر می‌کند.

– بارداری و حاملگی نیز به دلیل به هم خوردن تعادل هورمون‌ها در طی این دوره و همچنین افزایش وزن یکی از علل بیماری کبد چرب به شمار می‌رود. اما پس از زایمان، کبد به خودی خود و بدون هیچ گونه درمان خاصی شروع به بهبود یافتن می‌کند و به ندرت لازم است تا برای بیماری کبدی ناشی از حاملگی برنامه درمانی خاصی در نظر گرفته شود.

اهمیت مکمل ها در دوران بارداری را جدی بگیریم

  • منابع غذایی حاوی ویتامین ث، اسید سیتریک و اسید اسکوربیک مانند آب پرتقال، انبه و طالبی، منابع حاوی اسید مالیک و اسید تارتاریک مثل هویج و سیبزمینی و محصولات تخمیری مثل سس سویا عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن هستند.

در دوران بارداری اهمیت نیاز به مکملها و مواد معدنی و ویتامینها بیش از پیش مطرح میشود . دلیل اصلی این اتفاق ویارای حاملگی و ویارهای صبحگاهی ست چراکه به دلیل ویار مادر باردار از خوردن مواد غذایی امتناع میکند و بسیاری از موادغذایی لازم به بدن وی نمیرسد .

اسید فولیک :
به گزارش شفا آنلاین:مصرف اسیدفولیک در طوی دوران بارداری <pregnancy period>بخصو طب هفته های اول بارداری بسیار اهمیت دارد . مصرف این قرص حتی از سه ماه قبل از اقدام به بارداری باید شروع شود و به محض شروع بارداری تا پایان این دوره همچنان مصررف ادامه یابد . اسیدفولیک برای شکل گیری و تکامل سیستم عصبی جنین لازم است و مصرف به موقع و صحیح آن از نقص لوله های عصبی جنین جلوگیری میکند . بنابراین مصرف قرص اسیدفولیک در کنار منابع غذایی غنی از آن مثل : بروکلی ، گل کلم ، شلغم، چغندر، اسفناج، غلات کامل،حبوبات ( لوبیاها، نخود، عدس، نخودفرنگی ) ، کیوی ، کاهو ، مغزها ( گردو ، بادام ، فندق ) ، جگر و کله پاچه و تخم مرغ و … ضروری می باشد .امروزه مکمل دیگری با نام یدوفولیک به بلزارر عرضه شده است که در کنار منبع اسید فولیک ، ید مورد نیاز بدن مادر باردار را نیر تامین میکند و جایگاه بهتری به عنوان مکمل نسبت به اسید فولیکهای سابق دارد .

آهن :
در دوران بارداری نیاز به آهن به ویژه در سه ماهه ی دوم و سوم بارداری افزایش می یابد . این میزان از نیاز به هیچ عنوان با هیچ ماده ی غذایی قابل جبران نیست و اهمیت مصرف مکمل آهن اینجا به خوبی مشخص است . خانمهای باردار حتما باید از پایان ماه چهارم بارداری یک عدد قرص سولفات فرو در روز مصرف کنند و تا سه الی چهار ماه پس از زایمان مصرف ان را ادامه دهند . کمبود آهن در مادران باردار میتواند منجر به محدودیت رشد جنین ، زایمان زودرس ، کم خونی جنین ، تولد نوزاد کوتاه قد ، کم خونی و نارسایی و کمبود وزن جنین شود .

منابع غنی آهن شامل :
گوشت قرمز ، ماهی ، جگر و زرده ی تخم مرغ ، سبزیهای برگ سبز مثل اسفناج و جعفری حبوبات و میوههای خشک مخصوصا برگه زردآلو و دانههای روغنی می باشد.

نکته :
منابع غذایی حاوی ویتامین ث، اسید سیتریک و اسید اسکوربیک مانند آب پرتقال، انبه و طالبی، منابع حاوی اسید مالیک و اسید تارتاریک مثل هویج و سیبزمینی و محصولات تخمیری مثل سس سویا عوامل افزایش دهنده جذب آهن در بدن هستند. به همین علت در کنار منابع آهن بهتر است دریافت شوند.

علت ریزش ابرو چیست | چرا دچار ریزش ابرو می شویم ؟

  • به دلیل نزدیکی ابرو به چشم ممکن است بعد از کاشت ابرو کمی تورم و کبودی اطراف چشم ایجاد شود، افراد نگران کبودی یا تورم نباشند؛ چراکه این امر عادی است و تنها با کمپرس آب گرم و گذشت چند روز از کاشت ابرو کبودی و تورم از بین میرود.

ابرو نقش مهمی در ایجاد زیبایی و اعتماد به نفس افراد دارد، بیشترین مخاطبان کاشت ابرو افرادی با ابروهای کم پشت یا فاقد ابرو هستند.از جمله علل ریزش ابرو،<Eyebrow loss> نازک کردن یا تاتو است که در جامعه رواج بسیاری یافته است، کم کاری تیروئید، کم پشتی ژنتیکی، ضربه و آلوپسی از مهمترین عوامل از دست رفتن ابروها است و تمام افرادی که فاقد ابرو هستند یا ابروهای بسیار نازک و کم پشت دارند، میتوانند تحت مزوتراپی ویاکاشت ابرو قرار گیرند.

به گزارش شفا آنلاین:درمزوتراپی موادی که باعث تقویت پیاز مو میشوند توسط سرنگ انسولین؛ پای پیازابرویاموی سر ( برای تقویت موها ) تزریق میشوند.

بهترین فولیکولها برای کاشت ابرو، فولیکولهای موی سر است، موهای سر صاف تا کمی حالتدار بهترین انتخاب برای کاشت ابرو است، اما فولیکولهای موی مجعد مناسب کاشت نیست.از دست دادن ابروها ممکن است در مواردی منجر به استرس شدید در افراد شود، قبل از کاشت ابرو، باید تمام علل احتمالی از دست رفتن ابروها مورد بررسی و تحت درمان قرار گیرد؛ زیرا در صورت عدم شناسایی علل ریزش ابرو، حتی با کاشت ابرو هم احتمال ریزش مجدد موهای کاشته شده وجود دارد.

به دلیل نزدیکی ابرو به چشم ممکن است بعد از کاشت ابرو کمی تورم و کبودی اطراف چشم ایجاد شود، افراد نگران کبودی یا تورم نباشند؛ چراکه این امر عادی است و تنها با کمپرس آب گرم و گذشت چند روز از کاشت ابرو کبودی و تورم از بین میرود. به دلیل اهمیت زیبایی کاشت ابرو در افراد لازم است این اقدام از سوی پزشکان کارازموده ،انجام شود. در کاشت ابرو باید محل قرار دادن موهایی که کاشته میشود، به هم نزدیک باشد تا پوست زیر موهای ابرو مشاهده نشود.نباید از موهای ضخیم برای کاشت ابرو استفاده شود، قطر منافذ کاشت موها در ابرو باید کوچک باشد؛ زیرا در غیر این صورت خروجی موهای ابرو حالت ضخیم و ناپسندی پیدا میکنند.

بهترین درمان برای پارگی تاندون آشیل چیست ؟

  • به گفته مک‌الیستر، معمولاً بیمارانی که فعالیت کمتری داشته و از سلامت کمتری نیز برخوردارند تحت درمان غیر جراحی قرار می‌گیرند. این دسته افراد تمایلی به بازگشت به ورزش‌های فعال ندارند. اما این رویکرد معمولاً به یک دوره بازتوانی (۹ تا ۱۲ ماه) نیاز دارد. به علاوه این بیماران مستعد دچار شدن به لخته‌های خونی خطرناک به خاطر عدم فعالیت هستند.

متخصصان پا می‌گویند اینکه پزشک برای پارگی آشیل <Achilles tear>جراحی را توصیه کند یا نه، به سن و میزان فعالیت بستگی دارد.

به گزارش شفا آنلاین: تاندون آشیل بافتی است که عضله ساق را به استخوان پاشنه پا می‌چسباند. پارگی تاندون آشیل باعث می‌شود که پاشنه پا به صورت کامل یا جزئی از زانو جدا شود.
طول مدت بهبود در این نوع از آسیب به نوع درمان، جراحی یا غیر جراحی، بستگی دارد.
دکتر جفری مک‌الیستر، جراح پا و قوزک، گفت: «پردازه‌های درمان به سلامت کلی بیمار، میزان فعالیت و توانایی او برای پیروی از پروتکل بازتوانی عملی بستگی دارد.»
پیشرفت‌های حاصله در درمان پارگی تاندون آشیل درنشست اخیر کالج جراحان پا و قوزک توسط مک‌الیستر و دیگر متخصصین مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گفته مک‌الیستر، معمولاً بیمارانی که فعالیت کمتری داشته و از سلامت کمتری نیز برخوردارند تحت درمان غیر جراحی قرار می‌گیرند. این دسته افراد تمایلی به بازگشت به ورزش‌های فعال ندارند. اما این رویکرد معمولاً به یک دوره بازتوانی (۹ تا ۱۲ ماه) نیاز دارد. به علاوه این بیماران مستعد دچار شدن به لخته‌های خونی خطرناک به خاطر عدم فعالیت هستند.
دکتر مایکل وان‌پلت، یکی از دیگر جراحان نیز گفت: «بهترین انتخاب برای بیماران جوان و ورزشکار، روش جراحی است. ما انتظار داریم که دوره بهبودی بیماران در این روش کوتاه‌تر باشد.»

چرا نوجوانان خودکشی می کنند ؟

  • عوامل خطرزا عادت یا پیشینه‌هایی هستند که می‌توانند احتمال قرار گرفتن فرد در موقعیت خودکشی را افزایش دهند. بعضی از عوامل خطرزای خودکشی ممکن است ارثی باشند که برای نمونه می‌توان به سابقه ارتکاب خودکشی در میان یکی از اعضای خانواده اشاره کرد.

شفا آنلاین:بسیاری از جوانان دارای مشکلات خانوادگی با سطوح بالایی از استرس و آشفتگی مواجه می‌شوند. گاهی از اوقات سطوح استرس و آشفتگی به حدی می‌رسند که فراتر از توانایی یک نوجوان در کنترل آن‌ها هستند.

به گزارش شفا آنلاین:شاید برای شما تعجب‌آور نباشد که خودکشی در میان نوجوانان به نحو فزاینده‌ای در حال رشد است. باوجوداین، تعداد تلاش‌هایی که در جهت خودکشی انجام می‌گیرد بیشتر از تعداد خودکشی‌های انجام‌گرفته است. ازآنجایی‌که مردها غالبا از روش‌های خشن‌تری برای خودکشی خود استفاده می‌کنند، تلاش آن‌ها برای خودکشی غالبا موفقیت‌آمیز هستند؛ اما ممکن است که زن‌ها در مقایسه با مردها تلاش‌های بیشتری برای خودکشی انجام دهند، اما ازآنجایی‌که روش‌های خودکشی آن‌ها به خشونت روش‌های خودکشی مردها نیست، تلاش‌های آن‌ها نیز غالبا موفقیت‌آمیز نیستند. اگر تاکنون به‌طورجدی به ارتکاب خودکشی فکر کرده‌اید، یعنی اگر برای خودکشی خود برنامه‌ریزی کرده‌اید و احساس ناامیدی شدید دارید این را باید گفت که باید این تفکر خود را خیلی جدی بگیرید و پیش از آن‌که برنامه خودکشی خود را عملی کنید فورا به یک متخصص سلامت روان مراجعه کنید و در مورد تفکرات خودکشی و ناامیدی شدید خود با او صحبت کنید.

عوامل خطرزای خودکشی نوجوانان چیست؟
عوامل خطرزا عادت یا پیشینه‌هایی هستند که می‌توانند احتمال قرار گرفتن فرد در موقعیت خودکشی را افزایش دهند. بعضی از عوامل خطرزای خودکشی ممکن است ارثی باشند که برای نمونه می‌توان به سابقه ارتکاب خودکشی در میان یکی از اعضای خانواده اشاره کرد. از دیگر عوامل خطرزای خودکشی می‌توان به یک بیماری فیزیکی اشاره کرد که خارج از کنترل فرد است؛ اما اگر بتوانید عوامل خطرزای خودکشی را زود تشخیص دهید و در جهت تغییر عوامل خطرزای قابل‌کنترل اقداماتی را انجام دهید می‌توانید زندگی فرد را نجات دهید. از عوامل خطرزای خودکشی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
 تلاش‌های خودکشی قبلی
 اختلالات روانی، مخصوصا افسردگی و دیگر اختلال‌های ذهنی، اسکیزوفرنی و اضطراب اجتماعی
 سوءمصرف مواد مخدر و الکل
 پیشینه سوءاستفاده از نوجوان یا سوء رفتار با او.
 سابقه خانوادگی خودکشی
 احساس‌های ناامیدی
 بیماری جسمی
 تمایلات تکانه‌ای یا پرخاشگرانه
 زیان مالی یا اجتماعی
 شکست در روابط عاطفی
 انزوا یا نبود حمایت اجتماعی
 دسترسی آسان به روش‌ها یا ابزار خودکشی
 تماس با افرادی که مرتکب خودکشی شده‌اند
عوامل محافظتی خودکشی چیست؟
عوامل محافظتی خودکشی چیزهایی هستند که امکان رفتار خودکشی را کاهش می‌دهند. این عوامل محافظتی شامل موارد زیر هستند:
 مراقبت روانی و بالینی برای اختلال‌های فیزیکی، روانی و سوءمصرف مواد
 دسترسی محدود به شیوه‌های خودکشی
 حمایت خانواده و جامعه
 حمایت کارکنان مراقبت بهداشتی و پزشکی
 بهبود مهارت‌های حل مسئله و تعارض
 نظام‌های اعتقادی مذهبی و فرهنگی که خودکشی را بازمی‌دارند
آیا افسردگی با خودکشی در ارتباط است؟
اگر می‌خواهید که از خودکشی جلوگیری کنید، درک افسردگی حائز اهمیت است. از کلمه افسردگی غالبا برای توصیف احساس‌های کلی ناتوانی، بی‌ارزشی و ناامیدی استفاده می‌شود. وقتی‌که نوجوانان احساس غم یا بی‌حوصلگی می‌کنند، غالبا می‌گویند که افسرده شده‌اند. درحالی‌که همه ما گاهی اوقات احساس غم یا بی‌حوصلگی می‌کنیم، احساس‌های افسردگی جدی طولانی‌مدت‌تر و غالبا جدی‌تر هستند.
افسردگی زمانی تشخیص داده می‌شود که یک شخص حداقل پنج مورد از علائم زیر را داشته باشد:
 احساس بی‌حوصلگی، افسردگی یا غم در اکثر اوقات روز و احساس خشم و عصبانیت
 از دست دادن علاقه به فعالیت‌های روزانه
 کاهش یا افزایش وزن چشمگیر؛ کاهش یا افزایش اشتها
 سخت خوابیدن یا خوابیدن بیش‌ازحد
 احساس عصبی بودن و بی‌تابی شدید؛ احساس بی‌حالی
 خستگی یا نداشتن انرژی
 احساس بی‌ارزشی یا احساس گناه غیرضروری
 اختلال در تمرکز و بی تصمیمی یا دودلی
 تفکرات مکرر مربوط به مرگ، تلاش برای خودکشی چه بدون برنامه قبلی و چه با یک برنامه مشخص.
محدود کردن دسترسی به راه‌های خودکشی
یک عامل محافظتی اصلی خودکشی این است که دسترسی فرد را به شیوه‌ها یا راه‌های ارتکاب خودکشی محدود کنید. آگاهی و درک روش‌های مرسوم خودکشی یک عامل محافظتی مهم است که دوستان و اعضای خانواده یک فرد در معرض خطر خودشی باید مدنظر داشته باشند.از روش‌های معمول خودکشی می‌توان به خفه کردن خود، غرق کردن، بریدن شریان‌ها مصرف بیش از داروها یا مواد مخدر و مسموم کردن خود با گاز مونوکسید کربن اشاره کرد. دوستان و اعضای خانواده یک فرد دارای عوامل خطرزای خودکشی باید تمام گام‌های لازم را بردارند تا دسترسی فرد را به وسایلی همچون چاقو، طناب و دارو محدود کنند.
اگر شخصی تهدید به خودکشی ‌کرد چه‌کار باید کرد؟
هر تفکر خودکشی یا تهدید به خودکشی را جدی بگیرید. اگرچه ممکن است که یک شخص در ظاهر زندگی بی‌عیب و نقصی داشته باشد، اما این امکان وجود ندارد که بدانید دقیقا در باطن فرد و زندگی خصوصی او چه می‌گذرد. نوجوانانی که به خودکشی فکر می‌کنند باید به دنبال کمک فوری از دوستان، خانواده و متخصص مراقبت از سلامتی یا متخصص سلامت روان باشند. هر فردی که با یک نوجوان تهدیدکننده به خودکشی مواجه شده است باید فورا با یک متخصص مراقبت از سلامتی تماس بگیرد و خانواده او را از این تهدید فرزند خود آگاه کند.
اگرچه ممکن است که در مورد جدیت تهدید خودکشی فرد شک و تردیدهایی داشته باشید، اما باید این تهدید فرد را جدی بگیرید و هیچ شک و تردیدی به خود راه ندهید و اقدامات لازم را در جهت وقوع این تهدید انجام دهید.
برای نوجوانانی که به خودکشی فکر می‌کنند چاره‌های بسیار زیادی وجود دارند. دوستان نزدیک، اعضای خانواده، معلم‌ها و دیگر اعضای جامعه می‌توانند آسایش و حمایت اخلاقی را برای فرد فراهم آورند. اگر احساس می‌کنید که فردی خواهان خودکشی است، از نزدیک شدن به او و صحبت در مورد احساساتش نترسید. صحبت با افراد و بیان احساس‌های خود می‌تواند جان فرد را نجات دهد. گروه‌های مذهبی و گروه‌های محله‌ای از دیگر منابع کمک در دسترس برای افراد دارای افکار خودکشی هستند.سپید

خواص و فواید برگ درخت بیدمشک

  • هر روز دو مثقال از خشك پوست بيدمشک را نيمكوب نموده با چهار مثقال شاهتره مخلوط در آب بجوشانيد تا به اندازه هفت فنجان آب بماند بعد صاف كنيد و آب آن را سه فنجان قبل از صبحانه و دو فنجان قبل از ناهار و دو فنجان قبل از شام بنوشيد. تب نوبه يا مالاريا را درمان مى‏كند.

1- پنجاه گرم برگ درخت بیدمشک<Musk willow tree> را در يك ليتر آب دو دقيقه بجوشانيد بعد ده دقيقه دم كنيد و آب آن را صاف و شيرين سازيد و روزى سه فنجان به نوبت بنوشيد. بی اشتهايى پس از بيمارى و نقاهت را برطرف مى‏سازد و خارش بدن و درد اعصاب را تسكين میدهد.

۲- بيست و پنج گرم از برگ درخت بیدمشک را با همان اندازه پوست شاخه‏هاى دو ساله بيدمشك در يك ليتر آب بخيسانيد، بعد ده دقيقه دم كنيد و آب صاف‏ كرده آن را روزى سه تا پنج فنجان به ترتيب بنوشيد.
پريودهاى زود به‏ زود كه همراه با خون زياد است را تنظيم مینمايد، گال را درمان میكند.
۳- اگر زالو در حلق كسى رفته باشد و در حلق يا اطراف آن چسبيده باشد با آب برگ تازه بيدمشک قرقره كنيد. از عضو جداشده از حلق خارج خواهد شد.

پوست شاخه‏ هاى جوان بيدمشک :
نام ديگر :
اكورس دوسل میباشد.

خواص درمانى پوست بيدمشک:
۱- پنجاه گرم پوست بيدمشک را در يك ليتر آب جوش دو دقيقه بجوشانيد بعد دوازده دقيقه دم كنيد و قبل از هر غذا يك فنجان آب آن را بنوشيد.

رماتيسم را درمان و خارش بدن را تسكين مى‏دهد.
۲- هر روز دو مثقال از خشك پوست بيدمشک را نيمكوب نموده با چهار مثقال شاهتره مخلوط در آب بجوشانيد تا به اندازه هفت فنجان آب بماند بعد صاف كنيد و آب آن را سه فنجان قبل از صبحانه و دو فنجان قبل از ناهار و دو فنجان قبل از شام بنوشيد. تب نوبه يا مالاريا را درمان مى‏كند.

داروی کلومیفن برای درمان نازایی مفید است

  • کلومیفن معمولا روز 3 یا 4 یا 5 قاعدگی داده می شود. معمولا یک قرص mg50 برای 5 روز داده می شود. اولین روز خونریزی روز اول سیکل نامیده می شود. اگر زن قاعدگی نداشته باشد با پروژسترون ایجاد قاعدگی می کنید.

اگر زوجین در مدت یکسال قادر به باروری نباشند، نازایی گفته می شود و 15 درصد از زوجین را شامل می شود. شامل می شود. نازایی<Infertility> در زن و مرد بستگی به چند عامل دارد. 8 درصد نازایی با علت مردان و 37 درصد علت زنان می باشد و 35 درصد به هر دو، زن و مرد ارتباط دارد. 50 درصد علل مشخص وجود ندارد. وقتی نازایی اتفاق می افتد مرد و زن هر دو باید بررسی شوند. اگر زن تخمک نسازد یک روش درمان استفاده از قرص کلومیفن می باشد.

تخمک گذاری

برای فهم اینکه چرا و چطور کلومیفن مصرف گردد مهم است که تخمک گذاری در زن را بدانیم معمولا هر زن هر 35-24 روز تخمک گذاری می کند و تخمک گذاری 14-12 روز قبل از قاعدگی بعدی اتفاق می افتد و بیشترین شانس باروری در همین زمان تخمک گذاری و یک یا دو روز قبل از تخمک گذاری می باشد که زمان تقریبا 14-12 روز بعد از اولین روز از 28 روز سیکل ماهیانه می باشد.

خانمهایی که بیشتر به کلومیفن جواب می دهند آنهایی هستند که FSH بالایی نداشته باشند و همچنین آندسته ای که بعد از درمان با پروژسترون خونریزی می کنند که شامل زنهایی با تخمدان پلی کیستیک می باشد.

بررسی قبل از درمان:

قبل از هر درمان نازایی زن و همسرش باید بررسی کامل نازایی شوند. این بررسی شامل، گرفتن شرح حال، معاینه فیزیکی، تست اسپرم و آزمایش خون و غیره می باشد.

مقدار دارو:

کلومیفن معمولا روز 3 یا 4 یا 5 قاعدگی داده می شود. معمولا یک قرص mg50 برای 5 روز داده می شود. اولین روز خونریزی روز اول سیکل نامیده می شود. اگر زن قاعدگی نداشته باشد با پروژسترون ایجاد قاعدگی می کنید.

تخمک گذاری معمولا بین روز 19-14 اتفاق می افتد. می توان با استفاده از نوار مخصوص که در ادرار تست می شود زمان تخمک گذاری را مشخص کرد اگر این نوار در دسترس نباشد توصیه می شود از روز 10 قاعدگی به مدت یک هفته یک روز در میان نزدیکی داشته باشید. با استفاده از سونوگرافی واژینال می توان زمان تخمک گذاری را مشخص نمود. اگر تخمک گذاری در ماه اول ایجاد نشد و دوز کلومیفن افزایش داده می شود.

بیشتر حاملگی ها در 6 ماه اول استفاده از کلومیفن اتفاق می افتد بعد از 6 ماه موفقیت کاهش می یابد.

فوائد:

کلومیفن ارزان می باشد. کلومیفن شانس حاملگی را افزایش می دهد و خطر جانبی کمتری دارد.

خطرات:

خطر کلومیفن شامل افزایش چند قلویی می باشد. تقریبا 6 درصد زنها شانس دوقلویی دارند.و درصد کمکی ممکن است تخمدانها بزرگ شود.

از خطرات جانبی دیگر گرگرفتگی، سردرد. احساس نفخ شکم، تهوع، استفراغ، درد پستان می باشد؟

عدم بینایی مانند کدورت و دوبینی در 2-1 درصد اتفاق می افتد.

بیشتر مطالعات افزایش خطر اختلالات جنسی و سقط گزارش نداده اند. خطر کانسر پستان و رحم افزایش نمی یابد. بطو مختصری خطر کانسر تخمدان را افزایش می دهد. زنهایی که بعد از سه سیکل درمان با کلومیفن باردار نمی شوند. احتیاج به بررسی های دیگری مانند هیستروسالپنگوگرافی (X-Ray رحم و لوله ها) آزمایش خون می باشند.

کاهش وزن:

زنهایی که چاق هستند کمتر تخمک گذاری می کنند. اغلب کاهش وزن بهترین درمان می باشد. چاقی وقتی است که BMI بیشتر از kg/m225 باشد. کاهش وزن ارزان می باشد و شانس تخمک گذاری و حاملگی را افزایش می دهد به علاوه خطر در حین حاملگی را کاهش می دهد.

کاهش مصرف کالری و ورزش برای کم کردن 10-5 درصد وزن پیشنهاد می شود.

افزایش وزن:

زنهایی که زیر وزن نرمال می باشند. BMI کمتر از 17 بعلت کاهش اشتها و یا ورزش سنگین بطور نامرتب تخمک گذاری می کنند. به این دسته توصیه می شود که حداقل BMI را به 19 برسانند.

درمان با گونادوتروپین انسانی

بعضی از خانمها با وجود رشد فولیکول در وسط سیکل افزایش LH نداشته و تخمک گذاری نمی کنند که به این دسته آمپول HCG تزریق می کنند.

با استفاده از سونوگرافی فولیکول اندازه گیری می شود و زمان تزریق HCG مشخص می شود که در روز تزریق 44-36 ساعت بعد تخمک گذاری اتفاق می افتد.

عدم جواب به کلومیفن

اگر بیماران با توجه به داشتن تخمک در سه سیکل باردار نشوند باید دلائل دیگر نازایی، چسبندگی آندومتریوز و علل مردانه وجود داشته باشد.

اگر درمان با کلومیفن موفقیت آمیز نبود. روشهای دیگر درمان نازایی مانند جراحی (برداشتن چسبندگی و فیبروم) تزریق گونادوتروپین و یا IVF پیشنهاد می شود.

هیستروسکوپی

روشی است که جهت دیدن داخل رحم استفاده می شود. یک وسیله ظریف که هیستروسکوپ نامیده می شود از طریق واژن و دهانه رحم داخل رحم می شود که توسط آن پزشک به امکان مشاهده داخل رحم را می دهد که علل مشکل رحمی شما را تشخیص دهد.

چه مواقعی استفاده می شود؟

در موارد زیر پزشک شما هیستروسکوپی را پیشنهاد می کند

–        خونریزی شدید و قاعدگی طولانی

–        خونریزی بین دو قاعدگی

–        خونریزی بعد از یائسگی

–        قاعدگی نامرتب

–        درد شدید قاعدگی

–        سقط مکرر

–        جابجایی آی یو دی

–        ناباروری

چطور برای انجام هیستروسکوپ آماده شوم؟

ابتدا دارویی می دهیم که درد نداشته باشد. بیهوشی عمومی به شما عدم هوشیاری می دهد و یک لوله راه هوایی یا ماسک به تنفس شما کمک می کند. همچنین بی حسی موضعی مانند اسپانیال ممکن است استفاده شود که براساس موقعیت شما تصمیم گرفته می شود.

اگر قرار باشد عمل شما تحت بیهوشی عمومی انجام گیرد:

–        باید آزمایشات خون لازم را حدود یک دقیقه قبل انجام دهید.

–        زمان بستری شما را در بیمارستان مشخص نماید.

–        شب یا صبح قبل از عمل دوش بگیرید.

–        از شب قبل از عمل چیزی ننوشید یا نخورید.

عمل چگونه انجام می گیرد؟

ابتدا دارویی می دهیم که درد نداشته باشید. با بیهوشی شما هوشیار نخواهید بود و یک لوله برای راه هوایی یا ماسک به تنفس شما کمک می کند. همچنین بیحسی موضعی مانند اسپاینال ممکن است استفاده شود. قبل از هیستروسکوپی ابتدا دهانه رحم شستشو داده می شود. هیستروسکوپ وارد رحم می شود. مایع یا گاز از طریق هیستروسکوپ داخل رحم جهت اتساع فرستاده می شود که دیدن داخل رحم را ساده تر می کند. سپس پزشک شما داخل رحم را مشاهده می کند و بررسی جهت مشکل شما انجام می دهد. اگر حالت غیرطبیعی مشاهده شود نمونه برای بررسی گرفته می شود. اگر جراحی لازم باشد از طریق هیستروسکوپ وسیله مخصوص وارد می شود. پزشک می تواند پرده داخل رحم را ترمیم کند. فیبروم و پولی را خارج نماید و ممکن است از حرارت جهت ترمیم لایه داخل رحم استفاده نماید.

در انتهای عمل پزشک هیستروسکوپ رااز رحم خارج و مایع و گاز را تخلیه می کند.

بعد از عمل چه اتفاقی می افتد؟

بیشتر بیماران 4-2 ساعت در بیمارستان می مانند تا کلا بهبود یابند. اگر بیهوش شده اید باید همراه داشته باشید که رانندگی کند و شما را به منزل برساند چون ممکن است شما احساس درد و سرگیجه داشته باشد.

شما ممکن است تهوع، زخم گلو (بدلیل لوله هوایی) و درد ناحیه شانه ها داشته باشند ممکن است درد زیر شکم، لکه بینی، خونریزی کمی داشته باشید این علائم نرمال است و در عرض چند روز برطرف می شود.

پزشک شما ممکن است داروهای مسکن برای شما نسخه نماید. استامینوفن و پروفن می تواند درد شما را تسکین دهد. ممکن است شما بعد از چند روز بتوانید سرکار بروید.

پزشک شما برای بررسی مجدد وقت بعدی را تعیین می کند.

خطرات این عمل چیست؟

اگرچه هیستروسکوپی یک روش ساده است، ولی احتمال کمی ریسک وجود دارد. تمامی احتیاطات لازم جهت کاهش خطر برای شما انجام می گیرید.

–        خطرات در رابطه با دارو و بیهوشی

–        ممکن است دهانه رحم در حین عمل آسیب ببنید

–        گاز و مایع ممکن است داخل جریان خون شود و ایجاد مشکلات جدی نماید. اگرچه نادر است.

–        اعضاء مجاور رحم مانند تخمدانها، مثانه، روده ممکن است آسیب ببیند. هرگونه آسیب و خونریزی غیرقابل کنترل ممکن است احتیاج به تزریق خون و ترمیم داشته باشد.

–        عفونت ممکن است اتفاق بیافتد. گاهی ممکن است شدید باشد و بیمار چند روز در بیمارستان بستری باشد.

–        درد شدید قفسه سینه

–        تهوع و استفراغ مداوم

لاپاراسکوپی:

لاپاراسکوپی یک عملی است برای مشاهده داخل شکم شما، یک وسیله باریک بنام لاپاراسکوپ از طریق برش کوچک زیر ناف وارد شکم می شود که به پزشک کمک می کند مشاهده یا جراحی در لگن را انجام دهد.

چه زمانی انجام می گیرد؟

پزشک شما در موارد زیر این عمل را پیشنهاد می نماید؟

–        درد در ناحیه شکم

–        مشکل در باردار شدن

–        حاملگی خارج از رحمی

–        کیست تخمدان

–        چسبندگی ها

–        هیستروسکوپی که نیاز به لاپاراسکوپی دارد.

چگونه لاپاراسکوپی به من کمک می کند؟

با مشاهده اعضاء داخلی شما پزشک می تواند مشکل شما را تشخیص دهد و می تواند تصمیم بعدی جهت درمان دارویی و یا جراحی بگیرد؟

چگونه برای لاپاراسکوپی آماده شوم؟

–        آزمایش خون لازم است

–        شب قبل از عمل دوش بگیرید

–        از شب قبل از عمل چیزی نخورید و نیاشامید

–        ممکن است دستورات دیگری نیز پزشک به شما بدهد

حین عمل چه اتفاقی می افتد؟

ابتدا با دارو و بیهوشی عمومی یا موضعی شما عدم هوشیاری خواهید داشت یک لوله و یا ماسک برای کمک به تنفس شما گذاشته می شود.

سپس با یک برش کوچک در زیر ناف وسیله لاپاراسکوپ وارد شکم می شود. معمولا یک یا دو یا بیشتر برش روی شکم داده می شود برای انجام عمل بزرگتر و گاز داخل شکم شما وارد می شود که با متسع کردن شکم دیدن داخل شکم را آسانتر می کند.

پزشک شما با کمک لاپاراسکوپ می تواند لوله ها، تخمدانها، آپاندیس و همچنین روده، کیسه صفرا مثانه را مشاهده نماید و در صورت غیرطبیعی بودن نمونه برداری نماید.

همچنین با توجه به علت عمل اگر چسبندگی در لوله ها و رحم و تخمدانها باشد می تواند درمان نماید. در انتهای عمل وسیله را خارج و گاز شکم را تخلیه می کند و برش را بخیه می زند.

اتفاقات بعد از عمل:

شما لازم است چند ساعت در بیمارستان بمانید تا بهبودی حاصل نمایند. ممکن است احساس تهوع و درد ناحیه گلو بدلیل لوله داخل تراشه داشته باشید.

همچنین احساس درد شانه بدلیل گاز داخل شکم داشته باشید

ممکن است نتوانید بلافاصله ادرار نمایید و احتیاج به سوند مثانه داشته باشید.

ممکن است نفخ شکم داشته باشید و دفعات دفع مدفوع شما تغییر نماید.

این معمولا بعد از چند ساعت یا چند روز بهبود می یابد.

ممکن است پزشک داروی استامینوفن و یا پروفن بعنوان مسکن برای شما نسخه نماید.

شما ممکن است چند روز نتوانید سرکار بروید

پزشک شما زمان ویزیت بعدی شما را تعیین می کند

خطرات عمل چیست؟

مانند هر عمل جراحی خطرات ممکن است اتفاق بیافتد اگرچه ریسک لاپاراسکوپی کم می باشد

–        مشکلات بدنبال دارو بیهوشی

–        اعضاء داخل شکم مانند روده، مثانه، عروق خونی ممکن است آسیب ببیند.

در این موارد جراحی ممکن است لازم باشد؟

–        ندرتا تزریق خون یا کلستومی (گذاشتن روده به جدار شکم) لازم می باشد.

–        ممکن است لخته در لگن و یا در پا ایجاد شود که خطر آمبولی ریه وجود دارد

–        شکم ممکن است تحریک و یا عفونی بشود

پزشک شما ممکن است در مورد خطرات عمل برای شما توضیح دهد.

در موارد زیر بلافاصله به بیمارستان مراجعه نمایید

–        تب

–        سرگیجه

–        خونریزی شدید

در موارد زیر فورا با بیمارستان تماس بگیرید

–        تب

–        درد شدید زیر شکم

–        ترشح شدید واژینال

–        خونریزی شدید

در موارد زیر جهت ویزیت از پزشکتان وقت بگیرید

–        اگر خونریزی غیرطبیعی و درد داشته باشید که بیش از 3-2 روز طول بکشد

–        علاقه مند هستند که نتایج عمل را بدانند.

آندومتریوزیس:

1 در هر 10 زن در سنین باروری مبتلا به آندومتریوز می شود.

5 در 10 زن نازا و 5 در 10 زن با درد لگنی

بیماری شایعی است که اکثر زنان در سنین باروری را درگیر می کند. این بیماری باعث درد مزمن لگن و گاهی با نازایی همراه است.

آندومتریوزیس یک رشد بافت همبند رحم در نواحی دیگر بدن می باشد. این جابجایی بافت در زمان سیکل قاعدگی که هورمون واکنش نشان می دهد. هر ماه این بافت رشد می کند سپس تحریک می شود. و ریزش می کند. خون قاعدگی از رحم بطرف واژن خارج می شود ولی در اعضاء دیگر جایی برای خروج ندارد و باعث تورم و چسبندگی می شود که هر دو ایجاد درد شدید می کند و در نتیجه اشکال در بارور شدن ایجاد می کند.

اگرچه جستجوهای زیادی در مورد بیماری آندومتریوز شده است ولی یک بیماری مبهم می باشد و مشکلاتی در درمان و تشخیص وجود دارد.

بیشتر علائم آندومتریوز مانند دردهای شدید قاعدگی، مقاربت دردناک، اسهال، یبوست، تهوع شبیه بیماریهای دیگر می باشد. بیماران با آندومتریوز ممکن است علائم مختلفی در رابطه با محل درگیری این بیماری داشته باشند. این به این معنی است که درمان یک بیمار با بیمار دیگر متفاوت می باشد.

علائم شایع:

–        دردهای شدید قاعدگی

–        مقاربت دردناک

–        دفع دردناک ادرار یا مدفوع

–        درد کمر

–        درد مزمن لگن

تشخیص و درمان:

علائم در بیماران متفاوت است. تشخیص و درمان به چند فاکتور بستگی دارد:

–        سن شما

–        چه علائمی شما دارید و چه تاثیری بر زندگی شما دارد

–        تصمیم شما به بچه دار شدن

–        محل آندومتریوز

اگرچه درمان قطعی وجود ندارد، ولی درمانهایی برای بهبود نسبی شما وجود دارد. که این درمانها متمرکز شده است روی کاهش درد و احتمال حامله شدن شما را افزایش می دهد.

درمانها می تواند رشد آندومتریوز را کاهش دهد که باعث افزایش احتمال حاملگی می شود.

درمانها شامل مجموعه ای از تغییر نحوه زندگی، دارو، جراحی می باشد.

تغییر در نحوه زندگی

تغییرات نحوه زندگی شما ورزش و آرامش می باشد و همچنین رژیم مناسب غذایی باعث رفع علائم می شود.

درمان هورمونی

درمان هورمونی شامل قرص های ضدباروری، پروژسترونی، GnRH آگونیست می باشد.

داروهای هورمونی ضدباروری

مانند قرصها طور وسیع استفاده می شود که باعث کاهش درد می شود و باعث متوقف شدن رشد آندومتریوز می شود.

ممکن است به شما توصیه شود که یک هفته دارو را قطع کنید که جلوگیری از عادت شدن شما می کند بعد از سه ماه مجددا ویزیت می شوید که آیا ادامه ندهید یا تغییر دهید.

درمان پروژسترون

درمان با پروسترون می تواند بصورت تزریقی نیز باشد که جهت ضدباروری نیز استفاده می شود می تواند بصورت قرص باشد. پروژسترون باعث کاهش اثر استروژن و در نتیجه کاهش رشد آندومتریوز می شود.

گاهی خونریزی های نامرتب نیز بدنبال مصرف پروژسترون ایجاد می شود.

دانازول:

در گذشته دانازول یکی از درمانهای شایع آندومتریوز بود. این دارو باعث کاهش رشد آندومتریوز می شود ولی بخاطر اثرات جانبی آن مانند افزایش وزن – آکنه – افزایش مو و .. افزایش سطح کلسترول و افزایش صفات مردانه امروزه کمتر استفاده می شود.

آگونیست GnRH

اگر هورمونها اثر خونی برای شما داشته باشند این هورمون بصورت تزریق یا اسپری باعث قطع قاعدگی می شود.

جراحی:

در موارد زیر پیشنهاد می شود.

–        اگر درد لگن با دارو بهتر نشود

–        اگر آندومتریوز به اعضاء داخلی آسیب برساند.

–        اگر آندومتریوز شدید باشد.

–        اگر کیست تخمدان آندومتریوما داشته باشد

–        اگر تشخیص قطعی باشد

–        اگر نازایی وجود داشته باشد

درمان محافظه کارانه:

لاپاراسکوپی شایع ترین روش می باشد هدف لاپاراسکوپی برقرار کردن حالت طبیعی لگن و تسکین درد می باشد برداشتن آندومتریوز احتمال حاملگی را افزایش می دهد.

لاپاراتومی: باز کردن شکم

در روز جراحی ممکن است داروهای هورمونی جهت جلوگیری از رشد آندومتریوز توصیه شود.

درمان قطعی

درمان قطعی برداشتن رحم و تخمدانها می باشد که در90 درصد مواد درد برطرف می شود که معمولا پیشنهاد می شود هر دو از تخمدان رحم خارج شود اگر یک تخمدان باقی بماند شانس کمی از برگشت علائم وجود دارد.

مدت زمان

جدول زمان بندی درمان ای . دی . ف. معمولا روز 2 یا 3 پریود یا 21 روز بعد از شروع پریود آغاز می گردد و براساس نوع نازایی، سن و مشخصات دیگر، جدول زمان بندی متفاوت را خواهیم داشت.

کنترل سیکل درمانی

دوره درمان با سونوگرافی واژینال به همراه آزمایشات خون کنترل می گردد. مقدار دارو، دفعات سونوگرافی بستگی به جواب دادن شما به دوره درمان دارد و در هر نوبت مراجعه، در مورد پیشرفت معالجات و یا تغییرات درمان با پرستار صحبت خواهید کرد.

تخمک گیری و انتقال جنین

مرحله تخمک گیری با سونوگرافی واژینال در اتاق عمل انجام می گردد که معمولا برای این مرحله بیهوشی کوتاه مدت دارید و انتقال جنین بدون هیچ داروی آرامبخشی انجام می شود.

بعد از عمل

اگر بعد از 15 روز آزمایش بارداری مثبت باشد. اولین سونوگرافی معمولا 2 هفته بعد انجام می گردد.

اگر درمان شما موفقیت آمیز نباشد. در مورد مراحل بعدی با شما مشاوره خواهد شد.

انجماد جنین

در هر سیکل میکرواینجکشن پس از انتقال جنین در صورت وجود حداقل سه جنین اضافه با کیفیت عالی می توان این جنین ها را منجمد نموده و به مدت طولانی نگهداری کرد. فریز جنینها با هماهنگی زوج صورت میگیرد و در صورت لزوم زوج می توانند در سیکل بعدی پس از مراجعه به متخصص زنان بدون انجام تحریک تخمک گذاری و عمل تخمک گیری و با مصرف داروی کمتر، پس ازچند بار سونوگرافی واژینال برای بررسی ضخامت دیواره رحم اقدام به ذوب و انتقال جنینهای مذکور در روز تعیین شده توسط متخصص زنان نمایند. طول درمان حدود شش هفته و هزینه درمان به میزان قابل توجهی کمتر از یک سیکل معمولی میکرواینجکشن می باشد..

اطلاعات راجع به درمان با روش IUI

آی یو آی یکی از روشهای درمانی می باشد که اسپرم آماده شده را در زمان تخمک گذاری به درون حفره رحمی تزریق می کنیم.

1)    آزمایش های زیر را زوجین باید انجام دهند.

–        آزمایش آنتی بادی ضد HIV (آزمایش خون ایدز) در 6 ماه گذشته

–        آزمایش آنتی بادی هپاتیت بی و سی که اینها ممکن است هر سه سال نیاز به تکرار داشته باشد.

اشکال در انجام هر کدام از این آزمایشات منجر به این می شود که برای درمان پذیرفته نشوید.

2)    روز اول: لطفا به پرستار هماهنگ کننده زنگ بزنید.

اگر پریود شما بعد از ساعت 00/17 (5 بعد از ظهر) شروع می شود، روز بعد به عنوان روز اول شما می باشد، یک نوبت برای سونوگرافی به شما داده می شود.

3)    روز سوم: اگر دارو نسخه شده باشد لطفا بصورتی که آموزش داده شده در عصر آن را شروع کنید.

4)    روز هفتم تا یازدهم: روزی که از شما خواسته می شود مراجعه نمائید، یک سونوگرافی واژینال انجام می شود (با مثانه خالی) شما پزشک خود را می بینید و قرار ملاقات بعدی را تعیین می کنید.

پاسخ تخمدانی در این مرحله باید روز به روز ارزیابی شود و آموزشهای لازم باید به شما داده شود.

5)    روز HCG: قبل از تخمک گذاری از شما خواسته می شود تا تزریق HCG را انجام دهید، معمولا 48-36 ساعت قبل از تلقیح، تزریق انجام می شود.

پرستار مربوطه زمان ورودتان را به شما اطلاع می دهد که زمان داده شده، زمان انجام عملیات درمانی نیست برای همین از شما می خواهیم کمی صبور باشید.

6)    روز انجام آی یو آی: لطفا لباس راحت بپوشید به خاطر اینکه شما طی انجام کار نیازی به تعویض لباس ندارید در صورت تمایل، برای چند دقیقه قبل از ترک کلینیک استراحت کنید. در صورتیکه پزشک تشخص دهد، ممکن است دارو تجویز شود.

7)    روز پانزدهم: یک آزمایش خونی حاملگی در این روز انجام می شود اگر شما تقاضای آمدن به کلینیک را دارید یک وقت ملاقات بگیرید.

8)    اگر آزمایش حاملگی مثبت شد، به شما توصیه می کنیم که دو هفته بعد از آزمایش یک سونوگرافی انجام بدهید.

موارد منع انجام آی یو آی:

عبارتند از: زن مبتلا به آندومتریوز باشد، 38 سال سن یا بالاتر

درمان با آی یو آی بطور عمده برای موارد ناباروری با علت نامشخص، اختلال مخاط سرویکس، آندومتریزو خفیف، مشکلات خفیف مردانگی و ناتوانی مرد در انزال درحین نزدیکی ضرورت دارد.

آی یو آی با تحریک هورمونی انجام می شود. این نوع درمان با مشکلات مردانگی شدید و آندومتریوز متوسط تا شدید یا لوله های فالوپ مسدود توصیه نمی شود.

میزان موفقیت با توجه به سن زن و با توجه به علت ناباروری متفاوت است. ما بطور عادی بیشتر از 6-4 دوره را توصیه نمی کنیم، بخاطر اینکه بعد از این دفعات در صورت ادامه درمان شانس ایجاد حاملگی اندک است.

در یک دوره تحریک شده هورمونی 3-2 روز بعد از شروع خونریزی قاعدگی یا زمان خونریزی ایجاد شده در اثر قطع هورمونها، تزریق گنادوتروپین های زیر جلدی نیز بصورت روزانه یا بطور متناوب چند روزه برای تحریک تخمدانها شروع می شود. مقدار دارو بسته به سن، پاسخ قبلی و دیگر عوامل تنظیم می شود. بیمار اولین سونوگرافی خود را در روز دهم تحریک برای تعیین اندازه و تعداد فولیکول های تخمدانی و اندازه گیری ضخامت آندومتر انجام می دهد.

برای القاء تخمک گذاری، آمپول HCG (Ovitrelle) معمولا وقتی اندازه فولیکول اصلی یا بزرگترین فولیکول به mm18 یا یشتر برسد تجویز می شود.

انجام (IUI) آی یو آی مشروط به این است که بیشتر از 3 فولیکول با قطر mm14 یا بزرگتر وجود نداشته باشد. تزریق اسپرم ظرف 48-36 ساعت بعد از تجویز HCG انجام می پذیرد. یک آزمایش حاملگی حدودا در هفته بعد از لقاح انجام می شود.

سوالات شایع مطرح شده در مورد آی یو آی

1-    آی یو آی چگونه انجام می شود؟

در آی یو آی از طریق کاتتر بسیار باریک انعطاف پذیری، اسپرم های شسته شده مسقیما بداخل رحم منتقل می شود این عمل زمان بسیار کوتاهی طول می کشد.

در این روش ابتدا اسپکولوم وارد می شود که این عمل چند دقیقه ممکن است طول بکشد.

(90-60 ثانیه برای وارد کردن کاتتر، بعد تزریق اسپرم، سپس 60 ثانیه یا بیشتر برای خارج کردن کاتتر) زمانی که دهانه سرویکس سفت باشد یک تناکولوم برای گرفتن دهانه سرویکس استفاده شود که این حالت ممکن است احساس ناراحتی کمی ایجاد کند.

2- چه تعداد اسپرم جهت انجام آی یو آی مناسب است؟

بطور متوسط 10 میلیون اسپرم متحرک حداقل مورد نیاز جهت انجام IUI است تعداد اسپرم متحرک جهت تزریق عامل پیش گویی کننده در آی یو آی می باشد.

کاهش تحریک اسپرم بعد از شستشو نشان دهنده نتایج ناموفق آی یو آی است.

3-    مکان و زمان جمع آوری اسپرم قبل از آی یو آی

معمولا نمونه ای که از طریق نزدیکی بدست می آید و در ظرف استریل جمع آوری می شود. یک فاصله زمانی بین زمان شست و شوی اسپرم و زمان تزریق آن وجود دارد که حداقل 2 ساعت می باشد.

4- چه مدت قبل از آی یو آی، مرد نباید نزدیکی داشته باشد تا ذخیره اسپرم کافی داشته باشد؟

معمولا بهتر است تا 72 ساعت بین نزدیکی و جمع آوری اسپرم برای آی یو آی فاصله باشد تا بتوان اسپرم هایی با بهترین شکل و حرکت را بدست آورد.

5- بیمار چه مدت بعد از انجام آی یو آی می تواند نزدیکی داشته باشد؟

معمولا هر زمانی بعد از (IUI) آی یو آی می تواند نزدیکی داشته باشد در حقیقت اکثر پزشکان مقاربت هرچه سریعتر بعد از آی یو آی را پیشنهاد می کنند تا احتمال بیشتری برای تشکیل جنین وجود داشته باشد.

6- چه تعدادی از فولیکول ها شانس حاملگی را افزایش می دهند؟

در مطالعات مختلف ذکر شده 4-3 فولیکول بیشترین شانس را برای حاملگی ایجاد می کنند فولیکولهای بیشتر ریسک چند قلویی را افزایش می دهد.

7- آیا وقتی شمارش اسپرم طبیعی باشد آی یو آی نیاز است؟

آی یو آی شانس حاملگی را بدون ارتباط به شمارش اسپرم افزایش دهد با انجام آی یو آی اسپرم های بیشتری جهت لقاح در دسترس قرار می گیرند.

8- چه تعدادی اسپرم برای آی یو آی نیاز است؟

بیشتر از ده میلیون اسپرم شتشو داده شده برای موفقیت آی یوآی نیاز است وقتی که شمارش زیر 10-5 میلیون باشد شانس موفقیت کمتر می شود.

9- چه تعداد آی یو آی باید قبل از آی وی اف انجام شود؟

معمولا 4-3 نوبت با درمان کلومید ادامه می یابد و 4-3 نوبت در درمان تزریقی انجام می شود اگر با توجه به تخمک گذاری مناسب موفقیت آمیز نباشد انجام آی وی اف را باید در نظر گرفت.

10- آیا آی یو آی قابل انجام در منزل می باشد؟

آی یو آی نباید در منزل و بدون مراقبت های پزشکی انجام شود زیرا اسپرم ها نیاز به شستشو جهت پیشگری از عفونت دارند.

تزریق واژینال در منزل قابل انجام می باشد اما میزان موفقیت بیشتری نسبت به نزدیکی ندارد.

11- چه اندازه از فولیکولها را رسیده در نظر می گیریم؟

در روش درمان به کلومید فولیکول 24-20 میلی متر رسیده در نظر می گیریم در روش درمان با FSH شما 18-16 میلی متر و در روش FSH+LH 17-16 میلی متر می باشد ممکن است فولیکولهای کمی کوچکتر 15-14 میلی متر حاوی تخمک بالغ باشد با استفاده از HCG در 95% موارد فولیکول پاره می شود.

12- سطح استرادیول در زمان تحریک با HCG چه میزان باید باشد؟

میزان استرادیول برای هر فولیکول 18 میلی متر pg/ml600-200 می باشد برخی از پزشکان150 واحد را حداقل در نظر می گیرند ولی میزان بالاتر نتیجه بهتری دارد.

13- خطر انجام آی یو آی چیست؟

خطر اصلی درد و کرامپ و ضایعه در سرویکس که ایجاد خونریزی و لکه بینی و عفونت بدنبال اسپرم آلوده باشد خطر افزایش تحریک تخمدان بدنبال کلومید و گونادوتروپین وجود دارد.

14- آیا لازم است قبل و بعد از آی یو آی مسکن استفاده کرد؟

اکثر بیماران نیاز به استفاده مسکن ندارند اگر درد وجود داشته باشد بهتر است از ایبوپروفن استفاده نشود ولی استامینوفن ساده بی ضرر است.