روشی برای بهتر انتخاب کردن شامپو برای موهایتان

همیشه شما عزیزان باید جنس موهیتان را به خوبی بشناسید تا بتوانید بهترین شامپو را برای موهایتان انتخاب کنید.پیش از انتخاب شامپو برای موها باید گونه مناسب آن را براساس نوع پوست سر انتخاب کنید. در واقع، شامپو برای تمیز کردن و از بین بردن چربی و آلودگی پوست سر مورد استفاده قرار می‌گیرد. همیشه شامپویی را انتخاب کنید که مناسب سر شما باشد و پوست سر چرب را تمیز کرده و رطوبت از دست رفته را جبران کند.

شامپویی برای موهای چرب

اگر پوست سر و موهای چربی دارید و تاکنون شامپوهای مختلف نتوانسته‌اند در این میان راهگشا باشند، راه‌هایی از جمله شست‌وشوی دو بار در روز توصیه می‌شود. از مصرف شامپوهای آبرسان، مرطوب‌‌کننده و نرم‌کننده و مخصوص موهای چرب خودداری کنید. این قبیل شامپوها رطوبت زیاد را در پوست چرب سر ایجاد می‌کند. در نقطه مقابل همیشه به‌دنبال شامپوهایی با برچسب حجم‌دهنده، تقویت‌کننده و متعادل‌کننده باشید. این محصولات رطوبت کمتری در موها ایجاد می‌کنند و در از بین بردن چربی اضافی مؤثرتر عمل می‌کنند. از نرم‌کننده و حالت‌دهنده روی پوست سر نریزید بلکه از این مواد تنها روی ساقه موها استفاده کنید سپس بعد از چند دقیقه آبکشی کنید.

مراقب شکست موهای خشک باشید

موهای خشک معمولا با خارش پوسته سر، احساس خارش و حتی پوسه‌ریزی همراه است که گاهی واقعا آزاردهنده می‌شود. به‌خاطر داشته باشید از شامپوهای حجم‌دهنده و تقویت‌کننده برای موهای خشک استفاده نکنید. این شامپوها پوست سر را برای کسب رطوبت مورد نیاز می‌شکافند. برای موهای خشکی که پوسته‌ریزی ندارند به دنبال شامپویی باشید که رطوبت پوست سر را تقویت کند و همچنین رطوبت موها و صاف یا مجعد کردن موها را همراه داشته باشد. اگر پوست سر بسیار خشکی دارید که معمولا با خارش و پوسته‌ریزی همراه است، حتما از شامپوهای مخصوص موهای خشک استفاده کنید که حاوی موادی چون منتول و ترکیباتی هستند که به حفظ رطوبت موها کمک می‌کنند. از شامپوهای حاوی سولفات که پوست سر و موها را بشدت خشک می‌کند، خودداری کنید.

شامپو مناسب موهای صاف

معمولا موهای صاف در ظاهر کم‌پشت به نظر می‌رسند و در بیشتر مواقع به‌دلیل صاف بودن موها، چربی پوست سر براحتی روی ساقه مو جریان می‌یابد. بسیاری از افرادی که موهای صافی دارند، دارای موهای چرب هستند؛ بنابراین پزشکان توصیه می‌کنند این افراد از شامپوهای مخصوص موهای چرب و شامپوهای حجم‌دهنده استفاده کنند.

شامپو مناسب موهای مجعد و فر

کسانی که موهای مجعدی دارند، غالبا از خشکی موهای خود شکایت دارند. در موهای فر به‌دلیل پیچ و تاب‌هایی که دارد، چربی پوست سر بدرستی روی ساقه مو جاری نمی‌شود و از این‌رو اغلب اوقات موها بسیار خشک هستند. بنابراین پزشکان توصیه می‌کنند افرادی که موهای فر دارند باید از شامپوهای مخصوص موهای خشک استفاده کنند تا رطوبت و چربی از دست رفته را جبران کنند.

شامپو مناسب موهای رنگ‌ کرده

موهای رنگ‌ کرده به‌دلیل تماسی که با مواد شیمیایی دارند معمولا خشک‌تر از موهای دیگر هستند و احتمال آسیب‌دیدگی آنها نیز بیشتر است. بهتر است افراد با موهای رنگ‌شده از شامپوهای تثبیت‌کننده مو استفاده کنند.همچنین استفاده از شامپوهای تقویت‌ کننده نیز می‌تواند آسیب وارده به موها را ترمیم کند و حتی شکنندگی و خشکی ناشی از رنگ مو را نیز بهبود بخشد. شامپوهای تقویت‌کننده حاوی پروتئین‌‌هایی است که وضعیت آسیب‌دیده موهای رنگ‌کرده را ترمیم می‌کند.

مراقب شامپوهای سمی باشیم

how-to-use-wen-shampoo

 

  • ماده بوتيل هيدروكسي كه روي برچسب ماده آرايشي شما به‌صورت (Butylated Hydroxyanisole) نوشته مي‌شود به‌عنوان يك ماده نگهدارنده شناخته مي‌شود اما چندي پيش موسسه ملي سم شناسي آمريكا اعلام كرد، اين ماده  مي‌تواند در انسان‌ها منجر به سرطان شود

وقتي قصد خريد لوازم آرايشي داريد، ممكن است پيدا ‌كردن رنگ دلخواه كه با رنگ‌ پوست‌تان متناسب باشد براي‌تان مشكل باشد. اگر علاوه بر اين‌ها به‌دنبال يك ماده‌ آرايشي ايمن و غيرسمي هم باشيد كه هيچ‌گونه خطري براي سلامت شما نداشته باشد و بعدها شما را دچار مشكلات متعدد نسازد كار سخت‌تر مي‌شود. شما بهتر مي‌دانيد كه بايد هميشه به‌دنبال مواد آرايشي غيرسمي باشيد به‌خصوص بعضي از لوازم آرايشي بسيار مهم‌تر هستند مثلا حتما بايد به‌دنبال رژلبي سالم باشيد چون لب‌ها يكي از حساس‌ترين قسمت‌هاي بدن هستند. دكتر استكي مالكان، عضو انجمن مواد آرايشي سالم و نويسنده كتاب «تنها به‌دنبال صورت زيبا نباشيد» مي‌گويد: «پوست به‌شدت مواد مختلف روي خود را جذب مي‌كند و علاوه بر اين، موادشيميايي كه روي لب‌هاي‌تان استفاده مي‌كنيد به راحتي مي‌تواند وارد دهان شما و بعد وارد دستگاه گوارش شود.»

بعضي از مارك‌ها تمام مواد مصرفي‌‌شان را روي برچسب محصول توليدي‌ نمي‌نويسند بنابراين يك مقدار انتخاب ماده آرايشي سالم مشكل‌تر مي‌شود و نمي‌توان به راحتي مواد آرايشي سمي را تشخيص داد. انجمن مواد آرايشي سالم و ايمن  فهرستي از مواد شيميايي مضر را منتشر كرده‌است كه در ادامه مطلب هر كدام را براي شما توضيح مي‌‌دهيم.


مواد آرايشي بهداشتي را از داروخانه‌هاي معتبر خريداري كنيد. مواد آرايشي و بهداشتي كه در كناره‌هاي خيابان يا مراكز غيرمعتبر با قيمت‌هاي پايين‌تر به فروش مي‌رسند چندان قابل اعتماد نيستند. توليدكنندگان اين مواد از تركيبات ممنوعه كه ارزان‌تر هم هستند براي ساخت مواد آرايشي كمك مي‌گيرند و براي‌شان سلامت مصرف‌كننده اهميتي ندارد. مواد آرايشي و بهداشتي را از مراكز معتبر با مارك شناخته شده تهيه كنيد و قبل از خريد هم برچسب روي آن را بخوانيد تا از نبود هر نوع ماده و تركيب ممنوعه در آن مطلع شويد.


 

  چه شامپوهايي سمي‌ هستند؟
  • ماده خطرناك: سورفاكتانت

از مواد رايجي كه در بعضي محصول‌ها يافت مي‌شود، مي‌توان به ماده‌اي اشاره كرد كه به‌ويژه در محصولات حاوي سورفاكتانت يافت مي‌شود و از طريق پوست، تنفس و گوارش قابل جذب بوده و گفته مي‌شود، علاوه بر خشكي و التهاب پوست و مخاط‌ها، درصورت مصرف زياد آثار سرطان زايي نيز دارد. ايزوپروپيل الكل و الكل‌هاي مشابه كه به وفور در اين محصولات يافت مي‌شود، مي‌تواند باعث خشكي، التهاب و درماتيت آلرژيك و چروك خوردگي سريع‌تر پوست شود. سديم لوريل سولفات و آمونيوم لوريل سولفات كه در بسياري از مواد آرايشي و بهداشتي يافت مي‌شود، در دسته سورفاكتانت‌هاي آنيوني قرار مي‌گيرند و در اكثر مواد شوينده و كف‌كننده استفاده مي‌شوند. سورفاكتانت‌هاي كاتيوني نيز كه بار الكتريكي مثبت دارند، در محصول‌هايي از قبيل نرم كننده‌ها و صاف كننده‌هاي مو و لباس به‌عنوان ضدالكتريسته ساكن وجود دارند. مصرف اين مواد علاوه بر آثار التهابي و آلرژيك بر پوست و چشم، درصورت جذب سيستميك يا خورده شدن به‌طور اشتباهي مي‌تواند آثار داخلي متعددي داشته باشد.


 

  خطراختلالات هورموني
  • ماده خطرناك:فتالات

واژه فتالات كه به‌صورت  Phthalates ممكن است روي برچسب رژ لب ديده شود ماده‌اي است كه در آزمايشگاه مشخص شده كه باعث به‌وجود آمدن اختلالات هورموني مي‌شود و با آزمايش روي حيوانات نيز مشاهده شد، در جنين آن‌ها نقص‌هايي را به‌وجود مي‌آورد. معمولا 2 قسم از اين ماده در مواد آرايشي استفاده مي‌شود يكي بنزيل فتالات(BBP) و ديگري دي‌بوتيل فتالات(DBP).


 

   به خوشبوها اعتماد نكنيد
  • ماده خطرناك: فراگرنس

برچسب مواد آرايشي خود را نگاه كنيد تا در آن عبارت fragrance freeوجود نداشته باشد به‌خصوص اگر پوستي حساس داريد چون اين افزودني‌هاي خوشبو مي‌توانند باعث تحريك پوست شما شوند و مشكلاتي را ايجاد كنند. حتي گاهي در توليد عطر و ادكلن، باز مقدار زيادي ماده معطركننده به محصول‌ اضافه‌ مي‌شود كه مي‌توانند باعث سردرد، سرگيجه، آلرژي پوستي و تغييرات رنگ پوست شوند. هرگاه قصد خريد يك محصول آرايشي و بهداشتي داشتيد دقت كنيد كه روي آن عبارت fragrance free نوشته شده باشد.


 

  رژ لب‌ها را نخوريد!
  • ماده خطرناك: فرم‌مالدئيد

فرمالدئيد كه در خيلي از محصول‌ها مثل رژ لب، لاك ناخن و.. يافت مي‌شود، مي‌تواند باعث التهاب و تحريك پوستي شده و درصورت تماس مزمن باعث ضعف عمومي شود. رنگ‌هاي شيميايي متعددي كه در محصول‌هاي مختلف، به‌ويژه در محصول‌هاي زيبايي و آرايشي مصرف مي‌شود، مي‌تواند درصورت رعايت نكردن استانداردهاي خاص، مشكل ساز باشد. گاهي اين رنگ‌ها براي ايجاد رنگ خاصي با هم تركيب مي‌شوند كه علاوه بر عوارض پوستي، مي‌تواند عوارض متعدد داخلي نيز داشته باشد. به‌ويژه در مورد رژلب كه در طول روز چند بار تكرار شده و احتمال دارد با خوردن هر نوع ماده غذايي مقداري از آن مستقيما نيز وارد بدن شود.


 

 حساسيت شديد در كمين شماست
  • ماده خطرناك: اكسي بنزون

اگر خواستيد رژلب يا هر نوع كرم مخصوص لب بخريد كه روي آن ادعا شده بود كه از لب‌هاي شما در مقابل اشعه‌هاي مضر آفتاب محافظت مي‌كند حتما روي برچسب آن را ببينيد تا در آن اكسي بنزون (Oxybenzone) نباشد اين ماده مي‌تواند باعث به‌وجودآمدن حساسيت يا اختلال هورموني شود حتي مي‌تواند به سلول‌ها نيز آسيب برساند.


 

  مراقب باشيد سرطان نگيريد
  • ماده خطرناك: بوتيل هيدروكسي

ماده بوتيل هيدروكسي كه روي برچسب ماده آرايشي شما به‌صورت (Butylated Hydroxyanisole) نوشته مي‌شود به‌عنوان يك ماده نگهدارنده شناخته مي‌شود اما چندي پيش موسسه ملي سم شناسي آمريكا اعلام كرد، اين ماده  مي‌تواند در انسان‌ها منجر به سرطان شود اما متاسفانه در بسياري از مواد آرايشي و بهداشتي مثل رژ لب و خط چشم اين ماده وجود دارد.


 

  اختلال در فعاليت غدد
  • ماده خطرناك :پارابن

روي برچسب رژلب را نگاه كنيد و به‌دنبال هر عبارتي باشيد كه در آن واژه  paraben  وجود دارد، مثلا عبارت propylparaben،  ethylparabenو نشان مي‌دهد يكي از مواد هم خانواده اين ماده مضر در رژ لب وجود دارد. اين ماده شيميايي مي‌تواند فعاليت‌هاي غددي را كمي مختل كند يعني به عبارت ساده‌تر مي‌تواند وضعيت هورمون‌ها را در بدن شما به هم زند.اين ماده به‌طور وسيعي در مواد آرايشي استفاده مي‌شود و در واقع يك ماده نگهدارنده است كه از رشد ميكروب‌ها جلوگيري مي‌كند. اين ماده همچنين در ريمل، كرم‌هاي صورت، ضدآفتاب‌ها،  دئودورانت‌ها و….وجود دارد.