علت بروز جوش و آکنه چیست؟

علت بسیاری از بروز جوش و آکنه در افراد در بخش پایین برای شما نیز قرار داده ایم.خیلی از افراد می پندارند علت جوش های صورت شان به خونشان مرتبط است و به اصطلاح افرادی که خونشان کثیف است دچار جوشهای چرکی می شوند، حقیقت یا دروغ؟در این خصوص نیز باید گفت در علم پزشکی اگر خون فردی کثیف باشد بلافاصله می میرد و این مسئله منبع علمی ندارد و از دید ما متخصصان پوست این مطلب بسیار نادرست و غیر علمی است.

آیا جوش صورت با تغذیه فرد ارتباط دارد؟

تئوری‌های مختلفی در مورد ارتباط رژیم‌های غذایی مانند شکلات، غذاهای سرخ شده، غذاهای چرب و کیک با بدتر شدن جوش ها وجود دارد، اما متاسفانه هنوزهیچ تحقیق علمی نتوانسته اثبات کند آیا واقعا بین این 2 عامل ارتباطی وجود دارد یا خیر البته طی تحقیقات علمی افرادی که بیشتر از میوه، ماهی، سبزی‌ها استفاده می‌کنند و اصلا سراغ کربوهیدرات‌ها و قند و شکر نمی‌روند کمتر دچار جوش می شوند. به‌نظر می‌رسد باید بپذیریم که رژیم غذایی چرب و شیرین بر پوست تاثیر‌گذار است.

ماسک ها و پوست میوه ها در درمان جوش و آکنه موثرند؟

به گفته این متخصص پوست میوه ها و انواع ماسک ها به دلیل اسیدی بودن آن ها گزینه مناسبی برای بهبود جوش و آکنه پوست نیست چرا که پوست میوه ها خاصیت اسیدی و محرک دارند و شخصی که خود سرانه از این ماسک ها استفاده می کنند نمی داند این میوه یا گیاه مواد محرک دارد و ممکن است پوست خود را علاوه بر تشدید جوش ها، دچار سوختگی و التهاب کند. توصیه می شود قبل از هرگونه اقدام در این رابطه حتما با یک متخصص مشورت نمایید چرا که جوش ها ضایعات کوچکی هستند و به راحتی قابل درمان اند اما متاسفانه افراد با خودرمانی های غیر پزشکی فقط درمان را سخت تر می کنند.

آیا سیگار و قلیان در پیدایش جوش ها نقشی دارند؟

تحقیقات علمی هنوز به نتیجه مشخصی در این خصوص نرسیده است اما می توان گفت سیگار و قلیان که امروز شاهد استفاده زیاد آن دربین جوانان هستیم، باعث انسداد منافذ پوست، که یکی از دلایل عمده پدید آمدن جوش و آکنه است می شود. مصرف سیگار و قلیان در دراز مدت باعث چین و چروک شدید، پیری زودرس، زردشدن پوست ،نازک شدن پوست و در نهایت سرطان پوست می شود.

چند نکته مهم:

– از دست زدن به جوش های صورت خود بپرهیزید. لمس جوش باعث افزایش چربی، تحریک پوست و همچنین باعث افزایش رشد باکتری می شود. با پوست خود به ملایمت رفتار کنید و با نوک انگشتان خود و با استفاده از پاک کننده غیر ساینده پوست خود را بشویید و همواره از محصولات مراقبتی ملایم برای پوست استفاده کنید.

– و نکته حائز اهمیت این است که در درمان قطعی جوش ابتدا باید منشا این عارضه در فرد کشف شود و سپس دارویی برای او تجویز شود بنابرین افراد خودسرانه کرم یا محصولی را استفاده نکنند چرا که نه تنها کمکی به رفع جوش ها نمی کنند بلکه ممکن است وضعیت را بدتر هم بکنند .

آلودگی هوا و دود سیگار چه نقشی در سرطان ریه دارد ؟

  • عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بر لزوم پاکیزه نگه داشتن هوای داخل منزل و محل کار به خصوص از دود سیگار تاکید کرد و افزود: ما بیشترین وقت خود را در منزل یا محل کار سپری می کنیم؛ بنابراین نباید هوای این مکان ها آلوده باشد.

سیدعلی جوادموسوی روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار علمی ایرنا روند مصرف سیگار در ایران را رو به افزایش دانست و گفت: برای جلوگیری از افزایش تعداد مبتلایان به این بیماری باید اقدامات جدی به منظور کاهش مصرف این ماده دخانی صورت گیرد.
وی در مورد آزبست ها نیز اظهار کرد: هنوز از آزبست در ساخت محصولاتی همچون لنت خودروها استفاده می شود؛ این ماده در ایجاد سرطان ریه نقش مهمی دارد و باید مصرف آن متوقف شود.
جوادموسوی به افزایش میزان ابتلا به سرطان ریه اشاره کرد و گفت: سرطان ریه، دومین سرطان شایع در جهان به شمار می رود و تقریبا در بیشتر نقاط دنیا از جمله ایران، شمار مبتلایان به آن رو به افزایش است.

** ضرورت پاک بودن هوای منزل و محل کار
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بر لزوم پاکیزه نگه داشتن هوای داخل منزل و محل کار به خصوص از دود سیگار تاکید کرد و افزود: ما بیشترین وقت خود را در منزل یا محل کار سپری می کنیم؛ بنابراین نباید هوای این مکان ها آلوده باشد.
جوادموسوی به مردم توصیه کرد که از مصرف سیگار در منزل به شدت خودداری کنند و گفت: مصرف سیگار در فضای بسته خطرات بیشتری برای فرد سیگاری و اطرافیان ایجاد می کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران بیان کرد: آشپزخانه های باز در منازل رواج پیدا کرده و همین مساله سبب شده است دود ناشی از پخت و پز به داخل اتاق ها نفوذ کند؛ روندی که می تواند سلامت و تندرستی خانواده ها را به خطر اندازد.
جوادموسوی با اشاره به اینکه اقدامات تشخیصی سرطان ریه در کشور افزایش یافته است، افزود: در بیشتر شهرها تجهیزات تشخیصی این بیماری وجود دارد و به همین دلیل این بیماری زودتر تشخیص داده می شود.
فوق تخصص ریه اظهار کرد: امروزه رسانه ها نیز بیشتر به این موضوع می پردازند و به مردم هشدار می دهند که در صورت مشاهده علائم این بیماری مانند سرفه های طولانی و خلط خونی حتما به پزشک مراجعه کنند.
جوادموسوی با اشاره به اینکه پیشرفت های زیادی در تشخیص و درمان این بیماری حاصل شده است، گفت: بهترین روش درمان سرطان ریه عمل جراحی است، اگر این بیماری به موقع تشخیص داده شود، جراحی موفقیت آمیز خواهد بود و بیمار طول عمر بیشتری خواهد داشت.

چرا پاهایم سرد می شود / دلیل سردی پا

 

  • در این بیماری علاوه بر سرد شدن پاها معمولا پوست تغییر رنگ می‌دهد. بخش‌های آسیب دیده ابتدا سفید رنگ شده، بعد رنگ آبی گرفته و پس از گرم شدن به رنگ قرمز در می‌آیند. همچنین با گرم شدن پوست، فرد احساس درد و سوزش خواهد داشت.

گاهی اوقات پوشیدن چند جفت جوراب هم موجب نمی‌شود تا سردی پاها از بین برود که این حالت می‌تواند نشانه‌ای از وجود بیماری‌های جدی در بدن باشد. در صورتی که از وضعیت سلامت جسم خود مطمئن هستید، سرد بودن پاها و حس سرما در آن‌ها نگران کننده نیست اما در برخی موارد وجود مشکلات جسمی، علت سرد بودن همیشگی پاهاست.

ساده ترین دلیل سرد بودن پاها از وضعیت هوا ناشی می‌شود. همچنین علت رایج دیگر آن وجود مشکل در سیستم گردش خون است به گونه‌ای که خون کافی برای گرم نگه داشتن پاها در آن جریان ندارد. این وضعیت از سبک زندگی کم تحرک و نشستن‌های طولانی مدت پشت میز به وجود می‌آید که می‌توان با افزایش تحرک و جابه‌جایی در طول روز آن را برطرف کرد. هرچند باید توجه کرد مشکلات مربوط به گردش خون می‌تواند نشانه‌ای از یک عارضه جسمی نهفته باشد.

در این مطلب به برخی از دلایل جدی سرد بودن همیشگی پاها پرداخته‌ایم که به شرح زیر است:

بیماری رینود: این بیماری به طور معمول موجب می‌شود انگشت‌ها و پاها احساس سردی و بی‌حسی داشته باشند. این وضعیت زمانی رخ می‌دهد که فرد در معرض سرما قرار دارد یا تحت استرس است. این بیماری باعث می‌شود رگ‌های کوچک که خون را به پوست می‌رسانند باریک شده و در نتیجه گردش خون در برخی بخش‌ها محدود شود. بیماری رینود بیشتر در زنان و افراد ساکن در مناطق سرد شایع است.

در این بیماری علاوه بر سرد شدن پاها معمولا پوست تغییر رنگ می‌دهد. بخش‌های آسیب دیده ابتدا سفید رنگ شده، بعد رنگ آبی گرفته و پس از گرم شدن به رنگ قرمز در می‌آیند. همچنین با گرم شدن پوست، فرد احساس درد و سوزش خواهد داشت. در موارد خفیف‌تر بیماری می‌توان با گرم نگه داشتن پاها این عارضه را برطرف کرد. در برخی موارد پزشک داروهایی را تجویز می‌کند تا به گردش خون کمک کند.

کم کاری تیروئید: در این بیماری غده تیروئید میزان کافی هورمون ترشح نمی‌کند و در نتیجه بسیاری از سیستم‌های بدن عملکرد طبیعی خود را از دست می‌دهند. علائم این بیماری خفیف هستند و به آهستگی ظاهر می‌شوند و در نتیجه احتمال دارد با استرس یا فرآیند افزایش سن اشتباه گرفته شود. از جمله علائم کم کاری تیروئید احساس سرما، خستگی، بالا رفتن وزن و مشکلات حافظه است. همچنین فرد در پوست خود احساس سرما، خشکی و حساسیت دارد. پزشکان این بیماری را با انجام تست خون تشخیص می‌دهند و با مصرف روزانه هورمون مصنوعی تیروئید درمان می‌شود.

کم خونی (آنمی): این بیماری زمانی در بدن ظاهر می‌شود که میزان کافی گلبول قرمز سالم در خون برای رساندن اکسیژن به تمام نقاط بدن وجود ندارد. شایع‌ترین نشانه کم خونی احساس خستگی و ضعف در بدن است اما علائم دیگر آن شامل سردی پاها و دست‌ها، احساس گیجی، تنگی نفس، سردرد و رنگ پریدگی پوست هستند.

درمان این بیماری به نوع آن، علت و شدت کم خونی بستگی دارد اما در اغلب موارد می‌توان با تغییر در رژیم غذایی و مصرف مکمل‌هایی همچون آهن، اسیدفولیک، ویتامین C و ویتامین B12 آن را برطرف کرد.

بیماری عروق محیطی: سفت شدن رگ‌ها یا بیماری عروق محیطی زمانی اتفاق می‌افتد که کلسترول، چربی یا مواد دیگر در جداره رگ‌ها انباشته می‌شوند. وجود این پلاک‌ها در جداره رگ‌ها به باریک شدن آن‌ها می‌انجامد. چندین سال طول می‌کشد تا جداره رگ‌ها سفت شوند و بروز علائم آن نیز زمان‌بر است. معمولا اولین علائم آن شامل احساس ناراحتی در پاها، درد و گرفتگی می‌شود. علائم دیگر آن سردی پوست در پاها، درد و قرمز شدن آن‌هاست. درمان این بیماری به میزان پیشرفت بیماری بستگی دارد و می‌تواند تغییر در سبک زندگی و مصرف دارو را شامل شود.

هیپرهیدروز: این بیماری با عنوان تعرق غیر طبیعی شناخته می‌شود که به طور معمول در دست‌ها و پاها اتفاق می‌افتد. به نظر تعرق زیاد نمی‌تواند با سرد شدن پاها ارتباط داشته باشد اما هیپرهیدروز فعالیت بیش از حد دستگاه عصبی سمپاتیک است. این عارضه تنگ شدن رگ‌ها را به همراه دارد بنابراین در حالیکه دست‌ها و پاها عرق می‌کنند خون در آنها کمتر جریان دارد و موجب سرد شدن آنها می‌شود. اغلب برای درمان این عارضه دارو تجویز می‌شود.

آسیب عصب دیابتی: نوروپاتی محیطی دیابتی نوعی از آسیب دیدگی عصب است که در افراد مبتلا به بیماری دیابت بروز می‌یابد. علائم این بیماری شامل بی‌حسی، گزگز شدن، سوزش، درد و احساس سرما در پاها و دست‌ها می‌شود. همچنین شدت این نشانه‌ها در شب بیشتر است. پزشکان به افراد توصیه می‌کنند از قرار دادن پاهای خود در آب داغ برای گرم کردن آن‌ها خودداری کنند. به جای این کار استفاده از پتوهای برقی یا پوشیدن جوراب‌های گرم توصیه می‌شود. همچنین انجام مرتب حرکات بدنی و تکان دادن انگشت‌ها و پاها برای کمک به گردش خون ضروری است.

دیگر آسیب‌های عصبی: علاوه بر آسیب‌های عصبی ناشی از دیابت، صدمه دیدن یا دیگر مشکلات پزشکی نهفته نیز می‌تواند نوروپاتی محیطی را به دنبال داشته باشد. این درد عصبی که احساس سردی در پاها را به دنبال دارد، می‌تواند در نتیجه کمبود ویتامین، بیماری‌های کبدی یا کلیوی، عفونت، مشکلات متابولیک یا قرار گرفتن در معرض برخی انواع مواد سمی به وجود آید. همچنین عامل ژنتیکی در این زمینه موثر است و در برخی موارد دلیل بروز آن هیچ‌گاه مشخص نمی‌شود.

استعمال سیگار: مشکلات گردش خون که از استعمال سیگار به وجود می‌آید سردی پاها را به همراه دارد. در یک مورد نادر اما جدی که بیماری بورگر یا ترومبوآنژئیت انسدادی نام دارد، رگ‌های خون در دست‌ها و پاها تحت تاثیر قرار می‌گیرند. رگ‌های خون متورم می‌شود در نتیجه جریان خون مسدود شده و به لختگی خون منجر می‌شود. نشانه‌های اولیه شامل سرد شدن دست‌ها و پاها می‌شود اما می‌تواند به آسیب‌دیدگی بافت، درد و زخم نیز منجر شود.

حامله هستم / در دوران بارداری چه کارهایی را نباید انجام دهیم

  • تحقیقات نشان می‌دهد خانم‌هایی که در معرض دود سیگار قرار می‌گیرند، دچار مشکل باروری می‌شوند. این خطر به‌خصوص برای خانم‌هایی که برای باردار شدن نیاز به مصرف داروهای خاص دارند، بیشتر است

 قبل از بارداری نوشیدن الکل، سیگار کشیدن و مصرف مواد مخدر را قطع کنید. نوشیدن الکل علاوه بر حرام بودن می‌تواند باعث کاهش اسپرم‌های دارای قابلیت تحرک شود.
الکل
در مردان الکل از طریق تأثیر بر فرآیند تولید هورمون جنسی مردانه نیز می‌تواند روی باروری مرد تأثیرگذار باشد. تأثیر الکل بر کبد می‌تواند سبب تجمع هورمون جنسی زنانه در مرد و کاهش قدرت جنسی و اسپرم شود. همچنین الکل باعث کاهش جذب روی در بدن می‌شود. روی در باروری مرد نقش حیاتی دارد پس الکل از این طریق نیز می تواند قدرت باروری را کاهش دهد.
در زنان استفاده زیاد از الکل می‌تواند سبب توقف عادت ماهیانه و تخمک‌گذاری شود. لازم به ذکر است حتی مصرف کم الکل برای کسی که قصد بارداری دارد، بسیار مضر است چراکه مصرف آن توسط زن باردار می‌تواند احتمال سقط را تا دو و نیم برابر افزایش دهد.
سیگار و مواد مخدر
برخی از زنان فقط در دوران بارداری سعی می‌کنند سیگار نکشند غافل از اینکه حتی دود سیگار می‌تواند احتمال بارداری را کاهش دهد. کشیدن سیگار در دوران بارداری خطراتی را برای جنین شما به وجود می‌آورد. منوکسید کربن موجود در دود سیگار، میزان اکسیژنی را که جنین برای رشد خود دریافت می‌کند، کاهش داده و نیکوتین جریان خون را به جنین تقلیل می‌دهد. بنابراین زنانی که سیگار می‌کشند، در معرض به دنیا آوردن نوزادانی کم‌وزن هستند. این نوزادان به طور متوسط ۲۵۰ گرم کم‌وزن‌تر هستند. زایمان زودرس، سقط جنین، جفت سرراهی، جدا شدن زودرس جفت، پاره شدن زودرس پرده آمنیوتیک و حتی سندروم مرگ ناگهانی نوزاد پس از تولد نوزاد از عوارض دیگر سیگار کشیدن مادر است. ترک سیگار ممکن است بسیار مشکل باشد ولی حتی کاهش آن نیز می‌تواند به نفع کودک شما باشد. برخی از خانم‌ها برای ترک سیگار از چسب‌ها، آدامس یا اسپری‌های تنفسی نیکوتین‌دار استفاده می‌کنند. با وجود انتقال نیکوتین این محصولات به جنین، حداقل منوکسید کربن و سموم دیگر موجود در دود سیگار حذف می‌شود. علاوه بر سیگار، ماری جوآنا، کوکائین و مواد مخدر و افیون‌ها مانند هروئین، متادون، کدئین، مرفین و همچنین آمفتامین‌هایی مانند کریستال متامفتامین می‌تواند اثرات جبران‌ناپذیری را روی جنین داشته باشند. سیگار کشیدن توسط مردان نیز می‌تواند باعث کاهش تعداد اسپرم، افزایش اسپرم‌های غیرطبیعی و کاهش سطح هورمون جنسی مردانه شود. دود سیگار نیز باعث کندی و تنبلی اسپرم‌ها و نیز کاهش سطح ویتامین در خون می‌شود. تحقیقات نشان می‌دهد خانم‌هایی که در معرض دود سیگار قرار می‌گیرند، دچار مشکل باروری می‌شوند. این خطر به‌خصوص برای خانم‌هایی که برای باردار شدن نیاز به مصرف داروهای خاص دارند، بیشتر است.

5 روش و پیشنهاد مفید برای ترک سیگار

  • فقط کافیست ۳۰ دقیقه در روز فعالیت‌های ملایم بدنی از قبیل پیاده‌روی تند یا یک سری حرکات اسکات انجام دهید تا میل به تنباکو را کاهش دهید. تحقیقات حاکی از آن است که انجام حرکات ورزشی، فعالیت‌ مغز را تحت تاثیر قرار داده و میل به نیکوتین را کاهش می‌دهد.

ضروری‌ترین امر در ترک سیگار دلسرد نشدن و بی‌وقفه تلاش کردن است. خبر خوب آن است که، هزار و یک راه برای دستیابی به این امر مهم و درمان‌های فراوانی که جایگزین نیکوتین شوند، از قبیل آدامس و چشم‌بند تا داروهای تجویزی از قبیل قرص و کپسول وجود دارد. اما نکته اینجاست که همه افراد به درمان‌های دارویی علاقه ندارند.

اگر شما از آن دسته افرادی هستید که ترجیح می‌دهید بدون دارو سیگار را ترک کنید یا می‌خواهید شانس خود را برای ترک سیگار، با ترکیبی از دارو و مواد طبیعی امتحان کنید، در اینجا چند راهکار طبیعی و البته اثبات شده را برایتان ذکر می‌کنیم:

مکمل‌های روغن‌ماهی

محققان ثابت کرده‌اند که اسیدهای چرب امگا ۳ میل شدید به سیگار را کاهش می‌دهد و همین امر منجر به مصرف کمتر سیگار در روز می‌شود.

اگر به افراد سیگاری در طی یک ماه، هر روز روغن ماهی داده شود، به طور میانگین روزانه دو نخ سیگار کمتر مصرف می‌کنند و گزارش شده که میزان تمایل آنها به تنباکو به طور قابل توجهی کاهش می‌یابد. علاوه بر این، حتی یک ماه پس از قطع مصرف روغن ماهی نیز، میل به مصرف سیگار پیدا نمی‌کنند. از مزایای روغن ماهی: امگا ۳ میزان التهاباتی که منجر به بیماری‌های قلبی، سرطان و چین و چروک‌های پوستی می‌شود را کاهش می‌دهد.

عرق بریزید

فقط کافیست ۳۰ دقیقه در روز فعالیت‌های ملایم بدنی از قبیل پیاده‌روی تند یا یک سری حرکات اسکات انجام دهید تا میل به تنباکو را کاهش دهید. تحقیقات حاکی از آن است که انجام حرکات ورزشی، فعالیت‌ مغز را تحت تاثیر قرار داده و میل به نیکوتین را کاهش می‌دهد. بعلاوه، تمرینات ورزشی با اضافه وزن ناشی از ترک سیگار مبارزه می‌کند.

استرس را از خود دور کنید

در طب سوزنی و طب فشاری، فشار و ضربات آهسته از جمله روش‌های بهره‌برداری کامل از انرژی‌های بدن هستند. در این روش‌ها با فشار نقاط خاصی از بدن می‌توانید از میزان استرس خود بکاهید، بدین منظور روزانه نقاط خاصی از بدن را با انگشت فشار یا ماساژ می‌دهیم تا از میزان استرس کاسته شود. به اعتقاد جسیکا اورتنر نویسنده کتاب کاهش وزن و اعتماد به نفس با طب فشاری می‌گوید: “سیگار و استرس با هم گره خورده‌اند. ما برای رفع استرس به سیگار پناه می‌بریم. هنگامی که با استرسمان مبارزه کنیم، میل ما به سیگار نیز کم می‌شود.”

روش‌های متفاوتی را امتحان کنید

اگرچه تحقیق در زمینه ترک سیگار با استفاده از روش‌ هیپنوتیزم و طب سوزنی گاهی با شکست و گاهی با موفقیت همراه است اما حکایت همه این موفقیت‌ها و شکست‌ها منوط به انگیزه فرد در ترک سیگار است. در یکی از این تحقیقات نشان داده شد که با استفاده از طب سوزنی میل به سیگار کم می‌شود. بعلاوه اینکه استفاده از این روش کاملا ایمن و بی‌خطر است.

دهانتان را مشغول کنید

هنگامی که استرس دارید به جای کشیدن سیگار، دهان را با یک آدامس بدون شکر قانع کنید. یا اسنک‌ها و میان‌وعده‌های کم‌چرب از قبیل پاپ‌کورن‌‌های بدون کره یا کرفس و هویج بخورید تا دهانتان مشغول باشد اما نه با سیگار.

همه سیگارها ضرر دارند سیگار بدون عوارض وجود ندارد

12572_686

 

  • متاسفانه‌ بيماري‌هاي ناشي از سيگار هيچ كدام درمان ندارد اما اگر در مراحل اوليه تشخيص داده شود شايد بتوان اقدام مداخله‌اي و درماني انجام داد. 80درصد موارد سرطان ريه كه در معاينه باليني با عكس يا سي‌تي اسكن تشخيص مي‌دهيم ديگر قابل جراحي نيستند

 

براساس آمار در كشورمان حدود 20درصد مردان و 3 درصد زنان از سيگار و مواد دخاني استفاده مي‌كنند. از دهه 60 ميلادي كه در جوامع غربي بررسي‌ها نشان داد انواع سيگار، دخانيات و پيپ موجب بروز سرطان ريه مي‌شود، در ميان اقشار تحصيل‌كرده و روشن‌فكر آن جوامع، ميزان مصرف اين‌گونه مواد كاهش يافت. از اين‌رو شركت‌‌هاي توليد‌كننده مواد دخاني، بازار خود را از دست دادند. اين مسئله موجب شد تا توليد‌كنندگان براي جبران خسارات خود به‌دنبال بازار مصرف در كشورهاي در حال توسعه بگردند و اين هم باعث شد تا با انواع تبليغات حتي افراد جوان اينگونه جوامع از جمله كشورمان به مواد دخاني نزديك شوند و آن را جزئي از زندگي خود كنند.


چهار هزار سم

متاسفانه سيگار و مواد دخاني بيش از 4‌هزار نوع ماده شيميايي دارند. بسياري از اين مواد شيميايي يا به‌طور مستقيم سرطان‌زا بوده يا در تركيب با پروتئين‌هاي مختلف بدن به موادي سرطان‌زا تبديل مي‌شوند و پس از گذشت مدتي، اثر مخرب خود را بر جاي مي‌گذارند.
مقدار قابل‌توجهي مونواكسيدكربن در داخل سيگار است كه اين خود موجب تنگي عروق و سكته‌ مي‌شود. بايد بدانيد در كاغذ سيگار هم ماده‌اي موسوم به سلنيوم وجود دارد كه قطعا اثرات سرطان‌زايي دارد.


آن‌ها حتي نمي‌توانند دكمه لباس خود را ببندند

افرادي كه در سنين جواني و نوجواني شروع به مصرف سيگار و قليان مي‌كنند، حدود 10 تا 15 سال بعد، با عوارض اوليه‌اي چون سرفه و دفع خلط و به‌تدريج تنگي نفس مواجه مي‌شوند كه اين علائم همان علائم برونشيت مزمن است كه يكي از مهم‌ترين بيماري‌هاي ناشي از مصرف دخانيات و سيگار محسوب مي‌شود. اين بيماري وقتي به مراحل پيشرفته مي‌رسد هيچ درماني برايش وجود ندارد و فرد تا پايان عمر خود بايد با اين علائم كه مهم‌ترين آن، تنگي نفس است زندگي كند. اين مسئله تاجايي ممكن است ادامه پيدا كند كه بيمار حتي توانايي بستن دكمه لباس‌هاي خود را نداشته باشد. در مراحل پيشرفته‌تر، بيماري ديگري افراد سيگاري را تهديد مي‌كند موسوم به آمفيزم. در بيماري آمفيزم، نسج ريه و در واقع بافت زمينه‌اي حبابچه‌هاي ريه، خاصيت ارتجاعي و كشساني خود را از دست مي‌دهند. در نتيجه، ريه نمي‌تواند خوب باز و بسته شود و حجم ريه افزايش يافته و حتي از نظر ظاهري هم قفسه سينه بزرگ مي‌شود. در پي اين مسئله عملكرد ريه از دست مي‌رود و در جذب اكسيژن و دفع دي‌اكسيد كربن اختلال به‌وجود مي‌آيد. اين عارضه آخر و عاقبت خوبي نداشته و پيشرفت آن موجب مي‌شود تا بيمار در اثر نياز مداوم به اكسيژن، مجبور به زندگي در بستر بيماري و بيمارستان شود. در موارد شديد‌تر بايد از دستگاه‌هاي تهويه مصنوعي هواي بدن استفاده كنند.


الگو نباشيد

بيماري آمفيزم، سرطان ريه و برونشيت مزمن در موارد پيشرفته، بدترين و مهم‌ترين عوارض مصرف سيگار و دخانيات هستند و متاسفانه هيچ‌كدام درمان ندارند اما همه اين‌ها با نكشيدن سيگار قابل پيشگيري است. بايد آموزش‌ها و اطلاعات لازم در اختيار جوانان و نوجوانان قرار گيرد تا با آگاه‌كردن اين افراد حتي از طريق كتاب‌هاي درسي و دانشگاهي بتوان از بروز اين ناتواني‌ها جلوگيري كرد. ايجاد شخصيت كاذب در پي اين مسئله كه جوان و نوجوان تصور مي‌كند با كشيدن سيگار به رشد و بلوغ رسيده مهم‌ترين مسئله در ابعاد روان‌شناختي اين گروه سني است كه بايد بيشتر مورد توجه قرار گيرد. اگر به‌نحوي در اين مرحله از زندگي بتوان براي تقويت اعتماد به نفس فرزندان مداخلاتي انجام داد به‌طور حتم مي‌توان در پيشگيري از اعتياد و وابستگي به سيگار، قليان و ساير دخانيات و حتي مواد‌مخدر، موفق بود. تشويق عزيزان خود به شركت در رقابت‌هاي علمي و ورزشي مي‌تواند بهترين راه‌كار پيشگيرانه باشد. الگوپذيري در اين رده سني بسيار اثرگذار است، اگر والدين سيگار و دخانيات مصرف كنند يا حتي مربيان و معلمان، هنرمندان، بازيگران و… مي‌تواند خطري جدي در اين مسير باشد، معرفي سايت‌هاي مقابله با سيگار و دخانيات به فرزندان در كنار برنامه‌هاي فرهنگي، جامعه بسيار كمك‌كننده است.


فقط 20درصد مي‌توانند ترك كنند

آمارهاي جهاني نشان مي‌دهد از كل افرادي كه به مصرف دخانيات مبتلا بوده و قصد ترك آن را دارند، بيش از 20 درصد نمي‌‌توانند موفق به ترك سيگار يا مواد دخاني شوند و متاسفانه بقيه افرادي كه مصرف‌كننده محسوب مي‌شوند مجددا به آن روي مي‌آورند. با توجه به جنبه‌هاي وراثتي، بحث پيچيده‌اي در زمينه اعتياد به دخانيات وجود دارد. اگر چه اين مسئله مهم است اما عوامل محيطي بيشترين تاثير را در آلودگي افراد به دخانيات دارد. طلاق، اعتياد، بيكاري و فقر احتمال ابتلا به دخانيات و سيگار را افزايش مي‌دهد. اگر چه ژن خاصي براي اثبات اثرگذاري سيگار به‌صورت ژنتيك و با جنبه‌هاي وراثتي تاكنون كشف نشده است اما خانواده‌ها نقش موثري در آلودگي افراد به اين عامل مهم بيماري‌زايي دارند. اين‌كه يك جوان در برابر تمايلات مقاوم بوده و بتواند پاسخ «نه» را به پيشنهاد سيگاركشيدن به‌خوبي بيان كند، چيزي است كه بايد مورد توجه قرار گيرد. متاسفانه قبح و زشتي مصرف سيگار در ميان خانواده‌ها از ميان رفته. من به‌خاطر دارم در سال‌هاي دور، حتي افراد مسن مثلا 60 ساله مقابل افراد مسن‌تر از خود، دخانيات مصرف‌ نمي‌كردند و آن را اقدامي زشت مي‌دانستند. اين مسئله كه عادت به استفاده از سيگار چيز زشتي نيست و همه در هر سني مي‌توانند آن را مصرف كنند، بسيار خطرناك است، قابل دسترس بودن انواع سيگار و دخانيات در كنار اين مسئله دروازه‌‌اي براي ورود به ساير اعتياد‌هاست.


خانم‌هايي كه به خاطر شوهران خود معتاد مي‌شوند

خوشبختانه در كشورمان به‌دليل فرهنگي كه وجود دارد خانم‌ها كمتر از ساير جوامع به سمت دخانيات روي مي‌آورند. البته به‌طور استثنا در برخي جوامع جنوبي كشورمان (استان‌هاي جنوبي) تعداد خانم‌هايي كه به قليان وابسته شده‌اند بيشتر از ساير نقاط است. دليل اين مسئله آن است كه اين خانم‌ها براي تهيه قليان ويژه همسران خود مجبور به پك‌زدن و تست دود قليان بودند و اين مسئله، موجب وابستگي آنان به قليان شده بود. در شهرهاي بزرگي مثل تهران هم استفاده از قليان را مجددا احيا كرده‌اند كه اين، خطري براي جوانان و نوجوانان است و بايد محدوديت‌هاي قانوني ويژه براي اين گروه سني قائل شوند. اسانس‌هاي شيميايي كه به تنباكو اضافه مي‌شود بسيار خطرناك است و افزودن آن به تنباكو به اثرات سرطان‌زايي اين ماده افزايش دهد. توتون‌هاي معطر و آروماتيك به هيچ عنوان توصيه نمي‌شود. به‌ويژه بايد دانست كه در اثر حرارت و سوختن اين تنباكوهاي معطر، مواد سرطان‌زا با توانايي بيشتر اثرات مخرب خود را به‌جا مي‌گذارند.


تجربه نشان داده افرادي كه از سيگار‌هاي فيلتردار استفاده مي‌كنند چون غلظت نيكوتيني كه وارد بدن خود مي‌كنند كمتر از سيگارهاي معمولي است، ميزان ارضا اين افراد از اين سيگارها كمتر است و به‌همين‌دليل براي آن‌كه به سطح مورد نياز رضايت خود برسند مجبورند تعداد سيگارها را افزايش دهند


اين بد است، آن هم بد است

سيگارهاي فيلتردار نسبت به ساير انواع دخانيات بهتر هستند و اين مسئله به‌دليل غلظت كمتر نيكوتيني است كه به بدن مي‌رسانند اما تجربه نشان داده افرادي كه از سيگار‌هاي فيلتردار استفاده مي‌كنند چون غلظت نيكوتيني كه وارد بدن خود مي‌كنند كمتر از سيگارهاي معمولي است، ميزان ارضا اين افراد از اين سيگارها كمتر است و به‌همين‌دليل براي آن‌كه به سطح مورد نياز رضايت خود برسند مجبورند تعداد سيگارها را افزايش دهند در نتيجه ميزان كلي نيكوتيني كه به بدن مي‌رسانند بيشتر از ديگر سيگارهاست و اين مسئله كه سيگارهاي چند فيلتري يا اولترالايت يا كم‌قطران، بهتر از ساير سيگارها هستند، نادرست است.


هيچ سيگار بي‌خطري نداريم

عملا چيزي به نام سيگار كم‌خطر و سيگار بي‌خطر نداريم و تمام آن‌ها اين مواد سمي را وارد بدن مي‌كنند. نيكوتين وتار دو ماده اصلي است كه در سيگار وجود دارد. اعتياد به سيگار در اثر نيكوتين است. نيكوتين در خون وقتي به سطح پاييني مي‌رسد گيرنده‌ها را تحريك كرده و به مغز دستور مي‌دهد تا بدن، سيگار و دخانيات را مطالبه كند. اين همان حالتي است كه به آن سندرم محروميت از سيگار مي‌گويند. در اين حالت شخص دچار اضطراب، بي‌‌تمركز و كلافگي مي‌شود و مجددا به سيگار روي مي‌آورد. سيگار نيز مانند بقيه مواد وابستگي و اعتياد مي‌آورد.


اين سرطان واقعا مرگبار است

متاسفانه‌ بيماري‌هاي ناشي از سيگار هيچ كدام درمان ندارد اما اگر در مراحل اوليه تشخيص داده شود شايد بتوان اقدام مداخله‌اي و درماني انجام داد. 80درصد موارد سرطان ريه كه در معاينه باليني با عكس يا سي‌تي اسكن تشخيص مي‌دهيم ديگر قابل جراحي نيستند و نيمي از 20 درصد باقي‌مانده را حين عمل مي‌توان تشخيص داد كه كار زيادي براي درمان آنها نمي‌شود. بنابراين فقط 10 درصد بيماران سرطاني، شانس جراحي دارند. سرطان ريه يكي از كشنده‌ترين سرطان‌هاست. زماني مرگ و مير به دليل سرطان سينه در بين زنان بسيار بالا بود و سرطان سينه به‌عنوان كشنده‌ترين سرطان شناخته مي‌شد اما امروزه سرطان ريه به‌عنوان عاملي كشنده و مهم در مردان و زنان به شمار مي‌رود و نتايج درمان واقعا خوب نيست.
جراحي و شيمي‌درماني در سرطان دستگاه گوارش به مراتب بهتر و موثر‌تر از سرطان ريه است. پس بهترين كار پيشگيري است. وقتي ما متخصصان ريه، سرطان اين بخش را تشخيص مي‌دهيم بايد گفت شانس نجات 3 ‌ساله و شانس نجات 5 ساله اين بيماران بسيار پايين است و افراد كمتر از اين مدت، جان خود را از دست مي‌دهند.


لاغري به اسم سيگار، خطرناك است

يكي از بهانه‌هاي افرادي كه مجددا پس از ترك به سيگار روي مي‌آورند اين است كه اگر سيگار را ترك كنيم، چاق مي‌شويم، در پاسخ به اين افراد بايد گفت البته شايد بشود گفت سيگار به‌دليل آن‌كه اشتها را از بين مي‌برد قادر است به نوعي، از مصرف زياد غذا توسط فرد سيگاري بكاهد ولي وقتي فردي سيگار را ترك مي‌كند، اشتهايش افزايش يافته و اگر در كنار مصرف فراوان غذا، ورزش و تحرك نداشته باشد به‌طور حتم چاق مي‌شود. البته كشيدن سيگار ممكن است يك نفع كوچك داشته باشد اما هزاران خطر و عوارض به همراه دارد.

همه سیگارها ضرر دارند هم لایت هم سنگین

6785_492

 

  • بررسی‌ها و مطالعات نشان داده که نه‌تنها عوارض سیگارهای لایت کمتر نیست، بلکه اثر آنها بیشتر هم هست، چون نیکوتین سیگارهای لایت کمتر است،

 

سیگار خطر ابتلا به سرطان را افزایش می‌دهد

سیگار به طور کلی 50 نوع بیماری می‌تواند ایجاد کند که در میان این بیماری‌ها 25 نوع سرطان وجود دارد. بیماری‌هایی مثل عروق کرونر، گرفتاری‌های پانکراس، معده و مری از سیگار ناشی می‌شوند. ولی عمده‌ترین مشکل مربوط به بیماری‌های انسدادی ریه و در نهایت بروز سرطان ریه است. سرطان ریه کشنده‌ترین سرطان در دنیاست و ارتباط نزدیکی با میزان مصرف سیگار دارد. هرچه میزان و زمان مصرف سیگار بیشتر باشد، خطر ابتلا به سرطان بیشتر می شود.


عزم راسخ داشته باشید

اگر جزو آن دسته افرادی هستید که قصد دارید سیگار را ترک کنید، بدانید که مهمترین عامل برای ترک سیگار اراده شخص است. همه بیماران وقتی متوجه می‌شوند به سرطان ریه مبتلا شده‌اند، سیگار را به راحتی کنار می‌گذارند، اما دیگر فایده‌ای ندارد و این کار نوشداروی بعد از مرگ سهراب است. عده‌ای تصور می‌کنند، قرص‌ها، داروها و چسب‌های ترک سیگار می‌تواند باعث ترک سیگار شود، اما این‌طور نیست و این داروها فقط مکمل هستند و می‌تواند باعث درمان عوارض جزیی ناشی از ترک سیگار شوند. تغییر محیط زندگی و کار نیز از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.


معلولیت برای همیشه باقی می‌ماند

همانطور که گفته شد، مصرف سیگار عوارضی روی بدن برجای می‌گذارد. در مواردی خاص مثل انسداد ریه، پس از ترک سیگار بهبودی نسبی ایجاد می‌شود، اما هیچ‌وقت بهبودی مطلق حاصل نمی‌شود. بنابراین معلولیت برای همیشه باقی می‌ماند. به طور کلی مصرف سیگار حدود 20 سال از عمر فرد را کم می‌کند. در مورد ابتلا به سرطان‌ها تا 10 سال پس از ترک سیگار نیز هنوز خطر ابتلا به سرطان بالاست و بعد از گذشت 10 سال این ریسک و خطر کمی کاهش پیدا می‌کند.


بی‌ریخت می‌شوید

سیگار روی انگشتان، پوست، مو و صورت عوارض ایجاد می‌کند. در خانم‌ها باعث زرد شدن پوست صورت و ناخن ها و نازک شدن موها می‌شود. علاوه بر این باعث افزایش چین و چروک پوست صورت، تغییر رنگ لب‌ها و لثه‌ها  و پوسیدگی دندان‌ها می‌شود.


این که چرا خانم‌ها، به خصوص دختران جوان به سیگار گرایش پیدا کرده‌اند به روانشناسان بر می‌گردد، اما وظیفه ما هشدار بابت مشکلات ناشی از استفاده این اختراع خطرناک بشر است.
دکتر حسن الله صادقی که در زمینه فوق تخصص بیماری‌های ریوی تحصیل کرده، در این زمینه پاسخگوی سئوالات ما شد. با او گفت‌وگویی درباره سیگار و مضرات واقعی آن انجام داده‌ایم.
اگر جزو آن دسته افرادی هستید که به سلامتی خود اهمیت می‌دهید، با ما همراه باشید.


6786_708

گول سیگارهای لایت را نخورید

بررسی‌ها و مطالعات نشان داده که نه‌تنها عوارض سیگارهای لایت کمتر نیست، بلکه اثر آنها بیشتر هم هست، چون نیکوتین سیگارهای لایت کمتر است، شخص بیشتر سیگار می‌کشد و در نتیجه عارضه آن بیشتر خواهد بود. اثر سوء قلیان و پیپ نیز بیشتر از سیگار است و غیر از عوارض گفته‌شده، خطر ابتلا به سرطان زبان و دهان را نیز افزایش می‌دهد. طعم سیگار نیز باعث افزایش و یا کاهش عارضه نمی‌شود. طعم صرفا برای مطلوبیت بخشیدن به سیگار است. لازم به ذکر است که نوع سیگار در خانم‌ها و آقایان تفاوتی خاص ایجاد نمی‌کند.


 

مواد تشکیل‌دهنده سیگار

سیگار از یک ماده اصلی به نام تنباکو و چیزهای جانبی مثل فیلتر و یک کاغذ تشکیل شده است. فیلتر سیگار سعی می کند جلوی برخی مواد آزاد شده را که ممکن است مضر باشد بگیرد. اصل ماده‌ای که باعث وابستگی شخص به سیگار می‌شود، نیکوتین آن است. وقتی سیگاری آتش زده می‌شود و به همراه کاغذی که رویش پیچیده شده است می‌سوزد، حدود 4000 نوع ماده آزاد می‌کند که هر کدام از این مواد بالقوه می‌تواند برای سلامت بدن مشکل ایجاد کند و خطرآفرین باشد.
فیلتر سر سیگار، قسمتی به نام تار یا قیر را کمی به خود جذب می کند، نقش عمده تار یا قیر ایجاد سرطان‌های زبان و دندان است و فیلتر باعث می‌شود تا خطر ایجاد این سرطان‌ها کاهش پیدا کند. ولی بقیه مواد مضر سیگار مستقیما وارد ریه شده  و اثرات سوء به جای می‌گذارد. سیگار همان‌طور که گفته شد مجموعه‌ای از مواد شیمیایی مختلف است که باعث ایجاد آسیب‌های مختلفی در بدن می‌شود، ولی به‌طور حاد ریه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.