علائم سینوزیت / چطور بفهمم سینوزیت دارم

  • * خطر بروز عفونتهای تنفسی فوقانی را کاهش دهید.تماس خود را با افرادی که دچار سرماخوردگی هستند کاهش دهید.دستهای خود را متناوبا با آب و صابون بشویید، این کار به خصوص قبل از خوردن اهمیت زیادی دارد.

می دانید بیماری سینوزیت در اثر چه عواملی ایجاد می شود؟ اصلا این بیماری، به کدام بخش از بدن، مرتبط است؟ چرا افرادی که به این بیماری دچار هستند، در فصل سرما، احساس درد بیشتری می کنند؟ علائم این بیماری چیست؟ با هم به بررسی این بیماری می پردازیم.

 سینوزیت چیست؟
به حفره هایی که در اطراف بینی و در سایر قسمتهای صورت در استخوانها وجود دارند و در آنها هوا وجود دارد،سینوس گفته می شود.در سینوزیت حاد سینوسها ملتهب و متورم می شوند.التهاب و تورم سینوسها در تخلیه ی ترشحات اختلال ایجاد می کند و موجب افزایش ترشح مایع مخاطی می شود.این بیماری شایع است و تنفس عادی فرد، ا ز طریق بینی را با مشکل مواجه می کند.اگر دچا ر سینوزیت شوید ممکن است نواحی اطراف بینی و چشمها متورم شوند و احساس کنید صورت شما کمی متورم شده است. ممکن است در صورت خود درد ضربان داری حس کنید و یا دچار سردرد شوید.بیشتر اوقات سینوزیت حاد به دنبال سرماخوردگی رخ میدهد.
سایر عللی که موجب ایجاد سینوزیت می شوند شامل :
ویروسها که بیشتر سینوزیتها را ایجاد می کنند،باکتریها،آلرژی و حساسیتها ، پولیپ و تومورهای بینی ، انحراف بینی ، عفونتهای قارچی و در مواردی عفونتهای دندانی هستند.درمان سینوزیت حاد به عامل ایجاد کننده بستگی دارد.التهاب سینوسها اگر ادامه پیدا کند ممکن است به عفونتهای شدید و عوارض جدی تری منجر شود.در مواردی که سینوزیت بیشتر از ۸ هفته طول بکشد یا مکررا عود کند به آن سینوزیت مزمن گفته می شود.
علایم سینوزیت کدامند؟
علایم سینوزیت حاد شامل این موارد است:
* ترشحات غلیظ زرد یا سبز رنگ از بینی یا پشت حلق.
* احتقان یا انسداد بینی که موجب مشکل در تنفس از طریق بینی می شود.
* درد ،حساسیت به لمس،تورم یا احساس فشار در اطراف چشمها،گونه ها،بینی یا پیشانی.
* درد در فک فوقانی و دندانها.
* کاهش حس بویایی و چشایی.
* سرفه که ممکن است شبها بدتر شود .
برخی علایم دیگر ممکن است شامل این موارد باشند:
درد گوش، گلو درد، بوی بد دهان، خستگی، تحریک پذیری، تب، تهوع.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر شما علایم سینوزیت خفیف را دارید،می توانید ابتدا اقدامات اولیه و درمانهای اولیه خانگی را شروع کنید و در صورتی که هر یک از موارد زیر برایتان رخ داد به پزشک خود مراجعه کنید:
* در صورتی که علایم شما طی چند روز بهبود نیابد و یا بدتر شود.
* اگر تب بالای ۱/۳۸ سانتیگراد داشته باشید.
* در صورتی که سابقه ی سینوزیت مکرر یا سابقه ی سینوزیت مزمن دارید.
اگر دچار علائم زیر شدید فورا به پزشک مراجعه کنید چون ممکن است این علائم نشان دهنده ی عفونتی جدی باشند:
* درد شدید یا تورم اطراف چشمها، تورم در پیشانی، سردرد شدید، احساس گیجی، دوبینی یا هرگونه تغییر در دید طبیعی، خشکی یا سفتی گردن، تنگی نفس.
عوامل خطر برای ابتلا به سینوزیت کدامند؟
اگر دچار یکی از شرایط زیر هستید خطر ابتلا به سینوزیت در شما افزایش می یابد:
* تب یونجه یا اختلال حساسیتی دیگری که سینوسها را تحت تاثیر قرار دهد.
* اختلالات ساختاری در بینی مانند انحراف تیغه ی بینی، پولیپ یا تومورها.
* برخی بیماریها مانند سیستیک فیبروزیس ، ریفلاکس اسید معده به مری و اختلالات سیستم ایمنی مانند نقص در ایمنوگلبولینها و پادتنها.
* مواجهه ی مکرر با هوای آلوده مانند سیگار کشیدن.
عوارض سینوزیت حاد کدامند؟
حمله ی آسم : سینوزیت می تواند به عنوان آغازگر حمله ی آسم عمل کند.
سینوزیت مزمن: سینوزیت حاد می تواند به سینوزیت مزمن تبدیل شود.اگر علائم سینوزیت بیش از ۸ هفته به طول بیانجامد سینوزیت مزمن روی داده است.
مننژیت: ممکن است عفونت به مغز نیز گسترش یابد و موجب بروز مننژیت شود.
مشکلات بینایی: اگر عفونت به حفره ی چشم گسترش پیدا کند ممکن است به کاهش بینایی و حتی در مواردی به نابینایی منجر شود.این حالت یک اورژانس پزشکی است و برای پیشگیری از آسیب دائمی چشم نیاز به درمان فوری دارد.
آسیب عروقی :عفونت می تواند به سیاهرگهایی که اطراف سینوسها قرار دارند انتشار پیدا کند و موجب ایجاد تداخل در جریان خون مغز شود و فرد را در معرض خطر سکته ی مغزی قرار دهد.
عفونت گوش : عفونت حاد سینوسها می تواند همراه با عفونت گوش ایجاد شود.
پیشگیری:
با انجام این اقدامات می توانید از خطر بروز سینوزیت بکاهید:
* خطر بروز عفونتهای تنفسی فوقانی را کاهش دهید.تماس خود را با افرادی که دچار سرماخوردگی هستند کاهش دهید.دستهای خود را متناوبا با آب و صابون بشویید، این کار به خصوص قبل از خوردن اهمیت زیادی دارد.
* حساسیت و آلرژی خود را کنترل کنید.اگر دچا ر حساسیت هستید به پزشک مراجعه کنید تا علائم شما کنترل شود.
* از سیگار کشیدن و قرار گرفتن در هوای آلوده جتناب کنید.همه ی دخانیات می توانند موجب تحریک و التهاب راههای هوایی فوقانی،بینی و ریه ها شوند.
* از مرطوب کننده های هوا و بخور مرطوب استفاده کنید.اگر هوایی که تنفس می کنید خشک باشد برای پیشگیری از التهاب سینوسها هوا را مرطوب کنید.دستگاههای مرطوب کننده را مرتبا تمیز کنید و از عاری بودن آنها از گرد و غبار اطمینان حاصل کنید.
درمانهای اولیه ی خانگی :
این اقدامات می توانند به تسکین علائم سینوزیت کمک کنند:
* به اندازه ی کافی استراحت کنید. این عمل موجب می شود بدن شما بهتر با عفونت مبارزه کند و زودتر بهبود یابید.
* مایعات فراوان بنوشید. این کار ترشحات مخاطی را رقیق تر می کند و تخلیه آنها را آسانتر می کند. از مصرف نوشیدنیهای حاوی کافئین و الکل خودداری کنید چون تورم مخاط بینی و سینوسها را تشدید می کنند.
* بینی خود را بخور بدهید.با یک حوله ی بزرگ سر خود را بپوشانید و بخاری که از آب داغ بلند میشود را تنفس کنید.البته باید مراقب دمای بخار آب باشید تا سوزاننده نباشد.می توانید از دوش آب گرم استفاده کنید و در هوای گرم و مرطوب آن تنفس کنید.این کار به کاهش تورم و درد و تخلیه ی ترشحات مخاطی کمک می کند.
* از کمپرس آب گرم بر روی صورت استفاده کنید.از حوله های گرم برای کمپرس صورت گونه ها و اطراف چشمها استفاده کنید. این عمل درد را کاهش می دهد.
* بینی خود را شستشو دهید.با آب جوشیده ی سرد شده همراه کمی نمک و یا با سرم شستشو، بینی خود را شستشو دهید.برای این کار می توانید از سرنگ نیز استفاده کنید. شستشوی بینی به بهبودی شما کمک می کند.
* هنگام خواب سر خود را بالاتر قرار دهید.این عمل به تخلیه ی سینوسها کمک می کند و گرفتگی و احتقان بینی را کاهش می دهد.
درمان :
در بیشتر موارد سینوزیت به درمان دارویی نیاز ندارد چون اغلب به وسیله ی ویروسهای سرماخوردگی ایجاد می شود.درمانهایی که پیشتر از این به آنها اشاره شد برای درمان این موارد مناسب است و سرعت بهبودی را افزایش می دهد.
در موارد دیگر ممکن است پزشک شما از درمان های زیر استفاده کند.بسته به علائم شما شستشو دهنده های بینی،داروهای ضد احتقان و گرفتگی بینی،اسپری های ضد التهاب استروئیدی و مسکنها ممکن است تجویز شوند.
آنتی بیوتیکها معمولا در عفونتهای باکتریال شدید،عود کننده،یا مقاوم تجویز می شوند.در صورتی که پزشک برای شما آنتی بیوتیک تجویز کرد اتمام دوره ی درمان و مصرف کامل داروها اهمیت زیادی پیدا می کند و این به این معنی است که شما باید به مدت ۱۰ تا ۱۴ روز داروها را مصرف کنید.حتی اگر علائم شما بهتر شد نباید درمان را متوقف کنید.اگر درمان را زودتر قطع کنید ممکن است بیماری شما عود کند.

اطلاعات کامل درباره بیماری سینوزیت

  • بلورساز افزود: باید توجه کرد که اگر سینوزیت درمان نشود، خطر بروز مننژیت، عفونت داخلی، گوش درد و…وجود دارد. بنابراین برای درمان این بیماری باید به پزشک مراجعه کرده و درمان آنتی‌بیوتیکی را در طول 10 روز تا دو هفته داشته باشند.

 

محمدرضا بلورساز در گفت‌وگو با ایسنا درباره انواع سینوزیت، علائم و عوارض آن گفت: سینوس‌ها فضاها و حفره‌هایی در داخل صورت هستند که باعث تبادل هوا و تخلیه ترشحات و… می‌شوند بنابراین سینوس‌ها برای سلامتی انسان بسیار مفیدند. انسان‌ها دو سینوس در پیشانی، دو سینوس در فک، دو سینوس پشت سر و چهار سینوس با عنوان اِتموئید دارند.
وی افزود: به طور کلی سینوس‌ها ترشحاتی را که در این مناطق جمع می‌شود، تخلیه کرده و از طریق بینی دفع می‌کنند. حال به هر علتی اگر این ترشحات در داخل سینوس‌ها بمانند، به تدریج التهاب ایجاد کرده و متعاقب آن عفونت ایجاد می‌شود. علت ماندن این ترشحات در سینوس‌ها متفاوت است و عللی چون آلودگی هوا، بیماری‌های مزمن مانند آلرژی، نقص ایمنی، بیماری‌های خونی و عفونی و … از جمله عوامل فاکتورهای مستعدکننده‌ برای ایجاد سینوس‌ها هستند.
بلورساز مهم‌ترین عامل بروز سینوزیت را سرماخوردگی عنوان و اظهار کرد: در هر سرماخوردگی التهاب از درون بینی شروع می‌شود و سپس سینوس‌ها و گلو را درگیر می‌کند. حال اگر این سرماخوردگی طی سه تا چهار روز رفع نشود، ترشحات در داخل سینوس‌ها باقی می‌مانند و فرد دچار سینوزیت می‌شود. عامل سینوزیت ممکن است ویروس‌ها، باکتری‌ها یا قارچ‌ها باشند.
رییس انجمن عفونی اطفال با بیان اینکه شایع‌ترین عامل سینوزیت ویروس‌ها و سپس برخی باکتری‌ها هستند، گفت: در عین حال قارچ‌ها در افرادی منجر به بروز سینوزیت می‌شوند که زمینه ضعف ایمنی یا نقص سیستم ایمنی را داشته باشند. یعنی سینوزیت قارچی در یک فرد عادی دیده نمی‌شود.
بلورساز، علائم سینوزیت در شیرخوران و کودکان با بالغین را متفاوت دانست و افزود: سینوزیت در فرد بالغ همراه با سردرد، تب‌ولرز، ترشح بینی، گرفتگی بینی، حالت خستگی و بی‌اشتهایی است. اما در کودکان یا شیرخواره‌ها این بیماری با گرفتگی بینی، ترشحات بینی، سرفه، تب، لرز و بی‌اشتهایی توام می‌شود و مجموعه اینها نشان‌دهنده سینوزیت است. در عین حال باید توجه کرد که غالب این افراد زمینه آلرژی دارند.
وی، یکی دیگر از راه‌های تشخیص سینوزیت را به صورت آزمایشگاهی دانست و ادامه داد: بهترین راه تشخیص این بیماری گرفتن رادیوگرافی و در صورت نیاز سی‌تی‌اسکن است.
رییس انجمن عفونی اطفال همچنین گفت: یک نوع سینوزیت بسیار خطرناک به نام اِتموییدیت داریم که با التهاب و تورم شدید یک چشم، تب، لرز همراه بوده و عضلات چشم را درگیر می‌کند. این بیماری بسیار خطرناک است و سریعا باید با دیدن علائم آن به پزشک مراجعه کنید.
بلورساز افزود: باید توجه کرد که اگر سینوزیت درمان نشود، خطر بروز مننژیت، عفونت داخلی، گوش درد و…وجود دارد. بنابراین برای درمان این بیماری باید به پزشک مراجعه کرده و درمان آنتی‌بیوتیکی را در طول 10 روز تا دو هفته داشته باشند.
به گفته وی، نوعی سینوزیت مزمن هم داریم. یعنی اگر سینوزیت درمان نشود، مزمن شده و بیمار دچار سردردهای مزمن، گرفتگی بینی، عدم احساس بو، گلودرد، تب گه‌گاهی، رنگ‌پریدگی، ضعف و بی‌حالی، حالت افسردگی و… می‌شود. یک نوع سینوزیت هم با عنوان سینوزیت عودکننده داریم که بیمار سینوزیتش بعد از مدتی عود می‌کند. در عین حال توصیه می‌کنیم افراد به محض دیدن علائم سینوزیت، حتما به پزشک مراجعه کنند؛ بالغین به پزشک داخلی و کودکان نیز به پزشک اطفال مراجعه کنند تا تحت درمان قرار گیرند. همچنین باید بدانیم که همه انواع سینوزیت درمان دارند.

علائم انواع سینوزیت و درمان آن

  • در سینوزیت مزمن اغلب اوقات وجود یک عامل خارجی دیده می شود. پس باید این عامل خارجی برداشته شود. ابتدا برای بررسی از مجاری و حفره ها یک سی تی اسکن از سینوس درخواست می کنیم.

سینوس‌ها فضاها و حفره‌هایی در داخل صورت هستند که باعث تبادل هوا و تخلیه ترشحات و… می‌شوند. بنابراین سینوس‌ها برای سلامتی انسان بسیار مفیدند. انسان‌ها دو سینوس در پیشانی، دو سینوس در فک، دو سینوس پشت سر و چهار سینوس با عنوان اِتموئید دارند.

سینوزیت به دو نوع حاد و مزمن تقسیم می شود؛ نوع حاد کمتر از یک ماه و نوع مزمن بیش از سه ماه طول می کشد.

سینوزیت

انواع سینوزیت و درمان آن

سینوزیت به دو نوع حاد و مزمن تقسیم می شود؛ نوع حاد کمتر از یک ماه و نوع مزمن بیش از سه ماه طول می کشد.

سینوزیت حاد

اغلب بیماران به نوع حاد مبتلا هستند. شاید هر یک از ما دست کم یک بار در طول زندگی این بیماری را تجربه کنیم. بروز سینوزیت حاد در اغلب اوقات علت ویروسی دارد که ویروس سرما خوردگی در آن دخیل است.

بیماران علائم زیادی را ذکر می کنند؛ از جمله گرفتگی و انسداد بینی. احساس فشار در دندان ها و درد، خروج ترشحات غلیظ به رنگ زرد یا سبز از بینی،سرفه، سردرد، بوی بد تنفس، احساس کوفتگی و خستگی مفرط، کم شنوایی و احساس پری در گوش و کاهش حس بویایی از نشانه های بارز این بیماری است. شروع بیماری تا بهبود آن حدود هفت الی ده روز است، ولی گاه مدت بیماری به درازا می کشد یا بیماران دچار علائم دیگر از قبیل تب، تاری دید، تنگی نفس و… می شوند که حتما باید به پزشک مراجعه کنند.

درمان سینوزیت حاد

درمان این گروه از بیماران چندان دشوار نیست. اغلب مواقع درمان های ساده ای مانند تجویز مسکن، ضدالتهاب ها و قطره های بینی (این قطره ها نباید به طور مداوم مصرف شود و استفاده از آنها باید محدود و با نظر پزشک باشد) و آنتی بیوتیک ـ در صورت بودن عامل عفونی ـ کفایت می کند. شست وشوی مرتب سینوس ها نیز کمک کننده است.

علائم سینوزیت در شیرخوران و کودکان با بالغین متفاوت است سینوزیت در فرد بالغ همراه با سردرد، تب‌ولرز، ترشح بینی، گرفتگی بینی، حالت خستگی و بی‌اشتهایی است. اما در کودکان یا شیرخواره‌ها این بیماری با گرفتگی بینی، ترشحات بینی، سرفه، تب، لرز و بی‌اشتهایی توام می‌شود و مجموعه اینها نشان‌دهنده سینوزیت است. در عین حال باید توجه کرد که غالب این افراد زمینه آلرژی دارند.

یکی دیگر از راه‌های تشخیص سینوزیت را به صورت آزمایشگاهی است بهترین راه تشخیص این بیماری گرفتن رادیوگرافی و در صورت نیاز سی‌تی‌اسکن است.

همچنین یک نوع سینوزیت بسیار خطرناک به نام اِتموییدیت داریم که با التهاب و تورم شدید یک چشم، تب، لرز همراه بوده و عضلات چشم را درگیر می‌کند. این بیماری بسیار خطرناک است و سریعا باید با دیدن علائم آن به پزشک مراجعه کنید.

باید توجه کرد که اگر سینوزیت درمان نشود، خطر بروز مننژیت، عفونت داخلی، گوش درد و…وجود دارد. بنابراین برای درمان این بیماری باید به پزشک مراجعه کرده و درمان آنتی‌بیوتیکی را در طول 10 روز تا دو هفته داشته باشند.

فواید شست وشو با سرم

شست وشوی بینی با سرم یا آب نمک باعث پاکسازی ترشحات آلوده و مواد محرک از بینی می شود. به علاوه، شست وشو در مرطوب سازی سینوس ها و مجاری بینی نیز موثر است و مطالعات نقش آن را در بهبود کارکرد سلول های پاکسازی کننده بینی نشان داده است.

برای شست وشو می توان از یک سرنگ 30 سی سی یا بطری های پلاستیکی قابل فشرده شدن یا ظرف های مخصوص شست وشوی بینی که بی شباهت به قوری نیست، استفاده کرد. در صورت استفاده از سرنگ باید هر دو تا سه هفته آن را با یک سرنگ جدید جایگزین کرد تا باعث انتقال آلودگی و عفونت نشود. برای تهیه محلول شست وشو در منزل می توان یک تا یک و نیم قاشق چایخوری پر از نمک خالص را به حدود یک لیتر آب جوشیده خنک شده اضافه کرد. می توانید به این محلول یک قاشق چایخوری بیکربنات (بیکینگ پودر) هم اضافه نمود.

این محلول ها حداکثر تا یک هفته قابل استفاده است و پس از آن باید دور ریخته شود. دست کم دو بار شست وشو در روز ضروری است. در صورتی که بیمار همزمان از سایر داروهای بینی مثل اسپری استفاده می کند، شست وشو باید حتما پیش از استفاده از دارو انجام شود، زیرا وقتی دارو روی مخاط تمیز اسپری شود تاثیر بسیار بیشتری خواهد داشت. مقدار مایع لازم برای شست وشو را باید داخل یک کاسه کوچک ریخت، زیرا سرنگ استفاده شده نباید هیچ وقت با ظرف اصلی محلول شست وشو یا سرم تماس پیدا کند. می توان برای گرم کردن سرم از مایکروفر استفاده کرد، اما باید مواظب بود محلول شست وشو داغ نشود.

سینوزیت مزمن

همان طور که از نامش پیداست، سینوزیت مزمن بیماری ای است که مدت زمان بیشتری برای بهبود طول می کشد. این زمان بیش از سه ماه است. علل آن متنوع تر و درمان نیز دشوارتر است. علائم آن شباهت زیادی به نوع حاد دارد و عمده بیماران از گرفتگی بینی و عدم تنفس از راه مجاری بینی و نداشتن حس بویایی، درد، خستگی، کسالت، بی حوصلگی و جمع شدن ترشحات پشت حلق و بینی شکایت می کنند.

در سینوزیت مزمن سه عارضه مهم مشاهده می شود:بیمارانی که پولیپ ندارند، بیمارانی که در حفره بینی پولیپی وجود دارد و دسته آخر که در اثر حساسیت به مواد آلرژن مانند مواد شیمیایی، دود سیگار، آلاینده ها و مواد حشره کش، کپک و… دچار سینوزیت مزمن می شوند.

در بیمارانی که پولیپ ندارند و سینوزیت طول کشیده دارند، عواملی مانند عفونت ها و مواد آلرژن موجب پیدایش بیماری می شود، اما در انواع پولیپ دار، پولیپ حتما باید توسط جراحی خارج شود.

درمان سینوزیت مزمن

در سینوزیت مزمن اغلب اوقات وجود یک عامل خارجی دیده می شود. پس باید این عامل خارجی برداشته شود. ابتدا برای بررسی از مجاری و حفره ها یک سی تی اسکن از سینوس درخواست می کنیم.

راه دیگر تشخیصی که بسیار هم دقیق است، آندوسکوپی از مجاری است که در آن توسط دوربین بافت مخاطی و حفره ها به دقت بررسی می شود. این تصاویر اطلاعات خوبی به پزشک می دهد. در بیمارانی که دچار حساسیت به مواد آلرژن هستند، عامل ایجاد آلرژی باید حذف شود. اسپری بینی به شکل محدود و شست وشوی روزانه نیز کمک کننده است.

علائم سینوزیت در شیرخوران و کودکان با بالغین را متفاوت دانست و افزود: سینوزیت در فرد بالغ همراه با سردرد، تب‌ولرز، ترشح بینی، گرفتگی بینی، حالت خستگی و بی‌اشتهایی است. اما در کودکان یا شیرخواره‌ها این بیماری با گرفتگی بینی، ترشحات بینی، سرفه، تب، لرز و بی‌اشتهایی توام می‌شود و مجموعه اینها نشان‌دهنده سینوزیت است. در عین حال باید توجه کرد که غالب این افراد زمینه آلرژی دارند.

پرهیز غذایی و دارویی

طبیعی است افراد مبتلا به سینوزیت و آلرژی باید از مواد غذایی تحریک کننده و از خوردن داروهایی مانند آسپیرین پرهیز کنند.

مراقب باشیم سینوزیت نگیریم سینوزیت مشکوک است

 

42544_112

  • اکثر سینوزیت ها سر درد ایجاد نمی کنند و سردردهای سینوسی، همان هایی که مردم اغلب به این نام از آنها یاد می کنند، اغلب میگرن یا سردردهای غیرسینوسی است و با آنتی بیوتیک هم بهبود نمی یابد. به خصوص سینوزیت مزمن اصلا سردرد ندارد

 

با اولین سرفه و عطسه فکر می کنید حتما سرما خورده اید، اما چند روز که می گذرد و می بینید خبری از بهبودی نیست… هنوز بینی تان گرفته و هنوز سرفه می کنید و هنوز سردرد دارید. خودتان را با عجله به پزشک می رسانید.

پزشک شاید پس از شنیدن شرح حال شما و معاینه صورت و بینی و پیشانی تان و احتمالا درخواست یک رادیو گرافی از سینوس ها به شما بگوید که سینوزیت دارید. معنی ساده اش این است که سینوس های شما عفونی یا ملتهب شده اند. اما این فقط اندکی از درد و گرفتاری را که در این شرایط تحمل می کنید، نشان می دهد. سینوزیت ها شامل 5 حفره خالی در سر هستند که در اثر تجمع مخاط های بدن و عفونی شدن آنها مشکلاتی را ایجاد می کنند. سینوزیت، به خصوص سینوزیت مزمن از شایع ترین بیماری های دستگاه تنفسی در کل دنیا است.

باید گفت سینوزیت مثل سرماخوردگی است، با این تفاوت که سرماخوردگی بعد از یک هفته خوب می شود اما سینوزیت خیر. سرماخوردگی که بعد از پنج تا شش روز به جای بهتر شدن، بدتر شود ممکن است عفونت سینوس را ایجاد کند. به این عفونت سینوزیت حاد می گوییم، یعنی بیمار از قبل هیچ مشکلی نداشته و با یک بار سرماخوردگی شدید دچار سینوزیت شده است. به طور کلی شمار کمی از سرماخوردگی ها به سینوزیت منجر می شوند.

**در چه مواردی با شک به سینوزیت باید به پزشک مراجعه کرد؟

اگر علائم سرماخوردگی بیش از 10 تا 14 روز طول بکشد یا به تدریج بدتر شود، با سردرد شدید همراه باشد، ورم صورت یا تغییرات چشمی ظاهر شود، درد صورت بیش از دو تا چهار روز باقی بماند، تب بالای 38 درجه بیشتر از سه روز ادامه یابد، ترشحات بینی س از گذشت پنج تا هفت روز از شروع سرماخوردگی، زرد یا سبزرنگ باشد و بیش از 7 تا 10 روز ادامه یابد، 10 تا 14 روز بعد از برطرف شدن سایر علائم، سرفه همچنان باقی بماند. به ویژه اگر خلط دار باشد، گوش درد (به ویژه یک طرفه) بیش از یک روز باقی بماند، در این صورت بیمار باید حتما به پزشک مراجعه کند. این را هم درباره علائم سینوزیت باید اضافه کرد که اکثر سینوزیت ها عارضه بینی دارند، گرفتگی بینی، آبریزیش، گاهی اوقات فشارهای داخل سینوس و حفره های صورت، سردرد، از دست دادن حس چشایی و در بیشتر مواقع در اطفال، بوی بد دهان ممکن است از علائم سینوزیت باشد.

در برخی موارد کاهش حس بویای و احساس مزه بد در گلو همراه با ترشحات چرکی پشت گلو هم وجود دارد و حتی ممکن است فروبردن ترشحات در کودکان به تهوع و استفراغ منجر شود اما اگر این علائم بیش از 12 هفته طول بکشند یعنی بیمار به رغم داروهایی که استفاده کرده بهبود نیابد، در این صورت سینوزیت او مزمن شده است.

**سینوزیت حاد متناوب

این هم یکی از انواع دیگر سینوزیت ها است؛ به این ترتیب که فرد دچار سینوزیت حاد می شود و پس از مصرف دارو نیز بهبود می یابد، ولی بعد از سه تا چهار ماه بهبودی دوباره دچار عفونت سینوس می شود که درمان این نوع سینوزیت از انواع دیگر آن مشکل تر است.

**سردردهای سینوزیتی یا میگرنی؟

اکثر سینوزیت ها سر درد ایجاد نمی کنند و سردردهای سینوسی، همان هایی که مردم اغلب به این نام از آنها یاد می کنند، اغلب میگرن یا سردردهای غیرسینوسی است و با آنتی بیوتیک هم بهبود نمی یابد. به خصوص سینوزیت مزمن اصلا سردرد ندارد. در سینوزیت حاد نیز اغلب گونه های فرد دردناک می شود تا سر او. این سردردها به راحتی با مسکن و با استحرات خوب می شوند و اصلا عفونی نیستند.

**سینوزیت به لوزه سوم هم ربط دارد

همان طور که سینوزیت سبب گرفتگی و ترشحات بینی می شود، لوزه سوم هم علائم مشابهی را متظاهر می کند. در بسیاری از کودکان این دو مورد را به سختی می توان از هم تمییز داد، اما معاینه دقیق پزشک می تواند علت اصلی را مشخص کند. لوزه سوم با متوقف کردن خروج ترشحات از پشت بینی، فرد را دچار سینوزیت می کند. در سینوزیت نیز خروج ترشحات چرکی از پشت بینی موجب تحریک لوزه سوم و تورم آن می شود.

**چند درصد از سینوزیت های مزمن به جراحی نیاز دارند؟

درمان این بیماری معمولا طبی است. یعنی ترجیح بر این است، کسانی که سینوزیت دارند جراحی نشوند، مگر آنکه معالجات غیربالینی آنها غیرقابل علاج باشد. به طور متوسط کمتر از یک درصد افرادی که سینوزیت دارند و به پزشک مراجعه می کنند به جراحی نیاز پیدا خواهند کرد.

یعنی درمان دارویی در اولویت است، اما نکته مهم این است که اگر درمان آنتی بیوتیکی کامل نشود، فرد در معرض خطر سینوزیت مزمن قرار می گیرد و به همین خاطر باید سینوزیت حاد را به طور کامل طبق دستور پزشک درمان کرد.

**برای کودکان سینوزیتی هم جراحی صورت می گیرد؟

در سال های گذشته برای کودکان زیر 10 سال عمل جراحی صورت می گرفت، ولی امروزه به خاطر خطرات، عوارض و سخت بودن عمل جراحی روی کودکان، سعی بر این است که جراحی صورت نگیرد. در افراد زیر 10 سال که سینوزیت دارند اغلب مشکل لوزه سوم وجود دارد که اگر این لوزه همراه با مصرف اسپری و آنتی بیوتیک جراحی شود، بهتر از جراحی سینوس است ولی اگر فرد تا سن 15 سالگی بهبود نیافت، آن وقت اقدام به جراحی می شود.

**توصیه های قبل و بعد از جراحی

هم قبل و هم بعد از جراحی فرد باید از آلرژی زاها ازجمله آلودگی هوا دوری کند، همچنین رطوبت منزل باید بین 30 تا 40 درجه باشد، به خصوص در فصل زمستان. آب بدن نیز باید به میزان کافی باشد، در غیر این صورت خلط درون بینی غلیظ و خشک می شود و راه سینوس ها را کیپ می کند. کسانی که جراحی نمی کند نیز از طریق آنتی بیوتیک درمان می شوند، ولی شست و شوی بینی با سرم فیزیولوژی یا آب نمک دو تا سه بار در روز نیز برای این بیماران بسیار کمک کننده است.

دشمن سینوزیت را بشناسیم

sinusit2-672x372

 

  • اگر فكر مي‌كنيد هنگامي كه دچار سرماخوردگي ويروسي شديد حتما بايد از آنتي‌بيوتيك استفاده كنيد تا به سينوزيت چركي دچار نشويد اين تصور اشتباهي است چون لزوما هركسي كه دچار سرماخوردگي ويروسي مي‌شود در آينده دچار سينوزيت چركي نمي‌شود.

يكي از بيماري‌هايي كه در فصل سرما بسيار شايع است و گاهي هم با سرما خوردگي يا آلرژي اشتباه گرفته مي‌شود سينوزيت است كه اگر به درستي درمان نشود معضلات جدي را براي فرد مبتلا به‌وجود مي‌آورد.  در اينجا دكتر ژانت سروش، متخصص عفوني نكته‌هاي مهمي در مورد علائم، روش‌هاي درماني و محرك‌هاي سينوزيت به‌طور كامل براي‌تان شرح مي‌دهند.


 

بيماري همه‌گير

سينوس‌ها حفره‌هاي توخالي هستند كه در ناحيه فك و صورت بوده و از بدو تولد تشكيل مي‌شوند. اين فضاهاي خالي عملا كار فيزيولوژيكي خاصي در بدن انجام نمي‌دهند اما اگر به دلايلي دچار التهاب و عفونت شوند به شكل سينوزيت ظاهر مي‌شوند كه در اين صورت مشكلاتي را براي بدن ايجاد مي‌كنند. اغلب بيماري سينوزيت از ابتلا به سرما‌خوردگي معمولي شروع مي‌شود و التهابي كه به خاطر ويروس در سينوس‌ها به‌وجود مي‌آيد خودبه‌خود بهبود پيدا مي‌كند و احتياجي به آنتي‌بيوتيك يا درمان‌هاي ديگر نيست و دوره آن بيش از چند روز طول نمي‌كشد. سينوزيت براي هر كسي مي‌تواند اتفاق بيفتد، طبق آمار‌هاي علمي 90 تا 95درصد افراد در طول عمرشان حداقل يك‌بار دچار حمله سينوزيت مي‌شوند يعني به‌اصطلاح معمول سينوزيت مي‌گيرند.


 

وقتي دراز مي‌كشيد سرفه مي‌كنيد؟

گاهي اوقات به‌دنبال سرماخوردگي ويروسي علائم سينوزيت هم ادامه پيدا مي‌كند و بيش از يك هفته يا 10 روز طول مي‌كشد در اين حالت ترشح بيني از حالت شفاف به‌صورت چركي زرد يا سبزرنگ در مي‌آيد و بيمار از سردردهاي مزمن و سنگيني سر و صورت شكايت مي‌كند، اين حالت به‌خصوص زماني كه فرد سرش را به سمت جلو يا پايين حركت مي‌دهد بيشتر احساس مي‌شود. سرفه‌هاي شبانه يكي ديگر از علائم سينوزيت چركي است، از آنجايي كه ترشحات هنگام دراز كشيدن بيشتر پشت حلق را تحريك مي‌كند بنابراين سرفه‌ها هنگام دراز كشيدن شدت پيدا مي‌كند.


 

اگر آلرژي داريد

بعضي از عوامل باعث انسداد مجراي تنفسي بيني يا سينوس‌ها مي‌شوند كه از مهم‌ترين آن‌ها مي‌توان از آلرژي نام برد؛ كساني كه آلرژي طولاني مدت يا حتي آسم دارند به‌دليل انسداد نسبي كه در مجراي تنفسي آن‌ها وجود دارد مستعد اين هستند كه به‌طور مكرر سينوزيت چركي بگيرند.

در مواردي همين آلرژي يا آسم منجر به تشكيل پوليپ‌هاي بيني مي‌شود و برجستگي‌هايي را روي مخاط بيني ايجاد مي‌كند كه در نتيجه آن ترشحات بيني به راحتي تخليه نمي‌شوند. انحراف تيغه بيني هم يكي از علت‌هاي انسداد نسبي مجراي سينوس است كه در اثر آن سينوزيت‌هاي چركي مكرر اتفاق مي‌افتد.


 

خودسرانه آنتي‌بيوتيك نخوريد

اگر فكر مي‌كنيد هنگامي كه دچار سرماخوردگي ويروسي شديد حتما بايد از آنتي‌بيوتيك استفاده كنيد تا به سينوزيت چركي دچار نشويد اين تصور اشتباهي است چون لزوما هركسي كه دچار سرماخوردگي ويروسي مي‌شود در آينده دچار سينوزيت چركي نمي‌شود. تنها زماني كه پزشك معالج تشخيص دهد كه عفونت ويروسي دوره‌اش تمام شده و علائم سينوزيت مانند گرفتگي بيني، خلط پشت حلق، درد صورت پيشاني و سرفه‌هاي شبانه بيش از حد معمول ادامه پيدا كند براي درمان سينوزيت چركي باكتريايي آنتي‌بيوتيك تجويز مي‌كند.


 

ميكروب بدبو

بوي بد دهان علت‌هاي زيادي دارد كه همگي به داخل حفره دهان بازمي‌گردد، خرابي دندان و لثه، حضور ميكروب‌ها روي مخاط زبان، تجمع ميكروب‌ها در سينوس‌ها و حتي ناراحتي‌هاي معده و مري و ريفلاكس همگي مي‌توانند از علل بوي بد دهان باشند. سينوزيت چركي علت شايع بوي بد دهان نيست ولي مي‌تواند يكي از علل آن باشد. اگر شخصي دچار سينوزيت چركي شود از آنجا كه دائما در پشت حلقش با ترشحات چركي مواجه مي‌شود دچار بوي دهان نيز مي‌شود كه البته با درمان سينوزيت اين ناراحتي هم رفع مي‌شود.


 

سيگار هم مقصر است

همان‌طور كه گفتيم عواملي كه مخاط بيني و سينوس را تحريك مي‌كنند با ايجاد التهاب و انسداد نسبي سينوزيت چركي را به‌وجود مي‌آورند، مواد شيميايي، آلودگي هوا و آلرژن‌ها كه به‌طور قطع سيگار در راس آن‌ها قرار دارد مي‌توانند مخاط سينوس و بيني را تحريك كنند و سينوزيت‌هاي مكرر را به‌وجود بياورند. سيگار به‌طور مستقيم و غيرمستقيم سينوزيت‌هاي چركي مكرر را در افراد ايجاد مي‌كند به‌خصوص در فصل زمستان كه اين بيماري در افراد سيگاري بيشتر ديده مي‌شود. علائم سينوزيت در افراد سيگاري با هر بار درمان آنتي‌بيوتيك بهبود پيدا مي‌كند ولي با ادامه سيگار كشيدن قطعا سينوزيت‌شان دوباره عود مي‌كند.


 

 بخور دهيد

اگر فرد بيمار دچار عيب آناتومي مثل پوليپ بيني باشد اول بايد بيماري كه موجب انسداد مجراي تنفسي‌اش شده را با مراجعه به پزشك رفع كند چون در بعضي موارد اين عيب‌هاي آناتوميك تنها با عمل جراحي قابل درمان است اما براي درمان سينوزيت حاد در كنار آنتي‌بيوتيك‌هايي مانند آموكسي‌سيلين، آمپي‌سيلين، كوآموكسي كلاو و كلترومايسين كه حتما بايد توسط تجويز پزشك مصرف شود، بيمار مي‌تواند از سرم‌هاي فيزيولوژيك كه در داروخانه‌ها در دسترس است يا آب نمك استريل كه مي‌توان در منزل تهيه كرد براي كاهش تجمع ميكروب در حفره‌هاي سينوس به‌طور مرتب استفاده كند. اگر مجراي بيني را شست‌وشو دهيد در نتيجه ترشحات سينوس راحت‌تر تخليه مي‌شوند و احساس سبكي بيشتري خواهيد كرد. استفاده از حوله و كمپرس گرم روي ناحيه سينوس پيشاني هم به تخليه بهتر سينوس‌ها كمك مي‌كند. علاوه بر اين، مصرف زياد مايعات هم در طول درمان سينوزيت چركي توصيه مي‌شود.

سینوزیت را شکست دهیم

%d8%b3%db%8c31

 

  • به جز موارد خاص كه نبايد زياد آب بنوشيد، بدن به آب فراوان نياز دارد. وقتي مي‌خواهيد سينوزيت را درمان كنيد يكي از توصيه‌هاي مهم، نوشيدن آب فراوان است چون به رقيق شدن ترشحات كمك كرده و موجب تخليه ترشحات سخت شده مي‌شود.

احتمالا تا پيش از آن كه خودتان دچار درد سينوس شديد شده باشيد، به اين كه سينوس چيست اصلا توجهي نداشته‌ايد. واقعيت اين است كه مانند بسياري از قسمت‌هاي ناپيداي بدن، اين راه‌هاي هوايي باريك در استخوان‌هاي صورت تا وقتي مشكلي در كاركردشان ايجاد نشود، خود را نشان نمي‌دهند. آمارها نشان مي‌دهد، سالانه 37 ميليون نفر به نوعي دچار التهاب و عفونت در بخش‌هايي از سينوس‌شان مي‌شوند. هنگام عفونت سينوس يا راه‌هاي سينوسي كه با احساس تورم در سر و حساسيت به فشار همراه است، بايد توجه داشته باشيد غذاهايي كه مي‌خوريد به شكل معناداري در اين شرايط شما تاثير گذارند. بدن هر فرد پاسخ متفاوتي به بيماري دارد اما مي‌توان ارتباطي گسترده بين برخي غذاها و سينوس مسدود يافت؛ غذاهايي كه باعث واكنش‌هاي آلرژيك مي‌شوند، آن‌هايي كه باعث تحريك توليد خلط مي‌شوند و نوشيدني‌هاي جاذب رطوبت تنها برخي از عوامل شايع تشديد سينوس هستند. در ادامه به كشف و انتخاب‌هاي سالم غذايي خواهيد رسيد كه به شما كمك مي‌كند راحت‌تر نفس بكشيد.


SINUSIT

لبنيات را فراموش كنيد

بايد از مصرف مواد لبني در زمان مبارزه با عفونت و مشكلات سينوس اجتناب كنيد. زماني كه راه‌هاي ورودي و خروجي سينوس مسدود شده و با خلط همراه مي‌شود، در راه‌هاي باريك سينوس‌ها، خلط(خلط غليظ و چسبناك) مي‌تواند خشك شده و حتي منجر به بسته شدن و در نتيجه ورودش به راه‌هاي هوايي كوچك شده و محيطي مناسب براي تكثير باكتري‌ها فراهم ‌شود. اين‌كه شير و ساير محصولات لبني باعث افزايش توليد خلط شوند يا غلظت آن را افزايش دهند، هنوز جاي بحث دارد. با اين حال در مورد سينوس نتيجه مشابه است. قطعا وجود خلط در سينوس شرايط سينوس را بدتر مي‌كند، پس بهتر است لبنيات را فراموش كنيد.


اگر هر‌گونه شكي درباره ارتباط دهان و سينوس داريد، زماني را به ياد بياوريد كه بال مرغ را به سس تند آغشته مي‌كرديد و مي‌خورديد و بلافاصله چشم‌هاي‌تان اشك آلود مي‌شد و از بيني‌تان آب راه مي‌افتاد. ادويه و اسيد موجود در اين مواد غذايي مي‌تواند خيلي سريع تجزيه و  موجب رها شدن موكوس در غشاي مخاطي بيني شده و شما دچار آبريزش بيني شويد. بايد بدانيد در اين زمان‌ها بايد از مصرف خردل هم دوري كنيد، چون تقريبا همان كار را انجام مي‌دهد و وضعيت سينوس‌هاي شما را بدتر مي‌كند.


 

غذاهاي تند، سينوس‌ها را هدف مي‌گيرند

غذاهايي كه باعث سوزش سردل و رفلاكس اسيد مي‌شوند، مي‌توانند بخشي از سينوس را هدف قرار دهند. دكتر جاشوا مايكور كه در درمان سينوس مزمن فعاليت داشته است، مي‌گويد: «مطالعات نشان داده وقتي اسيد معده و غذاهاي نيم هضم شده به گلو وارد مي‌شوند، گوش، حلق، بيني و سينوس ها تحت تاثير قرار مي‌گيرند.» او مي‌افزايد: «بديهي است عوامل بسياري در ايجاد عفونت سينوس و سينوزيت دخيل هستند اما نبايد نقشي را كه غذاها پيش از دارو و جراحي در مورد اين بيماري ايفا مي‌كنند، ناديده بگيريم.» مكانيسم عمل غذاها كاملا مشخص نيست اما تئوري محتمل اين است كه برگشت اسيد معده باعث تحريك و التهاب در منطقه نازوفارنكس- منطقه اتصال حلق به بيني– مي‌شود. عفونت در نهايت باعث خشك شدن مسيرها شده و اين نواحي متورم و مسدود شده و سينوزيت ايجاد مي‌شود.


 

وعده‌هاي غذايي اواخر شب را حذف كنيد

افراد مبتلا به رفلاكس معده مي‌دانند كه شرايط‌شان با آنچه مي‌خورند، كاملا تحت تاثير قرار مي‌گيرد. اگر شما مشكل سينوس داشته و همچنين عادت به خوردن غذا كمي قبل از خواب داريد، رفلاكس ممكن است ارتباط بين اين 2 را توضيح دهد. مايكور توضيح مي‌دهد: «حفره بيني به دستگاه گوارش متصل است و هيچ خط جدا‌كننده‌اي وجود ندارد. بنابراين وقتي شما به صورت افقي يا درازكش هستيد و رفلاكس اتفاق مي‌افتد، اطراف لوزه شما باقي نمي‌ماند و كمي از آن اسيد به دهان شما منتقل مي‌شود و به همين دليل طعم ترشي را احساس مي‌كنيد و كمي از اسيد هم  وارد حفره بيني مي‌شود. اين مخلوط اسيد و بخشي از غذاي هضم شده وارد حفره بيني شما شده و مي‌تواند ايجاد عفونت كند يا عفونت مزمن سينوس شما را بدتر كند.»


 

داغ‌ها خيلي مفيد هستند

يكي از درمان‌هاي خانگي براي كاهش يا از بين‌بردن فشار سينوس‌ها و براي از بين بردن خلط، بخور سينوس‌ها در يك حمام داغ و تنفس بخار آب از يك كاسه آب جوش است. (بايد در اين حالت يك حوله روي سرتان قرار دهيد) يك فنجان چاي داغ هم به طور مشابه مي‌تواند مثل يك سوناي كوچك براي شما به كار رود. بخار و مايعات گرم در بيني و دهان و پشت گلوي شما جريان مي‌يابد و به رقيق شدن ترشحات سخت شده كمك مي‌كند. حواس‌تان باشد چاي‌تان كافئين نداشته باشد و از طعم‌دهنده‌ها در آن استفاده شده باشد، چون اين مواد موجب سوزش معده مي‌شوند اما در عوض مي‌توانيد از ليمو براي طعم دادن چاي استفاده كنيد.


نوشيدن يك فنجان قهوه به جاي يك چاي سالم مي‌تواند وسوسه انگيز باشد. به ويژه زماني كه سينوس‌هاي شما پر شده و احساس خوبي نداشته باشيد. اما كافئين ادرارآور است و منجر به كم شدن آب بدن و آب موجود در غشاي بيني مي‌شود. علاوه بر اين، قهوه اسيدي است و به عنوان يكي از علل سوزش معده شناخته شده است. از خوردن نوشيدني‌هاي گازدار هم بايد خودداري كنيد نه فقط براي اين‌كه بيشترشان كافئين دارند بلكه به اين دليل كه اين نوشيدني‌ها گاز زيادي وارد معده مي‌كنند و مي‌توانند منجر به رفلاكس شوند.


 

آب هميشه دوا

به جز موارد خاص كه نبايد زياد آب بنوشيد، بدن به آب فراوان نياز دارد. وقتي مي‌خواهيد سينوزيت را درمان كنيد يكي از توصيه‌هاي مهم، نوشيدن آب فراوان است چون به رقيق شدن ترشحات كمك كرده و موجب تخليه ترشحات سخت شده مي‌شود. آبميوه هم در اين شرايط معمولا كمك كننده است. هرچند نوشيدن آبميوه شيرين توصيه نمي‌شود چون به دليل داشتن مواد افزودني موجب سخت شدن مخاط مي‌شود.