سوغاتی های شهر تبریز

  • آجیل مخصوص تبریز از دیرباز مرغوبیت جهانی داشته و از بهترین محصولات ایران تولید می شود. انواع خشکبار از قبیل برگه هلو، زردآلو، آلو خشک که در شهرستان های جنوبی بخصوص در مراغه تولید می شود طرفداران بیشماری دارد.

 

آذربایجان شرقی با برخورداری از انواع گوناگون صنایع دستی و سوغات جزو استان‌های پرجاذبه به لحاظ سوغاتی به حساب می‌آید.
سوغات استان آذربایجان‌شرقی به دو دسته خوراکی‌ها و صنایع دستی تقسیم می‌شود.

1- قورابیه تبریز


2- نوقا

3- اریس

4- شیرینی کنجدی

5- شکلات تسبیحی


6- سوجوق مراغه
7- باسلیق مراغه
8- میان پر گلابی عجب شیر- مراغه
9- میان پر زردآلو مراغه – عجب شیر
10- میان پر انجیر کردشت و روستاهای حاشیه رودخانه ارس
11- حلوا گردویی اسکو
12- دوشاب (شیره انگور) اسکو
13- گل سرخ تبریز و روستاهای دامنه سهند
14- مربای گل (گل محمدی) تبریز
15- ترشی ذغال اخته شهرستان کلیبر
16- برگه زردآلو و آلبالو شهرستان مرند

 

17- آجیل مخصوص تبریز از دیرباز مرغوبیت جهانی داشته و از بهترین محصولات ایران تولید می شود. انواع خشکبار از قبیل برگه هلو، زردآلو، آلو خشک که در شهرستان های جنوبی بخصوص در مراغه تولید می شود طرفداران بیشماری دارد.

18- صابون مراغه

19- سوزن دوزی ممقان

20- ورنی بافی عشایر ارسباران- کلیبر که بوسیله هنرمندان عشایر استان در نقاط روستایی و شهری اهر و کلیبر توسط زنان بافته می شود.

21- ظروف سفالي

22- فرش هریس- تبریز. قالی هریس، با دوامی که مشهور است از نظر رنگ و طرح در نوع خود بی نظیر است.

23- قالیچه های خوش نقش تبریزی

24- سبدبافی کشکسرای مرند

25- لبنیات آذربایجان بویژه لبنیات دره لیقوان

26- سیب زنوز- در فصل تابستان

27- عسل طبیعی کوهستان سهند

28- محصولات چرمی: چرم تبریز و کفشهای دست دوز آن از دیرباز به واسطه خوش دوختی و ظرافت از شهرت و اعتبار فراوانی برخوردار است.


29- روسری ابریشمی اسکو: که از نوعی پارچه ابریشمی در شهرستان اسکو بافته می شود به به کلاقه ای اسکو معروف است. دارای رنگها و طرحهای زیبا و متنوع می باشد و در مصارف روسری و شال مورد استفاده قرار می گیرد

بهترین سوغاتی و صنایع دستی مراغه

  • صنعت فرش اصلي¬ترين صنعت در بيشتر نقاط آذربايجان محسوب مي¬شود و در همين راستا اين صنعت با دارا بودن هنرمندان زبردست در طراحي و بافت در مراغه پا به پاي ديگر مراكز عمده فرش از جمله تبريز رشد داشته است.

 

سوغاتی های مراغه
صابون مراغه، عسل مراغه، خشکبار مراغه، سجوق وباسلوق، صنایع دستی (گلیم-فرش دستباف- تابلوفرش- قلم زنی –سفال – حکاکی روی نقره)
صابون مراغه
بیش از نیم قرن است که صابون سنتی مراغه خود را در سبد سوغاتی شهر مراغه جای داده وتوسط مسافران وگردشگرانی که به این شهر سفر می کنند در تمام نقاط کشور گسترده می شود.
یکی از امتیازات صابون مراغه شیمیایی نبودن مواد اولیه آن است وهمین امتیاز توانسته سالها مشتریان خود را حفظ کند.

عسل مراغه
شهرستان مراغه از نظر توليد كمي و كيفي عسل مقام اول استان آذربايجان شرقي را به خوداختصاص داده¬است. غني بودن مراغه ازنظر مراتع كوهستاني و تنوع گل‌ها به ويژه در مراتع سهند از عمده دلايل توليد زياد و مرغوبيت عسل اين شهرستان است.

خشکبار مراغه
خشکبار مراغه شامل بادام کاغذی، گردو کاغذی ، قیسی خشک، فندق، گردو خشک، کشمش، سبزه، برگه هلو، برگه زردآلو و به بیان دیگر میوه‌های خشک از قبیل میوه‌های فوق و آلو و آلوچه و آلبالو و زردآلوی خشک¬می¬شود و در قدیم آن را میوه خشک می‌گفته‌اند و آن جزء آجیل حساب نمی‌شود و به آن خشکه بار نیز گفته می‌شود.

سجوق و باسلوق
یکی از عمده ترین سوغاتی های این منطقه به حساب می¬آید.باسلیق یا باسلوق از نشاسته ،آب، شکر، گلاب، گردو،کره، َپودر نارگیل تهیه میشود.
سجوق از شیره انگور یا دوشاب، نشاسته، مغز بادام یا مغز هسته شیرین زردآلو و گلاب و هل تهیه می¬شود.

صنایع د ستی

فرش
صنعت فرش اصلي¬ترين صنعت در بيشتر نقاط آذربايجان محسوب مي¬شود و در همين راستا اين صنعت با دارا بودن هنرمندان زبردست در طراحي و بافت در مراغه پا به پاي ديگر مراكز عمده فرش از جمله تبريز رشد داشته است. فرش مراغه در دو نوع ابريشمي و پشمي مي باشد كه فرش ابريشم عمدتا به خارج از كشور صادر شده و از منابع ارز آوري محسوب مي گردد و فرش پشمي با طرحهاي گوناگون و تنوع بيشتر در تجارت داخلي در گردش است.

سفال
از زماني كه بشر شكل دادن گل رس و پختن آن و تهيه لوازم زندگي خود به وسيله آن را شناخت صنعت سفالگري پيدا شد و به دليل برخوردار بودن مراغه از ديرينه تاريخي بسيار كهن صنعت سفالگري و كاشي¬كاري و سراميك از زمانهاي دور و دراز در اينجا رواج داشت. نمونه هاي يافت شده از آثار سفالين در اين منطقه در موزه ايلخاني مراغه به معرض نمايش گذاشته شده است .

منبت
منبت يعني كنده كاري در روي چوب. اين فن در ميان ملل مختلف دنيا سابقه بسيار طولاني دارد كه به نوعي ريشه در تمدن و پيشرفت اجتماعي و فرهنگي يك جامعه دارد. منبت¬كاران مراغه¬اي نيز پا به پاي هنرمندان ساير شهرها قدم هاي قابل توجهي برداشته¬اند. از طرف ديگر وجود چوب گردوي فراوان در اين منطقه خود يكي از عوامل رونق اين صنعت محسوب مي شود كه شكوه اين هنر را با برپا كردن نمايشگاه هاي گوناگون به نمايش گذاشته اند .

معرق
معرق به معني وصله مي باشد و به طور كلي به شكل هايي گفته مي شود كه از كنار هم گذاشتن تكه هاي كوچك و بزرگ چوب و يا كاشي تشكيل شده باشد. معرق به دو صورت كاشي معرق و معرق چوب تاريخچه بسيار ديرينه اي در آذربايجان دارد كه از دوره سلجوقيان به سرعت رو به تكامل بوده است .

مينياتور
به نوعي هنر نقاشي گفته مي¬شود كه در آن قواعد علم مناظر و ديده ها و كالبد شناسي رعات نمي گردد و رنگ جنبه تزييني دارد و جزئيات با ريزه كاري نشان داده مي¬شود. از دوره صفوي تا كنون اين هنر فراز و نشیب هایی را پيموده است.