رفتارهای جنسی که پر خطر هستند

  • طبق آمارهای ارائه شده از سوی دفتر آمار دادگاه جنایات ملی آمریکا در سال ۱۹۹۰ بیش از ۷۰۰۰۰ مورد تجاوز جنسی در آمریکا گزارش شده است. و این تنها ۵/۱ تعداد تجاوزات انجام شده می‌باشد یعنی در سال ۱۹۹۰ نزدیک به ۳۵۰۰۰۰ تجاوز جنسی در آمریکا به وقوع پیوسته است.

یکی از مهم ترین مشکلات جامعه عدم آگاهی و داشتن اطلاعات صحیح نوجوانان و جوانان در مورد رفتارهای درست و نادرست جنسی است. این مسئله باعث می شود که نسل جوان جامعه دچار مشکلات بزرگ روحی و جسمی شوند و از طرفی این مسئله زیان های بسیار زیادی هم از لحاظ اقتصادی و هم اجتماعی برای کشور در برخواهد داشت.

مهمترین موضوع در آموزش رفتارهای پرخطر، آموزش رفتارهای جنسی سالم می‌باشد.
ابتدا باید ببینیم رفتار جنسی ناسالم و پرخطر چیست؟

رفتار جنسی ناسالم (UnsafeSex)
هر گونه تماس جنسی را می‌گویند که در آن فرد از سلامت خود یا شریک جنسی خود ‌آگاه نباشد. مشکل از این جا ناشی می‌شود که آگاهی از سلامت خود یا دیگران به راحتی امکانپذیر نیست. بعنوان مثال؛ در حدود ۹۰ درصد افراد HIV مثبت از آلوده بودن خودشان اطلاعی ندارند. از طرف دیگر؛ منفی بودن آزمایشات تشخیصی در ابتدای آلودگی با HIV نمی‌تواند دلیل سالم بودن فرد باشد زیرا نتیجه این آزمایشات در اوایل دوره آلودگی معمولاً منفی می‌باشد. پس چاره چیست؟
برای آگاهی از سلامت افراد باید به رفتارهای آنها توجه کرد. اگر فردی از رفتارهای پرخطر آگاهی داشته باشد بهتر می‌تواند در خصوص سلامت خود یا شریک جنسی خود قضاوت کند. داشتن رفتارهای پرخطر احتمال آلودگی به HIV و سایر عفونت‌های‌آمیزشی را بیشتر می‌کند.

رفتارهای جنسی پرخطر کدامند؟
رفتارهای حنسی پرخطر عبارتند از:
• داشتن شرکای جنسی متعدد
• تماس‌های جنسی نامعمول (تماس مقعدی و دهانی)
• متوسل شدن به خشونت در زمان تماس جنسی
• مصرف الکل، مواد مخدر و یا روانگردان قبل از برقراری تماس جنسی
• تماس جنسی محافظت نشده (عدم استفاده از کاندوم)
بنابراین برای پیشگیری از HIV و ایدز در جامعه باید رفتارهای جنسی سالم را به افراد به ویژه نوجوانان و جوانان آموزش داد.

مقاومت در برابر فشارهای جنسی فیزیکی
والدین همواره به فرزندان خود به خصوص دختران سفارش می‌کنند تا از رفتن به مکانهای ناشناخته خودداری نمایند.
امکان تجاوزات جنسی در این مکانها بسیار زیاد می‌باشد. والدین و جوانان باید همواره این نکات را مد نظر داشته باشند.
طبق آمارهای ارائه شده از سوی دفتر آمار دادگاه جنایات ملی آمریکا در سال ۱۹۹۰ بیش از ۷۰۰۰۰ مورد تجاوز جنسی در آمریکا گزارش شده است. و این تنها ۵/۱ تعداد تجاوزات انجام شده می‌باشد یعنی در سال ۱۹۹۰ نزدیک به ۳۵۰۰۰۰ تجاوز جنسی در آمریکا به وقوع پیوسته است.
بسیاری از تجاوزات جنسی خشونت آمیز در مورد دانشجویان دانشگاهی به انجام رسیده است که تنها ۲۰% آنها توسط افراد غریبه صورت گرفته است. بسیاری از این تجاوزات در قرار ملاقاتهای گذاشته شده به انجام رسیده است.
سالانه در سراسر دنیا هزاران و شاید هم میلیونها دانش آموز و دانشجوی دختر، قربانی تجاوزات جنسی پسران دانشجو و یا دانش آموز می‌شوند بسیاری از این افراد مدعی هستند که آنها به علت تهدید و فشار فیزیکی مردان مجبور به قبول برقراری ارتباط جنسی شده‌اند.
روابط جنسی اجباری نمونه واضحی از تجاوز محسوب می‌شود و دختران و زنان همواره باید جوانب احتیاط را رعایت نمایند.
زیرا گاهی اوقات هر چند که یک متجاوز مقصر می‌باشد ولی قربانی نیز عاری از گناه نیست.

مقاومت در برابر فشارهای جنسی کلامی
فشارهای جنسی کلامی، اغوا نمودن به منظور قبول برقراری ارتباط جنسی توسط جنس مخالف می‌باشد و متاسفانه امروزه ما شاهد بسیاری از فشارهای جنسی کلامی و فیزیکی می‌باشیم.

توجه به نکات زیر بسیار مهم ضروری است
۱) از صحبت نمودن با افراد غریبه و نا آشنا بپرهیزید.
۲) از رفتن به مجالسی که شئون اخلاقی در آنها رعایت نمی‌شود بپرهیزید.
۳) با همکلاسیها و یا دوستانی که به خوبی آنها را نمی‌شناسید قرار ملاقات خصوصی نگذارید.
۴) از پوشیدن لباسهای نامناسب بپرهیزید.
۵) همواره به توصیه والدین و مسئولان مدارس و دانشگاهها توجه نمایید.
۶) اگر چه روابط جنسی بخشی مهمی از زندگی است ولی رعایت عفت اخلاقی از واجبات می‌باشد.
برای اغوا نمودن شما برای برقراری روابط جنسی ممکن است از کلمات زیر استفاده شود:
– اگر قبول نکنی٬ دیگر تو را دوست ندارم
– اگر قبول نکنی٬ با فرد دیگری دوست خواهم شد
– اگر قبول نکنی٬ سرد و بی روح هستی
– اگر قبول نکنی٬ حتما دارای عیب و نقصی هستی
و جملاتی از این قبیل که نباید فریب این قبیل حرفها را بخورید.

در صورت وقوع تجاوز جنسی چه باید کرد

تجاوز جنسی زمانی است که فعالیت جنسی بدون رضایت فرد و به اجبار و زور صورت پذیرد. توجه داشته باشید، که در صورت تجاوز، این متجاوز است که مجرم است و فردی که به او تجاوز شده است چه از بعد حقوقی، چه از بعد شرعی و اجتماعی، مجرم و گناهکار نیست. بنابراین، کتمان موضوع از مسئولین بهداشتی، حقوقی و انتظامی به جز افزودن دامنه آسیب به شخص و نیز ادامه جرم متجاوز بدون دستگیری و مجازات فایده‌ای نخواهد داشت. در صورت وقوع تجاوز اقدامات زیر باید صورت گیرد:

۱. در اسرع وقت به متخصص زنان و زایمان و یا مرکز بهداشتی درمانی جهت دریافت دارو و آشنایی با روش‌های اورژانس پیشگیری از بارداری مراجعه کنید همچنین ارائه نمونه برای تشخیص و درمان زودرس بیماریهای مقاربتی احتمالی و نیز نمونه‌های لازم مورد نیاز از نظر پزشکی قانونی برای شناسایی مجرم لازم است. همچنین پزشک درمانگر به منظور پیشگیری از ابتلا به برخی بیماریهای منتقله جنسی، برخی از آنتی بیوتیکهای لازم را تجویز می‌نماید، در صورت لزوم واکسیناسیون از نظر هپاتیت B را انجام می‌دهد و ادامه سیر درمان و ارجاعات لازم را پیگیری می‌نماید.

۲. مراجعه به مراکز انتظامی برای طرح شکایت و ارائه اطلاعات لازم در جهت دستگیری فرد متجاوز

روش اورژانسی پیشگیری از بارداری
رایجترین روش پیشگیری بصورت اضطرای، مصرف قرصهای معمولی خوراکی ضدبارداری HD است که به نام «قرص صبح روز بعد» مشهور شده‌اند.

زمان و نحوه مصرف

* بعد از مقاربتی که احتمال بارداری دارد، در اولین فرصت ۲ قرص خوراکی HD همراه با شیر یا آب زیاد بایستی مصرف شود. باید دقت کرد که قرص نوبت اول را در زمانی مصرف کرد که نوبت دوم را بتوان ۱۲ ساعت پس از آن مصرف کرد. مصرف نوبت اول را بی‌دلیل نباید به تأخیر انداخت، زیرا میزان تأثیر ممکن است با گذشت زمان کاهش یابد.

نکته مهم اینست که اگر بیش از ۷۲ ساعت (۳ روز) از مقاربت گذشته باشد، استفاده از روش اضطراری توصیه نمی‌شود و بایستی در این موارد با پزشک مشورت کرد.

۱۲ ساعت پس از خوردن قرصهای نوبت اول، ‌۲ قرص HD دیگر بایستی خورده شود.

* اگر فرد در طول دو ساعت پس از مصرف قرصها در نوبت اول یا دوم، دچار استفراغ شد، در اولین فرصت باید ۲ قرص دیگر HD مصرف کند. اگر این اتفاق بعد از خوردن قرصها در نوبت اول رخ دهد، قرصهای نوبت دوم کماکان باید ۱۲ ساعت بعد از نوبت اول مصرف شوند. تزریق یک آمپول ب ۶ بصورت عضلانی می‌تواند در کاهش تهوع مؤثر باشد. استفراغ اگر بیش از دو ساعت بعد از مصرف قرصها رخ دهد، اهمیتی ندارد زیرا دارو جذب شده است.

* مقدار مصرف ذکر شده در بالا، ‌ برای قرصهای از نوع HD است. اگر قرص نوع LD در دسترس باشد، بایستی درهر نوبت ۴ قرص مصرف کرد ( در مجموع ۸ قرص ).

هشدار

این روش فقط برای موارد اضطراری بکار می‌رود و نباید بطور مداوم، بعنوان یک روش پیشگیری بکار رود. بلکه پس از استفاده از این روش، بایستی به پزشک یا مراکز بهداشتی – درمانی مراجعه کرد و پس از مشاوره، یکی از روشها را بصورت دائمی ‌انتخاب کرد.

عوارض جانبی

قرصهای خوراکی اگر به روش اضطراری ذکر شده در بالا مصرف شوند، باعث عوارض جانبی موقت می‌شوند که رایج‌‌ترین آنها تهوع است. گاهی ممکن است سردرد، سرگیجه، انقباض عضلات و یا نرمی‌سینه‌ها نیز رخ دهد که البته همه عوارض جانبی گذرا بوده و معمولاً پس از ۲۴ رفع می‌شوند.

پس از مصرف هیچ علامت فوری که نشان دهد قرصها اثر کرده یا نکرده‌اند، ‌وجود ندارد و فقط قاعدگی بایستی به موقع و یا چند روز زودتر یا دیرتر رخ دهد. اگر شروع قاعدگی، بیش از یک هفته به تاخیر افتد و یا هر مورد خاص دیگی وجود داشته باشد، باید به پزشک مراجعه کرد.

نکته مهم اینست که اگر بعد از مصرف قرصها، دوباره مقاربتی انجام شود که احتمال بارداری در آن وجود داشته باشد، آن قرصها از بارداری مجدد جلوگیری نمی‌کنند.

این روش صد درصد مؤثر نیست، اما غالباً از بارداری جلوگیری می‌کند و تقریباً در ۹۸٪ موارد از حاملگی پیشگیری می‌کند. اگر چند بار از این روش استفاده شود، تأثیر آن کمتر شده و احتمال بارداری بیشتر می‌شود.

دلیل سقط جنین چیست / از سقط جنین پیشگیری کنیم

 

  • یکی از دیگر مواردی که سبب بروز سقط جنین می شود عفونت های مادر از جمله مبتلا بودن به ویروس سرخچه، تبخال یا میکروب های که از طریق حیوانات خانگی از جمله گربه به خانم باردار سرایت می کند.

سقط جنین با چه عواملی رخ میدهد و چگونه می توانیم با عوامل ایجاد کننده آن مقابله کنیم چه توصیه هایی در این زمینه باید در نظر بگیریم بهتر است از چه روش هایی در این زمینه کمک بگیریم.
دکتر دیباج در خصوص عللی که سبب سقط جنین می شوند اظهار کرد: جنین در رحم مادر رشد و تغذیه می کند و معمولا  این علت به مرد مربوط نمی شود البته تنها در یک مورد میتواند به مرد مربوط شود آن هم اختلال کرموزمونی مرد است در واقع در این موارد در اثر ترکیب اسپرم با تخمک(مخصوصا اگر در تخمک زن هم اختلال کروموزومی وجود داشته باشد) یک ناهنجاری شدید جنینی رخ می دهد که در مراحل نخست رشد و شکل گیری منجرب به سقط جنین می شود.
وی با اشاره به اینکه  آمار زیاد سقط جنین ممکن است مرتبط به سن بالای خانم ها در هنگام شروع بارداری باشد، ادامه داد: بسیاری از خانم های دارای سن 40 سال به  بالا احتمال اختلال کروموزومی در هنگام تقسیم سلول تخم دو برابر خانم هایی است که سن پایین تری دارند.
دکتر دیباج در خصوص بیماری های زنان  بیان کرد: زنانی که مبتلا به دیابت هستند در صورتی که قند خونشان کنترل شده نباشد به مراتب احتمال سقط جنین در آنها در مقایسه با دیگر زنان افزایش می یابد همچنین کم کاری تیروئیدی از دیگر موارد حائز اهمیت می باشد که باید قبل از بارداری یا در حین باردار  درمان شود.
وی تصریح کرد: از دیگر مواردی که به صورت ناگهانی ممکن است سبب این مشکل شود استرس های شدید، عصبانیت و ترس های شدید در هنگام بارداری می باشد که تاثیر زیادی بر روی جنین می گذارد و ممکن است با انقباض شدید عروق جفت منجرب به سقط جنین شود.
ایشان خاطرنشان کرد: یکی از دیگر مواردی که سبب بروز سقط جنین می شود عفونت های مادر از جمله مبتلا بودن به ویروس سرخچه، تبخال یا میکروب های که از طریق حیوانات خانگی از جمله گربه به خانم باردار سرایت می کند.

بعد از سقط جنین چطور زندگی کنیم

  • بله، وقتي خانمي سقط جنين مي‏کند به دو دليل مستعد افسردگي مي‏شود؛ يکي تغييرات هورموني که او را درگير افسردگي و اضطراب بعد از زايمان مي‏کند و ديگري از دست دادن جنيني که به او فکر مي‏کرده، او را در خيالش مي‏پرورانده و حتي ممکن است وسايلي را هم براي تولدش آماده کرده باشد.

 

يکي از مشکلات رايج دوران بارداري در همه جاي دنيا سقط جنين است. علت اصلي آن هم معمولا وجود اختلال‌هاي کروموزومي در جنين است که با ادامه حيات وي منافات دارد. در واقع، سقط يک مکانيسم دفاعي از سوي بدن است تا از تولد يک جنين معيوب و ناقص جلوگيري کند. اما وقتي خانمي جوان دچار سقط مي‌شود و اولين يا دومين بارداري‌اش به سقط مي‌انجامد، چنان سلامت روانش به هم مي‌ريزد که گاهي نيازمند مداخلات پزشکي مي‌شود. با دکتر زهرا يداللهي، روان‌پزشک و پژوهشگر انستيتو روان‌پزشکي دانشگاه علوم پزشکي ايران، درباره همين موضوع گفت‌وگو کرده‌ايم.

آيا سقط جنين واقعا سلامت روان مادر را تحت تاثير قرار مي‏دهد؟

بله، وقتي خانمي سقط جنين مي‏کند به دو دليل مستعد افسردگي مي‏شود؛ يکي تغييرات هورموني که او را درگير افسردگي و اضطراب بعد از زايمان مي‏کند و ديگري از دست دادن جنيني که به او فکر مي‏کرده، او را در خيالش مي‏پرورانده و حتي ممکن است وسايلي را هم براي تولدش آماده کرده باشد. در اين شرايط ممکن است حتي مادر به سوگ بنشيند. سوگ در اثر از دست دادن فرد عزيز يا شيء مورد علاقه‏اي به وجود مي‏آيد که مي‏تواند حتي منجر به افسردگي‏هاي بسيار شديد شود.

چه افکاري بيشتر ذهن مادر را درگير مي‏کند؟

آنچه بيشتر فکر مادر را درگير مي‏کند، اين است که چرا نتوانستم جنينم را حفظ کنم؟ آيا من با ساير خانم‏هايي که باردار مي‏شوند و زايمان مي‏کنند مشکل يا تفاوتي دارم؟ آيا تقصير من بوده يا بيمار هستم؟ اين مشکل زماني بغرنج‏تر مي‏شود که در آزمايش‏ها و بررسي‏هايي که خانم انجام مي‏دهد يک اختلال کوچک هم ديده شود. در اين صورت علاوه بر افسردگي، اضطراب ديگري مبني بر داشتن يک مشکل پزشکي نيز به مادر تحميل مي‏شود.

اين فشارهاي عصبي زماني که سقط براي بار چندم تکرار مي‏شود، بسيار زياد خواهد شد و سلامت رواني خانم را به شدت تهديد خواهد کرد. به‌خصوص اگر از سوي خانواده فشاري هم به او تحميل شود. همچنين انتقاد از اين موضوع از سوي همسر يا خانواده او که مي‏تواند مستقيم يا با طعنه و کنايه‏آميز باشد، مثل گفتن اين جمله‌ها که «تو بچه نگه‏دار نيستي، چرا فلان کار را کردي که بچه بيفتد» يا «حتما عيبي داري که نمي‏تواني بچه را نگه‌داري» و… مي‏تواند عامل اضطراب‏آور ديگري براي خانم باشد.

براي خانم‏هايي که به تازگي سقط جنين داشته‏اند، چه توصيه‌اي داريد؟

مهم‌ترين توصيه‏ام اين است که همان‌طور که از نظر مشکلات پزشکي زير نظر متخصص زنان بررسي مي‌شوند، حتما به يک روان‌پزشک هم مراجعه کنند تا از لحاظ مسائل روان‌شناختي هم بررسي شوند، به‌خصوص اگر خانمي بعد از سقط احساس مي‏کند کم‏حوصله و عصباني است، ساعت خوابش تغيير کرده، تمايلي به انجام کارهاي منزل يا امور شخصي ندارد، کلافه است، اضطراب و دلشوره دارد يا بي‏جهت نگران است، احساس لذتش از شرايط تغيير کرده و مواردي که در گذشته او را خوشحال مي‏کرده در حال حاضر اثري ندارد، ترس يا گريه‏‏هاي بي‏دليل دارد يا بي‏دليل پرخاشگري مي‏کند، نسبت به سلامت و وضعيت جسماني خود بي‏اهميت شده و… بايد علائمش را جدي بگيرد و براي جلوگيري از پيشرفت آنها به روان‌پزشک مراجعه کند. بسياري از اين علائم ممکن است نيازي به درمان دارويي نداشته باشند و با روش‏هاي غيردارويي و آرام‏سازي حل شوند.

اول سلامت‌روان، بعد اقدام به بارداري

اگر خانمي با وجود افسردگي باردار شود، دچار چه عواقبي خواهد شد؟

افسردگي باعث مي‏شود روند زندگي و تفکر افراد نسبت به زندگي و سايرين تغيير کند. خانمي که با وجود ابتلا به افسردگي باردار مي‏شود، قطعا افسردگي و اضطراب خود را به جنينش منتقل خواهد کرد و سلامت او را به خطر خواهد انداخت. تحقيقات نشان مي‏دهد جنين چنين مادراني با وزن کم متولد مي‏شود. همچنين افسردگي و اضطراب مادر در دوران بارداري بر خلقيات و روحيات کودک پس از تولد نيز تاثير مي‏گذارد.

علاوه بر اين، مادر مجددا مستعد افسردگي پس از زايمان و درگير مشکلات پس از زايمان خواهد بود، با پذيرش فرزند و مراحل فرزندپروري مشکل پيدا خواهد کرد و حتي ممکن است روابط خانوادگي و زناشويي‏اش دچار مشکل شود. تصور کنيد چنين کودکي چگونه و چطور تربيت خواهد شد. از اين رو بهتر است متخصصان زنان و زايمان بيشتر با بيمارشان صحبت کنند، با او ارتباط برقرار کنند، مسائل رواني او را ارزيابي کنند و در صورت لزوم حتما وي را به روان‌پزشک ارجاع دهند.

سقط جنين و خانواده

خانواده بايد دقيقا همان‌طور که از يک خانم تازه‌زايمان‌کرده با فرزندي سالم حمايت مي‌کند، از يک خانم تازه‌سقط‌کرده هم حمايت کند. چه‌بسا خانمي که زايمان کرده و فرزند سالمي دارد به فرزندش دلخوش است و احساس آرامش خاطري از اين جهت دارد که بعد از 9ماه سختي بالاخره فرزند سالمي به دنيا آورده و نسبت به آينده او دلخوش است. از اين‌رو فردي که جنينش را از دست مي‏دهد به حمايت رواني بيشتري از سوي خانواده نياز دارد. پس سعي کنيد بدون چون و چرا کردن موضوع، به او اطمينان خاطر بدهيد که اين اتفاقي است که براي بسياري از خانم‏ها رخ مي‏دهد. بايد با اين موضوع کنار آمد و براي بارداري بعدي آماده شد.

توصيه ديگرم به همسران اين خانم‏هاست. به آنها توصيه مي‌کنم که سعي کنند شرايط و فضاي شادي را براي خانم فراهم کنند و در صورت تغييرات خلق‏وخوي همسرشان صبور باشند و تحملشان را بالا ببرند. ايجاد سرگرمي‏هاي روزمره، تنها نگذاشتن خانم و اثبات اينکه خودش و ادامه خوب زندگي مشترک اهميت بيشتري دارد و او هيچ تقصيري نداشته، مي‏تواند باعث دلگرمي و اميدواري خانم به آينده شود و او را براي بارداري بعدي آماده کند.

متخصصان زنان و زايمان معمولا 3 ماه بعد از سقط را زمان مناسبي از لحاظ جسمي براي بارداري بعدي توصيه مي‏کنند اما افراد از نظر رواني با يکديگر متفاوت هستند. ممکن است فردي حتي بعد از چند بار سقط از نظر رواني راحت‌تر و در زمان کوتاه‏تري با اين مساله کنار بيايد، آن را بپذيرد و با آمادگي دوباره اقدام به بارداري کند اما فرد ديگري اين‌طور نباشد و سخت براي بارداري بعدي آماده شود.

چرا سقط جنین اتفاق می افتد

  • دکتر راج متور، متخصص زنان در بیمارستان ادنبروک در شهر کمبریج، می گوید که عوامل مهم دیگری نیز باید مورد توجه قرار گیرند، از جمله ژنهایی که از طرف پدر به جنین منتقل می شوند.

بنا به نتایج تحقیقات، ۷۷.۸ در صد بارداریهایی که به سقط جنین منجر می شود مربوط به کوچکترین (کمتر رشد یافته) جنین ها است، در حالی که ۹۸.۱ در صد جنین هایی که رشد مناسب داشتند سقط نشدند

این آمار برای جنین های “دو قلو” متفاوت بود. در مورد دو قلو ها، تنها ۲۸.۶ در صد حاملگی های منجر به سقط، شامل جنین های کمتر رشد یافته بودند. محققان در طول انجام این پژوهش ۵۰۰ جنین را در طول سه ماه اول بارداری اندازه گیری کردند و با استفاده از نتایج به دست آمده از این اندازه گیری ها کشف کردند که رشد کم جنین در طول ۱۲ هفته اول بارداری نشانه موثری از احتمال سقط است.

دکتر شیامالی سور که سرپرست گروه محققان بوده است، گفته است که دلایل مختلفی برای عدم رشد مناسب جنین ها در مراحل اولیه بارداری وجود دارد. این دلایل می توانند مربوط به خود جنین و یا محیط رحم باشند.

محققان اکنون توجه خود را به نقش خون رسی مناسب به جداره رحم و همچنین “کیفیت” جنین ها معطوف کرده اند تا تاثیر این دو عامل را بر احتمال سقط شدن جنین ارزیابی کنند.

دکتر راج متور، متخصص زنان در بیمارستان ادنبروک در شهر کمبریج، می گوید که عوامل مهم دیگری نیز باید مورد توجه قرار گیرند، از جمله ژنهایی که از طرف پدر به جنین منتقل می شوند.