رویش دندان عقل و دردسرهای آن

با رویش دندان عقل دردسرهای بسیاری هم نیز شروع میشود پس قبل از ش اسمش دندان عقل است اما به تنها چیزی که ربط ندارد همان عقل است. فقط کافی است اتفاقی برایش بیفتد یا کمی رشدش با بقیه دندا‌ن‌ها متفاوت باشد، اینجاست که همه چیز خراب می‌شود و فقط یک دندانپزشک است که می‌تواند شما را نجات بدهد. انسان‌ها سه دندان کرسی بزرگ دارند که دو تا از آنها روند رویشی‌شان مانند سایر دندان‌هاست. کرسی اول حدود 6سالگی و کرسی دوم جزء آخرین دندان‌هایی است که رشد می‌کند که حدود 12 تا 13سالگی است.

اما کرسی سوم دندانی است که دیرتر از دندان‌های دیگر در‌می‌آید، یعنی زمانی که رویش همه دندان‌‌ها کامل می‌شود؛ به‌همین دلیل به دندان عقل معروف است. شاید این جمله زیاد به گوش‌تان خورده باشد که می‌گویند «فرد عقل رس شده است» یعنی دندان عقل‌اش درآمده است و دیگر بچه نیست اما همین دندان عقل بلاهایی سر بقیه دندان‌ها می‌آورد که شاید خیلی از آنها خبر نداشته باشید. دکتر علیرضا آشوری، دندانپزشک درباره این دندان و چگونگی کنار آمدن با آن  توضیحات بیشتری می‌دهد.

 دردسرهای رویش دندان عقل

همه دندان‌ها به‌طور کامل ‌و سر موعد رشد می‌کنند، اما دندان عقل مثل دندان‌های دیگر نیست و رشدش در هر فرد متفاوت است. دندان عقل احتمال دارد به سه حالت رشد کند؛ یکی اینکه ممکن است دندان کامل رشد کند، مثل بقیه دندان‌ها یعنی از داخل لثه کاملا خارج شود و طوری که دندان در محل خودش قابل رویت است. در این حالت می‌توان گفت حداقل مشکل را با دندان عقل داریم. حالت دیگر این است که یک بخش از تاج دندان عقل از داخل لثه بیرون می‌زند اما بخش دیگر آن زیر لثه باقی می‌ماند که به این حالت، دندان‌های نیمه روییده گفته می‌شود که جزء دندان عقل‌های دردسرساز هستند. حالت سوم اصلا دندان عقل رشد نمی‌کند و کاملا نهفته است و دیده نمی‌شود.

شاید باعث پوسیدگی دندان دیگر شود

دندان عقل که کامل رشد می‌کند، عمده‌ترین مشکلی که می‌توان در این مواقع به آن اشاره کرد، تمیز کردن این دندان به‌خصوص دندان عقل فک بالاست که کار بسیار دشواری است، چراکه این دندان‌ها در انتهای لثه قرار گرفته‌اند و دسترسی به آنها برای نخ دندان ‌کشیدن و مسواک زدن کار آسانی نیست، بنابراین می‌توان به این نتیجه رسید که احتمال پوسیدگی در این دسته از دندان‌ها زیاد است.

اما علاوه بر پوسیدگی خود دندان عقل، احتمال پوسیدگی دندان کرسی دوم به‌دلیل گیرکردن مواد غذایی بین این دو دندان افزایش پیدا می‌کند، ‌در‌نتیجه بیشترین مشکلی که با این دسته از دندان‌های عقل داریم خطر پوسیدگی خود دندان و دندان جلویی آن است. وقتی دندان عقلی دچار پوسیدگی شود ترمیم آن به‌دلیل گفته شده، کار بسیار دشواری برای دندانپزشک است. ابزار‌های دندانپزشکی به سختی در این ناحیه از دهان قرار می‌گیرند، به‌علاوه دید دندانپزشک هم کامل نیست حتی اگر بیمار دهانش را به‌خوبی باز نگه دارد. در نتیجه درمان دندان عقل پوسیده کار بسیار سختی است.

گوش‌تان درد می‌کند؛ پای دندان عقل وسط است

یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است ‌با دندان‌های عقل کاملا روییده شده مواجه شویم این است که این دندان تماس‌های نابجایی با دندان‌های مقابل خود دارد؛ یعنی دندان فک بالا با فک پایین تماس درست و صحیح ندارد.  این کار می‌تواند به مرور زمان به مفصل فک آسیب وارد کند که در این مواقع فرد در ناحیه مفصل و حتی در ناحیه گوش احساس درد می‌کند.خیلی اوقات مشاهده شده افراد به‌دلیل گوش‌درد به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه می‌کنند، در‌صورتی که متخصصان بعد از معاینه، بیمار را به دندانپزشک ارجاع می‌دهند؛ چرا‌که علت اصلی این دسته از گوش‌دردها ناشی از دندان عقل است.

البته لازم به ذکر است که این درد گوش حتی در دندان‌های نهفته عقل هم رخ می‌دهد، به‌دلیل مشکلات نام برده شده به‌خصوص در‌مورد پوسیدگی‌های شدید، توصیه دندانپزشک کشیدن این دندان یعنی دندان عقل است، البته به شرط آنکه دندان‌های کرسی اول و دوم سالم و شرایط مناسبی داشته باشند. همچنین درمان دندان عقل پوسیده درمان مطلوبی به‌دلیل شرایط گفته شده، نخواهد بود، برای همین بهتر است کشیده شود.

لثه‌های‌تان در خطر است!

وقتی می‌گوییم دندان عقلی نیمه نهفته است، یعنی یک بخش از آن داخل لثه و بخشی دیگر از آن از لثه بیرون زده است. این دسته از دندان‌های عقل خطرناک‌ترین دندان‌ها هستند و بیشترین مشکل را با این دسته از دندان‌های عقل داریم؛ چرا‌که احتمال عفونت در اطراف تاج این دندان‌ها زیاد است.

همچنین احتمال پوسیدگی در این دندان‌ها  نیز وجود دارد چرا‌که  غذا زیر لثه باقی می‌ماند و چون نیمه نهفته هستند، تمیز نگه داشتن این دسته از دندان‌های عقل از حالت اول (‌رویش کامل) سخت‌تر است؛ اما از آن بدتر باعث عفونت بافت‌های اطراف تاج دندان می‌شود که این عفونت ممکن است از یک التهاب ساده لثه شروع شود اما در آخر احتمال دارد فرد را به اتاق عمل بکشاند، به‌همین ‌دلیل می‌توان گفت این عفونت بسیار خطرناک است؛

پس بی‌توجهی به این دسته از دندان‌های عقل می‌تواند پیامدهای خطرناکی به‌دنبال داشته باشد و علاوه بر آسیب رساندن به ساختار فکی به سمت گلو برود و ساختار‌های حیاتی تنفسی را هم درگیر کند. اگر دندانی حداکثر بین دو تا سه ماه در یک شرایط ثابت باقی بماند، این دندان دیگر بیشتر از این قادر به رویش نیست و نباید انتظار داشت که بعد از مدتی از این حالت خارج شود، بنابراین توصیه می‌شود دندان‌های نیمه نهفته از دندان خارج شوند.

وقتی دندان عقل در دهان‌تان پنهان شده!

دندان‌های عقل نهفته به دو دسته تقسیم می‌شوند. ممکن است در بعضی افراد کل دندان داخل استخوان قرار گرفته باشد یا اینکه تاج دندان از استخوان بالاتر باشد ولی داخل لثه پنهان شده باشد. با این حال در هر دو صورت دندان عقل نهفته است و ما قادر به دیدن تاج دندان داخل دهان نیستیم. دندان‌های عقل نهفته در اکثر موارد باید از دهان خارج شوند. فقط در یک حالت دندان عقل را از دهان شخص خارج نمی‌کنیم و آن هم زمانی است که نیاز به یک جراحی سنگین همراه با عوارض باشد.

در این مواقع دندان عقل در جایی از دهان قرار گرفته که خارج کردن آن از دهان با مشکلات زیادی همراه است، در این مواقع اگر دندان عقل نهفته با مشکلی همراه نباشد ترجیح بر این است که جراحی انجام نشود. یکی دیگر از دلایلی که این دسته از دندان‌های عقل را خارج نمی‌کنیم سن بیمار است، اگر سن بیمار بالا باشد و مشکلات قلبی و فشارخون حادی داشته باشد، دندان عقل را از لثه خارج نمی‌کنیم، اما غیر از موارد نام برده شده ترجیح بر این است که دندان عقل به‌خصوص آنهایی که در استخوان نهفته هستند، خارج شوند.

کیست‌هایی که  دندان عقل نهفته به ارمغان می‌آورد

چرا دندان عقل نهفته شده را حتی با آنکه مشکلی ندارند باید از دهان خارج کنیم؟ در پاسخ به این سوال باید ابتدا به نظریه به‌هم ریختن دندان‌ها اشاره کنم، چراکه گروهی  از دندانپزشکان بر این عقیده هستند که دندان عقلی که نهفته باشد باعث به‌هم ریختگی دندان‌ها می‌شود.  اما اصلی‌ترین دلیلی که باعث می‌شود دندان عقل نهفته را خارج ‌کنند این است که احتمال دارد در بعضی شرایط به کیست یا تومور تبدیل شود.

البته خود دندان تبدیل به کیست نمی‌شود، بلکه اطراف دندان عقل این کیست یا تومورها تشکیل می‌شوند، به‌همین دلیل اکثر دندانپزشک‌ها برای پیشگیری از وقوع این عارضه دندان عقل را بیرون می‌آورند. اما همان‌طور که گفته شد افرادی هستند که با توجه به شرایطی که دارند، دندانپزشک قادر به خارج‌کردن دندان عقل از دهان نیست. در این مواقع ما دندان عقل را تحت کنترل داریم و طی چکاپ‌های تعیین‌شده دندان را معاینه می‌کنیم.

با یکی از عوارض جراحی فک آشنا شوید

پارستزی، ممکن است بر اثر کشیدن دندان‌های عقل فک پایین ایجاد شود. عارضه پارستزی ممکن است در دندان عقل روییده هم به‌وجود آید، اما این عارضه بیشتر در دندان‌های عقل نهفته رخ می‌دهد. پارستزی (‌به‌معنی احساس گزگز و مورمور یا داغ شدن در ناحیه‌ای از بدن است) یعنی زمانی که دندان را از دهان خارج می‌کنیم به‌صورت ناخواسته عصب فک آسیب می‌بیند، چرا‌که ریشه‌های دندان نزدیک به این عصب هستند.  این آسیب‌دیدگی باعث بی‌حسی در لب پایین می‌شود. واقعیت قضیه این است که جلوگیری از وقوع این اتفاق کار بسیار دشواری است.روع این دردسرها مطلب زیر را دنبال کنید.

عوارض مسواک نزدن چیست

  • پیوره یعنی عفونت سنوج نگهدارنده دندانی علت اصلی پیوره تجمع پلاک میکروبی در ناحیه حاشیه شیار لثه است. وقتی پلاک میکروبی در این ناحیه تشکیل می شود درگیری میکروارگانیسم ها در ناحیه و استفاده آنها از مواد غذایی که هم از شیار لثه وارد می شود و هم در محیط دهان وجود دارد، باعث رشد و تکثیر میکروارگانیسم ها می شود.

 

 

بهزاد هوشمند – جراح لثه درباره آبسه دندان و چگونگی ایجاد آن به برخی سئوالات در این زمینه پاسخ داد.

آبسه وضعیتی است که به دنبال عفونت دندانی و درگیر شدن مغز دندان یا پالپ دندان که آن هم به دنبال پوسیدگی، مجموعه داخل پالپ یا اطلاقک عصب دندان و بعد کانال ریشه درگیر می شود و بعد از طریق انتهای کانال، عفونت به اطراف ریشه می رسد و در نهایت تجمع میکرو ارگانیسم ها و عدم تعادل میکرو ارگانیسم ها و تداخل میکروبی که در آن جا اتفاق می افتد، منجر می شود به یک فرایند حاد تحت عنوان عفونت اطراف ریشه و نهایتا اگر شرایط دیگر هم مهیا شود، تبدیل به آبسه می شود.

آبسه یعنی یک پروسه حاد یعنی تجمع چرک در یک مجموعه با علائم حاد و منشاء آن چند میکروبی است. بخش دیگری از آبسه را ما در ناحیه دهان ناشی از عفونت های بافت های نگهدارنده دندان تقسیم بندی می کنیم. مجموعه لثه و ریشه که دندان را به استخوان فک متصل می کند، به دنبال عدم رعایت بهداشت، فرد را وارد پرسه آبسه دندان می کند و این دو مورد از شایعترین عفونتهای ناحیه دهان هستند.

پوسیدگی دندان و بیماری لثه عامل شایعترین عفونت های تجربه شده توسط بشر هستند. البته در کنار این ها ما آبسه های غیر دندانی هم داریم. که علت تشکیل آبسه که در دهان ، فک و صورت است، در مجاورت ارگان های اطراف فک و دهان است. مثلا از سینوس عفونت به دندان منتقل می‌شود. گاه این عفونت ها سیستم متابولیک بدن را به هم می ریزد که این موارد اورژانس محسوب می شود و باید مراجعه به دندانپزشک صورت گیرد.

آیا عفونت دندان عقل هم عارضه ای ایجاد می کند؟

این عفونت ممکن است به عقب تر یعنی فضای حلق برود یا به سمت پایین تر یعنی کف دهان، زیر زبان برود یا از آن جا پایین از رفته و به مدیاستین و قفسه صدری بیمار هم برسد. پس لازم است عفونتها را جدی بگیریم البته پیشگیری مقدم بر درمان است گاه برخی بیماری ها شرایط مستعدتر می‌کند گاه برخی عادات نادرست بهداشتی و تغذیه ای، شرایط را برای بیماری لثه فراهم می کند.

چگونه می توان از بروز پیوره پیشگیری کرد؟

پیوره یعنی عفونت سنوج نگهدارنده دندانی علت اصلی پیوره تجمع پلاک میکروبی در ناحیه حاشیه شیار لثه است. وقتی پلاک میکروبی در این ناحیه تشکیل می شود درگیری میکروارگانیسم ها در ناحیه و استفاده آنها از مواد غذایی که هم از شیار لثه وارد می شود و هم در محیط دهان وجود دارد، باعث رشد و تکثیر میکروارگانیسم ها می شود.

این میکروارگانسیم ها محصولاتشان را به داخل شیار لثه می ریزند و به دنبال آن الیافی که باعث چسبیدن لثه به دندان می شود، سست شده و آهسته آهسته در محل، کیسه ای درست می شود و لثه از دندان جدا می شود و در کیسه میکروارگانسیم ها تجمع می یابند و از نظر محیطی اکسیژن هم به کیسه نمی رسد.

در نتیجه میکروارگانیسم های بی هوازی رشد می کنند و محصولات آنها استخوان فک را تخریب می کند و فرایند بیماری شروع می شود و دندان فرد لق می شود. پس، عامل اصلی پلاک میکروبی است و بهترین راه پیشگیری مسواک زدن روزانه است است یعنی رعایت بهداشت دهان و دندان.

 

 

دندان عقل مشکل ساز و مزاحم

he1629

 

  • عمده جراحي‌هاي دندان‌هاي عقل در مطب و با بي‌حسي موضعي قابل انجام است اما اگر شرايط پزشكي بيمار اجازه ندهد يا وضعيت دندان‌هاي نهفته خيلي پيچيده باشد، مي‌توان در اتاق عمل بيمارستان اين جراحي را انجام داد.

يكي از رايج‌ترين مشكلات دختران و پسران جوان در رده سني 18، 19 تا حدود 30 سال دردسرهايي است كه بابت دندان عقل متحمل مي‌شوند. افراد مسن‌تر هم كمابيش با اين مشكلات درگير هستند ولي معمولا مشكلات دندان عقل بيشتر در بيماران جوان ديده مي‌شود. هر سال ميليون‌ها نفر بيمار اغلب جوان در كلينيك‌هاي دندان‌پزشكي در سراسر دنيا از شر دندان‌هاي عقل خود خلاص مي‌شوند. بيماران كلافه از شرايط عذاب‌آور دندان عقل معمولا مي‌پرسند، اين دندان عقل اصلا چيست؟ چرا اينقدر دير درمي‌آيد؟ آيا حتما بايد آن را كشيد؟ آيا جراحي‌اش درد دارد؟ ده‌ها سوال مشابه ديگر. اگر اين سوالات براي شما هم پيش آمده گفت‌وگوي ما با دكتر شيراني را از دست ندهيد. دكتر غلامرضا شيراني، متخصص جراحي دهان و فك و صورت، فلوشيپ بازسازي فك و صورت از آلمان و عضو هيئت علمي دانشكده دندان‌پزشكي دانشگاه تهران هستند.


 

   اين دندان عقل از كجا آمده؟

دندان عقل يكي از نمونه‌هاي تكامل بشر در طول هزاران سال است. انسان‌هاي اوليه استخوان‌بندي و اسكلت درشت‌تري داشته‌اند. جمجمه‌هاي بدست آمده نشان داده، بشر اوليه 3 دندان آسياب بزرگ داشته كه از هر 3 آن‌ها براي جويدن استفاده مي‌كرده است. علت هم اين بوده كه غذاهاي انسان‌هاي اوليه اغلب خام و سفت بوده و آن‌ها براي جويدن اين غذاها به دندان‌هاي آسياب بيشتر و آرواره‌هاي قوي‌تر نياز داشته‌اند. به مرور با پيشرفت شرايط زندگي، بشر ياد مي‌گيرد غذاها را بپزد. در نتيجه رژيم غذايي نرم‌تر مي‌شود و كم كم نياز به آرواره‌هاي قوي‌تر و دندان‌هاي بيشتر از بين مي‌رود. در نتيجه فك انسان در كنار ساير استخوان‌ها به مرور كوچك‌تر مي‌شود. بنابراين آخرين دندان آسياب بزرگ به‌تدريج فضاي كافي براي رويش را از دست مي‌دهد. در نتيجه شيوع نهفتگي در اين دندان افزايش مي‌يابد. هرچه جلوتر مي‌رويم نهفتگي در اين دندان شايع‌تر مي‌شود. در واقع سومين آسياب بزرگ فك به‌تدريج در حال حذف شدن از ژنتيك انسان است.


 

  شرايط رويش يك دندان

براي اين‌كه دنداني رويش پيدا كند بايد 3 عامل وجود داشته باشد: اول اين‌كه مسير رويش باز باشد يعني مثلا ريشه دندان‌هاي كناري اين مسير را مسدود نكرده باشند، دوم اين‌كه فضاي موجود براي رويش دندان مناسب باشد يعني سايز دندان با مقدار فضاي موجود متناسب باشد و سوم اين‌كه دندان اصلا توان رويش داشته باشد. اگر هر كدام از اين 3 عامل دچار اشكال باشند دندان به سمت نهفتگي مي‌رود.


 

   چرا مي‌گوييم دندان عقل

معمولا جوانه دندان عقل از حدود 11، 12 سالگي شروع به تشكيل مي‌كند يعني زماني كه عمده دندان‌هاي دائمي رويش پيدا كرده‌اند. بعد از شكل‌گيري دندان، فرآيند رويش آغاز مي‌شود كه معمولا در 18،  19 سالگي است چون اين دندان در سني رويش پيدا مي‌كند كه فرد پا به مرحله بزرگسالي مي‌گذارد به آن دندان عقل (wisdom tooth) مي‌گويند. مشكلات فرد هم از همان سن آغاز مي‌شود. البته سن رويش دندان عقل به ميزان رشد اسكلت صورت بستگي دارد. در برخي افراد در 16، 17 سالگي دندان عقل تقريبا تكميل شده ولي در برخي موارد در 20 سالگي هنوز ريشه‌ها كامل نشده‌اند.


 

  دندان‌هاي مدفون

دندان‌هاي نهفته آن‌هايي هستند كه ديگر توان رويش ندارند. اين قبيل دندان‌ها ممكن است به ضايعات خطرناكي تبديل شوند. معمولا اگر دندان عقل تا 21 تا 22 سالگي رويش پيدا نكرد ديگر رويش نخواهد يافت. اين دندان‌ها بايد حتما با جراحي خارج شوند و بهتر است اين كار تا زير 30 سالگي انجام شود چون از 17،  18 سالگي تا 30سالگي فرآيند التيام زخم سريع‌تر است، بيمار توان بدني بيشتري دارد و عوارض و خطرات جراحي كمتر خواهد بود. چون ممكن است مشكلات اين دندان در مثلا 65 سالگي خود را نشان بدهد. حالا ما يك بيمار مسن داريم كه ممكن است مشكلات قلبي، فشار خون، ديابت و… داشته باشد، استخوانش ضعيف‌تر است و زخم‌هايش ديرتر خوب مي‌شوند.


 

   عقل پايين، عقل بالا

در دندان‌هاي نيمه روئيده فك پايين يكي از مشكلات ضربه زدن دندان عقل بالا روي لثه‌اي است كه سطح دندان نيمه روئيده را پوشانده است. اين كار باعث تشديد التهاب و درد در دندان عقل پايين مي‌شود. بنابراين در چنين شرايطي گاهي ناچاريم ابتدا دندان عقل بالا را خارج كنيم و چند روز بعد با كاهش التهاب دندان عقل پايين آن را هم خارج كنيم.


 

   مصائب دندان عقل

مشكلات مربوط به دندان عقل بسيار زياد و متنوع بوده و از يك التهاب لثه اطراف آن گرفته تا تومورهاي بزرگ و خطرناك متفاوت هستند. مهم اين است كه در دوران رويش و پس از آن دندان بايد تحت نظر باشد. مشكل اين است كه برخي از اين عوارض مسئله واضحي براي بيمار ايجاد نمي‌كنند. مثلا بيمار براي مشكل ديگري مراجعه مي‌كند و بعد در راديوگرافي معلوم مي‌شود كه كيست يا تومور بسيار بزرگي در اطراف دندان عقل تشكيل شده و استخوان فك را به‌شدت تخريب كرده است. بيمار هم اصلا متوجه نشده چون علامتي نداشته. درمان چنين ضايعاتي مشكل است و عوارض خاص خودش را دارد.


 

دندان عقل مثل بقيه دندان‌هاي دائمي

جالب است كه اگر دندان شيري كودك بيفتد و دندان دائمي فورا رويش پيدا نكند و 2، 3 ماه به تاخير بيفتد والدين حتما به دندان‌پزشك مراجعه مي‌كنند كه چرا دندان بچه درنيامده. ولي در مورد دندان عقل چنين حساسيتي وجود ندارد گرچه مشكلات مربوط به آن بسيار زيادتر است. علت شايد بي‌توجهي خود بيمار جوان باشد كه از حساسيت اين موضوع آگاه نيست و والدين هم در اين زمينه او را راهنمايي نمي‌كنند. توصيه مي‌كنيم، اگر دندان عقل در 18، 19 سالگي نهايتا تا 20 سالگي رويش پيدا نكرد فرد بايد حتما براي بررسي موضوع به دندان‌پزشك مراجعه كند.


 

   دندان‌هاي نصفه و  نيمه

اين دندان‌ها نصفه درآمده‌اند حالا چه مستقيم، چه كج؛ و بخشي از لثه روي آن‌ها را گرفته. معمولا اين قبيل دندان‌ها بيشترين مشكل را براي بيمار ايجاد مي‌كنند. اين دندان‌ها بهترين محيط كشت براي باكتري‌هاي حفره دهان هستند. در اين حالت خرده‌هاي مواد‌غذايي زير لثه اطراف دندان جمع مي‌شوند و عفونت و التهاب ايجاد مي‌كنند كه گاهي اين التهاب به‌صورت دردهاي مزمن در ناحيه سر و صورت خود را نشان مي‌دهد. اين شرايط ممكن است چنان شديد باشد كه باعث بستري شدن بيمار در بيمارستان شود به‌خصوص اگر بيمار دير مراجعه كند يا سر خود آنتي‌بيوتيك مصرف كند احتمال تشديد مشكل و گسترش عفونت به فضاهاي فك و صورت و حتي گردن وجود دارد. بنابراين اگر فرد متوجه شد كه دندان عقلش به‌صورت نصفه درآمده و يكي، دو ماه است به همان حال مانده اين دندان به احتمال فراوان بيشتر از اين رويش نخواهد داشت و بيمار بايد حتما براي خارج كردن آن به دندان‌پزشك مراجعه كند.


دندان عقل اصولا دندان دردسرسازي است چون در انتهاي دهان قرار گرفته تميز كردنش بسيار سخت است و امكان دارد باعث‌گير غذايي و پوسيدگي دندان‌جلويي هم بشود. دندان عقل اگر دچار پوسيدگي بشود ترميم يا درمان ريشه آن معمولا سخت‌تر از دندان‌هاي ديگر است


 

عوارض جراحي

جراحي يك سري عوارض كوتاه مدت دارد مثل تورم، كبودي و درد كه به مرور برطرف مي‌شوند. يكي از عوارض مهم در جراحي دندان عقل پايين آسيب ديدن عصب فك پايين يا عصب زبان است. در اين حالت ممكن است به‌دليل مجاورت ريشه دندان عقل با اين اعصاب لب يا نوك زبان بيمار دچار بي‌حسي شود. البته معمولا دندان‌پزشك قبل از جراحي احتمال وقوع چنين حالتي را با بيمار در ميان مي‌گذارد. به‌هرحال اگر آسيب‌ديدگي عصب شديد نباشد اين شرايط معمولا از چند روز تا چند هفته بهبود مي‌يابد. آسيب ديدگي‌هاي شديد ديرتر بهبود مي‌يابند و ممكن است حس لب بيمار مثل روز اول نشود ولي معمولا بيمار به آن عادت خواهد كرد.


 

جراحي در بيمارستان

عمده جراحي‌هاي دندان‌هاي عقل در مطب و با بي‌حسي موضعي قابل انجام است اما اگر شرايط پزشكي بيمار اجازه ندهد يا وضعيت دندان‌هاي نهفته خيلي پيچيده باشد، مي‌توان در اتاق عمل بيمارستان اين جراحي را انجام داد. در اين صورت معمولا همه دندان‌هاي عقل نهفته در يك جلسه و همزمان با هم خارج مي‌شوند.


 

مراقبت‌هاي بعد از خارج كردن دندان عقل

بيمار تا يك ساعت بعد از جراحي نبايد آب دهان خود را تف كند، بايد تا چند ساعت بعد از جراحي غذاهاي نرم و خنك بخورد.

تا 48 ساعت از كشيدن سيگار خودداري كند، در 24 ساعت اول كارهاي سنگين بدني انجام ندهد چون احتمال خونريزي يا باز شدن بخيه‌ها وجود دارد، با دهانشويه تجويز شده دهان را شست‌وشو دهد، داروهاي تجويز شده را سر ساعت مصرف كند، با بخيه‌ها بازي نكند تا يك وقت باز نشوند، 24 ساعت اول بعد از جراحي كمپرس يخ و 24 ساعت سوم بعد از جراحي كمپرس گرما براي كاهش تورم بعد از جراحي مفيد خواهد بود.