خواص و عوارض زنجبیل چیست چرا باید زنجبیل مصرف کنیم

f_low-572-750x490

 

  • اگر چه بسياري از علاقه‌مندان حرفه‌اي به كوهنوردي با اين متد آشنايي دارند اما شايد لازم باشد يك بار آن را با مخاطبان سيب سبز مرور كنيم كه استفاده از پاشويه پودر زنجبيل تاثير درماني بسيار مفيدي در درمان سرمازدگي اعضاي بدن به‌ويژه در روزهاي سرد زمستاني دارد

 

درمانگران طب‌هاي طبيعي در سراسر جهان بر اين باورند كه زنجبيل يكي از پرفايده‌ترين گياهان دارويي است كه خواص متنوع درماني آن، اين گياه را به يكي از پرمصرف‌ترين گياهان دارويي در مكاتب درماني طب ايراني، طب هندي و طب چيني تبديل كرده است. اين گياه به‌طور كلي از جمله گياهاني است كه علاوه بر جنبه‌هاي درماني كه دارد، به‌عنوان يكي از چاشني‌هاي مغذي در تهيه و طبخ بسياري از غذاهاي ملت‌هاي شرقي از جمله مردم هندوستان، چين و ايران مورد استفاده دارد. متخصصان و درمانگران طب سنتي آيورودا و چين، در متون كهن خود زنجبيل را دارويي طبيعي، مقوي قلب، محرك جريان گردش خون و محرك هضم غذا مي‌دانند و به اين نكته اشاره دارند كه داروهاي گياهي توليد شده با منشا اين گياه در درمان سرماخوردگي، سرفه و التهاب‌هاي مجاري تنفسي بسيار موفق عمل كرده است.


 

درباره زنجبيل بيشتر بدانيد

ريشه و برگ‌هاي زنجبيل به اين سبب كه خواص درماني و مفيد متنوعي دارد همواره مورد توجه درمانگران و متخصصان شيوه‌هاي درماني طبيعي در دنيا قرار گرفته است. درمانگران امروزه نه تنها از ريشه و برگ‌هاي اين گياه به‌طور مستقيم براي درمان بيماري مراجعان خود استفاده مي‌كنند بلكه داروهاي صنعتي را كه با منشا گياهي و با كمك عصاره يا پودر خشك شده اين گياه تهيه شده است، را به بيماران خود تجويز مي‌كنند. تا امروز در سراسر جهان بسته‌بندي‌هاي متنوعي از زنجبيل به‌صورت پودر، اسانس و عصاره توليد شده و روز به روز بر تنوع محصولات و فرآورده‌هاي دارويي اين گياه دارويي افزوده مي‌شود. اين محصولات متنوع هر كدام به‌منظور درمان بيماري‌هايي مانند تهوع، كم اشتهايي، اسپاسم‌ها عضلاني، گرفتگي‌هاي روده، برونشيت، سرماخوردگي و برخي از بيماري‌هاي مفصلي مثل روماتيسم مورد استفاده قرار مي‌گيرد.


 

اگر به كوهنوردي علاقه داريد، بخوانيد

اگر چه بسياري از علاقه‌مندان حرفه‌اي به كوهنوردي با اين متد آشنايي دارند اما شايد لازم باشد يك بار آن را با مخاطبان سيب سبز مرور كنيم كه استفاده از پاشويه پودر زنجبيل تاثير درماني بسيار مفيدي در درمان سرمازدگي اعضاي بدن به‌ويژه در روزهاي سرد زمستاني دارد. افرادي كه علاقه زيادي به كوهنوردي در روزهاي سرد برفي زمستان دارند، بهتر است همواره تركيبي از گياه خشك شده زنجبيل و برگ‌هاي آن را به همراه داشته باشند تا با كمك اين پودر و آب گرم عضو سرمازده را پاشويه كرده و بدن فرد را به شرايط عادي بازگردانند.


 

تسكين عوارض شيمي‌درماني با زنجبيل

تهوع ناشي از شيمي‌درماني يكي از شايع‌ترين عوارضي است كه همواره پس از جراحي‌ها و شيمي‌درماني به روي بيماران سرطاني در بدن آن‌ها مشاهده مي‌شود. خوشبختانه در طب سنتي به نكاتي درباره كاهش ميزان تهوع ناشي از شيمي‌درماني با كمك گياه زنجبيل اشاره شده است. براساس تحقيقات صورت گرفته، مصرف زنجبيل توسط مبتلايان به سرطان در يك دوره درماني پيش از آغاز شيمي‌درماني و حين آن به كاهش ميزان تهوع ناشي از مصرف داروهاي شيميايي و مواد بيهوشي كمك مي‌كند و حتي در مواردي اين حساسيت را به‌طور كامل از بين مي‌برد.


 

از سرطان روده پيشگيري كنيد

يكي از مهم‌ترين خواص درماني كه تا به امروز براي گياه زنجبيل به ثبت رسيده است، خاصيت معجزه‌آساي آن در پيشگيري از ابتلا به سرطان روده به‌ويژه روده بزرگ است. افرادي كه در خانواده آن‌ها سابقه ابتلا به اين بيماري وجود دارد، بهتر است براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري مصرف زنجبيل را در سبد غذايي خود قرار دهند و در هفته 2 تا 3 بار از زنجبيل در غذاهاي‌شان مصرف كنند. در تركيب گياه زنجبيل ماده‌اي به نام zingiberen وجود دارد كه علاوه بر ايجاد طعم و مزه خوب در غذا، از رشد سلول‌هاي سرطاني در روده بزرگ پيشگيري مي‌كند. از اين‌رو درمانگران طب سنتي هند مصرف اين ادويه را در تهيه غذاهاي رژيم روزانه به مخاطبان خود توصيه و تجويز مي‌كنند.


 

شربت ضد‌سرماخوردگي بسازيد

درمانگران طب سنتي چين براي بيماران مبتلا به سرماخوردگي شربتي خانگي و بسيار موثر را تجويز مي‌كنند. اين شربت كه از تركيب زنجبيل و چند ماده طبيعي ديگر به دست مي‌آيد، خواص درماني قابل ملاحظه‌اي در درمان سرماخوردگي و تسكين دردهاي ناشي از آن دارد. براي تهيه اين شربت كافي است؛ يك قاشق چاي‌خوري از زنجبيل خشك شده را با يك قاشق غذاخوري عسل و يك قاشق غذاخوري آب ليموي تازه و يك ليوان آب ولرم تركيب كنيد و آن را براي تسكين دردهاي ناشي از سرماخوردگي و بهبود اين بيماري ميل كنيد.


 

نكته طلايي ويژه خانم‌هاي باردار

استفاده از زنجبيل براي درمان تهوع و استفراغ ناشي از دوران بارداري بسيار موثر است اما همواره در اين زمينه تاكيد شده كه خانم‌هاي باردار از مصرف خودسرانه اين گياه دارويي در ايام بارداري پرهيز كنند. بنابراين براي پيشگيري و درمان تهوع و استفراغ ناشي از بارداري به‌ويژه تهوع‌هاي صبحگاهي پيشنهاد مي‌كنيم در اين زمينه با نظارت پزشك زنان و مشاوره يك متخصص طب سنتي ماهر از خواص درماني و مفيد زنجبيل در اين زمينه بهره‌مند شويد.


 

نسخه براي درمان التهاب مجاري تنفسي

به اعتقاد درمانگران گياه درماني و طب سنتي مصرف برگ‌هاي زنجبيل در تسكين التهاب و تورم گلو و مجاري تنفسي بسيار موثر است. براي اين منظور درمانگران توصيه مي‌كنند در زمان ابتلا به سرماخوردگي چند برگ از گياه زنجبيل را در دهان بگذاريد و آهسته بجويد يا عصاره به دست آمده از جوشانده برگ‌هاي زنجبيل را غرغره كرده و از خواص آن براي درمان التهاب‌ها وتسكين دردهاي گلو استفاده كنيد.


 

درمان اسپاسم‌هاي عضلاني با تونيك زنجبيل

تونيك زنجبيل نيز يكي ديگر از فرآورده‌هاي اين گياه دارويي است كه براي از بين بردن اسپاسم‌ها و گرفتگي عضلات از سوي درمانگران طب مكمل و جايگزين توصيه مي‌شود. اين تونيك علاوه بر آن‌كه به‌صورت صنعتي از سوي كارخانه‌هاي توليد محصولات گياهي توليد مي‌شود، به‌صورت سنتي نيز توسط درمانگران طب سنتي و مكمل نيز در شيوه‌هاي مختلف درمان‌هاي طبيعي نيز مورد استفاده قرار مي‌گيرد. شيوه استفاده از اين تونيك اينگونه است كه با استفاده از چند قطره از تونيك زنجبيل مي‌توان موضع مورد نظر را كه دچار گرفتگي يا اسپاسم شده را ماساژ داد.


 

كنترل تهوع در دوران بارداري

براساس‌تحقيقات پژوهشگران، استفاده از زنجبيل براي درمان تهوع و استفراغ دوران بارداري بسيار موثر است. تهوع و استفراغ بارداري به‌ويژه در ساعات اوليه روز از شايع‌ترين عوارض ناشي از بارداري در زنان است. براساس تحقيقات به عمل آمده، مصرف زنجبيل به ميزان مشخص و تحت نظارت پزشك يا متخصص زنان موجب كنترل و درمان تهوع و استفراغ در اين دوران مي‌شود.


 

زنجبيل براي چه افرادي ممنوع است؟

مصرف بيش از اندازه و بي‌قاعده از هر ماده خوراكي عوارض جانبي به همراه دارد.

مصرف بيش از اندازه از زنجبيل نيز عوارض جانبي متعددي با خود به همراه دارد كه از ميان آن‌ها مي‌توان به ايجاد اختلال در عملكرد دستگاه گوارش، سوزش و درد معده و همين‌طور به برافروختگي و عصبي شدن فرد پس از مصرف بي‌قاعده از آن اشاره كرد.

از سوي ديگر افرادي كه تصميم دارند از اين گياه در رژيم غذايي خود استفاده كنند، بايد مراقب باشند كه اين گياه با برخي از داروهاي شيميايي از قبيل وارفارين و اسپرين كه براي رقيق كردن خون مورد استفاده دارند، تداخل دارويي دارد. از اين‌رو پيش از مصرف زنجبيل و گنجاندن آن در رژيم غذايي با متخصص طب سنتي و پزشك خود مشورت كنيد.

خانم‌هاي باردار و خانم‌هايي كه به نوزادان خود شير مي‌دهند، بايد از مصرف خودسرانه اين گياه در اين دوران پرهيز كنند. مصرف زنجبيل در اين دوران تاثيراتي را در ساختار بدن و توليد شير مي‌اندازد و ممكن است موجب تغيير مزه و بوي شير مادر و ممانعت نوزاد از مصرف آن شود.

با استفاده از طب سنتی و داروهای گیاهی جوان بمانیم

  • گیاه زبان گنجشک خاصیت ضدروماتیسمی دارد و درد مفاصل را کاهش می دهد. 10 تا 20 گرم برگ خشک آن را در یک لیتر آب به مدت 15 دقیقه دم کنید و بعد از صاف کردن بعد از هر وعده غذا 3بار در روز به مدت یک ماه مصرف کنید.

 

کاهش حافظه، میل جنسی، بی خوابی های شبانه، ریزش مو، درد مفاصل، پوکی استخوان، چین و چروک پوست و… نشان می دهد که عمر در حال گذر است اما عادت ها و مواد  غذایی می توانند زیبایی و جوانی را برای سال های بیشتری حفظ کنند. متخصصان طب سنتی و طرفداران گیاه درمانی توصیه می کنند که این 12 گیاه ضدپیری را امتحان کنیم.

1 – گلایل و زیبایی ناخن و مو

47710_855

گلایل غنی از سیلیس است و می تواند باعث استحکام ناخن ها شود. 15 گرم گلبرگ خشک شده را در یک لیتر آب به مدت 30 دقیقه بجوشانید و بعد از صاف کردن 3 فنجان در روز بنوشید. با فاصله 20 روزه می توانید تا 3 ماه از این نوشیدنی استفاده کنید.

مصرف گلایل برای زنان باردار و شیرده و مبتلایان به ناراحتی های قلبی و کلیوی و کبدی مناسب نیست. برای استفاده از گلایل در تقویت مو، روش کار به این صورت است که 150 گرم گلایل را با 100 گرم برگ هیدروکوتیل و 50 گرم گزنه در یک لیوان آب به مدت 10 دقیقه دم کنید و بعد از صاف کردن، بعد از غذا 3 وعده در روز به مدت یک ماه آن را بنوشید اما این نوشیدنی نیز مناسب زنان باردار و شیرده و افراد مبتلا به مشکلات قلبی، کلیوی و کبدی نیست.

2 – گل ساعتی و خواب خوب

47711_557

گل ساعتی داروی خوبی برای کم خواب هاست و برخلاف داروهای شیمیای، عوارضی مانند مشکلات حافظه و توجه ندارد. 15 گرم برگ و گلبرگ های خشک شده این گیاه را در یک فنجان آب جوش دم و بعد از 10 دقیقه صاف کنید و هر روز صبح و ظهر و شب بین غذا و قبل از خواب آن را بنوشید. بعد از یک فاصله 20 روزه می توانید تا 3 ماه از این نوشیدنی استفاده کنید. البته مصرف آن در دوران شیردهی و بارداری ممنوع است و نباید آن را با داروهای مسکن مصرف کرد.

3 – چای سبز و کاهش وزن

47721_518

با افزایش سن، سایز و تناسب اندام به هم می ریزد. برای ثابت نگه داشتن وزن، می توانید از چای سبز و نعناع فلفلی کمک بگیرید. این گیاهان حاوی عوامل فعال لاغر کننده اند. 2 قاشق چایخوری برگ نعناع خشک شده و 2 قاشق غذاخوری چای سبز خشک را در یک لیتر آب به مدت 10 دقیقه دم و بعد آن را صاف کنید و قبل از ساعت 5 بعدازظهر به مدت یک ماه روزی یک فنجان از آن را بنوشید. توجه داشته باشید مصرف این نوشیدنی به زنان باردار و کودکان توصیه نمی شود.

4 – تاج ریزی و تقویت بینایی

47712_563

با افزایش سن، قدرت بینایی کاهش می یابد، اما مصرف گیاه تاج ریزی می تواند تا حد زیادی باعث تقویت این حس شود. این  گیاه حاوی پلی فنول هایی است که به جریان خون در ریزترین عروق خونی شبکه کمک می کند و در احیای سلول ها و فعال نگه داشتن آنها و بهبود بینایی در شب موثر است. می توانید 5 قاشق چای خوری از برگ های تازه گیاه را در 500 میلی لیتر آب جوش بریزید و برای 15 دقیقه آن را دم کنید. در طول یک ماه 3 نوبت از این دم کرده بنوشید اما زیاده روی نکنید چون زیاده روی در مصرف آن می تواند باعث نارسایی قلبی و کلیوی شود.

5 – زنجبیل و افزایش میل جنسی

47713_295

افت طبیعی استروژن باعث کاهش میل جنسی در زنان می شود. مصرف نعناع فلفی و زنجبیل از پوکی استخوان پیشگیری و میل جنسی را افزایش می دهد. می توانید یک قاشق چای خوری نعناع فلفلی و 2 قاشق چایخوری زنجبیل تازه را در یک فنجان بزرگ آب دم و روزانه یک فنجانب رای مدت یک ماه، مصرف کنید. با یک فاصله 20 روزه، می توانید تا 3 ماه این دم کرده را بنوشید.

6 – کاسنی و رفع سوءهاضمه

47714_234

نفخ، یبوست و… با افزایش سن، فعالیت دستگاه گوارش کند می شود اما گیاه کاسنی می تواند با تاثیر بر پرزهای دستگاه گوارش و کبد سبب کارکرد بهتر آن شود. 4 گرم ریشه کاسنی را در 150 میلی لیتر آب جوشیده به مدت 10 دقیقه دم کنید و بعد از صاف کردن، 1 تا 2 فنجان قبل از غذا به مدت یک ماه بنوشید. درصورت ابتلا به آلرژی، مصرف این گیاه توصیه نمی شود.

7 – جینسینگ و تقویت حافظه

47715_349

ریشه گیاه جینسینگ حاوی 3 تا 8 درصد جینسنوسید است و روی هوش و حافظه اثر مثبتی دارد. می توانید 3 گرم ریشه جینسینگ را به قطعات کوچک خرد و در 500 میلی لیتر آب به مدت 10 دقیقه دم و بعد صاف کنید. نوشیدن یک فنجان جینسینگ 2بار در روز و 20 روز در ماه روی حافظه اثری شگرف می گذارد. البته توجه داشته باشید که نباید روزانه بیش از 3 گرم و به مدت بیش از 3 ماه جینسینگ مصرف کنید. در ضمن این گیاه مناسب زنان شیرده و باردار نیست و برای کودکان مبتلا به پرفشاری خون، چاقی، بی خوابی یا افرادی که تحت درمان با داروهای ضدانعقاد هستند، ممنوع است.

8 – بنفشه وحشی و شفاف سازی پوست

47716_333

اگر پوستتان کدر شده، برای شفاف سازی آن و پیشگیری از پیری زودرس پوست تان می توانید بنفشه وحشی را امتحان کنید. 30 گرم گیاه خشک شده را در آب سرد بخیسانید بعد آن را برای 15 دقیقه در 500 میلی لیتر آب دم کنید. بعد از صاف کردن، 2 تا 4 فنجان از آن را قبل از غذا به طور روزانه به مدت یک ماه بنوشید. این نوشیدنی مناسب کودکان نیست و گیاه تازه نیز سمی و غیرقابل مصرف است.

9 – چای سیاه و پیشگیری از پوکی استخوان

47717_708

فلاونوییدهای موجود در چای سیاه می تواند از پوکی استخوان پیشگیری کند. بررسی های محققان انگلیسی در سال 1990 تا 2004 نشان داد مصرف بیش از 4 فنجان چای سیاه در روز از بروز پوکی استخوان پیشگیری می کند. البته بهتر است برای زنان باردار و کودکان مصرف چای سیاه محدود شود و بعد از ساعت 5 عصر، مصرف نشود زیرا احتمال بی خوابی با افزایش می دهد.

10 – گزنه و سلامت پروستات

47718_940

گزنه با ایجاد اختلال در تبدیل هورمون تستوسترون به دهیدروتستوسترون که باعث بزرگ شدن غده پروستات می شود، از هیپروفی خوش خیم آن جلوگیری می کند. می توانید 5 گرم برگ یا گل گزنه را با 150 میلی لیتر آب به مدت 15 دقیقه در ظرف دردار دم کنید. بعد از صاف کردن، 3 فنجان از آن را در روز قبل از غذا بنوشید. بعد از 20 روز فاصله می توانید دوباهر مصرف آن را از سر بگیرید و به مدت 3 ماه از این محلول استفاده کنید. از آنجا که گزنه آلرژی زاست، نباید در مصرف آن زیاده روی کرد.

11 – زبان گنجشک و پیشگیری از روماتیسم

47719_277

گیاه زبان گنجشک خاصیت ضدروماتیسمی دارد و درد مفاصل را کاهش می دهد. 10 تا 20 گرم برگ خشک آن را در یک لیتر آب به مدت 15 دقیقه دم کنید و بعد از صاف کردن بعد از هر وعده غذا 3بار در روز به مدت یک ماه مصرف کنید. با یک فاصله 20 روزه می توانید مدت مصرف را تا 3 ماه افزایش دهید.

12 – آرتیشو و دفع سموم

47720_766

وقتی سموم در بدن زیاد می شود، قدرت بدن کاهش می یابد. آرتیشو با تحریک کلیه باعث دفع سموم از بدن خواهد شد. 10 گرم برگ تازه آن رادر یک لیوان آب 15 دقیقه دم کنید و بعد از صاف کردن قبل از غذا 3 مرتبه در روز به مدت یک ماه مصرف کنید. با فاصله 20 روزه، می توانید مصرف را تا 3 ماه ادامه دهید. این گیاه مناسب زنان شیرده نیست.

بهترین گیاهان و داروهای گیاهی برای فصل زمستان کدامند

635489160098181668

  • در طب سنتي چين افراد مبتلا به سرماخوردگي معجوني گياهي از تركيب زنجبيل، آبليمو، عسل و آب مصرف مي‌كنند كه استفاده از آن تاثير زيادي در كنترل بيماري سرماخوردگي و كاهش دردهاي مفصلي ناشي از اين بيماري دارد

 

درمانگران تمامي مكاتب درماني سنتي در جهان از زنجبيل به‌عنوان يكي از مفيدترين گياهان دارويي مناسب براي فصل‌هاي سرد سال ياد مي‌كنند. اين درمانگران بر اين باورند كه اين گياه علاوه بر طعم و مزه خوبي كه به موادغذايي مي‌بخشد خواص درماني متعددي دارد كه از ميان آن‌ها مي‌توان به خاصيت ضد‌سرفه، ضد‌باكتري، كنترل‌كننده كلسترول، پيشگيري‌كننده از سرطان روده، درمان بي‌اشتهايي، بهبود دردهاي مفصلي و روماتيسم اشاره كرد. با مطالعه اين مطلب با برخي از خواص درماني و نسخه‌هاي خانگي اين داروي گياهي آشنا مي‌شويد.


 

ضد سرطان

زنجبيل موثرترين گياه دارويي در پيشگيري از ابتلا به بيماري سرطان به‌خصوص سرطان روده است. ريشه گياه زنجبيل به‌دليل داشتن ماده‌اي موثر به نام «zing‌beren» مانع از رشد و نمو سلول‌هاي سرطاني در بدن شده و علاوه بر پيشگيري از ابتلا به بيماري سرطان، به پيشرفت درمان افراد مبتلا به سرطان نيز كمك مي‌كند. علاوه بر درمانگران طب سنتي در كشورهاي هند، چين و ايران بسياري از متخصصان و درمانگران طب رايج نيز از خواص درماني زنجبيل و همين‌طور تاثير آن در پيشگيري و بهبود تهوع ناشي از عمل‌هاي جراحي و شيمي درماني آگاهند و اين گياه دارويي را به بيماران خود تجويز مي‌كنند. بسياري از مردم كشورهاي شرقي از جمله هند و چين از زنجبيل در رژيم غذايي روزانه خود استفاده مي‌كنند زيرا از خواص درماني اين گياه كه يكي از بهترين خوراكي‌ها براي فصل‌هاي سرد سال است، آگاهي دارند.


 

اين نكته را جدي بگيريد

درمانگران طب سنتي در سراسر جهان همواره به بيماران و مراجعان خود توصيه مي‌كنند كه در مصرف خوراكي زنجبيل زياده‌روي نكنند. زيرا مصرف بيش از اندازه آن موجب بروز اختلال در عملكرد دستگاه گوارش به‌ويژه روده‌ها مي‌شود. علاوه براين، افراط در خوردن زنجبيل و افزودن بيش از اندازه آن به رژيم غذايي تاثيرات مخربي بر سيستم عصبي بدن دارد و اختلالاتي را در بدن به‌وجود مي‌آورد. از طرفي استفاده از روغن اين گياه به‌دليل طبع گرمي كه دارد در افراد گرم مزاج نيز ممكن است با حساسيت و برون ريزي پوست همراه باشد.


 

برگ بجويد گلودرد نگيريد

به گفته درمانگران طب سنتي زنجبيل خواص منحصر به فردي در كنترل و پيشگيري از سرماخوردگي در فصل‌هاي سرد سال دارد. به اعتقاد درمانگران گياه درماني، استفاده از عصاره يا برگ‌هاي تازه گياه زنجبيل در تسكين التهاب و تورم گلو نيز بسيار موثر است. براي استفاده از اين خاصيت برگ زنجبيل كافي است هنگام ابتلا به سرماخوردگي يا زكام چند برگ تازه زنجبيل را بجويد و تفاله آن را بعد از جويدن دور بيندازيد. يك روش ديگر نيز اين است كه 10 گرم برگ خشك شده بيد را در 2 ليوان آب بريزيد و روي حرارت بگذاريد تا يك ليوان آب بجوشد و يك ليوان باقي بماند. سپس عصاره خنك شده را از صافي عبور دهيد و از آن براي قرقره كردن دهان و گلو كمك بگيريد.


 

معجون چيني براي سرماخوردگي شما

در طب سنتي چين افراد مبتلا به سرماخوردگي معجوني گياهي از تركيب زنجبيل، آبليمو، عسل و آب مصرف مي‌كنند كه استفاده از آن تاثير زيادي در كنترل بيماري سرماخوردگي و كاهش دردهاي مفصلي ناشي از اين بيماري دارد. استفاده از خميري كه از همين تركيب با دوزي متفاوت تهيه مي‌شود نيز توسط درمانگران چيني براي تسكين دردها و كوفتگي‌هاي فصل زمستان كه ناشي از سردي هوا و گرفتگي عضلات است به بيماران توصيه مي‌شود كه مصرف آن با مشاوره درمانگر طب سنتي به عموم مردم توصيه مي‌شود.


 

نسخه‌اي براي دردهاي مفصلي

برخي از درمانگران طب سنتي براي درمان دردهاي مفصلي ناشي از آب و هواي سرد در فصل‌هاي سرد سال استفاده از نسخه زنجبيل و روغن زيتون را به بيماران خود توصيه مي‌كنند. براي تهيه اين مرهم كافي است برشي كوچك از زنجبيل را درون نصف استكان روغن زيتون رنده كنيد و اجازه دهيد اين تركيب به‌مدت 7 روز باقي بماند. سپس از آن براي ماساژ مفاصل آرنج، زانو، مچ دست و پا كه در فصل‌هاي سرد سال دردناك و خشك مي‌شوند استفاده كنيد. توصيه شده كه براي استفاده از اين نسخه حتما با درمانگر طب‌سنتي مشاوره كنيد زيرا پوست برخي از مردم ممكن است به‌دليل طبع گرمي كه دارند نسبت به اين تركيب واكنش نشان دهد.

همه داروهای گیاهی برای مصرف مناسب نیستند

 

  •  آرامش خاطر و نشاط روحي و فكري از جمله عواملي است كه به درمان لاغري كمك مي‌كند و تاثير زيادي در جذب موادغذايي و افزايش وزن دارد.

بحث تناسب اندام از سوژه‌هاي داغي است كه در ميان خانم‌ها و آقايان ديده مي‌شود. همانطور كه اضافه وزن و چاقي بسياري از مردم را دچار نگراني و بحران‌هاي روحي مي‌كند، لاغري و عدم‌توازن اندام‌هاي بدن هم بسياري از افراد را نگران و ناراضي مي‌كند اما اين موضوع از ديدگاه  درمانگران و متخصصان به‌ويژه درمانگران طب سنتي بيش از آن‌كه به دليل تناسب اندام و زيبايي ظاهري افراد اهميت پيدا كند، به دليل سلامت اعضا و اندام‌هاي دروني بدن و تندرستي افراد مورد اهميت قرار مي‌گيرد. از ديدگاه اين درمانگران، مقدار غذا، چگونگي جذب و هضم مواد‌غذايي، ورزش، نوع و كيفيت مواد‌غذايي، اختلال در عملكرد اندام‌هاي دروني همه موجب بروز لاغري در افراد مي‌شود. بادكتر «مهرداد كريمي» دستيار طب سنتي دانشگاه علوم پزشكي تهران و دانشجوي دكتراي طب سنتي دانشگاه تهران گفت‌وگو كرديم تا درباره عوامل بروز لاغري در افراد مختلف و شيوه‌هاي درمان آن بيشتر بدانيم.

5447_537


 

در جست و جوي تناسب از دست رفته!

اين روزها يكي از موضوعات ثابت بحث‌ها و گفت‌وگوهاي دوستانه «لاغري و تناسب اندام» است. كمتر كسي را مي‌توان ديد كه نسبت به افزايش وزن و چاقي خود نگران نباشد. حفظ سلامت و تندرستي از يك سو و متناسب بودن و آراسته به‌نظر رسيدن از سوي ديگر، از عمده دلايلي است كه موجب مي‌شود مردم از زن و مرد و كوچك و بزرگ براي متناسب و زيبا به‌نظر رسيدن دست به هر كاري بزنند.با نگاهي گذرا به افراد مختلف در سطح جامعه به راحتي مي‌توان حدس زد تعداد افرادي كه براي كاهش وزن و رسيدن به وزن ايده‌آل خود تلاش مي‌كنند در مقايسه با افرادي كه براي افزايش وزن از تكنيك‌ها و شيوه‌هاي مختلف در طب كنوني و طب‌هاي سنتي استفاده مي‌كنند، بسيار زيادتر است. همين نكته موجب شده تا بازار عرضه و تقاضا براي كاهش وزن افراد چاق و داراي اضافه وزن، داغ‌تر از افرادي باشد كه در گروه افراد لاغر قرار مي‌گيرند. اين گروه عموما بي‌آنكه شكايتي از وزن خود داشته باشند در جست‌وجوي تناسب از دست رفته دست به دامن داروهاي شيميايي و گياهي اشتهاآور، رژيم‌هاي غذايي خاص، تمرينات ورزشي سخت و… مي‌شوند غافل از اين‌كه اگر ريشه‌ها و دلايل لاغري خود را پيدا كنند، راحت‌تر مي‌توانند بر اين مشكل غلبه كرده و به تناسب اندام و آنچه ايده‌آل‌شان است نزديك شوند.در اين شماره از سيب سبز با توجه به اهميت اين موضوع سراغ دكتر «مهرداد كريمي»، دستيار طب سنتي دانشگاه علوم پزشكي تهران رفتيم تا دلايل و علائم لاغري و كاهش وزن را از ديدگاه مكتب طب سنتي ايران بررسي كنيم. آشنايي با عرقيات گياهي مناسب با فصل بهار، شيوه‌هاي طبيعي ترك سيگار، درمان سردرد با كمك ماساژ و تيپ شناسي از ديدگاه طب سنتي هند از ديگر موضوعاتي است كه در اين شماره از مجله به بررسي آنها پرداخته‌ايم.


 

وزن ايده آل چيست؟

در طب سنتي براي موضوع لاغري، دو رويكرد وجود دارد كه يكي لاغر شدن به‌دليل زيبايي و ديگري لاغر شدن به‌دليل سلامت است. در حال حاضر، درمانگران طب سنتي ايران بر اين باورند كه وزن مناسب و استاندارد وزني است كه در آن سلامت و تندرستي فرد تامين شود. در حقيقت براساس ديدگاه اين افراد، قرار گرفتن در جدول وزن استاندارد اگر چه مي‌تواند تا حدودي وزن ايده‌آل را براي افراد مشخص كند اما سلامت و تندرستي آن‌ها را نيز نبايد به خطر بيندازد. چرا كه در بعضي از موارد شاهديم مراجعان براي رسيدن به وزن دلخواه‌شان در جدول شاخص‌هاي وزن، تلاش مي‌كنند تا به حداقل ميزان مشخص شده نزديك شوند درحالي‌كه پس از رسيدن به اين وزن، دچار بي‌حالي، سستي، ضعف اندام و اختلال در برنامه‌هاي روزانه‌شان مي‌شوند. بنابراين صرف آن‌كه عددي در جدول وزن ايده‌آل ما را نمايش مي‌دهد نبايد نسبت به هدف قرار دادن آن اقدام كرد. خوشبختانه در طب سنتي اگر چه تا حدودي به شاخص‌هاي وزن توجه مي‌شود اما فاكتورهاي متعددي در اين زمينه مورد توجه متخصص و درمانگر قرار مي‌گيرد.


 

لاغري يا تناسب اندام؟

در جامعه امروز، كمتر افرادي را مي‌بينيم كه به‌دنبال چاق شدن و افزايش وزن باشند. علت آن هم موجي است كه در جامعه براي كاهش وزن و لاغري وجود دارد. در حقيقت افراد كمي كه براي افزايش وزن به پزشكان و درمانگران مراجعه مي‌كنند قصدشان رسيدن به تناسب اندام است و اكثرا نمي‌خواهند بر وزن‌شان افزوده شود.
غالبا در مواجهه با اين افراد به آن‌ها توصيه مي‌كنيم به كمك ورزش‌هاي متناسب و آرام شاخص‌هاي عضلاني بدن خود را تربيت كرده و به مرور اندام خود را متناسب و خوش فرم كنند.
البته انتخاب ورزش و كيفيت اجراي آن نيز در اين زمينه مهم است كه بايد زيرنظر متخصص انجام شود.


 

  لاغري در طب سنتي

در متون كهن طب سنتي مانند اكسيراعظم، ذخيره خوارزمشاهي و قانون ابن سينا درباره علل لاغري مطالبي بيان شده است كه از ميان آن‌ها مي‌توان به حجم كم غذا، كم كاري دستگاه گوارش در جذب و هضم غذا، ابتلا به انواع سوءمزاج‌ها، تحرك و كار زياد اشاره كرد. در اين متون، لاغري به‌صورت كلي و موضعي مورد بررسي ومطالعه قرار گرفته و در زمينه بررسي ميزان لاغري و چاقي علاوه بر ابعاد فرد، ميزان بافت چربي او هم مورد بررسي قرار مي‌گرفته است.


 

  چه مقدار غذا بخوريم؟

ميزان حجم كم غذا يكي ازمواردي است كه موجب بروز لاغري در افراد مي‌شود. درمانگران طب سنتي بر اين باورند كه بدن در فعاليت‌هاي روزانه مواد مغذي و غذاهاي دريافتي را مصرف مي‌كند و به كمك سوخت و ساز آن‌ها انرژي لازم براي انجام فعاليت‌هاي ذهني و جسمي را به دست مي‌آورد. بنابراين اگر ميزان غذاي دريافتي بدن كم باشد، بدن به مرور لاغر مي‌شود. از اين‌رو، خوردن چه غذايي و ميزان حجم آن نيز مفيد است. برخي از غذاها در گروه غذاهاي لطيف يا غذاهايي كه جرم و كالري‌شان كم است قرار مي‌گيرند. يعني فرد ممكن است از اين غذا زياد هم مصرف كند اما چون اين غذا حجم چنداني ندارد و از طرفي كم كالري نيز هست او را چاق نكند. دقيقا مصرف اينگونه غذاها (غذاهاي لطيف) است كه براي كاهش وزن به افراد چاق توصيه مي‌شود.

5448_408


 

  چه افرادي مستعد لاغري هستند؟

دستگاهي براي سنجش ميزان بافت و نسج پوست بازو وجود دارد كه به كمك آن مي‌توان احتمال افزايش وزن افراد و درمان چاقي را در بدن آن‌ها تخمين زد. درمانگر به كمك اين دستگاه مي‌تواند بگويد كدام بيمار مي‌تواند نسبت به درمان لاغري اميدوار باشد.


 

   اختلال در جذب مواد غذايي

گاهي اوقات ما از غذاهايي استفاده مي‌كنيم كه ماده مفيدي در بدن توليد نمي‌كند. يعني پس از مصرف غذا و آماده‌سازي‌ آن در بدن توسط ارگان‌هاي دروني، ماده مناسبي براي جذب توسط سلول‌هاي بدن به دست نمي‌آيد. در حقيقت بدن نمي‌تواند پذيراي اين ماده باشد. به اين ترتيب جذب ماده غذايي صورت نگرفته و فرد دچار لاغري مي‌شود. افرادي كه از اين مشكل رنج مي‌برند ممكن است لاغر باشند اما از چاقي موضعي نامناسبي در يكي از اعضاي بدن رنج ببرند. يا دچار ناراحتي در دستگاه گوارش باشند. گاهي ممكن است اشكال از بدن فرد باشد. دربدن، سيستمي وجود دارد كه موجب هضم و آماده‌سازي‌ غذا براي جذب مي‌شود. اگر حين اين آماده‌سازي‌ كه با مشاركت اندام‌هاي مختلف صورت مي‌گيرد اشكال يا اختلالي بروز كند، اين مسئله موجب مي‌شود تا جذب به‌خوبي انجام نشده و فرد لاغر بماند.

5449_275


 

   تاثيرات اخلاط موذي در اضافه وزن

بعضي مواد‌غذايي با فعل و انفعالاتي كه در بدن ايجاد مي‌شود به اخلاطي مانند بلغم، سودا، صفرا و خون تبديل مي‌شوند. درصورتي كه موادغذايي نامناسب به واسطه رژيم غذايي بد به اخلاط نامناسب تبديل شوند، بدن طبيعي و سالم، اين خلط را جذب نمي‌كند و نسبت به پذيرش آن در اصطلاح طب سنتي، كراهت دارد. بنابراين اين جذب نشدن موجب بروز لاغري مي‌شود. يكي از رايج‌ترين اخلاط، خون صفراوي است كه به جذب كمتر مواد مغذي مي‌انجامد. در مواردي كه طبع بيمار گرم و خشك باشد و دچارغلبه خلط صفراوي نيز شده باشد، توصيه قدما و درمانگران طب سنتي اين است كه از مصرف غذاهاي حاوي فلفل يا ادويه‌هاي تند پرهيز كند. همين مسئله تا حد زيادي به جذب مواد مغذي و متناسب شدن بدن او تاثير مي‌گذارد.


 

  ارتباط لاغري با بيماري‌هاي انگلي

يكي ديگر از دلايل بروز لاغري در افراد كه امروزه چندان شايع نيست، آلوده بودن فرد به بيماري انگلي است. وجود انگل درون بدن انسان مانع از جذب مواد‌غذايي مفيد مي‌شود. چرا كه انگل پيش از آن‌كه اجازه جذب مواد‌غذايي را بدهد خود از آن‌ها تغذيه مي‌كند. در روزگاران گذشته كه بروز اين بيماري در ميان مردم شايع بود، بسياري از درمانگران و حتي مادربزرگ‌ها با ديدن كودكي كه بسيار لاغر بود، از شيوه گياه درماني براي دفع انگلي كه در بدن او وجود داشت استفاده مي‌كردند.


 

   چه غذاهايي براي درمان مجازند؟

در طب سنتي به مصرف شيربرنج، انواع شيريني‌ها مثل سوهان، باقلوا و قطاب، دانه‌هاي مغذي مانند كنجد، پسته، فندق و بادام اشاره شده است. مصرف غذاهاي غليط و انواع حليم، كله پاچه و گوشت پرندگاني مثل اردك، كبك، گوشت بزغاله و بره از جمله خوراكي‌هايي است كه توسط قدما براي افزايش وزن و درمان چاقي به بيماران توصيه شده است. مصرف آب پنير و آب گوشت نيز از جمله اين مواد‌غذايي است كه در شرايط خاص و با دستور متخصص طب سنتي تهيه مي‌شود.استفاده از ميوه‌ها نيز در درمان لاغري بسيار مهم است. اگر چه برخي افراد تصور مي‌كنند ميوه‌ها بسيار كم كالري هستند اما استمرار در مصرف برخي ميوه‌ها به درمان لاغري كمك مي‌كند.


 

  حد مجاز افزايش وزن در سال چند كيلوست؟

درمانگران طب سنتي از زمان‌هاي بسيار قديم بر اين باور بودند افرادي كه به سرعت لاغر مي‌شوند به همان سرعت دچار اضافه وزن مي‌شوند. اين ديدگاه درباره افرادي كه تصميم به افزايش وزن دارند نيز صادق است. درمانگران طب سنتي افزايش و كاهش تدريجي وزن را در حفظ و ثبات آن مؤثر مي‌دانند. به همين دليل معتقدند هر چه ميزان افزايش يا كاهش وزن بيشتر باشد به همان ميزان زمان كاهش يا افزايش وزن زمان مي‌برد. بنابراين اين گروه معتقدند به‌طور سالانه كاهش و افزايش 5 كيلوگرم، استاندارد و بدون خطر و عوارض جانبي همراه نخواهد داشت.

5451_514


 

بي اشتهايي عصبي علت مرگ !

چند وقت پيش، يك مانكن برزيلي به‌دليل ابتلا به يك بيماري بي‌اشتهايي عصبي جان خود را از دست داد. او در شرايط روحي قرار گرفته بود كه هر چه وزن كم مي‌كرد، راضي نمي‌شد و دائم تلاش مي‌كرد تا وزنش را كاهش دهد. اين مسئله موجب ابتلاي او به بيماري بي‌اشتهايي عصبي شد. او آن‌قدر به نخوردن غذا ادامه داد تا سرانجام با مرگ دست و پنجه نرم كرد. در طب سنتي ايران نيز به بيماري بي‌اشتهايي عصبي اشاره شده است. اين بيماري معمولا در افرادي كه دچار طبع سرد و خشك هستند ديده مي‌شود. اين افراد عموما در مقابل سرما نسبت به بقيه حساس ترند، فشار خون آن‌ها پايين است و عموما دچار ضعف جسماني هستند. علاوه بر اين، درجه حرارت بدن اين افراد نيز پايين است و در بسياري مواقع بي‌اشتها و كم خوراك هستند.


 

   استرس و فشار عصبي دليل كاهش وزن

درمانگران طب سنتي بر اين باورند كه ناراحتي، غصه، استرس و فشارهاي عصبي از جمله دلايل لاغري و كاهش وزن در افراد محسوب مي‌شوند. افرادي كه روحيه حساس داشته و اغلب اوقات به مشكلاتي كه در گذشته داشته‌اند مي‌انديشند يا درباره آينده و روزهايي كه پيش رو دارند احساس نگراني مي‌كنند بيشتر در معرض لاغري و كاهش وزن قرار دارند. بنابراين درصورتي كه اين گروه قصد دارند بر مشكل لاغري خود غلبه كنند پيش از هر چيز بايد بر اين حالات روحي خود غلبه كرده و براي درمان آن‌ها اقدام كنند.


هر داروي گياهي را مصرف نكنيد

برخي داروهاي گياهي در عطاري‌ها به فروش مي‌رسند كه براي درمان لاغري از سوي فروشندگان توصيه مي‌شوند. متاسفانه تجويز بسياري از اين داروهاي گياهي بدون لحاظ كردن علل واقعي لاغري در افراد، تجويز مي‌شود. در حقيقت يك نوع دارو براي انواع لاغري‌هاي مختلف به مراجعه‌كنندگان توصيه مي‌شود. بنابراين لازم است تا مردم دقت كافي را داشته باشند كه هرگاه بدون معاينه و بررسي علائم و شرح حال‌شان دارويي براي آن‌ها تجويز شد، نسبت به مصرف آن هوشياري لازم را داشته باشند و از هر نوع دارويي صرف اين‌كه گياهي است استفاده نكنند.


 

ابتلا به اسهال از مواردي است كه موجب حفظ ريتم كاهش وزن مي‌شود

 


 

  اين افراد نياز به افزايش وزن ندارند

درمانگران با كمك شيوه‌هاي معاينه طب سنتي و گرفتن نبض مراجعه‌كننده مي‌توانند ضرورت افزايش وزن را در وي بررسي كنند. درصورتي كه درمانگر نبض فرد را پيش از مصرف غذا و پس از مصرف غذا گرفت، از صحت و سلامت وي مطمئن شد، درباره شيوه كار و برنامه‌هاي روزانه او نيز آگاهي پيدا كرد، كار او را متناسب با شرايط جسماني او يافت، درباره شيوه زندگي او نيز اطمينان حاصل كرد، اين نتيجه حاصل مي‌شود كه لاغري او طبيعي بوده و او در سلامت است. بنابراين اين فرد ساختار جسماني طبيعي دارد و نيازي به اضافه وزن ندارد.


 

اين نكات را جدي بگيريد

در كتب طب سنتي، عوامل مختلفي براي كاهش وزن و ابتلا به لاغري آمده و توصيه‌هايي در اين زمينه مطرح شده است.

  •  ‌افرادي كه به‌طور پيوسته در حوزه علم و دانش مشغول فعاليت هستند و دغدغه آن‌ها شركت در نشست‌هاي علمي، مطالعه و تحقيق است، در مقايسه با ديگران بيشتر در معرض ابتلا به لاغري و كاهش وزن قرار دارند.
  •  افرادي كه كارهاي سخت و پر تحرك دارند همواره افرادي لاغر هستند كه شغل آن‌ها تاثير مستقيمي بر شرايط جسماني آن‌ها دارد.
  •  افراد مبتلا به بيماري‌هاي كبدي يا بيماري‌هايي كه منجر به بزرگي طحال در بدن مي‌شوند نيز از جمله افرادي هستند كه ناخودآگاه در معرض لاغري قرار مي‌گيرند.
  •  افراد مبتلا به سوءمزاج‌ها مثل سوءمزاج سوداوي از جمله گروه‌هايي هستند كه پيش از درمان لاغري بايد به درمان سوءمزاج خود بپردازند.
  •  آرامش خاطر و نشاط روحي و فكري از جمله عواملي است كه به درمان لاغري كمك مي‌كند و تاثير زيادي در جذب موادغذايي و افزايش وزن دارد.
  •  ابتلا به اسهال از مواردي است كه موجب حفظ ريتم كاهش وزن مي‌شود. اين مكانيسم در حقيقت در برخي از شيوه‌هاي درماني براي لاغرشدن افراد چاق مورد استفاده قرار مي‌گيرد.
  •  ابتلا به سوءمزاج بارد نيز يكي ديگر از دلايل ابتلا به لاغري است. درمانگران براي درمان لاغري پيش از هر چيز، احتمال وجود سوءمزاج بارد را در بيماران‌شان بررسي مي‌كنند.
  •  خواب معتدل و مناسب نيز در درمان اين اختلال مؤثر است. افرادي كه براي درمان لاغري و افزايش وزن به پزشك مراجعه مي‌كنند بايد علاوه بر كنترل و تنظيم ساعات خواب‌شان، فعاليت‌ها و برنامه‌هاي روزانه خود را نيز تنظيم كنند.