دوش گرفتن با آب سرد چه خواص و فوایدی دارد

  • دوش آب سرد یک شوک ناگهانی به سیستم عصبی شما وارد می کند. بدن به محض قرار گرفتن زیر دوش آب سرد به صورت لحظه ای دچار استرس می شود و سیستم دفاعی بدن به مقابله با این وضعیت می پردازد و در همین حین اکسیژن بیشتری به مغز می رسد.

عده ای از افراد بعد از یک روز گرم دوش گرفتن با آب سرد را ترجیح می دهند ولی عده ای دیگر دوش گرفتن با آب گرم را باعث از بین رفتن خستگی و آرامش بخش تر می دانند. به راستی کدام یک از این دو روش صحیح و از نظر پزشکی بیشتر تایید شده است؟ شاید این توصیه را زیاد شنیده باشید که وقتی عصبی یا خسته هستید دوش آب سرد بگیرید و بسیاری از افراد فکر می کنند که گرفتن دوش آب سرد تنش و استرس را به مقدار زیادی کاهش می دهد. با این مطلب جالب سایت خانومانه را همراهی کنید.

دوش گرفتن باعث مرطوب شدن پوست، از بین رفتن سلول های مرده پوست، رفع عرق و بوی بدن و رفع کثیفی بدن و موها می شود. آیا شما تا به حال دوش آب سرد را امتحان کرده اید؟ در فصل سرما شاید این کار بسیار سخت به نظر برسد ولی در فصول گرم این کار بسیار دلچسب است. آب سرد، به جز خنک کردن، مزایای زیادی برای زیبایی و سلامتی به همراه دارد. اگر تصور می کنید دوش گرفتن با آب سرد فقط باعث لرزیدن شما می شود مزایا و نکاتی که در این مطلب برای شما بازگو می شود را به دقت مطالعه کنید.

امروزه تحقیقات زیادی در مورد مزایای دوش آب سرد انجام شده و محققان تاکید دارند که اگر این شیوه به شکل منظم انجام شود اثرات مثبت و تاثیرگذار جالبی می تواند روی فرد داشته باشد. اثرات مفیدی که گرفتن دوش آب سرد برای بدن دارد شامل موارد زیر می باشد:

۱- شما را هشیار می کند.

دوش آب سرد یک شوک ناگهانی به سیستم عصبی شما وارد می کند. بدن به محض قرار گرفتن زیر دوش آب سرد به صورت لحظه ای دچار استرس می شود و سیستم دفاعی بدن به مقابله با این وضعیت می پردازد و در همین حین اکسیژن بیشتری به مغز می رسد. توصیه می شود قبل از رفتن سرکار حتما دوش آب سرد بگیرید زیرا این کار باعث افزایش ضربان قلب و خونرسانی شده و شما را تا پایان روز پر انرژی و شاداب نگه می دارد.

۲- موها را درخشان تر می کند.

دوش آب سرد تاثیر زیادی روی درخشندگی و جذابیت موهای شما دارد. آب سرد کوتیکول موها را بسته و این به معنی حفظ رطوبت بیشتر در مو می باشد. این کار از کثیف شدن موها در گرد و غبار جلوگیری می کند. حتی اگر شما نمی توانید به هر دلیلی دوش آب سرد را تحمل کنید آبکشی موها با آب سرد را فراموش نکنید.

۳- پوست را روشن تر می کند.

دوش با آب گرم شاید برای شما احساس بهتری به همراه داشته باشد ولی باید بدانید که آب گرم پوست را خشک کرده و سبب تشدید آکنه و اگزماهای پوستی می شود. اگر پوست شما جوش می زند بهتر است از دوش آب سرد استفاده کنید. دوش آب سرد پوست را سفت کرده و اثری بی نظیر روی پوست خواهد داشت.

۴- نوعی تمرین و ورزش به شمار می رود.

عکس العمل بدن شما در مواجه شدن با آب سرد باعث گرم شدن داخلی بدن شما می شود و این عمل باعث سوختن کالری خواهد شد. اگر شما برای ورزش وقت ندارید حداقل روزانه از دوش آب سرد استفاده کنید، قرار گرفتن در معرض آب سرد سوخت و ساز بدن را تا درصد زیادی افزایش داده و در صورت تداوم باعث کاهش وزن اضافی می شود.

۵- انرژی از دست رفته بعد از فعالیت ورزشی را بدست می آورید.

بعد از یک تمرین و فعالیت ورزشی گرفتن دوش آب سرد علاوه بر کاهش درد و گرفتگی عضلات، باعث می شود به دلیل افزایش سوخت و ساز بدن، توان و انرژی از دست رفته را مجددا به دست آورید.

۶- از نظر روانی در شرایط بهتری قرار می گیرید.

آب سرد نیروی تازه ای به سیستم عصبی بدن شما می دهد. تئوری هایی وجود دارد که بیانگر این موضوع است که تغییرات ناگهانی در دما به بهبود فعالیت های مغزی کمک می کند. آب سرد مانند ورزش باعث آزاد شدن مقدار زیادی آندورفین که به هورمون خوشبختی معروف است، می شود. بعضی از افراد دوش آب سرد را به عنوان راهی برای رهایی از استرس می دانند و تحقیقاتی هم در این رابطه وجود دارد که می گوید دوش آب سرد سطح سروتونین بدن را متعادل می کند. سروتونین یک انتقال دهنده عصبی می باشد که کمبود آن بر خلق و خو تاثیر داشته و منجر به بروز افسردگی، وسواس و اضطراب و خشم می شود.

۷- از بیمار شدن شما جلوگیری می کند.

این گفته مادرتان که به شما می گفت در سرما نمانید را فراموش کنید! دوش آب سرد باعث فعال شدن سیستم ایمنی بدن و افزایش گردش خون شما می شود. این عمل به علت افزایش ترشح لنفوسیت که نوعی گلبول سفید است باعث افزایش ایمنی بدن در برابر بیماری هایی مانند سرطان، واریس، هموروئید و حتی سرماخوردگی می شود.

سرماخوردگی روحی را بهتر بشناسیم

 

  • هرچند تجربه افراد از افسردگی و نشانه‌های آن متفاوت است‌ اما در بیشتر موارد خود فرد به وضوح احساس می‌کند‌ یک چیزی در زندگی‌اش نرمال نیست؛ یعنی در مایسه بازندگی‌اش تغییری ناخوشایندی داشته است که او را آزار می‌دهد. اما به طور کل نشانه‌های افسردگی شامل این موارد است:

تا حالا درباره «سرماخوردگی روحی» چیزی شنیده‌اید؟ اصطلاح جالبی که برخی روان‌پزشک‌ها درباره جدی‌بودن موضوع بیماری افسردگی به‌کار برده‌اند؛ بیماری که پیر و جوان نمی‌شناسد و این روزها جوان‌تر هم شده و به سن نوجوانی و کودکی هم رسیده است.

 

 

درحقیقت، نوعی بیماری روانی ا‌ست که باعث احساس غم و ناراحتی مداوم و از دست‌دادن علاقه در فرد می‌شود. بیشتر ما در طول زندگی این احساسات را تجربه کرده‌ایم که واکنش طبیعی بدن به مشکلات زندگی و از دست‌دادن چیزها و کسانی است که به آن‌ها علاقه داریم، اما زمانی که این احساس بیشتر از چند روز یا چند هفته طول بکشد، ما دچار بیماری افسردگی شده‌ و باید به فکر چاره‌ای باشیم.

برخلاف تصور افراد، افسردگی فقط یک ضعف و ناتوانی نیست و نمی‌توان آن را به سادگی نادیده گرفت؛ بلکه یک بیماری مزمن مانند دیابت و فشارخون است که باید برای درمان آن هرچه زودتر اقدام کرد. جالب است بدانید در برخی مواقع فرد به درجه‌ای از ضعف و بیماری می‌رسد که حتی در انجام وظایف روزانه‌اش هم ناتوان می‌شود و احساس می‌کند، دنیا ارزش زندگی کردن ندارد. براساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، شمار افراد مبتلا به افسردگی بین سال‌های ۲۰۰۵ و ۲۰۱۵ تا بیش از ۱۸‌درصد افزایش یافته و به بیش از ۳۰۰میلیون نفر رسیده و این درحالی است که به‌طور میانگین تنها سه درصد بودجه سلامت دولت‌ها به سلامت روان اختصاص داده می‌شود.

درست است که گفتیم‌ افسردگی یک بیماری مزمن است‌ اما خوشبختانه بعد از مصرف دارو، جلسات مشاوره یا سایر اشکال درمان، بهبود می‌یابد. بنابراین لازم است که درباره این بیماری چیزهایی را بدانیم تا با شناختی که از این علائم و نشانه‌ها پیدا می‌کنیم، بتوانیم زودتر به فکر چاره‌ باشیم.

……………………………………

 

افسردگی با چه علائمی خودش را نشان می‌دهد؟

هرچند تجربه افراد از افسردگی و نشانه‌های آن متفاوت است‌ اما در بیشتر موارد خود فرد به وضوح احساس می‌کند‌ یک چیزی در زندگی‌اش نرمال نیست؛ یعنی در مایسه بازندگی‌اش تغییری ناخوشایندی داشته است که او را آزار می‌دهد. اما به طور کل نشانه‌های افسردگی شامل این موارد است:

  • احساس ناراحتی، پوچی یا ناخشنودی
  • طغیان عصبی، تحریک‌پذیری یا ناامیدی، حتی بر سر مسائل کوچک
  • از دست دادن علاقه و لذت در فعالیت‌های روزمره
  • اختلالات خواب، اعم از بی‌خوابی یا بیش از حد خوابیدن
  • خستگی یا خالی از انرژی بودن حتی برای انجام وظایف کوچک
  • تغییرات در اشتها که معمولا با کاهش اشتها و کم کردن وزن همراه است
  • اضطراب، دلهره و بی‌قراری، فکر کردن، صحبت کردن یا حرکات آهسته بدن
  • احساس مفید نبودن یا گناهکار بودن، ثابت ماندن در شکست‌های گذشته یا سرزنش کردن خود برای چیزهایی که فرد مسئول آن نبوده است
  • اختلال در فکر کردن، تمرکز کردن یا تصمیم گرفتن و یادآوری چیزها
  • افکار مکرر درباره مرگ، فکر خودکشی یا اقدام به خودکشی

 

آیا افسردگی انواع و اقسام مختلفی هم دارد؟

  • افسردگی افزون‌بر شدت و درجه از انواع مختلفی هم برخوردار است. برای روشن‌کردن نوع افسردگی، پزشک ممکن است یک ویژگی را به نام تعیین‌کننده، به تشخیص نوع افسردگی اضافه کند، مانند:
  • افسردگی با اختلال اضطراب: بی‌قراری و نگرانی غیرطبیعی درباره وقایع محتمل یا خارج از کنترل.
  • افسردگی با ویژگی‌های مختلط: هم‌زمانی افسردگی با دیوانگی که شامل اعتماد به نفس افزایش یافته، حرف زدن بیش از حد و ایده‌ها و تفکرات رقابتی است.
  • افسردگی با ویژگی‌های مالیخولیایی: افسردگی شدید همراه با پاسخ ندادن به محرک‌های لذت‌بخش در کنار صبح زود بیدار شدن، حال بد در صبح، تغییرات قابل توجه در اشتها و احساس گناهکار بودن و تحریک‌پذیری یا کندی.
  • افسردگی با ویژگی‌های غیرمعمولی: خندیدن بیش از اندازه بی واسطه اتفاقات خنده‌دار، اشتها افزایش یافته، نیاز کم به خواب، حساسیت به رد شدن و احساس سنگینی در دست‌ها و پاها.
  • افسردگی با ویژگی‌های روانی: افسردگی همراه با هذیان یا توهم که ممکن است شامل تم‌های نداشتن کفایت شخصی یا تم‌های منفی شود.
  • افسردگی پس از زایمان: در طی حاملگی یا چند ماه یا هفته بعد از زایمان رخ می‌دهد.
  • افسردگی فصلی: مربوط به تغییر فصل و کمتر در معرض نور خورشید قرار گرفتن می‌شود.

 

چه علل و عواملی سبب بروز افسردگی می‌شود؟

  • هرچند هنوز دلایل افسردگی به دقت مشخص نشده است، اما مانند بسیاری از اختلالات روانی، طیف گسترده‌ای از فاکتورها مانند می‌تواند در بروز آن دخیل باشد، مانند:
  • اختلالات بیولوژیکی یا شیمیایی که در مغز افراد افسرده رخ می‌دهد.
  • تغییرات در تعادل هورمون‌های بدن که می‌تواند از دلایل شروع افسردگی باشد، مانند تغییرات هورمونی ناشی از مشکلات تیروئیدی یا یائسگی.
  • انتقال وراثتی که در افرادی که خویشاوندان خونی آن‌ها نیز تجربه افسردگی را داشته‌اند، بیشتر است.
  • وقایعی که باعث آسیب به روان می‌شوند مانند مرگ عزیزان، شکست عشقی، مشکلات مالی، استرس و تنش بالا یا صدمه‌هایی که فرد در کودکی یا نوجوانی می‌بیند.
  • برخی ویژگی‌های شخصیتی، مانند اعتماد به نفس پایین و بیش از حد وابسته بودن یا زیادی از خود انتقاد کردن و بدبین‌بودن.
  • مصرف دارو برای بیماری‌های جدی یا مزمن، مانند داروهای پرفشاری خون یا خواب‌آور.
  • یادتان باشد‌ افسردگی معمولا از جوانی شروع می‌شود؛ ۲۰ یا ۳۰‌سالگی، ولی بروز آن در هر سنی محتمل است اما چنانچه در سن بسیار پایین باشد، یک نشانه خطرآفرین است. درضمن آمارها نشان می‌دهد که میزان افسردگی در زنان بیشتر از مردان است که این تفاوت می‌تواند به این دلیل باشد که خانم‌ها نسبت به آقایان بیشتر به دنبال درمان می‌روند.

 

افسردگی به‌جز انزواطلبی عوارض دیگری هم دارد؟

بسیاری از افراد تصوری که از افسردگی دارند، یک بیماری آرام و خاموش است که درنهایت منجر به انزواطلبی و گوشه‌گیری می‌شود، درحالی‌که یک بیماری بسیار جدی است و می‌تواند عوارض سهمناکی بر فرد یا خانواده او بگذارد. به‌طور کل افسردگی درمان نشده می‌تواند سبب مشکلات روحی، رفتاری و سلامتی بسیاری شود که خیلی از ابعاد زندگی فرد را تحت‌الشعاع قرار دهد. از عوارض بارز افسردگی می‌توان به این موارد اشاره کرد:

  • افزایش وزن یا چاقی که می‌تواند منجر به بیماری‌های قلبی یا دیابت شود.
  • گرایش شدید به سوء مصرف الکل یا سایر مواد افیونی.
  • عصبانیت، اختلال هراس یا ترس اجتماعی دائمی.
  • بروز درگیری‌های خانوادگی، دوستانه یا کاری.
  • انزوای اجتماعی.
  • صدمه زدن به خود، مثل بریدن قسمتی از بدن یا داشتن افکار خودکشی و اقدام به آن.
  • مرگ زودرس ناشی از ابتلا به سایر بیماری‌ها.

 

آیا وقت آن رسیده که به پزشک مراجعه کنید؟

اگر احساس افسردگی می‌کنید، هرچه زودتر یک قرار ملاقات با یک متخصص بگذارید. افسردگی اگر درمان نشود بدتر خواهد ‌شد. اگر تمایلی به درمان ندارید، حتما با یکی از دوستان یا همسرتان، یک متخصص مراقبت از سلامت، یک فرد مذهبی یا کسی که به او اطمینان دارید صحبت کنید. اما اگر قصد ملاقات با یک متخصص را دارید که بهترین تصمیم هم می‌باشد، حتما قبل از روانه شدن به مطلب پزشک این آمادگی‌ها را در خودتان ایجاد کنید:

هر علائمی که دارید، حتی آن‌هایی که به نظرتان بی‌ارتباط با دلیل مراجعه‌تان به پزشک است.

همه داروها، ویتامین‌ها یا مکمل‌هایی که مصرف می‌کنید، به علاوه زمان و مقدارش.

سوال‌هایی که در ذهنتان است و می‌خواهید از پزشک بپرسید.

درصورت امکان، یکی از دوستان یا اعضای خانواده‌ را نیز برای یادآوری تمام موارد گفته شده در زمان معاینه به همراه خود ببرید.

 

تغییرات را در شیوه زندگی‌تان آغاز کنید

درست است‌ افسردگی بیماری نیست که خودتان به تنهایی بتوانید آن را درمان کنید ولی حتی در درمان حرفه‌ای نیز خودمراقبتی برای تسریع در روند بهبودی کمک‌کننده است.

دقیقا مطابق برنامه درمانی‌تان رفتار کنید: در جلسه‌های روان درمانی‌تان غیبت نکنید. درضمن حتی اگر حالتان مساعد است از داروهایتان غافل نشوید.

درباره افسردگی بیاموزید: آموزش دیدن درباره شرایط می‌تواند شما را قدرتمندتر کند و به شما انگیزه بدهد تا برنامه درمانی خود را دنبال کنید.

به علائم هشدار‌دهنده توجه کنید: دراین باره با پزشکتان همکاری کنید و بیاموزید که چه چیزهایی ممکن است آغازگر دوباره افسردگی‌تان باشد.

……………………………………

 

برای اینکه بدانید افسردگی دارید یا نه، درپاسخ به این سوال‌ها با خودتان روراست باشید

تست‌گر و خودسنج «بک»

 

پرسشنامه‌های بسیاری برای تشخیص میزان افسردگی وجود دارد که پرسشنامه «بک» یکی از آزمون‌های معتبر و استاندارد بسیار قدیمی برای این منظور است که فرد باید به هر سؤال فقط یک جواب مطابق با روحیات خود بدهد. یادتان باشد نظر قطعی دراین‌باره را باید یک روان‌پزشک بدهد. آزمون «بک»، ۲۱‌سوال دارد که در ادامه فقط منتخبی از آن‌ها را برایتان آورده‌ایم. در این آزمون اگر جمع امتیازات‌تان کمتر از ۱۰ شد، یعنی افسرده نیستید. بین۱۱ تا ۱۶ هم افسردگی خفیف دارید. اگر ۱۷ تا ۴۰ باشد هم، یعنی بهتر است هرچه زودتر با یک روانپزشک مشورت کنید. بیشتر از ۴۰ هم به معنای افسردگی شدید و خطرناک است. باتوجه به پایین بودن کمیت سوالات در این مطلب شما باید یک دوم این اندازه‌ها را در نتیجه‌گیری‌تان لحاظ کنید.

سوال۱: (۰) غمگین نیستم. (۱) غمگین هستم. (۲) غم دست بردار من نیست. (۳) تحملم را از دست داده‌ام.

سوال۲: (۰) به آینده امیدوارم. (۱) به آینده امیدی ندارم. (۲) احساس می‎کنم آینده امیدبخشی در انتظارم نیست. (۳) هیچ روزنه امیدی ندارم.

سوال۳:‌ (۰)کم‌حوصله‎تر از گذشته نیستم. (۱) کم‌حوصله‎تر از گذشته هستم. (۲) بیشتر مواقع کم‌حوصله‌ام. (۳) همیشه کم‌حوصله‌ام.

سوال۴: (۰) مثل گذشته از زندگی‌ راضی‌ام. (۱) مثل سابق از زندگی لذت نمی‎برم. (۲) از زندگی رضایت واقعی ندارم. (۳) از هرکس و هر چیز که بگویی ناراضی‌ام.

سوال۵: (۰) احساس گناه نمی‎کنم. (۱) گاهی‌اوقات احساس گناه می‎کنم. (۲) بیشتر اوقات احساس گناه می‎کنم. (۳) همیشه احساس گناه می‎کنم.

سوال۶: (۰) انتظار مجازات ندارم. (۱) احساس می‎کنم ممکن است مجازات شوم. (۲) انتظار مجازات دارم. (۳) احساس می‎کنم در حال مجازات شدن هستم.

سوال۷: (۰) هرگز به فکر خودکشی نمی‎افتم. (۱) فکر خودکشی به سرم زده اما اقدامی نکرده‎ام. (۲) به فکر خودکشی هستم. (۳) اگر بتوانم همین امروز خودکشی می‎کنم.

سوال۸: (۰) مثل همیشه خوب می‎خوابم. (۱) مثل گذشته خوابم نمی‎برد. (۲) یکی، دوساعتی زودتر از خواب بیدار می‎شوم و خوابیدن دوباره برایم مشکل است. (۳) چند ساعت زودتر از خواب بیدار می‎شوم و دیگر خوابم نمی‎برد.

چرا بی حال و خسته هستم ؟

9aa1db1f2e86f6e2e26a8ea15497be41

  • در سال 2007 تحقيقاتي انجام شد كه نشان ‌داد، نزديك به سه چهارم از كودكاني كه به‌دليل ابتلا به حساسيت‌هاي فصلي از داروهايي مانند آنتي‌هيستامين استفاده مي‌كنند بايد منتظر كاهش نمرات امتحاني خود باشند.

اگرچه احساس خستگي در بعضي مواقع به‌دليل كار زياد يا كم‌خوابي در انسان بروز پيدا مي‌كند اما گاهي هم يكي از مهم‌ترين علائم ابتلا به بعضي از بيماري‌هاي خطرناك است.
البته بايد توجه داشت كه احساس خستگي به‌خودي خود يك بيماري نيست ولي مي‌تواند يكي از علائم مهم ابتلا به بيماري باشد. ما سعي مي‌كنيم در ادامه با استفاده از تجربيات بهترين كارشناسان و پزشكان، مهم‌ترين بيماري‌هايي را كه عامل به‌وجود آمدن خستگي هستند به شما معرفي كنيم.


 

اگر خستگي همراه با ضعف و تنگي نفس است

علائم ديگر: ورم كردن قوزك پا، شكم و رگ گردن، درد سينه بعد از خوردن غذاي سنگين يا ورزش كردن.

اين علائم در كنار يكديگر نشانه آن است كه عملكرد عضلات قلب دچار اختلال شده است كه در اصطلاح پزشكي آن را «كارديوميوپاتي» مي‌نامند. در اين بيماري ديواره‌هاي قلب به‌خصوص در سمت چپ كه مسئوليت اصلي پمپاژ خون را به‌عهده دارد ضخيم مي‌شود و در نتيجه قلب نمي‌تواند مانند گذشته خون را به داخل بدن بفرستد. به اين ترتيب اكسيژن كمتري به بافت‌هاي بدن مي‌رسد كه اين موضوع خود را با خستگي و درد در ناحيه قفسه سينه نشان مي‌دهد.

درمان: استفاده از داروهايي كه از آن‌ها با عنوان بازدارنده ياد مي‌شود مي‌تواند علائم اين بيماري را بهبود دهد. اين داروها باعث گشادتر شدن رگ‌هاي خوني شده و به اين ترتيب جريان خون راحت‌تر از قبل به ديگر اعضاي بدن فرستاده مي‌شود.


 

اگر گيج هستيد و چشمان‌تان تار مي‌بيند

علائم ديگر: خشك شدن دهان، اسهال يا يبوست.

بسياري از مردم تصور مي‌كنند آلرژي‌ها مانند حساسيت‌هاي فصلي عامل اصلي خستگي‌ها هستند اما در اصل عامل اصلي بروز اين حالت در بيماران مصرف داروهاي آنتي‌هيستامين است. اين داروها تاثير زيادي روي گيرنده‌هاي مغز دارند و مي‌توانند مدت زيادي شما را در حالت خواب‌آلودگي قرار دهند.

دقيقا به همين دليل است كه دانش‌آموزان در روزهايي كه امتحان دارند نبايد از اين داروها استفاده كنند، زيرا سطح هوشياري آن‌ها بسيار پايين مي‌آيد.

در سال 2007 تحقيقاتي انجام شد كه نشان ‌داد، نزديك به سه چهارم از كودكاني كه به‌دليل ابتلا به حساسيت‌هاي فصلي از داروهايي مانند آنتي‌هيستامين استفاده مي‌كنند بايد منتظر كاهش نمرات امتحاني خود باشند.

درمان: نمونه‌هاي قديمي‌تر آنتي‌هيستامين مانند پيريتون، كه در درمان آلرژي‌ها تاثير زيادي هم دارند، بيشتر از انواع ديگر باعث بروز احساس خستگي در بيماران مي‌شوند. اگر شما هم مجبور به استفاده از اين داروها هستيد، شايد بتوانيد از انواع جديد‌تر با نام‌هاي زيرتك يا كلاريتين استفاده كنيد.


 

اگر خستگي با درد مفاصل همراه است

علائم ديگر: ريزش موي سر و بدن، كاهش تراكم استخواني، كاهش ميل جنسي و ‌توانايي نداشتن در تمركز كردن.

در مردان اين حالت ممكن است در اثر كاهش ميزان هورمون تستوسترون به‌وجود بيايد. در اين مواقع نه تنها بعد از انجام هر گونه فعاليت فيزيكي احساس خستگي مي‌كنند بلكه بعد از مدتي حجم عضلاني بدن آنها نيز كاهش پيدا مي‌كند.

تقريبا نيم درصد مردان جهان به اين حالت دچار مي‌شود اما هنوز دليل اصلي آن كشف نشده است. شايد عوامل ژنتيك در اين ميان نقش داشته باشند.

درمان: اگرچه درمان علت اصلي اين حالت تقريبا غيرممكن است اما شايد بتوان با هورمون‌درماني و استفاده از تستوسترون علائم اين بيماري را كاهش داده و قدرت از دست رفته عضلات را برگرداند.


اگر بعد از انجام ساده‌ترين كارها هم خسته مي‌شويد

علائم ديگر: افزايش احساس ضعف بعد از گذشت زمان، تشنگي و ادرار بيش‌ازحد، ديرتر خوب شدن زخم‌ها و جراحات، بي‌حسي و سوزن‌سوزن‌شدن در دست‌ها و پاها. اگر شما هم اين علائم را در بدن خود داريد، با احتمال بسيار بالا مبتلا به بيماري ديابت هستيد. مهم‌ترين علت دچار شدن به ديابت، چاقي است و افزايش تعداد افراد چاق در سراسر جهان خطر ابتلا به ديابت را نيز به‌طور وحشتناكي افزايش داده است. افرادي كه غذاهاي چرب مي‌خورند و به اندازه كافي ورزش نمي‌كنند پس از مدتي تناسب اندام خود را از دست مي‌دهند. همين عامل سبب مي‌شود آن‌ها براي انجام هر كاري بيش‌ازحد لازم تلاش كنند و زودتر احساس خستگي به سراغ آن‌ها بيايد. زماني كه بدن نتواند به اندازه كافي هورمون انسولين توليد كند يا به درستي از انسولين توليد شده استفاده نكند بيماري ديابت نوع 2 ظاهر مي‌شود. متاسفانه ماه‌ها و حتي سال‌ها طول مي‌كشد تا علائم اين بيماري ظاهر شوند و به همين دليل درصد زيادي از مبتلايان به ديابت از بيماري خود اطلاعي ندارند.

درمان: هدف اصلي در درمان بيماري ديابت ثابت نگهداشتن قند خون در حد طبيعي و متعادل است تا فرد بيمار از عوارضي مانند كوري، آسيب رسيدن به سيستم عصبي، قطع عضو و مانند آن در امان بماند. درمان اين بيماري شامل ورزش كردن، داشتن رژيم غذايي مناسب و در برخي موارد استفاده از داروها براي پيشگيري از بالا رفتن قند خون است.


 

خستگي زنانه

علائم ديگر: تقريبا انجام هرگونه فعاليت بدني براي شما غيرممكن است. در زنان اين حالت با دوره‌هاي سيكل قاعدگي دشوارتر، تعريق شبانه، سوزش و درد در سينه، كاهش ميل جنسي و تغييرات خلق و خو همراه است.

مهم‌ترين عاملي كه ممكن است اين علائم را در فردي به‌وجود بياورد فرا رسيدن دوره قبل از يائسگي است. اين دوره معمولا تا 5 سال قبل از رسيدن يك زن به يائسگي آغاز مي‌شود و بايد انتظار آن را در سال‌هاي اوليه بعد از 50 سالگي داشت. در اين دوره تخمدان كمتر از حد معمول هورمون استروژن توليد مي‌كند. استروژن ميزان هورمون‌هايي مانند آدرنالين را در خون كنترل مي‌كند. زماني كه توليد اين هورمون‌ها به درستي كنترل نشود، خستگي، نااميدي و تنش‌هاي روحي در زنان ظاهر مي‌شود. در دوره قبل از يائسگي علائم دوره‌هاي سيكل قاعدگي هم سخت‌تر مي‌شوند. دليل اصلي اين موضوع كاهش ميزان گلبول‌هاي قرمز در خون است كه به نوبه‌خود منجر به كم‌خوني و در نهايت خستگي مفرط مي‌شود. تعريق شبانه در طول شب هم يكي ديگر از علائمي است كه معمولا در اين دوره به سراغ زنان مي‌آيد و با ايجاد اختلال در خواب آن‌ها، به اين خستگي در روز آينده دامن مي‌زند.

درمان: ورزش كردن نخستين قدم‌در بهبود علائم اين بيماري است. سعي كنيد هر شب در يك ساعت مشخص به تختخواب برويد و صبح روز بعد هم در يك زمان مشخص از خواب بيدار شويد. با اين كار ساعت بيولوژيك بدن تنظيم مي‌شود و بعد از مدتي خواب شما منظم‌تر مي‌شود. مشورت با پزشك متخصص زنان كمك زيادي به زنان براي پشت سر گذاشتن راحت‌تر اين دوره مي‌كند.


وقتي خستگي با تشنگي شديد همراه است

علائم ديگر: همواره دهان، چشم‌ها و لب‌هاي‌تان خشك است. رنگ ادرار به‌صورت تيره در مي‌آيد و در هر بار تخليه فقط مقدار كمي آب از راه ادرار دفع مي‌شود. اين علائم گاهي اوقات با سردردهاي نامنظم هم همراه مي‌شود.

در اين مواقع در نخستين قدم به فكر تعريق بيش از حد و از دست رفتن آب بدن بيفتيد. بيش از 70 درصد از حجم بدن ما را آب تشكيل داده است. زماني كه آب بدن به كمتر از حد معيني مي‌رسد، سلول‌هاي ما به سرعت آب خود را از دست مي‌دهند و عملكردشان ضعيف‌تر مي‌شود. در اين مواقع حجم خون بدن هم كمتر مي‌شود و قلب بايد با شدت بيشتري كار كند تا بتواند اين خون را در بدن پمپاژ كند. نخستين علائم كاهش حجم آب بدن ضعف و خستگي است. در مرحله بعد تشنگي شديد به سراغ فرد مي‌آيد و او تمايل دارد تا حد ممكن آب بخورد.

درمان: بدن ما هر روز به 3 ليتر آب نياز دارد. اين آب به راحتي با مصرف ميوه‌ها، آبميوه، چاي، سوپ، غذا و سبزي‌هاي مختلف تامين مي‌شود. سعي كنيد هر روز اين نياز طبيعي بدن را تامين كنيد تا به عوارض جانبي كمبود آب دچار نشويد.


 

خسته‌ايد و سردتان است

علائم ديگر: با اين‌كه احساس خستگي مي‌كنيد اما شدت آن به حدي نيست كه نتوانيد كار يا ورزش كنيد. رنگ پريدگي پوست، احساس سرما، نازك شدن مو و شكنندگي ناخن‌ها از ديگر علائم هشدار‌دهنده هستند.

درصورتي كه تمام يا بخشي از اين علائم را داريد احتمالا دچار كم‌كاري غده تيروئيد هستيد. اين غده كه درست روبه‌روي گلوي شما قرار گرفته هورمون‌هاي تيروكسين و تري‌يدوتيرونين را توليد مي‌كند. در مجموع اين 2 هورمون سرعت رشد و سوخت و ساز بدن را تنظيم مي‌كنند.

زماني كه مقدار هورمون‌هاي توليد شده توسط غده تيروئيد در بدن كاهش پيدا كند، سوخت و ساز بدن شما كمتر مي‌شود و به همين دليل ممكن است شما احساس خستگي كنيد. اين بيماري تقريبا يك پنجم مردم را تحت‌تاثير قرار مي‌دهد كه اكثريت آن‌ها را هم خانم‌ها تشكيل مي‌دهند. پزشكان معتقدند، كم‌كاري تيروئيد به‌خصوص هنگام يائسگي بسيار بيشتر به چشم مي‌خورد.

درمان: تشخيص بيماري تيروئيد در درجه اول با استفاده از آزمايش خون و بررسي ميزان هورمون‌هاي بدن انجام مي‌شود. در بسياري از موارد مي‌توان با درمان‌هاي دارويي، كمبود هورمون‌هاي بدن را به آساني تامين كرد.


 

اگر در آخر شب خستگي به سراغ شما مي‌آيد

علائم ديگر: معمولا افرادي كه به اين حالت دچار هستند بعد از پشت سر گذاشتن يك روز كاري، ديگر انرژي براي انجام هيچ كار ديگري را ندارند. در بعضي موارد علائم ديگري مانند اسهال، استفراغ، حالت تهوع و دردهاي شكمي هم همراه اين حالت هستند. صدها هزار نفر مبتلا به يك بيماري به نام «سلياك» هستند اما از آن اطلاعي ندارند. اين بيماري در اثر مصرف يك نوع پروتئين به نام گلوتن به‌وجود مي‌آيد كه در گندم وجود دارد و به اين ترتيب بعد از خوردن غذاهايي مانند نان، پاستا، پيتزا، كيك و كلوچه اين نوع خستگي در آن‌ها ظاهر مي‌شود. در افراد مبتلا، اين بيماري سبب مي‌شود تا سيستم ايمني بدن انسان به بافت‌هاي معده حمله كند. به اين ترتيب مواد مغذي جذب بدن نمي‌شوند و بعد از مدتي فرد دچار خستگي، كم‌خوني و پوكي استخوان مي‌شود.

درمان: با مراجعه به يك پزشك متخصص تغذيه مي‌توان رژيم خاصي را دريافت كرد كه تا حد امكان از وارد شدن گلوتن به بدن جلوگيري‌كند. در عين حال مواد مغذي و مورد نياز بدن  هم تامين شده تا  از ظاهر شدن احساس ضعف و خستگي پيشگيري ‌شود.


وقتي هنگام مطالعه يا تماشاي تلويزيون خواب‌تان مي‌برد

علائم ديگر: در طول روز حس مي‌كنيد بدن‌تان به‌تدريج در حال تحليل رفتن است و نمي‌توانيد روي ساده‌ترين كارها تمركز كنيد. هر زمان كه فعاليت بدني نداريد، براي مثال تلويزيون تماشا مي‌كنيد يا كتاب مي‌خوانيد به خواب مي‌رويد. بعد از بيدار شدن هم احساس خشكي يا گلودرد و سردرد مي‌كنيد.

تمام اين علائم نشان‌دهنده اين است كه شما مبتلا به وقفه‌هاي تنفسي در هنگام خواب هستيد. در اين حالت عضلات و بافت‌هاي نرم گلو راه تنفسي شما را مي‌بندند و براي مدت چند ثانيه تنفس شما به‌طور كامل قطع مي‌شود. در بعضي از انسان‌ها اين حالت ممكن است تا ده‌ها بار در طول شب اتفاق بيفتد اما خود بيمار در بسياري از موارد متوجه آن نمي‌شود. تقريبا 4 درصد از مردان و 2 درصد از زنان ميانسال به اين بيماري دچار هستند. وقفه‌هاي تنفسي به‌شدت روي كيفيت خواب تاثير مي‌گذارند و مانع از تجديد قوا هنگام خواب مي‌شوند. اگر اين بيماري درمان نشود، در دراز مدت خطر ابتلا به فشار خون بالا و افسردگي هم به وجود مي‌آيد.

درمان: با كاهش وزن و ترك كردن سيگار مي‌توان به باز نگهداشتن مسير تنفسي هنگام خواب كمك كرد. درصورتي كه علائم اين بيماري شديد باشد حتما بايد با يك پزشك متخصص مشورت كرد. در بعضي موارد فرد مبتلا بايد هنگام خواب ماسك اكسيژن استفاده كند. در بيماران ديگر هم با انجام جراحي مي‌توان براي هميشه از وقفه‌هاي تنفسي هنگام خواب رهايي پيدا كرد.

خستگی در کردن

fatigue

  •   راحت روي صندلي يا مبل بنشينيد. دقت كنيد كه كمر و ستون فقرات‌تان بايد حتما صاف و بدون خميدگي باشد. شايد اگر از يك كوسن كوچك براي پر كردن فضاي خالي ميان كمر و پشتي صندلي استفاده كنيد بهتر باشد.

اگر بعد از انجام فعاليت‌هاي روزانه خستگي به سراغ‌تان آمده و هنوز تعداد زيادي از كارهاي‌تان نيمه كاره باقي مانده و نياز به تجديد قوا داريد، پيشنهاد خوبي براي‌تان داريم؛ راه حلي كه علاوه بر خارج‌كردن خستگي از بدن‌‌تان، كمك مي‌كند تا با انرژي بيشتري به ادامه فعاليت‌هاي‌تان بپردازيد. اين روش يكي از تكنيك‌هاي شيوه درماني رايحه درماني است. براي انجام اين تكنيك نياز به اسانس يا عصاره نارنج يا پرتقال داريم. اين رايحه علاوه‌بر آن‌كه به از بين رفتن خستگي و اسپاسم‌هاي عضلات بدن كمك مي‌كند، نشاط آور بوده و ميزان انرژي را در بدن چند برابر مي‌كند.

  •  براي شروع، اسانس يا عصاره پرتقال يا نارنج را درون ظرفي بريزيد كه امكان حرارت دادن آن با يك قطعه شمع وجود داشته باشد. به اين ترتيب امكان پخش شدن رايحه نارنج يا پرتقال در فضاي اتاق و خانه به‌وجود مي‌آيد.
  •   راحت روي صندلي يا مبل بنشينيد. دقت كنيد كه كمر و ستون فقرات‌تان بايد حتما صاف و بدون خميدگي باشد. شايد اگر از يك كوسن كوچك براي پر كردن فضاي خالي ميان كمر و پشتي صندلي استفاده كنيد بهتر باشد.
  •   پس از نشستن روي صندلي سعي كنيد، تمامي افكار و خيالات را از سرتان خارج كنيد و تنها بر تنفس و دم و بازدم خود تمركز كنيد. به اين ترتيب با دقت و منظم نفس بكشيد و به آرامي عمليات دم و بازدم را تكرار كنيد. اين كار موجب مي‌شود ميزان كافي از رايحه عصاره پرتقال يا نارنج را استشمام كنيد.
  •   پس از گذشتن 15 تا 20 دقيقه خواهيد ديد كه تمامي انقباضات و اسپاسم‌هايي كه ناشي از خستگي و كار روزانه بود از بدن‌تان خارج شده و شما انرژي تازه‌اي پيدا كرده‌ايد.
  •   پس از آن‌كه 15 دقيقه تمام شد و ساعت زنگ زد، به آرامي پلك‌ها را باز كنيد و چند دقيقه به‌خود اجازه دهيد تا بدن‌تان از حالت مديتيشن و آرامش خارج شود. پس از آن با نشاط و پرانرژي به ادامه فعاليت‌هاي‌تان بپردازيد