منابع غذایی حاوی زینک را استفاده کنیم

  • روش آماده‌سازی و پخت‌وپز مواد غذایی، یکی از مسائلی است که می‌تواند بر میزان زینک تاثیر بگذارد. زینک مانند بسیاری از مواد مغذی دیگر می‌تواند در طول این فرآیند به درون آب پخت‌وپز نفوذ کند. بنابراین، استفاده از آب کمتر برای آب‌پز کردن مواد غذایی و ترجیحا بخارپز کردن آن‌ها، ترفند مناسبی برای حفظ زینک است.

 

از مزایای مصرف مکمل زینک چه میدانید؟ این مکمل خاصیت های فراوانی برای سلامتی کودکان و نوجوانان در بردارد و تاثیرات مفیدی در روند رشد آن ها خواهد گذاشت، بد نیست با منابع غذایی مفید حاوی زینک آشنا شوید و آن ها را در برنامه غذایی فرزندتان جای دهید.

افراد مبتلا به تالاسمی،‌ زینک کمتری در خون‌شان دارند و احتمالا دلیلش آن است که زینک بیشتری از طریق ادرار این بیماران دفع می‌شود.  زینک (روی)، مسئولیت عملکردهای بیولوژیکی مهمی را بر عهده دارد که هنوز کاملا شناخته نشده‌اند. در میان نقش‌های مهم زینک، این موارد از همه مهم‌تر هستند: موثر در رشد کودکان، بلوغ جنسی نوجوانان، سیستم ایمنی قوی و حفظ سلامت پوست. مطالعات متعددی نشان داده‌اند که افراد مبتلا به تالاسمی،‌ زینک کمتری در خون‌شان دارند و احتمالا دلیلش آن است که زینک بیشتری از طریق ادرار این بیماران دفع می‌شود. درواقع، ترکیبات آهن‌زدا (مانند دسفرال و دفرپیرون) نه‌تنها به ترکیبات آهن آسیب می‌زنند، بلکه مقداری از زینک موجود در بدن را هم از طریق ادرار دفع می‌کنند. با توجه به این وضعیت، افراد مبتلا به تالاسمی باید از چه راه‌هایی برای به حداکثر رساندن میزان زینک در بدن و جلوگیری از کمبود آن کمک بگیرند؟ اولین نکته این است که برخلاف آهن، زینک در بدن ذخیره نمی‌شود. بنابراین، همه افراد (خصوصا افراد مبتلا به تالاسمی) به دریافت منظم زینک از طریق رژیم غذایی وابسته هستند. در ادامه با مهم‌ترین منابع غذایی حاوی زینک و شیوه‌های به حداکثر رساندن دریافت آن آشنا می‌شویم. توجه داشته باشید که مکمل‌های زینک بدون نسخه هم به فروش می‌رسند، اما استفاده از آن‌ها بدون توصیه پزشک یا متخصص تغذیه اصلا کار درستی نیست. زیاده‌روی در مصرف زینک می‌تواند با مواد مغذی دیگر مانند مِس تداخل ایجاد کند و حتی برای سیستم ایمنی بدن هم مضر باشد. منابع غذایی اصلی برای دریافت زینک، مواد غذایی حیوانی (گوشت‌ها و محصولات لبنی) و غلات سبوس‌دار هستند.

۱. مواد غذایی حیوانی: گوشت گوساله،‌ گوسفند، ‌ماهی و مرغ حاوی مقدار زیادی از زینک هستند. البته زینک در قسمت‌های بدون چربی گوشت‌ها وجود دارد، نه قسمت‌های دارای چربی. بنابراین، افراد مبتلا به تالاسمی همواره باید برش‌های بدون چربی گوشت قرمز و تکه‌های بدون پوست مرغ را برای مصرف انتخاب کنند. در ضمن، با توجه به بالا بودن میزان آهن در گوشت‌های قرمز، بهتر است که این بیماران از ماهی یا مرغ استفاده کنند. شیر و محصولات لبنی هم از اهمیت ویژه‌ای در رژیم غذایی افراد مبتلا به تالاسمی برخوردار هستند: جلوگیری از جذب آهن، پیشگیری از ابتلا به پوکی استخوان، موثر در رشد کودکان و… .

۲. غلات: زینک در قسمت بیرونی بسیاری از غلات وجود دارد. بنابراین، انواع گندم‌ها، ذرت‌ها و برنج‌های تصفیه‌نشده در گروه منابع حاوی زینک قرار می‌گیرند، درحالی که غلات تصفیه‌شده حاوی مقدار خیلی کمی از زینک هستند. به همین دلیل، ‌افراد مبتلا به تالاسمی باید از نان سبوس‌دار، آرد سبوس‌دار و برنج قهوه‌ای به‌جای انواع تصفیه‌شده استفاده کنند. البته این مواد غذایی حاوی ماده‌ای به‌نام اسید فیتیک هستند که مانع از جذب زینک موجود در مواد غذایی می‌شود. خوش‌بختانه، مواد غذایی حیوانی (مواردی که در بالا ذکر شد) می‌توانند از این مشکل جلوگیری کنند. به همین دلیل، متخصصان به افراد مبتلا به تالاسمی توصیه می‌کنند که از مقداری مرغ یا ماهی بدون پوست، همراه با شیر و غلات سبوس‌دار استفاده کنند.

نکته مهم: روش آماده‌سازی و پخت‌وپز مواد غذایی، یکی از مسائلی است که می‌تواند بر میزان زینک تاثیر بگذارد. زینک مانند بسیاری از مواد مغذی دیگر می‌تواند در طول این فرآیند به درون آب پخت‌وپز نفوذ کند. بنابراین، استفاده از آب کمتر برای آب‌پز کردن مواد غذایی و ترجیحا بخارپز کردن آن‌ها، ترفند مناسبی برای حفظ زینک است.

خون بند ناف چیست و چه بیماری هایی با خون بند ناف درمان می شوند

 

  • مطالعات بر روی موش هایی که مشکل قلبی دارند نشان می دهد با استفاده از سلول های بنیادی خون بند ناف مشکل آن ها حل می شود. همچنین مشکلات نخاعی آن ها نیز برطرف می شود. بند ناف برای درمان فلج مغزی نیز استفاده می شود.

چه بیماری هایی با خون بند ناف درمان می شود؟

سلول های خون بند ناف برای درمان هشتاد نوع بیماری مختلف استفاده می شوند مانند سرطان، بیماری های خونی و کمبود ایمنی بدن. این بیماری ها عبارتند از سرطان خون، کم خونی آپلاستیک، بیماری هوچکین و لنفوم غیرهوچکین.
خون بند ناف برای درمان تالاسمی و کم خونی داسی نیز استفاده می شود. همچنین برای درمان بیماری های سوخت و ساز نیز در نوزاد استفاده می شود.

آیا درمان بیماری با سلول های بنیادی بهتر نیست؟

نه الزاما. این مسئله بستگی به نوعی بیماری دارد.
هنگامی که پزشک از سلول های بنیادی برای درمان استفاده می کند، سلول های بنیادی بیمار در حالت ایده آل هستند. در این حالت بدن این سلول های را پس نمی زند.
اما هنگامی که بدن در حال تولید سلول های اشتباه است باید سلول بنیادی اهدایی استفاده شود (به عنوان مثال در سرطان یا بیماری ژنتیکی خونی). در حالتی که از سلول های بنیادی خود فرد استفاده شود منبع بیماری دوباره به بیمار برگردانده می شود.

خون بند ناف برای چه چیزی دیگر استفاده می شود؟

فلج مغزی و اوتیسم

بیشتر بچه های مبتلا به فلج مغزی و اوتیسم با استفاده از خون بند ناف خود درمان می شوند.

ازدیاد غیر عادی مایع در مغز، دیابت نوع یک

کودکانی که مشکل ازدیاد مایع در مغز دارند یا دیابت نوع یک و نقص قلب و مشکل آسیب به مغز دارند با استفاده از خون بند ناف خود درمان می شوند.

درمان بزرگسالان

مطالعات نشان می دهد خون بند ناف که در هنگام تولد جمع می شود، در بزرگسالی برای درمان سرطان مورد استفاده قرار می گیرد. سلول های بنیادی برای درمان سرطان غیر ژنتیکی استفاده می شود.
مطالعات نشان می دهد بیماری هایی که در حال حاضر با مغز استخوان درمان می شود در آینده با سلول های بنیادی خون بند ناف درمان خواهند شد. همچنین مطالعات نشان می دهد بیشتر بیماری ها مانند دیابت، مشکلات قلبی، سکته، بیماری های عصبی و آسیب نخاعی در حال حاضر درمان می شوند.

مطالعه بر روی حیوانات

مطالعات بر روی موش هایی که مشکل قلبی دارند نشان می دهد با استفاده از سلول های بنیادی خون بند ناف مشکل آن ها حل می شود. همچنین مشکلات نخاعی آن ها نیز برطرف می شود. بند ناف برای درمان فلج مغزی نیز استفاده می شود.
بیشتر این مطالعات بر روی حیوانات انجام می دهد و نتیجه مطلوبی دریافت شده است.

نگاه خوشبینانه

دانشمندان درباره نتیجه مناسب استفاده از خون بند ناف برای درمان بیماری های انسان خوش بین هستند.

والدین چه چیزی لازم است بدانند

نکته مهم در خصوص خون بند ناف این است که بهتر است خون بند ناف را در هنگام تولد اهدا کرد تا به بیماران دیگر کمک شود یا در آینده می توان از خون بند کودک استفاده کرد.