درمان بی خوابی با لالایی ابوعلی سینا

یکی از جمله راه هایی که برای بی خوابی افراد در نظر گرفته شده است لالایی ابوعلی سینا می باشد.دلیل بی خوابی از دیدگاه طب سنتی به خشکی مغز باز می گردد؛ وقتی مغز به اندازه کافی رطوبت نداشته باشد، بی خوابی ایجاد می شود. خشکی مغز می تواند همراه با گرمی یا همراه با سردی باشد. بی خوابی که به دلیل خشکی و گرمی ایجاد می شود، به این شکل است که فرد در ابتدا نمی تواند به راحتی به خواب برود و نزدیک سحر احساس خواب برای فرد ایجاد می شود.

این دسته از افراد معمولا تا ساعت 2 یا 3 بامداد برای خوابیدن با مشکل مواجه هستند و صبح ها نمی توانند از خواب بیدار شوند و به جای خواب شبانه، تا ظهر می خوابند، افرادی که به دلیل خشکی و گرمی نمی خوابند، شب ها در کنار تخت خود آب می گذارند تا مدام از آن بنوشند. این دسته از افراد در هوای سرد و مرطوب به راحتی می خوابند.

گروه دوم در اثر خشکی و سردی دچار بی خوابی می شوند به این شکل که حدود 3-2 ساعت می خوابند، سپس بیدار می شوند و دیگر امکان خوابیدن برای شان وجود ندارد. این دسته از افراد معمولا کابوس های وحشتناک می بینند. خوردن قهوه و چای می تواند مشکلات این دسته از افراد را تشدید کند. افرادی که مشکلات خواب دارند، خسته هستند ولی به دلیل وجود صفرا و سودا در بدن شان نمی توانند به راحتی بخوابند.

گیاهی که شما را بی هوش می کند!

افرادی که به خشکی مغز مبتلا هستند، باید دمای اتاقی را که می خواهند در آن بخوابند متعادل کنند چون گرما و سرمای زیاد باعث بی خوابی در این دسته از افراد می شود. افراد سوداوی مزاج در زمستان و سرما بیشتر با مشکل بی خوابی مواجه می شوند در حالی که بی خوابی در تابستان و هوای گرم مختص افراد صفراوی مزاج است.

پرخوری و یائسگی می تواند بی خوابی این دسته از افراد را تشدید کند. برای رفع بی خوابی می توان یک نوع سوپ درست کرد؛ برای درست کردن این سوپ باید از جو، لپه و برنج استفاده کرد. همچنین می توان در این سوپ،کدو حلوایی و یکی دو برگ کاهو ریخت و علاوه بر آن به سوپ باید گشنیز، هویج و شیر نیز اضافه کرد. خوردن این سوپ که روش پخت آن مانند سایر سوپ هاست، می تواند به درمان بی خوابی کمک کند.

استفاده از سبزی ترخون در درمان بی خوابی افرادی سوداوی مزاج موثر است. این دسته از افراد می توانند ترخون را خشک کنند و روی غذاهای خود بریزند و بخورند. طبق طب ابوعلی سینا، مصرف دمنوش هایی چون گل گاوزبان، اسطوخودوس و بادزنجبویه آرامش خاطر را به انسان هدیه داده و افراد را از بی خوابی نجات می دهد.

سنبل الطیب یکی از گیاهانی است که در درمان بی خوابی می توان از آن کمک گرفت. این گیاه تاثیر فوق العاده ای در درمان بی خوابی دارد، به شرط آن که از نوع تازه گیاه استفاده شود. برای این منظور باید تکه های ریشه سنبل الطیب را در قوری، به همره 2 لیوان آب جوش ریخت و پس از 3-2 دقیقه جوشیدن آن را دم کرد. نوشیدن یک جرعه از این دم نوش خواب عمیقی را برای فرد ایجاد می کند.

اغلب سنبل الطیبی که در عطاری ها به فروش می رسد، تازه نیست و به همین دلیل تاثیر چندانی در درمان بی خوابی ندارند. برای بهره گیری از خاصیت خواب آوری این گیاه، باید آن را به صورت مستقیم و تازه مصرف کرد. سنبل الطیب برای افراد سوداوی که با مشکل بی خوابی مواجه هستند، گزینه بسیار خوبی محسوب می شود.

درمان های گیاهی می توانند جایگزین بهتری برای داروهای شیمیایی باشند چون بیشتر داروهای شیمیایی که برای خواب استفاده می شود، می توانند باعث وابستگی فرد شوند. ضمن این که مشکلاتی چون اختلالات حافظه، عدم تمرکز و گیجی در طول روز را ایجاد می کنند. البته ممکن است روند درمان با گیاهان دارویی در افراد سوداوی مزاج، کمی طولانی باشد. به همین دلیل افراد سوداوی مزاج باید برای درمان صبور باشند.

تخم کدو حلوایی

کدو حلوایی چندان مورد توجه قرار نمی گیرد و بسیاری از افراد در غذاها از آن استفاده نمی کنند. یکی دیگر از داروهایی که برای درمان بی خوابی می توان از آن کمک گرفت، تخم کدو حلوایی است. تخم کدو حلوایی برای افرادی که صفراوی مزاج هستند و بی خوابی های شبانه دارند، مفید است. برای استفاده از تخم کدو حلوایی باید آن را کوبید و درون توری ریخت، سپس توری را در آب در حال جوش گذاشت و بعد از چند دقیقه آن را بیرون آورد. بعد از آن باید توری را فشرد تا شیره تخم کدو حلوایی بیرون بیاید. شیره تخم کدو حلوایی را باید داخل شیر و عسل ریخت و نوشید.

بهار نارنج

خیلی افراد با خاصیت آرام بخش و خواب آور بهار نارنج آشنایی دارند و از آن برای رفع مشکل بی خوابی استفاده می کنند. بهار نارنج را می توان به شکل دم نوش، شربت یا عرق استفاده کرد.نارنج گیاهی است که می تواند برای افرادی که به مشکل بی خوابی و افسردگی به صورت هم زمان مبتلا هستند، مناسب باشد. در واقع این گیاه بیشتر مناسب سوداوی مزاج هاست. برای درست کردم دم نوش بهار نارنج، کافی است 15 گرم از آن را داخل قوری ریخته و 10 تا 30 دقیقه دم کرد و پس از صاف کردن نوشید.

آب؛ دارویی برای خواب

یکی از نکاتی که افراد باید به آن توجه کافی داشته باشند، نداشتن استرس و تنش های عصبی هنگام خواب است. اگر افراد دچار تنش و استرس باشند دچار اختلال خواب مین شوند و این مسئله در افرادی که دچار خشکی مغز هستند با شدت بیشتری اتفاق می افتد.

همچنین در ورزش کردن باید اعتدال را رعایت کرد چون ورزش شدید می تواند با وجود خستگی زیاد، برای افراد ایجاد بی خوابی کند. در واقع ورزش شدید و استرس باعث از بین رفتن بلغم و رطوبت می شود که همین مسئله می تواند باعث ایجاد بی خوابی شود. افرادی که با مشکل بی خوابی مواجه هستند باید طی روز زیاد آب بنوشند تا رطوبت در بدن شان بالا برود.

غذاهایی که می توانند رطوبت بدن را بالا ببرند باید در برنامه غذایی این دسته از افراد قرار بگیرند. البته نوشیدن آب یا مایعات نباید در ساعت های پایانی شب باشد چون باعث ابتلا به تکرر ادرار و در نهایت بی خوابی می شود. کاهو، گشنیز، کدو حلوایی و گل گاوزبان می توانند رطوبت بدن را تامین کنند. به همین دلیل افراد باید به اندازه کافی از این گیاهان استفاده کنند.

بی خوابی،طب سنتی

بالا بردن رطوبت مغز برای اختلال خواب نباید خیلی زیاد باشد. به این دلیل که فرد دچار خواب آلودگی و کسالت خواهد شد. استفاده از غذاهای تند که حاوی ادویه های مختلف به ویژه فلفل هستند، می توانند منجر به بی خوابی شوند چون گرمی و خشکی را در بدن افزایش می دهند.

به همین دلیل هم افرادی که مزاج گرم و تر یا سرد و تر دارند، خوش خواب تر از افرادی هستند که مزاج گرم و خشک یا سرد و خشک دارند. از طرف دیگر، هر چه سن افراد بالاتر می رود، میزان خشکی مزاج آنها هم بیشتر می شود. به همین دلیل است که معمولا بیشتر سالمندان خواب کمتر و سبک تری نسبت به بچه ها و جوان ترها دارند. اگر دقت کرده باشید، مردم شمال ایران که در مناطقی مرطوب زندگی می کنند، خواب عمیق تری دارند و معمولا هم هنگام صبح، کمی کسل هستند. این در حالی است که مردم مناطق ییلاقی، به رغم داشتن خواب کمتر، هنگام صبح سرحال تر به نظر می رسند.

تغییر آب و هوا، تغییر خورد و خوراک، استفاده بیشتر از غذاهای کنسروی و فرآوری شده و تغییر در حرکت و سکون انسان های امروزی باعث شده تا مزاج آنها به سمت خشکی برود و برنامه خواب آنها به هم بریزد. با این حساب، اصلا عجیب نیست که خیلی از مردم این دوره و زمانه از اختلال خواب رنج می برند.

چند روش مفید برای درمان سیاهی دور چشم

 

  • بابونه دارای مزایای متعدد بسیاری برای پوست است زیرا استرس را تسکین داده و به شما آرامش می بخشد. برای از بین بردن گودی های سیاه زیر چشم، قبل از خواب چای بابونه بنوشید. این کار موجب می شود سیاهی هایی که به خاطر استرس و تنش زیاد ایجاد شده اند با از بین رفتن استرس بهبود یابند.

 

 

در این مطلب ، اول به بعضی از علتهای مهم سیاهی و گودی زیر چشم اشاره کرده و بعدا به شیوه های  معالجه آن می پردازیم:

۱- بی خوابی و عدم داشتن خواب کافی

۲- تجمع مایع زیر پوست چشم که باعث پف کردگی چشم نیز می گردد.

۳- وراثت

۴- بالا رفتن سن و از بین رفتن خاصیت انعطاف پذیری پوست

روش درمان:

۱- آب

مهم ترین راز درمان سیاهی و حلقه های سیاه دور چشم، آب است. بنابراین، به میزان کافی آب بنوشید. آب سرد یخچال، یک راه بسیار مفید برای شادابی پوست دور چشم می باشد. ۲ عدد پد پنبه ای را در آب سرد خیس کنید و آنها را حدود ۵ تا ۱۰ دقیقه روی چشمان خود قرار دهید.

۲- سیب زمینی

سیب زمینی به شکل باور نکردنی می تواند سیاهی های دور چشم را از بین ببرد. برش های سیب زمینی را قبل از خواب روی چشم خود بگذارید. سیب زمینی غنی از انواع ویتامین ها و مواد معدنی شگفت آوری است که قادر است خستگی، چین و چروک، قرمزی چشم ناشی از خستگی کار با کامپیوتر  و سیاهی های دور چشم را بهبود بخشد. این سبزی عالی برای هر نوع پوستی مفید است.

هم اکنون در بسیاری از داروهای مخصوص سیاهی و چین و چروک چشم، سیب زمینی را به کار می برند. زمانی که از کامپیوتر به مدت طولانی استفاده می کنید ممکن است چشمان شما خسته و قرمز شده و حتی آب بیاید. بهترین روش درمانی برای رفع خستگی و قرمزی چشم گذاشتن برش های سیب زمینی بر روی چشم است.

به منظور استفاده از ماسک سیب زمینی، ابتدا پوست خود را بخوبی بشویید و سپس برش های سیب زمینی را به مدت ۱۵ دقیقه روی پوست خود قرار دهید. سپس صورتتان را با آب سرد بشویید.

چنانچه این ماسک را صبح و شب تکرار نمایید، به سرعت و در عرض یک هفته سیاهی های دور چشم از بین رفته و دیگر اثری از گودی های سیاه زیر چشم نخواهد بود.

۳- گلاب

گلاب نیز در بسیاری از محصولات آرایشی و بهداشتی به کار می رود زیرا آنتی اکسیدان عالی است و حاوی ویتامین های A و  C بوده و برای پوست بسیار مفید است.

گلاب باعث رفع خستگی پوست، درخشان و با طراوت شدن آن و بهبود هرگونه التهابی می گردد. از طرف دیگر، گلاب برای درمان تحریکات پوستی، قرمزی و التهاب چشم نیز بسیار مؤثر و مفید می باشد.

برای با طراوت ساختن چشم و از بین بردن سیاهی های دور چشم مقداری پنبه را با گلاب مرطوب ساخته و سپس آن را به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه روی پوست خود قرار دهید.

۴- عصاره خیار

برای تهیه عصاره خیار، فقط کافیست که خیار را رنده کنید تا آب و عصاره آن را به دست آورید.

عصاره خیار برای پوست صورت مخصوصا برای پوست دور چشم بسیار مفید است. عصاره خیار باعث طراوت، شادابی و آرامش پوست می گردد.

با عصاره خیار استرس از شما دور شده و آرامش به پوست شما باز می گردد. مقداری پنبه را در عصاره خیار قرار داده و آن را به مدت ۱۵ دقیقه روی پوست خود بگذارید.

۵- بابونه

بابونه دارای مزایای متعدد بسیاری برای پوست است زیرا استرس را تسکین داده و به شما آرامش می بخشد. برای از بین بردن گودی های سیاه زیر چشم، قبل از خواب چای بابونه بنوشید. این کار موجب می شود سیاهی هایی که به خاطر استرس و تنش زیاد ایجاد شده اند با از بین رفتن استرس بهبود یابند.

روش دیگر این است که یک عدد چای کیسه ای بابونه استفاده نشده را در آب معدنی بگذارید و سپس به کمک پنبه، آن را روی پوست دور چشم خود قرار دهید. اجازه دهید بابونه به مدت ۱۰ دقیقه روی پوستتان بماند.

۶- میوه و سبزیجات

از انواع میوه ها و سبزیجات به میزان کافی مصرف نمایید. سعی کنید آخر شب کمتر کتاب بخوانید و بیش از حد پشت کامپیوتر ننشینید.

آسم از عوارض بی خوابی در سن بالا است

 

  • همچنین خطر آسم در کسانی که حداقل یکبار در هفته دچار بی‌خوابی یا بدخوابی می‌شوند، ۹۴ درصد بالاتر است.از آنجایی که معضل بی‌خوابی قابل مدیریت است، افزایش توجه به عوارض جانبی آن می‌تواند در پیشگیری از آسم سودمند باشد

یافته‌های یک مطالعه تازه نشان می‌دهد، بی‌خوابی ممکن است خطر آسم را در بزرگسالان افزایش دهد. محققان دانشگاه علم و فناوری نروژ دریافته‌اند افراد مبتلا به مشکلات مزمن خواب سه برابر بیشتر از افراد فاقد بی‌خوابی در معرض آسم قرار دارند.

بی‌خوابی در بین بیماران مبتلا به آسم شایع است. این مطالعه شامل حدود ۱۸ هزار نروژی۲۰ تا ۶۵ ساله بود. این پژوهشگران دریافتند افرادی که عنوان کرده بودند «غالبا» یا «تقریبا هر شب» برای خوابیدن مشکل دارند، به ترتیب ۶۵ و ۱۰۸ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به آسم در طول ۱۱ سال بعد قرار دارند. افرادی هم که اعلام کرده بودند خیلی زود از خواب بیدار می‌شوند و «غالبا» یا «تقریبا هر شب» نمی‌توانند دوباره بخوابند، به ترتیب با ۹۲ و ۳۶ درصد افزایش خطر آسم مواجه شدند. همچنین خطر آسم در کسانی که حداقل یکبار در هفته دچار بی‌خوابی یا بدخوابی می‌شوند، ۹۴ درصد بالاتر است.
از آنجایی که معضل بی‌خوابی قابل مدیریت است، افزایش توجه به عوارض جانبی آن می‌تواند در پیشگیری از آسم سودمند باشد

بی خوابی و کم خوابی ، علائم پیشگیری و درمان

  • به منظور درمان درست بی خوابی، شما باید به یک کارآگاه خواب تبدیل شوید . مسائل عاطفی مانند استرس، اضطراب، و افسردگی باعث نیمی از موارد بی خوابی است. اما عادت فرد در طول روز، روال خواب ، و سلامت جسمی نیز ممکن است نقش مهمی داشته باشند.

 

آیا شما هر شب در تلاش برای به خواب رفتن هستید؟ و یا اینکه شما در وسط شب از خواب بیدار شده و با نگرانی به ساعت خیره می شوید تا دوباره خوابتان ببرد؟

بی خوابی یک مشکل رایج است که انرژی فرد ، خلق و خوی، بهداشت، و توانایی در طول روز به آن وابسته است . بی خوابی مزمن حتی می تواند به مشکلات سلامتی جدی تبدیل شود. تغییرات ساده در سبک زندگی شما و عادات روزانه می تواند به توقف بی خوابی شبانه منجر شود.

بی خوابی عدم توانایی برای دریافت مقدار خواب مورد نیاز برای استراحت و تجدید قوا است . از آنجا که افراد مختلف به میزان متفاوتی از خواب در شبانه روز نیاز دارند ، بی خوابی کیفیت خواب و احساس شما بعد از بیدار شدن معنی می شود و صرفا تعداد ساعات خواب را در بر نمی گیرد.حتی اگر شما هشت ساعت در شب در بسترباشید ، اما در طول روز احساس کسل بودن و خستگی داشته باشید شما بی خوابی را تجربه کرده اید.

اگر چه بی خوابی شایعترین شکایت خواب است ، اما تنها اختلال خواب نیست. بی خوابی نشانه ای ازیک مشکل است که از فردی به فرد دیگر متفاوت است . در فردی می تواند چیز ساده ای مانند نوشیدن کافئین بیش از حد در طول روز بی خوابی ایجاد کند در فرد دیگر بی خوابی نشان دهنده یک بیماری یا اضطراب است .

خبر خوب این است که بسیاری از موارد بی خوابی را می توان با تغییراتی در خود ، بدون تکیه بر متخصصان خواب و یا مصرف بیش از حد قرص های خواب آور درمان کرد.

علل بی خوابی : بدانید که چرا نمی توانید به خواب بروید.

به منظور درمان درست بی خوابی، شما باید به یک کارآگاه خواب تبدیل شوید . مسائل عاطفی مانند استرس، اضطراب، و افسردگی باعث نیمی از موارد بی خوابی است. اما عادت فرد در طول روز، روال خواب ، و سلامت جسمی نیز ممکن است نقش مهمی داشته باشند. سعی کنید تمام علل بی خوابی را شناسایی نمایید. هنگامی که ریشه مشکل بدرستی شناسایی شود می توان درمان مناسب را انتخاب کرد.

سوالات زیر شما را در یافتن علت بی خوابی کمک می کند:

آیا شما تحت استرس زیاد قرار دارید ؟

آیا شما افسرده یا احساس عاطفی منفی دارید ؟

آیا شما با احساس مزمن اضطراب مبارزه می کنید؟

آیا شما به تازگی یک تجربه آسیب زا داشته اید ؟

آیا شما هر گونه داروهایی که بر خواب تاثیر می گذارد مصرف می کنید ؟

آیا شما هر گونه مشکل جسمانی دارید؟

آیا محیط برای خواب آرام و راحت دارید ؟

آیا وقت کافی برای در نور روز بودن صرف می کنید؟

آیا شما سعی می کنید هر شب در زمان مشخصی به رختخواب بروید؟

علل شایع جسمی و روانی بی خوابی :

گاهی اوقات ، بی خوابی فقط چند روز طول می کشد و به خودی خود از بین می رود ، به ویژه هنگامی که بی خوابی به علت های آشکار ، مانند استرس بیش از حد ، فقدان کسی یا چیزی و … باشد . اما ممکن است بی خوابی سرسخت و مداوم باشد. بی خوابی مزمن است معمولا به یک موضوع ذهنی یا جسمی خاصی گره خورده است.

مشکلات روحی و روانی است که می تواند بی خوابی ایجاد کند : افسردگی، اضطراب، استرس مزمن ، اختلال دو قطبی ، اختلال استرس پس از ضربه .

داروهایی که می تواند موجب بی خوابی شود : داروهای ضد افسردگی . سرماخوردگی و آنفولانزا که حاوی الکل؛ داروهای ضد درد حاوی کافئین؛ دیورتیک ها، کورتیکواستروئیدها ، هورمون تیروئید ، داروهای فشار خون بالا است.

مشکلات پزشکی است که می تواند منجر بی خوابی شود : آسم ، آلرژی ، بیماری پارکینسون، پرکاری تیروئید ، بازگشت اسید به مری ، بیماری های کلیوی ، سرطان، درد مزمن .

اختلالات خواب است که می تواند منجر بی خوابی شود : سندرم آپنه خواب ، حمله خواب ، پاهای بی قرار .

علل بی خوابی و درمان

1-شناسایی عاداتی که خواب را مختل می کند

بعضی از کارهایی که شما برای مقابله با بی خوابی انجام می دهید در واقع ممکن است مشکل را بدتر کند . برای مثال، اگر شما با استفاده از قرص های خواب آور و یا الکل به خواب می روید ، خوابیدن شما در دراز مدت مختل می شود . یا اگر شما در طول روز قهوه زیادی مصرف می کنید در خوابیدن دچار مشکل می شوید. اغلب، تغییر عادات برای مدت کوتاهی موجب تقویت بی خوابی می شود اما زمانی که شما بتوانید به خوبی این تغییر را انجام دهید به طور حتم راحت تر می خوابید.

از یک دفتر برای پی بردن به علل بی خوابی استفاده نمایید.

شاید عاداتی مانند استرس زیاد در طول روز، گشت و گذار زیاد در اینترنت، خوردن غذایی خاص و یا تفکر و مطالعه ، برخی مواقع موجب بی خوابی در شما شود. با یادداشت کردن آن می توانید راحت تر علت بی خوابی را بیابید.

عادات جدید اتخاذ کنید

اطمینان حاصل کنید که اتاق خواب شما آرام ، تاریک و خنک است. سر و صدا ، نور و گرما می تواند با خواب تداخل پیدا کند. در اتاقتان فن داشته باشید. نور را با پرده بپوشانید.

از ساعت بیولوژیکی بدنتان حمایت کنید. یعنی شب در ساعت مشخص همیشه به رختخواب بروید و صبح ها نیز در ساعت مشخص بیدار شوید حتی روزهای تعطیل و زمان هایی که خیلی خسته هستید زیرا این کار باعث می شود همیشه سرحال باشید و ساعت بیولوژیکتان تغییری نکند.

اجتناب از چرت زدن . چرت زدن در طول روز می توانید به خواب رفتن شبانه را سخت تر نماید. اگر شما احساس می کنید نیاز به چرت زدن دارید ، آن را محدود به 30 دقیقه قبل از 3:00 نمایید.

اجتناب از تحریک کردن فعالیت ها و موقعیت های استرس زا قبل از خواب . ا شامل ورزش شدید . بحث های بزرگ و یا استدلال ؛ و تلویزیون ، کامپیوتر و یا استفاده از بازی های ویدئویی است. در عوض، تمرکز بر روی فعالیت های تسکین دهنده، مانند خواندن، بافندگی، و یا گوش دادن به موسیقی نرم و در حالی که نور اتاقتان کم است.

محدود کردن مصرف کافئین، الکل و نیکوتین . قطع مصرف نوشابه های کافئین دار حداقل هشت ساعت قبل از خواب. سیگار را ترک کنید و یا جلوگیری ازکشیدن آن در شب، زیرا نیکوتین یک محرک است .

آماده سازی مغز خود برای خواب

مغز شما هورمون ملاتونین برای کمک به تنظیم چرخه خواب و بیداری تولید می کند. قرار گرفتن در نور روزباعث می شود مغز شما به اندازه ملاتونین ترشح نماید اما وجود نور مصنوعی بیش از حد باعث می شود تولید ملاتونین سرکوب شود و سخت تر به خواب بروید.. اگر می خواهید مغزتان به طور طبیعی باری خواب آماده شود کار های زیر را انجام دهید:

افزایش قرار گرفتن در معرض نور در طول روز

حذف عینک آفتابی هنگامی که استفاده نکردن از آن خیلی خطرناک نیست.

محدود کردن نور مصنوعی در شب

اجتناب از نور روشن

خاموش کردن صفحه نمایش تلویزیون، گوشی های هوشمند و کامپیوتر حداقل یک ساعت قبل از خواب

استفاده از ماسک خواب.

2-خنثی کردن اضطراب در زمان خواب

بیشترین مشکل در به خواب رفتن، حمله افکار در زمان خواب است. شما ممکن است از رفتن به رختخواب بترسید به دلیل اینکه می دانید که وارد بازی افکار می شوید و تا 2 شب بیدارید.

بهتر است بدنتان را آموزش دهید تا ارتباط بین اتاق خواب و خوابیدن را فرا گیرد. موارد زیر به شما کمک خواهد کرد:

استفاده از اتاق خواب فقط برای خواب و رابطه جنسی. در اتاق خواب کار نکنید، تماشای تلویزیون یا استفاده از کامپیوتر و یا گوشی های هوشمند را تعطیل نمایید. هدف این است که ارتباط اتاق خواب با خواب و رابطه جنسی برقرار شود، به طوری که وقتی شما در رختخواب هستید مغز و بدن شما یک سیگنال قوی ارسال می کند که زمان خواب یا ارتباط جنسی است.

خارج شدن از رختخواب زمانی که شما نمی توانید به خواب بروید. سعی نکنید خودتان را مجبور به خواب رفتن کنید. اینکار اضطرابتان را افزایش می دهد. بلند شوید، اتاق خواب را ترک کنید، کاری آرامش بخش، مانند خواندن، نوشیدن یک فنجان گرم چای بدون کافئین، دوش گرفتن، و یا گوش دادن به موسیقی آرامش بخش انجام دهید. وقتی که شما خواب آلود شدید مجدد به رختخواب بروید.

ساعت هشدار دهنده بیداری را بیرون اتاق قرار دهید زیرا وجود ساعت در اتاق در شما اضطراب ایجاد می کند که چه زمانی باید بیدار شوید.

3- مهار پاسخ آرامش بدن شما

تکنیک های تمدد اعصاب مانند تنفس عمیق، مدیتیشن، یوگا و تای چی می تواند به آرام کردن ذهن و از بین بردن تنش کمک کند. آنها همچنین می توانند کمک کنند سریع تر به خواب بروید و یا اگر در طول شب بیدار شدید سریعتر به خواب برگردید، بدون عوارض جانبی داروهای خواب !

وقتی که دراز کشیده اید تا بخوابید تمرین های آرام بخش و تمدد اعصاب را انجام دهید.

تنفس شکمی داشته باشید.

دراز بکشید و یا خودتان را راحت بگذارید. ماهیچه هایتان را شل کنید. از پاها شروع کنید و ماهیچه را منقبض کنید تا 10 بشمارید سپس رها کنید. اینکار را برای همه ماهیچه ها تک تک انجام دهید.

4- استفاده عاقلانه از مکمل و دارو

گاهی ممکن است بی خوابی شما را به مصرف قرص های خواب آور وسوسه نماید . باید بدانید مصرف قرص خواب باید آگاهانه و زیر نظر پزشک باشد.
دوست عزیز قرص خواب هرگز علت بی خوابی شما را درمان نمی کند و فقط مسکن موقتی است.

مکمل های غذایی برای بی خوابی

بسیاری از مکمل های غذایی و گیاهی که به بازار عرضه شده اند اثرات خوبی بر خواب دارند. برخی از داروهای گیاهی مانند بابونه ، به طور کلی بی ضرر است ، در حالی که دیگرداروها می توانند عوارض جانبی داشته باشند و با داروهای دیگر تداخل پیدا کنند .

زمانی برای دریافت کمک حرفه ای برای بی خوابی

اگر شما در جهت درمان بی خوابی از استراتژی های بالا استفاده کردید اما موفق نشدید شما نیاز به دریافت کمک دارید. به دنبال کمک های حرفه ای برای بی خوابی باشید اگر :

بی خوابی شما با استراتژی های بالا بهتر نمی شود

بی خوابی باعث مشکلات عمده در منزل، محل کار ، یا مدرسه شده است.

شما علائمی مانند درد قفسه سینه یا تنگی نفس را تجربه می کنید.

بی خوابی شما هر شب در حال بدتر شدن است.

یک متخصص با رویکرد شناختی می تواند به شما در شناسایی علت بی خوابی کمک نماید.

نمیدانم به خواب نیاز دارم یا به استراحت

74069_649

 

  • بخشی از هیپوتالاموس در مغز از طریق کنترل هورمون ها فرآیند بیدارشدن را انجام می دهد. این فرآیند توسط سیستم درونی بدن و به آهستگی انجام می پذیرد، بنابراین امکان خواب ماندن وجود دارد و به همین دلیل است که برای بیدارشدن خود را به ساعات های زنگدار وابسته می کنیم.

 

شب است. چراغ ها را خاموش کرده اید و خوابیده اید. به نظر می رسد تمامی اعضای بدن در استراحت مطلق به سر می برند اما در آن زمان مغز می تواند بیدار یا خواب باشد. در طبیعت جاندارانی وجود دارند که این موضوع را بهتر عملی می کنند.

حیواناتی مانند دلفین ها و فوک های دریایی می توانند به گونه ای بخوابند که نیمی از مغز آنها در خواب و نیمی دیگر بیدار باشد. دانشمندان تغییرات پیچیده ای که هنگام خواب در مغز رخ می دهد را با نوار مغزی مشاهده و فعالیت الکتیکی مغز و امواج مغزی را ثبت کرده اند. در چنین شرایطی ضربان قلب نیز به حدود 10 ضربه در دقیقه کاهش می یابد، درجه حرارت بدن یک درجه کم می شود.

تمامی این موضوعات را فهرست وار بررسی کردیم تا به یک سوال اساسی برسیم؛ بدن ما در شرایط گوناگون به خواب نیاز دارد یا استراحت؟ در حالت عادی بیشتر وقت ما صرف کار می شود و کمتر در مورد استراحت فکر می کنیم. بنابراین شب ها طبق عادت به خواب می رویم اما در مواقعی که تعطیل هستیم بیشتر از قبل استراحت می کنیم. در واقع در هر دو مورد نوعی زیاده روی در روند زندگی ما مشاهده می شود. محققان توصیه می کنند از آنجا که کم خوابی و پرخوابی هر دو مضرند زمان خود را طوری تقسیم کنیم تا هم به استراحت خود برسیم و هم فعالیت خود را در حد مطلوبی حفظ کنیم.

خواب مطلوب چند ساعت است؟

این سوال، جوابی ندارد! میزان خواب مطلوب برای هر شخص و وابسته به سن و جنسیت او متفاوت است. البته در مراحل مختلف زندگی این نیاز محدوده های زمانی خاصی را شامل می شود.

به عنوان نمونه نوزادان تازه متولد شده حدود 18 ساعت و سالمندان حدود پنج ساعت در روز می خوابند.

نوجوانان دیرتر و سبک تر به خواب می روند و فرد با افزایش سن خواب کمتر اما عمیق را تجربه می کند. میزان خواب در خانم ها و آقایان نیز با یکدیگر متفاوت است.

استراحت متعادل، بهبود فعالیت های روزانه را به دنبال دارد و اگر از حد تعادل خارج شود تاثیر منفی روی کارها و همچنین سلامت عمومی بدن خواهد داشت. تنظیم احساسات، ذخیره انرژی برای فعالیت های روزمره، تجزیه و تحلیل اطلاعات و طبقه بندی حافظه از پیامدهای مثبت تنظیم خواب و استراحت در زندگی روزمره ما هستند و تاثیر خوابیدن مطلوب و به اندازه نیز بر سازمان های زیستی در سه سطح مورد بررسی قرار می گیرد.

1- سطح عمومی بدن: اولین عملکرد خواب در کلیت یک موجود زنده، تنظیم فعالیت خودکار عصبی مانند ضربان قلب است و اختلال در خواب، اختلال عملکرد سیستم عصبی خودمختار را به دنبال دارد. این یعنی ضربان قلبی شما وقتی استراحت و خواب به اندازه ندارید نامنظم خواهد شد.

2- سطح مغز: کاهش میزان تبادل اطلاعات در سیستم عصبی مرکزی یکی از مزایای خوابیدن تلقی می شود. این موضوع در زمان خواب مطلوب باعث طبقه بندی حافظه خواهد شد. ناگفته نماند هنگام بیداری نیز طبقه بندی حافظه انجام می شود.

3-سطح سلول عصبی: زمان پیام رسانی این سلول ها در زمان خواب به گونه ای تغییر می کند که از تحریک بیش از اندازه سلول های عصبی جلوگیری شود. در واقع خواب به اندازه، تحریک سلول های عصبی را تغییر می دهد.


چگونه بیدار می شویم؟

بخشی از هیپوتالاموس در مغز از طریق کنترل هورمون ها فرآیند بیدارشدن را انجام می دهد. این فرآیند توسط سیستم درونی بدن و به آهستگی انجام می پذیرد، بنابراین امکان خواب ماندن وجود دارد و به همین دلیل است که برای بیدارشدن خود را به ساعات های زنگدار وابسته می کنیم.

اگر ماجرا را به طبیعت بدن بسپاریم بعد از مدت کوتاه با نظم از خواب بیدار خواهیم شد. محققان دریافته اند استفاده عصرگاهی از تلفن های همراه، تلویزیون و رایانه، دیرتر بیدارشدن از خواب شبانه را رقم می زند. در این میان برخی به مصرف قرص های خواب آور روی می آورند. این قرص ها مکانسیم خواب طبیعی را تقلید می کنند و ضمن تاثیر بر پیام رسان های عصبی، گیرنده ها یا هورمون هایی چون ملاتونین، گاه عوارضی هم بر جای می گذارند.

اما چرا با این روش های مصنوعی سعی می کنیم بخوابیم! بیشتر ما دانسته یا ندانسته دریافته ایم که کم خوابی مضر است. دانشمندان این موضوع را به صورت علمی تایید کرده اند و دلایلی هم ارایه داده اند مثل اینکه کمبود خواب با چاقی و دیابت مربتط است و کم خوابی تخریب مکانیسم های مربوط به اشتها و افزایش یک پنجم حوادث جا ده ای با خستگی ناشی از کمبود خواب ارتباط دارد. آنها می گویند خواب بیش از اندازه نیز افزایش خطر مرگ را به دنبال دارد.

بد نیست بدانید بیماری های روحی – روانی مانند افسردگی باعث کم خوابی یا پرخوابی می شوند و نباید به بهانه این فرآیند داروهایی را خودسرانه مصرف کنید.

بدون دارو و طبیعی بی خوابی را درمان کنیم

%d8%a8%db%8c-%d8%ae%d9%88%d8%a7%d8%a8%db%8c

  • متخصصان طب سنتي چين شيوه‌هاي متنوعي براي درمان بي‌خوابي دارند كه يكي از مهم‌ترين و شايع‌ترين آن‌ها طب سوزني است. گياه درماني، اصلاح شيوه زندگي و رژيم غذايي از ديگر تكنيك‌هايي است كه در طب چيني براي درمان بي‌خوابي مورد استفاده قرار مي‌گيرد.

بي‌خوابي از جمله بيماري‌هايي است كه غالب مردم حداقل يك بار در زندگي خود آن را تجربه كرده‌اند. اين اختلال كه به دلايل مختلف از قبيل فشارهاي كاري، تنش‌هاي اجتماعي، استرس و اختلالات روحي و جسمي و گاهي به‌دليل بيماري در بدن ديده مي‌شود، درمان‌هاي متنوعي دارد كه يكي از كم ‌عارضه‌ترين آن‌ها استفاده از شيوه‌هاي درماني طب سنتي و مكمل در سراسر جهان است.


 

قبل از خواب رعايت كنيد

به گفته متخصصان رعايت نكاتي ساده به هنگام خواب تاثير مناسبي بر چگونگي و كيفيت خواب دارد. به‌عنوان مثال داشتن تختخواب مناسب و پاكيزه، تاريك كردن اتاق خواب، آرام بودن فضاي خانه، دوش آب گرم گرفتن، نوشيدن يك ليوان شيرگرم، صرف غذاي مختصر در وعده شام، حفظ آرامش، ‌مرورنكردن مشكلات و فشارهاي روزانه از عواملي است كه افراد را به داشتن خوابي آرام كمك مي‌كند. به گفته متخصصان بهتر است هنگام خواب از تماشاي تلويزيون به‌خصوص تماشاي فيلم‌هاي هيجان انگيز و درام و همين طور مطالعه كتاب و مرور اخبار و حوادث روزنامه‌ها پرهيز كرد.


 

درمان بي‌خوابي با طب سوزنی

متخصصان طب سنتي چين شيوه‌هاي متنوعي براي درمان بي‌خوابي دارند كه يكي از مهم‌ترين و شايع‌ترين آن‌ها طب سوزني است. گياه درماني، اصلاح شيوه زندگي و رژيم غذايي از ديگر تكنيك‌هايي است كه در طب چيني براي درمان بي‌خوابي مورد استفاده قرار مي‌گيرد. افراد زيادي در سراسرجهان وجود دارند كه از طريق اين روش تغييرات قابل ملاحظه‌اي را در كيفيت خواب‌شان احساس كردند، به‌گونه‌اي كه بدون نياز به مسكن يا قرص‌هاي خواب آور به خوابي آرام فرو رفتند.


 

 تكنيك عطردرماني براي بي‌خوابي

متخصصان شيوه درماني عطردرماني با استفاده از رايحه روغن‌هاي گياه اسطوخودوس، سنبل، بابونه و ديگر روغن‌هاي آرامش بخش به درمان بيماري بي‌خوابي مي‌پردازند. در اين شيوه مقداري از روغن سنبل را در كيسه‌اي كوچك ريخته و آن را زير بالش يا در نزديكي محل خواب خود قرار مي‌دهند، رايحه اين روغن به مرور موجب ريلكس‌شدن بدن شده و اعصاب و روان فرد را آماده خوابيدن مي‌كند.

 

ماساژ می تواند بی خوابی را درمان کند

  • براي شروع احتياج به محيط يا اتاقي آرام و ساكت داريد. بهتر است اتاق خواب دريافت‌كننده ماساژ را براي ارائه ماساژ انتخاب كنيد و ماساژ را در تخت‌خواب يا محلي كه هر شب براي خواب درنظر دارد انجام دهيد تا پس از دريافت ماساژ به آرامي به خوابي عميق فرو رود.

 

از ميان انواع بي‌خوابي تنها 5 درصد آن‌ها در جهان احتياج به درمان و تجويز دارو دارند و مابقي آن‌ها با اصلاح شيوه زندگي، تغيير رژيم غذايي و بهره‌گيري از تكنيك‌هاي ماساژدرماني قابل كنترل و درمان  هستند. بايد توجه داشت درصورتي كه بي‌خوابي در يك فرد از يك ماه تجاوز كند اين نوع بي‌خوابي در گروه بي‌خوابي‌هاي مزمن جاي دارد و براي درمان آن بايد به متخصص مراجعه كرد تا دلايل بروز آن ريشه‌يابي شود. اما اگر بي‌خوابي‌ها چند روز در ماه تكرار شود براي درمان آن مي‌توان دست به دامن تكنيك‌هاي ماساژ درماني شد.


 

آرامش شرط  اول درمان

براي شروع احتياج به محيط يا اتاقي آرام و ساكت داريد. بهتر است اتاق خواب دريافت‌كننده ماساژ را براي ارائه ماساژ انتخاب كنيد و ماساژ را در تخت‌خواب يا محلي كه هر شب براي خواب درنظر دارد انجام دهيد تا پس از دريافت ماساژ به آرامي به خوابي عميق فرو رود. پيش از شروع كار با يك ملحفه تميز سطح رخت‌خواب بيمار را بپوشانيد و از او بخواهيد كه روي تخت چهارزانو بنشيند. تنظيم نور اتاق و كافي بودن ميزان اكسيژن نيز از ديگر نكاتي است كه در تاثيرپذيري ماساژ موثر خواهد بود.


13227_397

روغن اسطوخدوس را فراموش نكنيد

ارائه اين ماساژ نيازي به استفاده از روغن ندارد اما مي‌توانيد براي تاثير بيشتر آن روي بيمار، از رايحه روغن اسطوخدوس براي ايجاد آرامش و ريلكسي در بيمار كمك بگيريد. براي شروع تنها كافي است 2 برجستگي موازي در محل رويش موهاي حد فاصل گردن و سر را شناسايي كرده و با كمك هر 2 انگشت شست براي ماساژ اين نقاط آماده شويد. در اين حالت سرانگشت هر 2 شست را به آرامي روي برجستگي‌ها قرار داده و با كمك 4 انگشت ديگر طرفين سر را درون دست‌ها محافظت كرده تا به اين ترتيب از حركت‌هاي بي‌مورد سر جلوگيري كنيد. براي ماساژ اين نقاط، كافي است انگشت شست را به‌صورت دوراني در محل برجستگي‌ها حركت دهيد. با شروع ماساژ از سر،  آرامش را از نقاط بالايي بدن به بخش پاييني بدن منتقل مي‌كنيد.


13228_647

ماساژ شكم در 2 مرحله

در اين مرحله از بيمار بخواهيد به پشت روي تخت دراز بكشد. در منطقه شكم بيمار درست 4 انگشت بالاتر از ناف و يك انگشت پايين‌تر از قفسه سينه نقطه‌اي وجود دارد كه ماساژ دادن آن به‌مدت يك تا 3 دقيقه به عميق شدن خواب بيمار كمك مي‌كند. دقت داشته باشيد براي ماساژ اين منطقه نبايد فشار زيادي را به شكم بيمار وارد كنيد. بنابراين خيلي آرام و با بهره گرفتن از 2 انگشت شست نقطه مورد نظر را ماساژ دهيد. در اين مرحله ماساژ ارائه شده به بيمار به‌صورت صفر و يك صورت مي‌گيرد. به اين ترتيب كه 3 ثانيه نقطه مورد نظر را فشار مي‌دهيد و 3 ثانيه آن را آزاد نگه مي‌داريد.


13229_618

3دقيقه ناف  را ماساژ دهيد

در ادامه روند آماده‌سازي‌ بيمار براي خواب، كافي است در نقطه‌اي كه آن را 4 انگشت پايين‌تر از ناف بيمار پيدا مي‌كنيد، ماساژ را ادامه دهيد. براي ماساژ اين بخش بايد مراقب باشيد تنها از يك انگشت استفاده كنيد و ماساژ را در سطحي وسيع‌تر به بيمار ارائه دهيد. براي اين منظور كافي است سرانگشتان دست‌تان را در محل مورد نظر گذاشته و با كمك سرانگشتان دست ديگر فشارهاي خفيفي به محل ذكر شده وارد كنيد. به مرور اين فشارها را افزايش دهيد. ميزان اين فشارها بايد به‌گونه‌اي باشد كه دريافت‌كننده ماساژ احساس درد نداشته باشد و در آرامش باشد. در اين مرحله بايد مراقب بود، مدت زمان ماساژ بيشتر از 3 دقيقه نشود.


13230_339

افزايش‌آرامش عضلات پشت

در اين مرحله از بيمار بخواهيد، به روي شكم بخوابد. سپس روي ستون فقرات درست روي مهره هفتم ستون فقرات و در 2 طرف خط عمودي كه بدن را به 2 نيم قسمت مي‌كند با كمك 2 انگشت شست به ماساژ بيمار بپردازيد. براي اين كار كافي است با كمك انگشتان شست فشارهاي خفيفي را به نقاط مورد نظر وارد كرده و به مرور در مدت زمان 3 دقيقه اين فشارها را افزايش دهيد.


13231_737

ارتقاي كيفيت خواب

در اين حالت براي افزايش ميزان تاثير پذيري ماساژ در بهبود وضعيت خواب كافي است، در قسمت پايين كمردرست يك انگشت مانده به دومين مهره در طرفين ستون فقرات را با كمك سرانگشت هر 2 شست ماساژ دهيد. براي ماساژ اين منطقه كافي است كه انگشت شست را به‌صورت دايره‌وار يا به‌صورت صفر و يك روي محل مورد نظر قرار دهيد و اين نقطه را ماساژ دهيد. بهتر است اين نقاط را به‌مدت يك تا 3 دقيقه به‌خوبي ماساژ دهيد.


 

ماساژ كتف و آرام بخشي

در اين مرحله كه بخش پاياني ماساژ محسوب مي‌شود بايد به آرامي و با حركت‌هاي بسيار آرام هر 2 دست بيمار را از سمت كتف‌ها به سمت پايين لمس كنيد. به اين ترتيب خيلي آرام كف هر 2 دست را روي كتف بيمار گذاشته و با حركت‌هاي آرام از سمت كتف به سمت كمر حركت داده و سعي كنيد اين حركت را در تمامي قسمت‌هاي پشت تكرار كنيد. پس از اين با كمك دست‌ها روي پاها نيز همين حركت را تكرار كنيد. در اين حالت از بيمار بخواهيد به پشت بخوابد. همين حركت را روي بدن وي تكرار كنيد و خيلي آرام اتاق بيمار را ترك كنيد و اجازه دهيد او در آرامش استراحت كند و به خواب رود.


نکته : دريافت ماساژ پيش از خواب علاوه بر آنكه موجب بهبود و ارتقاي كيفيت خواب در  دريافت‌كننده ماساژ مي‌شود، مي‌تواند با تسريع و بهبود سرعت جريان خون، خونرساني بهتري به سلول‌ها و اندام‌هاي بدن انجام دهد.

به اين ترتيب با افزايش سرعت جريان خون و بهبود آن موادغذايي و اكسيژن مورد نياز بدن تامين مي‌شود. بنابراين استفاده از اين ماساژ در آن واحد مي‌تواند 2 اثر ماندگار و موثر در حفظ سلامت و تندرستي بدن داشته باشد.

بی خوابی خطرناک است / علائم و دلیل و درمان بی خوابی

7106_730

 

 

  • درمان بی‌خوابی بستگی به دلیل بی‌خوابی شما دارد. اگر مشکلات فیزیکی مثل دردهای مزمن و یا اختلالات روانی مثل استرس رنج می‌برید، درمان این مشکلات، بی‌خوابی را نیز برطرف می‌کند.

 

1 بی‌خوابی موقت: این نوع بی‌خوابی اغلب با استرس‌های کوتاه‌مدت و دوره‌ای همراه است و معمولا برای چند روز یا چند هفته طول می‌کشد و اغلب در کمتر از یک ماه برطرف می‌شود.
2 بی‌خوابی حاد و طولانی مدت: بی‌خواب حاد اغلب یکی از عوارض یک مشکل سلامتی مثل افسردگی یا دردهای مزمن است. این بی‌خوابی معمولا کمتر اتفاق می‌افتد.


علائم بی‌خوابی

عوارض و علائم بی‌خوابی در مورد هر فرد متفاوتاست. افراد مبتلا به بی‌خوابی معمولا:
در به خواب رفتن با مشکل مواجه هستند. آنها گاهی یک ساعت یا بیشتر در تخت دراز می‌کشند، از این پهلو به آن پهلو می‌شوند و منتظر می‌مانند تا به خواب بروند.
در طول شب از خواب بیدار می‌شوند و برای دوباره به خواب رفتن با مشکل مواجه می‌شوند.
صبح خیلی زود از خواب بیدار می‌شوند.
صبح وقتی از خواب بیدار می‌شوند، خسته هستند و حالت افرادی را دارند که اصلا خواب خوب و کافی نداشته‌اند.
احساس خواب‌آلودگی، خشم و بدخلقی دارند و قادر نیستند کارهای روزانه خود را به خوبی و در زمان خودش انجام دهند.


بی‌خوابی یک بیماری نیست که با انجام یک آزمایش بتوان آن را تشخیثص داد. اما وقتی نمی‌توانید به خوبی بخواید باید دنبال دلایل آن بگردید.

گاهی اوقات برخی افراد نیاز به مصرف دارو دارند و باید برای یک دوره کوتاه‌مدت با تجویز پزشک دارو مصرف کنند، اما مطمئن باشید که هیچ‌چیز مثل تغییرهای رفتاری و تغییر در شیوه زندگی نمی‌تواند موثر باشد. مشکل بی‌خوابی را حتما جدی بگیرید زیرا در طولانی مدت می‌تواند باعث بروز افسردگی، تصادفات رانندگی، اختلال در نحوه کار، بروز مشکل در ازدواج و روابط اجتماعی شود و در نهایت هم مشکلات سلامتی به دنبال خواهد داشت.


دلایل ابتلا به بی‌خوابی

عوامل مختلفی می‌تواند باعث بروز اختلالاتی در خوابشود از جمله:

  •  استرس می‌تواند در اثر ترس در مورد یک مناسبت خاص مثل یک سخنرانی یا نگرانی در مودر کار یا مدرسه ایجاد شود.
  •  افسردگی، اضطراب و نگرانی و دیگر شرایط روانی و احساسی
  •  عادات نادرست خواب مثل تماشای تلویزیون در رختخواب یا نداشتن یک برنامه منظم برای ساعت خواب. اگر با مشکل خواب مواجه هستید، ممکن است در مورد به خواب رفتن نگرانی داشته باشید و این می‌تواند مشکل را بدتر کند.
  •  ایجاد تغییر در عادت‌های خواب. این تغییرات زمانی اتفاق می‌افتد که در محل خواب شما چیزی ناراحت‌کننده می‌شود مثل سروصدا، نور و یا خوابیدن در تختخواب دیگران. گاهی وقتی در برنامه خوابتان تغییراتی صورت می‌گیرد، دچار بی‌خوابی خواهید شد، مثل کار کردن در شیفت شبانه و یا تغییر ساعت به دلیل سفرهای طولانی
  •  مشکلات سلامتی. مثل درد، مشکلات تنفسی.
  •  محرک‌ها. مثل تنباکو و کافیین. برخی داروهای خاص و البته استفاده از مواد مخدر و مشروبات الکلی
  •  عدم تحرک و نداشتن یک برنامه ورزشی منظم

درمان بی‌خوابی

درمان بی‌خوابی بستگی به دلیل بی‌خوابی شما دارد. اگر مشکلات فیزیکی مثل دردهای مزمن و یا اختلالات روانی مثل استرس رنج می‌برید، درمان این مشکلات، بی‌خوابی را نیز برطرف می‌کند.

با چند تغاییر ساده می‌توانید بهتر بخوابید از جمله:

  •  هر شب راس ساعت معینی به تخت خواب بروید
  •  هر روز صبح راس ساعت معینی از خواب بیدار شوید
  •  از مصرف نوشیدنی‌های کافئین‌دار چندساعت قبل از خواب پرهیز کنید.
  •  روزانه و منظم ورزش کنید. (البته به خاطر داشته باشید که حداقل 3 تا 4 ساعت قبل از خواب ورزش خود را تمام کرده باشید.)
  •  در طول روز نخوابید.
  •  دماي اتاق خواب خود را متناسب با دماسنج بدنتان تنظيم کنيد.
  •  قبل از خواب کمي مطالعه کنيد.