راه حل و پیشنهادهای طب سنتی برای لاغر شدن

 

  • در طب سنتی، مواد خوراکی را به غذاها و دواها تقسیم بندی می‌کنند. به گفته این پژوهشگر طب سنتی، غذاهایی مانند نان و گوشت و برنج، گرمایی متعادل در بدن تولید می‌کنند و قدرت تغییر متابولیسم بدن را ندارند. اما این دواها هستند که بدن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند و می‌توانند سوخت‌و‌ساز بدن را افزایش یا کاهش دهند.

بیشتر افراد دچار اضافه وزن و آنها که می‌خواهند تناسب اندامشان حفظ شود، به دنبال شناسایی خوردنی‌ها و نوشیدنی‌هایی هستند که با بالا بردن سوخت‌و‌ساز بدنشان، کالری مازادی ذخیره نکنند. اما آیا با افزایش سوخت‌و‌ساز بدن می‌توانیم به کاهش موثر وزن کمک کنیم؟

محمد احمدی، کارشناس ارشد علوم بهداشتی در تغذیه در این خصوص  می‌گوید: بدن دائم براساس نیازش در حال سوزاندن یا تجزیه مولکول‌های بزرگ‌تر برای تولید انرژی و ساختن یا ترکیب مولکول‌های کوچک‌تر به منظور ذخیره انرژی است؛ انرژی‌ای که از طریق غذا وارد بدن می‌شود، در سه قسمت مصرف می‌شود. یک قسمت از این انرژی، صرف فعالیت‌ها یا متابولیسم پایه بدن ازجمله تنفس، گردش خون، ساخت ترکیبات ضروری داخل بدن، پمپ یون‌ها از غشاهای بدن، انرژی مورد نیاز برای سیستم عصبی مرکزی و انرژی و حفظ دمای بدن می‌شود و در بیشتر افراد، بیشترین قسمت انرژی مصرفی بدن را که حدود ۷۰ـ۶۰ درصد است، تشکیل می‌دهد.

قسمت دوم انرژی مصرفی، صرف فعالیت بدنی می‌شود که از صد کیلوکالری در روز در افراد بی‌تحرک تا ۳۰۰۰ کیلوکالری در روز در افراد بسیار فعال متغیر است. قسمت سوم، انرژی گرمازایی غذاست. یعنی غذایی که مصرف می‌کنیم تا هضم و جذب شود و مورد استفاده سلول‌ها قرار گیرد، نیاز به گرفتن انرژی و گرما از بدن دارد. این قسمت کوچک‌ترین جزء بوده و حدود ۱۰درصد کل انرژی مصرفی روزانه را شامل می‌شود.

پس چرا چاق می‌شویم؟

یکی از دلایل اضافه وزن و چاقی، کاهش میزان متابولیسم (سوخت و ساز) بدن است که اغلب بر اثر نداشتن فعالیت بدنی موثر ایجاد می‌شود و سبب برهم خوردن تعادل میان انرژی دریافتی از غذا و مصرف آن در بدن می‌شود. احمدی ضمن اشاره به این موضوع می‌افزاید: البته کاهش میزان متابولیسم در حد بسیار زیاد، حالت غیرطبیعی و نوعی بیماری است که بر اثر کمبود عملکرد هورمون‌های تیروئیدی در بدن اتفاق می‌افتد و با علائمی چون خستگی مفرط، خواب زیاد و سنگین، بی‌حوصلگی، کم‌خونی، احساس سرما، یبوست، قاعدگی نامنظم و… همراه است و باید تحت نظر پزشک فوق‌تخصص غدد درمان شود.

استفاده از غذاهای کم کالری

از دیدگاه طب نوین، مصرف مداوم غذاهای کم کالری باعث کاهش متابولیسم پایه می‌شود و تنها به مقدار کمی وزن را کاهش می‌دهد و اگر فرد دوباره به برنامه غذایی قبلی‌اش برگردد بیشتر از قبل وزن اضافه خواهد کرد! به گفته این پژوهشگر طب سنتی، بهترین راهکار برای کاهش وزن، افزایش سطح فعالیت بدنی همراه با رعایت یک رژیم غذایی تنظیم شده توسط متخصص تغذیه است، نه رژیم غذایی خودسرانه.

موضوع دیگری که احمدی به آن اشاره می‌کند، مربوط به میزان انرژی گرمازایی هر کدام از درشت مغذی‌هاست. غذاهای پروتئینی در روند هضم و جذب در بدن در مقایسه با غذاهای کربوهیدراتی و حاوی چربی، به میزان بیشتری انرژی از بدن می‌گیرند و در نتیجه در برخی رژیم‌های لاغری استفاده می‌شوند،‌ ضمن این که بدانید چربی در مقادیر مساوی با پروتئین و کربوهیدرات، انرژی بیشتری در بدن تولید می‌کند و این یکی از مکانیسم‌های ایجاد چاقی توسط چربی است.

همچنین در منابع تغذیه نوین اشاره شده است که افزودن برخی مواد غذایی به رژیم غذایی روزانه می‌تواند میزان متابولیسم پایه را برای چند ساعت افزایش دهد. مثلا مصرف ۳۵۰ ـ ۲۰۰ میلی‌گرم کافئین در مردان و ۲۴۰ میلی‌گرم کافئین در زنان به‌صورت روزانه سبب افزایش متابولیسم پایه می‌شود.

طب سنتی چه نظری دارد؟

در طب سنتی، مواد خوراکی را به غذاها و دواها تقسیم بندی می‌کنند. به گفته این پژوهشگر طب سنتی، غذاهایی مانند نان و گوشت و برنج، گرمایی متعادل در بدن تولید می‌کنند و قدرت تغییر متابولیسم بدن را ندارند. اما این دواها هستند که بدن را تحت‌تأثیر قرار می‌دهند و می‌توانند سوخت‌و‌ساز بدن را افزایش یا کاهش دهند. دواها در طب سنتی ایرانی اغلب به داروهای گرم و سرد تقسیم می‌شوند.

احمدی می‌گوید داروهای سرد در افراد معتدل، حرارت بدن را کاهش می‌دهند و به عبارتی باعث کاهش متابولیسم می‌شود. اما دواهای گرم قاعدتا متابولیسم را بالا می‌برند.

با این گیاهان سوخت‌و‌ساز بدن را بالا ببرید

* زیره: در درجه سوم گرمی و خشکی قرار دارد و می‌توان عرق آن را به اندازه یک استکان قبل از غذا میل کرد.

* دارچین: علاوه بر این که حرارت بدن را افزایش می‌دهد، مصرف
دم کرده آن به هضم بهتر غذا کمک می‌کند.

* زنجبیل: آن را می‌توان به شکل مربا، عسل یا دم‌کرده استفاده کرد. زنجبیل بویژه برای مبتلایان به دردهای مفاصل که با خوردن لبنیات دردشان تشدید می‌شود، مناسب است.

* پیاز: از سردی غذاها می‌کاهد و به افزایش متابولیسم بدن کمک می‌کند.

* سیر: علاوه بر این که سبب افزایش حرارت بدن می‌شود، به کاهش چربی و رقیق کردن خون کمک می‌کند و طبع آن اواخر درجه سوم گرمی و خشکی است.

* فلفل: این گیاه حرارت بدن را افزایش می‌‌دهد و اضافه کردن آن به غذا سبب تقویت هاضمه می‌شود.

* آویشن و پونه: دارای اثر گرم‌کنندگی و ضد‌عفونی‌کننده بدن است.

* زردچوبه: این گیاه نیز گرمی و خشکی زیادی دارد و به عنوان افزایش‌دهنده متابولیسم می‌توان آن را به غذاها اضافه کرد.

* هل: آن را می‌توان همراه با چای دم کرد و نوشید.

آویشن و خواص خوشمزه آن!!

آویشن از جمله گیاهانی می باشد که هم جنبه ی خوراکی دارد و همچنین خواص دارویی که بسیار عالی و مفید می باشد.  آویشن برای افرادی که مزاج گرم و خشک دارند، مانند صفراوی ها مضر است. بیشترین کارکرد آن در طب سنتی مربوط به درمان بیماری های دستگاه تنفس می شود، این گیاه می توانند ریه ها را تقویت کند، ضد سرفه و خلط آور خوبی است، همچنین یک نوع محلل بوده که در دفع اخلاط ریه به ما کمک می کند.

ادامه خواندن آویشن و خواص خوشمزه آن!!

آویشن فشار خون را پایین می اورد و برای درمان آکنه مفید است

  • آویشن یکی از عناصر تشکیل‌دهنده بسیاری از حشره‌کش‌ها به حساب می‌آید و برای از بین بردن ویروس، باکتری‌ها، موش‌ها و دیگر جانوران موذی استفاده می‌شود. برای ساخت یک آفت‌کش خانگی ٤ قطره از روغن آویشن را با روغن زیتون ترکیب کنید.

 

آویشن گیاهی از خانواده نعناع است که در مصر باستان از آن برای مومیایی کردن استفاده می‌کردند درحالی‌که در یونان به‌عنوان عود کاربرد داشته است.

گیاه آویشن به‌ دلیل خواص درمانی از قبیل نقش آن در درمان آکنه و فشارخون بالا شناخته شده است. افرادی که به آکنه مبتلا هستند مواد دارویی بسیاری را برای درمان این عارضه پوستی امتحان می‌کنند که اغلب نتیجه خوبی نمی‌گیرند. اما آویشن به‌ دلیل دارا بودن خواص ضدباکتریایی ممکن است در آینده به‌عنوان عنصر مقابله‌کننده با آکنه مورد استفاده قرار گیرد. همچنین بررسی‌ها حاکی از آن است که این گیاه یک روش طبیعی بهتر از داروهای شیمیایی ضدآکنه برای درمان این عارضه عمل خواهد کرد.

از سوی دیگر نتایج یک مطالعه جدید نشان می‌دهد عصاره آویشن به‌طور چشمگیری میزان ضربان قلب را در موش‌های مبتلا به فشارخون بالا کاهش می‌دهد و همچنین به پایین آوردن میزان کلسترول کمک می‌کند. کارشناسان توصیه می‌کنند یکی از روش‌های مطمئن استفاده از آویشن برای کاهش ضربان قلب جایگزین کردن آن با نمک در مواد خوراکی است.

علاوه‌بر این از دیگر خواص آویشن می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

درمان سرفه با آویشن: روغن آویشن که از برگ‌های آن گرفته می‌شود اغلب به‌عنوان داروی طبیعی برای سرفه کاربرد دارد. در یک مطالعه مشخص شد ترکیب آویشن با برگ‌های گیاه «پاپیتال» به تسکین سرفه و دیگر علایم برونشیت کمک می‌کند. آویشن برای افزایش ایمنی بدن: تأمین تمامی ویتامین‌های مورد نیاز بدن در روز از طریق خوردن موادغذایی تاحدودی سخت است اما آویشن منبع غنی از ویتامین های  A و C است. همچنین از دیگر فواید آویشن وجود مس، فیبر، منگنز و آهن در آن است.

خاصیت آویشن در گندزدایی کردن: گرد و خاک یکی از خطرناک‌ترین آلاینده‌های هوا در فضای خانه است که می‌توان برای از بین بردن آن از روغن آویشن استفاده کرد. روغن این گیاه دارای خواص ضدقارچی است.

خلاصی از آفات با آویشن: آویشن یکی از عناصر تشکیل‌دهنده بسیاری از حشره‌کش‌ها به حساب می‌آید و برای از بین بردن ویروس، باکتری‌ها، موش‌ها و دیگر جانوران موذی استفاده می‌شود. برای ساخت یک آفت‌کش خانگی ٤ قطره از روغن آویشن را با روغن زیتون ترکیب کنید.

آویشن بهبود دهنده خلق‌وخو: روغن آویشن اغلب برای معطر کردن استفاده می‌شود چرا که حاوی ماده فعالی به نام «کارواکرول» است. در مطالعه انجام شده در ‌سال ٢٠١٣ مشخص شد کارواکرول با تأثیر روی فعالیت اعصاب موجب تقویت احساس سرحالی و شاد بودن در فرد می‌شود.

مواد غذایی خوشمزه برای سلامت ریه ها

 

  • چای سبز برای تقویت و افزایش سلامت ریه‌ها مفید است چون حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی (پولیفنول‌ها) است که احتمال ابتلا به سرطان ریه را به‌خصوص در سیگاری‌ها کاهش می‌دهد. محققان تایوانی معتقدند که مصرف روزانه این چای خطر رشد تومورهای ریه را کاهش می‌دهد.

 

این روزها که آسمان شهرهای بزرگ پر شده از آلاینده‌های مختلف و اطراف‌مان هم پر شده از افرادی که سیگار از دست‌شان نمی‌افتد، تنها کاری که ‌می‌توان کرد رعایت بهداشت زندگی است و تغذیه سالم تا ریه‌های‌مان از گزند این‌همه آسیب در امان باشد. در این مطلب مواد غذایی دوستدار سلامت ریه‌ها را مرور می‌کنیم.

بروکلی و رفقا

اطراف ما آکنده از گازها و ترکیبات سمی مانند بنزن و آکرولئین است که از اگزوز ماشین‌ها، دود سیگار و … وارد هوا شده و سلامت ریه‌ها را به خطر می‌اندازند. خوشبختانه کلم بروکلی با این ترکیبات شیمیایی مقابله و از ابتلا به آسم، حساسیت‌ها و مشکلات دستگاه تنفسی پیشگیری می‌کند. گل‌کلم، کلم بروکسل و انواع کلم‌های دیگر نیز به دلیل دارا بودن ترکیباتی به نام «سولفورفان‌ها» آسیب‌های وارده به سلول‌های ریه را کاهش می‌دهند. توصیه می‌شود کلم‌ها را به صورت بخارپز یا خام میل کنید تا به‌طور کامل از خواص آنها بهره‌مند شوید.

سیب

مصرف منظم و زیاد این میوه بهشتی خطر ابتلا به بیماری‌های دستگاه تنفسی، به‌خصوص آسم را کاهش می‌دهد زیرا حاوی ترکیبی قوی به نام «پولیفنول» است که مانند منیزیم و انواع امگا3 جزء قوی‌ترین ضدالتهاب‌ها هستند. این تاثیر ضدالتهابی سیب با آسیب‌های وارده به نای مقابله می‌کند. محققان انگلیسی معتقدند افرادی که هر هفته بیش از پنج عدد سیب می‌خورند، ریه‌های سالم‌تری دارند و کمتر با مشکلات تنفسی، آسم و تنگی‌نفس مواجه می‌شوند.

سویا و مشتقاتش

سویا حاوی مولکول‌هایی شبیه استرون است که از رشد و گسترش تومورها پیشگیری می‌کنند. این مولکول‌ها که ایزوفلاون‌ها نام دارند، خطر ابتلا به سرطان ریه را 40 درصد کاهش می‌دهند. توصیه می‌شود برای افزایش سلامت ریه‌های‌تان، به‌خصوص اگر سیگاری هستید، از مصرف سویا و مشتقاتش مانند نوشیدنی سویا و توفو (پنیر سویا) غافل نشوید. محققان معتقدند سویا باعث افزایش قدرت پرتودرمانی برای نابودی سلول‌های سرطان ریه می‌شود.

مواد غذایی سرشار از ویتامین‌های B

ویتامین‌های B6 و B9 یا همان اسیدفولیک برای سلامت ریه‌ها ضروری‌اند. هر دوی این ویتامین‌ها از سلول‌های ریه در برابر آلودگی هوا و آسیب دخانیات حفظ و از رشد تومورها پیشگیری می‌کنند. این ویتامین‌ها در کاهو، اسفناج، حبوبات، تخم‌مرغ، غلات کامل، آجیل‌ها، چغندر، آرتیشو یا کنگرفرنگی و انواع ماهی‌ها و … وجود دارند. اگر هوای شهرتان آلوده است یا سیگار می‌کشید از ویتامین‌های گروه B بیشتر استفاده کنید.

مواد غذایی حاوی کرستین

کرستین یک مولکول آنتی‌اکسیدانی است که ریه‌ها را سالم‌تر نگه‌ می‌دارد و خطر ابتلا به سرطان ریه را به‌خصوص در افراد سیگاری کاهش می‌دهد. آنتی‌اکسیدان‌ها ترکیبات مفیدی هستند که با رادیکال‌های آزاد یا مولکول‌های آسیب‌رسان به سلول‌های بدن مقابله می‌کنند. کرستین در میوه‌ها و سبزیجاتی مانند پیاز، سیر، مورد صحرایی، انگور فرنگی، شاه‌توت، کاهو، سیب و… به میزان کافی وجود دارد.

چای سبز

چای سبز برای تقویت و افزایش سلامت ریه‌ها مفید است چون حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی (پولیفنول‌ها) است که احتمال ابتلا به سرطان ریه را به‌خصوص در سیگاری‌ها کاهش می‌دهد. محققان تایوانی معتقدند که مصرف روزانه این چای خطر رشد تومورهای ریه را کاهش می‌دهد. به عقیده آنها خطر ابتلا به سرطان ریه در سیگاری‌هایی که چای سبز نمی‌نوشند 12 برابر بیشتر از افرادی است که روزانه یک فنجان از آن را میل می‌کنند.

ویتامین خورشیدی

ویتامین D خواص ضدسرطانی دارد و برای تقویت سیستم ایمنی بدن لازم است. متاسفانه کمبود این ویتامین باعث تضعیف عملکرد ریه شده و سیستم ایمنی بدن را نیز آسیب‌پذیر می‌کند. وقتی سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد، باکتری‌ها و ویروس‌ها فرصت جولان بیشتری دارند و ارگان‌های حیاتی مانند ریه را نشانه می‌روند. نور خورشید منبع اصلی ویتامین D است. البته این ویتامین در شیر، نوشیدنی سویا، بادام، ماهی، قارچ، زرده تخم‌مرغ، ماست و سبزیجات سبز رنگ نیز وجود دارد.

زردچوبه

زردچوبه را یک ادویه ضدسرطان فوق‌العاده می‌دانند. این ادویه حاوی ترکیبات آنتی‌اکسیدانی طبیعی است که با سلول‌های سرطانی ریه مقابله کرده و آنها را سالم نگه می‌دارند. حتما به همه غذاهای‌تان زردچوبه بزنید. همچنین می‌توانید با نظر پزشک یا داروساز از قرص‌ها یا کپسول‌های ساخته‌شده از این ادویه استفاده کنید. بهتر است از مکمل‌هایی استفاده کنید که در آن «پیپرین» که از فلفل گرفته می‌شود نیز وجود داشته باشد. توجه داشته باشید که آلو‌ورا نیز مانند زردچوبه یکی از گیاهان ضدسرطان طبیعی است.

آویشن

آویشن ضدعفونی‌کننده است و خواص ضدباکتریایی قوی دارد زیرا حاوی ترکیبی به نام «تیمول» است که برای تقویت سیستم ایمنی بدن همچنین درمان التهاب و عفونت‌های مجاری تنفسی و تسکین ریه‌ها مفید است. برای بهره‌مندی از خواص آویشن می‌توانید یک تا دو گرم آویشن خشک را با یک فنجان  آب‌جوش به مدت 10 دقیقه دم و میل کنید. می‌توانید مقداری عسل نیز به این دمنوش اضافه کنید تا طعم آن بهتر شود.

دوستان نارنجی‌پوش

آلاینده‌های موجود در هوا و دود سیگار باعث فعال شدن رادیکال‌های آزاد شده و به سلول‌های ریه‌ آسیب می‌زند. خوشبختانه ترکیبات آنتی‌اکسیدانی موجود در میوه‌ها و سبزیجات نارنجی‌رنگ آسیب‌های این رادیکال‌های شوم را خنثی کرده و سلامت ریه‌ها را بالا می‌برند. به عقیده محققان سنگاپوری، میوه‌ها و سبزیجات قرمز و نارنجی‌رنگ مانند پرتقال، نارنگی، انبه، هویج، فلفل دلمه‌ای قرمز و … که سرشار از بتاکاروتن و بتاگریپتوگزانتین هستند، برای سلامت ریه‌ها فوق‌العاده‌اند. این میوه‌ها همچنین حاوی ویتامین C نیز هستند که خواص آنتی‌اکسیدانی دارند و سلامت ریه‌ها را به‌خصوص در افراد سیگاری ارتقا می‌دهند.

چند نکته‌ که شاید نمی‌دانستید

دستگاه تنفس ما روزانه حدود 8هزار لیتر هوا را از راه 300 میلیون حفره موجود در ریه‌ها تصفیه می‌کند تا اکسیژن مورد نیاز خون را تامین کند. سیگار را ترک و با مصرف مواد غذایی مفید ریه‌های‌تان را تقویت کنید.

از هر دو نفر سیگاری، یک نفر به دلیل آسیب‌های دخانیات جان خود را از دست می‌دهد. با این وجود، هنوز هم خیلی‌ها بدون توجه به این آمارهای هشدار دهنده همچنان به دود کردن سیگار ادامه می‌دهند.

دود سیگار حاوی بیش از 4000 نوع ترکیبات شیمیایی است که به سلامت ریه‌ها رحم نمی‌کنند. اگر سیگار می‌کشید یا در معرض دود سیگار قرار دارید، بهتر است به طور مرتب به فکر سم‌زدایی بدن‌تان باشید.