ترک خوردگی دندان را چطور درمان کنیم

  • تغییر ناگهانی دما نیز می‌تواند یک دندان را بشکند و از بین ببرد. برای مثال، این اتفاق زمانی می‌افتد که فرد چای بنوشد و دهانش بسوزد، سپس یک لیوان آب سرد را برای تسکین این سوختگی بنوشد. این تغییر ناگهانی دما در دهان به دندان‌ها آسیب جدی وارد می‌کند.

 

اگر فرد در هنگام جویدن غذا احساس درد کند، یا اگر به طور ناگهانی دندان‌ها به گرما و سرما حساسیت نشان دهند، ممکن است دندان وی ترک خورده و شکسته باشد. هر گونه درد ناشی از شکستگی دندان ثابت نیست و فرد گاه و بیگاه احساس درد می‌کند. پیدا کردن محل شکستگی ممکن است برای دندانپزشک دشوار باشد، بخصوص اگر آن شکستگی ترکی کوچک و ریز باشد.

هر فردی که به شکسته شدن دندانش مشکوک شود، باید در اسرع وقت به دندانپزشک مراجعه کند. اگر دندان ترک خورده بدون درمان رها شود، ممکن است در طول زمان به درد، ناراحتی و مشکلات بیشتر منجر شود.

علایم شکستگی دندان چیست؟

یک دندان ترک برداشته، لزوما باعث بروز هرگونه نشانه نخواهد بود، اغلب افراد بدون اینکه متوجه باشند، دندانی شکسته دارند. برخی از انواع ترک‌ها و شکستگی‌های دندان ضرری ندارند و نیازمند درمان نیز نیستند.

با این حال، اگر فردی علائم زیر را مشاهده کند، ممکن است یک شکاف گسترده تری داشته باشد که نیاز به درمان دندان پزشکی دارد:

درد هنگام خوردن، به خصوص هنگام جویدن و یا گاز زدن

تورم لثه‌ها در اطراف دندان ترک خورده

دندان‌هایی که ناگهان به شیرینی حساس شده اند

دندان‌هایی که به طور ناگهانی به غذا‌های داغ یا سرد حساس شده اند

درد‌های رفت و برگشتی گه گاه

درد و ناراحتی اطراف دهان و لثه‌ها که تشخیص آن‌ها دشوار است.

چه چیزی ممکن است باعث ترک خوردن دندان‌ها شود؟

ممکن است ترک خوردن و شکستن دندان‌ها تحت تاثیر عوامل مختلفی باشد.

عوامل ترک خوردن دندان‌ها عبارتند از:

گاز گرفتن بسیار سخت یک تکه غذا

تراشیده شدن بیش از حد دندان

آسیب جسمی

ماده پر کننده بزرگ دندان که می‌تواند ساختار باقی مانده دندان را تضعیف کند.

تغییر ناگهانی دما نیز می‌تواند یک دندان را بشکند و از بین ببرد. برای مثال، این اتفاق زمانی می‌افتد که فرد چای بنوشد و دهانش بسوزد، سپس یک لیوان آب سرد را برای تسکین این سوختگی بنوشد. این تغییر ناگهانی دما در دهان به دندان‌ها آسیب جدی وارد می‌کند.

چگونه دندان‌های خرد شده تشخیص داده می‌شوند؟

دندانی که ترک خورده و یا شکسته، همیشه به سادگی قابل تشخیص نیست. اگر این شکاف قابل مشاهده نباشد، یک دندان پزشک سعی خواهد کرد با پرسیدن از فرد در مورد تاریخچه دندان پزشکی و نشانه‌هایی که دارد، این شکستگی را تشخیص بدهد. سپس دندان پزشک دندان‌های فرد را بررسی کرده و احتمالا برای شناسایی ترک‌ها از ذره بین استفاده می‌کند.

علاوه بر این، دندان پزشک ممکن است از ابزاری نوک تیز به نام اکسپلورر که در هر سطح ناهموار و ترک خورده گیر می‌کند، استفاده کند. رنگ دندانی نیز می‌تواند ترک‌های بیشتری را نمایش دهد. در طول معاینه، دندانپزشک دندان‌ها را برای علائم التهاب بررسی می‌کند، زیرا ترک دندان التهاب لثه‌ها را به دنبال دارد. همچنین ممکن است از فرد بخواهد که چیزی را گاز بگیرد و به منبع درد اشاره کند.

یک دندان پزشک ممکن است از اشعه ایکس نیز به منظور شناسایی این ترک‌ها استفاده کند. اشعه ایکس همیشه نشان نمی‌دهد که ترک‌ها در کجا شکل گرفته اند، اما می‌توانند مشکلات را در مغز دندان نشان دهند. ناسالم بودن مغز دندان می‌تواند نشانه‌ای از یک شکستگی و ترک باشد.

چه زمانی باید به دندانپزشک مراجعه کنیم؟

اگر فردی احساس کند که دندانش شکته و یا ترک برداشته باید هرچه زودتر به دندانپزشک مراجعه کند. این کار به خصوص زمانی که این احساس با درد و ناراحتی همراه است بسیار مهم است.

با این حال، درمان‌های خانگی زیر می‌توانند علائم ناراحتی و درد را کاهش دهند:

برای تمیز نگه داشتن آن، دهان را با آب گرم بشویید.

دارو‌های مسکن مانند ایبوپروفن مصرف کنید.

به منظور کاهش تورم بر روی گونه کمپرس سرد بگذارید.

هر چه روند درمان یک دندان شکسته طولانی‌تر شود، نجات این دندان توسط دندانپزشک دشوارتر خواهد بود. علاوه بر این ممکن است عوارضی مانند عفونت نیز رخ دهد.

انواع دندان شکسته

شکاف‌های دندان در افراد بالای ۴۰ سال شایع‌تر بوده و زنان بیشتر از مردان در معرض آن قرار دارند. این ترک‌ها می‌توانند با طول، عمق و مکانشان روی دندان متفاوت باشند.

کوچک‌ترین ترک‌ها به عنوان ترک‌های مویی یا کریز لاین (Craze lines) شناخته می‌شوند و در مینای دندان ایجاد می‌شوند. بعید به نظر می‌رسد که فرد به ترک‌های مویی توجه کند. برای این نوع ترک دندانی هیچ درمانی ضروری نیست مگر این که باعث ایجاد علائم بیماری در فرد شود.

در قسمت زیر انواع دیگر ترک‌های دندان را بررسی می‌کنیم:

ترک‌های بالالثه‌ای اریب (Oblique supragingival cracks): این ترک‌ها فقط قسمت تاج دندان را تحت تاثیر قرار می‌دهند و به زیر خط لثه کاری ندارند، در نتیجه، آن‌ها معمولا بسیار دردناک نیستند.

ترک‌های زیر لثه‌ای اریب (Oblique subgingival cracks): این ترک‌ها معمولا در قسمت زیر خط لثه گسترده می‌شوند و می‌توانند دردآور باشند. درمان این ترک‌ها به منظور ترمیم دندان‌ها الزامی است.

ترک (Split tooth): این ترک دندان را به دو قسمت تقسیم می‌کند. یک دندان پزشک می‌تواند تنها یک بخش که معمولا با یک تاج بازسازی می‌شود، را نجات دهد.

ترک‌های اریب در ریشه دندان: این شکاف‌ها معمولا بر روی سطح دندان ظاهر نمی‌شوند. آسیب در زیر خط لثه که معمولا زیر استخوان فک قرار دارد رخ می‌دهد. کشیدن دندان اغلب تنها درمان برای این نوع ترک است.

شکستگی کاسپ یا لبه دندان (Fractured cusp): این اتفاق زمانی می‌افتد که قطعه‌ای از سطح جویدن دندان شکسته می‌شود. این شکستگی رایج‌ترین دلیل پر کردن دندان هاست.

ترک‌های ریشه‌ای آپیکال دندان (Vertical apical root cracks): این نوع ترک از ریشه دندان شروع می‌شود و به سمت تاج گسترش می‌یابد. این ترک معمولا در طول دندان اتفاق می‌افتد، اما به علت درد مجبور به برداشتن دندان خواهیم بود.

گزینه‌های درمان:

بهترین درمان به محل ترک و میزان آسیب بستگی دارد. اگر ترک کوچک باشد و باعث ایجاد ناراحتی نشود، ممکن است نیازی به درمان نداشته باشد.

درمان برای دندان‌های ترک خورده عبارتند از:

چسباندن قسمت ترک خورده یا شکسته دندان

تعمیر شکاف با رزین پلاستیکی، در فرآیندی به نام باندینگ

پر کردن دندان‌ها

با استفاده از یک تاج (کلاهی است که به طور کامل دندان ترک خورده را پوشش می‌دهد)

در موارد شدیدتر، زمانی که یک ترک به مغز دندان نفوذ کند، ممکن است عملیات عصب کشی ضروری باشد. اگر یک دندان به شدت ترک خورده باشد، دندانپزشک ممکن است آن را کاملا بردارد.

اگر دندانی پر شده ترک خورده باشد، ممکن است لازم باشد که دندان‌پزشک نیاز به حذف ماده پر کننده دندان داشته باشد تا بتواند آسیب را به طور کامل بررسی کند.

دندان‌های شکسته می‌توانند موجب بروز مشکلاتی شوند، به ویژه اگر درمان نشوند. برای مثال، ممکن است شاهد بروز عفونت در دندان باشیم. علائم عفونت عبارتند از:

افزایش درد

تورم لثه‌ها

افزایش حساسیت به گرما و سرما

بوی بد دهان

غدد دردناک سطح گردن

در صورت بروز عفونت، ممکن است فرد نیاز به تخلیه چرک و مصرف آنتی بیوتیک داشته باشد.

چگونه از شکستگی دندان جلوگیری کنیم؟

دندان‌های شکسته همیشه قابل پیش گیری نیستند، اما چند استراتژی در این زمینه می‌تواند موثر باشد. این موارد عبارتند از:

اجتناب از غذا‌هایی مانند یخ و ذرت بو داده که جویدن آن‌ها سخت است.

پایان دادن به عادت‌هایی مانند گاز زدن مداد که ممکن است به دندان آسیب بزنند.

استفاده از محافظ دندان ورزش برای محافظت از دندان‌ها در هنگام ورزش کردن

اگر فردی در هنگام خواب دندان هایش را به هم می‌ساید بهتر است با دندانپزشک مشورت کرده و از محافظ دندان استفاده کند.

چرا دندان کودکان خراب می شود

  • عسکری زاده گفت: حتی کودکان در سنین ۲ تا ۳ سالگی نیز درگیر این مسئله هستند. رفع این مسئله نیازمند یک اقدام همگانی است که بتوانیم آموزش ها را از همان سنین کودکی آغار کنیم. حتی می بایست آموزش های سلامت دهان و دندان را قبل از تولد نوزاد شروع کرد که باید مادر با مراجعه به مراکز درمانی این آموزش را ببینند.

دکتر ناهید عسکری زاده در آستانه برگزاری همایش سلامت دهان انجمن دندانپزشکان عمومی ایران، اظهار کرد: هدف اصلی برگزاری همایش سلامت دهان، ارتقاء سلامت دهان سطح جامعه و همچنین توجه دندان پزشکان به سلامت دهان مردم است.

عضو هیئت علمی دانشکده دندان پزشکی دانشگاه آزاد اسلامی، افزود: بزودی جلساتی را مستقیما با خود مردم و با مراکز آموزش و پرورش خواهیم داشت که این آموزش ها در سطح جامعه فراگیر شود. رسیدن به این اهداف، زمانی زیادی می خواهد که امیدواریم بتوانیم با برنامه ریزی های درست و استفاده از کارشناسان خبره گام های موثری را در این زمینه برداریم.

وی همچنین تصریح کرد: آمار پوسیدگی دندان در کودکان با توجه به گزارش های وزرات بهداشت، بسیار بالاست. من نیز با توجه به تجربه ای که دارم به وفور شاهد پوسیدگی دندان های کودکان کم سن و سال بوده ام.

عسکری زاده گفت: حتی کودکان در سنین ۲ تا ۳ سالگی نیز درگیر این مسئله هستند. رفع این مسئله نیازمند یک اقدام همگانی است که بتوانیم آموزش ها را از همان سنین کودکی آغار کنیم. حتی می بایست آموزش های سلامت دهان و دندان را قبل از تولد نوزاد شروع کرد که باید مادر با مراجعه به مراکز درمانی این آموزش را ببینند.

این متخصص دندان پزشکی کودکان اظهار کرد: طرح دهان شویه وارنیش فلوراید از مدت‌ها قبل توسط وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش در مدارس شروع شده است اما با این وجود پوسیدگی دندان های کودکان و نوجوانان از دغدغه های مهم در این حوزه است. توزیع دهان شویه در مدارس به تنهایی کافی نیست و می ‌بایست قبل از هرچیزی گروه های هدف مان را بشناسیم.

وی ادامه داد: آموزش هایی را باید به مادران باردار در خصوص بهداشت دهان نوزاد داده شود. این آموزش‌ها اول از خود مادر شروع می شود. در واقع مادر می بایست در ابتدا مراقبت از خود را در دوران بارداری بیاموزد، زیرا دوران بارداری شرایط سختی است و درمان ها نیز به طبع سخت تر می شوند به همین دلیل افراد می بایست مرتب به دندانپزشک خود مراجعه کنند. ثابت شده اگر دهان مادر پر از میکروب های پوسیدگی زا باشد و به آن رسیدگی نشود این امکان وجود دارد که بعد از زایمان به نوزادش نیز انتقال یابد. در دوران بارداری با توجه به ترشح هورمون هایی که در بدن مادر اتفاق می افتد؛ مستعد بیماری های زیادی از جمله بیماری های لثه خواهند بود که با رعایت بهداشت می توان از بروز آنها جلوگیری کرد.

عضو کمیته سلامت دهان انجمن دندانپزشکان عمومی ایران گفت: آموزش هایی نیز در خصوص تغذیه شیرخوارگی نوزاد وجود دارد. از زمان رویش دندان های کودک باید به بهداشت دهان و دندان ایشان توجه ویژه ای داشت و مرتب دهان و دندان های نوزاد را شستشو دهند و همچنین تا قبل از یک سالگی نوزاد، حتماً برای چک‌آپ به دندانپزشک مراجعه کنند تا توصیه های لازم به آنها داده شود.

وی افزود: بعد از یک سالگی می‌بایست شیر شبانه نوزاد را کمتر کرد و حتی‌الامکان از دادن شیرخشک به نوزاد پرهیز کرد و اگر این مسئله رعایت نشود در سنین ۲ تا ۳ سالگی با پوسیدگی های وسیع دندان های کودک مواجه می شویم و بعضا در سن ۴ سالگی مجبور به کشیدن دندان های کودکان نیز خواهیم شد.

عسکری زاده یادآور شد: برخلاف باور عوام، تاکنون هیچ مدرکی مبنی بر پوسیدگی دندان بر اثر قطره آهن وجود ندارد و صرفا یک تغییر رنگ موقتی ایجاد می کند و در صورتی که مادر به طور مرتب به بهداشت دهان و دندان کودک رسیدگی کند، ظرف چند ماه می تواند تغییر رنگ دندان های کودک را نیز برطرف کند.

این متخصص دندان پزشکی کودکان در آخر گفت: تغذیه نامناسب دوران شیرخوارگی و مسواک نزدن کودکان که بعضاً لزومی به انجام آن نمی‌ بینند، باعث پوسیدگی دندان های کودکان می شود.

همایش سلامت دهان انجمن دندانپزشکان عمومی ایران ۲۷ تا ۲۹ تیر ماه ۹۷ در هتل المپیک تهران برگزار می شود.

 

برای جلوگیری از حملات قلبی مسواک بزنیم

  • پزشکان هنوز اطمینان ندارند که چگونه باکتری‌ها منجر به ابتلا به بیماری‌های قلبی در افراد می‌شوند ولی مطالعات مکررا رابطه بین بیماری‌های لثه و امراض قلبی را به اثبات رسانده است. پزشکان آمریکایی تصریح کرده اند به بهداشت دهان و دندان‌ها باید بیش از پیش توجه شود.

 

محققين آمريکايي مي گويند افرادي که جرمهاي بيشتري در دهان خود دارند بيشتر در معرض خطر حملات قلبي قرار خواهند گرفت و مسواک زدن از بروز حملات قلبي جلوگيري مي کند.
نتایج تحقیقات این محققان نشان می‌دهد شمار باکتری‌های موجود در دهان بیماران قلبی و کسانی که دچار حملات قلبی شده اند، نسبت به افراد سالم بسیار بیشتر بوده است.

تعدادی از محققین دانشگاه بوفالوی ایالت نیویورک سعی داشتند تا گونه خاصی از باکتری را که منجر به حمله قلبی می‌شود، کشف کنند.

آنان در مطالعاتی که روی زنان و مردان مبتلا به حمله قلبی و افراد سالم داشته اند دریافتند که افراد بیمار دو نوع از انواع باکتری را بیشتر از گونه‌های دیگر آن در دهان خود داشته اند.

پزشکان هنوز اطمینان ندارند که چگونه باکتری‌ها منجر به ابتلا به بیماری‌های قلبی در افراد می‌شوند ولی مطالعات مکررا رابطه بین بیماری‌های لثه و امراض قلبی را به اثبات رسانده است. پزشکان آمریکایی تصریح کرده اند به بهداشت دهان و دندان‌ها باید بیش از پیش توجه شود.

برای داشتن دندان سفید چه غذایی بخوریم

  • اگرچه به واسطه ایجاد بوی نامطبوع در دهان از هواداران بسیاری برخوردار نیست، اما پیاز از ترکیبات گوگردی سود می‌برد، که از شکل گیری پلاک‌ها رو و بین دندان‌ها جلوگیری می‌کند. اگر قصد دارید از فواید پیاز برای درخشش و سفیدی بیشتر دندان‌های خود استفاده کنید باید آن را به صورت خام مصرف کنید.

 

به گزارش “ریدرز دایجست”، برای این که دندان‌هایی سفید داشته باشید، شاید تنها کاری که باید انجام دهید، مراجعه به آشپزخانه باشد. با افزودن برخی مواد غذایی به رژیم غذایی خود می‌توانید به درخشش و سفیدی دندان‌ها کمک کنید. در ادامه با برخی از این مواد غذایی و چند نمونه که باید از مصرف آن‌ها پرهیز کنید، بیشتر آشنا می‌شویم.

سفیدکننده دندان: گل کلم

سبزیجات چلیپایی مانند گل کلم و بروکلی هنگامی که خام مصرف می‌شوند، دارای فواید سفیدکننده هستند. جویدن این سبزیجات به طور معمول دشوار است و هنگامی که در تلاش برای انجام این کار هستید، به از بین رفتن لکه‌های سطحی روی دندان‌ها کمک می‌شود. هر چه مدت زمان جویدن بیشتر طول بکشد، بزاق بیشتری در دهان تولید می‌شود، که به تجزیه لکه‌ها کمک می‌کند.

سفیدکننده دندان: توت فرنگی

توت فرنگی حاوی اسید مالیک است که به تبدیل کربوهیدارت‌ها به انرژی برای عضلات کمک می‌کند. حفظ میزان مناسب از اسید مالیک برای سلامت و قدرت دندان‌ها ضروری است، زیرا اسید می‌تواند لکه‌های سطحی روی دندان‌ها را از بین ببرد. روش‌های مختلفی برای بهره‌مندی از آثار سفیدکننده توت فرنگی وجود دارند که از آن جمله مخلوط کردن توت فرنگی با جوش شیرین برای شکل گیری یک خمیر سفیدکننده و مسواک کردن دندان‌ها با آن است. استفاده از دهانشویه حاوی فلوراید بلافاصله پس از استفاده از این خمیر برای کمک به پاکسازی اسید مالیک باقیمانده و تقویت دندان‌ها توصیه می‌شود. اگر به توت فرنگی علاقمند نیستید، اسید مالیک در سیب، شلیل، گیلاس، موز، هلو و لیچی نیز یافت می‌شود.

سفیدکننده دندان: پنیر و ماست

اگر در پی دندان‌هایی سفید و لبخندی زیبا هستید، لبنیات بیشتری را در رژیم غذایی روزانه خود جای دهید. هماند بروکلی، محصولات لبنی مانند پنیر و ماست به ترشح هرچه بیشتر بزاق کمک می‌کنند، که به تجزیه لکه‌های روی مینای دندان کمک می‌کند. با این وجود، پنیر بر خلاف بروکی به واسطه دارا بودن اسید لاکتیک، که مشابه با اسید مالیک است، از یک اثر سفیدکننده اضافی برخوردار است.

سفیدکننده دندان: دانه‌ها و مغز‌های خوراکی

از لحاظ ساختاری، دانه‌ها و مغز‌های خوراکی به عنوان یک لایه بردار برای دندان‌ها عمل می‌کنند. بافت ساینده دانه آفتابگردان، بادام، گردو، و بادام هندی می‌تواند به پاکسازی لکه‌ها از روی مینای دندان و سفید کردن آن‌ها کمک کند. افزون بر این، مغز‌های خوراکی به پیشگیری از بیماری‌های قلبی عروقی کمک می‌کنند و از این رو، میان وعده‌ای فوق العاده محسوب می‌شوند.

سفیدکننده دندان: آناناس

آناناس حاوی بروملین، آنزیمی که اغلب برای کاهش التهاب استفاده می‌شود، است. این آنزیم در فعالیت پروتئین‌های روی مینای دندان اختلال ایجاد می‌کند، لکه‌های را تجزیه می‌کند و به تغییر رنگ کمک می‌کند. هنگامی که پروتئین‌ها شکسته شدند، بزاق دهان به طور طبیعی لکه‌های را از بین برده و درخشش بیشتری به دندان‌ها در مقایسه با گذشته می‌بخشد. آناناس از نسبت گلوکز به فروکتوز متعادل بهره می‌برد، که آن را به راه حلی شیرین که همچنان در سمت سالم‌تر قرار دارد، تبدیل می‌سازد.

سفیدکننده دندان: پیاز

اگرچه به واسطه ایجاد بوی نامطبوع در دهان از هواداران بسیاری برخوردار نیست، اما پیاز از ترکیبات گوگردی سود می‌برد، که از شکل گیری پلاک‌ها رو و بین دندان‌ها جلوگیری می‌کند. اگر قصد دارید از فواید پیاز برای درخشش و سفیدی بیشتر دندان‌های خود استفاده کنید باید آن را به صورت خام مصرف کنید.

سفیدکننده دندان: کرفس

کرفس (به همراه هویج) دارای محتوای آب بالایی هستند که به تقویت لثه‌ها و از بین بردن بقایای مواد غذایی کمک می‌کند. ساختار سخت کرفس به لایه برداری از روی دندان‌ها کمک می‌کند و از این رو، در نابودی لکه‌های سطحی موثر است. البته برای بهره‌مندی از این فواید باید کرفس را نیز به صورت خام مصرف کنید.

پرهیز کنید: نوشیدنی‌های اسیدی

قهوه حاوی کافئین است که اثر مضری بر دندان‌ها دارد. نوشیدنی‌های اسیدی مثل قهوه، چای، و سودا تعادل pH دهان را بر هم می‌زنند و به سطح مینای دندان آسیب وارد می‌کنند. به طور ویژه، سودا نوشیدنی خطرناکی است، زیرا محتوای قند بسیار بالا و حالت کربناتی آن می‌تواند فرسایش مینای دندان را موجب شده و به سوراخ شدن دندان منجر شود. اگر به مصرف این نوشیدنی‌ها در طول روز علاقمند هستید، نوشیدن آب فراوان برای از بین بردن اثر آن‌ها یا جویدن سبزیجات ترد برای ترشح بزاق بیشتر را فراموش نکنید.

پرهیز کنید: شراب قرمز

پس از مصرف شراب قرمز احتمالا بلافاصله متوجه ایجاد لکه‌هایی روی دندان‌های خود شده اید. رنگ قرمز تیره شراب به همراه تانن موجود در آن، روی سطح دندان‌ها می‌نشیند، مینای دندان را لکه دار کرده و حالتی کدر به دندان‌ها می‌بخشد.

پرهیز کنید: چاشنی‌های تیره

مایعات تیره مانند سرکه بالزامیک، سس سویا، و دیگر چاشنی‌های رایج مورد استفاده می‌توانند به دندان‌ها رنگی ارغوانی ببخشند. به منظور جلوگیری از بروز این شرایط می‌توانید چاشنی‌هایی سبک‌تر مانند سرکه برنج یا روغن زیتون را استفاده کنید.

پرهیز کنید: سس قرمز

سس‌هایی که بر پایه گوجه فرنگی شکل گرفته اند، به واسطه رنگ قرمز روشن خود و سطح اسیدیته بالا، دندان‌ها را در برابر لکه‌ها آسیب پذیر می‌سازند. برای مقابله با این شرایط می‌توانید در کنار سس‌های پاستا از سبزیجات ساینده مانند بروکلی و گل کلم استفاده کنید تا از اثر گوجه فرنگی بر دندان‌های خود پیشگیری کنید.

 

داشتن لثه های سالم

 

  • با توجه به این که چه میزان استخوان از دست رفته است، پریودنتیت می‌تواند خفیف، متوسط، یا شدید باشد. حتی اگر شما آن را به یک وضعیت سالم بازگردانید، استخوان از دست رفته قابل احیا نخواهد بود و برای همیشه از بین رفته است.

 

تقریباً نیمی از افراد 30 ساله و پیرتر به شکلی از بیماری پریودنتال (لثه) مبتلا هستند. این بیماری زمانی شکل می‌گیرد که باکتری‌ها لثه‌ها و استخوان‌های پشتیبان دندان‌ها را عفونی می‌سازند.

بیماری لثه مشکل ساده‌ای نیست و در صورت عدم درمان مناسب می‌تواند حتی به از دست دادن دندان منجر شود.

به گفته دکتر آری موسکویتز، متخصص دندانپزشکی، مردم اغلب علائم لثه‌های ناسالم را به موارد دیگری مانند استفاده نادرست از نخ دندان ربط می‌دهند.

از علائم لثه‌های ناسالم که نباید نادیده گرفته شوند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

هنگام مسواک زدن یا استفاده از نخ دندان دچار خونریزی می‌شوند.
آن‌ها به رنگ قرمز و متورم هستند.
ارتفاع آن‌ها کاهش یافته و بخش بیشتری از دندان‌ها نمایان شده‌اند.
هنگام مسواک زدن، استفاده از نخ دندان یا مصرف هر چیز گرم یا سرد دچار درد و ناراحتی می‌شوند.

دندان قروچه در خواب یا سایش دندان روی یکدیگر هنگام خواب فشار زیادی روی خط لثه، دندان‌ها و استخوان فک وارد می‌کند، که در نهایت به پس رفت لثه منجر می‌شود. در این شرایط بخش بیشتری از دندان‌ها نمایان شده و آن‌ها بلندتر از حد معمول به نظر می‌رسند و پس روی بیش از اندازه می‌تواند به ایجاد حساسیت منجر شود

خبر خوب این است که ورم لثه، اولین مرحله بیماری لثه، یکی از معدود مواردی است که شما می‌توانید شرایط آن را تغییر دهید و همچنان یک وضعیت قابل بازگشت محسوب می‌شود. اما هنگامی که ورم لثه به پریودنتیت تبدیل می‌شود، باکتری‌ها زیر خط لثه گسترش می‌یابند و می‌توانند حتی استخوان را تحت تأثیر قرار دهند، که ممکن است در نهایت به از دست دادن دندان منجر شود.

با توجه به این که چه میزان استخوان از دست رفته است، پریودنتیت می‌تواند خفیف، متوسط، یا شدید باشد. حتی اگر شما آن را به یک وضعیت سالم بازگردانید، استخوان از دست رفته قابل احیا نخواهد بود و برای همیشه از بین رفته است.

اگر برای شما این دلیل کافی برای توجه بیشتر به وضعیت لثه‌ها نیست، باید به این نکته اشاره داشت که سلامت دهان و دندان می‌تواند اغلب سرنخی از بروز مشکل در دیگر قسمت‌های بدن به شما بدهد. سطح سلامت این قسمت از بدن حتی می‌تواند بر عملکرد دیگر بخش‌های بدن تأثیرگذار باشد.

اگر به نظر می‌رسد فاصله لثه‌ها از دندان‌ها در حال زیاد شدن است، ممکن است تحت تأثیر استرس زیاد قرار گرفته یا آپنه خواب داشته باشید.
دندان قروچه در خواب یا سایش دندان روی یکدیگر هنگام خواب فشار زیادی روی خط لثه، دندان‌ها و استخوان فک وارد می‌کند، که در نهایت به پس رفت لثه منجر می‌شود. در این شرایط بخش بیشتری از دندان‌ها نمایان شده و آن‌ها بلندتر از حد معمول به نظر می‌رسند و پس روی بیش از اندازه می‌تواند به ایجاد حساسیت منجر شود.

در شرایطی که ساییدن دندان‌ها روی یکدیگر می‌تواند به واسطه مشکلات سلامت، مانند اضطراب و استرس رخ دهند، این شرایط به طور معمول با آپنه خواب نیز پیوند خورده است. آپنه خواب به واسطه شل شدن عضلات گلو شکل می‌گیرد که مسیر هوایی را مسدود کرده و مانع تنفس می‌شود.

مدیریت دندان قروچه با استفاده از محافظ‌های مخصوص دندان اهمیت دارد، که روشی غیر تهاجمی برای محافظت از دندان‌ها در برابر ترک خوردگی محسوب می‌شود. محافظ‌های دندان اجازه می‌دهند تا فرد به ساییدن دندان‌ها روی یکدیگر ادامه دهد، اما از آسیب دیدن آن‌ها جلوگیری می‌کند. اما اگر دندان قروچه با آپنه خواب مرتبط است، رسیدگی به این مشکل نیز اهمیت دارد.

همچنین، اگر با پس روی لثه‌های خود مواجه هستید، توجه داشته باشید ممکن است این شرایط تنها به دلیل استفاده از یک مسواک با برس بسیار سخت یا بسیار قدیمی و یا به واسطه مسواک زدن با نیروی بیش از اندازه و شدید شکل گرفته باشد. هر سه تا چهار ماه یک بار مسواک خود را تعویض کنید و نمونه‌هایی با برس نرم را انتخاب کنید.

زخم‌های روی لثه‌ها می‌توانند نشانه‌ای از تبخال باشند.

دو نوع ویروس وجود دارند که موجب بروز تبخال می‌شوند: HSV-1 و HSV-2. در شرایطی که افراد بسیاری فکر می‌کنند تنها نوع نخست می‌تواند موجب تبخال شود، اما نوع دوم نیز از این توانایی برخوردار است.

این زخم‌های دردناک اغلب در کنار دهان ظاهر می‌شوند، اما می‌توانند داخل دهان، از جمله روی لثه‌ها، نیز شکل بگیرند. پیش از ظاهر شدن تبخال احتمالاً سوزن سوزن شدن، سوزش یا خارش در محل را احساس خواهید کرد و در نهایت تاول‌ها ظاهر می‌شوند. تبخال می‌تواند چند روز دوام بیاورد و بهبودی کامل تاول‌ها می‌تواند به دو تا چهار هفته زمان نیاز داشته باشد. اگر فکر می‌کنید با این شرایط مواجه هستید مراجعه به پزشک بهترین گزینه است تا داروی ضدویروسی که به طور بالقوه می‌تواند روند بهبودی را تسریع کند، تجویز شود.

لثه‌های رنگ پریده می‌تواند نشانه‌ای از کم‌خونی باشد

لثه‌های سالم به رنگ صورتی روشن هستند و اگر پوستی تیره دارید، گاهی اوقات رنگ لثه‌ها بنفش یا قهوه‌ای نیز می‌شود. همان‌گونه که رنگ قرمز یا صورتی تیره می‌تواند موجب نگرانی شوند، لثه‌های رنگ پریده نیز همین‌گونه بوده و می‌تواند نشانه‌ای از کم‌خونی باشد. این اختلال خونی زمانی رخ می‌دهد که تعداد گلبول‌های قرمز خون کم باشد یا هموگلوبین کافی در اختیار نداشته باشید. هموگلوبین رنگ قرمز خون را موجب می‌شود و میزان ناکافی از آن می‌تواند به رنگ پریدگی قابل توجه از جمله در لثه‌ها منجر شود.

اگر با لثه‌هایی رنگ پریده و دیگر نشانه‌های کم‌خونی، مانند خستگی و سرگیجه، مواجه هستید، باید مراجعه به پزشک را در دستور کار خود قرار دهید، به ویژه این که لثه‌های رنگ پریده ممکن است نشانه‌های بیماری لثه، مانند قرمزی، را پنهان سازد.

خشکی لثه‌ها می‌تواند نشانه‌ای از مشکلات سیستم ایمنی بدن باشد

سندرم شوگرن یک اختلال خودایمنی است، به این معنی که سیستم ایمنی به اشتباه به بافت‌های خود بدن حمله می‌کند. این شرایط بر غشاهای مخاطی چشم‌ها و دهان تأثیرگذار است، که می‌تواند به کاهش میزان اشک و بزاق منجر شود و خشکی دهان، از جمله لثه‌ها، را به همراه داشته باشد. خشکی لثه‌ها می‌تواند به بیماری لثه منجر شده یا آن را تشدید کند.

همچنین، سندرم شوگرن اغلب به همراه بیماری‌های روماتیسمی، مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس، رخ می‌دهد. البته وجود التهاب در لثه‌ها به طور قطع دلیل بر ابتلا به یک بیماری خود ایمنی نیست. اما اگر با خشکی لثه مواجه هستید که شما را آزار می‌دهد، مراجعه به پزشک و بررسی دقیق شرایط بهترین گزینه است.

در برخی افراد، بیماری لثه و دیابت با هم پیوند خورده‌اند

اگر به دیابت کنترل نشده مبتلا باشید، بدن شما می‌تواند برای مقابله با باکتری‌های موجود در دهان با دشواری بیشتری مواجه شود. این شرایط می‌تواند شدت بیماری لثه را افزایش دهد و مدت زمان بهبودی را طولانی‌تر سازد. از سوی دیگر، یک عفونت باکتریایی در دهان می‌تواند به ضرر بدن تمام شود و کنترل دیابت را دشوارتر سازد. اگر به این شرایط مبتلا هستید، رسیدگی به هر دو بیماری اهمیت دارد.

چند پیوند بالقوه بین وضعیت لثه‌ها و برخی بیماری‌ها در دیگر نقاط بدن وجود دارند

ممکن است بین بیماری لثه و بیماری قلبی ارتباطی وجود داشته باشد. در شرایطی که نادیده گرفتن وضعیت سلامت دهان و دندان لزوماً دلیل بیماری قلبی نمی‌شود، برخی پژوهش‌ها پیوند بین بیماری لثه و بیماری قلبی را نشان داده‌اند، که بیانگر ارتباطی به خوبی بررسی نشده بین این دو بیماری است.

همچنین شواهدی دال بر این که بیماری لثه مادر می‌تواند با خطر زایمان زودرس (زایمان در هفته 37 یا زودتر) و وزن کم نوزاد هنگام تولد (2.4 کیلوگرم یا کمتر) مرتبط باشد، وجود دارند.

به اندازه کافی نگران شدید؟ اما چگونه می‌توانیم سلامت دندان‌ها و لثه‌های خود را حفظ کنیم؟

شما باید روزی دو بار و به مدت حداقل دو دقیقه با یک مسواک دارای برس نرم دندان‌های خود را مسواک بزنید و همچنین یک بار در روز از نخ دندان استفاده کنید.

مراجعه منظم به دندانپزشک را نیز فراموش نکنید، زیرا حتی اگر به خوبی بهداشت دهان و دندان را رعایت کنید، همچنان ممکن است مواردی از نظر شما دور بمانند و بر همین اساس مراجعه به پزشک برای بررسی دقیق شرایط ضروری است.

آشنایی با 4 عامل پوسیدگی دندان

آشنایی با 4 عامل پوسیدگی دندان

آشنایی با 4 عامل پوسیدگی دندان
آشنایی با 4 عامل پوسیدگی دندان

 

پوسیدگی دندان یکی از عواملی هست که خود باعث خرابی دندان های دیگر و لثه می شود در این مطلب به بیان آشنایی با 4 عامل پوسیدگی دندان اشاره می کنیم .

 

دکتر لیلا‌ صدقی در آستانه برگزاری دوازدهمین کنگره علمی سالیانه انجمن دندانپزشکان عمومی ایران در ارتباط با پوسیدگی‌های دندانی، اظهار کرد: پوسیدگی باعث از بین‌رفتن بافت سخت دندان که شامل عاج و مینا است، می‌شود که بر اثر تولید اسید از باکتری‌های پوسیدگی‌زا ایجاد می‌شود. البته این باکتری‌ها برای شروع فعالیت نیاز به مواد قندی دارد تا بتواند اسید تولید کند.

وی افزود: تنها راه درمان پوسیدگی، درمان قسمت‌های آسیب‌دیده و جایگزین کردن آن با مواد ترمیمی دندانپزشکی است. همچنین چهار عامل اصلی ایجاد پوسیدگی، میکروب‌ها، مواد‌قندی، زمان و مقاومت شخصی و دندانی است که این چهارعامل در کنار هم سبب ایجاد پوسیدگی می‌شود.

دبیر اجرایی- علمی دوازدهمین کنگره علمی سالیانه انجمن دندانپزشکان عمومی ایران در پاسخ به اینکه چگونه افراد می‌توانند متوجه پوسیدگی دندان‌های خود شوند، گفت: حساسیت‌دندانی هنگام مصرف مواد شیرین و حساسیت به سرما از علائم پوسیدگی دندان است که اگر این حساسیت بیشتر از ۵ دقیقه ماندگار باشد نشانه درگیری عصب نیز است.

صدقی در خصوص افرادی که ادعا می‌کنند با وجود شست‌و‌شوی دندان دچار پوسیدگی می‌شوند، عنوان کرد: باید بدانیم که تخریب مینای دندان در یک لحظه و یک روز اتفاق نمی‌افتد و برای حل شدن مینای‌دندان مدت زمان زیادی لازم است.

وی گفت: پس از خوردن هر وعده‌غذایی و رسیدن مواد قندی به میکروب‌های پوسیدگی‌زا، حدود ۵ دقیقه طول می‌کشد تا اسید تولید شده و در طول ۱۰تا ۲۰ دقیقه به حداکثر میزان خود می‌رسد و تقریبا تا یک ساعت در همان وضعیت می‌ماند تا به حالت عادی برگردد.

دبیر اجرایی- علمی دوازدهمین کنگره علمی سالیانه انجمن دندانپزشکان عمومی ایران اضافه کرد: بنابراین مسواک زدن صبح و شب نمی‌تواند مانع ایجاد پوسیدگی شود، همچنین مدت زمان مسواک‌زدن هم حائز اهمیت است.

صدقی در مورد اینکه چگونه می‌توانیم از پوسیدگی دندان‌های فرزندانمان پیشگیری کنیم، افزود: مصرف مواد‌قندی مانند انواع دسر و شکلات همراه غذا در کودکان و یا در میان‌وعده، دائما چرخه تولید اسید توسط میکروب‌های پوسیدگی‌زا را فعال کرده و سبب تخریب مینای دندان می‌شود.

وی گفت: استفاده از دهانشویه‌های فلوراید یا وارنیش فلوراید در مطب نیز در این راستا توصیه می‌شود، چرا که این اقدام باعث تقویت مینای دندان در مقابل اسیدها می‌شود و روند پوسیدگی را کُند می‌کند.

دبیر اجرایی- علمی دوازدهمین کنگره‌علمی سالیانه انجمن دندانپزشکان عمومی ایران گفت: فیشورسیلنت (شیارپوش) دندان‌های دائمی اهمیت زیادی دارد و لازم است از دو سالگی کودکانمان را به دندانپزشک برده و از ۶ سالگی اولین دندان‌های دائمی را فیشورسیلنت کنیم.

صدقی در پاسخ به این سوال که آیا مسواک‌زدن به تنهایی برای پیشگیری از پوسیدگی کافی است و یا باید حتما از نخ‌دندان نیز استفاده کنیم، بیان کرد: با مسواک‌زدن تنها سطوح قابل دسترسی دندان تمیز می‌شود و تمیز کردن بین دندان فقط با نخ دندان امکان پذیر است همچنین استفاده از نخ‌دندان به هیچ عنوان سبب باز‌شدن فاصله دندان‌ها نخواهد شد.

گفتنی است؛ دوازدهمین کنگره علمی سالیانه انجمن دندانپزشکان عمومی ایران ۱۹ تا ۲۲ دی در مرکز همایش‌های برج میلاد برگزار می‌شود.

 

آنچه درباره علت خونریزی لثه نمیدانید

آنچه درباره علت خونریزی لثه نمیدانید

 

در این مقاله درباره خونریزی لثه و این که چه عواملی باعث بروز این خونریزی می شوند و راه های درمان آن اطلاعاتی را بیان می کنیم همراه ما باشید با آنچه درباره علت خونریزی لثه نمیدانید .

 

تورم و خونریزی لثه، یکی از عوارض شایع کمبود ویتامین C در بدن است.

حتی فشار اندکی که مسواک به لثه‌های شما می‌آورد، زمینه را برای جاری‌شدن خون از آنها فراهم می‌کند؟ گاهی بدون هیچ دلیل خارجی یا تنها به‌خاطر جویدن غذا، لثه‌های‌تان دچار خونریزی می‌شود؟

از نظر متخصصان، خونریزی گاه و بی‌گاه لثه، ممکن است نشانه دچاربودن‌تان به کمبود ویتامین C باشد. تورم و خونریزی لثه، یکی از عوارض شایع کمبود ویتامین C در بدن است و اگر با مصرف مرکبات، گوجه‌فرنگی و حتی مکمل‌های حاوی ویتامین C برای تامین این نیاز بدن‌تان تلاش کنید، احتمالا کمتر شاهد جاری‌شدن خون از لثه‌های‌تان خواهید بود.

 
 

روش صحیح مسواک زدن

  • زیاده روی در استفاده از خمیر دندان فی نفسه آسیبی به دندان‌ها نمی‌زند اما امکان دارد به خاطر این که دوست ندارید دهانتان پر از کف باشد، زمان مسواک زدن را کوتاه کنید. برای کودکان لایه نازکی از خمیر دندان کافی است و برای بزرگسالان اندازه یک نخود بس است و بهتر است زیاده روی نکنید.

شما روزانه دو تا سه بار دندا‌‌ن هایتان را مسواک می‌زنید؟ شاید تصور می‌کنید در این کار خبره شده‌اید و دیگر دندان هایتان دچار پوسیدگی نمی شود . اما ممکن است بدون این که بدانید خطاهایی مرتکب ‌شوید که کارایی مسواک را کاهش دهد.

 

در مسواک زدن عجله می‌کنید

برای این که به خوبی دندا‌‌ن هایتان را مسواک بزنید، باید حدود دو دقیقه وقت برای این کار صرف کنید. زمانی که با عجله مسواک می‌زنید، نمی‌توانید جرم‌های دندان را از بین ببرید.

 

مسواک را بیش از حد روی دندان‌ها فشار می‌دهید

فشار دادن مسواک روی دندان‌ها باعث می‌شود بافت لثه از دندان‌ها فاصله بگیرد و از بین برود. از طرفی ممکن است به حساسیت دندانی یا افتادگی دندان دچار شوید.

 

دقت نمی‌کنید

آیا حین مسواک زدن برخی از قسمت های دهان را فراموش می‌کنید؟ باید با دقت جلو، عقب و روی دندان‌ها و همچنین لثه‌ها، زبان و کام را به طور یکسان تمیز کرد.

 

حرکات تان اشتباه است

مسواک را با حرکات دورانی کوتاه و ملایم روی دندا‌‌ن هایتان حرکت دهید. نزدیک لثه‌ها یک زاویه ۴۵ درجه به مسواک بدهید و از بالا به پایین مسواک بزنید.

 

در استفاده از خمیر دندان زیاده روی می‌کنید

زیاده روی در استفاده از خمیر دندان فی نفسه آسیبی به دندان‌ها نمی‌زند اما امکان دارد به خاطر این که دوست ندارید دهانتان پر از کف باشد، زمان مسواک زدن را کوتاه کنید. برای کودکان لایه نازکی از خمیر دندان کافی است و برای بزرگسالان اندازه یک نخود بس است و بهتر است زیاده روی نکنید.

 

مسواک زدن به زبان به رفع بوی بد دهان کمک می کند

 

  • بوی دهان یکی از مشکلاتی است که به عدم مسواک زدن زبان مرتبط است. این اتفاق چگونه رخ می دهد؟ باکتری ها بر روی زبان تان لانه می سازند و شروع به رشد در هر طرف کرده و موجب بوی بد و ناپاکی می شوند.

چگونه می توانیم بوی بد دهانمان را برطرف کنیم؟ افراد زیادی با این مشکل دست به گریبان هستند تنفس بدبو حس بدی در میان اطرافیان ایجاد خواهد کرد. با مسواک زدن زبان تا حدودی می توانید این مشکل را برطرف کنید. به راهنمایی های دندانپزشکان در این باره دقت کنید.

شما بعد از هر بار مصرف وعده های غذایی، نخ دندان می کشید و هر شب به طور منظم قبل از خواب مسواک می زنید. اما اگر زبان تان را مسواک نزنید، بهداشت دهان تان دچار مشکل خواهد شد.

بیش از ۷۰۰ گونه باکتری مختلف در دهان تان زندگی می کند. همه این باکتری ها مضر نیستند. اما اگر باکتری های مضر در شکاف های دهانتان تکثیر پیدا کنند، یا بر روی سطح زبان تان قرار بگیرند، می توانند خسارت سنگینی به سلامت دهان و دندان تان وارد کنند.

این اتفاق چگونه ممکن است؟ زبان تان را به عنوان یک اسفنج پر از باکتری در نظر بگیرید که این میکروب ها را در دهانتان منتشر می کند و سبب ایجاد مشکلات و بیماری می شود.
تنفس بدبو

بوی دهان یکی از مشکلاتی است که به عدم مسواک زدن زبان مرتبط است. این اتفاق چگونه رخ می دهد؟ باکتری ها بر روی زبان تان لانه می سازند و شروع به رشد در هر طرف کرده و موجب بوی بد و ناپاکی می شوند.
پوشیده شدن جوانه های چشایی

زمانی که شما به زبان تان مسواک نمی زنید، یک پوشش تند و زننده از باکتری ها، ذرات غذا و سلول های مرده پوست به نام بیوفیلم بر روی جوانه ی چشایی زبان تان قرار می گیرد و آن را می پوشاند. در نتیجه ی این اتفاق، حس چشایی تان تضعیف می شود. بعد از مسواک زدن و تمیز کردن زبان، دوباره این حس بازمی گردد.
زبان مودار سیاه

ما باعث ایجاد زبان مودار سیاه نمی شویم. این وضعیت زمانی رخ می دهد که برآمدگی های کوچک روی زبان به خاطر باقی ماندن پس مانده های غذا و نوشیدنی ها مانند قهوه تیره می شوند. این حالت بعد از مسواک زدن زبان رفع خواهد شد.
برفک دهان

عفونت مخمری دهان در پزشکی به عنوان برفک دهان شناخته می شود. این حالت می تواند زمانی رخ دهد که سطح باکتری های موجود در دهانتان، به دلیل عدم مسواک زدن زبان، در شرایط مناسبی نباشد.

برای مسواک زدن زبان می توانید از مسواک مخصوص زبان (تصویر اول) استفاده کنید و یا با مسواک دندان این کار را انجام دهید. ولی مسواک دندان را باید به آرامی روی زبان تان بکشید تا آسیبی به زبان نرسد

در این شرایط به طور طبیعی رشد فزاینده و خارج از کنترل مخمرها را شاهد خواهیم بود که نتیجه ی آن ایجاد لکه های سفید بر روی زبان است. مصرف یک داروی ضد قارچ و مسواک زدن منظم زبان، مشکل را حل می کند.
بیماری پریودنتال
باکتری های موجود در زبان می توانند به دندان ها نیز انتشار پیدا کنند و باعث التهاب ، قرمزی و تورم لثه ها شوند. اگر آن را درمان نکنید، التهاب می تواند به بیماری پریودنتال پیشرفته تبدیل شده و دندان ها یکی پس از دیگری بیفتند. موضوع نگران کننده این است که التهاب مزمن ناشی از بیماری پریودنتال با بالا رفتن احتمال ابتلا به حمله قلبی، سکته مغزی و سقط جنین در ارتباط است.
نکته

احتمالا اکنون تصمیم گرفته اید که زبان تان را نیز به طور مرتب مسواک بزنید. پس بهتر است روش صحیح انجام آن را نیز بدانید.

برای مسواک زدن زبان می توانید از مسواک مخصوص زبان (تصویر اول) استفاده کنید و یا با مسواک دندان این کار را انجام دهید. ولی مسواک دندان را باید به آرامی روی زبان تان بکشید تا آسیبی به زبان نرسد.

همچنین در حال حاضر مسواک هایی در داروخانه ها به فروش می رسند که یک طرف آن برای دندان و یک طرف آن برای زبان است، یعنی پشت مسواک دندان، برجستگی های ریزی وجود دارد که برای زبان است (تصویر دوم). روی خود مسواک هم نوشته شده که “مسواک زبان هم دارد”.

برای مسواک زدن، از قسمت عقبی زبان شروع کرده و به آرامی به سمت جلو بیایید و پس از آن طرفین زبان را مسواک بزنید.

برای این کار حتما نیازی به خمیردندان نیست، اما احتمالا با استفاده از خمیر دادن راحت تر خواهید بود، زیرا از اصطکاک زیاد مسواک و زبان می کاهد و شستشو را موثرتر می کند.

بهتر است این کار به طور منظم یک بار در روز انجام شود، هر چند که ایده آل، دو بار در روز است.

رویش دندان عقل و دردسرهای آن

با رویش دندان عقل دردسرهای بسیاری هم نیز شروع میشود پس قبل از ش اسمش دندان عقل است اما به تنها چیزی که ربط ندارد همان عقل است. فقط کافی است اتفاقی برایش بیفتد یا کمی رشدش با بقیه دندا‌ن‌ها متفاوت باشد، اینجاست که همه چیز خراب می‌شود و فقط یک دندانپزشک است که می‌تواند شما را نجات بدهد. انسان‌ها سه دندان کرسی بزرگ دارند که دو تا از آنها روند رویشی‌شان مانند سایر دندان‌هاست. کرسی اول حدود 6سالگی و کرسی دوم جزء آخرین دندان‌هایی است که رشد می‌کند که حدود 12 تا 13سالگی است.

اما کرسی سوم دندانی است که دیرتر از دندان‌های دیگر در‌می‌آید، یعنی زمانی که رویش همه دندان‌‌ها کامل می‌شود؛ به‌همین دلیل به دندان عقل معروف است. شاید این جمله زیاد به گوش‌تان خورده باشد که می‌گویند «فرد عقل رس شده است» یعنی دندان عقل‌اش درآمده است و دیگر بچه نیست اما همین دندان عقل بلاهایی سر بقیه دندان‌ها می‌آورد که شاید خیلی از آنها خبر نداشته باشید. دکتر علیرضا آشوری، دندانپزشک درباره این دندان و چگونگی کنار آمدن با آن  توضیحات بیشتری می‌دهد.

 دردسرهای رویش دندان عقل

همه دندان‌ها به‌طور کامل ‌و سر موعد رشد می‌کنند، اما دندان عقل مثل دندان‌های دیگر نیست و رشدش در هر فرد متفاوت است. دندان عقل احتمال دارد به سه حالت رشد کند؛ یکی اینکه ممکن است دندان کامل رشد کند، مثل بقیه دندان‌ها یعنی از داخل لثه کاملا خارج شود و طوری که دندان در محل خودش قابل رویت است. در این حالت می‌توان گفت حداقل مشکل را با دندان عقل داریم. حالت دیگر این است که یک بخش از تاج دندان عقل از داخل لثه بیرون می‌زند اما بخش دیگر آن زیر لثه باقی می‌ماند که به این حالت، دندان‌های نیمه روییده گفته می‌شود که جزء دندان عقل‌های دردسرساز هستند. حالت سوم اصلا دندان عقل رشد نمی‌کند و کاملا نهفته است و دیده نمی‌شود.

شاید باعث پوسیدگی دندان دیگر شود

دندان عقل که کامل رشد می‌کند، عمده‌ترین مشکلی که می‌توان در این مواقع به آن اشاره کرد، تمیز کردن این دندان به‌خصوص دندان عقل فک بالاست که کار بسیار دشواری است، چراکه این دندان‌ها در انتهای لثه قرار گرفته‌اند و دسترسی به آنها برای نخ دندان ‌کشیدن و مسواک زدن کار آسانی نیست، بنابراین می‌توان به این نتیجه رسید که احتمال پوسیدگی در این دسته از دندان‌ها زیاد است.

اما علاوه بر پوسیدگی خود دندان عقل، احتمال پوسیدگی دندان کرسی دوم به‌دلیل گیرکردن مواد غذایی بین این دو دندان افزایش پیدا می‌کند، ‌در‌نتیجه بیشترین مشکلی که با این دسته از دندان‌های عقل داریم خطر پوسیدگی خود دندان و دندان جلویی آن است. وقتی دندان عقلی دچار پوسیدگی شود ترمیم آن به‌دلیل گفته شده، کار بسیار دشواری برای دندانپزشک است. ابزار‌های دندانپزشکی به سختی در این ناحیه از دهان قرار می‌گیرند، به‌علاوه دید دندانپزشک هم کامل نیست حتی اگر بیمار دهانش را به‌خوبی باز نگه دارد. در نتیجه درمان دندان عقل پوسیده کار بسیار سختی است.

گوش‌تان درد می‌کند؛ پای دندان عقل وسط است

یکی دیگر از مشکلاتی که ممکن است ‌با دندان‌های عقل کاملا روییده شده مواجه شویم این است که این دندان تماس‌های نابجایی با دندان‌های مقابل خود دارد؛ یعنی دندان فک بالا با فک پایین تماس درست و صحیح ندارد.  این کار می‌تواند به مرور زمان به مفصل فک آسیب وارد کند که در این مواقع فرد در ناحیه مفصل و حتی در ناحیه گوش احساس درد می‌کند.خیلی اوقات مشاهده شده افراد به‌دلیل گوش‌درد به متخصص گوش و حلق و بینی مراجعه می‌کنند، در‌صورتی که متخصصان بعد از معاینه، بیمار را به دندانپزشک ارجاع می‌دهند؛ چرا‌که علت اصلی این دسته از گوش‌دردها ناشی از دندان عقل است.

البته لازم به ذکر است که این درد گوش حتی در دندان‌های نهفته عقل هم رخ می‌دهد، به‌دلیل مشکلات نام برده شده به‌خصوص در‌مورد پوسیدگی‌های شدید، توصیه دندانپزشک کشیدن این دندان یعنی دندان عقل است، البته به شرط آنکه دندان‌های کرسی اول و دوم سالم و شرایط مناسبی داشته باشند. همچنین درمان دندان عقل پوسیده درمان مطلوبی به‌دلیل شرایط گفته شده، نخواهد بود، برای همین بهتر است کشیده شود.

لثه‌های‌تان در خطر است!

وقتی می‌گوییم دندان عقلی نیمه نهفته است، یعنی یک بخش از آن داخل لثه و بخشی دیگر از آن از لثه بیرون زده است. این دسته از دندان‌های عقل خطرناک‌ترین دندان‌ها هستند و بیشترین مشکل را با این دسته از دندان‌های عقل داریم؛ چرا‌که احتمال عفونت در اطراف تاج این دندان‌ها زیاد است.

همچنین احتمال پوسیدگی در این دندان‌ها  نیز وجود دارد چرا‌که  غذا زیر لثه باقی می‌ماند و چون نیمه نهفته هستند، تمیز نگه داشتن این دسته از دندان‌های عقل از حالت اول (‌رویش کامل) سخت‌تر است؛ اما از آن بدتر باعث عفونت بافت‌های اطراف تاج دندان می‌شود که این عفونت ممکن است از یک التهاب ساده لثه شروع شود اما در آخر احتمال دارد فرد را به اتاق عمل بکشاند، به‌همین ‌دلیل می‌توان گفت این عفونت بسیار خطرناک است؛

پس بی‌توجهی به این دسته از دندان‌های عقل می‌تواند پیامدهای خطرناکی به‌دنبال داشته باشد و علاوه بر آسیب رساندن به ساختار فکی به سمت گلو برود و ساختار‌های حیاتی تنفسی را هم درگیر کند. اگر دندانی حداکثر بین دو تا سه ماه در یک شرایط ثابت باقی بماند، این دندان دیگر بیشتر از این قادر به رویش نیست و نباید انتظار داشت که بعد از مدتی از این حالت خارج شود، بنابراین توصیه می‌شود دندان‌های نیمه نهفته از دندان خارج شوند.

وقتی دندان عقل در دهان‌تان پنهان شده!

دندان‌های عقل نهفته به دو دسته تقسیم می‌شوند. ممکن است در بعضی افراد کل دندان داخل استخوان قرار گرفته باشد یا اینکه تاج دندان از استخوان بالاتر باشد ولی داخل لثه پنهان شده باشد. با این حال در هر دو صورت دندان عقل نهفته است و ما قادر به دیدن تاج دندان داخل دهان نیستیم. دندان‌های عقل نهفته در اکثر موارد باید از دهان خارج شوند. فقط در یک حالت دندان عقل را از دهان شخص خارج نمی‌کنیم و آن هم زمانی است که نیاز به یک جراحی سنگین همراه با عوارض باشد.

در این مواقع دندان عقل در جایی از دهان قرار گرفته که خارج کردن آن از دهان با مشکلات زیادی همراه است، در این مواقع اگر دندان عقل نهفته با مشکلی همراه نباشد ترجیح بر این است که جراحی انجام نشود. یکی دیگر از دلایلی که این دسته از دندان‌های عقل را خارج نمی‌کنیم سن بیمار است، اگر سن بیمار بالا باشد و مشکلات قلبی و فشارخون حادی داشته باشد، دندان عقل را از لثه خارج نمی‌کنیم، اما غیر از موارد نام برده شده ترجیح بر این است که دندان عقل به‌خصوص آنهایی که در استخوان نهفته هستند، خارج شوند.

کیست‌هایی که  دندان عقل نهفته به ارمغان می‌آورد

چرا دندان عقل نهفته شده را حتی با آنکه مشکلی ندارند باید از دهان خارج کنیم؟ در پاسخ به این سوال باید ابتدا به نظریه به‌هم ریختن دندان‌ها اشاره کنم، چراکه گروهی  از دندانپزشکان بر این عقیده هستند که دندان عقلی که نهفته باشد باعث به‌هم ریختگی دندان‌ها می‌شود.  اما اصلی‌ترین دلیلی که باعث می‌شود دندان عقل نهفته را خارج ‌کنند این است که احتمال دارد در بعضی شرایط به کیست یا تومور تبدیل شود.

البته خود دندان تبدیل به کیست نمی‌شود، بلکه اطراف دندان عقل این کیست یا تومورها تشکیل می‌شوند، به‌همین دلیل اکثر دندانپزشک‌ها برای پیشگیری از وقوع این عارضه دندان عقل را بیرون می‌آورند. اما همان‌طور که گفته شد افرادی هستند که با توجه به شرایطی که دارند، دندانپزشک قادر به خارج‌کردن دندان عقل از دهان نیست. در این مواقع ما دندان عقل را تحت کنترل داریم و طی چکاپ‌های تعیین‌شده دندان را معاینه می‌کنیم.

با یکی از عوارض جراحی فک آشنا شوید

پارستزی، ممکن است بر اثر کشیدن دندان‌های عقل فک پایین ایجاد شود. عارضه پارستزی ممکن است در دندان عقل روییده هم به‌وجود آید، اما این عارضه بیشتر در دندان‌های عقل نهفته رخ می‌دهد. پارستزی (‌به‌معنی احساس گزگز و مورمور یا داغ شدن در ناحیه‌ای از بدن است) یعنی زمانی که دندان را از دهان خارج می‌کنیم به‌صورت ناخواسته عصب فک آسیب می‌بیند، چرا‌که ریشه‌های دندان نزدیک به این عصب هستند.  این آسیب‌دیدگی باعث بی‌حسی در لب پایین می‌شود. واقعیت قضیه این است که جلوگیری از وقوع این اتفاق کار بسیار دشواری است.روع این دردسرها مطلب زیر را دنبال کنید.