-
آهن ضروری برای ساخت هموگلوبین، عنصر حملکنندهی اکسیژن در خون، عنصر نگهدارندهی اکسیژن در ماهیچهها. کمبود آهن سبب کمخونی میشود که منجر به خستگی، ضعف و ناتوانی خواهد شد.
آهن
پتاسیم
ویتامینA
ویتامین D
ویتامین E
روی
آهن ضروری برای ساخت هموگلوبین، عنصر حملکنندهی اکسیژن در خون، عنصر نگهدارندهی اکسیژن در ماهیچهها. کمبود آهن سبب کمخونی میشود که منجر به خستگی، ضعف و ناتوانی خواهد شد.
آهن
پتاسیم
ویتامینA
ویتامین D
ویتامین E
روی
گاهی شیر منافعی دارد که شیر سویا ندارد و بالعکس. ضمن اینکه باید توجه داشت نوع کلسیم به کار رفته در شیر سویا از چه نوعی است. مثلا از نوع کلسیم فسفات، کلسیم کربنات، کلسیم گلوکونات و..
خوردن مواد غذایی مفید و سالم برای رشد بدن ضروری است. شیر سویا را می توان جایگزین شیر کرد. در موارد زیادی که شخص به خوردن شیر حساس است می توان شیر سویا را جایگزین آن کرد. قصد داریم در این نوشته در مورد فواید شیر سویا مطالب مهمی را برای شما عزیزان قرار دهیم. در صورت تمایل پیشنهاد می کنیم پرشین طب را تا انتهای نوشته همراهی کنید.
آشنایی با فواید شیر سویا برای بدن
دکتر کوروش جعفریان متخصص تغذیه، با اشاره به اینکه شیرسویا نمیتواند جایگزین شیر طبیعی شود گفت: اگر به این شیرها کلسیم اضافه شده باشد، میتواند جلوی ابتلا به بیماری پوکی استخوان را بگیرد و مکمل و جایگزینی مناسب برای کسانی است که نمیتوانند از شیرهای معمولی استفاده کنند.
دکتر کوروش جعفریان با اشاره به اینکه شیرسویاهای تولیده شده به طور طبیعی، حاوی کلسیم نیستند و آنها را با کلسیم غنی میکنند، افزود: شیر سویا نمیتواند جای شیر طبیعی معمولی را بگیرد. در مواردی که فرد به خوردن شیر معمولی حساسیت دارد و قادر به هضم آن نیست یا پزشک بیمار را از مصرف شیر منع کرده است، میتوان از آن به عنوان مکمل استفاده کرد.
گاهی شیر منافعی دارد که شیر سویا ندارد و بالعکس. ضمن اینکه باید توجه داشت نوع کلسیم به کار رفته در شیر سویا از چه نوعی است. مثلا از نوع کلسیم فسفات، کلسیم کربنات، کلسیم گلوکونات و.. هست یا خیر، زیرا هر کدام از اینها میتوانند ساختار متفاوتی داشته باشند. در هر صورت باید بدانیم نوع کلسیمی که به شیرسویا اضافه شده است، بر چه پایهای قرار دارد.
دکتر جعفریان با ذکر این که شیر سویای غنی شده با کلسیم فسفات، ممکن است عوارضی در پی داشته باشد، اظهار کرد: این باور وجود دارد که کلسیم فسفات موجود در شیر سویا به دستگاه گوارش آسیب میرساند و در نتیجه میزان جذب کلسیم را کاهش میدهد، در حالی که چنین نتیجهای تاکنون اثبات نشده است.
وی با مفید ارزیابی کردن مصرف شیر سویا اظهار داشت: مصرف شیر سویا حتی برای کسانی که شیر معمولی مصرف میکنند و مشکلی با آن ندارند، محدودیتی ندارد و همه افراد میتوانند روزانه بین دو تا سه واحد از این ماده مغذی را مصرف کنند.
چندین دهه است که مصرف شکر قهوه ای یک درمان خانگی برای سرماخوردگی محسوب می شود. شکر قهوه ای را در آب در حال جوشیدن با زنجبیل اضافه می کردند و به همان شکل داغ مصرف می کردند
گاهی اوقات از آن به عنوان شکر خام یاد می شود. دلیل آن هم این است که در هنگام تولید فرایند غنی سازی بر روی آن انجام نمی گیرد. بر خلاف شکر سفید، شکر قهوه ای به صورت مستقیم از طریق عصاره نیشکر به دست می آید. به این شکل این ماده را حرارت می دهند سپس می گذارند در درجه حرارت خیلی پایین تا کریستالی شود.پروسه کریستالی شدن ماهها طول می کشد. مشخصه اصلی شکر قهوه ای رنگ قهوه ای آن و همینطور مزه خاصی است که دارد.دلیل این مزه هم این می باشد که ملاس نیشکر در تولید شکر قهوه ای گرفته نمی شود.
معمولا شکر قهوه ای دارای ۳ الی ۷ درصد از ملاس نیشکر می باشد و نسبت به شکر سفید، شکر قهوه ای کمتر گرانول شده. شکر قهوه ای دارای کالری کمتری نسبت به شکر سفید می باشد. شکر قهوه ای یا شکر خام بسته به نوع تولید آن دارای انواع مختلفی می باشد.
شکر خام یا شکر قهوه ای در شیرینی پزی رژیمی و تهیه سس استفاده می شود و امروزه در جاهای مختلف دنیا جایگزین شکر سفید شده است. دلیل اصلی آن هم این می باشد که دارای مواد معدنی غنی و پرباری است و مانند شکر سفید از خواص و مواد معدنی خود کاسته نشده جای بحث و تفکر در مورد خواص خوراکی و زیبایی شکر قهوه ای بسیار می باشد. شکر قهوه ای مانند شکر سفید سمی نیست و مواردی که در تصفیه شکر سفید استفاده می شود را ندارد.
شکر قهوه ای و بهبود گردش خون
شکر قهوه ای بسیار سودمند میباشد و برای سلامتی مناسب. شامل مقدار زیادی مواد معدنی می باشد موادی که مورد نیاز بدن است. دیده شده که مصرف شکر باعث بهتر شدن گردش خون و همچنین افزایش تولید سلول های خونی و همینطور آسان کردن هضم و گوارش مواد غذایی شده است. مصرف شکر قهوه ای به زنانی که تازه زایمان کرده اند نیروی دوباره می بخشد.
شکر قهوه ای و درمان سرماخوردگی
چندین دهه است که مصرف شکر قهوه ای یک درمان خانگی برای سرماخوردگی محسوب می شود. شکر قهوه ای را در آب در حال جوشیدن با زنجبیل اضافه می کردند و به همان شکل داغ مصرف می کردند و مصرف آن باعث درمان علائم سرماخوردگی می شد. در برخی جاها از شکر خام یا شکر قهوه ای به جای عسل استفاده می کرده اند.
لیمو: این میوه به سنتز کردن مواد سمی و تبدیل آنها به موادی که به راحتی توسط آب جذب می شوند، یاری رسان پرنقشی برای کبد محسوب می شود.
در دنیای امروز که غذای فرآوری شده سلامت جسمانی همچون کبد را تحت الشعاع قرار داده مواد غذایی همچون سیر، گریپ فروت، چغندر، هویج و غیره می توانند به عنوان یاری رسان کبد عمل کنند.
امروزه استفاده از غذاهای فرآوری یا سرخ شده بیش از پیش طرفدار پیدا کرده و در این میان، کبد باید حجم عظیمی از پاک سازی بدن را انجام دهد اما برای کمک به کبد می توان از مواد غذایی یاری رسان استفاده کرد.
برخی از این مواد غذایی عبارتند از:
سیر: تنها استفاده از میزان کمی سیر می تواند آنزیم های کبدی و ترکیبات پاک کننده را برای زدودن سموم به فعالیت بیندازد.
گریپ فروت: به علت غنی بودن از ویتامین سی و آنتی اکسیدان ها، این میوه می تواند فرآیندهای پاک کننده کبد را افزایش دهد.
چغندر و هویج: هر دوی این ماده ها غنی از بتاکاروتن و فلاونوئیدهای گیاهی هستند که می توانند عملکردهای کلی کبد را تحریک و بهبود بخشند.
سبزیجات برگ دار سبز: به علت وجود کلروفیل بالا در گیاهانی نظیر کدوی تلخ، سبزی قاصدکی، اسفناج و سبزی خردل، سموم محیطی از جریان خون جمع آوری می شوند و همچنین تولید و ایجاد صفرا برای جمع آوری سموم را افزایش می دهند.
آووکادو: این ماده مغذی، بدن را در تولید گلوتاتیون کمک می کند که برای کبد به منظور پاک کردن سموم مضر بدن لازم است.
روغن زیتون: این مایع چرب، با ایجاد محیط مبتنی بر چربی سموم بدن را به نوعی مکیده و دفع می کند و کبد را از بار سنگین سوم راحت می کند.
لیمو: این میوه به سنتز کردن مواد سمی و تبدیل آنها به موادی که به راحتی توسط آب جذب می شوند، یاری رسان پرنقشی برای کبد محسوب می شود.
گردو: با داشتن میزان بالایی از آرژنین اسید آمینه، گلوتاتیون و اسیدهای چرب امگا ۳ گردو نقش مهمی در زدودن سموم آمونیاک دارد.
زردچوبه: این ادویه، غذای مورد علاقه کبد است. این ادویه خوش رنگ با کمک آنزیم هایی که به طور فعال مواد سرطان زای رژیم غذایی را نابود می کنند، به عنوان یک سم زدای کبد دوست شناخته می شود.
گاهی در فضای اینترنت با ادعاهای عجیب و غریبی در مورد سرکه سیب مواجه میشویم. بعضی از این نکاتِ مثلا آموزشی میگویند که سرکه میتواند میزان انرژی را افزایش دهد و همهجور تأثیر سودمند روی سلامت و تندرستی انسان دارد.
میگویند که خواص سرکه سیب بسیار است مانند کاهش وزن و کاهش سطح قند خون، بهبود علائم انواع دیابتها نیز مورد تأیید تحقیقات علمی قرار گرفتهاند. در ادامه به معرفی شش فایدهی درمانی سرکه سیب میپردازیم که مورد تأیید تحقیقات علمی هم قرار گرفتهاند.
سرکه، حاصل فرایندی دو مرحلهای است که شباهت بسیاری با نحوهی تهیهی الکل دارد. سیب لهیده در اولین مرحله با مخمر ترکیب میشود تا قندهای آن تخمیر شده و به الکل تبدیل شوند. در مرحلهی دوم، باکتریهایی به این مادهی الکلی افزوده میشوند که الکل سرکه را تخمیر کرده و به استیک اسید تبدیل میکنند که ترکیب اصلی فعال و مؤثر در سرکه است. سرکه سیب طبیعی و تصفیه نشده حاوی مادر سرکه (ماده ای لزج که شامل باکتریهای تولید کنندهی استیک و مقداری سلولز است) رشتههای پروتئینها، آنزیمها و باکتریهای سودمندی است که باعث میشوند سرکه را به صورت تیره و لرتدار ببینید.
بعضی افراد اعتقاد دارند که اتفاقا همین مادر سرکه است که خواص درمانی متعددی دارد، اما هنوز تحقیقات علمی این موضوع را تأیید نکردهاند. یک قاشق چایخوری سرکه سیب تنها دارای ۳ کالری است که خیلی کم است. البته ویتامینها و املاح معدنی چندانی در این ماده وجود ندارند، ولی سرکه سیب حاوی مقدار اندکی پتاسیم هم است. سرکه سیب باکیفیت همچنین اسید آمینهها و آنتیاکسیدانهایی هم در خود دارد
سرکه میتواند عوامل بیماریزا، از جمله باکتریها را از بین ببرد. سرکه از قدیمالایام به صورت سنتی برای پاکسازی و ضدعفونی کردن، درمان قارچهای ناخن، شپش، زگیل و عفونتهای گوش مورد استفاده قرار میگرفته است، هرچند که بسیاری از این کاربردها در حال حاضر مورد تأیید تحقیقات علمی قرار نگرفتهاند. بقراط، پدرِ پزشکیِ نوین در دو هزار سال پیش از سرکه برای ضدعفونی زخمها بهره میگرفت. از سرکه همچنین به عنوان نگهدارندهی مواد غذایی هم استفاده میشده است و تحقیقات علمی هم نشان میدهند که سرکه مانع از رشد باکتریهایی مانند E.coli در مواد غذایی میشود و از فساد آنها نیز جلوگیری میکند. اگر به دنبال روشی طبیعی برای حفظ مواد غذایی خود هستید، پس سرکه سیب میتواند فوقالعاده سودمند باشد. همچنین گزارشها حاکی از این است که با استعمال سرکه سیبِ رقیق روی پوست خود میتوانید جوش صورت را درمان کنید، ولی هنوز هیچ تحقیقات علمی این خاصیت سرکه را تأیید نکرده است. خلاصه اینکه مادهی اصلی سرکه، یعنی استیک اسید میتواند باکتریها را از بین ببرد و مانع از رشد و تکثیر آنها در سطح مضر و خطرناک شود. در طول تاریخ از سرکه به عنوان ضدعفونیکننده و همچنین نگهدارندهی مواد غذایی استفاده میشده است.
تاکنون موفقیتآمیزترین کاربرد سرکه در کمک به بیماران مبتلا به دیابت تیپ ۱ و ۲ شناخته شده است. دیابت تیپ ۲ خود را با افزایش میزان قند خون، یا به صورت مقاومت در برابر انسولین یا ناتوانی در تولید انسولین، نشان میدهد. با این حال حتی افرادی که به دیابت هم مبتلا نیستند نیز از مشکلات و عوارض ناشی از افزایش قند خون مصون نخواهند بود و افزایش قند خون هم یکی از دلایل اصلی پیری و بیماریهای مزمن دیگر شناخته میشود. به همین خاطر، حفظ تعادل قند خون برای همهی انسانها بسیار سودمند و ضامن سلامتی آنهاست.
موثرترین و سالمترین روش در حفظ تعادل قند خون، اجتناب از مصرف کربوهیدرات و قند است، اما خواص سرکه سیب در کاهش قند خون ثابت شده است. خواص متعدد سرکه در بهبود عملکرد انسولین و میزان قند خون اثبات شده است:
به همین دلایل، برای افراد مبتلا به دیابتهای تیپ ۱ و ۲، آنهایی که در آستانهی ابتلا به دیابت هستند و همچنین افرادی که میخواهند سطح قند خون خود را بنا به دلایل دیگری در حالت عادی نگه دارند استفاده از سرکه در رژیم غذایی بسیار سودمند است. اگر در حال حاضر از داروهای کاهش قند خون استفاده میکنید، قبل از افزایش مصرف سرکه سیب با دکتر خود مشورت کنید.
با توجه به اینکه سرکه سطح قند خون و انسولین را کاهش میدهد، پس میتوان انتظار داشت که در کاهش وزن نیز سودمند باشد. برخی تحقیقات نشان میدهند که سرکه احساس سیری را افزایش میدهد و به همین خاطر، به شما کمک میکند تا کالری کمتری مصرف کنید و عملا میتواند موجب کاهش وزنتان بشود.
سرکه در کنار غذاهای مملو از کربوهیدرات میتواند احساس سیری را در شما افزایش بدهد و به شما کمک کند که ۲۰۰ تا ۲۷۵ کالری کمتر در طول روز جذب بدنتان کنید. کاهش جذب کربوهیدرات به معنی کاهش وزن در طول زمان است. تحقیقات در افراد خیلی چاق نشان میدهد که مصرف روزانه سرکه به کاهش چربی شکم و دور کمر، کاهش تری گلیسیرید خون و همچنین کاهش وزن منجر میشود.
البته توجه داشته باشید که این تحقیق در طی ۱۲ هفته بوده است، پس تأثیر واقعی کاهش وزن سرکه نسبتا پایین است. لازم به ذکر است که اضافه/کم کردن یک مادهی غذایی به ندرت تأثیر قابلتوجهی در وزن افراد خواهد داشت. کاهش وزن با کلِ رژیم غذایی/ سبک زندگی فرد ارتباط دارد. به منظور مشاهدهی نتایج واقعی باید ترکیبی از چندین روش مؤثر را بهکار ببندید. به صورت کلی، به نظر میرسد که موادی مانند سرکه سیب با ایجاد احساس سیری و کاهش سطح گلوکز و انسولین خون میتواند کمک خوبی در کاهش وزن محسوب شود، اما بهکارگیری از این روش به تنهایی معجزه نخواهد کرد.
بیماریهای قلبی و عروقی (امراض قلبی و سکته) امروزه بزرگترین عامل مرگ و میر انسان در تمام دنیاست. چند عامل بیولوژیکی قابل اندازهگیری در ارتباط با کاهش یا افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی شناخته شدهاند که البته تحقیقات نشان داده است بعضی از این عواملِ خطرآفرین با مصرف سرکه بهبود یافتهاند، ولی همهی این تحقیقات صرفا روی موشها صورت گرفته است.
آزمایش روی موشها نشان میدهد که سرکه میتواند میزان کلسترول و تری گلیسیرید خون را کاهش دهد. سرکه سیب حاوی آنتی اکسیدانی با نام اسید کلروژنیک است که اثبات شده است از اکسیده شدن ذرات کلسترول LDL که مرحلهای حیاتی در فرایند امراض قلبی است جلوگیری میکند. این تحقیقات همچنین نشان میدهند که سرکه، فشار خون (عامل اصلی خطرآفرین) را در موشها میکاهد. متأسفانه، هرآنچه که روی حیوانات جواب میدهد، همیشه و لزوما روی انسان نیز جواب نمیدهد. تنها مدرک انسانی این آزمایش، مطالعهی مشاهدهای دانشگاه هاروارد روی زنی است که با صرف سالاد با سرکه توانست خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را در خود کاهش دهد. اما این نوع تحقیق تنها بیانگر وجود ارتباط میان دو پدیده است و با آن نمیتوان اثبات کرد که سرکه عامل آن بوده است.
سرطان بیماری وحشتناکی است که حاصل رشد خارج از کنترل سلولهاست. در فضای آنلاین تبلیغات غلوآمیز و دروغین بسیاری در مورد تأثیرات ضدسرطانی سرکه سیب وجود دارد که ناشی از نتایج بعضی تحقیقات است که نشان میدهند سرکه میتواند سلولهای سرطانی را بکشد و غدههای سرطانی را کوچکتر کند. اما همهی این تحقیقات روی سلولهای کشتشده در لولههای آزمایشی یا موشها صورت گرفته است که هیچکدام نمیتوانند تأثیرات واقعی سرکه را روی یک انسان زنده اثبات کنند.
بهعلاوه، اغلب این تحقیقات روی سرکهی برنج انجام شدهاند، نه سرکه سیب. این یعنی با اینکه بعضی از تحقیقات مشاهدهای (که اثباتگر هیچ پدیدهای نیستند) در چین نشان میدهند که هضم سرکه با کاهش سرطان مری ارتباط دارد، ولی تحقیقات در یوگوسلاوی نشان داده است که هضم سرکه موجب افزایش سرطان مثانه میشود. نهایتا میتوان گفت که احتمال تأثیرگذاری سرکه سیب در جلوگیری از سرطان وجود دارد، ولی بر اساس تحقیقات کنونی هنوز زمان آن فرا نرسیده است که با اطمینان توصیههایی علمی در مورد تأثیرات مثبت و خواص سرکه سیب در جلوگیری از سرطان ارائه کنیم.
گاهی در فضای اینترنت با ادعاهای عجیب و غریبی در مورد سرکه سیب مواجه میشویم. بعضی از این نکاتِ مثلا آموزشی میگویند که سرکه میتواند میزان انرژی را افزایش دهد و همهجور تأثیر سودمند روی سلامت و تندرستی انسان دارد. متأسفانه اغلب این ادعاهای کاذب هیچ پشتوانهی علمی ندارند. البته فقدان مدرک بهمعنی عدم صحت یک امر نیست و اعتقادات سنتی اغلب در گذر زمان از نظر علمی هم اثبات میشوند. این گونه اطلاعات شبهعلمی ناشی از این هستند که گویندگان آنها نمیخواهند منتظر تحقیقات بیشتر بمانند، چراکه تحقیقات در مورد محصولات سلامتی طبیعی مانند سرکه سیب معدود و نادر هستند.
بر مبنای مدارک و شواهد موجود، میدانیم سرکه سیب خواص سودمند خود را دارد ولی اگر مایل باشید، سرکه سیب گزینهی خیلی خوبی برای بعضی از آزمایشگریها روی خودتان است. حداقل اینکه آزمایش با سرکه سیب بهنظر خطری در پی ندارد و در صورت مصرف به میزان عادی، هیچ عوارض جانبی هم برایتان نخواهد داشت. بهترین روش برای استفاده از سرکه سیب، بهکارگیری از آن در آشپزی و پختوپز مانند چاشنی سالاد، مایونزهای خانگی و مواردی از این قبیل است. بعضی افراد دوست دارند که سرکه را با آب رقیق کنند و آن را مانند یک نوشیدنی میل کنند.
میزان مصرف تجویزی رایج سرکه سیب از ۱ تا ۲ قاشق چایخوری (۵ تا ۱۰ میلیلیتر) تا ۱ تا ۲ قاشق غذاخوری (۱۵ تا ۳۰ میلیلیتر) در روز است. البته حتما از مصرف بیش از این مقدار اجتناب کنید، چراکه مصرف اضافی آن میتواند اثرات زیانبخشی داشته باشد. همچنین میتوانید آن را به صورت قرص مصرف کنید، اما تحقیقی در سال ۲۰۰۵ نشان داد که میزان واقعی سرکهی این قرصهای مکمل فوقالعاده نامشخص و مشکوک هستند، پس ترجیحا از این گزینه استفاده نکنید.
همچنین گزارشی وجود دارد که قرص مکمل سرکه سیب در گلوی یک زن گیر کرد و موجب سوزش مری وی شد. توصیه میشود که از مایهی سرکه سیب طبیعی و تصفیه نشده استفاده کنید تا خواص بیشتری نصیب خود کنید. سرکه سیب همچنین کاربردهای متعدد دیگری هم در خارج از حوزهی سلامت دارد که از جمله میتوان به خواص آن در حالتدهندگی مو، مراقبت پوست، بهداشت دندان، کاربردهایی برای حیوانات خانگی و به عنوان عامل ضدعفونیکننده اشاره کرد. سرکه همچنین فواید فوقالعادهای به عنوان راهکاری طبیعی و غیرشیمیایی برای نگهداری مواد مختلف دارد. نهایتا اینکه سرکه سیب مادهی بسیار سالمی است، ولی برعکس تصور بعضی افراد نباید آن را به عنوان «معجزه» یا «درمان همهی مشکلات» درنظر گرفت ولی قطعا میتوانید از خواص درمانی آن مخصوصا در کاهش قند خون و کنترل وزن با اطمینان کامل بهرهمند شوید و نتایج مثبت آن را شخصا تجربه نمایید.
گوجه فرنگی برای از بین بردن نفخ و ورم بسیار مفید است. گوجه فرنگی سرشار از پتاسیم است که به متعادل ساختن سطح سدیم در بدن کمک می کند، در نتیجه وزن آب بدن کاهش می یابد.
اگر وعده غذایی سنگین میل کنید، سریع غذا بخورید و یا غذایی سرشار از چربی بخورید دچار حالت پف کردگی یا پری می شوید که اصلا جالب نیست. بسیاری از پف کردگی ها و نفخ ها موقت و بی خطر هستند اما اگر همواره چنین حالتی دارید با پزشک صحبت کنید.
همچنین برای جلوگیری از نفخ غذاهایی هست که می توانند کمکتان کنند و می خواهیم در این مقاله آنها را به شما معرفی کنیم.
مارچوبه
در حالی که ادرار را دفع می کنید، نفخ را هم از بین ببرید. مارچوبه حاوی پروبیوتیک است که باکتری های خوب سیستم گوارش را حمایت می کند. ترکیب آن با خاصیت دفع مایعات از بدن کمک می کند نفخ از بین برود.
آب
جویدن کرفس درست مانند ورزش برای فک است اما روی از بین بردن نفختان نیز تاثیر دارد. کرفس را می توان به عنوان نیروی کمکی هضم استفاده کرد تا گاز روده را کنترل کند، چون مواد شیمیایی ای دارد که احتباس مایعات را کاهش می دهد.
برخی از ما نمی توانیم لبنیات را تحمل کنیم و دلیلش هم مشکلی است که در هضم لاکتوز داریم. نوع گیاهی لبنیات می تواند جایگزین مناسبی باشد تا دیگر دچار نفخ نشوید. قند یا لاکتوز موجود در شیر می تواند باعث نفخ و درد شود. پروتئین های لبنیات می توانند باعث التهاب شوند که منجر به جمع شدن مخاط و احتباس مایعات می شود.
کفیر و ماست
اگر با مصرف لبنیات مشکلی ندارید کفیر را که یک نوع تخمیر شده از شیر است و ماست را امتحان کنید. هر دو حاوی پروبیوتیک هستند که برای شکم، بدن و نفخ مفید است. کفیر و ماست باکتری های خوب درون روده را بهبود می دهند که باعث می شود عملکرد سیستم گوارش بهتر شود.
گوجه فرنگی
این سبزی مدیترانه ای را به خاطر طعم شبیه به شیرین بیانش می شناسند. دفعه بعد که شکمتان دچار نفخ و ورم شد دانه هایش را بخورید یا چای رازیانه بنوشید. تحقیقات نشان داده رازیانه در کنار فواید بسیارش به کاهش گاز و ورم بسیار کمک می کند.
نعناع
وقتی دچار نفخ هستید یک فنجان دمنوش نعناع در کنار شامتان بنوشید. چای نعناع گزینه ای عالی برای شروع یک وعده است و گوارش را بهبود می دهد. نعناع یک گیاه درمانی است که برای بسیاری از مشکلات گوارشی به کار می رود از جمله ورم و نفخ معده.
. به عنوان یک نوشیدنی خنک و شیرین نیز میتوانید چای ترش سرد را با آب سیب ترکیب نموده و مصرف کنید.
چای ترش یا چای قرمز دمنوشی است که در اکثر نقاط دنیا به خاطر طعم، رنگ و فواید زیادش برای سلامتی به صورت سرد یا گرم مورد استفاده قرار میگیرد.
چای ترش نوع متفاوتی از چای است
که به علت رنگ، طعم و خاصیت ویژه ای که دارد،
جایگاه مهمی را به خود اختصاص داده است. چای ترش یا چای قرمز
یا چای روزل در بسیاری از مناطق دنیا بهصورت نوشیدنی گرم و یا سرد مصرف میشود. در آمریکای
لاتین و بخصوص در جامائیکا مصرف آن متداول است و بهنام گل جامائیکا و در شمال آفریقا
بنام چای سودانی و در مصر بنام کرکده مشهور است. موطن اصلی گیاهی که از آن چای ترش
تهیه میشود غرب آفریقاست ولی امروزه در سطح وسیعی در غرب آفریقا، آسیا، استرالیا،
هند، مالزی، اتریش، آمریکای مرکزی و بسیاری از کشورهای گرمسیر کشت میگردد. در ایراناین
گیاه در سیستان و بلوچستان و در شهرهای ایرانشهر
و نیکشهر به طور گستردهای کاشت میشود. همچنین بصورت گستردهای در شبه جزیره عربستان کشت شده و
مورد استفاده قرار میگیرد و از این جهت به آن چای مکه نیز گفته میشود.
برای هر بار مصرف، ۵ گرم از گل برگهای
چای قرمز را داخل یک فنجان ریـخـته و سپس آب جوش بر روی آن بریزید و سرپوشی گذاشته،
۱۰ دقیقه بماند تا دم بکشد، سپس صاف کرده و میل کنید. میتوانید به آن مقدار کمی
لیمو ترش، دارچین و عسل اضافه نموده و دمنوشی معطر و خوش طعم داشته باشید و از
نوشیدن آن لذت ببرید. چنانچه دوست دارید چای شما غلیظتر باشد میتوانید گلبرگهای بیشتری
را داخل آب جوش بریزید. چای ترش همانگونه که از نامش پیداست دارای طعمی ترش است. این
چای را میتوان به صورت سرد و گرم همراه مقداری شکر یا عسل یا حتی بدون آن و به عنوان یک نوشیدنی رژیمی مصرف
کرد ولی از آنجا که این چای منجر به کاهش فشارخون میشود بهتر است با معده
خالی مصرف نشود. به عنوان یک نوشیدنی خنک و شیرین نیز میتوانید چای ترش سرد را با آب
سیب ترکیب نموده و مصرف کنید.
احتیاط در مصرف!
زنان باردار، شیرده، افرادی که قصد بارداری
دارند، کسانی که از قرص ضدبارداری استفاده میکنند و زنان یائسهای که تحت هورموندرمانی
هستند، باید با نظر پزشک از این چای استفاده کنند؛ چرا که این چای سطح استروژن بدن
را تغییر میدهد. همچنین افرادی که قند و فشار خون پایینی دارند باید در مصرف این نوشیدنی
احتیاط کنند تا دچار رخوت و سستی نشوند.
چای ترش همخانواده چای سیاه، چای سبز
یا چای سفید نیست اما میتواند یک نوشیدنی مناسب برای کسانی باشد که به دنبال
جایگزینی برای چای هستند.
مسلم است این است که نوشیدن یک تا دو فنجان چای سفید به صورت روزانه میتواند فواید بسیار زیادی برای همه ما داشته باشد
چای سفید از گرانترین و مرغوب ترین چایهاست که به خاطر سرشار بودن از آنتیاکسیدانها، ویتامینها و مواد معدنی برای سلامتی بسیار مفید میباشد.
از جوانهها
و گلبرگهای تازه گیاه چای نوع خاصی از چای به دست میآید که به آن چای سفید میگویند
چرا که پرزهای سفید نقرهای جوانههای نشکفته گیاه به آن ظاهری سفید میدهد. برای اینکه
از اکسایش این گلبرگها جلوگیری کنند آنها را در نور طبیعی آفتاب خشک کرده و سپس مراحل
بعدی تهیه چای را طی میکنند. از آنجا که برای تهیه این نوع چای، فقط برگهایی خاص
از بوتهها چیده میشوند (چای سفید فقط از بوتههای “دا بای هائو” به دست
میآید) در بسیاری از کشورهای مشرق زمین به ویژه چین، ایران و هند در گروه گرانترین
چایها و دمنوشهای طبیعی شناخته میشود.
طرز
تهیه آن مشابه چای سبز میباشد. ابتدا آب را جوشانده، سپس ده دقیقه صبر کرده
تا دمای آب به هشتاد درجه سانتیگراد برسد (آنتی اکسیدان های موجود در چای سفید و چای
سبز به دمای بالاتر از هشتاد درجه حساس بوده و از بین میروند). سپس یک قاشق چایخوری
چای سفید داخل فنجان ریخته و آب هشتاد درجه را به آن اضافه کرده و یک درپوش بر روی
آن قرار داده (برای این کار میتوان از لیوان مخصوص چای سبز استفاده کرد). بعد از پنج
تا هشت دقیقه چای دم کشیده و آماده مصرف میباشد. دم کرده چای سفید به رنگ زرد کم رنگ است و دارای طعمی منحصر به فرد بوده
و مقداری شیرین است.
خواص
شمرده شده برای چای سفید ارزش آن را حتی بالاتر از چای سبز قرار داده است. در فرآیند
تخمیر چای سفید (از زمانی که برگ چای چیده میشود تا زمانی که در معرض هوا قرار میگیرد
) تغییراتی در ترکیبات چای رخ میدهد که مقدار کافئین را به حداقل ممکن میرساند.
آن چه
مسلم است این است که نوشیدن یک تا دو فنجان چای سفید به صورت روزانه میتواند فواید
بسیار زیادی برای همه ما داشته باشد و با وجود گرانی و کمتر در دسترس بودن ارزش امتحان کردنش را دارد.
روغن بابونه مسکن دردهاى شقیقه که از سردى بوجود آمده باشد، دردها را تسکین مى دهد و مالیدن روغن بابونه بر بدن بخصوص با عاقرقرحا عرق آور است.
بررسی خواص بیشمار روغن بابونه در کتابهای طب سنتی
روغن بابونه ورم را فرو مى نشاند
روغن بابونه زخمهاى چرکى و آبکى را خشک مى کند
روغن بابونه ترک پوست را که در اثر سرما باشد معالجه مى کند
چکاندن روغن بابونه در گوش درد آن را ساکت مى کند،
سرخ شدن دست و پا را مى توان با مالیدن روغن بابونه برطرف کرد.(۱)
قطره روغن بابونه در گوش براى تسکین درد بسیار نافع است و مالیدن روغن بابونه براى لقوه، پیچیدگى عصب و ورم قسمت سفلاى بدن، مقعد، رکتوم و سفتى رحم و تسکین درد روماتیسم نافع است و براى نرم کردن ورمهاى سخت نیز روغن بابونه مفید مى باشد. اگر چند قطره روغن بابونه در بینى ریخته شود براى بى خوابى افراد پیر مؤثر است.(۲)
کسانى که مبتلا به رماتیسم یا نورآلژى درد اعصاب هستند و از آن رنج مى کشند اگر روغن بابونه را به جاهاى دردناک بدن خود بمالند درد آنها آرام خواهد شد.
دیگر خواص روغن بابونه:
۱- روغن بابونه را اگر در گوش بچکانید براى تسکین درد گوش بسیار نافع است.
۲- چند قطره از روغن بابونه را در بینى بریزید. براى رفع بى خوابى افراد پیر مؤثر است.
۳- مالیدن روغن بابونه بر عضو براى درمان لقوه و پیچیدگى عصب و ورم قسمت سفلاى بدن، مقعد، رکتوم و سفتى رحم و تسکین درد رماتیسم و نرم کردن ورمهاى سخت مفید است.(۴)
روغن بابونه هم مصارف طبى دارد من جمله ریختن مقدارى از روغن بابونه در گوشى که در اثر ورم پرده صماخ یا ورم سایر اندامهاى گوش مبتلا به ثقل سامعه شده است ثقل سامعه را بهبودى مى بخشد.(۵)
روغن بابونه براى درمان کمردرد، درد مفاصل، نقرس و کلیه التهاباتى که در سطح بدن به وجود مى آیند بسیار موثر است(۶)
طبیعت روغن بابونه گرم و خشک است
روغن بابونه مسکن دردهاى شقیقه که از سردى بوجود آمده باشد، دردها را تسکین مى دهد و مالیدن روغن بابونه بر بدن بخصوص با عاقرقرحا عرق آور است.(۷)
با توجه به مطالعه در بین کتابهای مختلف طب سنتی توسط تیم پژوهشی بوعلی باب سلامتی تکرار خواص روغن بابونه در کتابهای طب سنتی نشانه اهمیت بالای این روغن و تاییدی بر صحت خواص آن است
تهیه و تنظیم از بوعلی باب سلامتی
منابع:
۱- زبان خوراکیها، ج ۱، ص ۲۶۸٫
۲- معارف گیاهى، ج ۵، ص ۱۰۷٫
۴- حاجى شریف، احمد، اسرار گیاهان دارویى، ۱جلد، حافظ نوین – تهران، چاپ: چهارم، ۱۳۸۶ ه.ش.
۵- خسروى، سید مهدى، طب سنتى خسروى: درمان بیماریهاى مختلف با گیاهان دارویى و مواد طبیعى، ۱جلد، برکت کوثر – همدان، چاپ: اول، ۱۳۸۸ ه.ش.
۶-محلوجى کرمانشاهى، روح الله، شکسته بندى به روش استاد کرمانشاهى، ۱جلد، دانشگاه علوم پزشکى ایران – تهران، چاپ: اول، ۱۳۸۷ ه.ش.
۷- موسوى، محمد، مجموعه پیک شفا، ۱۲جلد، کانون پژوهش – اصفهان، چاپ: دوم، ۱۳۸۸ ه.ش.
اگر بخواهیم از فواید زیره بگوییم لیستی بلند و بالا باید تهیه کنیم. زیره سیاه برای مشکلات گوارشی بسیار مفید است چرا که به علت وجود روغن های ضروری، سدیم و منیزیم در آن به افزایش هضم غذا و کاهش درد معده کمک می کند.
زیره سبز با نام علمی Cuminum Cyminum یکی از ادویه های غذاهای مکزیکی و هندی است. این ادویه یکی از اجزای کلیدی ادویه کاری و برخی فلفل های قرمز است. با افزودن این ادویه عالی نه تنها طعمی تند و عطری عالی به غذا می دهید بلکه می توانید چربی سوزی بیشتری را تجربه کنید.
زیره سبز با نام علمی Cuminum Cyminum یکی از ادویه های غذاهای مکزیکی و هندی است. این ادویه یکی از اجزای کلیدی ادویه کاری و برخی فلفل های قرمز است. با افزودن این ادویه عالی نه تنها طعمی تند و عطری عالی به غذا می دهید بلکه می توانید چربی سوزی بیشتری را تجربه کنید.
در یک تحقیق در ۸۸ زن دارای اضافه وزن و یا چاقی که به دو گروه تقسیم شدند از گروه اول خواسته شد تا روزی دوبار ماست و یک قاشق چای خوری زیره سیاه بخورند و گروه بعدی فقط ماست ساده مصرف کنند. بعد از سه ماه گروه زنانی که زیره را در رژیم خود داشتند ۵۰ درصد بیشتر از زنانی که ماست ساده مصرف کرده بودند وزن از دست داده بودند. همچنین ۱۴٫۴ درصد از چربی بدنی این گروه کاهش پیدا کرده بود یعنی حدود سه برابر بیشتر از گروهی که زیره مصرف نکرده بودند.
همچنین زنانی که زیره خورده بودند به طور قابل توجهی کاهش در شاخص توده بدن و دور کمرشان را تجربه کردند. کاهش کلسترول خون و کاهش سطح LDL و تری گلیسیرید در این گروه به طور باور نکردنی بیشتر از گروه دیگر بود.
محققان علت کاهش وزن را به طبیعت گرم این ادویه ارتباط می دهند چرا که به طور موقتی موجب افزایش سوخت و ساز در بدن می شود. اثرات کاهنده کلسترول این ادویه را می توان به ترکیباتی به نام گلیکوزید ساپونین (glycoside saponin) نسبت داد. این ترکیب در زیره موجب جلوگیری از جذب کلسترول و افزایش دفع آن از بدن می شود.
فواید زیره سیاه برای سلامتی
اگر بخواهیم از فواید زیره بگوییم لیستی بلند و بالا باید تهیه کنیم. زیره سیاه برای مشکلات گوارشی بسیار مفید است چرا که به علت وجود روغن های ضروری، سدیم و منیزیم در آن به افزایش هضم غذا و کاهش درد معده کمک می کند. برای مبارزه با بی خوابی، اختلالات تنفسی و حتی مشکلات پوستی و کم خونی می توانید زیره سیاه را در رژیم غذایی تان بگنجانید. زیره سیاه سرشار از آهن و ویتامین C است که مصرف آن یک سیستم ایمنی قدرتمند را برای مبارزه با بیماری ها و عفونت ها تشکیل می دهد.
برای اینکه زیره مصرفی تان طعم و عطر بهتری داشته باشد دانه آن را خریداری کرده و در خانه آسیاب کنید.
در اینجا راه هایی را برای افزودن زیره به رژیم غذایی تان پیشنهاد می دهیم:
می توانید در هنگام پخت سوپ یا کوفته یا خورشت یک قاشق چای خوری زیره به غذایتان اضافه کنید.
به سس های سالاد و حتی سس مایونز زیره بیفزایید.
هنگام پختن نیمرو کمی زیره به آن زیره اضافه کنید.
زیره را به عنوان ادویه در ترشی بریزید.
چای زیره درست کنید. به این صورت که دانه های زیره را جوشانده و ۱۰ دقیقه بگذارید تا خیسانده شود.
به عنوان ادویه به ماست زیره بزنید و نوش جان کنید.
تحقیقات نشان داده که زیره می تواند برای بهبود عملکرد حافظه و همچنین مبارزه با طیف وسیعی از میکروب ها مفید باشد. زیره سیاه را در رژیم غذایی تان بگنجانید و از مزایای بی شمار آن بر روی سلامتی و کاهش وزن بهره ببرید.