رژیم غذایی برای بیماری نقرس

 

  • فرد مبتلا به نقرس با پیروی از رژیم غذایی سالم و کم پورین می تواند نتیجه مطلوبی دریافت کند، رعایت رژیم غذایی که به کاهش سطح اسید اوریک در بدن کمک کند، ضروری است و می تواند از آسیب های مفصلی پیشگیری کند.

 

نقرس نوعی آرتریت (التهاب مفصلی) است که در اثر افزایش اسید اوریک در خون ایجاد می شود؛ یکی از عوامل افزایش دهنده این اسید، دریافت زیاد مواد غذایی حاوی اسید آمینه ی ‘پورین’ است.

به گزارش ایرنا از پایگاه اینترنتی مدیکال نیوز تودی، هنگامی که مقدار اسید اوریک در بدن افزایش می یابد، کریستال های اسید اوریک در مفاصل شکل می گیرند و درد شدید، حساسیت، قرمزی و التهاب ایجاد می کنند.
بیماری نقرس در مردان شایع تر است اما زنان را نیز در دوران یائسگی تحت تاثیر قرار می دهد.
حملات نقرس می توانند به طور ناگهانی در شب بروز کنند و بین یک تا 10 روز ادامه یابند.
داروهای خاصی که برای درمان استفاده می شود، علائم را تسکین و سطح اسید اوریک را کاهش می دهد. اما راهکار درمانی دیگر، تغییر رژیم غذایی با جلوگیری از تکرار حملات نقرس است.

** رژیم غذایی چگونه بر نقرس اثر می گذارد
مطالعات نشان می دهد مصرف بعضی از مواد غذایی باعث بروز حمله نقرس می شود؛ این مواد که پورین نام دارد، در مواد غذایی حیوانی و گیاهی موجود است و در بدن تبدیل به اسید اوریک می شود.
مواد غذایی سرشار از پورین خطر ابتلا به نقرس را در انسان افزایش می دهند و کاهش مصرف این مواد غذایی به جلوگیری از نقرس کمک می کند.

**برای پیشگیری از حملات نقرس باید از مصرف این مواد غذایی پرهیز شود:
-گوشت قرمز و یا اندام های داخلی که سرشار از چربی های اشباع شده هستند
-غذاهای دریایی مانند میگو، ماهی ساردین، ماهی کولی، ماهی تن، ماهی قزل آلا، ماهی خال مخالی، و روغن ماهی کوچک
-نوشیدنی های شیرین و غذاهای سرشار از فروکتوز (قندمیوه)
-غذاهای فرآوری شده و کربوهیدرات های تصفیه شده

مصرف الکل نیز حملات نقرس را تشدید می کند.

**رژیم های مخصوص بیماری نقرس
مبتلایان به نقرس به عنوان یک هدف اصلی باید در پی ایجاد عادات غذایی سالم برای تمام عمر باشند و رژیم غذایی سالم برای این افراد باید اقلامی از همه گروه های غذایی را در بر داشته باشد؛ اقلام غذایی مانند لبنیات کم چرب، سبزیجات، غلات کامل و آجیل به کاهش سطح اسید اوریک کمک می کنند و برای سلامت قلب نیز مفید هستند.

**توصیه های خوراکی برای مبتلایان به نقرس:
– آب، حداقل هشت لیوان در روز
– محصولات لبنی کم چرب مانند ماست و پنیر
-گندم کامل
-تخم مرغ
-مقداری گوشت بدون چربی مثل مرغ – 56 گرم در روز
-میوه هایی که کم فروکتوز هستند، مانند توت فرنگی و گیلاس
-سبزیجات، یک رژیم غذایی سرشار از سبزیجات مانند اسفناج، قارچ، مارچوبه و گل کلم مفید است
-روغن های گیاهی مانند زیتون، کانولا، آفتابگردان
-مصرف ویتامین C بین 500 تا 1000 میلی گرم در روز
-قهوه
– نکته قابل توجه این است که براساس مطالعات، برخی سبزیجات غنی از پورین مانند اسفناج، قارچ و گل کلم احتمال ابتلا به نقرس را افزایش نمی دهند؛ همچنین جو دو سر برای مبتلایان به نقرس و قلب بی خطر است.

**چشم انداز
فرد مبتلا به نقرس با پیروی از رژیم غذایی سالم و کم پورین می تواند نتیجه مطلوبی دریافت کند، رعایت رژیم غذایی که به کاهش سطح اسید اوریک در بدن کمک کند، ضروری است و می تواند از آسیب های مفصلی پیشگیری کند.

سایر تغییرات در شیوه زندگی نیز می تواند به مدیریت بیماری نقرس کمک کند که در ذیل به آنها اشاره شده است:
-حفظ وزن سالم
در صورت نیاز، کم کردن وزن می تواند خطر مواجهه با حملات بیشتر نقرس را کاهش دهد.
-ورزش
فعالیت های فیزیکی علاوه بر مزایای بارز آن نقش مهمی در حفظ وزن سالم دارد.
حملات نقرس درمدت 24 ساعت اول بسیار دردناک است. نقرس عموما انگشت شصت پا را تحت تاثیر قرار می دهد و حتی تحمل وزن یک پتو را ناممکن می سازد. اگر این بیماری درمان نشود، به سایر مفاصل (اندام تحتانی و فوقانی) گسترش می یابد.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *