سیب شهر زنوز

  • از سیب زنوز علاوه بر اینکه در سردخانه و انبار ها نگهداری می کنند برای مصرف خانواده برگه هم درست می کنند و در زمستان می پزند که به آلما بیشمیشی معروف است و خیلی خوشمزه می باشد.

سیب زنوز
شهر زنوز یکی از معدود باغ شهرهای ایران است که بیشتر مردم ایران آن را با نام سیب (سیب زنوز) همراه می دانند. سیب تولیدی این شهر به اعتقاد کارشناسان می تواند به عنوان نمادی دائمی محسوب شده و گردشگران داخلی و خارجی زیادی را به این منطقه از آذربایجان جذب کند.

سیب زنوز از نظر کیفیت و کمیت مقام اول محصولات سر درختی‌ های زنوز را دارد. هر چند انواع مختلف زردآلو مانند طبرزه،‌ مخملی، خودرو،‌ کشاورزی و انواع مختلفی از گلابی،‌ گردو، آلو، آلبالو، گیلاس و سر درختی‌ های دیگر در اقتصاد باغداران منطقه نقش زیادی دارد لیکن سیب به لحاظ سرآمد بودن کیفیت و انواع آن جایگاه ممتازی را دارد. در زنوز حدود ۴۰ نوع سیب تولید می‌شود که از مهمترین آنها می‌توان به قابالا، سلطانی، بالجه‌ای، ‌اسدکوهی، شیشه‌ای،‌ مشکی، مشکی قرمز، می خوش یارآلما،‌ قیزیل آلما،‌پیر آلما،‌ پاییزه، لبنانی سفید و لبنانی قرمز اشاره کرد.
سیب زنوزحتی در نوع لبنانی آن تفاوت بسیار با محصولات سیب دیگر مناطق کشور دارد. طعم و مزه لذیذ، آبدار بودن،‌ داشتن پوشش چربگونه و‌ رنگ قرمز خوشرنگ از عمده ویژگی‌های سردرختی سیب زنوز است. سیب‌هایی که بر اساس افسانه‌های قدیمی منطقه سرخی آن بر اثر تابش نور ستاره قطبی است.
سيب عمده ترين سردرختي زنوز مي باشد و از زمانهاي قديم سيب زنوز شهره آفاق دور و نزديك بوده و الحق كه در زيبايي و خوش مزه گي نظير ندارد روايت مي كنند كه درخت سيب را از شمال ارس به زنوز آورده اند حمداله مستوفي مورخ و جهانگرد مشهور كه حدود هفتصد سال پيش از منطقه مرند گذر كرده مي گويد: زنوز قصبه ايست باغستان فراوان دارد حاصلش غله و انگور و ميوه و به تخصيص سيب سفيد ( قبلي ) مي خوانند عظيم خوب است حقوق ديوانيش سه هزار دنيا است . سيب قبلي همان قابالا مي باشد كه امروز نيز معروف است اكنون اين پرسش پيش مي آيد كه نام قبلي يا قابالا از كجا آمده و روي اين سيب مانده بارتلد محقق روسي مي نويسد : كولك پايتخت باستاني اران كه اعراب قبله گويند خرزان نيز ناميده مي شود پس اين احتمال كه سيب قباله يا قابالا از ناحيه قبله براي اولين بار به زنوز آمده باشد بسيار زياد است . سيب هاي بومي زنوز از بهار تا پاييز محصول مي دهند و انواع زيادي دارند سيب گرده شيرين به محض در آمدن از گل قابل خوردن است و مزه دلپذيري دارد .

-پائیزه آلماسی ( که همان سیب معروف زنوز است که زبانزد خاص و عام است و در خارج از زنوز به زونوز آلماسی معروف است این سیب خیلی خوش خوراک است برعکس سیبهای لبنانی نفخ آور نیست رنگ و مزه این سیب با توجه به دو درختی که بهم پیوند زده می شوند فرق می کند بنابر این انواع مختلفی از آنرا در باغات زنوز می توان مشاهده کرد این سیب محصول اختصاصی زنوز است و فقط در زنوز بعمل می آید آنهم در محدوده شهر و باغات اطراف رودخانه زنوز که میوه هایش از کیفیت بالایی برخوردار است مثلا در منطقه کفشن زنوز بعمل نمی آید …) از سیب زنوز علاوه بر اینکه در سردخانه و انبار ها نگهداری می کنند برای مصرف خانواده برگه هم درست می کنند و در زمستان می پزند که به آلما بیشمیشی معروف است و خیلی خوشمزه می باشد.

 

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *