سوغاتی های شهر ارومیه

  • مناطق كرد نشين آذربايجان نيز خوراك هاي خاص خود را دارند . برخي ازاين خوراك ها عبارتند از : سه نگه سير (كبابي كه روي آن دوغ كشك و بلغور ،برنج و سبزي آب پز شده روي آن مي ريزند .)، قوبوولي آبگوشت بدون آبي كه به آن برنج اضافه شده است )

 

سوغاتيهاي معروف اروميه:
انواع نقل بيدمشك (ابريشمي،گردويي،زعفراني،…) و حلواي گردو و حلواي هويج را ميتوان از جمله مشهورترين سوغاتيهاي اروميه نام برد

و علاوه بر آن عرق بيدمشك و عرق بادرنجبو از شهرت بسزائي برخوردار است. عرقيات بيدمشك و بادرنجو علاوه بر خاصيت پزشكي براي
خوشبو و خوش طعم كردن شربت هاي گوناگون مورد مصرف قرار مي گيرد.

خواص دارويي و درماني عرقيات

بيدمشك :درمان كم خوني ،سرگيجه ،تقويت قلب

بادرنجبويه : درمان نارسايي قلبي ،تنظيم فشارخون ،نشاط آور

گلاب : مقوي اعصاب ،ملين ،تهيه شربت و شريني

بهارنارنج : تقويت قلب ،تپش قلب ،رفع سكسكه

بومادران : درمان عضله ضعيف قلب ،ضد تشنج وصرع ،جنونهاي خفيف

برگ بيد : تب بر ،مسكن ،خواب آور،سردرد

برگ گردو : كاهش قند خون ،حساسيتهاي پوستي

بابونه : تقويت معده ،اشتها آور ،صفرابر ،تقويت اعصاب

پونه: سرما خوردگي ،خلط آور ،ضدعفوني كننده ،بخور و غرغره

پيچك : درمان و پيشگيري لكه هاي دست و صورت ،ضد قارچ

ترخون : ضد ميكروب ،مقوي معده ،مفيد براي دستگاه گوارش

خاكشي (خاكشير) : شستشوي روده ها ،رفع گرمي بدن ،مسكن

شاه اسپرم : دل درد،تقويت قلب و معده ،اسهال و استفراغ ،بادشكن ،سوء هاضمه

شويد : چربي خون،كلسترول ،اسيد اوريك ،ضد سم

شاتره : حساسيتهاي پوستي ،رفع خارش بدن ،تصفيه خون

شنبليله : چاق كننده ،قند خون

گل گاوزبان : رفع دلتنگي ،نشاط آور ،تقويت اعصاب

گلپوره : سرفه ،ترشي معده ،ضد اسهال و استفراغ

گزنه : تقليل قندخون ،عفونتهاي جلدي ،استحكام لثه

كاكوتي : مقوي معده ،اشتها آور ،ضد قارچ ، دردمفاصل ،سوءهاضمه

كاسني : ورم طحال ،تب نوبه ،تصيفه خون ،يرقان ،كلسترول

كيالك : تشنجهاي عصبي ،ناراحتي قواي تناسلي ،مفيد براي كبد

كرفس : رماتيسم ،درد مفاصل ،رقت خون ،چربي خون

كاهو : كاهش فشارخون ،ملين ،چربي خون ،خارش و حساسيت پوست

مرزه : مقوي قواي جنسي ،ضد انگل و كرم ،نقرس

نسترن : تقويت قلب ،ورم كليه ،دردمعده ،رفع سردردي

هفت گياه قند : درمان كامل قند خون

هندوانه كوهي : درمان بواسير ،شستشوي روده

يونجه : تقويت اعصاب ،قندخون ،پوكي استخوان ،تقويت عمومي

شيريني هاي سنتي :

باستخ(لوزانك): نشاسته ، شيره انگور،آب و گلاب را با هم مخلوط كرده و آن را روي اجاق گرم مي كنند . پس از آن مايع آماده شده را در ظرف هايي ريخته و براي تزيين در آن گردوي خرد شده مي ريزند .

تنور شيريني سي : آرد سفيد را با ماست خمير كرده و مقداري شكر روي آن مي ريزند و با دست به آن شكل مي دهند و روي آن زرده تخم مرغ مي مالند . خمير را در سيني پهن كرده و آن را داخل تنور مي گذارند .

سوجوق: نشاسته ،شيره انگورو گلاب را مخلوط كرده و با دست ورزمي دهند . به هنگام ورز دادن به آن گرو مي افزايند و آن را به صورت نواري گرد در مي آورند .سپس آن را قطعه قطعه كرده و با پودر نارگيل تزيين مي كنند .

دوشاب حلوا ،نساء حلواو تره حلوا نيز از ديگرشيريني هاي سنتي آذربايجان به شمارمي رود .

این مطلب را هم ببینید :  خورش تره کردی

نان ها :

ارده : آرد را با شير مخلوط كرده و به صورت خمير در مي آورند . آن گاه اين خميررا به گلوله هاي كوچك تقسيم مي كنند و آن ها را با زرده تخم مرغ آغشته كرده و د روغن سرخ مي كنند .

تنور چره : آرد گندم ،آب و نمك از موارد مورد نياز اين نان است . اين نوع نان هنوز در دهات آذربايجان به روش سنتي پخت مي شود .

يخاچره : شير و آرد گندم را مخلوط كرده و روي آن زرده تخم مرغ مي زنند و در تنور به صورت چانه اي مي پزند .

تاواچره: آرد گندم ،گردو و آب را با هم مخلوط كرده و آن را در سيني كه د رتنور قرار دارد ،پهن مي كنند .

جزلا چره : براي تهيه اين نان دنبه اي را كه روغن آن گرفته شده با آرد و كمي پياز مخلوط مي كنند .

مناطق كرد نشين آذربايجان نيز خوراك هاي خاص خود را دارند . برخي ازاين خوراك ها عبارتند از : سه نگه سير (كبابي كه روي آن دوغ كشك و بلغور ،برنج و سبزي آب پز شده روي آن مي ريزند .)، قوبوولي آبگوشت بدون آبي كه به آن برنج اضافه شده است )،كاله جوش(مخلوط دوغ كشك ،روغن و خرده نان )،لپه و شوربا (مخلوط پياز داغ ،سبزي وبرنج )،ميواني (آرد را در روغن سرخ كرده و به آن آب نيم گرم و مقداري نمك يا شكر اضافه مي كنند و حرارت مي دهند . اين غذا مخصوص زن زائو است. ) ،كارگ ( مخلوط قارچ،پياز ،كوراده-گياه كوهستاني-و تخم مرغ )،بوراني (نيمروي تخم مرغ به علاوه ماست )و به ربه سيل(نوعي آبگوشت كه به آن ماست و روغن اضافه مي كنند ).

سوغات استان آذربایجان غربی عبارتند از: صنایع چوبی، انواع قالی و بافته‌های دستی شامل گلیم، دستکش، شال گردن، کلاه، عرقیات از جمله عرقیات گیاهی، عرق بیدمشک، بادرنجبو، عرق نعناع، گلاب، انواع نقل، گردو و بیدمشک، حلوای گردو و حلوای هویج، انواع محصولات باغی و کشاورزی شامل انگور، سیب درختی، عسل، لبنیات، کشمش، نقل بیدمشک، حلوای گردو، بافتنی های دستی، صنایع چوبی و ریزه کاری فرشهای دستباف و …معرق کاری نیز از صنایع دستی مهم این استان است.

اشتراک:


نظر خود را بیان کنید



امتیاز گوگل یادتون نره :)